Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

28 February 2021

Lelong, Lelong

Bhai/DeeDee semua....

Ianya adalah satu rahsia terbuka bilamana kita semua tahu kenapa dari 12 Januari 2021... dimana Kerajaan Malaysia dengan sokongan YDP Agong melaksanakan perintah Proklamasi Darurat 2021.... hahaha

Walau apa pun hujah yang dikemukakan oleh mana-mana pihak... kita tidak dapat menolak bahawasanya tindakan Proklamasi Darurat 2021 itu dilaksanakan sebab Muhyiddin Yasin telah hilang majoritinya di Parlimen... Tak kisah la macam mana pun Muhyiddin Yasin atau YDP Agong nak bawak cerita apa pun... ianya tetap tidak boleh mengubah persepsi rakyat yang mengatakan bahawa ianya semua adalah sekadar untuk melengahkan masa...

Dan ianya terbukti bilamana kita semua tahu urusan jual beli sokongan telah dibuat sepanjang masa itu.... walau macam mana cara dan teknik yang mereka gunakan untuk urusan jual beli sokongan ini... ianya tetap memang berlaku...

Maka kemuncaknya urusniaga pembelian sokongan itu kita dapat lihat hari ini.... Hehehe...

Dan betullah seperti apa yang diperkatakan selama ini sebagai satu rahsia terbuka (open secret) dalam politik Malaysia... yang mana kononnya diarahkan oleh YDP Agong supaya jangan berpolitik... maka tetap ianya berlaku....

Hehehe.... persoalannya sekarang nih.... berapa puluh juta RM agaknya nilai sokongan itu?? RM10 juta?? takkan la kot?? rugi aaa kalu hanya bernilai RM10 juta... kurang-kurang RM70 juta keatas.... hahahaha

Hahaha.....

Cuma satu ja nak tanya nih.... Pengerusi PKR Sarawak pulak telah dibeli pada harga berapa??? Hahaha... semua ini adalah orang-orang yang dicalonkan dan disokong asalnya oleh Rafizi Ramli.... Hahahaha



PKR - Satu Parti Yang Pening

Bhai/DeeDee semua...

Kekadang tue biler gua nak menulis tentang parti-parti nih... memang risau pun ader... sebab semua aderlah kengkawan gua... yang dalam UMNO pon ramai kengkawan, yang dalam BERSATU pon ramai kengkawan... yang dalam DAP pun ramai kengkawan... yang dalam PAS pun ramai kengkawan... yang dalam PKR pun ramai kengkawan...

Huhuhu...

Tapi gua tetap berpandangan... semua benda boleh ditegur.... sebab dasar semua parti adalah okeh... yang tak okeh aderlah ahli dan pimpinan jer....

Bercerita bab PKR nih... dari awal lagi .... seingat gua pada awal penubuhannya lagi... gua dapati Parti Keadilan Rakyat (PKR) nih banyak caca marbanya... satu parti yang pening... pening dari segi kepimpinannya... pening dari segi pengurusannya... pening dari segi strateginya.... Hahaha...

Memang tidak dapat dinafikan... PKR adalah sebuah parti anak beranak... macam parti yang lain.... malah ianya juga adalah parti kroni.... macam jugak parti-parti yang lain...

Semua parti sama..... hahaha... yang membezakan adalah apa yang terhasil darinya...

Aper pon... semacam AMANAH... PKR pon sama ngarutnya... hahaha... banyak benda kalu nak tulis rasanya akan jadi terlalu panjang... kita semua tahu... ianya open secret... hahaha... dan biler ader yang dari AMANAH lompat masuk PKR.... dan tetiba yang dari PKR pulak letak jawatan... memang nampak banyak yang tak kena dengan parti nih...

Macam mana PKR boleh terima ahli lompat dari parti-parti sahabatnya... macam takder konsensus... macam takder kesepakatan... huhuhu... pening.... PKR kekadang dilihat lagi hamlau dari BERSATU...

Hahaha... aper pon... PRU15 dah nak dekat... nasib la korang sumer... Hahaha



Kalaulah Yang Bercakap Ini Adalah ....

Bhai/DeeDee semua...

Kalaulah yang bercakap ini adalah Mujahid.... ko bayangkanlah betapa meletupnya isu nih... betapa akan hinggar lah dunia media sosial dengan kata-kata maki hamun dari walaun PAS dan macai UMNO.... hahaha... dah akan berkicaulah semua akhbar Ultra Melayu seperti Harakah, Utusan Malaysia, Berita Harian, Kosmi, Harian Metro dan Sinar Harian....

Hahaha... kalaulah yang bercakap ini adalah Mujahid.... for sure Mujahid akan dikatakan sesat... kafir... malah mungkin dinisbahkan sebagai Laknatullah.... kerana menyokong LGBT...


Dan pastinya tak tunggu hari siang.. maka akan terdapat usaha-usaha nak adakan demonstrasi membantah Mujahid sama ada di depan pejabatnya ataupun di Padang Merbuk....

Hahaha...

Ini sudah pasti.... Malah benda ni bukan hanya sehari dua... boleh jadi berbulan-bulan malah bertahun.... Hahaha.... Biasa la walaun PAS dan macai UMNO.... depa bukan ader otak pon.... Hahaha... Tambah lagi Raja Petra Kamaruddin pun sure akan masuk punya.... Hahaha... yang itu memang spesis tabley pakai satu sen pon..... hahahaha

Aper pon.... pada gua.... Kalaulah yang bercakap ini adalah Mujahid ... pastinya Pakatan Harapan akan disabitkan sebagai Laknatullah ... sampai bila-bila.... dah boleh agak dah apa strategi walaun dan macai....

Hahaha

Itu lu belum dengar lagi mulut cabut dan capui MAZA .. Mohd Asri Zainul Abidin ... Mopti Perlis.... memang akan macam-macam label yang akan keluar.... termasuklah perkataan Rambutan Pak Amin ... sure geng-geng dier macam RORA, Firdaus Wong, Zamri Vinoth dan sebagainya akan menyerang hari-hari...

Dan jangan terkejut kalu Kazim Elias pon akan join sama serang Mujahid hari-hari... Hahaha

Hahaha

27 February 2021

Parti Amanah Yang Bakal Terbongkang?

Bhai/DeeDee semua...

Dari hari ke sehari.. makin ramai yang tinggalkan Parti Amanah... Sebab apa mereka tinggalkan Parti Amanah? Boleh dikatakan hampir semuanya melihat Parti Amanah telah kehilangan tumpuan, tujuan dan matlamat.... Itu yang kita boleh simpulkan..

Bagi gua pulak... kenapa sejak sekian lama Parti Amanah telah ditubuhkan... gua tetap tak menyertainya... pada gua simple jer... Dari segi politiknya.... gua masih kekal sebagai ahli seumur hidup PAS... tapi walaupun begitu... gua tak wala' dengan pimpinan parti yang ader sekarang nih... sama ader dari peringkat kawasan, negeri mahupun pusat... dan gua lihat ... kepimpinan dalam Dewan Ulama PAS serta Mursyidul Am PAS penuh mengarut...

Jadi... gua tetap takkan join Amanah... itu jelas... walaupun bagaimana teruknya kepimpinan PAS... 

So... bagi kengkawan yang dah masuk Amanah... dah sekarang rasa macam tak best ngan Amanah.. tindakan mereka yang berpindah parti dan masuk PKR pada gua adalah satu tindakan yang tak wajar.. Memang tak patut mereka buat macam itu walaupun itulah yang paling terbaik yang mereka rasakan...


Apapun... gua lihat bahawa Parti Amanah yang bakal terbongkang pada PRU15 ... mungkin sebab ader beberapa pimpinan yang dilihat condong kepada Mahathir Mohamed yang dari awal lagi penubuhan PH dan sebelum itu pon gua ader cakap yang Mahathir Mohamed nih mengarut ja... dan terbukti ianya betul.... siap gua pernah menganjingkan rakan blogger gua si TukarTiub yang masa tu bukan main sanjung dan puja puji Mahathir Mohamed....

Hahahahah



Asyraf Wajdi Yang Bengong

Bhai/DeeDee semua....

24 April 2018 yang dijadikan point oleh Asyraf Wajdi kononnya PH telah mempunyai kuasa dalam menentukan proses memasukkan maklumat baru dalam Buku Sejarah Tingkatan 4 tue sebenarnya memperlihatkan betapa bengongnya Asyraf Wajdi nih...

24 April 2018 adalah tarikh penamaan calon PRU14...

Jadi pada tarikh 24 April 2018 tue Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) telahpon diluluskan... dan proses nak diluluskan nih mengambil masa yang cukup lama... bukan sehari dua....

Tarikh mengundi untuk PRU14 adalah pada 9 Mei 2018... maknanya ianya masih lagi dibawah kerajaan caretaker iaitu Barisan Nasional.

By the way.... sebelum 24 April 2018 tue.... iaitu masa Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) sedang dirangka... yang biasanya mengambil masa lebih kurang 5 tahun.... kenapa tidak ada suara-suara membantah??? Adakah selama 5 tahun sebelum 24 April 2018 itu semuanya sedang tidur lena dan nyenyak?

Hahaha.... Nampak sangat la bengong Asyraf Wajdi ni... aper pon kita memang tahu siapa Asyraf Wajdi nih.. dan bagaimana sikap dan kerja dier.... Hahahaha.... skrang sudah kantoi lagi mahu menegakkan benang basah.... hahaha..... ini semua nak tunjuk ada buat kerja la nih... hahaha

Hahaha...

Nampak sangat ader agenda sebenarnya Asyraf Wajdi ni



26 February 2021

Dah Agak Awal Dah

Bhai/DeeDee semua...

Gua dah agak dah awal benda nih nak jadi... Dan biler depa asik pusing-pusing cerita... dah tetiba jer Ismail Sabri kata boleh mintak diskaun atas kompaun saman PKP .... itu pon lepas setahun saman tue ader.... hehehe... jadi tak terkezut lar... dan tetiba jer YDP Agong boleh kata Parlimen boleh bersidang masa Darurat 2021 nih...

Hahaha...

Nih lu orang tengok la... orang awam akan kena saman sampai RM10k... tapi VIP, Menteri dan puak-puak tertentu sure akan lepas punya macam biasa la... 

Hahaha... walaupun bukti ader banyak depan mata... sure takkan kena punya..

Amacam??? hahaha ... Sure Annuar Musa akan kena paling minima nanti....

bayar jer la kompaun PKP RM10k tue kalo ko rakyat Malaysia yang biasa-biasa........... hahaha



25 February 2021

Satu Persoalan Tentang Vaksin

Bhai/DeeDee semua....

Gua nak tanya la.... Satu "vial" vaksin tu untuk satu orang rakyat ka atau berkongsi dengan ramai orang.... Dan kalu satu "vial" vaksin tu untuk ramai boleh... jadi berapa orang sebenarnya satu "vial" tue??

Bagaimana dengan risiko tercemar atau jangkitan?

Bagaimana pula dengan kosnya?? Sebab setahu gua la... biasa satu "vial" vaksin tue adalah untuk satu orang penerima jer... takder risiko tercemar... takder risiko jangkitan.. boleh guna satu jarum suntikan jer...

Cer habaq mai...



Setelah Dua Bulan Senyap

Bhai/DeeDee semua...

Memang semalam gua nak tulis bab nih... tapi sebab ader benda lain ... terus lupa.... Hahaha... 

Setelah dua bulan senyap....tak terkutik selepas perisytiharan Proklamasi Darurat 2021 ... baru la nak sembang bagitau yang Sidang Dewan Parlimen boleh dibuat semasa darurat...  itu hari senyap ja....

Adoilah... kalu gua sembur karang... memang kena kutip punya.... adoilah... payah aaaa...

Hampeh...



24 February 2021

Sejarah Memang Ditulis Oleh Orang Yang Menang

Bhai/DeeDee semua...

Gua dah baca buku Sejarah Tingkatan 4 Kementerian Pendidikan Malaysia... yang katanya memanipulasikan fakta dengan mengagung-agungkan pihak komunis sebagai pejuang kemerdekaan.... Gua dah baca...

Dan gua dapati benda yang ditulis itu adalah fakta... fakta sejarah yang cuba digelapkan sejak sekian lama...

95% daripada cerita dalam dua mukasurat tue menceritakan tentang PKMM yang diketuai oleh Ahmad Boestamam dan Ishak Haji Muhammad... yang dilabelkan sebagai Puak Kiri oleh British... dan MPAJA serta Force 136

hanya 5% jer yang citer tentang Kuomintang dan PKM.... sikit sangat... dan apa yang diceritakan memang fakta sejarah...

Rupanya buku sejarah di Malaysia hanya boleh menceritakan sisi dari British dan UMNO serta MCA/MIC ja... yang lain tak boleh... macam la rakyat tak tau apa deal British dengan UMNO dulunya... benda sorok lama-lama akan bocor juga..

Sama macam manipulasi cerita penentangan di Perak yang menyebabkan JWW Birch maut.... selama nih citer tentang betapa hebatnya Datok Maharaja Lela dan Datok Sagor yang kononnya menggerakkan penentangan... walhalnya semua ini berlaku sebab tak boleh nak kutip cukai jer... Hahaha.. dan yang buat kerja pulak adalah hamba abdi (Si Putum)

Huhuhu... lawak la... nak kontrol buku sejarah... dan nak manipulasi sejarah... tapi lambat laun akan bocor juga akhirnya..

Ini pula jawapan dari Dr Maszlee Malik. berkenaan isu ini...



Celaka, Setelah Lebih Setahun

Bhai/DeeDee semua...

Giler betul... Memang betul-betul giler... setelah hampir setahun Akta 342 digunapakai untuk mengkompaun warga Malaysia ... baru semalam Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri beritahu bahawa kompaun itu boleh dirayu dan ianya bukan flexible kena bayar RM1000..

Dulu masa ramai orang kena Ismail Sabri tak bagitau... masa sorang pakcik Cina warga emas kena kat Kelantan masa tunggu bantuan kat luar pon Ismail Sabri tak bagitau.... masa sorang pakcik Cina warga emas kena depan rumah baca akhbar pon Ismail Sabri tak bagitau

Maybe masa anak Zahid Hamidi kena pon Ismail Sabri ader bagitau kepadanya... masa At-Takiri kena pon Ismail Sabri mungkin ader bagitau... dah lama rupanya Ismail Sabri sorok info nih... hanya bagitau kepada geng-geng dier yang tertentu ja...


Celaka betul... memang celaka... Bangsat betul lar...

Kenapa sorok maklumat nih .... dah setahun wei... Setahun.... giler apa...



23 February 2021

30 Dalil Mengapa Ahmad Zahid Perlu Letak Jawatan Sebagai Presiden Umno

Bhai/DeeDee semua...

Ini kerja siapa?? Ini kerja jahat anjuran pihak mana?  Sampai dah terbit cetakan buku 30 Dalil Mengapa Ahmad Zahid Perlu Letak Jawatan Sebagai Presiden Umno ... sama ada cetakan buku atau digital...

Takkan ini kerja dalaman UMNO? Takkan ini kerja Najib Razak?? Takkan ini kerja Asyraf Wajdi?? Tak mungkin semua tue...

Tapi gua saspek buku 30 Dalil Mengapa Ahmad Zahid Perlu Letak Jawatan Sebagai Presiden Umno nih kerja dari luar ... kerja dari PPBM .... kerja dari BERSATU yang sengaja panaskan UMNO dari dalam... tapi kerja nih dapat sokongan dari dalam UMNO la jugak...

Silap-silap ini kerja Annuar Musa kot... hahaha... ntahla...

Aper pon... gua tak nampak ini kerja dari dalam ... walaupun ader bantuan dari dalam.... tambah lagi kos cetak pon bukan murah... dah penyebarannya sama ada melalui tangan atau pos.... banyak makan modal tue... hahaha

Huhuhu ... hebat buku 30 Dalil Mengapa Ahmad Zahid Perlu Letak Jawatan Sebagai Presiden Umno





Sama Sama Bergayut, Berpaut

Bhai/DeeDee semua...

Yang satu bergayut berpaut sebab nak selamatkan jawatan dan kuasanya.... yang satu lagi bergayut berpaut sebab banyak sangat sangkut bisnes peribadi dan sanak keluarga.... semuanya sakau selagi boleh... sama sama bergayut, berpaut atas dasar kepentingan....

Dan .... dua-dua nya tabley pakai...

Yang bodoh adalah marhaen yang taksub percaya dan sumpah sembah kepada Kaler Luna.... Kekal diperbodohkan selamanya hanya kerana sekeping dua kertas ungu yang dihulurkan ketika singgah... Puji puja melambung 7 keturunan...

Bangang betul la...








22 February 2021

Impak Mesyuarat Di Janda Baik

Bhai/DeeDee semua...

Kita semua sedia maklum bahawa hampir 99% Bahagian UMNO menolak kerjasama dengan BERSATU untuk PRU15... Ini pasti... walau apa pun yang ditayangkan sekarang ini di media ... ianya adalah sesuatu yang nyata bahawa UMNO takmo nak bersekongkol dengan BERSATU..

Dan ini adalah impak dari mesyuarat di Janda Baik, Pahang.

So.... tiada jawatan Timbalan Perdana Menteri... tiada dana khas... tiada apa-apa spesel yang UMNO akan dapat dari BERSATU dan Perikatan Nasional..

Apa yang pasti... UMNO bakal bertanding di lebih 180 kerusi.... dan kebanyakan kerusi tersebut pastinya akan berdepan dengan BERSATU dan PAS... Itu memang dijangkakan... dan tindakan ini adalah selaras dengan aspirasi semua Bahagian UMNO...

Jadi... tak payah la nak goyangkan UMNO dengan agenda-agenda PAS dan BERSATU nih... sebab UMNO sebenarnya masih kuat diperingkat akar umbi.... dan itu adalah sesuatu yang PH (PKR, DAP dan AMANAH) cukup tahu dan paham,,,

Aper pon... yang akan mati beragan macam beruk tunggal pastinya adalah BERSATU.... PAS pulak... dari dulu pon lalang... sampai bila-bila pon lalang... Hahahaha



Senyap Sunyi Kes Annuar Musa

Bhai/DeeDee semua...

Annuar Musa dah melanggar SOP PKP dengan makan lebih dari satu orang dalam satu meja semasa program dia di Seri Petaling.... Ini berlaku pada 13 Februari 2021 dan viral dalam media sosial... Tiada tindakan saman atau denda atau apa-apa pun berlaku pada Annuar Musa.

Dan kemudiannya... PDRM mengatakan telah menghantar kertas siasatan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut... Namun sehingga ke hari ini Pejabat Peguam Negara senyap sunyi tiada maklumat mengenainya... dan rakyat tidak tahu apakah Peguam Negara telah mengklasifikasikan kes Annuar Musa tersebut kepada No Further Action (NFA)

Hahaha... kalu orang biasa .... tak payah tunggu lama nak buat siasatan bagai... kejap itu dapat maklumat terus kena saman dan denda.... kalu tak bayar atau degil... terus diseret ke penjara...

Tapi dalam kes Annuar Musa.... apa yang Kerajaan Malaysia buat adalah tetiba jer benarkan orang makan beramai dalam satu meja... Nampak sangat nak mengelat ... saja nak selamatkan Annuar Musa... dulu masa Khairuddin At-Takiri... KKM siap buat surat saman back-dated dan siap kononnya dah bayar... Hahahaha... lawak siot...

Nih ... kes Annuar Musa... senyap sunyi nampaknya la.... Hahaha... jangan mimpi la Annuar Musa nak kena denda yang katanya PDRM bercadang nak tingkatkan jumlahnya ke RM3000 atau RM5000 ... hahaha... depa tau kalu Annuar Musa kena denda dengan harga yang ditingkatkan ini, Annuar Musa akan kehilangan kerusi Parlimennya.... dan Annuar Musa kena meletakkan jawatan sebagai Menteri Wilayah Persekutuan.

Hahaha



21 February 2021

Buta Kayu @ Blind Wood

Bhai/DeeDee semua...

Sebelum Januari 2021... gua kelam kabut menyiapkan peralatan sekolah anak-anak.... beli baju, seluar, kain, tudung, beg dan kasut sekolah... Tetiba pada tarikh yang sepatutnya budak-budak masuk sekolah... mendaftar sekolah... tetiba sekolah di batalkan... dan semua kena sekolah secara online...

Ramai yang ketawakan gua... Hahaha... takpa... memang la bengang sebab baju dan kasut sekolah kalu tak pakai nanti tak muat lar... budak-budak cepat membesar....

Maka... kelam kabut la mak bapak terpaksa layan PdPR... sekolah secara online... terpaksa keluar modal beli gajet... beli laptop... beli smartphone... budak-budak mana maunya pakai yang sekenhen... semua kalu boleh nak yang baru... nak yang latest... nak yang power.... Hahaha...

Gua takder hal.. sebab gua memang banyak personal computer (PC) dan laptop...walaupun bukan laptop terbaru... tapi reasonable la powernya.... dengan RAM dan HDD yang bagoosh... tambah lagi banyak laptop yang running Linux Operating System macam Ubuntu dan Zorin OS...

Tak ler terkesan sangat nak guna PdPR... tambah lagi line internet di rumah gua adalah 800 Mbps speed dier.... okeh la sangat... takder rasa beban pon nak akses bagai...

Tetiba jer... 

Menteri KPM Radzi Jidin umumkan sekolah boleh bukak semula pada Mac 2021... hehehhe... Jenuh la mak bapak yang baru beli gajet ... baru beli laptop... baru beli smartphone... baru beli tablet....  gadai sana sini... pinjam ah long bagai........  ternganga pasai sekolah boleh bukak balik...

Hahaha... barang semua nak campak mana.... hahaha... sabor je la.... dapat kerajaan yang takder planning macam ni la... hahahaha

Yang untung tokey kedai gajet... hahahaha



Bukan Gua Yang Fitnah

Bhai/DeeDee semua...

Gua dah tulis banyak kali.... tapi banyak orang di Malaysia percaya selama ini bahawa pendatang dari China dan India dibawa masuk oleh penjajah British... Walhal semua penulisan gua selama ni mengatakan yang bawa masuk pendatang dari China dan India adalah Sultan, Raja-Raja dan Pembesar Melayu...

Hahaha...

Hari nih... biler gua baca satu artikel dari akhbar TheStar ... ianya membuktikan apa yang selama ini gua cakap...  Hahahaha.... lu tak puas hati kalu.... lu saman la akhbar TheStar dan saman jugak la Sultan Johor...

Hahaha

Citer banyak tarak guna... Hahaha... baca la artikel tue di TheStar... Hahaha

By the way.... Perjanjian Pangkor hanya ditandatangani pada 1874 ....




20 February 2021

Give Us Back Our Voice

Bhai/DeeDee semua..

Semalam seperti yang kita semua ketahui, Malaysiakini telah dijatuhkan hukuman bersalah menghina Mahkamah dan didenda RM500 ribu...

Ini kerana komen yang dibuat pada portal Malaysiakini adalah sistem "in-house discussion" yang mana ianya hanya boleh diakses selepas pengguna login kepada portal Malaysiakini...

Apa kata kalau Malaysiakini menggunakan sistem "external discussion" macam Disqus, Facebook atau Reddit? Adakah kalu berlaku apa-apa komentar yang tidak terkawal, maka Malaysiakini boleh dipersalahkan juga ataupun pihak Mahkamah boleh menjatuhkan hukuman kepada Disqus, Facebook atau Reddit?

Jika Malaysiakini menggunakan sistem Facebook sebagai discussion toolsnya... berkemungkinan Facebook akan disaman, dibicarakan dan dihukum atas sebab komentar yang tidak bersesuaian... Kalau ini berlaku... agaknya apa tindakan pihak tertuduh dan pandangan awam (dunia)??

Ini sebenarnya satu precedence .... Macam dalam kes blog gua nih... gua lepaskan semua komen para pengunjung.... dan memang agak bahaya kepada gua jugak berdasarkan kepada precedent ini.... besar kemungkinan gua boleh dikenakan tindakan yang sama macam apa yang kena pada Malaysiakini...

Aper pon....

Gua percaya kepada "Free Speech" ..... itu ja...



19 February 2021

RUU355, Dimana Semua Walaun?

Bhai/DeeDee semua...

Grafik sebagai satu terjemahan penceritaan... Hahaha

RUU355, Dimana semua Walaun?



Malaysia Kembali Ke Zaman Gelap Feudalisme

Bhai/DeeDee semua...

Malaysiakini dah kena hukuman.... atas komentar para pembacanya... RM500 ribu dendanya.... Dan keputusan ini akan menjadi precedent kepada kes-kes yang lainnya... Macam gua jugak kat sini... kalu ader komen lu orang yang dikira menghina Mahkamah atau lain-lainnya ... kemungkinannya boleh dihukum setara...

Huhuhu...

Nampak gayanya Malaysia seakan kembali ke zaman gelap feudalisme ... dimana semua kuasa terpusat kepada yang paling atas... tiada kritikan sosial dibenarkan walaupun ianya fakta..

Tiada lagi peluang untuk rakyat kritis dan soal bicara.... semuanya kena ikut apa yang telah ditetapkan sepertimana apa yang Pimpinan mahukan... Ini lebih komunis dari sistem komunis... Ini lebih Apartheid dari Apartheid... ini lebih celaka dari zaman Sultan Mahmud mangkat dijulang...

Adoilah....

Apa sahaja yang kerajaan buat... apa sahaja yang pimpinan negara buat... apa sahaja mahkamah buat... walaupun ader potensi salahguna kuasa... semua tabley ditegur dan tabley dikritik.... kalu buat jugak bersedialah RM500 ribu dalam tangan...

Huhuhu



Kebodohan Yang Tidak Terperi

Bhai/DeeDee semua...

Bila gua membaca artikel "Parlimen boleh bersidang tapi bukan untuk agenda politik" yang terbit di Malaysiakini ... gua nampak bahawa penganalisis politik yang bernama (professor) Azmi Hassan dan (professor) Jeneri Amir sebenarnya tidak faham apa itu fungsi Parlimen...

Maaf cakap lah.. Pada gua inilah kebodohan yang tidak terperi...


Parlimen itu didasarkan kepada Politik ... dan ianya adalah untuk urusan berkaitan rakyat.. Parlimen kita berasaskan kepada konsep Westminster Parliamentary System.

"The Westminster system or Westminster model is a type of parliamentary system of government that incorporates a series of procedures for operating a legislature that was first developed in England, key aspects of which include an executive branch made up of members of the legislature, and that is responsible to the legislature; the presence of parliamentary opposition parties; and a ceremonial head of state who is different from the head of government."

Jadi.. dalam semua keadaan... Parlimen mesti berasaskan kepada Politik... dan tidak sesekali pun Parlimen itu terasing dari Politik...

Untuk itu... keabsahan pemerintahan juga ditentukan secara Politik.. jadi kita Kerajaan yang ada tidak mendapat mandat yang cukup dalam Parlimen.... pada hukumnya Kerajaan tersebut tidak boleh (tidak layak) mengusulkan apa-apa cadangan/arahan/tindakan yang terkait dengan kuasa... kerana Kerajaan itu sebenarnya tiada kuasa,...

Adalah salah seorang Ketua Negara (YDP Agong) untuk menerima cadangan dan usul dari Ketua Kerajaan (Perdana Menteri) yang tidak mempunyai mandat yang cukup di Parlimen... Ini asas kepada sistem Westminster....

Oleh itu... kedua-dua Azmi Hassan dan Jeneri Amir sebenarnya jauh terkhilaf dalam mentafsirkan Parlimen yang katanya mendasari lima isu utama "isu Covid-19, keselamatan, pendidikan, rakyat, dan dasar" ... walhal kelima-lima dasar ini sebenarnya terkait rapat dengan Politik (iaitu mandat Perdana Menteri yang tiada majoriti)

Gua sama berpandangan dengan Awang Azman Awang Pawi bahawa kuasa politik amat perlu dalam mentadbir negara.... sebab tanpanya rakyat akan melihat Kerajaan Perikatan Nasional melanyak segala proses (bulldoze) tanpa hak dan menyalahgunakan kuasa... Ini adalah sesuatu yang tidak bertangungjawab.


Sesekali Sindiran Najib Razak Padu Juga

Bhai/DeeDee semua..

Najib Razak pun ikut sama menyindir Kerajaan Perikatan Nasional yang masih bertegas bahawa perlunya Darurat dilaksanakan sehingga Parlimen dan Dewan Undangan Negeri masih tidak dibenarkan beroperasi...

Kelakar pun ader Kerajaan Perikatan Nasional nih yang dok beriya-iya mempertahankan Darurat hanya semata-mata takut dijatuhkan kerana tiada majoriti di Parlimen...  Sanggup pula bergayut dengan kuasa YDP Agong...

Ala... kita tahulah apa sebenarnya yang berlaku... kalu kita cerita karang... berjujuk la puak-puak yang meroyan lebih akan gunakan kuasa PDRM untuk tekan kita...

Hahaha.... 

Dua-dua pihak yang dok kekal ngan agenda Darurat nih sebenarnya dikesan ader agenda sendiri.... agenda peribadi... Hahaha

Takper... kita tengok sampai biler depa nih nak main... sampai bila... makin hari makin orang nampak... dan makin terdedah.... tengok macam satu kes tue la... semuanya masyuk... memang untung... Hahahaha... selagi boleh kaut... selagi boleh sakau.... Hahahaha

Tu lagi ader yang dok bekap tak hingga.... hhaha.... Macam la kaler luna nih amik port atas bekap korang tue... Deyy... Kaler Luna tak amik port pon kat korang.... 

Hahahaha



18 February 2021

Boleh Dah Stop Darurat?

Bhai/DeeDee semua...

Mulai esok... makan dah boleh ramai kat kedai.... bukan dua orang semeja.... mulai esok jugak semua kenderaan boleh naik full passenger balik.... ikut kapasiti kereta...

So... kalo ikutkan... dah lega la dah Covid-19 nih...

Vaksin pon depa kat dah nak sampai... dan ada yang kena sampel pertama....

Jadi ... boleh la tamatkan Darurat kan.... boleh la Parlimen dan Dewan Undangan Negeri beroperasi dan bersidang... sebab Mahkamah pon dah boleh jalan macam biasa... operasi lain pon dah okey

Apa lagi mau block... apa lagi tak mau bagi Parlimen dan Dewan Undang Negeri jalan.... apa takut?? Pondan ka???

Atau ader agenda lain.... Hahaha.... atau benarkan makan ramai satu meja pasai nak selamatkan Annuar Musa?? Hahaha





Pembelaan Diri Rosmah Mansor

Bhai/DeeDee semua...

Itu baru keputusan diperingkat Mahkamah Tinggi... ader banyak lagi proses yang perlu dilalui sehingga boleh hukuman dikenakan kepada Rosmah Mansor jika bukti kuat dan menyakinkan... Aper pon proses pembelaan diri Rosmah Mansor adalah penting di peringkat Mahkamah Tinggi dan berikutnya..

Kita harap ada keadilan kepada yang tertuduh dan juga yang menuduh... 

Dan kita harapkan semuanya berjalan tanpa gangguan politik atau sebagainya... Kita mahu proses perundangan dilihat telus, adil dan saksama..

Jika tertuduh didapati sabit kesalahan... maka harapnya segala proses hukuman dapat dilaksanakan tanpa tertangguh dan tanpa halangan....

Kepada Allah kita berserah...



Ganja Sebenarnya Bukan Dadah Atau Racun

Bhai/DeeDee semua...

Dari dulu lagi gua berpandangan bahawa Ganja dan Ketum adalah satu bahan yang boleh mengubatkan... Terutamanya setelah diekstrak sumber-sumber penting darinya... Kedua-dua tumbuhan ini serupa macam Tongkat Ali (Eurycoma Longifolia), Misai Kucing, Kacip Fatimah, Ubi Jaga, Selayar Hitam dan sebagainya lagi khazanah tempatan yang boleh diekstrak untuk menjadi ubat dan herba...

Betul... apa sahaja penggunaan yang terlebih dos memang membahayakan... tapi itu tidaklah sepatutnya menjadi halangan kepada pengekstrakan dan penggunakan bahan tersebut..

Terlebih makan Paracetamol pon boleh mati... sama macam terlebih makan Micardis ... boleh kojol.... walaupun Micardis tu adalah ubat untuk sakit darah tinggi.... takpon terlebih makan Simvastatin pon boleh jalan daaa.... atau terlebih macam Metformin.... Hahahaha

Aper sahaja yang terlebih dos memang bahaya..

So... janganlah disebabkan stigma pada Ganja (Pakalolo) dan Ketum .. maka kita borang semua letak bawah senarai dadah atau racun... adoilah...

Aper pon gua tetap mengatakan salah jika penggunaan lebih dos dan tidak terkawal...  dan adalah salah bagi mana-mana penggunaan dadah sintetik seperti LSD, ICE, Syabu, Pil Kuda yang dihasilkan secara kimia (chemical) sama ada dari bahan-bahan berasaskan alkohol atau petrokimia (petrochemical) ... yang ini memang bahaya....

Tambah lagi kalu ader element Sibutramin dan yang lain-lain seangkatan dengannya..

Jadi dalam kes Dr Ganja nih... gua memang berterima kasih kepada Mahkamah Persekutuan yang telah melihat kes ini dari sudut pandang yang luas... terima kasih.



17 February 2021

Satu Lagi Projek Dewa

Bhai/DeeDee semua...

Dari dulu lagi gua memang menyampak dan getik ngan golongan Dewata Raya, Dewa dan Kayangan nih...  Karut ja depa semua ni... bab sakau bagi kat depa la... aper yang boleh disakau semua akan disakau... Aper ader hal... marhaen semua akan tetap bekap... akan tetap sanjung.. akan tetap sembah...

Huhuhu...

Bodohnya Orang Melayu adalah tetap percaya dan sanjung tinggi kepada Waad Sang Sapurba dengan Demang Lebar Daun...

Dah millenium pon masih lagi kena bodoh dengan Dewata Raya, Dewa dan Kayangan.... adoilah..... atas alasan adat dan budaya.... Huhuhu... macam dah kena nasi tangas dah.... otak tabley pakai...

Adoilah...

Cuba tengok apa stori yang ader kat Bukit Ketam, Pahang nih....



AMLATFA2001 Tak Mahu Siasat Rina Harun Ke?

Bhai/DeeDee semua...

Gua takmo nak tulis panjang-panjang... cuma sekadar nak tanya jer.... Banyak sungguh ka duit Rina Harun?? Gua tau la dier ader bisnes sebelum nih... tapi duit yang Rina Harun tue ader nak bayar hutang sampai RM1 juta lebih tue dari mana sumbernyer...

Tambah lagi yang dier buat Bariatrics tue... berapa pulak modalnya...

Huhuhuhu.... AMLATFA2001 takmo nak tanya ka??? tak mahu nak siasat Rina Harun ke?



Akhirnya Sudah Mati Perjuangan PAS

Bhai/DeeDee semua...

Akhirnya.... Sudah mati perjuangan PAS selama ini dalam usaha mereka untuk menolak judi daripada beroperasi di Malaysia... Ahli dan Penyokong PAS sebelum ini bukan main kepoh dan kecoh bab judi dan arak... namun setelah PAS menjadi sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan.... tiada apa yang dapat mereka buat untuk sedikitpun menggagalkan usaha perjudian di Malaysia...

Kini...

Kini ahli dan penyokong PAS dilihat senyap membisu dalam kes perjudian di Malaysia... tiada kata-kata atau pun komen yang dapat dilihat dan dibaca di Internet terutamanya di media sosial...

Semua senyap sunyi.... sedih betul... demo bantahan pon sudah tiada... 

Betul juga kata-kata para rakan dalam media sosial selama ini... yang mengatakan bahawa apa yang dicanang dan dikepohkan oleh walaun PAS selama ini hanyalah sekadar hangat-hangat tahi ayam sahaja... tidak lebih dari itu...

Canang dan kepoh hanya berlaku pada masa PAS dikerusi pembangkang... tapi tidak bila mereka menjadi Kerajaan..... senyap sunyi seumpama di kawasan tanah perkuburan... huhuhu...

Tambah lagi bila dah dapat jawatan bertaraf Timbalan Menteri.... hilang semua... dah jadi bisu...

Semua premis judi dah boleh beroperasi mulai 16 Februari 2021 termasuklah Special Draw



16 February 2021

Semoga Kembali Sihat

Bhai/DeeDee semua...

Lewat malam semalam gua dimaklumkan Abdul Hadi Awang telah dimasukkan ke IJN... katanya jantungnya lemah sangat... berkemungkinan sebab penat sangat... Gua doakan agar kesihatan beliau jadi okeh balik... dan kekal sihat.. semoga kembali sihat...

Kita doakan yang baik-baik ja untuk Abdul Hadi Awang...

Gua cuma pertikaikan (bercanggah pendapat) dengan Abdul Hadi Awang hanya dari sudut pandang politik dan pentadbiran jer.. itu je... Dari segi ilmu agama gua tak pertikaikan... itu gua salute kat Abdul Hadi Awang...

Bab yang lain memang gua tibai... selagi mana ianya tak "merakyat" ... sebab kalu nak jadi Pemimpin besar.. Abdul Hadi Awang kena fikir sama tentang rakyatnya yang berbilang bangsa, suku kaum dan agama... Dier takleh hanya pikir pasai Orang Melayu dan Orang Islam jer...

Masalah ngan Abdul Hadi Awang nih... dalam kepala dier hanya pikir pasai Orang Melayu dan Orang Islam jer... langsung takmo nak pikir pasai rakyat yang lain... 

Harap dier berubah......



Patutnya Sudah Lama

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara dengan SKMM dan Internet Service Provider (ISP) di Malaysia ini adalah sikap MALAS... Malas bertindak walaupun sesuatu isu itu dah lama diutarakan... Macam contoh lah ... punya lah lama dah orang utarakan tentang beberapa laman web porno yang ternama... tapi sampai sekarang ianya masih boleh diakses..

Dalam kes Sugarbook.... sistem yang menghubungkan sugar daddy dengan sugar baby ... iaitu sistem sugar mummy digital.... ianya telah viral pada 2019... Tapi walaupun ianya viral... tiada daya dan usaha daripada pihak SKMM dan ISP di Malaysia untuk menyekatnya...

Bukan benda baharu yang timbul... tapi benda yang dah lama....

Sepatutnya tak payah nak tunggu sesuatu isu itu viral.... tindakan boleh diambil dengan menyediakan satu unit khas pemantauan dan sekatan untuk semua perkara ini.... Tak susah mana... kalu laman web politik laju ja disekat.... tapi kalu laman web yang merosakkan akhlak ini... lambat nak amik tindakan...

Boleh sahaja ditubuhkan unit khas pemantauan dan sekatan ini... yang kerja mereka hari-hari adalah pantau laman web yang tak senonoh ini dan sekat... Bukan susah pon nak sekat di main gateway ISP Malaysia...

Dalam contoh simple... rumah gua dipasang sistem Firewall berjenama Fortigate yang mana dengannya gua boleh sekat traffic berasaskan filter yang disediakan... namun gua juga menyediakan second level filteration dengan menggunakan OpenDNS Family Shield .. Ini otomatik... dan ianya dapat block 90% dari laman-laman tak senonoh nih secara otomatik...

Semuanya boleh dibuat kalau ada kehendak....



15 February 2021

Berbanggalah

Bhai/DeeDee semua...

Sesi perbahasan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) adalah satu pengalaman menarik bagi yang pernah terlibat... Namun semenjak wabak Covid-19 nih... persidangan di PBB terpaksa dibuat secara online... atas talian...

Tak apa... kita ader teknologi yang bagoosh untuk mengendalikan sidang PBB secara maya... Dan ini pun yang telah dibuat... Cuma satu jer yang gua cukup sedih... sedih sebab sejak sekian lama kita masih bersikap sebegini...

Hampir banyak negara yang bila berucap di PBB akan menggunakan Bahasa Ibunda mereka sendiri... Jepun dengan Bahasa Jepunnya... China dengan Mandarinnya... India dengan Tamilnya.... Peranchis dengan Bahasa Peranchisnya..... Tapi kenapa Malaysia tak mahu menggunakan Bahasa Melayu..

Apa salahnya menggunakan Bahasa Melayu... takder isu sebenarnya... sebab di PBB ader beratus orang penterjemah yang akan membuat terjemahan secara masa nyata ... (realtime) ... apa masalahnya... Dan kalu pun dalam persidangan maya sekalipun... masih juga ader penterjemah (interpreter) yang akan menterjemahkan secara realtime..

So.... what the issue??

Apa masalahnya.... adoilah... berbanggalah dengan Bahasa Ibunda anda sendiri.... berbanggalah...  kita tunjukkanlah betapa hebatnya Bahasa Melayu yang satu masa dulu menjadi Lingua Franca di Asia Tenggara ini.... Jadi ... tolonglah Rina Harun ooi... guna je Bahasa Melayu...



Betapa Hipokritnya Blueprint Dasar Perpaduan Negara 2021-2030

Bhai/DeeDee semua...

Muhyiddin Yasin mengumumkan program Blueprint Dasar Perpaduan Negara 2021-2030 .... Dan beliau menegaskan bahawa perlunya rakyat Malaysia berwaspada dengan sentimen kaum yang dibawa oleh ahli politik.... Hehehe

Itu menunjukkan bahawa BERSATU yang sedang menerajui Kerajaan Malaysia ketika ini sedang tergugat... sedang gelisah gulana... sebab strategi mereka sudah silap... sudah kantoi... sebab iti beliau buat program Blueprint Dasar Perpaduan Negara 2021-2030 nih...

Sebab dier tahu... yang paling kuat bawak sentimen kaum nih ader UMNO dan PAS.... dan PAS lagi teruk bilamana mengaitkan sekali sentimen agama dalam kerja politik mereka.... hahaha... Kalu dilihat dari sudut pandang yang lain... PAS kelihatan lebih ekstreme dalam membawa sentimen kaum dan bangsa.... PAS lebih bawa sentimen Melayu lebih hebat dari UMNO...

Hahaha...

Masalahnya... BERSATU pon dok bawak sentimen kaum dalam projek #BMF mereka.... memanglah UMNO ader jugak campurtangan dalam program #BMF... tapi yang kuat melobi adalah BERSATU dan PAS ...

Hahaha.... 

Sampai bila mau terus mainkan sentimen ini??? Hahaha .... lawak la Dasar Perpaduan Negara 2021-2030 nih...



14 February 2021

Yezza. Ini Bagoosh

Bhai/DeeDee semua...

UMNO Selangor dah tegaskan yang mereka takkan bagi muka kat BERSATU untuk kerusi Parlimen dan DUN ... Sama jugak macam UMNO Kelantan dan UMNO Terengganu... Gua dengar gak UMNO Johor pon amik tindakan yang saman...

Yezza. Ini Bagoosh...

