Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

20 December 2011

Maybank Songlap Melebihi 1.8 juta Setahun

Okeh... Ini gua nak bentangkan satu isu.. isu yang dah lama... bukan baru... ramai yang mengeluh.. tapi tak tau nak buat camana... termasuklah dengan gua...


Gua nak dedahkan satu benda... yang ini memang panas punya... panas hati biler baca....

Maybank (selaku bank utama di Malaysia) adalah milik UMNO... lu tarak percaya ka... cuba la siasat...

Celakanyer Maybank nih adalah kerana Maybank mengenakan caj sebanyak RM0.50 bagi setiap transaksi pengeluaran di ATM miliknya. Walaupun pada dasarnya dikatakan caj RM0.50 nih cuma dikenakan pada transaksi ke empat dan seterusnya setiap bulan.. namun dalam banyak kes yang gua tengok.. even transaksi pertama pon dah kena caj RM0.50 nih..

Kononnya lagi Maybank mengenakan caj ini pada mana-mana akaun yang mempunyai baki minima RM5000 kebawah... alasannya.. untuk menggalakkan simpanan... tapi... lu orang sendiri tau la... mostly rakyat Malaysia ramai yang gaji dibawah RM5000 ... jadi mesti at least kena dicaj jugak akaun depa nih...

Yang kesiannyer... semua yang kena nih adalah orang miskin, sederhana miskin ataupon yang diperingkat pertengahan... Lagi satu... mostly student memanglah akan keluarkan duit depa dari ATM Maybank berkali-kali dalam sebulan tue.. dan tentunya akaun depa takkan ader lebih dari RM5000 ...

So... mari kita congak berapa banyak yang Maybank dah songlap curik dari pelanggan dier selama setahun mengikut anggaran transaksi dibawah ini..

Katakanlah dalam sehari ader lebih dari 10 ribu (10,000) transaksi pengeluaran di ATM Maybank yang dikenakan caj ini... makanyer.. dalam sehari... Maybank boleh untung RM5000 ... dan dalam setahun (365 hari)... Maybank akan untung sebanyak RM1.825 juta....

Ini anggaran jer bhai.... kalu mengikut aper yang disurahkan kepada gua oleh member gua yang handle ATM services nih.... Withdrawal Transaction untuk Maybank nih selalunya sekitar 20 ribu transaksi sehari paling kurang....

Jadi... ini bermakna ..... banyak sungguh la Maybank dah songlap duit pelanggan dier... err... Rasanyer Maybank tak pernah dapatkan tandatangan mintak izin atas pengenalan caj ini... Udah la tue.. setiap tahun Maybank akan caj RM8 bagi urusan perbankan.... Wei.. banyak nih...

Gua akan cuba dapatkan maklumat lanjut mengenai benda nih.... dan InsyaAllah akan gua publishkan di blog nih... tunggu...

3 comments:

  1. INI CILAKAK PUNYA KERJA ! KITA HARAMKAN DUIT YANG TAK SEPATUTNYA DEPA KEBAS !

    ReplyDelete
  2. Bhai Amuraria..

    Bukan setakat tak halalkan... tapi kiter kena pastikan bahawa Maybank tak boleh dah buat benda nih lagi... sebab ianya bercanggah dengan polisi Bank Negara Malaysia..

    Kalu Maybank nak caj jugak... jom kiter semua jangan guna Maybank dah.. pindah guna AffinBank ker... Public Bank ker... kasi ajar sama Maybank nih...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja