Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

01 March 2012

Bahaya Lynas Sebenarnya Dimana?

Bhai... gua banyak ditanya pasai benda nih... ramai yang mau tau bahaya Lynas nih sebenarnya kat mana.... banyak orang ingat kilang Lynas nih bahaya...

Pada gua... pandangan Dr Che Rosli mengatakan bahawa kilang Lynas nih selamat memang betul... betul pada satu benda jer... betul dimana kilang Lynas nih memang selamat.. pasai itulah bos-bos besar Lynas masih berani nak kerja kat kilang nih... dan point inilah yang digunakan oleh pencacai-pencacai UMNO termasuklah blogger cap ayam macam RBF, ParpuKari dan PapaGomo ...

Gua stuju kilang Lynas nih selamat... sebab hanya orang giler jer yang akan buat kilang yang tak selamat lalu dier kerja kat kilang tue.... yang itu orang giler jer yang berani buat... hahaha...

Tapi... walaupun kilang Lynas selamat..... sebenarnya yang tak selamat aderlah..... jeng..jeng..jeng....

Cara Lynas melupuskan bahan buangan sisa kilangnya nanti... yang inilah sebenarnya bahagian yang tak selamat dalam proses operasi Lynas nih...

Kat Malaysia nih ... benda yang paling cilakak sekali aderlah bab perlupusan sisa buangan... tak kira lah sampah biasa ker... atau sisa toksik... semua pandang ringan jer bab nih... gua amik contoh paling simple jer... ramai sangat orang amik mudah buang sisa cat masuk dalam longkang... sedangkan ini semua aderlah bahaya.... ader toksik...

Bab perlupusan sisa buangan nih dah kira jadi trend dah kat Malaysia nih... orang tak amik pot.. janji buang jer... dan ini termasuklah sisa industri dan sebagainya... banyak kompeni cari jalan senang jer buang sisa toksik... kalu tidak.. Mamat Khalid takder la buat citer "Zombie Kampung Pisang" tue... itu pon citer pasai bahan buangan sisa toksik...

Industri minyak dan gas pon ramai yang amik peluang membuang sisa buangan termasuklah "waste water" yang belum ditreatment sepenuhnya pada waktu kalu ader hujan lebat... Kalu kat Kemaman dan Kerteh nih... depa akan amik peluang masa musim tengkujuh untuk lepaskan sisa "waste water" yang tak abis di treatment lagie.... Gua boleh bagi nama syarikat yang buat benda nih kalu lu orang nak sangat tau....

Jabatan Alam Sekitar... hahaha... ini lagi satu cap ayam punya organisasi... ramai pegawai dier yang makan rasuah.... biler ader report jer pasai ader kilang yang buang sisa buangan dalam longkang... depa pon datang.... tapi bukan datang nak amik tindakan... tapi datang nak kutip wang perlindungan.... hahaha....

Lu tau dak... sisa buangan toksik ber radiasi dari Kilang Lynas tue nanti berapa tahun dier punya "half life" ... wei... ader yang paling kurang pon 500 tahun... dan inilah lamanya baru sisa buangan nih akan terurai dan selamat... selama tue... pergh... radiasi bhai... radiasi...

Kalu blogger macam RBF, PapaGomo dan ParpuKari tue kater tader mendernyer kat radiasi nih... gua cabar diorang untuk jual rumah diorang yang depa duduk sekarang nih dan beli rumah sebelah dengan tapak perlupusan sisa buangan kilang Lynas tue nanti... gua cabar nih... itupon kalu blogger tue ader berani...

Dan cabaran tue gua sambungkan jugak kat Adnan Yaakob, Najib Razak dan para bangsawan kat negeri Pahang tue... kalu lu orang ader berani la.... hahahaha... sure telur masuk kedalam punya... hahaha

3 comments:

  1. yaa...sisa toksik yang plastik tu pn kita payah nk lupus inikan pula bahan radiasi.. adakah boncit sgt perut2 menteri ni sampai benda macam ni pn susah nk pikir? - hentakbelipat

    ReplyDelete
  2. Memang bnar yg bahaya ny dlm industri RARE EARTH ni ada lah sisa ny.Di mna ia di simpan.Di Bukit Merah Ipoh Perak dulu yg mnjadi pertikaian ia lh tmpat sisa buangan ni di simpan.Walaupun di kta kn jauh di dlm hutan,tp apabila di buat Lebuhraya Ipoh Lumut bru kmi nmpak bgitu dkt ny dgn pnmpatan.Prsoalan ny knp pihak kilang snggup mmbyar krajaan Perak jutaan ringgit s mata2 utk mnyimpan sisa2 ni utk tempoh trtntu sblum di bwa pulang ke Jepun utk di lupus kn.

    ReplyDelete
  3. Bhai HentakBelipat & Zalee ...

    Kalu lu orang perasan aaa.... Ketua Pengarah AELB kater dengan bangganya... bab gerenti jangan risau... sebab Kerajaan dah mintak Lynas sediakan RM50 juta sebagai bon cagaran pembersihan/perlupusan...

    Tapi... lu orang dan lain orang mesti tak perasan... kos membersihkan sisa radiasi kat kes Asian Rare Earth (ARE) Bukit Merah Ipoh milik Mitsubishi Chemical tue dari 1996 sampai sekarang nih dah cecah RM300 juta....

    RM300 juta tue bhai.... aper ker kecik sangat bon cagaran RM50 juta..... tak berbaloi...

    Kalu mintak Lynas sediakan bon cagaran RM50 bilion ker takper la jugak..... bodoh betul la...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja