Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 December 2012

Indeks FBCI KLSE Meningkat

Pergh... Naik paras tertinggi hari nih dalam pukul 4 petang aaa.. Hahaha ... Macam tak percaya jer Indeks FBCI KLSE naik meningkat mendadak last minit hujung tahun kepada 1600++ mata... Hebat..

Nampak macam agenda yang gua dah saspek diorang dah mula start buat... Lu orang tengok la.. Sepanjang awal Januari 2013 semua indeks akan dijangka meningkat mata... Dan inilah petandanya PRU13 akan dibuat dalam masa terdekat... Hahaha... Semua nih berlakon jer.. Hasil dari syndicate investor semua nih.... Hahahaha

Aper-aper pon... Semua mainan nih gua dah jangka lama dah... Dier main kiter pon main... Hahaha... Kiter tengok saper yang kena.. Hahaha

Jalan Menuju Kilang Lynas Ditutup PDRM

Bhai.. Nih ader gambar yang gua amik baru sekejap tadi dalam hujan renyai-renyai... Semua jalan menuju kilang Lynas ditutup oleh PDRM... Mana-mana kenderaan yang berlogo Anti Lynas ditahan... Yang bukan ader logo akan digeledah satu kereta.

Stakat nih gua tak tau ader ker yang dah naik Black Maria atau lori PDRM... Ntah la..





DEBAT: Google Bersetuju Sediakan Siaran Langsung

Bhai.... RTM dan Rais Yatim khabarnya bersedia untuk menganjurkan debat secara forum tertutup isu Amanat Hadi. Malah khabarnya ramai Ulama dan Mufti akan turut sama terlibat... Tapi RTM takkan buat siaran langsung. RTM akan buat rakaman sahaja...

Tapi kalu lah Google bersetuju untuk menyediakan prasarana siaran secara langsung debat Amanat Hadi ... Mesti gempak kan... Hahaha... Sebab kalu nak buat live streaming camnie... Kecik jer bagi Google... Dengan prasarana Youtube... Debat secara live mudah nak dibuat...

Jadi... Kalu RTM dan Media Prima takmo dan tabrani nak buat siaran langsung... Gua rasa takder masalah kalu Google nak bantu... Tue belum Al Jazeera atau CNN nak tolong... Kalu nak harapkan BERNAMA TV.... Lupakan sajer la... Hahaha

Persoalan yang perlu ditanya skrang nih... Aderkah Rais Yatim berani nak benarkan media lain terlibat sama menyediakan prasarana siaran langsung untuk debat nih...

Kalu susah-susah sangat... Gua dan kengkawan blogger yang lain macam AdukaTaruna, Amrayy, Azmi APA, OtaiManjung dan ramai lagi boleh tolong setkan live streaming... Unit IT PAS dan TranungKite pon boleh gak bantu... Aper ader hal....

Himpunan Hijau Lynas Bakal Diganggu

Bhai... Tadi gua redah hujan lebat kat area Gebeng sambil bawak kapchai gua... Hahaha... Skali skala main hujan aper salahnyer... Lebat sungguh la kat Gebeng dan kawasan sekitarnya... Tambah lagi yang dari area Pelabuhan Kuantan... Teruk... Air makin dalam..

Kalu ini macam sampai ke malam.. Memang la himpunan hijau Lynas bakal diganggu dengan masalah alam (hujan dan banjir).... Susah la camnie... Ini belum lagi masuk citer roadblock dan berbagai sekatan manusia yang akan dibuat...

Mmm... Gelombang hujan kali kedua nih memang agak hebat... Dah mula menunjukkan tanda-tanda akan lebih teruk... Hujan dari malam semalam dah menyebabkan kat area Baging, Cherating dan Sg Ular naik air...



Yuran Sekolah Kini Kembali?

Bhai... Hari nih ader sekolah yang dah mulakan pendaftaran pelajar untuk masuk sekolah... 1 Januari 2013 bagi negeri-negeri yang tiada cuti tahun baru maknanya sesi persekolahan dibukak... Soalan yang kerap ditanya... Aper citer dengan yuran sekolah... Kena bayar lagi ker..

Camnie ... Ramai orang salah anggap.. Ingat biler Menteri umumkan yuran persekolahan dihapuskan... Maka ringan lah beban bagi orang yang mempunyai anak bersekolah yang ramai ... Tapi sebenarnya tidak macam tue... Beban kos tetap ada.. Dan walaupun nilainya tidak lah banyak (bagi sesetengah orang) iaitu pada kadar RM65 - RM150 namun ianya tetap membebankan bagi ibubapa yang punyai dua atau lebih anak ...

Yuran sekolah kini kembali dengan menggunakan istilah lain... Ada sesetengah sekolah menggelarkannya sebagai "keperluan persekolahan".... Ada pula sesetengah sekolah menggelarkannya sebagai "kelengkapan persekolahan"... Walau apa pun namanya... Ianya tetap membebankan para ibu bapa...

Okeh... Dengan kekayaan negara kita ini... Tidakkah kita mampu untuk membiayaai segala bebanan ini dari rezab yang sedia ada... Kalu ikut perkiraan gua... Tak sampai pun RM80 juta diperlukan bagi memberikan "keperluan persekolahan" secara percuma kepada 500 ribu pelajar pada awal sesi persekolahan jika kos adalah RM150 seorang pelajar....

Sebab itulah gua berpendapat... Pendidikan percuma boleh diberikan dengan rezab dan dana sedia ada. Malaysia memang kaya... Tapi dek kerana Kerajaan sedia ada tidak pandai mentadbir rezab dan dana negara.. Maka ketirisan yang agak bodoh dan bangang seperti pembelian jet Skyhawk yang akhirnya hilang begitu sahaja di Padang Pasir Arizona berlaku...

Itu belum lagi kalu kiter tengok betapa bodoh dan bangangnya Nor Mohammed Yaakop mentadbir urusiaga forex di Bank Negara Malaysia yang menyebabkan kerugian hampir RM 30 bilion...

Gua tak citer bab orang lain beli barang dengan nilai yang samer boleh dapat 20 lebih barang... Kiter cuma dapat 2 barang jer... Hahaha... Bodoh nak mampus... Ala... Ini kes kapal tak selam nih.... Hahaha

So... Sebab itu lar gua bagitau... Setakat RM75 juta tue untuk bebudak masuk sekolah aper ader hal... Kecik jer... Seciput jer... LHDN pon boleh kutip RM124 bilion tahun nih... So yuran sekolah yang kini kembali dalam format lain tue patut dah boleh free...

Tapi yer la... Selagi BN pegang Kerajaan Malaysia... Selagi itulah sistem yang bodoh dan bangang akan terus digunapakai... Duit hilang entah kemana... Tapi oranv BN memang pandai ... Pandai menyonglap.... Hahaha

Pemuda PAS Pun Sembang Deras?

Bhai.... Gua tak tau dah nak kata aper.... cuma rasanyer... dah masuk 2 bulan dah hari nih.... tapi masih lagi tak dengar aper cerita pon.... senyap jer.... Agong pon dah lama balik dari Mekah.... rasanyer kesan Jet Lag tue dah lama abis.... tapi aper cerita... senyap.... takkan tabrani nak jumpa Agong nak bawak memo bantahan pasai isu Chua Soi Lek nih.... Takkan la Pemuda PAS pun sembang deras kot??? hahaha

Punya la gempak bagi tempoh seminggu kat Chua Soi Lek.... tapi pastu... biler Chua Soi Lek buat derk... senyap tak terkata.... macam nih ker pejuang Islam... pejuang agama....  mmmmm.... tabley nak harap daaa...




30 December 2012

Dua Hari Lagi

Bhai... Untuk pengetahuan lu orang sumer... Tinggal 2 hari jer lagi untuk blog ini mengekalkan mode sedia ada iaitu sekadar memperingatkan para pimpinan dan parti politik biarpon di belah mana agar berhati-hati dan bertindak bijak.

Mulai Januari 2013 .... Blog ini akan dipertingkatkan mode untuk menghadapi musim pilihanraya yang bakal mandatang. Jadi jangan terkejut dan pelik bila melihat artikel-artikel yang akan dikemukakan nanti lebih menjurus kepada kempen pilihanraya...

Sebelah mana kecondongan kempen lu orang kena sabar dan tengok... Untuk pengetahuan lu orang... Gua tidak dibeli oleh sesiapa dan sampai bila-bila tak akan ader sesiapa pon boleh dan dapat membeli gua.. Tapi tak tau la... Kalu kena harganyer... Hahaha... Gua takder hal kalu ader nak membeli... Tak mintak banyak pon... Maybe dalam RM100 juta dah kira okeh...

Jadi dalam mode berkempen... Gua akan gunakan nisbah yang lebih kecil... Gua akan lebih tujukan kepada sasaran kempen... Mungkin ader artikel yang akan diterbitkan nanti akan menyebabkan lu orang tak suka kat gua... Aper boleh gua katakan... Itulah realistik...

Tambah pulak gua memang berlegar disekitar akar umbi .. Jadi citer dan luahan dari akar umbi lah yang akan banyak keluaf... Hahahaha... Aper-aper pon... Mode sarkastik akan sentiasa menjadi tunjang utama blog ini... Sori... Blog ini tidak akan wala' pada sesiapa... Kalu lu takmo kena kritik dan ditibai dalam blog nih... Jangan jadi pemimpin dan pimpinan... Duduk jer jadi ahli biasa.... Sebab syarat utama jadi pemimpin dan pimpinan aderlah mesti ader telinga yang tebal untuk tahan kritikan... Hahaha... Kalu yang jenis ader darah tinggi... Baik lupakan sajer la hasrat jadi pemimpin... Takut cepat masuk kubur nanti...

By the way... Beberapa artikel dalam blog ini nanti akan menyebabkan ada pihak yang akan bergaduh sesama sendiri... Ingin gua tegaskan... Blog ini dibina untuk menkritik dan menghasut... Jadi jangan terkejut la..

Be afraid.... Be very afraid.... Hahahaha

Fuyoh... Hebatlah JAKIM...

Bhai... fuyoh... Hebatlah JAKIM nih... Setelah 30 tahun lebih baru mau amik tindakan... Hahaha... Sejak biler JAKIM jadi berani nih... Hahaha...

Tolong aaaa... JAKIM lu orang jangan buat lawak aaa... Sebelum aper-aper ... Tolong amik tindakan tegas terhadap sesiapa yang mempermainkan logo halal JAKIM tue sendiri dulu... Setelkan dulu masalah produk halal dulu...

Ini kes logo halal JAKIM sendiri pon tak dapat nak setel.. Mau citer gempak pasai Amanat Hadi.... Hahaha...

BR1M Menguntungkan LHDN

Bhai... Tahniah kepada LHDN kerana berjaya membuat kutipan lebih RM20 bilion daripada nilaian kutipan tahun sebelumnya... Hebat... Hebat... Dan ini jugak hasil daripada BR1M... Sebab dengan adernyer BR1M ... LHDN dapat memantau dan mengenalpasti sasaran cukai yang baharu...

Aper pon... Memang hebat la LHDN.... Dan seperti biasa ... Kakitangan LHDN akan dapat manfaat terbaek... Iaitu bonus tahunan yang meningkat juga... Tahniah...

Maybe tahun 2013 nanti kutipan cukai boleh naik berganda lagi skali dengan adernyer skim BR1M 2 dan beberapa skim aokongan lain seperti rebat smartphone untuk belia yang berpendapatan bawah RM3k....

Bagoosh...

29 December 2012

Undur Presiden Undur

Bhai... Kalu lu nak tau... Gesaan Under Presiden Undur nih skrang nih dah makin kerap disuarakan oleh pemimpin UMNO yang telah berbaiah dengan Muhyiddin Yassin... Memang makin galak seruan nih... Aper pon... Itu menunjukkan bahawa Najib Razak dah semakin tidak mendapat sokongan.... Stendet la kan... Tak gitue... Hahaha

Begitu juga dengan Persekutuan Bolasepak Kebangsaan (FAM) yang mana telah semakin lantang dari hari ke hari gesaan supaya Presiden FAM berundur dari kerusi nya dan meletakkan jawatan secepat mungkin...

Ini kerana setelah 28 tahun teraju FAM dikepalai oleh Sultan Bola.. Selama itulah juga prestasi pasukan bolasepak Malaysia kita makin merudum... Takder peningkatan ... Asik tergolek dog jer.... Hahaha.... Dah jadi macam jaguh kampung... Sampaikan pasukan bola sudah kehilangan taring dan tidak digeruni lawan.. Pastue boleh plak kena gelak dek pasukan lawan... Pasai boleh kalah dengan pasukan level cap ayam jer pon.. Bukan kalah dengan pasukan kuat pon... Hahaha....

Memang patut la Sultan Bola didesak untuk berundur... Hahaha... Takder gaya nak lead FAM kearah lebih berjaya... Aper daaa.... Maybe pasai banyak sangat makan kek kapla kuda lagi... Hahaha... Nak buat camana.... Babai dan sayonara buat Sultan Bola... Bagi la peluang otang lain yang berkaliber lead FAM...

Robengah Berjaya Memerangkap Rais Yatim

Bhai.... Hahaha... Lu masih ingat tak seorang tenaga kerja Indonesia (TKI) yang dirogol tue.... ala... yang bernama Robengah tue.... Lu tau dak yang Robengah sudah berjaya memerangkap Rais Yatim ... Bukan ker itu hari dier dah memaparkan macam mana wang Rais Yatim telah digunakan untuk buat rumah yang besar.... Hahaha...

La nih... Bukan Robengah sajer yang berjaya memerangkap Rais Yatim... Tapi Hadi Awang jugak telah berjaya memerangkap Rais Yatim... Hahaha... Kantoi Rais Yatim nih... Udah la nama dier dengar citernyer tak tersenarai sebagai calon PRU13... Tahniah dan syabas gua ucapkan buat Hadi Awang.. Hebat perangkap yang Hadi Awang sediakan buat Rais Yatim...

Hadi Awang bagi press statement yang dier mintak RTM berikan satu jam siaran langsung untuknya menjelaskan isu Amanat Hadi... Tapi... Dek kerana Rais Yatim nih jenis kaki bodek yang paling bodoh... Terus dier kata RTM akan bagi tapi dalam bentuk rakaman... Dan terpulang kepada RTM nak siarkan atau tidak...

Memang betul-betul bodoh la Rais Yatim... Kalu dier bijak main strategi... Patutnya dier biarkan Hadi Awang dapat masa sejam siaran langsung tue ... Dan lepas tue dier tambah lagi 2 jam untuk ulasan dari Majlis Fatwa Kebangsaan...... Dier boleh gunakan Majlis Fatwa Kebangsaan untuk jatuhkan kredibiliti Hadi Awang.... Sure rakyat Malaysia orang kampung lebih percayakan Majlis Fatwa Kebangsaan...

Tapi... Pasai Rais Yatim bodoh... Dier lepaakan satu-satunyer peluang terbaek untuk kenakan Hadi Awang... Hahaha... Macam mana la dier nih dapat PhD dulu... Bodo nak mampus... Gua rasa aaaa... Mesti malu dier punya pensyarah dulu... Hahahaha... Jadi ahli politik pon tak pandai strategi.... Hahahaha... Kayu betul la... Kepala otak dan kepala kote dier samer jer tabley pakai... Hahahaha

Ali Rustam Lepas Saringan Rasuah

Bhai... Hahaha... Lu bayangkan lar... Ali Rustam, Noh Omar, Isa Samad, Shafie Apdal dan ramai lagi telah lepas saringan rasuah dan boleh bertanding dalam PRU13... Hahaha... Semua nih bukan gua yang sajer-sajer cakap dan tulis aaa... Tapi itu Adnan Mansor yang bagitau..

Hahaha... Lu orang tak percaya ka... Hahahaha... Wei... Semua calon UMNO dan BN pada PRU13 aderlah bebas rasuah... Bebas jenayah... Hahahaha.... Errr... Muhyiddin dan Najib macam mana boleh lepas dari kes jenayah.... Hahaha saper yang bebaskan aaa...

Ini gua rasa ader musykil skit... Biler PDRM, SPRM dan Jabatan Insolvensi ader buat saringan dan soalselidik... Takkan cepat betul.. Itu hari kata kalu nak buat saringan mau makan masa sampai lima enam bulan... Hahaha.. Ini tak sampai 2 minggu... Biar betul...

Hahaha.... Ini macham lu ader percaya ka... Hahaha... Oh yer.. Itu Nik Abduh biler mau isytihar harta macam Nasruddin Hassan Tantawi buat baru nih... Takkan masih takut lagi kot.... Hahaha

Siapa Sabotaj PAS Pulau Pinang?

Bhai..... lu agak-agak aaa... siapa yang sabotaj PAS di Pulau Pinang? Siapa dalang yang dengan sengaja melanggari keputusan muktamar.... siapa dalang yang dengan sengaja melaga-lagakan PAS, DAP dan PKR di Pulau Pinang.... Siapa yang menjadi dalang atas demo di Komtar Pulau Pinang bersama dengan UMNO, PERKASA, PEKIDA dan JATI.... Siapa agaknya ....

Kalu diberitahu ... mesti ader yang marah... mesti ader yang tak puas hati... mesti ader yang kata kitorang nih Parasit dalam PAS.... mesti macam-macam tuduhan lagie.... hahaha... sampaikan blogger Abu Nawas pon terpalit samer... walhal dier nih bukan ahli parti PAS... dier komunis lar ... hahaha

Aper pon... bagi blogger-blogger yang tidak wala' terhadap pimpinan... diorang sebenarnya tahu siapa dalang... siapa yang punya agenda nih... cuma tak sampai hati jer nak cakap.... tak sampai hati nak cerita... karang kalu cerita.. mesti ader yang mengamuk meroyan.... hahaha.... yer la.... tambah lagi skrang nih puak-puak UG sedang menempatkan diri diorang menjadi calon PRU13 mewakili PAS.... hahaha

Sebab tue la takder sorang pon pimpinan utama yang berani nak panggil dalang utama perhimpunan demo di Komtar (kononnya demo pro-hudud) .... sebab karang kalu panggil masuk bicara dalam jawatankuasa tatatertib... ader plak yang tak dapat jadi calon PRU13 .... kesian.... tambah lagi yang mana dekat dengan pimpinan.... nanti tak merasa jadi calon.... hahaha

Aper-aper pon... selagi sikap pimpinan utama camnie... selagi itulah gua rasa PAS akan kekal ditakuk lamer.... PAS akan kekal bodoh dan memperbodohkan dirinya... sori aaa... terpaksa guna ayat nih... bukan aper... PAS selalu citer gempak nak pegang kuasa... tapi nampak macam takder usaha nak pegang kuasa.... suka sangat jadi pembangkang agaknyer.... hahaha

Sori aaaa... gua rasa PAS kena ubah mentaliti... PAS kena dakwa dalang utama yang terlibat dalam demo di Komtar tue... PAS kena amik tindakan... walaupun kalu dalang tue ader kena mengena dengan pimpinan utama... tak kira... mana boleh nepotisma..... hahaha

28 December 2012

Muhyiddin Mula Memasang Perangkap

Bhai.. Kalu lu ader masa... Cuba baca artikel yang tersiar di SinarHarian yang gua screencapture kan kat sini... Cuba baca the other way around.. Jangan baca straight jer...

Dari situe lu mesti boleh nampak... Camana Muhyiddin sedang mula memasang perangkap untuk Najib Razak... Disini la bestnyer strategi dan agenda yang Muhyiddin ader.. Dier tau dengan menekan Najib Razak untuk membuat keputusan.. Sebenarnya memberikan peluang yang besar untuk Muhyiddin beroleh keuntungan...

Aper pon... Muhyiddin tahu stakat manan kemampuan Najib Razak... Sebab tue la kalu lu perasan... Muhyiddin la nih dok pi buat perjumpaan dengan akar umbi... Dengan kakitangan kerajaan... Tengok camana dier mempergunakan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dalam agenda dier..

Abis la Najib... Najib kena cepat amik tindakan counter attack kalu nak menang psywar dengan Muhyiddin Yassin nih... Najib kena amik tindakan proaktif... Kalu lambat alamat tinggal la... Hahaha

Muhyiddin vs Najib

Bhai... Kalu diberi pilihan antara dua pemimpin UMNO nih untuk terus menjadi PM sampai selesai PRU13... Aper pilihan lu orang.. Gua tanya nih pasai la nih kem Muhyiddin sedang mempersiapkan semua kerja untuk menobatkan Muhyiddin sebagai PM sebelum Parlimen dibubarkan..

Tambah lagi skrang nih Muhyiddin sedang berkempen ke seluruh negara... Dan nampaknyer dah makin ramai orang BN dibelakang Muhyiddin Yassin nih... Beberapa Menteri Besar dan Ketua 'enteri telah berbaiah untuk menyokong Muhyiddin Yassin sebagai PM dan akan mendesak Najib Razak meletakkan jawatannya..

Tambah lagi semua dana untuk kerja kempen Muhyiddin Yassin nih dibiayaai oleh para kroni Mahathir Mohamed... Dan Mahathir Mohamed sediri dah mula kempen untuk Muhyiddin Yassin... Beberapa siri makan malam, private talk dan meja bulat dah mula dibuat untuk menarik sokongan terhadap Muhyiddin Yassin... Malah gua dikhabarkan bahawa beberapa individu jutawan dan hartawan bertaraf VVIP yang telah bersedia memberikan bantuan...

Nampaknya Najib Razak makin tersepit... Setakat berharapkan beberapa fail SPRM dan PDRM bagi beberapa individu tidaklah berapa mencukupi dan kuat... Malah kedua-dua agensi penguatkuasaan tersebut telah kurang taringnya disebabkan oleh pengaruh wang dan politik...

Setakat gua dimaklumkan... Kem Muhyiddin Yassin cuma masih belum dapat persetujuan dari Sultan dan Raja-Raja Melayu sahaja... Jika dah dapat perkenan... Maybe sebelum hujung Januari Najib Razak sudah dipaksa meletakkan jawatan..

So.. Kita tunggu permainan apa yang akan dibuat oleh Najib Razak untuk terus mengekalkan kuasa....

Oh yer... Kengkawan gua di "E" bagitau bahawa Deepak dan Musa Hassan tue semua aderlah agenda Mahathir Mohamed untuk menjatuhkan Najib Razak... Tapi ntah la... Gua setakat dengar jer..

JPN: MyKad Hanya Untuk PATI

Bhai.... Selama 40 tahun.... 40 tahun la bhai... bukan 40 hari ker 40 bulan... ader pegawai di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang tak buat kerja... dan gua salahkan bukan setakat pegawai bawahan... tapi sampai ke Ketua Pengarah JPN dan Ketua Setiausaha Negara (KSN)... Semuanya hampeh....

Kalu dah orang Melayu bumiputera pon susah nak dapat Kad Pengenalan .... gua tak terkejut macam mana plak kaum India dan Cina warga Malaysia pon takder dapat Kad Pengenalan (IC) .... Agaknyer bagi JPN.. yang layak dan mudah diorang nak bagi Kad Pengenalan (MyKad) nih adalah kepada Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)...

Sebab... JPN siap bekerja sama buat kuanter pendaftaran khas itu hari secara gelap untuk PATI ... supaya PATI dapat MyKad dan boleh mengundi pada PRU13...  Siap bekerja sama dalam program 6P la berbagai... aper daaa.... JPN nih makin hari makin menyebabkan orang menyampah...

Aper ke jadahnyer kalu warga Malaysia pon susah nak dapat MyKad.... tak reti buat kerja ker... cukup-cukup la memperbodohkan orang ramai... macam la orang ramai tak tau agenda JPN dan SPR nih.... semua kerja macam chilaka... bangsat betul lar...


Atlet Lumba Lari Dari Tahanan

Bhai.... hahaha... gua cukup terkesima biler baca berita nih... yer la... macam mana Elumba boleh lari dari tahanan .... Err... nama glamer dier Elumba kan.. samer macam atlet lumba lari jer... hahaha... Nih nampak gayanyer Malaysia ader calon nak fight one to one dengan Usain Bolt lepas nih...

Aper kelas Usain Bolt lari lumba 100 meter dengan tangan tak bergari.... hebat lagi Elumba ... dier boleh lari "berhalangan" dengan keadaan bergari.... polis pon tak terkejar... hahaha ... ader chan la lepas nih Malaysia dapat pingat emas kat Olimpik.... hahaha


Patut... Syarikat Al Ikhsan boleh sponsor peralatan sukan kat Elumba yang lari nih... baru la dier boleh dikenali sebagai Elumba Lari.... hahaha

27 December 2012

TERKINI: PDRM Online Police Report

Bhai.... Hahaha... PDRM dalam proses nak jalankan sistem "Online Police Report" secara atas talian.. Maknanyer lepas nih kiter tak perlu nak pi mana-mana balai polis untuk buat laporan polis... Khalid Abu Bakar bagi info tengahari tadi kepada media...

Semuanya boleh dibuat secara online.... Pergh... Gua cukup gelak besar benda nih... Gua jamin... Yang akan memenuhkan dan spam sistem tue mestilah sama ader dari JATI atau PERKASA atau JMM.... Hahaha

Mampuih... Akan ader perperangan la antara Hassan Ali dengan Ibrahim Ali.. Semua bersaing nak jadi yang paling banyak buat laporan polis.... Hahaha

Pastu PAS dan PKR serta UMNO antara parti Politik yang jugak akan spam sistem nih.. Dan yang pasti... Kiter tunggu dan lihat aper agaknya tindakan yang akan dilakukan dengan lambakan laporan polis...

Nasharuddin Mat Isa Melawat Mangsa Banjir

Bhai... Lu ader nampak mangkuk ayun sekor nih yang Ahli Majlis Syura Ulama PAS bernama Nasharuddin Mat Isa pi melawat mangsa banjir di dalam Parlimen Bachok tak... Kalu ader nampak tolong amik gambar dier dan pas kan kat gua.. Gua akan publishkan...

Sebab setahu maklumat gua... Haram tak nampak batang hidung mangkuk Ahli Majlis Syura Ulama PAS sekor nih... Memang tak nampak turun padang... Idup lagi ker dier nih aaa... Pelik betul gua...

Memang pelik... Camana la mangkuk ayun sekor nih boleh duduk lagi dalam Majlis Syura Ulama PAS... Kerja parti dier tak buat... Amanah yang dibagi kat dier pon dier tak buat... Hilang... Tak nampak batang hidung... Oh yer... Ini ker contoh ulama PAS... Nampak samer teruk macam Ulama Suq UMNO jer.. Walaupun kureng skit berbanding "Ulama Komersial" yang gua citer semalam...

Macam gua tulis tadi aaa.. Kalu lu ader nampak Nasharuddin Mat Isa melawat mangsa banjir di Parlimen Bachok dan kawasan lain... Tolong aaa tangkap gambar dan pas kan kat gua... Gua takder hal... Memang nak tau gak...



Mohd Zin Nak Belanja Di i-City

Bhai... Nih gua dapat SMS dari Mohd Zin Koordinator BN Selangor... Bahawa 31 Disember nih Mohd Zin nak belanja semua orang di I-City di Shah Alam ... Kalu dekat lar.. Mesti gua pon datang..

Diorang belanja skali masuk Snowalk ker.. Hahaha... Banyak duit tue... Dapat dari mana duit tue..... Duit rembat ker? SPEN takmo nak cek ker? Hahaha

Betul Ke?

Bhai..... SPRM nih betul ke? Betul ker nak siasat... bila mau siasat... berapa lama nak ambil masa siasat...  biler plak hasil siasatan akan kuar... biler plak tindakan hasil dari siasatan... atau... sekadar simpan jer dalam fail... hahaha...

Benda macam nih bukan sekali dua la bhai... dah berpuluh tahun... dan lama dah.... semua orang tau.... SPRM jer yang tak tau atau buat tak tau.... hahaha....  Boleh baca citer dier kat SINI dan SINI ...


26 December 2012

Ustaz Komersial

Bhai... Gua la nih nak citer pasai "Ustaz Komersial" nih... Dah jadi macam trend dah la nih... Sana sini ader jer citer pasai "Ustaz Komersial" nih.... Gua paham... Dalam zaman skrang nih... Memang wang ringgit menjadi matlamat... Jadi sasaran... Tak salah sebenarnya nak mengejar duit nih.... Cuma agak-agak lar...

Jangan la kerana nak mengejar duit ringgit nih sanggup berlakon terbaek... Ceramah sana sini... Tapi kalu payment (sampul) tak tebal terus takmo nak datang lagi dah... Siap demand... Kalu mau panggil bagi ceramah... Ader spesifik rate... Ader kadar tertentu...

Bukan la gua nak pertikaikan ilmu yang dier ader sampai boleh mengajar dan berceramah bab agama nih... Tapi... Agak-agak la... Semua ilmu tue dapat dari guru dier... Guru dier dulu pon tak caj melampau tinggi...

Kalu lu jumpa mana-mana bomoh yang realistik... Diorang tak caj pon perkhidmatan dier... Ikut kadar orang nak bagi jer... Ader sesetengah tue cuma boleh amik duapuluh lima duit (25 sen) ker sebagai pengeras... Sebab guru diorang dulu pon tak caj aper-aper masa diprang menuntut ilmu... Habis kuat pon cuma 25 sen jer...

Nih ader plak la jenis "Ustaz Komersial" yang glamer yang caj ribu riban kalu nak dier kasi ceramah... Walhal... Ilmu datang dari Allah dan disampaikan oleh guru dier pon takla dicaj mender mana pon... Tapi yer la... Dah glamer.. Dan dah dasar komersial...

Tapi paling best tue... Geng-geng "Ustaz Komersial" nih cukup anti ngan Yahudi dan Ahli Kitab... Tapi...... Gua maleh aaa nak citer la kehipokritan diorang tue... Hahaha.... Aper-aper pon... Kehipokritan "Ustaz Komersial" dah terdedah kat gua...

Sori ... Gua dapat info baek punya... Lu orang tak payah la nak bekap "Ustaz Komersial" nih aaaa....

Berita Yang Digelapkan

Bhai... Lu pernah dengar istilah berita yang digelapkan tak? Dalam dunia nih... Banyak sangat berita yang digelapkan... Berita tentang ekonomi... Berita tentang perniagaan... Berita tentang politik... Malah berita tentang hidup mati pon ader yang digelapkan.... Hahahaha... Lawak aaaa..

Kalo lu orang stadi situasi di Malaysia la nih... Lu maybe bolehw lihat bahawa ader terlalu banyak berita yanh digelapkan... Terutama skali kalu melibatkan puak-puak yang berkepentingan.. Malah isu yang digelapkan tue sebenarnya aderlah satu perkara yang cukup penting bagi negara nih...

Sebagai contoh... Antara berita yang digelapkan yang agak terbaru aderlah yang berkaitan dengan hidup mati satu orang VVIP di Malaysia... Memang kalu ramai yang tahu... Benda nih akan jadi kecoh... Tapi biasa la... Lebih baik digelapkan....

Satu lagi contoh terbaek stakat hari nih aderlah berita tentang senarai calon PRU13 Barisan Nasional yang skrang nih menjadi bahan ugutan... Kalu lu nak jadi calon... Baik lu sokong gua.. Macam tue la... Malah senarai calon tue dikhabarkan kepada gua siap dengan fail peribadi calon yang disediakan oleh Cawangan Khas... Memang best kalu lu dapat tengok fail tue... Gua berkesempatan lihat fail tue skali imbas jer baru-baru nih... Hahaha

Aper-aper pon... Kalu gua nak tulis dan dedahkan semua berita yang digelapkan.. Rasanyer boleh jadi novel trilogy la plak... Hahahaha

Kenapa Gua Takmo Dengar Ceramah?

Bhai... Banyak orang tanya gua... Pasai kenapa gua takmo dengar ceramah... Pasai aper jarang atau tak pernah diorang nampak muka gua kat mana-mana ceramah politik... Pasai aper gua jarang amik pot dengan ceramah nih...

Nih gua mau kasi pencerahan skit...

Ader banyak sebab ngaper gua jarang atau takmo nak pergi dengar mana-mana ceramah politik... Cukup banyaknsebab gua...

1. Gua malas nak dengar cerita retorik yang disampaikan oleh penceramah... Sebab biasanyer citernya berulang-ulang... Dan paling boring skali biler penceramah tue bercakap pongpang hebat bencikan rasuah, salahguna kuasa dan kroni berbagai... Tapi dier sendiri pon terlibat buat benda yang dier benci tur...

2. Gua menyampah kat penceramah yang cuma akan tunjuk muka bagi ceramah biler nak dekat pilihanraya... Sebab nak bagi glamer pasai nak jadi calon... Malah jenis penceramah yang akan hadir kalu ader pimpinan pusat mari... Kalu tidak haram tak nampak batang hidung..

3. Gua cukup bengkek dengan penceramah yang kaki nak pow duit jer.... Kalu tak hulur sampul tebal... Takmo nak bagi ceramah... Walaupun dier berceramah lebih mengempenkan diri dier untuk jadi calon... Tapi still ngepow penganjur untuk sampul tebal... Cam sial punya worang nih... Serban tak serban samer jer...

4. Gua benci kat penceramah yang jenis kaki goreng... Benda dan fakta seciput jer.. Tapi goreng dier sampaikan boleh lima enam belas kawah... Contoh macam Zulkifli Nordin la... Goreng gempak hebat konon tau luar dalam citer Anwar.... Hahaha

5. Gua malas pi dengar ceramah mender pasai kalu gua pergi semua kos gua kena tanggung sendiri (berkira la plak gua bih)... Tapi biler menang... Penceramah yang pongpang benci BN tue boleh plak nak bersama berselingkuh dengan UMNO/BN plak... Walaupon dulu masa dier berceramah dier disponsor wang ringgit oleh orang yang benci UMNO/BN...

6. Gua menyampah nak pegi dengar ceramah sebab penceramah jarang yang ader fakta lengkap dan bukti..... Nak jumpa penceramah yang boleh tayangkan slide presentation data, charta dan graf... Boleh kira aaa dengan bulu ketiak....

7. Gua takmo pergi dengar ceramah pasi yang meramaikan audien kat tapak ceramah bukan orang tempatan.. Bukan pengundi kawasan tue tapi lebih banyak orang luar... Dan gua takmo nak tambahkan persepsi konon Pakatan Rakyat dah makin dapat sokongan rakyat....

Hahaha... Aper yang gua melalut banyak nih... Sebab sebenar gua takmo pergi dengar ceramah aderlah kerana lebih baik gua layan wayang yang gua rembat dari torrent.... Hahaha... Ader gak pekdah dari gua tercongok berjam di padang ceramah.. Hahaha... Saper nak movie terbaru bawak mai la external harddisk drive dalam 1 Terabyte.... Hahaha

Majulah torrent untuk negara..... Hahaha

Kalau 500 Tahun Dahulu

Bhai... Kalau 500 tahun dahulu gua dah hidup... Dan Sultan atau Raja Melayu masa tue nak bagi gua pingat kebesaran yang biasanya disertakan sekali dengan sepersalinan pakaian... Gua maybe la akan terima... Itupon kalu gua ader banyak jasa... Gua pasti berbangga pasai terpilih dikalangan rakyat jelata yang hebat-hebat dan bagoosh.... Masa tue orang sumer berbangga dengan pingat kebesaran nih... Sebab yang dapat hanya orang yang banyak jasa jer...

Tapi kalau la nih... Ader Sultan atau Raja-Raja Melayu nak bagi pingat kebesaran kat gua... Gua mesti akan tolak takmo amik punya.. Bukan pasai gua berlagak bagoosh... Tapi pasai gua akan rasa terhina untuk terima... Satunya pasai gua tak ader banyak jasa ... Dan satu lagi pasai terlalu banyak penyangak, samseng, pembodek, pengampu, penipu, gangster, kaki maksiat, perasuah, pembunuh dan sebagainya yang dok dapat pingat kebesaran nih... Jadi gua rasa aaa gua tak seswai duduk sebaris dengan mangkuk-mangkuk nih... Terhina la bhai duduk samer dengan diorang nih...

Kalu dinisbahkan antara penerima pingat kebesaran yang layak dengan tak layak 500 tahun dahulu... Maybe sekitar 500:1 kot... Tapi kalu ikut zaman sekarang nisbahnya jadi 1:500 .... 1 layak dan 500 lagi tak layak...

Tak percaya... Cuba lu tengok dalam akhbar dan berita... Berapa ramai penerima pingat kebesaran nih yang terlibat dengan jenayah dan macam-macam lagi kerja haramjadah... Berbanding dengan yang baik..... Hahaha... Boleh kira dengan bulu ari-ari la.... Hahaha

So... Ini pandangan gua... Dan ianya tidak bermakna gua nak menghina dan memperkecilkan sesapa... Sebab benda nih realistik... Bukak mata, telinga dan hati untuk tau dan kenal ...

Contoh aaa... Kiter amik penganugerahan pingat Hang Tuah bagi remaja yang berjasa kepada bangsa dan negara... Biler last skali diberi.. Kenapa dah takder lagi... Semua pasai takder yang layak nak diberi... Lain kalu boleh bagi pingat nih kat pemain boling yang merogol itu hari... Hahaha... Dier kan ader masa depan... Hahaha..

25 December 2012

Terkini: Menyamar Jadi Mangsa Banjir

Bhai... Pergh... Ini ada maklumat baru masuk...

Telah dikesan di beberapa pusat penempatan mangsa banjir... Terdapat beberapa orang yang menyamar jadi mangsa banjir.. Mereka ini didapati tidak mengalami masaalah banjir namun menghantar ahli keluarga mereka menetap di pusat perpindahan semata-mata mahu mendapatkan bantuan mangsa banjir seperti makanan dan wang ringgit.

Ader kejadian di Pahang dan Terengganu melibatkan penjualan kembali bantuan makanan mangsa banjir kepada beberapa kedai runcit. Tindakan ini amatlah dikesalkan..

Setakat ini pemantauan menyeluruh tidak dapat dilakukan dengan teliti kerana masalah petugas dan kakitangan.... Hatap sangat la kerjasama dari orang awam untuk memantau dan seterusnya menyekat tindakan tidak bermoral ini berlaku dengan sewenang-wenangnya.

Rashid Ex SPR Sedang Melobi

Bhai.... Hahaha... Tak sangka gua... Mangkuk nih ader hati nak bertanding dalam PRU13... Hahaha... Parti malang yang mana nak amik dier jadi calon aaa... Maybe Parti Bebas al Kataki kot... Hahaha

Sebab setahu gua... Dier nih takkan jadi calon untuk PAS ... Tapi tak pasti la kalu ader pimpinan PAS yang bangang dan bengap sampaikan nak amik mamat nih jadi calon PRU13.... Kalu dicalonkan jugak... Sohih pimpinan PAS tabley nak pakai gak... Jenis bodoh tabley nak diajar...

PKR dan DAP pon gua rasa takkan amik mamat nih jadi calon... UMNO tak tau la pulak gua pasai UMNO nih selalu buat kerja bangang... Tapi tidak kalu bab calon... Sebab diorang sumer berebut nak jadi calon...

Maybe la Parti Akim atau Kita yang akan calonkan Rashid ex SPR jadi calon PRU13... Hahaha... Kalu jadi la mamat nih bertanding... Agak-agak berapa undi yang mamat nih akan dapat aaaa.... Hahahaha... Lobi bhai... Jangan tak melobi untuk jadi calon PRU13 wahai Rashid ex SPR..... Hahaha

TERKINI : Bantuan Banjir Disekat

Bhai... awal pagi tadi gua dapat call dari kengkawan gua di "E"... diorang sejak semalam lagi dok sebuk turun ke sana sini.... keluar dari KL.... pergi ke pantai timur.... Tujuan... buat tinjauan tentang mangsa banjir dan sentimen PRU13 dikalangan mangsa banjir.... diorang kata ader "Ops Tinjau" ... ntah la... atau diorang sajer-sajer bagi gelaran "Ops Tinjau" nih kat gua... hahaha

Rata-rata aper yang tercerna daripada tinjauan nih... diorang dapat satu kesimpulan awal... diorang bagitau ader pihak yang menyekat bantuan banjir dari sampai ke tangan mangsa... Banyak mangsa yang masih menunggu bantuan banjir disalurkan kepada pusat pemindahan mangsa banjir.. Ini semua gara-gara orang-orang besar (pemimpin politik) tidak bersedia untuk turun pada masa ini untuk menunjuk muka mengagih-agihkan bantuan banjir...

Malah ader ramai YB yang bercuti di luar negara dan tak sempat nak balik dan terlibat mengagihkan bantuan banjir... jadi penchacai lain ramai yang sekat bantuan tue sementara menunggu para YB nih sampai... Punya la lawak benda macam nih... Member gua bagitau... kalu macam nih la peel YB dari BN... alamat bungkus la PRU13....

Tapi... nasib baik la... YB dan bakal YB dari Pakatan Rakyat pon ramai yang chulas nak turun padang mengambil cakna masalah rakyat dan mangsa banjir... Hehehe... Gua ingatkan YB UMNO/BN jer jenis malas nak turun... kena tunggu media ader baru nak turun... rupanya.. YB dan bakal YB dari PR pon ader yang hilang dan takmo nak turun.... Aper daaa...

Gua sempat tanya kengkawan gua tue... berapa hari "Ops Tinjau" nih... hehehe... diorang cakap... 2 bulan bhai... dua bulan.... hahaha... maknanyer... maybe la sekitar hujung bulan dua kot Parlimen dibubarkan.... Ntah la.... tapi kalu perangai sekat bantuan banjir nih bermaharajalela.... alamat bungkus la Barisan Nasional.....

Terkini: Rosmah Lawat Mangsa Banjir

Bhai... Terkini.... Lu ader nampak ker Rosmah Mansor dalam dua tiga hari nih... kelibat Najib Razak pon lu ader nampak tak... Biler aaa Rosmah Mansor nak lawat mangsa banjir di Kuantan nih... Masa nih la terbaek kalu Rosmah Mansor nak projek diri dier jadi First Lady...

Rosmah Mansor patut lawat mangsa banjir di Kuantan semalam lagi... Pastie dier patut pi Pekan... Sebab nak harapkan Dewa Bola... Pergh... Dier masih lepak kat London lagi aaaa...

Gua nak tunggu biler Rosmah Mansor nak tunjuk muka dier dan sinsing kain atau seluar dier redah air banjir kat Kuantan nih... takkan nak tunggu air surut dulu kot... Najib Razak yang katanya rajjn turun padang tue aper lagi... Musim banjir nih la masa terbaek jengah pengundi...

Pi la redah air banjir kat Kelantan, Terengganu dan Pahang nih... Buat turun tetiba jer... Tak payah la nak planning... Jangan tunggu Muhyiddin Yassin buat dulu... Nanti rugi...

Ramalan Puak Mayan Terbukti?

Bhai... Skrang nih dah masuk 48 jam hujan lebat di Pantai Timur ... Terutamanya di Kemaman tempat gua tinggal nih... Hujan masih lagi lebat... Kalu kirang skit pon cuma beberapa minit jer... Kawasan rendah dah teruk dibanjiri.. Masa nih la kalu ader politikus yang bijak... Dier akan mempergunakan ruang dan peluang untuk menonjolkan diri... Tambah lagi skrang nih dah dikira musim pilihanraya.... Hahaha

Okeh... Itu hari kalu ikut kalendar Orang Mayan... Penghujung kalender dier berakhir pada 21 Disember 2012... Hahaha... Tapi on that day takder mender pon happen kan... Tapi gua rasa aa... Tarikh akhir kalender tue bukan bermaksud penamat... Tapi permulaan kepada siri-siri alam sekitar yang menunjukkan usia dunia ini makin sampai ke penamatnya...

Gempa bumi dah makin kerap... Dan makin kuat.... Tempat hang dulunya takder gegaran pon la nih dah makin terasa... Tsunami dah jadi common... Ribut, taufan, banjir dan kebakaran hutan dah jadi macam perkara harian...

Kalu ikut citer asal... Dunia gelap tiga hari... Hahaha... Kat pantai timur nih dah bergelap pon tiga empat hari... Tak nampak matahari... Pasai hari mendung dan hujan berhari-hari... Ader macam ramalan puak Mayan terbukti jer.... Hahaha

Aper pon itu sumer bencana disebabkan oleh alam dan bumi nih... Tapi tue belum kalu ader kebocoran radiasi berlaku pada sisa toksik dan sumber Thorium hasilan kilang LYNAS berlaku kat kawasan Gebeng nih... Kalu jadi aaa... Kesan pencemaran ya boleh jadi sejauh Kuantan dan bandar Chukai, Kemaman...

Kita tak tau sebesar mana boleh jadi... Aderkah sebesar dalam kes di Bhopal masa kilang kimia pesticide dan bateri Union Carbide berlaku pada tahun 1984 dulu tue... Ramai yang mati dan ramai yang terdedah kepada kesan kimia mengundang pelbagai masalah kesihatan...

Ini pon satu bencana gak... Itu belum lagi kita compare insiden Chernobyl dulu pada 26 April 1986... Harap apokalip camnie tak jadi dimasa gua masih hidup lar..... Sebab ancaman terhadap alam sekitar hasil dari kilang Lynas memang terbaek... Hahaha

Oleh tue gua rasa aaa... Puak Mayan kena buat kalendar baru... Buat macam kalendar motosikal atau minyak pelincir yang biasa ditampal di kedai motor, kereta dan aksesori tue... Ala... Kalender yang banyak gambar bogel dan separuh bogel tue la.... Hahaha... Puak Mayan kalu susah sangat nak cari model... Sebab Babyrina dah lama menyepi... Boleh amik Zarina Ann Julie... Hahahaha... Neelofa tabley pasai ParpuKari dah chop dulu... Dier minat sangat kat Neelofa.... Hahaha





Janji Populis

Bhai... Gua cukup tak tahan nak gelak bila tengok Bernama TV pagi nih ... Rancangan Hello Malaysia... Bukan aper.. Diorang citer pasai janji populis... Tapi lebih kepada nak tembak Pakatan Rakyat... Memang lawak la Hamdan Taha dan Lokman Noor Adam punya komen... Paling best biler komen Roman Karim dari Tuaran Sabah diperlekehkan oleh Lokman Adam biler pemanggil tue bagitau bahawa kerajaan BN berjanji membuat rumah pada harga RM45k... Tapi.. bila disemak setelah siap.... rumah tersebut berharga cuma RM18k sahaja..

Gua setuju biler kadang-kadang kiter perlu pertikaikan beberapa janji populis Pakatan Rakyat.. Betul ader beberapa janji yang dibuat oleh Pakatan Rakyat nampak kurang relevan.. Kurang realistik... Tapi itu bukan bermakna ianya tidak boleh diperbaiki..

Begitu juga beberapa janji yang dibuat oleh Barisan Nasional yang juga tidak realistik dan relevan... Namun seperti biasa ianya boleh diperbaiki..

Tapi berbalik kepada isu janji populis... Efek yang paling ketara adalah bila ianya melibatkan golongan yang berumur 21 hingga 45 tahun... Ini adalah golongan muda yang mempunyai pengaruh yang kuat dalam percaturan politik di Malaysia. 70% daripada mereka ini mempunyai akses kepada maklumat sama ada melalui media sosial ataupun cara tradisional.

Dan mereka ini jugalah yang akan menentukan siapa yang menang dan siapa yang kalah... Jadi... Sebagai ahli politik lu orang boleh berjanji... Tapi kitorang pengundi akan menilai aper sahaja janji lu... Lu salah janji lu mati... Babai...

So bagi kedua-dua puak... Janji lu tue biarlah realistik... Jangan macam chilabai... Jangan jadi chilakak... Jangan jadi bangsat...

Oh yer... Tadi Lokman Adam ader citer pasai Research Octane Number (RON) .... Hahaha... Wei Lokman... Gua tau lu cukup kenal gua... Bukan ker kiter pernah jadi kawan baik dan lu pernah lepak tidor baring kat rumah gua di Shah Alam dulu ... Tolong aaaa... Lu tak payah la nak citer pasai isu RON nih ... Pasai lu bukan tau pon mender pasai RON nih... Lain la kalu lu kerja macam gua dalam bidang minyak dan gas nih... Hahaha...

24 December 2012

Merry Christmas

Merry Christmas... And happy new year... Gua ucapkan buat mana-mana pembaca blog hasutan gua nih yang beragama Kristian... Semoga lu orang sumer baik-baik belaka... Sebab gua tau lu orang sumer baik...

Merry Christmas gak gua ucapkan kat Dewa Bola... Hahaha.... Duduk kat London tue baik-baik aaa... Jangan lupa makan kek kapla kuda... Nanti baru power...

Merry Christmas gak gua ucapkan kat Dewa Johny Walker dan Chivas yang skrang nih tgh nazak khabarnya...

Merry Christmas gak gua ucapkan kat Dewa Selatan yang tak abis-abis buat umrah dan ziarah ke kelab-kelab malam, disko dan pub... Dan jugak rajin berlatih seni mempertahankan diri...

Merry Christmas gak gua nak ucapkan kat Mirzan... Jangan lupa aaaa... Tolong bukakkan sebotol San Miguel untuk sarapan pagi esok... Kalo boleh bukak satu crate lagi bagoosh...

Merry Christmas gak gua nak ucapkan kat Hanif Omar dan rakan-rakan lainnya... Jangan lupa meja roulette tue kasi hias skit... Esok petang ader kapla besar masuk...

Hahahaha..

BANJIR : Diskaun Harga Murah Al Ikhsan Kuantan

Bhai..... banjir besar dah melanda Kuantan... dan banyak kedai dah dimasuki air... dan banyak jugak jualan yang dah kena air banjir...  Contoh paling teruk kalu berniaga alat tulis... hancuss... rosak... kertas dan peralatan banyak jahanam... Bagi yang berniaga bahan yang takder masalah dengan air ... contohnyer kain baju ker... peralatan sukan ker... masih lagi boleh diselamatkan...

Cuma.... bagi kedai yang dah kena masuk air tue dan barangan dah terendam dalam air banjir kilat yang kotor tue.... hehehe... seeloknya jual la stok tue pada harga diskaun.... Macam kedai alatan sukan Al Ikhsan di Kuantan tue la... ala... yang kena banjir kat kawasan Megamall tue.... aper salahnyer kasi jual barangan tue pada harga diskaun...

Sebab barang dah kena air banjir... takkan la nak jual pada harga stendet lagie... kasi chan la ... lagipon lu orang boleh claim insuran pasai banjir kan... errr... ker bencana alam tak termasuk dalam coverage insuran... itu macam kalu... baik tak payah amik insuran... bayar mahal... tapi tak cover... aper daa...

Kalu lu orang nak tau... industri insuran dan takaful la yang paling parasit dan kapitalis.... premium kena bayar... lambat kena potong atau void... tapi... biler mau claim... sama ader buat-buat lambat.. atau kasi kurang boleh claim... atau cari jalan tak bagi pelanggan claim.... ini modus operandi semua syarikat Insuran dan Takaful.... samer jer...

So.... aderkah Al Ikhsan Kuantan akan bagi diskaun harga murah akibat banjir di Kuantan? Ini kita kena pi tanya la .... hahaha


Zon Disko Di Kuantan Dilanda. Banjir

Pergh... Gua cukup suka dan teruja biler dapat tau yang zon disko di Kuantan dilanda banjir kilat hari nih.. Moga banyak lagi banjir kilat melanda kawasan nih...

Aper pon.. Gua ucapkan takziah kat sesiapa yang rugi banyak pasai banjir kilat nih. Selagi lu orang redho kat takdir dan ketentuan Allah nih, selagi itulah ader ganjaran daripada Allah dalam bentuk yang lain...

Moga lepas nih biler Pakatan Rakyat amik alih Pahang... Maka takder lagi banjir kilat kat Kuantan. Ameen....

Kuantan Banjir?

Pergh... Dengar citer area Megamall Kuantan banjir lagi hari nih.. Hahaha.. Patut banjir tue kena kat kayangan... Baru ader akai... Hahaha





Mohd Zin Panas Punggung

Bhai... Sejak info dana haram yang dapat dek tangan Koordinator BN Selangor... Mohd Zin nih terdedah.. Nampaknyer dier dah panas punggung... Sampaikan dier membelanjakan banyak wang untuk tujuan promosi dengan memperkudakan Celcom dan Maxis...

Sampaikan boleh dihantar ucapan Merry Christnas kepada gua.. Bodoh ker aper... Gua Islam la... Gua bukan Kristian... Agak-agak la kalu mau antar SMS...

Harta Kerajaan UMNO Niagakan

Bhai... Tadi gua singgah kat Stesen Petronas Bukit Kuang, Kemaman... Sambil isi minyak... Gua sempat guna tandas stesen minyak nih.... Masa kuar tandas tue... Gua nampak ader satu gelanggang futsal.... Dulu takder pon... So gua aper lagi.. Pi la menyebok kat situe...

Alamak... Gelanggan futsal berbayar la plak... Ader nombor kontek... Mmmm... Tetiba gua ader perasan satu banner... Gelanggang Futsal Bukit Kuang... Ader tulisan Pemuda UMNO Bukit Kuang... Pergh... Terus gua masuk mood menyiasat...

Siasat punya siasat... Tanah tue milik Kerajaan Negeri Terengganu... Status pemilikan tak berapa clear.... Ala ... Kalu diorang nak ejast status pemilikan ... Sekelip mata jer boleh... Hahaha... Tapi... Gelanggang Futsal tue dibina dan dibangunkan dengan dana Kerajaan Negeri .... Under unit mana tue tak brapa pasti la... Yang pasti duit untuk buat gelanggang futsal nih datang dari kantong negeri...

Tapi... Macam mana plak pengurusan dan pengambilan yuran atau sewa gelanggang futsal nih masuk kocek Pemuda UMNO Bukit Kuang... Bukannyer tanah atau gelanggang nih dibina pakai duit Pemuda UMNO..

Ini macam serupa harta kerajaan (awam) tapi UMNO yang niagakan.... UMNO yang buat duit... Wei ... Ini memang cara yang bijak... Bijak pembelit... Bijak songlap... Hahahaha...

Ini baru satu yang gua jumpa... Rasanyer mesti ader banyak lagi yang macam nih... Aper daaa... Nih SPRM takmo nak siasat ka... Hahaha



23 December 2012

Dah Mampus Ke?

Bhai... Gua ader dengar citer... Ntah la tak tau betul ker idak.. Still khabar angin kot... Yang ader Dewa skarang nih tengah nazak... Secara klinikalnya kalu ikut dah kritikal... Dah nazak... Tapi itu semua guna life support machine...

Cuma yer la... Doktor belum brani nak umumkan mender pon... Sebab tue la status Dewa nih masih valid... Tapi tak tau la sampai biler...

Aper-aper pon... Kalu dah mampus ... ader chan la cuti... dah lama tak dapat cuti camnie.. Last skali tahun 80'an dulu... Hahaha...

Okeh.. Babai... Telinga tue dengar-dengar la yer .. Mana la tau dapat berita terkini dalam sebulan dua nih... Hehehe

Alamak... Dah Mampus...

Bhai.... Lu tau kan itu Lim Keng Yaik dah mampus dah... Alamak.... dah mampus... tak sempat nak dakwa dier kat mahkamah atas tuduhan rasuah... Wei... Mangkuk tue pon spesen gak dengan Mahathir Mohammed... Samer gak ngan Ling Liong Sik.... Terpalit dengan banyak kes rasuah dan salahguna kuasa...

Nih biler dah mampus... Nak bicarakan pon tabley.... Harap Mahathir Mohammed lambat lagi la mampus... Sebab nanti ader chan la kiter seret mamak sekor nih ke Mahkamah... bicarakan dier dalam kes rasuah berbagai... Bab salahguna kuasa tue rasanyer mau bertimbun penuh meja...

Itu pon kalu kiter dapat bersihkan dan teluskan institusi kehakiman di Malaysia... Kiter bersihkan dulu Peguam Negara... Dan seluruh kakitangan Jabatan Peguam Negara... Kat sini berlambak manusia yang tak takut kat Allah Taala... Sebab tue la diorang berani cover up semua kes rasuah dan salahguna kuasa...

Tapi .... Kalu Mahathir Mohammed mampus awal... Tak berapa nak syok la... Mesti anak dier si Mirzan tue akan amik tindakan bunuh diri macam masa dulu... Kan dulu dier nih pernah cuba nak bunuh diri...

Satu jer yang gua nampak... Terbaik kiter kena kekalkan dan sokong Najib Razak... Sebab kalu Najib Razak masih ada... Muhyiddin Yassin tabley nak bergerak... Kalu Najib Razak jatuh... Mahathir Mohammed akan berkuasa semula... Dan dier akan gunakan proksi dier si Muhyiddin Yassin tue...

Si Muhyiddin Yassin nih pon banyak gak kes rasuah dan salahguna kuasa dalam tangan dier... Tunggu masa jer nak kena dedahkan.. Tapi aaaa... Kalu SPRM masih tak bersih... Samapi kesudah la takkan dapat dibawak bicara kes macam nih....

So... Mahathir Mohammed jangan mampus dulu... Sebab kalu mampus... Kurang sejam mesti Mirzan akan bunuh diri punya.... Hahaha..... Mesti Mirzan akan makan banyak ubat tidur atau dier terjun dari KLCC.... Hahaha... Taknak la mampus cara camnie .... Terbaek nak mampus kalu aderlah masa bicara... Mati bunuh diri masa kena bicara.... Hahaha....

22 December 2012

Khairy Jamaluddin Dicalonkan Di Jelebu?

Bhai... Lu ingat kenaper Khairy Jamaluddin la nih terpaksa menonjolkan diri... Sebab dier tau kalu dier tak berbuat sesuatu... Dier akan terlepas peluang jadi calon PRU13... Maybe kali nih tempat dier bukan lagi di Rembau... Tapi di Jelebu... Pasai itu Rais Yatim sudah dapat blacklist dari Rosmah Mansor...

Lu ingat Najib Razak ader percaya ka kat Rais Yatim... Hahaha... Itu mamat mana ader tempat lagi... Orang kat Jelebu sudah marah sama dier..

Tue yang Khairy Jamaluddin dok kempen kat golongan mahasiswa.. Dier ingat golongan mahasiswa bodoh ker... Kalu ader golongan mahasiswa yang join BN tue mesti jenis looser... Jenis bangang... Jenis kalu buat assignment mesti plagiat atau cetak rompak... Copy, cut & paste.... Hahahaha....

So Khairy Jamaluddin... Berapa kerat la mahasiswa yang nak bersama BN... Cer bagi statistik skit... Hahaha

GLC Diwakafkan?

Bhai... Ini satu cadangan yang lawak... Gua rasa mamat nih mesti duduk bukan kat Malaysia... Kalu duduk kat Malaysia... Mesti mamat nih bengap nak mampos... Hahahaha... Dewan Perniagaan Islam Malaysia (DPIM) nih mesti tak ketahuan nih...

Pasai isu wakaf dekat Malaysia... Mostly hampir semua GLC telah diwakafkan... Hanya segelintir jer yang belum dapat diwakafkan... Yang lain semua diwakafkan... Lu orang tak percaya ka... Hahahah... Betul... Banyak GLC memang telah diwakafkan... Itupon yang belum dapat diwakafkan tue skrang tengah dalam proses nak diwakafkan... Hahaha

Contoh... FELDA la nih dah diwakafkan kepada Isa Samad... RISDA dah diwakafkan kepada Rahim Thamby Chik... PROTON pon dah diwakafkan kepada Syed Mokhtar... KTMB pon dalam proses diwakafkan kepada Syed Mokhtar... CIMB Bank dah lama diwakafkan kepada Nazir Razak...

Gua cuma nak tunggu biler SPRM, PDRM dan LHDN nak diwakafkan... Hahaha... Ini bermakna Malaysia lagi terkedepan dalam kerja wakaf mewakafkan nih daripada Turki... Turki dah lambat lar... Hahaha

Contoh terbaek GLC yang dah diwakafkan di Malaysia aderlah PLUS... Tengok ... Camana PLUS sentiasa untung... Kutip tol boleh naik harga bila-bila mau... Kalu tak naik... Rakyat akan dikerahkan untuk bayar pampasan... Tak untung ker tue.. Inilah contoh terbaek institusi wakaf... Oh yer... Lupa nak citer PLUS diwakafkan kat saper... Hahaha... Lu pon tau kan saper dier...

Itu belum lagi gua citer tentang MISC yang diwakafkan kepada Mirzan.... PNB yang diwakafkan kepada UMNO (tapi dikendalikan oleh Hamad Kama Piah).... Terlalu banyak la wei... Tak larat la nak tulis... Hahahah

Malaysia negara wakaf la... Hahaha... Tapi wakaf cara setan la... Bukan wakaf cara Islam.... Hahahaha

NGO Tukar Macam Tak Sekolah

Bhai... Gua nak tanya lu... Lu tau dak beza antara jual dan pajak... Gua rasa lu orang memang tahu bezanya... Sebab lu orang ader pi skolah...

Nih NGO TUKAR yang dok gempak canang sana sini dan kuar statement pasai isu tanah seluar 10,526 hektar di Kelantan tue... Nampak diorang nih macam tak pernah pi skolah.. Yer la... Diorang tak tau nak beza antara jual dan pajak... Hahaha

Diorang boleh kata kes tanah nih seumpama menjual maruah negeri... Hahaha... Lawak... Wei... Ini kes pahakan jer... Cukup 50 tahun boleh dapat balik tanah tue dengan hasil yang ada tinggal kat atas tanah tue... Bukan macam Khir Toyo yang jual tanah kat Selangor beribu hektar tue dulu... Dan bukan macam Muhyiddin Yassin yang jual tanah kat Johor kepada warga Singapura dulu tue..

Dah jual tabley nak amik balik... Kalu pajak boleh amik balik... Gua kesian la kat Kamarudin Kassim si pengerusi NGO Tukar nih pasai bodoh nak mampus... Hahahaha... Tolong aaaa.. Jangan jadi bodo...

Maria Ozawa (Miyabi) Berlakon Di Malaysia?

Bhai... Lu agak-agak aaa... Siapa sebenarnya pelakon lelaki dan wanita dalam kes DVD speaker Perak tue aaa... Takkan la R. Ganesan dok berlakon dengan Maria Ozawa (Miyabi) kot... Hahaha... Dan takkan la pulak R. Ganesan dok berlakon dengan Aiswarya Rai.... atau... R. Ganesan dok berlakon dengan Babyrina... Hahaha.... Muka serupa pelakon Tamil jer...

Persoalan sekarang nih... Siapa sebenarnya dalang disebalik DVD lucah nih... Takkan la si OKU Hee Yit Foong kot yang punya agenda.... Hahaha... Lawak la... Takkan la pasai nak rebut jawatan speaker DUN boleh jadi camtue... Nih mesti ader orang yang nak rampas jawatan speaker nih...

Orang Pakatan Rakyat mana ader main terbitkan skandal mandal nih... Tak reto wei... Lain la kalu PapaGomo, Parpukari, RBF dan Double Y... Hahaha... Diorang kalu bab porno nih nombor satu... Hahaha

Makin Rojak Sistem Pendidikan Di Malaysia

Bhai... Najib Razak dah buat cadangan bongok dan bangang dah... Nih pasai nak meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris dikalangan pelajar... Najib Razak nak amik plak tenaga pengajar dari India... Hahahaha ... Makin rojak la sistem pendidikan negara nih...

Macam la Najib Razak tak tau yang telo bahasa (lenggok percakapan) dalam Bahasa Inggeris orang India agak pekat dan darat... Lagi tak paham la bebudak nanti... Hancuss... Daripada pandai terus jadi pandir... Hahaha

Aper salahnya amik diperkemaskan sistem yang ada dimana guru-guru bahasa Inggeris dilatih sebaiknya oleh tenaga pengajar dari England.. Sebab sistem kita berasaskan England English..

Bukankah ini lebih bagoosh... Bukankah ramai guru kita dah mendalami TESL (Teaching English as a Second Language).... Aper salah yer kita ubah dan mantapkannya menjadi TEPL (Teaching English as a Primary Language)...

Aper-aper pon gua tak stuju pengajaran dan pembelajaran matapelajaran Sains dan Matematik dipaksakan didalam bahasa Inggeris... Sebab selama nih tanpa PPSMI pon ramai pe syarah dan profesional Malaysia boleh berjaya dalam bidang kejuruteraan walaupun belajar dalam bahasa Malaysia..



Telinga Adnan Yaakob Ditetak

Bhai... Agak-agaknyer la... Kalu BN kalah di Bentong di tangan DAP/Pakatan Rakyat... Ader chan tak kiter dengar berita bertajuk macam nih "Telinga Adnan Yaakob Ditetak".... Ader chan ker aaa.... Best gak aaa kalu dapat dengar macam nih ... Best bukan pasai aper... Pasai Adnan Yaakob berani membuktikan cabaran "potong telinga saya" dibuat dan dilaksanakan.... Hahaha

Telinga yang dah kena tetak atau kerat tue... Kita masukkan dalam botol fan awetkan... Boleh antor kat muzium jadi bahan pameran.... Hahaha

99.9% Calon BN Tidak Layak Bertanding PRU13

Bhai.... Lu agak-agak la... Kalu SPRM benar-benar telus dan amanah... Berapa peratuskah dari senarai calon PRU13 Barisan Nasional yang layak untuk bertanding pada PRU13? Hahaha...

Mesti ramai yang kantoi punya... BN dan rasuah mana boleh elak punya... Dah zaman berzaman terlibat dalam penyelewengan, salahguna kuasa dan rasuah... Macam mana boleh "clean" dalam sekelip mata jer...

Hahaha.... Kantoi... Mesti 99.9% tak lepas dari saringan SPRM kalu SPRM tue telus lar... SPRM la nih dibawah telunjuk BN... Mana brani nak siasat kes rasuah melibatkan BN... Kalu ader pon... Itu semua wayang jer... Tengok kes itu Kasitah Gaddam... Setel... Mana masuk penjara pon.... Khir Toyo pon masih lepas bebas tak kena masuk kedalam penjara biarpon hukuman dah ader....

Hahaha... lanchow la SPRM....

Khir Toyo Ditahan Dipenjara Kajang

Bhai.... Lu tau kan Khir Toyo dah dijatuhkan hukuman penjara setahun ... Khir Toyo nih biler plak nak masuk Penjara Kajang nih... Rasanyer dah lama dah jatuh hukuman penjara setahun untuk dier... Kenaper langsung tak kena masuk penjara sampai ke hari nih... Kenapa Hakim berlembut sangat dengan Khir Toyo nih... Dier rasuah ratus juta la...

Nih kes Umar Muhammad Azmi plak.. Kes kecik jer... Kes dengan pegawai DBKL yang berlagak macam anggota PDRM... Pun boleh kena penjara ka... Stakat denda tak boleh ker... Aper la kerek Hakim yang tak pandai nak guna budi bicara.... Pastur langsung tak bagi tangguhan hukuman untuk proses rayuan.. Terus antar pi masuk penjara...

Kenaper dalam kes Khir Toyo boleh ader penangguhan hukuman sehingga proses rayuan selesai... Kenaper dalam kes Umat Muhammad Azmi tabley...

Kami menuntut Khir Toyo dipenjarakan... Solidariti buat Khir Toyo agar masuk penjara Kajang untuk terima hukuman... Sila jalankan keadilan untuk Khir Toyo... Dia perlu menjalani hukuman penjara setahun sejajar dengan hukuman kes rasuah dia...



21 December 2012

Dulu Bakun Kini KKIA

Bhai... Lu kenal tak Ting Pek Khiing... Ala.... Dulu dier nih bos besar kat Ekran Berhad... Ala... Yang dapat tender projek Empangan Bakun... Ala... Masa zaman Mahathir Mohamed dulu tue.... Dier la kroni dan kawan baik Mahathir kat Sarawak masa tue... Skrang dier bos GUSB (Global Upline Sdn Bhd)

Masa projek Bakun ader masalah dengan EIA... Dier dapat gantirugi bernilai beratus juta RM... Walaupun projek Bakun terbengkalai... Tapi dier masih lagi untung... Last-last projek Bakun pernah dikendalikan sendiri oleh JKR... Seberlum diambil alih dan disiapkan oleh satu pemaju lain...

Ekran Berhad masa tue untung atas angin... Ting Pek Khiing memang untung giler masa tue... Tapi tue citer lama... La nih dalam projek penambahbaikan KKIA... Dier dah mula buat kerja lama dier balik... Kerja tak siap... Terbengkalai... Pastu tuntut gantirugi atas alasan kononnya kerja dier terganggu atas keputusan kerajaan...

Zaman Mahathir Mohamed boleh la menipu camtue.. Mahathir Mohamed mesti cover punya... Ini zaman Najib Razak... Lu ingat senang ka nak guna idea lama... Lu ingat senang ker nak kowtim ngan Rosmah Mansor... Hahaha

Ini kerja tak siap... Menyusahkan pengguna dan operator KKIA... Tapi masih mau pow Kerajaan ... Tak gampang ker macam nih... Cam sial lar...


Kalau Indonesia Boleh

Bhai.... Gua nak tanya lu aaa.... Indonesia tidak menyatakan bahawa ianya adalah negara Islam... Tak macam Malaysia kan... Diorang cuma kata bahawa Indonesia adalah negara Umat Islam yang paling ramai....

Malah... Selalu kiter dengar orang Malaysia kutuk Indonesia... Kata bahawa diprang terlalu bebas bab beragama sampaikan boleh berkahwin bercampur-campur agama...

Tapi ... Yang kat bawah nih patut bagi malu kat Malaysia... Sebab kita tak pernah nak bertegas kalu bab nih... Dulu ader kes yang berkaitan ngan arak nih... Aper jadi... Siap Dewa Bola boleh plak bagi pengampunan lagi daripada hukuman atas kesalahan meminum arak...

Aper nak heran kan... kalu Dewa Bola tak kasi pengampunan... nanti anak buah Dewa Bola plak buat benda yang samer mesti kena punya... Macam la Dewa Bola tue maksum daripada berbuat maksiat... Hahaha

Nih... Kalau Indonesia boleh... Kiter takkan tak boleh???

Lebih Dari RM 45 Bilion

Bhai.... Kalu lu baca apa-apa sahaja kenyataan daripada pihak Kerajaan BN mengenai wang... lu kena prihatin... kalu Kerajaan BN menafikan sesuatu nilai tue... maknanyer bukan bermaksud tiada nilai sebanyak apa yang didakwa... tapi sebenarnya lebih ataupun kurang bergantung kepada dekat bahagian mana yang dier nak citer...

Sebagai contoh... kalu Kerajaan BN mengatakan bahawa hutang negara aderlah sekitar RM 100 trillion... maknanyer...hutang negara mesti lebih dari RM 100 trillion.... ini kalu bab hutang la... Tapi...Kalu Kerajaan BN mengatakan bahawa simpanan negara aderlah sekitar RM100 trillion .... maknanyer.... simpanan negara mesti kurang dari RM 100 trillion.... ini kalu bab simpanan....

Sebab kedua-dua senario adalah sebenarnya ayat cover line... ayat nak bagi persepsi bagoosh... ayat nak selamatkan tengkok daripada disembelih... ayat nak menipu... ayat nak mengelat.... bukan sekalu Kerajaan BN guna teknik nih... dah beratus kali dah rasanyer...kalu tidak berpuluh kali...

Itu sebabnya... biler keluar citer tentang harta pusaka yang tak terwasiat yang sama ada dibekukan atau dikawal oleh kerajaan melalui Pemegang Amanah Raya....ataupun wang yang mati (dormant) dalam akaun bank-bank tempatan yang akhirnya wajib diserahkan kepada Pemegang Amanah Raya ... yang katanyer bernilai RM 45 bilion.... maka gua tak terkejut jika nilai sebenarnya lebih dari itu ataupun boleh mencecah 2 kali ganda....

Tambah pulak biler ader alasan takder statistik khusus berkaitan nilai sebenar harta pusaka dan tanggungan pusaka yang masih belum ditadbir. Ini lagi menimbulkan syak wasangka... dan lu agak-agak aaa.. kemana duit tue akan pergi... adakah dilaburkan oleh Kerajaan... dan keuntungannya digunakan oleh BN dalam proses kempen pilihanraya.... Kalu ader orang kata tak mungkin benda nih terjadi... gua nak gelakkan jer... sebab sebelum nih pon kakitangan kerajaan yang totok BN tak tau nak bezakan antara harta/aset negara dengan harta/aset parti.... Jadi memang tak terkejut aaa...



Ahmad Bin Gedong (1998 - 2012)

Bhai.... sekitar tahun 70'an .... gua ader tengok citer nih.... citer tentang masa depan... citer tentang kehebatan teknologi masa depan.... bagaimana manusia dah membina koloni di angkasa lepas... membina tempat tinggal di Bulan..... dan tahun yang dipilih aderlah tahun 1999 ..... sebab itu citer tue diberi nama SPACE 1999 ..... kira macam canggih giler aaa masa tue... dan lu pon tau aper yang jadi pada tahun tu.... Y2K bugs yang tak menjadi.... hahahaha




So.... begitulah jugak dengan prediction yang ramai buat tentang 2012 ... kononnya "end of day".... Armageddon.... atau dalam bahasa Melayu nyer dikenali sebagai "Ahmad Bin Gedong" .... hahaha..... semua sebab MAYA ... bukan software 3D Maya tue tapi..... pasai orang Maya ... atau lebih dikenali sebagai Mayan People.... hahaha..... dan jugak bukan Luna Maya yang berlakon porno dengan Airel Peterporn Peterpan

Aper pon... kiamat pasti terjadi... dan Allah S.W.T sahajalah yang tahu bila tarikh dan masa kejadian... beriman dan percaya sudah cukup... jangan gatai-gatai nak buat prediction....  itu kerja gila...

Jadik... apr kaitannya dengan Ahmad Bin Gedong (1998 - 2012) ..... hehehehe... citer Armageddon adalah keluaran tahun 1998  dan citer 2012 aderlah untuk isu kalender Maya pada 21/12/12 ..... hahahaha

20 December 2012

Caruman Sukarela KWSP

Bhai ..... dulu masa gua jadi "askar upahan" .... gua dibayar dengan upah yang lumayan... agak tinggi jugak.... tapi.. takder potongan KWSP .... melilau gak cari tempat nak buat simpanan masa hari tua.... yer la... nak simpan dalam bank... sure kena withdraw biler-biler sesak jer... jadi masa tue gua amik kesimpulan.... gua beli saham .... gua beli SSP BSN .... dan gua buat deal ngan KWSP untuk buat caruman sukarela...

Dapat la menyimpan skit untuk hari tua.... tapi duit dalam akaun 2 kat KWSP dah susut skit... pasai buat modal beli rumah... hahaha.... la nih dalam proses nak kembung balik....

Cuma satu jer yang skrang nih gua rasa tak best... kenaper KWSP nak sekat plak maksima simpanan setahun caruman sukarela kepada RM60k sahaja.... tak aci la camnie... suka kiter la nak simpan setahun banyak mana.... kalu gua dapat payment macam "askar upahan" tue lagie... patutnya takder masalah la kalu gua nak simpan lebih dari RM60k setahun...... Kenaper dulu masa gua buat caruman sukarela... boleh plak gua masukkan lebih dari RM60k setahun ... aper rasionalnya kena sekat nih.... tak aci la...

Suka kita la kan nak masukkan duit banyak mana.... ker KWSP takut nak bayar dividen tak tau nak cekau mana.,..... hahaha


Jom Drift Guna Subaru XV

Bhai.... gua bukan kaki drift.... walaupun gua tau skit-skit skill drift ... tapi gua cuma gunakan kalu perlu dalam keadaan terpaksa... macam masa nak mengelak taik lembu ker.... kura-kura ker... atau masa naik beskal jalan-jalan keliling taman perumahan yang gua duduk nih... hahaha

Tapi.. aper-aper pon.... Subaru XV yang dipromosikan oleh Motor Image nih boleh guna untuk buat drift ker??? Kalu Subaru Impreza WRX tue... gua tau la ... memang boleh lanyak buat drift.... Lu orang minat gak ker ngan Subaru nih??


#KL112

Gua turun #KL112 ... joomla turun samer... Bawak kumira DSLR lu orang... Bawak camcoder lu orang... Bawak tuala good morning... Bawak air mineral... Bawak garam kasar .... Bawak smartphone lu orang... Bawak topeng V fot Vendetta lu orang...

Jangan lupa ajak kawan-kawan, orang kampung, pengerusi JKKK, imam, ustaz, awek, adik beradik, mak bapak,

Lembu, kambing, ayam, itik, kerbau jangan pulak lu bawak..... Hahaha....

Jom pi #KL112


Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1