Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

06 February 2012

Insuran Kesihatan vs 1Care

Bhai.... gua nak citer skit nih... dah lama tak tulis pagi-pagi nih.. hehehe...

Ini citer berkenaan dengan 1Care dan jugak Insuran Kesihatan... pada gua kedua-dua skim nih mengarut jer... sebab .. pada gua skim ini hanya menguntungkan sebelah pihak jer... Okeh.. mari kiter tengok skit dimana yang gua kata menguntungkan sebelah pihak jer...

Orait... Dengan adernyer Insuran Kesihatan... orang akan terpaksa banyak premium secara bulanan... jarang ader skim Insuran Kesihatan yang bayar tahunan nih... kalu ader pon nilainyer mesti melambung tinggi...

Gua takmo nak citer pecahan pembahagian pembayaran .. tapi gua nak citer... tentang perangai syarikat Insuran nih.. time biler kiter nak join... semua citer yang manis jer... takder citer pon yang pahit.. siap boleh kata... semuanya ditanggung oleh insuran.. dan klaim insuran aderlah cepat... walhalnyer... dalam banyak kes yang gua tau... pihak insuran akan cari jalan bagaimana nak mengurangkan pembayaran kepada pelanggan.. dan ader benda yang insuran tak tanggung... plak tue.... dalam banyak sangat kes... pelanggan kena dahulukan duit dier untuk pembayaran khidmat kesihatan.... selepas dapat bil tue baru boleh klaim... oh yer.. benda yang samer gak berlaku kalu lu guna kad medikal insuran... samer jer..

Gua pernah kena dengan syarikat insuran ternama Malaysia... kad kesihatan dier... masa gua pi klinik pakar satu malam tue.. gua tunjukkan kad medikal insuran yang terkenal tue untuk tujuan pendaftaran... kakitangan hospital tue kata mintak maaf sebab dah lewat malam ... susah dan tabley nak buat pengesahan ketulenan dan coverage insuran.... gua diarahkan membayar dahulu dengan kad kredit.... sebagai jaminan... lepas kuar hospital.. gua call syarikat insuran... diorang dok salahkan pihak klinik pakar tue... berdolak-dalik la diorang...

Itu takper lagi.. biler gua klaim tuntutan perbelanjaan klinik dengan segala bil-bil... diorang takmo terima yang salinan.. depa nak yang ori jer... biler gua bagi yang ori... payment amik masa 3 bulan siap dengan dipotong sana sini.. atas alasan ader beberapa benda tidak dicover oleh insuran... biler gua mintak untuk buat semakan... depa kata bil-bil gua yang ori dah ilang dari simpanan depa... macam cilanat jer..

Benda macam nih la yang selalu orang kena dengan pakej Insuran Kesihatan nih.... semua macam taik... belum pernah gua dengan ader yang bersih dan telus... semua macam haram... tak kira la Takaful ker... aper ker... samer jer...

Lagi satu... dengan adernyer Insuran Kesihatan... maka pihak klinik atau hospital cuba la buat taik dengan menaikkan caj serta kos perubatan... atas alasan... pihak insuran selalu bayar lambat... paling cepat pon insuran bayar dalam tempoh 30 hari.. biasanyer antaran 45 hari hingga 60 hari... jadi sebab itu la pihak klinik dan hospital menaikkan caj diorang ... cilakak betul..

Dan perkara yang sama macam nih gak la yang gua percaya akan berlaku pada program 1Care... mesti servis macam celaka dan penuh dengan putar belit... menipu jer tak abis-abis... last-last harga kos perkhidmatan kesihatan di hospital awam sudah jadi terlalu mahal.. dan yang untung besar aderlah syarikat pembekal ubat-ubatan (monopoli) yang la nih memang bergayut dengan Kementerian Kesihatan...

Ader orang kata... err.. Singapore yang kaya tue pon kenakan Medicare (NHS) kepada rakyatnyer... takkan Malaysia tabley... gua nak bagitau geng-geng tue.... Aper kelas kiter bandingkan Malaysia dengan Singapore .... Singapore tue cap ayam jer... Aper kata kiter compare dengan Cuba ker... hahaha... kat negara Cuba.. kos medikal percuma atau paling minima... hahaha... Cuba tue kira standard dier lagi bawah dari Malaysia dari bab ekonomi... negara Komunis lagie tue.. tapi camana rakyat dier boleh dapat perkhidmatan kesihatan yang baik dengan harga yang minima... hahaha

No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja