Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

25 December 2014

Kenapa Helikopter Penyelamat Tiada Pelampung

Bhai/DeeDee semua...

Alasan yang paling gua tak tahan aderlah biler MKN dok kata bahawa penghantaran bekalan makanan dan bantuan terpaksa melalui "Air Drop" pasai helikopter tabley landing.... Pada gua inilah alasan paling bingai dan bongok  yang boleh kuar dari mulut Setiausaha MKN... Betul-betul la tak professional...

Bukan baru tahun nih kiter kena hadapi banjir besar... Tetiap tahun ader kes banjir besar... Tapi tak pernah amik pengajaran... Tak pernah nak pikir.. Tak pernah nak buat planning... Tak pernah nak bersedia... Menteri kata persediaan banjir kiter aderlah terbaek... Podahla..

Takkan la syarikat yang jual helikopter takder nak jual sistem pelampung skali... "Helicopter with floats" ... Biar betul...




Takkan la dengan bajet beratus juta yang ader kat TUDM dan TLDM tabley nak beli sistem pelampung nih... Takkan la APMM dan BOMBA takder sistem pelampung nih... Giler ker aper beli helikopter takder beli aksesori.... Wei Malaysia nih banyak kawasan berair la... Jadi memang patut la kena beli helikopter yang ader sistem pelampung... Paling cikai pon BOMBA kena ader Helikopter yang ader pelampung... Lagi satu takkan la takder Hovercraft milik mana-mana agensi Kerajaan nih... Kalo takder pi la mintak pinjam ngan Sultan Pahang... Dier ader satu tersimpan di Kuantan...

Inilah yang menyebabkan gua mencarut semalam biler tau MKN tabley nak beri bantuan kat Manek Urai dan Gua Musang pasai helikopter tabley landing... Terpaksa buat "air drop" pastue kawasan nak buat takder yang sesuai... Niamah betul la...

Bodo betul la... Tolong amik nih jadi pengajaran untuk tahun depan.. Kalo takder saper nak jual pelampung nih... Boleh order ngan gua.. Tapi gua akan markup 18 kali aaaa harga sistem pelampung tue... Hahaha... Takkan Razak Baginda ja boleh untung besar jual barang siap komisyen juta-juta.... Hahaha

P/S : Mana pergi kenderaan amfibia macam bas yang katanya Kerajaan Terengganu beli 2 bijik pada harga RM6 juta tue.... Takkan la kot Haron Din pinjam untuk pindahkan jin yang kena banjir??

By the way... Tolong jangan beli yang kat bawah nih udah la... Yang camnie gua pon ader pasang kat Heli RC Align T-Rex 700 series gua ... Hahaha


Tambahan : 

Satu benda yang gua cukup menyampah kat Malaysia nih... Bayangkan banyak hospital yang tiada "heli pad" ... Even hospital besar pon ader yang takder heli pad...

Gilo ko apo macam gampang jer design hospital punya fasiliti... Bodo... Buat bangunan hospital tinggi-tinggi tapi takder "heli pad"


13 comments:

  1. Salam bhai.

    Apa la lu kritis sangat ni? Bak kata $h@hid@n Kassim ler dia kabo pengurusan bencana negara kita "terbaik di dunia" ... jadi apa perlu pelampung, good & easy acces to flood victims, evacuation, bantuan makan, ubatan .. bagai !!??

    Janji demer leh meninjau (baca: bersiar-siar, sight-seeing bersama keluarga) dengan pegawai-2 di udara, sudah ler cukup 'menggambarkan betapa cakna' nya demer kepada rakyat mangsa banjir !

    Khemah pun baru ler ni kita dengar ada peruntukan & beli...haha ..negara lain tu cepat (dah buat dulu) atau demer yg kut tiru negara kita yg 'terbaik' ni ? hohoho

    Tu belum lagi basic requirement necessities yg lelain ! Bagus lagi ler demer bela lembu sampai RM250 juta, Panda 2 ekor tu...haha.. "terbaik" tengkorok demer !

    ReplyDelete
  2. kang menteri msia ni otak geliga blako...jgn komen byklaah...

    ReplyDelete
  3. ada berapa heli kat Malaysia ni yang boleh dipasang buoyancy ?
    Super lynx.fennec,EC735 mmg ada tapi tak praktikal kecuali kecemasan sbb bila sekali digunakan .. flight berikutnya jadi merbahaya (ko jadi crew heli la kalo nak tau..)
    Nampak macam ko ni bijak sangat ... kalo betul kat mana heli tu nak mendarat ?
    ingat kawasan banjir bukan macam kolam renang ... arus ,angin, serpihan , manusia semua tu kena ambik kira
    sebab itu .. tolong nasihatkan YB kesayangan ko jangan melompat cam beruk mak yeh kat parlimen bila kementerian pertahanan nak tambah aset

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo...baru aku tau, sistem pelampung tu utk landing kat kolam renang je?. ok. aku belajar sesuatu hari ni.

      Delete
    2. Yang aku pelik nih, heli2 jenis yg ko sebut tu, kalu kat negara mat saleh nun boleh pulak pakai kat laut bergelora, kat sungai deras malah boleh guna sampai tujuh lapan kali penerbangan dengan jarak ratusan kilometer sehari. Tapi kalu kat m'esia cuma boleh lending kat kolam renang aje pulak. Pelik sangat2. Sangat peliknya....

      Agaknya "terbeli" yang second hand kot....

      Delete
    3. Bhai/DeeDee Anonymous...

      Kalo dah tau tak praktikal diguinakan floats... kenapa BOMBA dan APMM beli heli jenis nih... Kenapa tak beli jenis yang boleh handle floats.... Hehehehe..... ker ader yang masyuk sen nih.... Hahaha...

      Delete
  4. rocky the great brown unused dick says: deiii!!! ta bley guna rubber assault boat ka? kan RAB guna enjin atas mcm hovercraft tapi bukan jenis yang SEAL pakai tuh; jadi tak la terbalik mcm JPAM guna tu; betul lu cakap; da tibe mase Innovator Ulung kita Abang Zul Haron Rawang cipta hovercraft khas untuk rescue mission; itu pon KALO govt kita betul2 iklas laa.; wa rase Abang Zul kita tara problem mao bikin punya; dulu dia ada bikin utility boat guna tangki PVC mase buat demo kat Putrajaya; tapi mcm biasa laa.. org genius mcm Abg Zul govt bwat macam Nampak tikoz mondok je..bugima betul la

    ReplyDelete
  5. kat negara mat saleh? bg contoh bleh... ko ni banyak tgk movie mat saleh ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhai/DeeDee Anonymous...

      Gua kesian sama lu... Mesti lu tak pernah pi Canada.... Mesti lu takder duit nak pi sana.... Sabah Sarawak pon lu mesti tak pernah pergi.... Huhuhu... kesian...

      Wei kat sana.... Bell Ranger punya heli full time guna floats la bhai kat rural area di Canada.... sebab diorang beroperasi dari sungai dan tasik....

      Tapi yer la.... gua citer banyak sama lu pon bukan ader pekdah... sebab Najib Razak dah levelkan orang macam lu tue "Bangang" ..... Hahaha

      Delete
  6. Bell Ranger tu guna RIGID buoyancy yg dibuat dari carbon fibre atau metal ... NGOK !
    kalo dah rasa cerdik sangat sebutkan negara mat saleh mana yang guna fennec,super lynx,nuri ec725 yang dipasang dengan pelampung kekal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhai/DeeDee Anonymous...

      Hahaha.... sudah terbakar ka bhai??? Hahaha... relaks aaa... kalo dah tau jenis yang Malaysia beli tue tabley pasang floats jenis kekal... awat tak beli Bell Ranger.... Hahaha... bajet ratus juta.... Hehehe...

      Negara mat saleh bijak bhai... yang tak bagoosh depa jual kat Malaysia... pada harga tinggi... yang bagoosh depa simpan untuk depa.... Hahaha... pada harga murah... Pernah gua dengar kalo tak silap ader syarikat kat Canada dulu jual heli Bell Ranger jenis floats tue pada harga CAD 50k sekenhen.... Hahaha .... boleh isi 10 orang penumpang tue...

      Delete
  7. banggang tul mamat ni ..
    dah bagi contoh "kolam renang" tu maksudnya airnya tenang .. tiada angin kencang .. tiada arus deras .. tiada serpihan ..
    tu la makbapak suruh belajar ... ko sibuk berdemo
    demo tengkorok mu

    ReplyDelete
    Replies
    1. o ye ke. Jadi contoh je la kolam renang tu ye. Nape x kolam ikan patin ke, kolam ikan talapia ke, kolam indah water ke...kahkahkah...air x tenang ek?. Bkn ke Malaysia terbaik dlm mengurus banjir, amerika pun tunduk x terlawan. Apa pun, doa yg terbaik buat mangsa2 banjir kerana aku pun bersiap sedia utk berpindah naik pelampung tiub tayar lori 3 tan.

      Delete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja