Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

23 March 2020

Apa Itu Fungsi Kerajaan?

Bhai/DeeDee semua...

Sebagai rakyat Malaysia yang membayar cukai... gua dapati tindakan Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia yang mengumumkan bahawa kebenaran telah diberikan untuk pencarum KWSP mengeluarkan caruman dari akaun 2 KWSP mereka untuk mendanai kehidupan yang terjejas akibat dari Covid-19 adalah sebagai tidak bermoral.

Ini kerana fungsi Kerajaan adalah memastikan kepentingan rakyat didahulukan...

Apa guna rakyat membayar segala bentuk cukai tetapi manfaat atasnya ketika berdepan dengan situasi tidak menentu dan tertekan ini dinafikan... Bayangkan... setakat ini hanya Malaysia sahaja negara didalam dunia yang tidak ada plan yang tepat untuk membantu rakyat yang tersepit dengan isu ekonomi akibat virus Covid-19 (coronavirus)...

Rakyat faham jika Kerajaan mengeluarkan dana yang cukup besar untuk kesihatan dan keselamatan negara... Tapi jika kerajaan tidak ada plan untuk membantu rakyatnya sendiri... maka buat apa Kerajaan itu diujudkan..

Bukan semua orang ada akaun KWSP ... bukan semua orang ada dana dalan akaun 2 KWSP mereka...

Jadi... bagaimana dengan mereka yang tidak ada... bagaimana mereka yang kais pagi makan pagi??? Apakan ada sinar untuk mereka?? Kita ada cukup ramai Menteri dan Timbalan Menteri.... malah Timbalan Menteri Kesihatan pun ada 2 orang.... Timbalan Menteri Kewangan pun ada 2 orang.... apa gunanya mereka beramai-ramai tapi seperti tiada otak yang boleh digunakan untuk negara...

Cerita tentang nak keluarkan wang dari akaun 2 ni sebenarnya berkisar dari cerita marhaen di laman sosial sahaja..... kalau semuanya idea dari sembang marhaen... apa guna kita simpan ramai Menteri dan Timbalan Menteri.... ngabihkan boreh ja...

Hampeh aaa... ayat artikel ini dah habis sopan dah gua tulis.... Hahahaha

8 comments:

  1. Menjual Ilusi Kehebatan Mantan Menteri Kesihatan.. Saya ulang...!!!
    March 22, 2020 rhg

    1. Lim Kit Siang sepatutnya telah memenuhi janjinya untuk bersara dari politik jika Dr Mahathir tidak menyerah jawatan Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim. Satu dunia sudah tahu Mahathir meletak jawatan tanpa membuat peralihan kepimpinan kepada Anwar seperti yang dijanjikan.

    2. Malangnya Kit Siang seperti Mahathir tidak mungkin melaksanakan janjinya. Kini supremo DAP ini tampil pula menyarankan Kerajaan meminjam sementara mantan Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad bagi membantu usaha mencegah Covid-19.

    3. Saranan ini sebenarnya usaha terdesak Pakatan Harapan untuk menunjukkan mereka lebih cekap dalam mengurus negara.

    4. Dr Dzulkefly yang memandang remeh peringatan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada awal Februari 2020,

    5. Ketika itu, Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Bagi Rantau Pasifik Barat, Dr Takeshi Kasai telah menasihati Malaysia untuk bersiap sedia menghadapi kemungkinan berlakunya penyebaran virus yang lebih luas.”

    6. Apabila ditanya wartawan mengenai nasihat itu Dr Dzulkefly menyatakan dakwaan jangkitan COVID-19 akan berleluasa perlu dilihat dalam konteks sewajarnya kerana Malaysia belum lagi sampai ke peringkat itu.

    7. Menteri Kesihatan itu juga menyifatkan Dr Takeshi mungkin menyebabkan berlakunya kebimbangan dalam kalangan rakyat Malaysia.

    8. Pakej bantuan dan ransangan baru umum thari tadi KWSP akaun 2 bole guna pakej ransangan lain tunggu April ini kerajaan berusia 1 bulan sudah mengambil tindakan drastik dan betul....

    Apa yang lawaknya dengan Menteri Kesihatan bila WHO menyarankan banyakkan minim air panas/suam sekerap mungkin untuk menbasmi Corona virus..!?

    Mana pergi pakar pakar formula PKR Rapiji, Sapudin Muka Bulan dan DAP Tony Pua LGE Daim Zainuddin dll..!? Mcm cipan berak tak lawas memasing..!!

    Negara bole bangkrap ke ni...!?

    Tadi Mahathir kara negaea menghadapi malapetaka ekonomi yg dasyat... Anwar pula minta kerajaan beri bantuan RM250.00 segera pada rakyat... masa ada kuasa kenapa tak pantau masa ada kuasa kenapa bengap semua... Saya ulang... ini kerajaan baru 1 bulan usia nya mesyuarat kabinet pun belum dibincang secara detail semata menghadapi Covit19. Dulu dulu dia orang buat apa...

    Saya ulang...!!!!

    Harap Atok dan Bang Non klas 3 Graduate Sastera... gebang pandai action bodoh... mmmm haramjadah suma ni...!!

    Untuk pemilihan Bersatu kali ini kalahkan Mukhriz dengan majority yamg banyak. Ajar si tua celaka denga legasi tak guna nya.

    Habis covit19 kempen turun harga barang besar besaran #BMF Buy Muslim First

    FormulaTurunHarga = BMF + Boikot Chinese First

    (https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/02/655058/covid-19-di-malaysia-masih-terkawal-dr-dzulkefly)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hormat pendapat masing masing kalu zaman ph kita tak mahu buat lock down sebab ia akan meruntuhkan asas ekonomi dan pulak ke tak banyak masa tuu tapi selepas seorang peserta tabligh balik dari korea tanpa menyedari dia adalah pembawa covid 19 terus gi ijtimak tabligh tulah kes naik gila gila kalu tengok statisti pun hamir separuh kes baru covid 19 adalah dari kluster tabligh sama kes denga kes korea kes sorang gi gereja abih satu korea tapi korea tak buat lock down. Apabila kerajaan muhyidin buat lock down dia harus fikir kesan lock down dan terus buat penyelesaian bukan dengan guna duit simopanan sendiri untuk bantu diri sendiri. ingat penyakit tetap datang walau apapun kita buat cuma apabila satu stratyegi dilaksanakan ia mempuanyai kaedah yang berbeza untuk mengatasinya

      Delete
  2. Aku tak ada akaun KWSP

    ReplyDelete
  3. Nabi Muhammad SAW pemimpin ynag sanggup susah dulu
    kerajaan dunia lani rakayt dulu susah
    dulu dulu orang pakai topeng lambang orang jahat

    idea nak susahkan rakyat memang depa pandai
    kwsp tu untuk simpanan bila dah pencen tak larat kerja
    bukan untuk dikorek belum smapai masa

    ada pihak kata tak yah pakai topeng jika sihat
    ynag mana satu boleh pakai cakap depa ni

    tadi pagi ambo pi bsn nak bayar bilbil
    dibagi tau sistem kong sampai 31032020
    matde kata ini wabak malapetaka
    elok pun Allah bagi kuman ni bagi terencat pesta maksiat
    yang banyak merata dunia

    Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka),
    dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.

    ReplyDelete
  4. Aku tanya disuatu blog siapa yg bertanggung jawab meluluskan perhimpunan tabligh, dua kali komen(mengandungi soalan tersebut) dihapuskan oleh admin blog. Kenapa nak sorok sgt perkara tersebut? Boleh tuan admin blog ini buat risikan sikit

    ReplyDelete
  5. Jgn harap apa2 sgt drp menteri2 kabinet PN. Mrk semua cuma pandai main politik tp tak pandai buat kerja menteri. Yg pandai buat kerja spt DG KKM, semua orang puji!

    ReplyDelete
  6. Malaun yg bertanggung jawab meluluskan perhimpunan ijtimak tabligh mesti diPECAT drp jawatannya SERTA MERTA! Ini hukuman paling ringan baginya

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1