Satu pendekatan yang tepat... GERAKAN akan tuntut ruang dan peluang di Pulau Pinang dan Perak... Ini kawasan mereka.... PAS sure takkan kompromi langsung semua kerusi yang depa pernah bertanding (tak kisah la pernah menang atau kalah)

MCA pulak sure akan rebut kawasan dier... kawasan yang selama ini MCA bertanding... Lu kena ingat.. MCA bertanding hanya dikawasan majoriti Melayu... kawasan majoriti Cina, MCA takkan bertanding... ini realiti sejak zaman berzaman... Hahaha

Aper pon... MIC pulak... itu ikut nasib la... kalu BERSATU nak bagi chan... sedangkan BERSATU sendiri pun bukan ader kawasan mereka yang kompiden menang besar... hahaha... Even di lubuk PM sendiri di Pagoh pon belum tentu ader potensi menang besar... Hahaha

So.... mana lagi peluang BERSATU nak masuk bertanding slot nih... Hahahaha... ingat UMNO nak bagi senang-senang ka ruang??? Hahaha



Betapa Tidak Bertanggungjawab ....

Bhai/DeeDee semua...

Rasanya ramai orang di Malaysia kenal dengan LEPAT (Ismail Ariffin) ... Mungkin ramai yang kenal atas gaya rambutnya ataupun kes beliau dengan Jabatan Agama Islam.... Ada yang kata Lepat ni tak solat... Ada yang kata Lepat ni sesat... Ada yang kata lepas nih mengamalkan Makrifat...

Apa pun persoalannya... satu perkara yang gua boleh respek dengan Lepat adalah beliau tetap berusaha untuk kekalkan agama dan aqidah anaknya yang telah terasing dengannya... Lepat tetap juga cuba kekalkan anaknya dalam Islam... itu gua respek... walaupun dengan macam-macam kekangan.... bahana dari berkahwin dengan wanita mualaf berbangsa Eropah.

Tapi... itu Lepat...

Berbeza pula dengan Sultan Kelantan (Muhammad Ke 5) yang bercerai talak tiga dengan isteri mualafnya yang berbangsa Eropah.... walaupun ada anak ... yang kemudiannya dinafikan sebagai anaknya tanpa apa-apa ujian DNA bebas telah dibuat.... langsung tidak berusaha untuk cuba walau sedikit pun mengekalkan agama dan aqidah anak tersebut dalam Islam.... Penceraian talak tiga sekalipun bukanlah menjadi satu halangan untuk cuba berusaha mengekalkan aqidah dan agama anak tersebut...

Bekas Isterinya (Oksana) diketahui masih bergelut untuk mengekalkan keimanan sebagai seorang Islam ... Ini telah dijelaskan beberapa kali olehnya dalam banyak temuramah.... Kita faham kekangan yang dihadapinya... tapi sebagai bekas suami.... takkan tak ada langsung perasaan nak membantu mengekalkan aqidah dan agama bekas Isteri? Sungguh tidak bertanggungjawab lah ....

Kalau pun anak tersebut dikatakan tidak sah taraf.... takkan tak ada dalam hati sedikit pun untuk cuba menyelamatkan aqidah dan agama seorang anak.....

Sungguh menyedihkan lah...

Bukanlah tujuan artikel ini ditulis untuk menghina atau merendahkan taraf seorang Sultan tapi sebagai seorang Ketua Agama Islam Negeri, adalah wajar baginya cuba untuk menyelamatkan aqidah dan agama seorang anak kecil... walaupun beliau tidak mahu mengiktirafkannya sebagai zuriatnya.



13 February 2021

Betapa Hipokritnya PAS

Bhai/DeeDee semua...

Takder apa yang nak diperkatakan lagi melainkan sekadar mendedahkan betapa hipokritnya PAS .... Dah lama PAS memang macam nih... Ianya bukan benda baru...

Adoilah..



2 Biji Je Tapi Canangnya

Bhai/DeeDee semua...

Nilai sebenar kemusnahan akibat dari banjir pada penghujung 2020 adalah amat besar.. Bayangkan bilamana banyak lokasi yang terjejas teruk akibat dari banjir tersebut... majoritinya berlaku di kawasan tengah Semenanjung Malaysia... Pahang, Johor, Perak, Terengganu dah Kedah memang terjejas.... 

Negeri antara yang paling teruk terjejas adalah Pahang.... ini realiti...

Dan kita semua tahu apa sebabnya Kuala Lipis, Raub, Temerloh, Rompin, Pekan dan beberapa tempat lagi terkena banjir... Semuanya akibat dari kesan pembalakan hutan yang tak terkawal... sampaikan hutan simpan kekal pon kena rembat balaknya .... dan ini semua dilakukan dengan ijin dari pihak yang berkuasa...

Pihak yang pegang kuasa.... suara dari kayangan janganlah di bantah...

Jadi..... tetiba je tercanang seantero alam bahawa kayangan dok bantu bangunkan rumah untuk mangsa banjir...  yang kelakarnya.... dua biji je.... kecohnya hebat sangat... 2 biji je tapi canangnya.... huhuhuhu

Hehehe... sabor je la.... cakap banyak karang cepat ja masuk kedalam walaupun apa yang kita cakap ni benar belaka..... huhuhu






Berita Benar Ke Berita Palsu?

Bhai/DeeDee semua...

Hahaha... lawak la Ismail Sabri nih... Hahaha... berita benar yang ader dier pon... siap bukti video bergambar pun dier nak takrifkan ianya berita palsu... Hahaha.... deyy... giler ka apa...

By the way... bila masa makan boleh beramai kat kedai makan.... melainkan semuanya kena 2 orang satu meja.... tak pernah pon SOP nih ditarik balik aaa.... Hahahaha

Tetiba biler Ismail Sabri kantoi dengan tak pakai pelitup muka... dalam event yang ramai tak pakai pelitup muka... serta berhimpun ramai-ramai sambil makan beramai satu meja tanpa penjarakan sosial....  laju jer Ismail Sabri nak bising nak guna kuasa polis untuk klasifikasikan ianya sebagai fitnah.....

Hahaha... lawak siot...

Adoilah... sejak PKP1.0 sampai PKP2.0 ... semua orang tahu makan di tempat ramai 1 meja kena dua orang... kalu tidak boleh kena saman.... aper la....  takder beza... tak pernah plak Polis kata boleh ja tak jaga penjarakan sosial.... dah setahun lebih dah.... tak pernah tarik balik pon arahan makan 1 meja lebih dari dua orang.....

Hahaha...



12 February 2021

Sugar Baby? Rahsia Terbuka. Bukan Benda Baru.

Bhai/DeeDee semua..

Baru-baru ini Malaysia dikejutkan dengan pendedahan yang dibuat oleh sebuah syarikat (SugarBook) yang memaparkan statistik berkenaan Sugar Daddy dan Sugar Baby... Pada ramai orang... pendedahan ini amat mengejutkan.... tapi bagi pihak keselamatan Malaysia... ianya adalah satu rahsia terbuka. Ianya bukan benda yang baru... sudah puluhan tahun ianya dikesan di Malaysia

Berita ini jika dikaji dengan lebih mendalam sebenarnya memperlihatkan betapa rosaknya pelajar-pelajar yang berada di Institusi Pendidikan... Ianya bukan sahaja melibatkan Institusi Pendidikan di Malaysia tapi diseluruh dunia...

Bagi Cawangan Anti-Maksiat, Perjudian dan Gengsterisme (D7) PDRM Bukit Aman, berita yang tersebar ini memberikan satu cabaran besar buat mereka menyekat dan menghalang perkara ini dari terus membarah. Walaupun kerap dibuat serbuan ke atas premis-premis hiburan dan tempat penginapan mewah... tapi banyak kes hanya berjaya dirungkai hanya dengan bantuan orang dalam...

Aper pon ... perkara ini perlu dibenteras demi untuk menjaga nama baik institusi pengajian tinggi di Malaysia (sama ada swasta mahupun awam) dan juga demi moral.

Marilah kita sama-sama terlibat memantau dan juga memastikan bahawa anak-anak kita tidak terlibat dengan aktiviti tidak bermoral ini... Pemantauan secara berkala dan ekstreme perlu dibuat di institusi yang dinamakan ini... Sedih bila satu institusi pengajian tinggi awam yang pelajarnya hampir 100% Melayu Islam seperti Universiti Teknologi Mara (UiTM) terlibat dengan industri Sugar Baby Sugar Daddy ini.... 

Ada juga dalam laporan lain yang mengatakan bahawa ada pelajar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) juga terlibat dalam industri tidak bermoral ini... Ianya juga perlukan pemantauan yang berkesan



11 February 2021

Mana Tahan Bhai ....

Bhai/DeeDee semua...

Hahahaha.... Mana tahan hidup sebagai pembangkang... sudah la takder jawatan... sen pun tak masuk... sumbangan dari pihak swasta pon kureng... ingat boleh bertahan lama ka?? Hahahaha... paling lama pon 32 bulan jer.... hahahaha....

Kantung sudah makin kering..... hahahaha... jadi tabley nak sombong dan besar diri la.... hahaha.... hebat mana pon tetap terpaksa merangkak jugak mintak bantuan.... Hahahaha

Naya wei.... Hahaha....

That's what happen to Parti Gerakan Malaysia (GERAKAN) .... hahaha.... last-last terpaksa jugak merangkak menyembah Muhyiddin Yassin untuk join Perikatan Nasional.... harap-harap dapat la slot untuk dicalonkan pada PRU15 dan berlawan ngan DAP di Pulau Pinang.... hahaha....

Tapi.... aderkah ahli parti dan penyokong Parti Gerakan akan terima tindakan ini??? Hahaha.... Susah nak cakap la... tapi kalu puak opportunis memang akan amik dan terima tindakan nih.... Hahaha ... dah boleh agak dah...

Hahahaha... tak malu punya Parti..... hahahaha.... 



UMNO Ada Akaun Bank Rahsia?

Bhai/DeeDee semua...

Gua personally tak terkejut bila dapat tahu perkara ini.... UMNO ada akaun bank rahsia.... Hahaha... Ini tips of an iceberg ja bhai.... Akaun rahsia ni pun bukanlah terlalu rahsia... Ianya open secret ... yang masukkan dana pon tahu... yang dalam parti pon tahu..... malah yang menjaga akaun bank itu pon tahu.... dan bank-bank yang digunakan akaun tue pon tahu.....

Mustahil sangat la bank-bank yang digunakan akaunnya itu tidak tahu menahu langsung tentang kegunaan dan semua transaksi yang keluar masuk.... Hahaha.... kalu takder kesepakatan... rasanya sudah lama cerita ini terbocor kepada umum...

Itu baru UMNO..... hahaha... antara parti yang tertua dalam Malaysia..... Lu jangan terkezut kalu gua kata... MCA dan MIC pon memang ader akaun bank rahsia yang tak diaudit.... Hahaha..... MCA memang diketahui ader berpuluh akaun bank rahsia yang digunakan untuk mendanai urusan parti.... hahahaha

Gua tak kata BERSATU,PKR, DAP dan AMANAH takder akaun bank rahsia yang digunakan mendanai urusan parti.... Kebanyakan akaun bank rahsia nih adalah para proksi... yang pensimpati parti dan syarikat-syarikat khas yang dikuasai parti...

Tapi....

Tidak terkecuali jugak Parti PAS..... hahaha... kalu lu orang ingat PAS takdak akaun bank rahsia.... hahaha... lu memang lah lawak.... naif sungguh la...

Sebenarnya takder satu parti dalam Malaysia yang tak ada akaun bank rahsia yang digunakan untuk sifon dana.... semuanya ader... cuma beza sama ader ianya digunakan secara telus atau ader banyak hanky panky padanya... dan jugak aderkah ianya digunakan untuk parti atau untuk kepentingan pimpinan parti... itu ja persoalannya...

Aper pon..... parti kalu takder duit camana nak jalan operasi.... kutip duit guna tin milo tue hanya lah cover-up ja.... hahahaha... kena la tunjuk zuhud..... hahaha.... kalu tidak ader duit dari akaun bank rahsia nih... macam mana nak memodalkan pencalonan kerusi Parlimen sebanyak 166 kerusi pada PRU14 .... satu kerusi dah berapa.... aper ko ingat calon PAS untuk kerusi Parlimen tue sendiri ka yang keluar modal untuk bertanding??? Hahaha.... mimpi la wei.... Sama gak ngan beratus lagi kerus Dewan Undangan Negeri (DUN) ... semua tu bertanding pakai duit sapa...

Ko ingat bodoh ka bertanding pakai duut sendiri kalu tahu akan kalah dan hilang deposit bagi yang berparti nih... Calon bebas pon bukan semuanya pakai duit sendiri... itu pon ader orang payung.... Hahahaha

Ader paham ka???



10 February 2021

Bila Anwar Ibrahim Menganjingkan Radhi Jidin

Bhai/DeeDee semua...

Hahaha... kita tau la ini semua bukan modal dari Anwar Ibrahim... tapi dengan kontek yang Anwar Ibrahim ader... dier pergunakan kontek tu untuk membantu rakyat... bantu pelajar yang terjejas dengan PdPR ...

Apa dier buat...

Dier bagi 1000 unit tablet.... Hahaha... gua bukan nak up sangat bab Anwar Ibrahim nih... tapi cara dier menganjingkan pihak-pihak tertentu tue macam Radzi Jidin memang best... hahaha...

1000 tablet tue ... kalu sebijik bernilai RM700 .... itu bermakna kos kesemuanya bernilai RM700 ribu... pergh... sehari income sorang selebriti agama tue... hahaha

Dan yang paling penting skali.... Anwar Ibrahim tak canang citer agama.... setakat canang citer politik dier ja.... hahaha... itu takder hal... takder saper pun yang lain tue tak amik politikal mileage.... selebriti agama sorang tue pon sebenarnya sedang prepared the base...

Hahaha..... Ramai kena nganjing.... Kaler Luna yang bagi RM200 ribu hari tue pon terkena nganjing.... mamat kaler luna tue pon bukan pakai duit dier pon sebenarnya... hahahaha

Yang dapat tu untung la... jangan khianat amanah dan jasa orang... belajarlah bersungguh-sungguh dan jadilah orang berguna untuk bangsa, negara dan agama.... hangpa kena ingat...semua ini asbab dari Allah Taala yang bagi wabak Covid-19 la... takdak wabak nih... haram korang tak dapat apa...

Ader paham ka??



BERSATU Memang Mencari Musuh

Bhai/DeeDee semua...

PRU15 dah tak berapa lama lagi... Kerajaan Persekutuan yang memerintah la nih pon bukannya stabil mana... minoriti jer... itu pon bukan dapat sokongan padu... semua yang dok dalam Kabinet pon ader agenda sendiri... takder sepakatan...

Jadi bilamana BERSATU (PPBM) dilihat asyik mencari musuh dengan UMNO ... yang kita ketahui memang agak kuat sokongannya bila dilihat dari jumlah kerusi yang mereka ada dan masih kekal...  memang itu sebenarnya mencari musuh... mencari padah..

BERSATU (PPBM) ingat PAS akan kekal membantu mereka agak terus memang pada PRU15 .... tapi itu semua angan-angan jer... PAS memang terkenal sebagai semua parti yang rajin sailang deal yang mereka sendiri buat... bilamana kepentingan dan agenda PAS tak diperolehi.. maka alamat kena tinggal la sesiapa pun...

PAS akan pentingkan diri mereka dulu... Itu dah memang modus operandi PAS... PAS bukan nak bawak Islam seperti mana apa yang diorang selalu cakap... PAS hanya lihat apa keuntungan dan laba yang mereka akan dapat...

Dalam keadaan genting sekarang nih... BERSATU (PPBM) tak sepatutnya menambahkan musuh... tapi nampak gayanya macam itulah apa yang sedang dibuat oleh mereka... cari musuh hari-hari... Hahaha... Puak PH memang takkan support BERSATU dah.... walaupun ader sekor dua pimpinan yang berat condong kepada BERSATU... tapi itu la... pimpinan tu semua memang akan kena pancung... tunggu masa jer..

Nak harapkan bantuan dari UMNO? Hahaha.... UMNO pon dah menyampah dengan BERSATU (PPBM)

Aper pon... rakyat akan perhatikan ... dan PRU15... gua jamin rakyat akan campak semua celaka tue semua keluar dari kerusi yang mereka ader.... itu pasti...



Apa Perlunya Lagi Darurat 2021

Bhai/DeeDee semua..

Takder sebab munasabah lagi untuk meneruskan Proklamasi Darurat 2021... Tidak ada apa perlunya lagi Darurat 2021... dalam keadaan jumlah kes jangkitan wabak Covid-19 yang kita semua tahu telah dimanipulasi demi untuk kepentingan pihak tertentu...

Tapi yer la... kita semua pon tahu.... ader pihak yang dapat manfaat besar atas Proklamasi Darurat ini...

Payah jadinya bila Wasit yang sepatutnya mengadili Malaysia dengan adil dan saksama... dilihat condong berpihak kepada puak tertentu... Bukannya membuat keputusan demi kepentingan semua... tapi bertindak bias...

Ketua Pengarah Kesihatan sekarang ni pun sudah mengaku bahawa data yang ada memang dimanipulasi... data tahun lepas dimasukkan dan dicampur dengan data terkini... tu yang jadi masalah.... tapi kini pulak boleh mengaku yang data kadar jangkitan kes harian telah menurun...

Pelik dan mengelirukan....

Sebab itu gua tetap mengatakan apa perlunya lagi Darurat 2021.... jika semua dah kembali normal ... sila buka kembali Parlimen dan Dewan Undangan Negeri....

Sebab ... pasar malam dah boleh dibuka... kedai gunting dah boleh dibuka.... malah sudah boleh makan di kedai ... satu meja dua orang,..... So... apa nak citer lagi nih???



09 February 2021

Kenapa Orang Tak Percaya?

Bhai/DeeDee semua..

Kenapa orang tak percaya Kerajaan Malaysia? Kenapa orang tak percaya cakap Menteri? Kenapa orang tak percaya kepada dasar dan polisi yang dicadangkan Kementerian? Kenapa orang tak percaya vaksin Covid-19?

Semuanya sebab mudah jer.... 

Kerajaan Malaysia yang ada pun bukan dapat mandat dari rakyat... Menteri yang ada pun semua blur tak tahu buat kerja dan cakap asyik berpusing-pusing.... Dasar dan polisi yang dicadangkan oleh Kementerian pun terkenal double standard.... Vaksin Covid-19 pulak tiada full clinical test .... dan nampak macam tergesa-gesa dibangunkan...

Semua bermula dari kepala.... kepalanya adalah Kerajaan Malaysia... satu kerajaan minoriti yang sememangnya tidak mendapat mandat daripada rakyat.... yang menyedihkan.... Kerajaan Malaysia nih pun di endorsekan oleh yang jugak pada dasarnya sudah hilang kepercayaan dari rakyat...

Kenapa??? sebab banyak kerosakan alam sekitar terutama hutan simpan pun dijarah oleh proksi pengendorse ... dan ini bukanlah lelucon... ini realiti... ini kenyataan.... ini masalah utama....

Jadi... how to respect... macam mana dan kenapa orang tak boleh nak percaya dah??

Rotten from the core...



SOP Macam Gampang

Bhai/DeeDee semua...

Kerajaan Malaysia nih memang gampang.... tambah lagi Menteri Kesihatan dan Timbalan Menteri Kesihatan pon macam gampang... Bahkan seluruh kabinet yang ader pon memang gampang... Bukan lagi serupa gampang... tapi memang gampang...

Maaf sebab terpaksa keluar ayat maki hamun dan carrot....

Hahaha.... sebab aper... sebab tetiba jer Menteri Kesihatan Adham Baba umumkan mulai hari nih.. semua Menteri dan Timbalan Menteri yang baru balik dari luar negara tak perlu jalani kuarantin selama 10 hari... tetapi mencukupi selama 3 hari jer...

Ini polisi gampang... SOP yang macam gampang... Kalu orang awam kena kuarantin 14 hari... siap boleh kena saman.... dan akan dinaikkan saman katanya...

Tapi biler kena ngan Menteri dan Timbalan Menteri ... boleh plak dikurangkan  kuarantin dan jika gagal kuaranti tak plak kena saman atau penjara....

Celaka betul lah Kerajaan serupa gampang nih.... macam gampang...

Bagero...



08 February 2021

Salute Buat Hotel Hatten Melaka

Bhai/DeeDee semua..

Semua orang terjejas teruk semasa PKP nih... semua bahana sebab wabak Covid-19 nih... merana orang... kilang dan pejabat ditutup... ramai yang dibuang kerja... malah hotel ternama pun hilang tempahan penginapan yang biasa...

Dah terlalu banyak hotel yang telah bungkus... tutup dan terpaksa membuang semua pekerjanya...

Dan kini... Hotel Hatten yang terkenal di Melaya bertaraf 5 bintang juga terkena kesan yang agak teruk... Demi untuk terus mengekalkan operasi dan kakitangan sedia ada... terpaksa la berbuat sesuatu...  dan bagi Hotel Hatten Melaka nih... mereka terpaksa membuka khidmat dapur untuk menjual juadah Nasi Bajet Hotel Hatten pada harga RM2

Salute buat Hotel Hatten Melaka kerana berani mengambil cabaran ini demi untuk kekal berada didalam industri perlancongan ini....   Sebelum ini Red Rock Hotel di Pulau Pinang telah menjual juadah pada harga RM3

Dan diharapkan mereka dapat tempuh gelombang kegawatan ekonomi ini dengan baik demi kakitangan hotel yang komited...

Jom sama-sama #kitajagakita



Kalau Zahid Hamidi Pun Boleh Perasan...

Bhai/DeeDee semua...

Satu persoalan yang perlu dinyatakan disini adalah.... Kalau orang macam Zahid Hamidi dan Najib Razak pun boleh nampak.... tentang kegelisahan rakyat Malaysia terhadap kepimpinan Muhyiddin Yasin... Takkan la YDP Agong tak boleh nampak....

Takkan lah kan ...

Takkan lah YDP Agong tak perihatin langsung komen dan sindiran sinis rakyat yang terpampang jelas di akaun Facebook Istana Negara....

Takkan la Permaisuri Agong pun tak cakna pada apa yang tertera jelas di akaun Facebook Istana Negara... takkan lah mereka tak tahu... Pelik sungguh la kalau tak tau....

Atau....

Atau memang tak mahu amik tahu.... Ini pun satu masalah gak... bukan pertuduhan tapi sekadar untuk menjelaskan isu sahaja.... Kita (rakyat) berharap tidaklah sampai Baginda tak mahu amik tahu..... jangan la camtue... kesian kat rakyat...

Tapi tak pelik pon sebenarnya sebab dulu-dulu pun ... yang terdahulu pun macam tak amik tahu jugak... sebab tidak diperlihatkan kepada umum yang pihak tersebut mengambil tahu..... macam mana rakyat nak tahu kalu tidak diperlihatkan...

Apa pun... tanggung jawab sebagai pemimpin memang akan dihadapkan kehadapan Allah Taala nanti.... kalu sengaja tak amik tahu... maka berjawablah selancarnya nanti....  Allah Taala Maha Mengetahui... yang nyata dan yang tak nyata.... masa itu bukan mulut yang menjawabnya....

So.... berat tanggungjawab sebagai pemimpin nih.... jangan tak amik tahu dan takmo amik tahu... atau buat-buat tak amik tahu..... itu ja nak habaq... takkan tegur camnie pon boleh kena kutip??? huhuhu



07 February 2021

Balik Awal

Bhai/DeeDee semua...

Dengar khabar Muhyiddin Yasin sudah balik awal dari Indonesia... Patutnya ader lagi 2 hari... tapi pasai tak tahan kena baham dalam media sosial tu yang balik awal... huhuhu... ntah la..

Tapi yang pasti... setiap masa kunjungan Muhyiddin Yasin tue ke Indonesia telah di upkan gambarnya dalam page FB Presiden Indonesia Jokowi .... Dan setiap kali itulah penuh wall page FB Presiden Indonesia itu dengan hashtag #NotMyPM #MuhyiddinOUT

Hahaha...

Memang kena bahan la... tu yang agaknya tak tahan tu sampaikan terpaksa balik awal... sabor je la... nasib baik tak kena troll #MakKauHijau ...

Kalu kena tatau la menangis keluar air mata kot?? Hahaha



Gila Ada Bermacam Jenis

Bhai/DeeDee semua...

Gila tue ada bermacam jenis... cukup banyak... ader yang kata ader 1001 jenis gila .... Hahaha... dan antara gila yang paling gila adalah sesebuah Kerajaan yang polisinya sentiasa berubah... Ini kegilaan yang maha gila sebab ianya menyebabkan satu negara jadi gila kerananya...

Bayangkan lah bila polisi Kerajaan diubah sesuka hati ikut kehendak dan tekanan pasaran... memang gila jadinya... polisi awal bulan tak sama dengan polisi akhir bulan... polisi sebelah pagi tak sama dengan polisi sebelah petang atau polisi sebelah malam...

Pening jadinya... Gila jadinya ....

Sekejap kedai makan semua kena tutup .... lepas tu kedai makan boleh beroperasi dengan SOP ketat... hanya dibenarkan satu meja dua orang.... lepas tu takboleh beroperasi makan dine-in... hanya boleh drive-thru .... lepas tue .... cadang nak benarkan balik boleh dine-in dan drive-thru......

Walaupun kadar jangkitan kes tetap tak berubah banyak... masih lagi diatas 3000++ kes

Itu belum masuk lagi polisi lain... macam polisi untuk perniagaan yang lain.... yang lagi lawak... kelab malam yang memang biasa bersesak... boleh ja dibenarkan beroperasi sehingga pukul 10 malam... walaupun dalam masa yang sama kedai makan tidak dibenarkan dine-in...

Gila nih semua... Gila babi...

Payah aaa kalu Kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh Perdana Menteri Muyhiddin Yasin berkeadaan gila pada sepanjang masa... sampaikan terpaksa buat polisi gila macam Proklamasi Darurat 2021 yang hanya tackle isu Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ja sebenarnya... Takut sangat hilang jawatan sampai buat polisi gila... huhuhuhu..

Gila punya PM...



YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1