Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

05 July 2014

Isu Gelendangan, Siapa Yang Gagal?

Bhai/DeeDee semua...

Dua tiga hari nih kecoh pasai isu gelendangan... Malah ramai di kalangan rakyat Malaysia baru pertama kali dengar adernya Akta Orang Papa Dan Kutu Rayau 1977 (Akta 183)....... Hahaha.....

Takper... Gua biarkan jer lu orang sumer bantai dan lanyak Adnan Mansor dan DBKL.... Hahaha... Gua kasik chan sama lu orang... Takder hal... Kasi hantam kaw-kaw lar sampai rapat... Hahaha....

Tapi lu orang sumer jangan lupa... Isu gelendangan nih... Siapa yang gagal sebenarnya... Siapa yang gagal berfungsi... Siapa yang "failed right to the bottom"....

Pada gua.... Bagi kes gelendangan yang beragama Islam.... Ini semua berpunca dari kerjabuat para Sultan dan Raja-Raja Melayu..... Konon jadik Ketua Agama Islam... Konon kuasanya melibatkan Baitulmal, Pusat Pungutan Zakat dan Lembaga Wakaf.... Yer la... Bukan stakat diorang Ketua Agama.. Tapi semua dana berkaitan Islam pon bawah kuasa diorang....

Tapi... Haram tabley pakai satu sen pon puak nih... Patutnya dengan dana zakat, wakaf dan baitulmal yang ader beratus juta nih... Yang berkepuk dalam akaun bank.... Patutnya dah takder ataupon berkurang skit dari masa ke semasa golongan orang papa dan gelendangan nih... Tapi...

Tapi.. Nothing... Takder tindakan yang ader dibuat oleh para Sultan dan Raja-Raja Melayu untuk menyelesaikan permasalahan nih...  Yang ader cuma 2 buat Istana dalam Malaysia yang bernilai RM1 Bilion setiap satu.... Itu tak termasuk berpuluh buah Istana yang bersepah kat dalam Malaysia... 

Tak payah jauh la... Gua kasik contoh aaaa... Hari nih gua travel dari Kuala Terengganu balik ke Kemaman... Dan gua nampak.... Dari Kuala Terengganu sampai ke Chendering yang jauhnya tak sampai 15 KM... Ader 3 bijik Istana....  Hahahaha... Aiyo.. Banyaknyer...

Aper hasilnya kepada golongan orang papa dan gelendangan serta orang miskin dan fakir... Takder aper pon... Nothing... Nehi... Yilleks... Boliaw... Hampeh aaaaaa... Memang hampeh... Macam la ader Istana kat Jalan Duta tue nak bukak pintu dier bulan Ramadhan nih untuk bagi peluang golongan gelendangan datang dan mendapat juadah berbuka puasa... Mimpi la... Mimpi sesangat la...

Gua tetap berpandangan... Selagi mana golongan Sultan dan Raja-Raja Melayu takmo nak campur tangan membantu gelendangan yang beragama Islam dengan dana zakat, wakaf dan baitulmal... Selagi itulah kes nih takkan selesai... Sampai kiamat kot... 

Tapi seperti biasa la... Ader jadi kudis ka pada diorang nih... Takder bhai... Jangan mimpi la.... Diorang nih takkan amik pot pon.... Lu pernah dengar ker diorang amik pot.... Hahaha...  Gua rasa aaa diorang sudah kena Istidraj la.... Aiyo...

Ini realiti... bukan fitnah... bukan hasutan.... Tapi semata-mata realiti... Lu orang boleh bukak mata dan tengok keliling... Ini realiti... Takder masa gua nak menghina dan mengaibkan kalu dah benda tue realiti.... Ini hakikat... Dan bukannyer makrifat...

Guna la akal yang Allah Taala berikan pada lu orang... Jangan letak diri lu orang  lagi hina dari binatang yang tak berakal... Malu la skit....

2 comments:

  1. hukum manusia cipta ha tengok tu ramai yang tak penah dengar tapi boleh ada
    hukum dari Allah kena bagi orang paham dulu baru boleh buat
    bila nak paham masa idup bab agama tak ambil peduli pun kecuali bila ada kematian
    manusia akhir zaman

    ReplyDelete
  2. Lama tak datang singgah sini...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja