Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

19 November 2014

Bagaimana Nasib Kakitangan PERWAJA?

Bhai/DeeDee semua...

17 November 2014 adalah tarikh penamat penggajian kakitangan PERWAJA STEEL Sdn Bhd...  Maknanya selepas dari tarikh ini, Perwaja Steel hanya tinggal nama dan bangunan jer... Sudah tidak beroperasi lagi... Satu legasi dasar pengswastaan dibawah Mahathir Mohamed yang penuh skandal...


Masih gua ingat bagaimana Eric Chua dilantik oleh Mahathir Mohamed untuk mengepalai konglomerat besi ini... Memang nampak hebat luarannya... Tapi penuh dengan skandal dan perkara pelik...

Paling gua tabley lupa aderlah bilamana Mahathir Mohamed mengarahkan Eric Chua untuk membangunkan Kompleks Perwaja di Gurun Kedah.... Satu kerja giler.... Masak besi di Kemaman Terengganu... Pastue hantar "billet" pi Gurun Kedah untuk diproses jadi bahan akhir... Yang gilernyer... Satu lori cuma boleh bawah maksima dalam 18 billet kalo tak silap.... Atau 8 billet ja.... Gua pon tabrapa nak ingat.... 

Hahaha... Kos logistik giler babat tak menguntungkan...

So skrang nih... Dikala semua industri dan bisnes difaraidkan kepada Syed Mokhtar Bukhari... Takkan la Perwaja Steel tabley di faraidkan kepada dier... Katanya Syed Mokhtar Bukhari nih terbaek dalam bab pengurusan... Sure dier boleh kasik PERWAJA untung balik....

Hahaha....

Sebijik macam kes Halim Saad dulu aaa... Tabley pakai gak....

So... Aper nasib kakitangan Perwaja Steel nih aaaa... Kalo nak kata industri besi waja tak menguntungkan... Kenapa ader bukak satu lagi kilang besi di Kemaman tak jauh dari rumah gua... Eastern Steel Sdn Bhd... Projek usahasama Kerajaan Negeri Terengganu ngan China...

Aper citer nih.... Daripada Mahathir Mohamed dok sebuk kacau Najib Razak... Aderlah lebih baik dier amik tau pasai projek lama dier Perwaja Steel tue... Lagi ader pekdah... Hahaha

Tabley pakai la Mahathir Mohamed nih.... Hahahaha

10 comments:

  1. mamak kutti dah kow tim dengan eric chia jutaan makan sampai mampus tak habis, tapi kakitangan perwaja makan roti pun belum tentu daa ! lahanat betul pengkhianat pada melayu & negara 'kutu'runan si kitul & mandaliar ! ABU !

    ReplyDelete
  2. Belasungkawa Perwaja Steel.

    ReplyDelete
  3. pewaja steel dah jadi pewaja steal

    ReplyDelete
  4. Tuan blog, salaam,says macam nak tersedak apabila Tuan cadang beri Perwaja kepada Syed Bukhari. Bukan orang ni kah yg dapat monopoli beras di Malaysia ? Tuan blog tahu tak yg harga beras di pasaran dunia telah melesert (lingkungan 30 % kalau tak salah) dari dollar amerika 575 satu tan pada awal Jun 2011 kepada sekitar 405/415 dollar sekarang ni ? Saya nak Tanya di Malaysia, Ada harga turun atau sabsidi untuk penanam dinaikkan ? Siapa yg kaut ni?

    ReplyDelete
  5. Tak salah saya Syed Bukhari pegang monopoli beras. Tak salah saya juga, Harga beras di pasaran antarabangsa jatuh lingkungan 30% sejak Jun 2011. Ada harga beras Di Malaysia Turun atau sabsidi penanam dinaikkan? Sekarang Tuan Blog cadang bagi Perwaja kepada orang ni pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni lurus sgt la.hahaha...

      Delete
  6. Bhai... ada orang baru je terbaca hang punya blog... terus tersedak ngan cadangan hang... nasib baik dia bangkang... kalau dia sokong 101%, itu 'parah'...

    Cobol

    ReplyDelete
  7. besi kat cina lebih murah dari kobis bhai...lagi satu, kebanyakan besi produce kt malaysia/asean sub standard..industri oil n gas tak pakai..

    ReplyDelete
  8. Bunbinban, bukan lurus sangat, hasil Dari kroni kapitalisma, nampak dimerata tempat. Rakyat membayar dengan nyawa, darah Dan air Mata, dikekalkan DLM kejahilan/kebodohan/kejahatan/kebuasan yg melampau Dan natijahnya lebih Dahsyat Dari zaman kafir quraish dimana bayi perempuan sahaja yg dibunuh. Kebobrokkan peradaban bukan untuk diambil mudah atau dibuat bahan kelakar. Munkin Bunbinban fikir maut masih jauh.

    ReplyDelete
  9. bagus juga tutup dari membazir terus. teringat di awal awal operasi perwaja,kakitangan hampir semua berlagak anggap orang luar macam minta sedekah.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja