Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

15 October 2018

Misteri Lagu Satu Kesan Abadi - Saleem Iklim

Innalillahi Wainnailaihi Raajiuun

 

Bhai/DeeDee semua...

Disini gua nak sertakan apa tafsiran gua mengenai lirik lagu Satu Kesan Abadi, nyanyian Saleem IKLIM ... Semoga ianya menjadi penguat iman kita dan seterusnya doa-doa kita yang baik-baik buat Saleem.... Moga rahmat dan ehsan Allah Taala sentiada dilimpahkan kepada Saleem dan kita semua...

Al Fatihah


SATU KESAN ABADI - SALEEM (IKLIM)

Jalan terang
"titian sirat'al mustaqim"

Luas menanti aku
"lebar dan selesa untuk dilalui"

Dengan dendang
"zikrullah dengan hati yang gembira"

Irama hidup baru
"di alam akhirat"

Dibelai cintamu
"dalam redha Allah Taala"


Hilang dendam
"tiada lagi perasaan manusiawi"

Lenyap ia sendiri
"kekal lenyap tanpa tanda"

Datang tenang
"Alam yang memberikan ketenangan"

Makin aku hayati
"kenal diri kenal Illahi"

Makin lapang dadaku
"perasaan yang makin tenteram"

Ku rasa sentosa
"yang kekal lagi bahagia"


Sendiri meminta
"doa-doa yang dipanjatkan kepadaNYA"

Dicantum padanya
"doa yang ikhlas tentunya sampai kepadaNYA"

Tak gelisah lara
"redha Allah Taala menjadikan hilang rasa gundah"

Cerita yang punah
"dunia yang ditinggalkan"

Biarpun meronta
"walaupun sebagai manusia kita pastinya akan ada berdosa"

Tidak menjadi ngeri
"tapi keampunan dari Allah Taala, menyebabkan rasa selamat"



Ku yakin disana
"Alam akhirat yang kekal abadi"

Gelap yang tiada
"tiada ruangan untuk kegelapan menimpa"

Kesan satu cinta
"kerana cinta dari Allah Taala"

Terpancar cahaya
"satu cahaya yang memayungi kita"

Jelas segalanya
"Memperjelaskan kekuasaan Allah Taala"

Hanya sinarmu
"Hanya kekuasaan dan keredhaan dari Allah Taala sahaja"

Yang mampu
"sesungguhnya yang paling mampu"

Memberi cinta itu
"memberikan keampunan, rahmat dan ehsan"


Dengan aman
"Iman itu sesuatu yang nyata"

Senyumlah sepuasnya
"beruntunglah bagi orang-orang yang beriman dan beramal soleh"

Jauh berbeza
"cukup lah perbezaan"

Bagai yang dirasakan
"perbezaan duniawi (dunia)"

Rasa yang disini
"perbezaan diakhirat (syurga)"


Itu satu rahsia
"syurga itu satu rahsia Allah Taala"

Hanya tersendiri
"hanya yang merasainya akan dapat mengetahuinya"

Itu satu iringan
"berdoa supaya dapat bersama-sama"

Nyanyian mimpi
"mencapai impian yang perlu diusahakan"


Saleem IKLIM : Satu Kesan Abadi (1990)

22 September 2018

SPRM Buat Lawak

Bhai/DeeDee semua...

SPRM memang lawak.... Boleh pulak kata Najib Razak tak berpotensi lari... Kita tau lah Najib Razak tu mat kepit..... Hahahaha ... Aper pon SPRM sendiri kamtoi ngan SOP diorang sendiri... SOP terpilih.... Orang kecik semua kena pakai baju oren... Kena gari ....Kalu ikat jamin kena bayar masa tu jugak semua sekali... Bila bab Najib Razak.... Boleh pakai baju sendiri... Boleh tak kena gari... Boleh bayar ikat jamin secara berperingkat...

Adoi lah.... Hujah SPRM memang klise... Nampak sangat la SPRM takder telor... Hahaha... Terpilih... Sided.... Tak professional... Hahahaha

Shafie Apdal, Isa Samad, Anwar Ibrahim, Rafizi Rami dan ramai lagi semua kena pakai baju lokap... Semua kena gari.... Semua kena bayar full kalu nak ikat jamin.... hahahaha....

Maknanya.... Najib Razak lain kasta la... Kasta Brahmin.... Hahaha


15 September 2018

One Two Jaga

Bhai/DeeDee semua...

Gua nasihatkan lu orang tengok filem ni... Filem One Two Jaga yang diarahkan oleh Namron... Diterbitkan oleh Bront Palarae...

Best ooo citer dier.. ader banyak moral of story dalam citer tue...

Sokonglah filem tempatan yang bermutu... dan janganlah layan filem yang bertajuk Langkah PD yang kecelaruan jalan cerita...

Hahaha... Ader paham ka?....Langkah PD sama macam Langkah Kajang... garapan naratif lakonan memang kelaut... hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja