Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

03 October 2010

Harga Rokok Naik, Siapa Untung?

Hehehehe... mesti ramai yang akan bengang punya (terutama perokok tegar) pasai dijangkakan esok akan berlaku satu kenaikan yang paling tinggi dalam sejarah... dimana kemungkinan harga rokok akan naik sehingga 70 sen... Harga rokok naik, siapa untung?

Fistly.. nak kasitau.. gua tak hisap rokok.. walaupun masa sekolah menengah dulu ader gak try-try.. tapi takleh jalan.. sebab gua takleh tahan asap... boleh sesak nafas... hahaha.... Dulu try gak isap rokok yang ader menthol... macam best jer... sejuk.. tapi pasai tak tahan dengan asap... terus kensel... kalu tidak maybe jadi perokok tegar... hahaha

Nih harga rokok naik, siapa untung? Ramai yang kata yang akan untung adalah Kerajaan Malaysia atas sebab cukai dan duti yang dikenakan... memang la betul persepsi nih.... ader gak yang kata... syarikat rokok berlesen yang untung.... hehehe... memang betul jugak nih....

Tapi... sebenarnya... yang paling untung adalah penyeludup rokok....

Bhai... lu ingat aaa.... penyeludup rokok nih kecik-kecik punya worang ka? .... hahaha.. lu silap... ini sindiket la bhai... kepala dier yang besar-besar ader duduk dalam Kerajaan Malaysia la nih... diorang dapat lesen besar... setiap kali kena rush... yang kena cuma balachi kecik jer....

Berapa lu nak bet ngan gua pasai nih.. gua berani bet besar punya la bhai... sebab gua ader informer kasi tau.. saper dalang sebenar penyeludupan rokok-rokok murah dari luar negara... bukan rokok kretek aa... tapi rokok dari Jepun dan US .... hehehe..

Tokan dier orang besar dalam UMNO ... orang besar dalam BN.... orang besar dalam Kerajaan Malaysia.... aper... lu ingat PDRM tak tau ka... wei.. diorang pon tau la... Kastam pon tau.... tapi pasai ini worang ader kebel banyak besar... sikit pon tak kena cuit... tarak berani kalu...

Gua kasi lu sampel la... lu ingat aaa... saper tokan rokok jenama Texas... hehehe... orang yang sama la disebalik satu rokok yang ader gambar bukan gambar menakutkan pasai bahana toksin rokok... tapi gambar yang cantik menarik pada kotak rokok tuh... hahaha

Lu mau tau lu cari sendiri la... hahaha... mamat nih antara tokan rokok seludup yang paling besar... dan dier tak buat kerja nih sengsorang... dier ader network.. dier ader kabel... dan dier ader rangkaian chain supply... hehehe..

Itu baru satu tokan... ader banyak gak tokan camnie kat Malaysia nih... hehehe.. ini open secret la bhai... sumer worang tau... hahaha

So.. persoalannyer... harga rokok naik, siapa untung? gua rasa gua dah jawab dah... hahaha... kalu lu tarak percaya... itu masalah lu.. tapi kalu lu siasat sendiri.. sure lu pon akan tahu gak.... hahaha

3 comments:

  1. Kalau betul2 nak banteras rokok dari dijual dan tanggungjawab kerajaan nak larang orang isap rokok. Kerajaan sepatutnya buat dasar murahkan harga rokok. bukan naikkan. Murahkan ketahap maksimum. setengah sen sekotak untuk harga siling. baru berkesan.

    agaknya menteri kita tak belajar ekonomi kot. teori penawaran dan permintaan?.

    Bila harga rokok murah dan dikawal. Adakah pengeluar sanggup mengeluarkan pada harga tersebut?.Adakah mereka sanggup jual?

    ReplyDelete
  2. hati2 bhai.. nnt org umno baca blog bhai.. dia kasi report sama polis bhai cuba tuduh utk burukan nama pemimping diorg.. kemudian polis panggil bhai untuk beri keterangan

    ReplyDelete
  3. yg untung ialah org yg tak merokok.haha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja