Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

07 September 2021

Bodoh Punya Kerajaan Malaysia

Bhai/DeeDee semua....

Semua orang yang terlibat dalam industri Internet tahu kenapa kabel dasar laut lalu ditempat yang ada la nih.... bukan sebab apa... Semuanya sebab kos laluan itu akan dapat dicover dengan landing point yang tepat.... Kalu lalu berhampiran Jepun, Taiwan, China, Vietnam, Filipina, Malaysia dan Singapura (ini laluan standard) ... landing point dapat dijimatkan.... dan trafik penggunaan dapat dimaksimakan.... dan ini menguntungkan..

Untuk makluman semua... untuk membaiki kabel dasar laut... kapal yang digunakan mestilah mampu untuk memgekalkan posisi di kedudukan tersebut pada setiap masa.... jika tidak ... proses membaik pulih kabel fiber optic dasar laut memang akan menghadapi masalah... Ini memerlukan kapal berspesifikasi DP2 (Dynamic Positioning 2) untuk kerja-kerja berkaitan...

Masalahnya,.. Malaysia memang takder kapal spec DP2 ini ataupun mana-mana kapal berspec DGPS

Tapi... Dasar Kabotaj Malaysia nih paling bodoh sebab memaksakan syarikat kabel dasar laut terpaksa mengambil masa yang lama untuk mendapatkan kapal DP2 terdekat dari Malaysia... Apa salahnya benarkan syarikat luar yang memiliki Kapal DP2 beroperasi..... tapi caj la sikit fees sebagai ganjaran...

Bukan tak boleh.... Adoilah.. Bayangkan syarikat seperti Google, Facebook, Amazon dan Microsoft dah berminat nak lalukan kabel dasar laut depa dekat Malaysia... dan tentunya akan ader landing point di Malaysia.... berapa banyak data yang akan dapat dijimatkan....







3 comments:

  1. Perdana Menteri tidak boleh jadi jutawan - Tun Mahathir

    Tak tau nak gelak atau nak nangis kenyataan bodoh dari Tun Mahathir. Sila berikan contoh mantan mantan Perdana Menteri di Malaysia yang bukan jutawan sebelum dilantik jadi Perdana Menteri.

    Dr Mahathir memberitahu, kebiasannya Perdana Menteri tidak memiliki kekayaan, dan sekiranya seseorang itu kaya, maka beliau perlu mengisytiharkan statusnya sewaktu perlantikan.

    Rakyat berhak mendakwa Perdana Menteri yang menjadi jutawan selepas menjawat jawatan tersebut kerana memperoleh wang secara haram, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

    Ahli Parlimen Langkawi itu memberitahu, kebiasaannya Perdana Menteri tidak memiliki kekayaan, dan sekiranya seseorang itu kaya, maka beliau perlu mengisytiharkan statusnya sewaktu perlantikan.

    Oleh yang demikian katanya, segala kekayaan selepas menjawat jawatan nombor satu itu hendaklah dianggap sebagai haram dan boleh dirampas oleh pihak yang berkuasa.

    Kenyataan bodoh bangang dari Tun ini tak perlu dilayan sangat. Cuba nak alih tiang gol isu isu pasal fitnah jijik lidah bercabang kian terbongkar.

    Semua PM sebelum dilantik memegang kementerian stratrgik negara. Kementerian yg di sandang bukan kaleng kaleng bajet yg diberikan. Semasa pegang portfolio kementerian tdb semua dah kaya raya jadi jutawan dah termasuk lah Tun memegang portfolio kementerian sebelum jadi Perdana Menteri.

    Pemimpin pembangkang yg lansung tak pegang jawatan dan kementerian pun ada bertaraf jutawan... alahaii

    Menteri yg pegang porfolio kementerian tapi lansung tak berpeluang jadi PM bukan bertaraf jutawan ada taraf billion pun ada. Ini kan yg dilantik jadi Perdana Menteri... agak agak la klu nak goreng tu..!!

    Alahai nak goreng mamak pun bio la beragak agak skettt....

    #nnpktumpoooyeoppp

    ReplyDelete
  2. https://www.youtube.com/watch?v=QLDCHDYq_mI

    ReplyDelete
  3. Malaysia ni ada cable pun asyik rosak je tak sempat nak guna. dAta center pun tak fully utilize.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1