Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

10 March 2011

Mampuih

Bagi orang yang tak biasa dengan benda-benda radioaktif nih.. mungkin perkataan "Rare Earth" tidak memberikan aper-aper makna... Tapi bagi sesiapa yang tahu... diorang akan refer kepada kesan sampingan sisa radioaktif kepada kesihatan.... termasuklah penyakit kanser.... leukimia dan mutasi genetik...

Dulu ... gua tabley lupa biler pada tahun 80'an dibina satu kilang pemprosesan "Rare Earth" ditempatkan di pekan Bukit Merah di Lahat.... kilang "ARE - Asian Rare Earth" ... kesan sampingan.. ramai mangsa berhampiran kena leukimia... kanser dan ader banyak bayi yang kena mutasi genetik...

Di Negeri Perak Darul Ridzuan.... produk Amang @ Monazite (sisa bijih timah) diproses dan dihantar sejak dahulu lagi ke Jepun dan Eropah... kuantiti yang banyak... .... ramai orang tak tahu mengenai penggunaan Amang nih .... tapi sebenarnya ianya mempunyai elemen Thorium 232 (salah satu punca untuk membuat heavy water) dalam proses pembinaan janakuasa nuklear ataupun membuat bom atom... Pihak Jerman pada masa perang dunia kedua telah menggunakan "Heavy Water" ini untuk cuba membuat bahan bom atom....

Jadi..... biler kerajaan Malaysia mengizinkan Lynas Group dari Australia untuk membina pusat pemprosesan dan penapisan "Rare Earth" terbesar di Malaysia ditempatkan di Gebeng (Kuantan)... lagi la gua cuak.... berapa ramai plak orang yang akan terdedah dengan sisa radioaktif... bahaya ooo...

Lepas nih.. cadangan Kerajaan Malaysia untuk membina logi tenaga nuklear pon khabarnya akan dibuat disekitar Nenasi (Pahang) dan ini pastinya akan juga memberikan kesan langsung dan tidak langsung kepada alam sekitar melalui sisa radioaktif.... Bagi yang tak pernah tau ancaman sisa radioaktif nih... sila semak mengenai kebocoran logi nuklear Chernobyl.

Mampuih la kiter lepas nih...


Rujukan :
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Thorium
2. http://www.world-nuclear.org/info/inf62.html

No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja