Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

Paid Advertisement :

19 February 2013

GDP Malaysia Meningkat?

Bhai... Agensi Penarafan Moody telah membuat analisa tentang GDP Malaysia... Diorang kata GDP Malaysia telah meningkat lebih dari 5%..... Gua tak kisah dengan analisis dan kajian diorang... sebab diorang nih berpengalaman luas dan lama dalam bidang financial nih....

Gua cuma nak tanya sesuatu nih... Aderkah penarafan Moody ini bersandarkan juga kepada nisbah hutang Kerajaan Persekutuan berbanding nilai GDP yang khabarnya sekarang nih dah sampai 74% daripada jumlah GDP negara.... Kalu ikutkan syarat yang ditetapkan... nisbah hutang berbanding GDP mestilah dibawah 55%

Nih kalu dah cecah 74% nih aper ke jadahnyer... nak tunggu mampus terlungkup macam Greece ker... Pergh... dulu... masa Abdullah Ahmad Badawi amik alih pentadbiran negara ni dari Mahathir Mohamed ... masa tue hutang negara bernilai RM250 bilion.... masa tue nilai RM berbanding USD adalah sekitar RM3.5 = USD$1 ...

Maknanyer sebenarnya agak teruk jugak... masa Najib Razak amik alih pentadbiran dari Abdullah Ahmad Badawi... dengar citernya hutang negara sudah mencecah RM620 bilion.... mak aih... masa nih USD$1 = RM3.30  .... Hahaha... banyak jugak kan...

Oh yer... sebelum terlupa... lu orang mesti berbangga kerana Mahathir Mohamed cuma buat hutang negara jadi sekadar RM250 bilion kan... hahaha.... tapi lu orang jangan lupa... itu harga masa USD$1 = RM3.80 .... hahaha... sedangkan dulu pernah USD$1 = RM2.25 ..... hehehe...  dan hutang negara nih sekitar 1985 gua tak sempat nak semak... hahaha... walhal masa tue negara kiter tengah mewah.... tapi dengar citer hutang mencanak gak...

Aper-aper pon... persoalan yang kita nak tanya sekarang nih... berapa agaknya nilai hutang negara apabila Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negara dari Najib Razak selepas PRU13 nanti... aderlah ianya sudah mencecah RM1 Trilion.... hahaha....


KUALA LUMPUR, Feb 18 – Malaysia’s economy grew 5.4 per cent last year, slightly above the economy’s potential rate of about five per cent, says Moody’s Analytics.

The research house said the country’s economy remained resilient through the fourth quarter and grew 5.6 per cent from the third quarter’s 5.2 per cent.

“Higher government spending on infrastructures has helped support an investment boom,” a division of Moody’s Corp, engaged in economic research and analysis, said in its Asia-Pacific Preview for this week.

Moody’s Analytics also said cash handouts, bonuses for civil servants and an increase in the minimum wage have helped private consumption expand solidly.

Elsewhere, Thailand expanded 14 per cent year-on-year in the December quarter amid a low base effect from the floods in late 2011, it added.

6 comments:

  1. naikkan harga barang, naikla GDP. inflasi akan naik, diaorg cover dgn peningkatan pendapat. mmg naik la 5% lepas ni. Sebab segala mak dato debt dh tersedia. duk pam duit kat rakyat bagi BR1M tu semua, sebab nak capai 5% ni la..

    ikut prosedur ekonomy mmg ekonomi malaysia akan meningkat. kalau lihat ke politik, "where the money gone?"

    ReplyDelete
  2. Hutang Kerajaan Malaysia macam hutang ceti haram @ along !!! Boleh bankrup masa Pakatan perintah macam mana nak cover ... sure semua pening ... aku cadangkan tangkap mereka yang songlap duit rakyat ... !!! Tu pasai depa takut nak buat Pilihanraya ... !!!

    Jèbat® nak jalankan hukum sula !!!

    ReplyDelete
  3. emel sudah dihantar. pls check your e-mail tq

    ReplyDelete
  4. sudah emel, ok. nanti buka ya tq

    ReplyDelete
  5. Bhai Carlos...
    Hahaha.... where's the money gone... sudah kena rembat la... hahaha.. aper lagie...

    Bhai Jebat...
    Lama bercuti... hahaha.... orang cakap... kalu nak blah.. kasi taruk la taik.. nanti ader orang lain cuci... hahaha

    Bhai/DeeDee Anonymous...
    Dah baca dan dah kaji... serta dah respon emel... hahaha

    ReplyDelete
  6. bila mat rempit bercerita pasal ekonomi..

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja