Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

06 August 2022

Pemandu Trak Pikap 4x4 Wajar Memiliki Lesen Kelas E

Bhai/DeeDee semua...

Kerap kita dengar kemalangan maut melibatkan kenderaan Trak Pikap 4x4 terutama sekali sewaktu mengambil selekoh. Ada yang terbabas (overshoot) sehingga masuk ke lorong bertentangan, malah ada juga kes yang terbang ke lorong lain di lebuhraya.

70% daripada penggunaan Trak Pikap 4x4 di Malaysia sebenarnya digunakan untuk tujuan komersial. Jadi adalah tidak wajar perlesenan Kelas D dibenarkan menggunakan kenderaan Trak Pikap 4x4.

Kita faham ramai yang menggunakan Trak Pikap 4x4 ini yang hendak bergaya.. Nak nampak macho... Nak nampak tough... Jadi penggunaan Trak Pikap 4x4 Ford Ranger misalnya menjadi pilihan kerana ianya nampak ranggi.

Tapi masalah yang timbul banyaknya dari pemilik Trak Pikap 4x4 yang perasan ranggi nih... Mereka lah yang selalunya membawa kenderaan Trak Pikap 4x4 macam Ford Ranger, Toyota Hilux atau Mitsubishi Triton dengan keadaan laju lebih dari 110 km/j diatas lebuhraya (highway) ataupun di jalan kampung.

Malah gua sendiri pernah dipotong oleh kenderaan Trak Pikap 4x4 nih pada kelajuan yang hampir 200 km/j di Lebuhraya Karak Bentong dan Lebuhraya Pantai Timur.

Gila kan....

So... gua rasa sebagai langkah terbaik... adalah lebih sesuai agar pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) meratifikasikan kembali perlesenan untuk kenderaan Trak Pikap 4x4 nih dari hanya perlukan lesen kelas D kepada hanya boleh dibawa oleh pemandu yang ada lesen kelas E.

Ini adalah lebih baik dan paling mudah.

Buatkan ketetapan ini dan pastikan penguatkuasaan menyeluruh di buat diseluruh Malaysia tanpa ada halangan. Inilah masanya JPJ mengambil tindakan yang lebih baik untuk menyelamatkan rakyat Malaysia terutamanya pengguna jalanraya yang menggunakan kenderaan yang lebih kecil tak lebih dari 1.5 tan. 

Kita kena ingat... ada banyak kenderaan Trak Pikap 4x4 yang mempunyai berat lebih dari 2.5 tan... Sedangkan pemandu lori 1 tan pun kena ambil lesen kelas D.




Ini Memang Lawak

Bhai/DeeDee semua...

Membaca artikel ini di Malaysiakini membuatkan gua tergelak besar.. Mana taknya... Si pemberi rasuah telah merasuah Perdana Menteri (Najib Razak) menggunakan orang tengah yang didakwa rapat dengan PM ketika itu untuk mengelakkan berlakunya siasatan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang (Lim Guan Eng)...

RM19 juta tue... hahahaha... yang lagi best tue... orang tengah yang didawa rapat dengan Najib Razak tu pon tak disiasat atas penerimaan duit rasuah sebanyak RM19 juta... Hahaha.... SPRM hanya dok kejar Lim Guan Eng ja... Hahaha

Hahaha... Siapa orang tengah itu... Hahaha

Kenapa Najib Razak pun tak disiasat??? Hahahaha... Lawak siot..







05 August 2022

Terbongkang

Bhai/DeeDee semua...

Kenyataan yang pahit tapi tetap terpaksa diambil berat. Bertindaklah segera. Jangan masih terlena.



04 August 2022

Dipindahkan Kerja Angkara Salahlaku Disiplin Bukanlah Satu Penyelesaian.

Bhai/DeeDee semua...

Gua tetap beranggapan bahawa cara ini (pindahkan tempat bertugas) adalah satu cara dan pendekatan yang kuno. Zaman sekarang ini bukanlah cara terbaik. Ini bukanlah satu cara penyelesaian.

Kerajaan kena fikirkan cara lain.

Buang Daerah : Bukan Cara Terbaik Masakini

#buangdaerah #rasuah #pindahkerja #pdrm #salahlaku #gantungkerja #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Sedih, Kecewa, Murung Boleh Membawa Padah

Bhai/DeeDee semua...

Semua masalah boleh diselesaikan. Berbincanglah. Berhubunglah. Carilah rakan taulan atau sesiapa yang boleh membantu. InsyaAllah semua ada jalan penyelesaiannya. Sedih, Kecewa, Murung semua nih boleh membawa padah... Bahaya.

Jangan ambil tindakan drastik yang membahayakan nyawa.

Campak anak dari jejambat Balu bergantung ihsan aktivis, rakan

#bunuhdiri #kesihatanmental #psikologi #trauma #kesihatan #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com 
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

 

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1