Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

20 December 2021

Bangkai Punya Agensi La NADMA Nih

Bhai/DeeDee semua...

Malaysia bukan tak pernah alami bencana tahap mega. Tapi kita masih lagi kelamkabut mengaturgerakkan jentera bantuan kecemasan ketika bencana.

Dana kita pun banyaknya sekadar “adhoc” dan penuh di”markup” harga kelengkapannha. Kita kena perbetulkan kembali semuanya demi pengurusam bencana yang lebih baik di masa depan.

Pada gua… kita sudah tidak boleh menetapkan sistem pengurusam bencana ikut Daerah bagi kawasan bandar, tetapi kita setkan mengikut radius. Maybe setiap sel radius hanyalah sebesar 5 atau 10 km.

Jadi pengurusan adalah lebih cekap dan mudah diaturgerakkan. Penggunaan Internet-of-Things (IoT) wajar dimanfaatkan untuk sistem amaran awal bencara (banjir, ribut, taufan atau sebagainya).

Kerajaan Malaysia patut mempermudahkan pemilikan radio Civilian Band (CB) untuk komunikasi waktu bencana tanpa perlu bergantung kepada perkhidmatan telekomunikasi biasa.

Dan yang paling penting, Kerajaan melalui semua media elektronik mestilah mengajar semua keluarga untuk menyediakan “survival bag” bagi kegunaan setiap keluarga. 1 “survival bag” untuk 3 orang bertahan selama 3 hari. Benda ini pernah gua tulis dua tahun lepas.

Korang boleh stadi tentang “survival bag” nih kat YouTube. Ader banyak spesifikasi yang boleh digunapakai.

Ntahlah… gua ni kan palatao

* tambahan maklumat dari NADMA… kelakar betul lar. Buang ajer la nama Agensi Pegurusan Bencana Negara tukar jadi Agensi TikTok jer la.. Bangkai betul.






No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1