Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

08 April 2010

SIGINT

Aper ker jadah benda SIGINT nih... hahaha... bagi yang tak tau.. nih gua nak habaq mai... hahaha... SIGINT bermakna SIGNAL INTELLIGENCE ... bagi yang minat cerita perisikan dan sebagainya tentu tahu perkataan SIGINT nih... hahaha..

Nak tahu lebih lanjut.. cuba la tanya pak ngah Google tue... hahaha..

Okeh... aper ceritanyer SIGINT nih.. sampaikan gua terpaksa tulis skit pasai benda nih dalam blog gua... hahaha... ceritanya bermula sebegini...

Sejak sekian lama... seawal yang gua tau.. adalah sekitar tahun 60'an ... tapi mungkin awal lagi kot... sebab SAS (Special Air Service), MI6 dan ASIO dah berkhidmat dan beroperasi di Malaysia seawal Perang Dunia Kedua... jadi diorang dah trained ramai anggota keselamatan kita tentang keperluan melakukan risikan... masa tue teknologi tak la canggih mana.. tapi semua radiowave diorang pantau dan dengar... ini adalah sebahagian dari SIGINT ... cara lama la...

Masa tue di Malaya... MSS, SVR dan KGB memang dah beroperasi... tapi semuanyer dalam proses clandestine ... sapa pon tak perasan .. melainkan orang yang amik tahu tentang perisikan nih... Biler MSS, SVR dan KGB beroperasi di Malaysia nih.... maka secara otomatik ianya mengundang beberapa lagi agensi risikan antarabangsa yang datang dari blok NATO seperti ... GCSB, NSA, CIA dan sebagainya...

Sebab apa diorang nak lepak kat Malaysia (Malaya) masa tue sampai sekarang nih... sebab Malaysia nieh kira macam "Center" bagi dunia risikan... mudah dikunjungi.. rakyat tak saspek semacam... dan penting sekali... ader laluan yang penting untuk satu dunia.. iaitu Selat Melaka...

Maka atas dasar kepentingan ekonomi dan taktikal... maka semenjak tahun 70'an lagie dah berduyun operatif beroperasi kat Malaysia nih dengan macam-macam cover-up business... Ini termasuklah MOSSAD dan ISA yang khabarnya datang sekitar 80'an ... dan kini dengan kerjasama UMNO/BN ... mudah benar diorang menempatkan diri mereka kat Bukit Aman... semuanya kerana SIGINT...

Agensi risikan Singapura (SID) dah lama punya agen dan mole dalam Malaysia nih... dan semua kawasan strategik diorang dah ader orang pantau SIGINT... hehehe... gua tulis lebih-lebih nanti sure kedalam punya... hahaha...

Pun begitu... masih ader lagi bahagian risikan kita yang terselamat dari dikacau ganggu dek agensi risikan asing nih... contoh macam Risik Tentera (MIO) dan E3M ... apa-apa pon... SIGINT nih perkara paling penting yang banyak negara cuba nak infiltrate .... hehehe

Sekarang nih semuanya dah dipantau.. telefon, internet, sms dan sebagainya... hahaha.. jangan terkejut bila korang dapat tau jiran korang sebelah rumah sebenarnya agen risikan... hahahaha... pantau jangan tak pantau... U-Mobile pon Singapore dah ader share... hahaha...

Oh yer... tambahan... tambahan... biler la C4SIR kat Malaysia nih nak siap dan beroperasi... Konon tender dah kasi lama kat SAPURA... duit dah bayar lama dah... tapi... aper cer... hahaha

Nak tau lebih lanjut pasai SIGINT... cuba risik la tentang ECHELON, ADVISE atau OYNX .. okeh...

*** Buat Cawangan Khas (SB) ... tolong aaa... jangan tangkap gua okeh....

1 comment:

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja