Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

05 April 2021

Dasar Kabotaj

Bhai/DeeDee semua...

Korang tanyalah pada orang teknologi.. orang IT... pastinya semua tahu sebab kenapa Facebook, Google dan Amazon takmo pasang kabel fiber optic dasar laut melintasi kawasan Malaysia malah tidak menyambungkan MyIX kepadanya...

Jangan ko tanya Wee Ka Siong dan geng dier... Aper diorang tau...

Semuanya sebab dasar kabotaj yang dikenakan oleh Malaysia yang sebenarnya memang menyebabkan kelewatan dalam proses pembaikan kabel dasar laut.... yang boleh membuat kelewatan sehingga 45 hari...

Ini kerja gila... Sebab Vietnam hanya memerlukan 12 hari jer untuk proses pembaikan kabel dasar laut...

Kalo orang kata kabel fiber optics dasar laut Bifrost dan Echo dilaykan seperti dalam gambarajah ini... for sure ini kerja orang yang tak faham rupabentuk dan kedalaman dasar laut dikawasan itu...


Malah.. ader beberapa "deep trench" yang berada dilaluan itu yang kedalamannya lebih dari ketinggian Gunung Everest..... Laluan terbaek kabel dasar laut tetap lalu kawasan yang sama seperti sebelum ini..... itu menjimatkan dan mudah dilakukan pembaikan... laut tidak terlalu bergelora dan risiko dapat dikurangkan....

Untuk makluman semua... untuk membaiki kabel dasar laut... kapal yang digunakan mestilah mampu untuk memgekalkan posisi di kedudukan tersebut pada setiap masa.... jika tidak ... proses membaik pulih kabel fiber optic dasar laut memang akan menghadapi masalah... Ini memerlukan kapal berspesifikasi DP2 (Dynamic Positioning 2) untuk kerja-kerja berkaitan...

Masalahnya,.. Malaysia memang takder kapal spec DP2 ini ataupun mana-mana kapal berspec DGPS


1 comment:

  1. Indonesia telah membuka pintu pada pelaburan asing dengan membuang undang undang perlindungan pekerjaan sehingga berjaya menarik Hyundai ke sana dan dasar internet yang terbuka Malaysia pula mengundur ke belakang dengan memperketatkan kawalan dan penapisan intenet seolah olah rakyat malaysia takdak otak untuk berfikir sendiri sehingga ibm menutup operasi

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1