Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

20 February 2021

Give Us Back Our Voice

Bhai/DeeDee semua..

Semalam seperti yang kita semua ketahui, Malaysiakini telah dijatuhkan hukuman bersalah menghina Mahkamah dan didenda RM500 ribu...

Ini kerana komen yang dibuat pada portal Malaysiakini adalah sistem "in-house discussion" yang mana ianya hanya boleh diakses selepas pengguna login kepada portal Malaysiakini...

Apa kata kalau Malaysiakini menggunakan sistem "external discussion" macam Disqus, Facebook atau Reddit? Adakah kalu berlaku apa-apa komentar yang tidak terkawal, maka Malaysiakini boleh dipersalahkan juga ataupun pihak Mahkamah boleh menjatuhkan hukuman kepada Disqus, Facebook atau Reddit?

Jika Malaysiakini menggunakan sistem Facebook sebagai discussion toolsnya... berkemungkinan Facebook akan disaman, dibicarakan dan dihukum atas sebab komentar yang tidak bersesuaian... Kalau ini berlaku... agaknya apa tindakan pihak tertuduh dan pandangan awam (dunia)??

Ini sebenarnya satu precedence .... Macam dalam kes blog gua nih... gua lepaskan semua komen para pengunjung.... dan memang agak bahaya kepada gua jugak berdasarkan kepada precedent ini.... besar kemungkinan gua boleh dikenakan tindakan yang sama macam apa yang kena pada Malaysiakini...

Aper pon....

Gua percaya kepada "Free Speech" ..... itu ja...



1 comment:

  1. pkmb saat ni walau sebahagian dari pemerintah
    tapi bukan tonggak
    sebab tu ramai yang sokong mkini
    kalu pkmb tonggak penguasa mungkin lain pulak bicaranya
    dasar gila kuasa tak bolih dipercaya

    lani ramai pakat jadi tukang lapor
    sikit sikit lapor

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1