Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

10 August 2012

Pengalaman Gua Dengan Gereja Episod 1

Bhai.... gua nak citer skit pengalaman gua.... pengalaman yang gua rasa kiter semua boleh jadikan tauladan dan amik pemikiran positif serta contoh-contoh baik yang terdapat pada agama lain.

Okeh... sepertimana yang lu orang tau... gua nih berpendidikan sekular... dari sekolah rendah sampailah kepada sekolah menengah... semuanya sekolah Missionary... sekolah Gereja.... jadi gua dah terbiasa dengan selok belok puak-puak Kristian nih.... namun... nauzubillah... gua masih kekal dan istiqamah dalam agama Allah.... iaitu Islam...

Sekitar tahun 90'an ... gua ader merantau dan berjalan-jalan dalam negara nih... yer la... ader masa free gua abiskan dengan sight seeing satu Malaysia... dari timur ker barat... dari utara ker selatan.... dari Siam sampailah ke Temasek....

One day tue... gua sampai lambat kat satu stesen bas tue... jadi bas dah takder untuk pegi satu tempat tue (lokasi dan masa gua terpaksa rahsiakan)....jadi gua pikir... baik lar gua pi lepak mana-mana masjid.... mmmmm.... gua dapat jumpa satu masjid tue... tapi... selesai solat Isya... gua tak dapat kebenaran untuk bermalam di Masjid tue oleh AJK masjid... dalam pada tue.. takder saper nak offer gua tempat bermalam.... so... dengan poket yang hampir kering.... cukup untuk bajet travel.. gua gerak blah dari Masjid tue... dan gua cari satu rumah tumpangan... pergh... harga mahal giler... bajet lari....  bersebelahan dengan rumah tumpangan tue ader Gereja...

Dalam hati gua kata... kalu ditakdirkan Allah Taala gua terpaksa lepak kat kaki lima Gereja pon gua redho.. janji tak kena hujan ker.. embun ker... So ... gua menapak kesana.... tengok jam kat tangan sekitar pukul 11 malam.... takder orang pon kat pintu pagar Gereja tue... bukak jer pintu pagar dier...

Gua pon lepak duduk kat kaki lima Gereja tue... Gua cakap dalam hati... walaupun gua berlindung kat Gereja nih... tak semestinya gua akan dapat murka Allah... yang pasti.. maybe ader sebab Allah tunjukkan gua untuk lepak kat situe....

Dalam 10 minit gua lepak kat situe..... badan rasa menggigil... sejuk la bhai.... hahaha.... tetiba jer... ader tepukan kat bahu gua dari arah belakang.... tokojut mak ko.... keluar semua perkataan carut marut dari mulut gua yang takder insuran... hahaha.... biler gua toleh... pergh.. nampak sorang Cina.... berpakaian paderi... Gua rasa dier nih mesti paderi Kristian...

Dier tanya gua... nak tunggu siapa.. gua cakap.. takder mender.. gua terlepas bas... Lepas tue.. dier kata.. mari la masuk kat dalam... kat luar nih sejuk.... Gua cakap kat dier.. takper la.. gua lepak kat luar jer... dier kata.. tak baik kalu dier biarkan gua lepak kat luar... dier rasa berdosa... hahaha....

So... pikir punya pikir.. gua pon folo dier.... gua masuk dalam Gereja tue... lalu tepi sebelah kanan... sampailah kat satu bangunan kecik... yang ini aderlah kuarters paderi tue... dier kata... mari lepak sini... ader bilik kosong yang gua boleh gunakan.... Gua masuk kat bilik tue... ader perabut lengkap... dan siap dengan bilik air sendiri.... pergh.. hebat... gua tanya dier... bilik nih untuk aper.. Paderi tue kata.. ini bilik untuk musafir... ooooooo

(bersambung...)

14 comments:

  1. Wah bersiri pulak
    Macam unker seekers ya

    Teruskan bro
    Tak sabar aku nak baca siri seterusnya hehe

    ReplyDelete
  2. Bhai Taufik...

    Nak buat camana... panjang ooo gua nak story... tak tau nak ringkaskan camana... hahaha..

    Pernah gua story benda nih dalam satu tazkirah kat markas PAS ... amik masa dekat sejam... ... orang PAS pandang serong semacam jer kat gua... siap ader yang berbisik-bisik kat belakang.... hahaha

    ReplyDelete
  3. Waw! feel dowh story kau ni Bro,bikin wa addict ni! semoga dapat menyedarkan Jabatan Agama kita yang bekerja kerana Gaji dan pangkat je tu..

    Wa tertunggu2 nih episod seterusnya! terbaik lah Bro!

    ReplyDelete
  4. Bhai Zack...

    Walaupun gua asalnyer rockers ... hahaha.. tapi jiwa dakwah tue tetap ader...

    Zaman Rock Kapak .. jamming tue perkara wajib... hahaha.... tambah plak jamming kat Studio SYJ kat Pasar Bulat Ipoh tue... hahaha

    Ini baru pengalaman gua ngan gereja... nanti dah selesai.. gua akan publishkan pengalaman gua ngan masjid plak...

    Lu tengok, baca dan compare.... hahaha

    ReplyDelete
  5. Alamak Bro,lu rockers ke? wa hip hop je bro..ekekekek :D

    Hahaha tapi se hip hop dan se rockers kita,kita masih tau diri bro..yg org pejabat agama yg tak sedar diri ni apa crita?

    hehehe..Wa tunggu Bro hasil tangan lu..wa tak sabar nak compare ni..heheh

    ReplyDelete
  6. Nah tulis travelog pulak lanie...haha...

    Lu nak buat gua jadi pembaca tegar nih...haha

    ReplyDelete
  7. sbb islam susah nak berkembang kerana orang2 yg begitu lah bro. kadang2 bila raya amil sendiri dah pasang impian nak buat apa dgn duit zakat.... org puak agama lebih berminat jual ayat quran untuk carik makan, paling gua rasa nak ludah... jenis pak lebai cam hassan ali

    ReplyDelete
  8. Bhai Zack...

    Rockers zaman rock kapak jer... la nih dah jadi batu dah... hahaha... thanks sebab baca... nanti lu compare... hahaha

    Bhai Anak Kedah...

    Hahaha... teruskan... Gua buat nih sebagai menunaikan hajat En Taufik supaya gua tulis pengalaman gua dengan Mubaligh Kristian nih...

    Bhai/DeeDee Anonymous...

    Betul tue... jenis cari makan dengan agama... jenis tabley pakai punya ... ramai berlambak kat mana-mana jabatan agama...

    ReplyDelete
  9. encik zek dulu2 hiphop ka? macam sukar utk aku pecaya saja hahaha
    skinhead punk maybe kekeke

    ReplyDelete
  10. "tidak dibenarkan bermalam dalam masjid dan takde yang offer untuk bermalam"

    Hmmmm.....

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Bro cakap maca. Penulis cerpen..kencangla lu..hanya Allah yg tahu niat sebenar lu..cer tunjuk kat mna masjid dn gereja duduk dekat2..sebab baca sembang kemas kau ni..mcm masjid ngan gereja tu jarak 10 , 20 meter je.. klu lu boleh tunjuk lokasi mmg gua pcaya citer lu yg mcm filem nih..

    ReplyDelete
  13. Bro cakap maca. Penulis cerpen..kencangla lu..hanya Allah yg tahu niat sebenar lu..cer tunjuk kat mna masjid dn gereja duduk dekat2..sebab baca sembang kemas kau ni..mcm masjid ngan gereja tu jarak 10 , 20 meter je.. klu lu boleh tunjuk lokasi mmg gua pcaya citer lu yg mcm filem nih..

    ReplyDelete
  14. itu toleransi menurut hukum alam tapi kita jahil dan dimomokkan bacalah agama /kepercayaan orang lain juga

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja