Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

03 April 2020

MEWA

Bhai/DeeDee semua...

Kementerian Alam Sekitar semalam mengumumkan bahawa Kabinet telah bersetuju bahawa nama Kementerian Alam Sekitar ditukarkan kepada Kementerian Alam Sekitar dan Sumber Air...atau dalam Bahasa Inggerisnya adalah Ministry of Environment and Water ....

Mereka mengambil nama singkatan sebagai MEWA ....

Jadi....pada gua... langkah ini tidak bertepatan pada masa dan ketika ini.... Ini kerana ada dua perkara...


  1. Ianya melibatkan kos yang agak besar .. untuk menukar logo... papantanda Kementerian... segala macam kepala surat serta alatulis yang berlogo serta segala chop getah kakitangan dan sebagainya...
  2. Ianya menggunakan Bahasa Inggeris ... satu tindakan yang tidak memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu diperingkat Persekutuan.... Malah ini adalah tindakan yang paling memalukan dikala mana Bahasa Melayu nampaknya semakin dipinggirkan...
Tindakan tidak proaktif ini memperlihatkan bahawa Menteri Alam Sekitar (Tuan Ibrahim Tuan Man) sebenarnya tidak tahu memilih kepentingan dalam keadaaan ekonomi dan Negara yang agak sukar ini...

Apakah rasionalnya serta pentingnya penukaran nama Kementerian ini dikala Alam Sekitar dan Sumber Air bersih masih menjadi bahan lelucon oleh rakyat... dimana Alam Sekitar dan Sumber Air dilacurkan oleh pihak tertentu demi kepentingan poket para kapitalis dan kepimpinan...

Apakah tidak ada inisiatif yang lebih berkesan untuk menunjukkan bahawa Kementerian Alam Sekitar dan Sumber Air mempunyai taring dalam menjuarai isu berkepentingan ini....

6 comments:

  1. MEWA maknanya bodoh.
    Dulu PIGS, Gagasan Sejahtera.

    Selalu sangat terkantoi pilih nama kerana sifat gelojoh, takfiri dan khianat Rakyat.

    Ini belum Menteri Kelapa Sawit, yg kuat defend Zakar Naik cadang nak pegi India dapat kan order Kelapa Sawit yg diboikot India. Nasib baik lah kalu India nak bagi muka berjumpa.

    Mungkin Ayoh Cik boleh berjaya perpaduan Ummah diArab kerana tiada DAP disana tetapi halalkah gaji dan Elaun dari jawatan yg di curi tebuk atap.

    ReplyDelete
  2. kementerian pun baru, semua benda yang hang duk tulis atas tu mmg kena buat baru pun, katek pulak pilih nama bingung dan bodoh hahahah kalau dah siap semua dibuat mmg bazir gilelah

    ReplyDelete
  3. tukar nama pungsi sama saja buat apa
    perangai sama saja macam puak no
    kassa mewa
    bm pun takmau diangkat oleh penguasa melayu sendiri
    lepas tu duk terjerit ini tm bm bahasa rasmi

    Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
    sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

    mana ada semangat mau bersusah payah dulu
    sumuanya mau senang cipat ikut tepi belakang
    takk kisah asal dapat

    dalam kuliah bukan main pang pang
    nak ngaku kerajaan ni majoriti islam pun malu
    apa heinya

    dalam Quran ada surah khas untuk munapik
    apa itu munapik

    ReplyDelete
  4. I fully agree that they should not adopt an english name to the ministry. This action reflected their desire to promote usage of English at the federal level at the same making Bahasa Melayu being marginalised.

    ReplyDelete
  5. Surat Presiden Pas kepada gerakan Islam: Halang Anwar yang disokong Freemason menyebabkan mahacai otai reformasi Anwar panas bontot.

    Maka terkejut beruk lah puak reformasi/ lgbt/ syiah/pluralist agama di Malaysia dengan surat Tuan Guru Hj Hadi duta bertaraf menteri di Timur Tengah. Rakyat boleh search Laman Blog Reformasi dan Blog Shahbudin barua yahudi Brother kita ini..!!

    Jelas peranan Tn Haji Hadi lebih berbisa dan bijak dari Almarhum Tuan Guru Nik Aziz yang mesra DAP, Pluralist/Lgbt dalam PKR dan pro syiah dari PAN.

    Syabas dan terima kasih Tuan Guru Hj Hadi Awang...!!

    Setelah Pakatan Harapan berjaya mengubah kerajaan dengan kemenangan mereka dalam pilihanraya, berlaku usaha dalaman untuk mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri oleh DAP, PKR dan AMANAH bagi mengetepikan Tun Mahathir, dengan sokongan Amerika Syarikat, Eropah, Singapura, Zionis dan juga Freemason.

    Para intelektual, birokrat, anggota tentera dan polis yang beragama Islam berasa bimbang selepas kemasukan Ahli-ahli Parlimen Non-Muslim dan Muslim Liberal ke dalam Kerajaan yang baharu yang mencuba untuk melemahkan kedudukan Islam, orang Islam dan kaum Bumiputera, dengan cubaan meminda Perlembagaan, mengubah sistem Pembelajaran dan Pengajaran, Media Massa dan sebagainya dalam politik dan ekonomi yang mana telah mengejutkan orang Islam dan mereka melihat bahayanya situasi mereka.

    Maka, PAS telah mengambil langkah politik bekerjasama (Taawun) secara jalan damai. PAS telah memilih hubungan dengan Tun Mahathir memandangkan sikap nasionalisya dan semangatnya mempertahankan Islam. Dan PAS menolak kerjasama dengan kumpulan Anwar Ibrahim kerana tidak yakin dengan karakter peribadi dan akhlaknya serta pendirian politik pragmatiknya yang berbahaya.

    Bersama Anwar Ibrahim adalah AMANAH yang bersifat Islam liberal, pluralisma dan mesra syiah dengan bersandarkan pada sokongan dan pendirian kedutaan-kedutaan Barat yang menyokongnya dari segi strategi, media dan kewangan. Kami turut menolak campur tangan asing baik secara total

    Atas rasa bertanggungjawab untuk mengumpulkan pertubuhan- pertubuhan Melayu dengan kerjasama persatuan-persatuan pelajar, para profesor, ahli-ahli akademik dan tokoh-tokoh pemikir, bagi menganjurkan Kongres Maruah Melayu sebagai platform untuk mengkaji kedudukan semasa masyarakat Melayu muslim.

    Kemudian berlaku Gerakan balas daripada Pakatan Harapan dengan menyokong Tun Mahathir hanya untuk menunjuk-nunjuk sebagai satu bentuk tipu daya daripada kumpulan Anwar Ibrahim, AMANAH, dan DAP.

    Mereka telah pergi bertemu Mahathir pada waktu pagi sambil menangis seperti menangisnya adik beradik Yusuf AS setelah mereka menghumban Yusuf AS ke dalam telaga, untuk menyerahkan kepada Mahathir cadangan pembentukan Kerajaan Perpaduan

    Jelaslah peranan dan kebijaksanaam YDP Agong setelah melakukan dan melaksanakan setiap proses melalui demokrasi dan mengikut perlembagaan. Maka telah gagal gerakan balas diketuai Anwar PKR, Khalid Samad Mujahit AMANAH, Lim Kit Siang DAPtersebut meskipun dengan campurtangan daripada duta-duta Barat dan para penasihat Freemason dan Zionis.

    Saya ulang..!!

    Peranan Tn Haji Hadi lebih berbisa dan bijak dari Almarhum Tuan Guru Nik Aziz yang mesra DAP, Pluralist/Lgbt dalam PKR dan pro syiah dari PAN.

    Syabas dan terima kasih Tuan Guru Hj Hadi Awang...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu dia kerjasama dgn Anwar dlm PR boleh pula. Tak timbul semua isu2 ini. Apa yg hj hadi pernah kata ttg umno dlm Amanat nya dulu? Lebai ni manyak dia punya AUTA. Tak boleh percaya punya orang.

      Delete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja