Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

16 March 2011

Hujan Dan Radiasi

Semenjak dua menjak nih... hujan tak berhenti turun di pantai timur nih.... Kelantan, Terengganu dan Pahang menerima hujan yang agak lebat dan kerap.... Selepas reaktor loji nuklear di Fukushima meletup beberapa hari yang sudah.... hujan turun dengan lebatnya...

Ader professor kangkung yang dok canang bahawa dengan turunnya hujan nih... kesan langsung dari pencemaran radiasi nuklear dari Fukushima mungkin dapat dibendung.... giler aper.... mana ader efek sangat kepada radiasi walaupun hujan turun dengan lebih lebat....

Biler hujan turun.... radiasi akan mencemarkan air hujan... dan air hujan ini akan meresap jauh kedalam perut bumi hingga kepada lapisan paras air bawah tanah.... dan secara tidak langsung ini akan memberikan kesan berpanjangan kepada sumber air.... dan efek radiasi menjadi lebih merbahaya pada jangka masa yang lebih lama...

Itu baru kesan dari kebocoran loji nuklear di Fukushima.... aper plak yang akan berlaku jika berlaku insiden yang sama di Bukit Merah Ipoh, dimana Asian Rare Earth (ARE) beroperasi... bagaimana pula jika berlaku insiden di Gebeng dimana Lynas Group telah membina logi pemprosesan "Rare Earth" terbesar di Malaysia...

Negeri Pahang khabarnya akan menempatkan satu loji janakuasa nuklear dalam tempoh 5 tahun akan datang.... dan khabarnya ianya akan ditempatkan sekitar Nenasi atau Rompin..... Jika kiter amik aper yang berlaku di Fukushima dan Chernobyl sebagai iktibar... kita pasti akan dapat mengira kesan pencemaran yang mungkin berlaku jika kebocoran berlaku di loji ini.... Satu Malaysia akan mendapat akibat secara langsung dan tidak langsung...

30 km yang paling hampir dari kawasan bencana pastinya akan memberikan efek maut (lethal) dalam tempoh kurang sejam..... dan dalam tempoh kurang 10 jam... ianya akan meliputi kawasan seluas 200 km radius ... dalam temph 24 jam pula lebih 600 km radius akan mendapat kesan langsung daripada ancaman radiasi.

Bagi yang berada sekitar 5 km radius ... ancaman maut serta merta boleh berlaku kurang dari 1 jam pertama..... fikir-fikirkan lah...

Kalu mengikut otak bodoh para menteri bangang yang ader dalam Kabinet Malaysia termasuk Perdana Menteri.... mampuih kiter semua nih.... Tambah pulak dengan tahap pendidikan yang ader pada Timbalan Perdana Menteri.... lemau.... lembab... bongok..... abis la kiter....

Ader pulak professor kangkung yang senada dengan menteri-menteri bongok yang ader nih yang kata bahaya radiasi adalah ditahap minima.... Jepun jauh dari Malaysia... bodoh aper.... Masa Karakatoa meletup dulu pada kurun ke 19.... Eropah pon boleh terkena debu gunung berapinya..... punya lah jauh... Malah Eropah pun ader efek pada lapisan udaranya... dimana debu gunung berapi telah memberikan efek jerebu disana.....

Bagi yang tak tahu... Chernobyl sampai ke hari ini masih lagi takder saper boleh tinggal kat sana... walaupun dah lebih 20 tahun insiden ini berlaku.... lama ooo..... kesan radiasi yang amat tinggi masih lagi boleh dikesan kat sana....

Bagi sesapa yang ader alat Geiger ... boleh semak kat area berdekatan Chernobyl.... kalu rasa jauh sangat nak pegi... sila bawak alat yang sama pergi ke Tanjung Tualang di Perak (dimana longkokan Thorium-232 ader banyak) ataupun ke Bukit Merah, Lahat, Perak dimana Asian Rare Earth beroperasi (memproses Monazite dan lain-lain rare earth)....

3 comments:

  1. kita jahanam kan bumi..bumi balas balik...tp bukan pada yang menjahanamkan sorang...pada semua..itu masalah..jadi nk bndung, kena jahanamkna org yang buat psal tu dulu kan?

    ReplyDelete
  2. Bhai HentakBelipat...

    Yup... betul tue.... buat kerja tak berpekdah nih pandai la depa... yang jadi mangsa anak cucu kiter nanti... ngan kiter-kiter pon jadi mangsa gak... macam haram...

    ReplyDelete
  3. mampos seme ni nanti...tp komuniti china dkt kuantan ni dah lama bergerak utk menentang rare earth plant ni,since 2008 lagi dia org dah buat group utk kasitau komuniti pasal bahaya ni.cuma nya komuniti UMNO je blom dpt tau pasal ni.hua hua hua

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja