Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

21 December 2011

Maybank Menipu Pelanggannya

Sori aaa... gua bukan ader aper-aper tak puas hati ngan Maybank... tapi gua cuma nak kasi lu orang sedar dan prihatin macam mana Maybank menipu pelanggannya ...

Bhai... Semalam gua ader tulis tentang Maybank songlap duit pelanggan dier sebanyak lebih dari RM1.8 juta setahun... memang ader yang marah dengan gua... depa kata memang patut pon Maybank caj RM0.50 tue daripada akaun pelanggan atas sebab untuk menggalakkan pelanggan menyimpan duit dan bukannya menggunakannya...

Bhai... gua nak kasitau lu.... Maybank mempunyai lebih dari 3.7 juta pelanggan ... dari pada bilangan tue... 70% daripadanya adalah pelanggan runcit (retail) iaitu pelanggan biasa yang mempunyai akaun simpanan biasa dengannya...

Ini bermakna sebanyak 2.59 juta pelanggan Maybank aderlah pelanggan biasa yang mempunyai akaun simpanan biasa (konvensional ataupun islamik)... Mari kita andaikan bahawa 30% sahaja daripada 2.59 juta pelanggan tersebut adalah pelanggan mikro (pelanggan yang pada setiap masa mempunyai wang dalam akaun kurang dari RM5000) ....

Ini bermakna 777 ribu pelanggan adalah pelanggan mikro yang pastinya Maybank boleh mengenakan caj sebanyak RM0.50 bagi setiap ransaksi pengeluaran... katakanlah ader 777 ribu transaksi ini sebulan... maknanya.. ader RM 388.500.00 untung yang boleh diperolehi oleh Maybank dari transaksi ini... Setahun jumlahnya aderlah RM 4.662.000.00 (iaitu RM 4.662 juta) ....

Pergh.. mewah nih... ini baru kiraan kasar gua jer... sementara gua nak dapat maklumat dari dalam Maybank... hehehe.... jadi lu tengok sini aaa... RM4.662 juta nih... kemana Maybank salurkan.... Mesin ATM dan CDM Maybank selalu jadi macam sial....

Mesin ATM Maybank.. jarang yang ader keluarkan wang RM10 dah la nih... banyak yang hanyak keluarkan RM50 jer.... lu tengok jer la... itu belum benda-benda lain...

Takper... takper.. esok ader lagi pendedahan tentang Maybank nih... gua ader kerja nak buat nih... nak kena handle server Oracle Database nih... hahaha...

Lu tengok jer la macam mana Maybank menipu pelanggannya ...

2 comments:

  1. Hentam jangan Tak Hentam.... memang Dasar Kapitalis Cekek Darah Rakyat...

    ReplyDelete
  2. Bhai Pak Mat...

    Gua bukan nak hentam Maybank secara semberono tapi siap dengan fakta...

    Hehehe.... bukan aper.. kesian kat orang yang berpendapatan rendah yang asik kena taji ngan Maybank... orang yang kaya macam Menteri-Menteri kaki songlap tue takder plak terkena taji ngan Maybank....

    Gua mewakili semua orang yang berpendapatan rendah dan sederhana.... yang selama ini menjadi mangsa Maybank...

    Ini gua baru serang Maybank ... belum lagi CIMB dan AMBANK... hahaha.. sabor...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja