Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

30 April 2015

Siapa Beri Tauliah?

Bhai/DeeDee semua...

Ader orang tue depa kata Ketua Agama.... cuba cek semak boleh baca Al Fatihah betul ka idak.... lepas tue.... tanya orang tue berapa rukun iman dan berapa rukun Islam... dan nak best lagie cuba tanya nama-nama Nabi ikut turutan dan nama-nama bulan Islam ikut turutan... atau ... tanya orang tue aper itu najis Mughallazah ....... hahaha

Hahahaha....

Mesti kantoi punya la.... Hahaha... itu baru simple jer.... Hahaha... mungkin kot ader sorang dua yang boleh lepas soalan paling basic tue.... tapi majoriti gua jamin kantoi gamjat.... hahaha ... ini ker orangnyer yang konon akan mempertahankan agama.... Hahaha... sendiri pon ngarut lagi tamau ingat.... Hahaha...

Aper-aper pon... inilah orang yang dok kononnya yang tentukan saper dier nak kasi tauliah ngajar agama.... Hahaha.... sendiri pon kantoi lagi mau perasan bagoosh mau kasik tauliah kat worang lain.... Hahaha... Poodah la wei... Lu tue pon saper yang kasi tauliah aaaa..... lagi mau ingat boleh tentukan tauliah untuk orang lain...

Ini nasihat gua kepada yang perasan diri tue "Bayangan Tuhan di Muka Bumi" ..... sebelum nak perasan jadi Ketua Agama.... pi dulu abiskan belajar agama.... pi menuntut ngan Hadi Awang... kot tak pandai ilmu agama... boleh la belajar ilmu samseng ngan dier.... Hahaha

Aper daaa....

Oopps.... lagi best biler orang nih la plak yang tentukan dan kontrol benda nih.... lagi tambah ngarut...

Najib Razak Ada Dua Pilihan Sahaja.

Bhai/DeeDee semua.

Mahathir Mohamed ingatkan boleh menjatuhkan Najib Razak semudah dier menjatuhkan Abdullah Ahmad Badawi..... Hahaha.. Tapi dier silap... Najib Razak bukan mudah nak dijatuhkan... Tambah lagi Najib Razak masih muda berbanding Mahathir Mohamed yang sudah ganyut... Hahaha.... Skrang dalam mode "powerbank" ... Biler-biler boleh depleted baterinya.... Hahaha... Boleh kojol...

Tapi...

Tapi Najib Razak cuma adee dua pilihan sajer untuk buat counter-attack tahap Ronaldinho.... Hahaha... Bukan cara tektik counter-attack Lee Chong Wei..., yang itu tibai drug... Hahhaa

Pilihan pertama aderlah dengan cara membuat rombakan kabinet.... Dengan cara meletakkan semua orang dier yang nak berbaiah dengan dier dalam semua posisi penting kabinet... Dengan cara ini susah sikit orang nak tackle dier... Tapi kalo ader orang yang bijak.. Dier akan bokeh dapat workaround macam mana nak dajaikan kabinet Najib Razak... Hahaha... Pilihan ini ader flaw dier... Sajer jer gua takmo nak kasitau... Lu orang guna la kapla yang ader tue... Hahaha... Pikir-pikir.. Jangan sampai pecah kapla mikir...

Pilihan kedua pulak... Yang ini memang paling kurang flawless dier.., tapi ader risk... Walaupun risk dier besar,.. Pada gua still takder masalah untuk recovery.... Pilihan ini adalah dengan cara membubarkan Parlimen lebih awal untuk merintis jalan PRU14 sama ader pada penghujung 2016 sehingga pertengahan 2017..... Lebih awal lebih bagoosh... Ini kerana semua bakal calon yang nak dilantik bagi PRU14 untuk BN kena la sign satu akujanji khas .. Kalo tidak tak merasa la jadi calon... Dengan cara ini... Najib Razak akan lebih selamat... Sebab kalo ader mangkuk mana nak buat dajai jat Najib Razak... Akujanji itulah akan menjadi penghalang dan pengikatnya.... Hahaha

Lepas buat salah satu dari dua perkara nih... Najib Razak sewajarnya menubuhkan satu jawatankuasa siasatan... Peringkat suruhanjaya diraja untuk menyiasat segala salah laku Mahathir Mohamed sepanjang perkhirmatannya sebagai Perdana Menteri dulu... Disamping juga mengarahkan SPRM untuk buka kertas siasatan kepada semua kroni Mahathir Mohamed dulu...

Kiter tengok aderkah Mahathir Mohamed akan slow down atau melawan.... Hahaha... Gua pasti dier akan Slow Down... Demi untuk menyelamatkan anak dier dan legasinya.... Hahaha.....

Kantoi-kantoi,.. Hahaha

28 April 2015

Satu Demi Satu Terserlah

Kah Kah Kah.

Nak dikatakan bodoh, mereka ada "ijazah". Nak dikatakan pandai, kenyataan semua macam bangkai. Allahuakbar. Apa nak jadi dengan mereka-mereka ini. Semakin dekat tarikh pembuangan undi, makin banyak kenyataan tidak masuk akal yang terhambur sama ada didalam media sosial mahupun dikaca-kaca televisyen.

Kah Kah Kah.

Mudah sangat memberi peluru kepada musuh. Seumpama mahu membunuh nyamuk dalam kereta, tetapi menyembur racun nyamuk dalam keadaan semua pintu dan tingkap tertutup rapi sambil berada didalam kereta.

Kah Kah Kah.

Ini tindakan bodoh. Tidak kiralah sama ada kenyataan ini dibuat oleh golongan yang dikatakan ulama mahupun setakat ahli peringkat bawahan berstatus Komander Unit Amal. Janganlah ingat apabila berpangkat Komander Unit Amal, anda tidak perlukan pandangan orang lain.

Kah Kah Kah.

Payah kalau tiada akal walaupun ada otak sebesar tong drum terpakai. Besar sahaja tapi isinya kosong dan bila diketuk kuat pula bunyinya walaupun tiada apa-apa isi. Sebab itu lebih sangat mempercayai kaki fitnah seperti EL Haraki dan TUC Tok Usin Ceroi serta ramai lagi.

Kah Kah Kah,


Pok Dee
Tanjung Jara, Dungun
Terengganu.

# Maaf sibuk dengan urusan membawa pelancong untuk mencandat sotong. Musim candat sotong antara April hingga Jun setiap tahun.

Satu Soalan Buat Team Pro-Ulama.

Bhai/DeeDee semua...

Artikel ini pendek ja... Hahhaa... Malas nak tulis panjang--panjang sebab kalo tulis berjela pon biler yang bacanyer tertutup minda @ jumud... Tetap jugak takkan dapat sampai point nih... Hanaha... Sebab puak-puak nih bukannyer pandai berhujah guna fakta.. Tapi berhujah guna emosi ja lebih...

Hahaha... Lawak siot...

Okeh.... Bersedia semua.... Soalannya berbunyi begini....

"Sembang deras para geng Pro-Ulama PAS siap bantai puak kafir, tapi berapa ramaikah puak kafir ini yang telah berjaya ditarbiahkan sehingga memeluk Ugama Islam? Cuba habaq mai fakta sikit"

Hahaha.... By the way... Lu orang nak tau ker kenapa ader sesetengah orang dan NGO tue mudah mentarbiahkan Islam kepada orang ramai sehingga ramai yang tertarik kepada Ugama Islam... Hahaha.... Sebab diorang nih (termasuk NGO) "walk the talk" dan menunjukkan bahawa Islam itu rahmat seluurh alam....

PAS? Mentarbiah kepada bukan Islam? Hahahaha.... Lawak siot... Hahaha

Ooops... Berapa ramai yang dah masuk Islam kerana tarbiah Yusni Mat Piah, Mokhtar Senik, Hadi Awang dan lain-lain.... Hahaha

27 April 2015

Kempunan

Bhai/DeeDee semua...

Ader mamat tue kan... Dier punya la berkempen untuk dirinya dicalonkan... Tapi at last, habuk takder nama dier naik.. Penat melobi sana sini... Kesian sungguh lar...  Jadi biler dah tak dapat naik jadi calon... Makanyer pilihan terbaek aderlah buat sabotaj la pada kempen ...

Heboh sana sini habaq mai kat kengkawan cucuk jangan undi orang ini.. Jangan undi orang itu... Hanya semata-mata nama dier tak naik... Hahaha... Sabor jer la... Hahaha..

Aper pon kesian kat mamat tue... Meroyan tak abis... Kempunan...

Tapi takper.. Semua kerja buat sabotaj dier ader orang bekap.. Ader orang cover... Ader talian khas.... Sebab itu bukan sajer mamat nih tak kena tindakan apa-apa malah ramai kaki bengap dok sokong dier... Percaya sama dier.. Hahaa...

Lawak la siot... Hahaha

Nama macam watak dalam filem ... Hanaha.... 

26 April 2015

Identiti Pelaku Sabotaj PRK Permatang Pauh Dikenali...

Bhai/DeeDee semua...

Betul... Menang atau kalah di PRK Permatang Pauh memang tidak ader beri makna besar kat Parlimen... Gua stuju tue... Tapi persoalannyer la... Siapa yang beriya-iya melakukan sabotaj pada PRK Permatang Pauh...

Bebudak dari Agensi dah berkampung di Permatang Pauh sejak dari Anwar Ibrahim dijatuhkan hukuman lagi.... Masa tue belum tahu kerusi Permatang Pauh akan kosong atau tidak,... Tapi mobility dah siap dibuat... Dari situ Agensi tahu sentimen pengundian macam mana.... Peratusan kemenangan dan lain-lain...

Kiraan dan culaan beserta dengan statistik memang cantik,,,, tapi biler ader orang mula buat kelaku bodoh piang... Mulut takder insuran... Terus statistik, culaan dan kajian dah tak dapat nak tally lagie.... Pening kapla... Masalahnyer orang yang buat kelaku bangang tue bukak kecik anak... Pergh... Tapi pasai bodo... Susah nak kata aper... Hahaha

Kalo ikutkan hati... Mau jer gua dedahkan saper yang punya kerja cilaka nih... Tapi pasai jaga aib mamat tue... Tue yang gua senyap ja....

Nih nak cakap nih... Kalu nak bodoh... Bodoh sengsorang bolehka.... Tak dapek den tak tolong aih... Lantak lu orang la...  Dan jangan terkojot kalo PKR kalah kerusi Parlimen Permatanh Pauh nih.. Sebab kerja buat kaki sabotaj nih begitu hebat.... 

Kalo dah jadi Presiden tapi tak brani dan tak boleh nak nasihatkan pengikut senrdiri... Baik tak payah jadi Presiden... Biar terlungkup... Biar terkojol... Biar musnsha,,

Hahaha.. Ader paham ka???

P/S : gua tulis dalam keadaan ngantuk ya amait sangat... Asik terlelap beberapa kali.. Kalo ayat gua pening dan macam berbelit... Maafkanlah yer... Ngantuk nih,,,,

Kerja Semakin Mudah...

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara yang gua cukup respek kat kengkawan dari satu team nih (gua kasik nama Team CK).... Firstly diorang akan bukak akaun FB yang neutral pegangan politiknya... Pastue diorang akan friend ramai orang PAS sambil tue keluarkan statement yang condong kepada PAS (secara umum lah)... Ini modus operandi diorang yang biasa...

Biler dah dapat kepercayaan ahli PAS.... Diorang mula cucuk jarum pro kepada Ulama..... Mulalah lepas tue keluar ayat-ayat yang orang PAS yang sebenar tak akan tulis... Kengkawan nih diorang punya ayat memang penuh dengan caci maki dan carut marut.... Diorang bakar line.... Yang best tue... Ramai plak puak-puak pemwala' nih termakan umpan Team CK nih... Percaya sebijik sebuntat aper yang Team CK nih labunkan...

Maka bersambung-sambung lah ayat caci maki dan carut marut dibuat oleh penyokong PAS yang pro-ulama yang mana diorang tak tau pon diorang kena main dengan Team CK nih.... Hahaha... Berjaya sungguh la Team CK nih buat kerja.. Gua cukup respek diorang nih... Dulu masa takder media sosial nih,... Diorang pun dah ader dalam PAS... siap berjubah berserban lagi hebat dari ahli PAS yang sebenar... Hahaha ... Dah lama dah diorang nih ader dalam PAS...

Team CK nih bukan hanya ada dalam PAS semata-mata tapi ader dalam semua parti politik yang bukan BN.... Hahaha... Stendet la kerja diorang dah camtue... Lebih sudu dari kuah... Hahaha

Gua cuma nak kata satu ja kepada penyokong PAS yang kena main tue... Hahaha... Awat la hangpa bodo sangat sampai boleh kena main dengan Team CK nih yang ayat diorang tue sebijik sebuntat tak nampak tanda-tanda ahli PAS yang sebenar... Hahaha.... Kenapa la lu orang mudah kena main... Hahaha... Cuba tanya diri lu orang... Aderkah golongan yang ditarbiah secara Islamiyah boleh pula dimulutnya ada caci maki dan carut marut...  Nampak sangat la tak realistik... Itu lagi boleh percaya totok... Pergh... Terbaek lar.. Hahahah

Yang lagi lawak tue... Ostad-ostad dalam PAS pon boleh jugak kena main dan percaya bulat-bulat aper yang Team CK nih labunkan ... Hahaha.. Punya la bengap... Ingatkan geng Ostad boleh beza antara yang haq dan yang batil... Rupanya tidak... Ini mesti pasai dok kejar daki dunia,... Hahaha... Karut,.. Karuppayya... Hahhaha

Hahaha...

Oh yer... Just nak tambah .... Apa cerita Mokhtar Senik nih... Hehehe... Cuba lu orang tanya dier.... Hahahaa.... Aper yang diee nak cover-up nih... Hahahaa... Aper citer plak si Razman Zakaria... Hehehe... Kan baek punya deal sudah dapat... Kalo tidak haup la... 

Hahahaha...

Ader paham ka???

TAMBAHAN : Kata pro-ulama... Tapi hari-hari penuh dengan memfitnah.. Hebat geng pro-ulama nih.. Takder seorang pun Ulama dalam PAS nak tegur... Malah MSU pon tak berani nak tegur kumpulan pemfitnah nih,,, aper punya ulama la...

Nih contoh terbaru fitnah diorang dalam FB.



25 April 2015

54 Hari Lagi Ramadhan...

Bhai/DeeDee semua...

Lagi 54 hari lagi nak Ramadhan... Tapi...  Masih lagi duduk dalam khemah,,, rumah tatau biler nak siap.. Biler nak ader... Nak harap Kerajaan Negeri siapkan rumah ntah la... Dok sibuk tak ketahuan... Harap NGO ja yang buat kerja... Nak harap Kerajaan Malaysia... Lagi la mimpi....

Itu lagi ader hati mau kempen giler babi untuk Pilihanraya.... Macam Nakharom...

Kesian kat mangsa banjir Disember 2014..... Ntah biler nak setel masalah diorang nih.... Kesian sungguh....


Felda Diaibkan?

Bhai/DeeDee semua..

Sori aaa.. Gua sibuk skit... Ader urusan nak kena setelkan... Nih gua nak citer tentang produk dibawah kawalan Felda... Gua perhatikan stok barang nih memang failed... Bukan setakat sales dier out... Tapi kualiti dier meragukan.... Biler bab kualiti nih.. Orang Malaysia bukannyer main taram ja beli barang,.. Orang Malaysia dah bijak aaaa... Dah pandai buat pilihan...

Contoh dalam kes dibawah nih... Lu agak-agak macam mana boleh nak gerak sales dier kalu stok dier punya kualiti hancuss... Tabley pakai... Out... Berkeladak... Nak guna dan nak makan pon cuak la bhai....

Giler seram la bhai... Hahaha... Errr.. Lu boleh ka rasa nak gunakan produk nih.... Aper pandangan lu orang ... Kalo gua.. Sori aaa.. Banyak lagi pilihan lain... Hahhaa ... Dah macam parafin dah keladak dier.. Hahaha... Ini minyak masak recycle ka... Atau Ghee??? Hahaha




Apa Itu Ulama?

Bhai/DeeDee semua...

Gua dah lama tau perkara nih... terutama sekali citer pasai Imam Nawawi r.a .... Sekadar nak kongsi video ini... Gua sokong Asri Zainal Abidin punya point ikut tajuk.... Tak semua point dier gua terima atas alasan ader khilaf... Jadi... itu citer lain....

Just tengok video nih dan kenalpasti orang yang lu rasa ulama tue layak tak dipanggil ulama...




Ader paham ka???

23 April 2015

Campak Satu Batu

Bhai/DeeDee semua...

Ader sebab la kenapa sistem pentauliahan perlu ader kat Malaysia nih.... Cuma gua seperti biasa la tak bersetuju bab siapa yang nak bagi tauliah tue... sebab kalo kaki maksiat yang kononnya "Bayangan Tuhan diatas muka bumi" nih yang bagi tauliah.. pada gua mereka tak layak sama sekali.... Hahaha... karut ja.,...

Sekarang nih dalam keadaan ader tauliah pon ... ramai sangat yang nak bagi fatwa tak tentu hala... ikut kapla memasing ja... kalo kapla tue otaknya okeh takper la gak.. ini otak mereng... sebab "sekali serban dililit ketat" oksigen tak dapat nak sampai kedalam otak.. biler otak tak dapat cukup oksigen... tue yang jadi macam kena hipoksia tue.... Hahahaha

Malaysia ader 9 Sultan dan Raja-Raja Melayu... ader 1 YDP Agong....  ader 14 Mufti.. ader 14 Majlis Agama Islam... ader JAKIM... ader IKIM.... ader 1 Majlis Fatwa Kebangsaan ... ader 13 Majlis Fatwa Negeri... ader 1 Persatuan Ulama Malaysia.... ader 14 Dewan Ulama PAS... ader 1 Majlis Syura Ulama PAS.... ader bepuluh Maahad dan Sekolah Agama dimana mudirnya dikatakan Ulama... dan ader beratus ribu yang diklasifikasikan ulama mengikut macam-macam persepsi....

Hahaha...

Sebab tue la gua selalu kata... lu angkat satu batu baling ke atas.... sure mesti akan kena jatuh batu tue atas kapla mana-mana ulama..... punya la ramai ulama dalam Malaysia... rationyer susah gua nak kira... sebab belum ader statistik berapa ramai Ulama kat Malaysia nih....  bayangkan la... biler semua nak keluar fatwa.... sana sini ader ajer fatwa tak tentu arah keluar... ikut kapla masing-masing....

Hahaha... Hancuss la Malaysia nih.....

Fatwa undi pon ader... Fatwa GST pon ader... aper lagi fatwa nak keluar.... agak-agaknyer lepas nih akan ader fatwa untuk potongan kepala kulup bebudak yang nak bersunat tue... fatwa camana bentuk potongan dier ... Hahaha....

Giler bangang aaaaaa...

Kalo lu nak tau... yang menyesatkan umat Islam sejak dari zaman sahabat lagi aderlah orang-orang yang banyak belajar agama nih... biler dier mula ader pengikut dan pentaksub... lepas tue mola la keluar macam-macam pandangan.... pastue ramai yang jadi sesat.... Cuba tengok dua orang laki bini Ustaz dan Ustazah keluaran Mesir (Al-Azhar) yang jadi pengikut paling kuat Ayah Pin dulu.... siap antar permohonan nak murtad lagie.... Hahaha....  last-last mampos terkojol nyawa ditarik Allah Taala dalam keadaan kesesatan yang nyata....

So.... lain kali kalu ader Ostad yang ntah mana belajor dan tak ketahuan ilmunyer nak keluarkan fatwa ker mender ker.... lu agak-agak la semak dulu dan cek aper fatwa yang dier keluarkan tue... Kalo nampak macam bangang ja.. jangan la ikut... lain ka kalu memang lu bangang nak mampus... Hahaha...

Kalu dah bangang tue... bangang sorang-sorang cukup la... jangan nyusahkan orang lain....

P/S : Yang lagi best tue... yang ostad ader ilmu lagi tinggi pon boleh terpengaruh dengan fatwa bangang ostad ntah mana-mana nih... hancuss....

Oh yer... lu jangan lupa... jangan ingat Ostad yang berjubah dan berserban tebal nih tak pandai buat fitnah dan mengadu domba.... wei... diorang tue kalu bab fitnah dan mengadu domba tue lagi terra la bhai... lagi masta... lagi sifu.... Hahaha ... lagi expert....

Yang memfitnah Mat Sabu syiah tue saper... yang memfitnah Mat Sabu tue komunis tue saper... yang memfitnah Mat Sabu tue DAPig tue saper.... bukan calang-calang orang la wei... geng-geng Ostad yang dikatakan Ulama la yang buat tue... bukan cina kafir... bukan hindu kafir.... tapi Ostad-Ostad yang kat mulut dok cerita pasai sirah Nabi dan amal ibadat.... walhal lagi kapir dari kafir....

Ader paham ka??

22 April 2015

Siapa Kata PRU14 Jauh Lagi?

Bhai/DeeDee semua...

Sepatutnya PRU14 akan dijalankan pada 2018.... Tapi lu jangan ingat ianya tak boleh berganjak ke depan lagi.... Boleh bhai.... Baru-baru nih gua dimaklumkan bahawa pihak Agensi diarahkan membuat beberapa analisis dan kajiselidik serta statistik ..... Walaupun dalam keadaan biasa.... setiap 3 bulan sekali Agensi ader mengeluarkan laporan lengkap dengan statistik dan data kepada pihak Kerajaan Malaysia.... namun arahan terbaru mengatakan bahawa perlunya ada lebih banyak lagi data dikumpul dan dianalisa untuk kegunaan masa terdekat...

Seperti biasa.... Agensi ader mengeluarkan Voter Sentiment Ratio (VSR) yang menunjukkan peratusan kekuatan parti-parti politik dalam Malaysia... VSR nih cukup glamer dikalangan kumpulan pemikir di JPM dan ISIS ... malah setiap kali ianya dikeluarkan satu pembentangan akan dibuat dan analisis akan diperdebatkan serta dikaji lebih teliti.

Bagi lu orang yang tak pernah tahu pasai VSR... Hahaha... Just nak bagitau... VSR yang diterbitkan oleh Agensi sejak dari tahun 80'an adalah cukup tepat.... Malah dalam banyak kes ketepatannya hampir 98%.... Gua masih ingat lagi pada PRU10 ... ramai kengkawan yang kenal gua bertanyakan tentang boleh tak BN dikalahkan.... Gua gelak jer sambil bagitau yang jangan mimpi la BN nak tewas pada masa tue... Ramai yang tak percaya.... tapi kesudahannyer... Hahaha... BN tetap tak kalah....

Samer gak pada PRU13... ramai yang ingat BN dapat ditumbangkan.... tapi gua dok publishkan VSR yang menunjukkan kekuatan BN sampai ke hari yang pengundian dimana BN mempunyai kekuatan 60% berbanding PR yang hanya berkekuatan 40% sajer.... Ramai yang tak percaya.... dan seperti biasa... gua gelak jer.... Akhirnya ... VSR dari Agensi tepat sehingga 99.8% .... Hahaha.... Kan gua dah kata....

So.... Dibawah nih gua akan puiblishkan analisis sentimen akar umbi dan kekuatan parti-parti dalam penguasaan DUN... jangan marah dan perlekehkan... tapi amik la sebagai pengajaran.... yang kat bawah nih aderlah ringkasan dari laporan setebal 20 mukasurat yang diterbitkan oleh bahagian kajiselidik Agensi untuk Januari 2015 hingga Mac 2015.



Oh yer.... nanti dalam artikel lain gua publishkan jangkaan pembubaran Parlimen dan jangkaan PRU14.

Jom Bantah Cadangan KWSP

Bhai/DeeDee semua...

Cadangan KWSP untuk melanjutkan umur pengeluaran bagi dana KWSP kepada 60 tahun dengan alasan untuk mencukupkan dana yang sesuai untuk persaraan adalah tidak praktikal dan berniat jahat.

Pencarum KWSP adalah berhak keatas dana yang dicarum dan sebarang penggunaan ataupun kawalan atas dana tersebut sepatutnya diberikan kepada pemunya dana setelah pencarum mencapai umur persaraan, walaupun umur persaraan bagi warga kerja kerajaan dinaikkan ia adalah tidak kena mengena dengan pencarum yang mana majoritinya adalah pekerja swasta.

Dengan perkembangan teknologi dan suasana kerja yang semakin canggih golongan pencarum yang sudah mencapai umur 50 tahun hingga 55 tahun sudah tidak releven untuk terlibat dalam kerja yang melibatkan waktu kerja yang tetap, sesuai dengan umur persaraan 50 tahun/55 tahun satu waktu kerja yang fleksibel amatlah diperlukan...

Terpulang pada pencarum samaada untuk bersara terus ataupun menggunakan dana pencarum untuk memulakan kerja secara fleksibel yang lebih relax dan kurang tekanan.

Dengan cadangan KWSP ini ,ia akan membantutkan proses peralihan pesara yang telah lama mereka rancang dan idamkan...

Jadi, adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai pencarum KWSP untuk membantah cadangan ini dikemukakan apatah lagi dilaksanakan.

Tandatangani petisyen ini di SINI


Dengar Sini Semua Orang Kampung ...

Bhai/DeeDee semua....

Kalo pon lu tak ngam ngan Asri Zainal Abidin... tapi jangan kerana lu tak ngam tue menyebabkan lu tolak pandangan dier berkaitan bab ini.... berlaku adil la bhai.... dengar sini semua orang kampung.... dengar dan pahamkan.... Gunakan akal yang Allah Taala berikan tue.... jangan kufur nikmat...

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan" - Surah Ar Rahman (Al Quran) ..




Video nih gua tujukan kepada puak-puak pemwala' yang mencacai dalam FB setiap minit tue.... Jangan taksub dan wala' tanpa guna akal.... Jangan hinakan nikmat akal yang Allah Taala telah berikan selama ini...

Jangan kufur nikmat...

Jangan la biler dah ader peluang untuk score kan gol .... boleh pulak lepak berhenti dengar ceramah dulu sampaikan peluang untuk menang tue dah ilang dan bola yang ader dikaki dirembat oleh pemain lawan.... Aper ke bangang tue....  Ostad tak Ostad... kalu dah bangang.... tetap bangang.... tak kira la berapa tebal dan banyak serta berat kitab-kitab kuning, hijau dan kelabu yang dibaca dan dihafal..... Oh yer gua lupa.... penyakit bangang nih aderlah penyakit keturunan... so susah nak dihilangkan... Hahaha ... samer macam Menteri 3.85 tue la.... Hahaha

Jenis bangang camnie biasa tak boleh nampak microphone.... kalu wartawan hulur ja microphone dan gambar diamik dek kamera TV... sure mengelejat tak tentu hala sampaikan bercempera kenyataan yang diberikan.... Giler glamer gak tue.... Hahaha ... Hancuss

Ader paham ka???

21 April 2015

Satu Soalan Buat Macai UG

Bhai/DeeDee semua....

Gua ader satu soalan buat macai UG yang dok lepak 24 jam berkempen dalam media sosial..... Sila jawab dengan tenang aaa...  Jangan buat malu O-lama sokongan lu orang tue...

Soalannya berbunyi begini :-

"Lu orang sumer tak solat berjamaah di Masjid dan Surau ka sebab dok asik update media sosial setiap minit berkempen pro-ulamak"


Giler siot update setiap minit... siap relay keputusan MAT lagi... Hahaha.... Jangan ingat gua takder mata dalam media sosial aaa (gua ader Agensi punya team dalam media sosial).... So.... aper jawapan lu orang?? Ker lu orang solat secara niat ja???? hahaha...  Mesti ulamak sokongan lu orang tak pernah bagi usrah dan tarbiah kat lu orang nih pasai solat berjamaah...

Pro-Ulama la sangat..... Khak-thui...

Cuba Tengok...

Bhai/DeeDee semua...

Dengar, faham dan analisa..... Allah Taala menyuruh kita menggunakan akal yang diberikan nikmat kepada kita.

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan" - Ar-Rahman (Al Quran)



Kesimpulannya, Melayu-liat penuh dengan mistik dan takjub.... sampaikan apa sahaja kata pimpinan semuanya diterima tanpa soal selidik dan kaji... Ketaksuban melampau inilah contoh Melayu-Liat .... atas alasan pimpinan tue level ulama (kata diorang la) ....Aiyo...

Oh yer lupa.... Hadi Awang lebih tinggi ilmunya berbanding orang lain..... sebab itulah para pentaksub beliau boleh mengeluarkan perkataan carut dan maki hamun dengan nama binatang sesuka hati... sebab Hadi Awang tidak pernah nak marah atau nasihatkan para pentaksubnya.... malah mungkin dier redho atas kerjabuat pentaksubnya.... hebat.... Ala... apalah sangat carut dan maki hamun... malah pukul dan belasah orang pon Hadi Awang takder nak marah pon.... Siap tengok ja,......

Aiyo... aper nak jadi la.... Kalu kiter cuba nak nasihatkan diorang nih... diorang kata kiter nak fitnah..... tapi diorang bawak fitnah macam air mencurah diorang kata itu nasihat...... Bodo betul la...

20 April 2015

Watikah Khas PRK Permatang Pauh?

Bhai/DeeDee semua....

Ini ader maklumat yang gua dapat pintas.... Ada ura-ura untuk mengeluarkan watikah khas pada PRK Permatang Pauh oleh pihak-pihak tertentu... Mereka berusaha untuk menggagalkan usaha PKR (Pakatan Rakyat) untuk mengekalkan status quo di Pilihanraya Kecil Permatang Pauh...

Ianya mungkin akan dikeluarkan pada minit-minit terakhir penamaan calon PRK Permatang Pauh...

Persoalannya sekarang ini.... kenapa sampai begitu dengki dan khianat hinggakan mahu adanya pertandingan tiga atau empat penjuru di PRK Permatang Pauh.,... Apakah agenda mereka-mereka ini.... dan kenapa pimpinan tertinggi semacam bersetuju sahaja dengan usaha ini...

Kita nantikan episod selanjutnya...

Cerita Taman Medan : Sila Tanya Doa Qunut

Bhai/DeeDee semua...

Artikel nih pendek ja.... Sekadar gua terbaca dalam media sosial tentang perkara nih.... Hahaha.....

Kepoh pasai kat Taman Medan ader Gereja yang pamerkan lambang Salib.... Cross..... kecoh sampai buat demo.... alasan yang diberi... pasai takut akidah lari... pasai itu kawasan Melayu la konon... Melayu tue Islam la sangat... macam la gua tak tau yang kat Taman Medan nih bersepah Melayu yang kaki maksiat... kaki minum.. kaki betina.... kaki paipon..... semua cukup kat Taman Medan ... dulu pernah bergaduh ngan kaum Hindu.... kecoh sampai FRU dan LSF jaga giler kawasan tue....

Sebenarnya Taman Medan nih kawasan level samseng taik kucing ja.... Hahaha

Risau sangat dengan lambang salib.... walhal hari-hari tengok kubah dan bangunan Masjid takder pon jadi lebih Islamnyer.... Biler waktu solat fardhu... boleh kira berapa saf jer yang ader kat Taman Medan nih... tak kira la Surau ka... Masjid ka.... samer jer....

Yang lagi best tue... puak-puak yang berdemo tue... bukannyer kaki Masjid dan Surau pon.... gempak ja lebeyy.... Harap kalu ader pon waktu Solat Jemaat ja.... itu pon kalu nasib ader .... Hahaha... lawak siot la.... aper nak jadi la...

Sebenarnya gua tau pasai aper.... Hahaha... pasai depa takmo orang tau yang kaki-kaki gempak kat Taman Medan tue bukan kuat agama pon... pasai tue la diorang takmo ader lambang salib kat situe... nanti nampak la kawasan depa bukan lagi kawasan Melayu...... Hahaha... itu ja..... Walhal bukan pon depa nih betui-betul pejuang agama..... sembang boleh aaa....

Lain kali aaa... kalu lu jumpa demo-demo puak-puak camnie... Lu tanya sorang-sorang suruh baca doa Iftitah ka... doa Qunut ka.... tak pon doa makan pon cukup la .... lu tanya masa diorang tengah demo tue.... kalu diorang tabley nak baca.... lu lanchowkan saja diorang nih..... Hahahaha...... bangang nak mampus...

Hahaha,..... ader paham ka???

Tambahan :


Satu Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Bhai/DeeDee semua...

Sebenarnya cukup banyak maklumat dalaman PAS yang gua ader.... yer la ... dulu gua pernah duduk menjawat jawatan Ketua Pemuda PAS Kawasan di satu tempat di Perak... Masa tue gua masih dikira naif.... walaupun ader maklumat didepan mata... tapi gua buat-buat tutup sebelah mata.....

Sebabnyer... sebab kerana gua percaya...  pentadbiran PAS mestilah akan berlaku amanah... Takkan la orang yang pagi petang siang malam dok cerita pasai Islam dan sirah Nabi akan berbuat pecah amanah....  Tapi rupanya....... rupanya gua memang silap....

Selagi namanya manusia.... pasti akan berlaku pecah amanah..... dan akhirnya benda yang kecil lama-lama tidak diambil perhatian maka ianya akan menjadi sesuatu yang besar..... Punah ranah.... Dan masalah inilah yang cuba ditutup dengan baiknya oleh puak-puak sarban dan jubah nih......

Gua masih tertanya-tanya aderkah patut gua dedahkan perkara ini atau tidak..... sungguh... kalu diikutkan hati dan biler menengokkan macam mana percaturan puak-puak ini meletakkan orang-orang dier dalam organisasi PAS..... nampak macam semua kebejatan ini mahu disimpan disorokkan dibawah karpet dan sejadah..... Aiyo...

Satu perkara yang lu perlu tahu aderlah....... Kalau duit infaq bulanan lu direct masuk ke akaun PAS Pusat.... ader chan ianya ditadbir dengan baik dan beraudit....... Tapi ...kalu lu infaq masa ceramah ka... masa lain ka.... alamat hilang tanpa dikesan dan diaudit la nampaknyer.... Ketirisan tue perkara stendet dalam PAS la bhai.... Dana yang tak tau pergi kemana.... Hilang tanpa jejak..... cuba lu tengok tentang isu gaji dan elaun kakitangan Harakah.... aper citer...

Itu belum lagi bab gaji dan elaun guru PASTI .... huh... yang ini jauh dibawah paras kemiskinan... Lu tau dak ... ader guru PASTI yang dapat elaun (secara tak tetap) pada kadar RM320.... Nak hidup macam mana nih.... PASTI nih dibawah pentadbiran dan penguasaan Pemuda PAS.... dan gua tahu ader ramai yang infaq danak kepada PAS untuk diagihkan kepada guru PASTI..... tapi sori bhai.... tak sampainyer... tiris ntah ke mana....

Yang lagi best tue.... kalu ader infaq korporat atau infaq dari luar negara bagi secara direct ngan orang tertentu... alamat tak sampai la kedalam tabung infaq utama PAS.... ader yang singgah lama sungguh dalam poket orang-orang tertentu.. itu kalu sempat singgah la.... takut ilang tanpa dikensa singgahnyer.... Bila ditanya tabley nak jawab.... Last-last terpaksa la keluarkan statement "jawab la lu orang kat sana nanti"

Aper nak jadi la.....  Pasai tue la diorang nak naikkan puak-puak yang blur dan kaki cover-up .... bukan puak-puak professional yang kaki audit.... sebab tak tau nak cover camana.... Hahaha...

P/S : Kalu lu nak tau ader satu syarikat kejuruteraan antara yang terbesar dalam negara nih yang beri infaq RM1 juta setiap tahun kepada PAS tanpa sangkut dah lebih 15 tahun kalu tak silap gua la..... Gua cukup kenal ngan CEO dier... Ader title Inseneyur (IR) lagi.... Itu baru satu syarikat la bhai..... Hehehe...  Maklumat lama yang gua ader kalu tak silap mengatakan bahawa ader lebih dari 20 syarikat dalam dan luar negara yang berbuat infaq sebegini besar setiap tahun.


19 April 2015

Yang Selalu Kita Dengar

Bhai/DeeDee semua...

Yang selalu kita dengar ..... "Hanya yang bodoh akan memilih yang bodoh menjadi pemimpinnya" .... dan statement nih kiter selalu dengar berkait rapat dengan UMNO...

Hahahaha....

Tapi..... biler gua tengok senario pemilihan Naib Presiden PAS dimana-mana.... biler gua nampak nama mamat Hellfire... Oops .. Vellfire .... terus gua gelak giler punya... mana taknyer... mamat nih dalam Parlimen senyap menikus... kat kawasan Parlimen dier plak dier tak banyak turun padang (kalo stakat turun berceramah tue citer lain bhai... yang itu poket mesti ader sampul nanti).... hahaha... lagi mau dipilih jadi Naib Presiden...

Malang sungguh la PAS la nih...... Macam dah takder kepimpinan yang wibawa.... Mamat Hellfire ... oops.. Vellfire jugak la yang nak dilantik...  Hahaha... Gua rasa aaa... daripada lantik mamat Vellfire nih.... baik lantik Hafiz Nordin ka... Yusni Mat Piah ka.... Hahahaha

Ini mamat blur yang tulis "sekali serban dililit ketat" ... nak dilantik jadi Naib Presiden.... Hahaha... hancuss la PAS.... jenis mamat yang bertelor kalu kat dalam kelompok dier ja... biler sampai kat Parlimen... tikus beromen pon lagi kuat berbunyi berbanding mamat nih....

Hahahaha...... Pergh ... Makin banyak lak kawasan yang pilih mamat Vellfire nih... Bengong ka apa... Aper ker jadahnyee pilih mamat yang bisu kat Parlimen... Ini stakat bukak kitab pandia la... Bab nak jadi wakil rakyat hancusss... Tau nak kolek elaun wakil rakyat ja... Hampeh...


Hehehe... gua punya mata ader dimana-mana.... Hahaha ... better watch out... Hahaa

Kesian La Kat Yusni Mat Piah

Bhai/DeeDee semua...

Dier nih Ulama .... Dier nih teringin sangat nak jadi YB... biarpon sepenggal pun cukup la... jadi la.... Teringin betul.... Sebab dek kerana kekuatan yang tak perlukan sokongan pihak lain... cukup sajer dengan sokongan pemwala' seramai 690 orang pun dah kira boleh menang Pilihanraya...

Hahaha....



Sebab tue la dier nih paling sibuk sekarang nih... Yer la.. kalu tak sibuk nanti... camana Hadi Awang nak kasi watikah ekspress.... Hahaha.... watikah magik.... Hahaha .... Nanti orang lain la plak yang dapat... so untuk playsafe... kena la sokong dan dokong Hadi Awang tue.... hahaha

Nih gua nak kasitau...

Kalu ditakdirkan nanti pada PRU14 .... PAS hanya diundi oleh ahli PAS semata-mata dan bukannyer dari segenal lapisan masyarakat yang anti UMNO/BN ,,,,,, maka banyak la nanti duit judi pertaruhan pilihanraya yang akan ilang..... hilang deposit.... Hehehe....

Tak percaya cakap gua..... Hahaha... cuba try tengok semua yang bukan ahli PAS jangan gatai undi PAS... nak tengok betul dak PAS nih kuat sangat..... Bukan setakat ilang kerusi.... Kuasa negeri pon samer boleh ilang.... Hahaha

Betapa Sombongnya Mereka

Bhai/DeeDee semua...

Semalam gua pi Kota Bharu. Ada urusan kat sana. Sambil tue gua sajer amik peluang blending dengan orang ramai... Lepak kat kedai kopi depan markaz ... Pasang telinga dan pahamkan aper yang diceritakan... Memang best biler gua pon sesekali masuk daun dalam sembangan diorang nih... Sajer bakar line.... Hahaha..

Lepas Kota Baru, gua pi Melor dan Pasir Puteh... Same scenario.. Same situation ... Pasang telinga dan amik maklumat.... Then gua gerak pi Besut (Jerteh), Gaal dan akhirnya gua pi Kuala Terengganu dan Marang... Paling lama lepak kat Marang.... Pi carik kopi.. Pi lepak kedai kampung....

Semuanya sama... Citer pasai mesyuarat PAS Kawasan dan Cawangan... Dari aper yang gua lihat dan dengar.. Semua citer yang sama... Begitu kuat golongan pewala' melobi untuk mengekalkan Hadi Awang and the gang....  Tapi banyak fakta yang tak kukuh yang diberikan dari hujah mereka nih.. Diorang cuma ader hujah "ulama pewaris nabi" ja... Lain takdak... lain zero.... out...

Paling lawak sekali... Semua hujah diorang penuh dengan ayat-ayat maki hamun menggunakan nama binatang dan segala macam lagi maki hamun.... Dah nampak macam berzikir la pulak... Hahhaah ... Biler gua tegur diorang supaya jangan maki hamun macam takder akal... Terus diorang kata ini mesti penyokong kuat Al Ketumi.... Pergh.. Di kepala ader kopiah dan sarban... Tapi dimulut lebih hina dari segala kehinaan... Macam ini ker penyokong ulama... Yang paling best skali.... Ader  satu lokasi tue di Marang ... Puak-puak nih sembang deras bab sokong ulama... Tapi waktu tue orang masih dok solat berjamaah... Hahaha... Lawak siot...

Bercerita pasai sokong ulama macam nak giler... Tapi solat jamaah pon tinggal.. Missed.... Lagi mau sembang deras... Hahaha

Dalam banyak lokasi... Dapat dilihat betapa hasadnya mereka nih dengan Pakatan Rakyat.. Siap sembang kata kalo takder Pakatan Rakyat pon PAS tetap kuat dan boleh menang besar... Hahaha... Gua gelak dalam hati ja... Betapa sombongnya mereka nih... Tak beragak keluarkan statement... Hahaha... Patut la pasai kuat sangat PAS tue yang sajer bagi menang kat UMNO di Terengganu ... Dan nyaris tak tumbang Kelantan sampaikan tinggal dua kerusi... Kuat sangat la PAS... sampaikan Kedah pon boleh hilang.... Oh yer lupa... Kat Kedah tue ramai bukan Islam.... hahaha

Hahaha...

Bab bodoh nih gua bagi la menang kat diorang nih.... Hahaha... Macam dalam kes DUN kat Terenganu nih la.... Ingat kalu tak pasai "Asal Bukan UMNO" punya sentimen pada PRU13... Lu ingat Satiful Bahri ader chan ka jadi ADUN kat sana.... Hahaha... Mimpi la... Dier ingat dier bagoosh sangat la tue sampaikan orang undi dier... Hahaha... Nak tau bagus ka tidak tengok la nanti pada PRU14...  Sure ruyup punya...

Hahahaha...

Masalahnyer ... Puak-puak pewala' nih bukan jenis nak gunakan akal yang Allah Taala beri tue... Semua lebih kepada emosi dan taksub... Nak nasihat serupa curahkan air kedaun keladi... Nak buat camana... Bos diorang pun jenis sombong tak makan nasihat.... Takper la...  Depa kan dijanjikan syorga... Hahaha.... Ntah syorga mana ntah... Allah Taala suruh "Hablum minan-nas sebelum Hablum minal-llah" .... Tapi diorang mana mau ikut... Lantak pi la kat diorang... Hahaha

17 April 2015

Ops Jejak

Bhai/DeeDee semua..

Ader seorang kawan nih mintak gua buat sesuatu tugasan... Tugasan tak berbayar... Hahaha... Mula-mula gua malas la nak buat benda tue... yer la sebab ianya for sure akan mengambil banyak masa gua yang terluang.... Pagi petang siang malam..... Hahaha.... Tapi biler gua pikir-pikirkan balik.... gua timbang kati pakai DACING .... hahaha... last-last gua amik gak tugasan tue... hahaha

Dan gua kasik nama tugasan tue sebagai Ops Jejak....

Ops Jejak nih agak merbahaya.. sebab terpaksa buat kerja-kerja clandestine.... kerja-kerja reverse psychology.... kerja-kerja di zon bahaya.... silap gaya boleh terkojol....

Tapi rupanya...... hasil yang dapat dari rumusan sebahagian kecil tugasan cukup memberangsangkan.... Terbaek la.... dari situ gua dapat lihat dan nampak sesuatu... sesuatu yang diluar jangkaan... sesuatu yang lu dan gua serta ramai lagi mungkin tak tau dan takmo nak amik tahu.... dimana ader benda yang sedang berkumpul dan cuba menjadi besar.... seperti bola salji dipuncak bukit yang sedang jatuh....

Dan dari situ gua dapat tau siapa, mengapa dan bagaimana mereka semua beroperasi... dan insyaAllah akan terbongkar juga siapa dalang disebalik semua cerita dan agenda.... Hahaha..... Oh yer... aper yang gua citerkan nih hanya jauhari sahaja yang mengenal mutu maknikam.... Hahaha ... Untuk pengetahuan lu orang semua..... setiap sesuatu itu ada puncanya... setiap sungai ada hulunya... Hahahaha....

SAHIH : Pengeluaran Di ATM Dikenakan GST

Bhai/DeeDee ...

Gua takmo nak sembang banyak. Makin parah kita sebagai warga Malaysia ini diperah oleh kapitalis. Diperah oleh Bank dan Kerajaan. Maybank nih bank kroni UMNO. Jadi tak terkejutlah hanya Maybank satu-satu bank dalam Malaysia yang mengenakan caj kepada pengeluaran di ATM sendiri.

Gila...


Menteri Mana Yang Pakai Helmet Terbalik Nih?

Bhai/DeeDee semua...

Menteri kat Malaysia nih lagi karut daripada kat India... Nasib baik la diorang nih tak jadi Menteri kat India... Kalo tidak ader yang asik mampus kena bom ka... Kena tembak ka... Bukan sebab aper... Sebab banyak sangat buat kerja dan statement bodoh lagi bangang...

Nih Menteri mana yang pakai helmet terbalik nih? Awat la bangang sangat. Nak tunjuk contoh tapi diei sendiri pon tak ketahuan... Bebal macam Ahmad Maslan dan Hasan Malek ja..

Agak-agak Menteri nih tau ka yang rakyat waktu nak keluar pi kerja terpaksa angkut bag susu dan bakul baju anak untuk antar kat pengasuh dan segala macam mak nenek barang sekali angkut dengan kereta pasai nak jimatkan minyak keter.. One trip ja.... Ini Menteri mana pernah buat kerja ini macham... Pasai tue la bangang... 

Bangsat tul la cadangan Menteri bangang nih... Naik motor pon kena lenyek dengan lori... Inikan pulak naik basikal/gerek.


16 April 2015

Baru Gua Tahu...

Bhai/DeeDee semua...

Baru gua tahu yang kuota Haji tue aderlah hasil usaha daN kerja buat 1MDB .... Hooooo .... Rupanya selama ini yang deal ngan Menteri Haji Saudi nih bukannyer Lembaga Tabung Haji... Tapi rupanya Taek Jho Low yang usahakan.... Pergh... Hebat mamat gemuk nih... Hahaha

Hahaha... PuaK BN nih kalo buat statement bongok nih memang pandai... Sebab tue la Ahmad Maslan dan Hassan Malek dapat jadi Menteri... Sebab geng bongok yang undi... Hahaha... Orang bongok biasala akan pilih yang bongok jugak jadi ketua... Hahaha

Hancusss..., hampeh aaaa...

Itu lagi Hadi Awang dok kata baguih sangat UMNO/BN nih.... Hahhaa.... Dier nih sudah minum air kaki Najib Razak ka????


Lawak Tupai?

Bhai/DeeDee semua....

Abis la equipment radio kalu camnie... Hahaha


Ahmad Shabery Cheek Makin Mengarut

Bhai/DeeDee semua,,,

Ahmad Shabery Cheek nih tau ka aper yang berlaku di Malaysia.... Wei... Kat Malaysia... pakej cabuk Internet pon cecah ratusan RosmahMansor RM .... Lepas tue line lagi teruk dari Siput yang bernama Turbo tue (filem animasi) ..... Hampeh... bayar mahal tapi servis macam lahanat.... lagi mau sembang deras.... aper daaa...

Angkat pakej Unifi 10 Mbps pon serupa macam pakej 5 Mbps.... aper ke jadahnyer.... harga bukan main mahal.... tapi line slow gilerz..... Itu semua dynamic IP.... kalo nak static IP harga macam nakharom.... Lu bayangkan la speed Unifi dengan Streamyx lebih kurang sama jer.... walhal satu fiber... satu lagi copper DSL....

Hampeh...

Harga memang tak masuk akal.....  Citer banyak takder.... kalu nak compare ngan Indonesia pon buat malu ja kiter.... Tak payah jauh... kat bawah nih gua ader letak pakej Internet broadband yang disediakan oleh Indosat.... Indosat nih pemilik kepada rangkaian satelit komunikasi PALAPA yang dah dilancarkan mulai tahun 70'an lagie.... Bukan macam Malaysia gempak dengan MEASAT yang dilancarkan tahun 1994 tapi langsung takder brani nak provide Internet Services... Pakej Internet Broadband MAXIS pon ader yang masih 100 mb bandwidth capping.... ajer ke bodoh...

Lu orang tak payah nak sembang pasai ScopeTrade atau ScopeTel yang provides satelit services kat Malaysia la nih.... sebab gua ader bersama dengan diorang masa nak developkan Ground Station yang pertama di Malaysia pada sekitar 1996 selepas gua terlibat ngan projek MEASAT.... masa tue gua ngan CSM (group of Indosat)

So.... Ahmad Shabery Cheek... sebelum lu sembang nak kasi turun harga Internet nih... pastikan kalu turun harga... speed dan service jangan degraded.... jangan lagi hampeh... lagi lahanat.... dan oh yer... pastikan juga Teresterial TV yang biasa tue setel dulu service signal dier sebelum lu nak upgrade kepada Digital format... sebab bukan semua rakyat Malaysia mampu nak beli decoder Digital TV... la nih siaran TV terestrial biasa pon macam bangsat dan lahanat....


Ada Ustaz Tanya Apa Nama Blog Gua

Bhai/DeeDee semua...

Tadi ader member gua bagitau.... ader sorang Ustaz nih dok tanya apa nama blog gua.... punya la beriya-iya dier nak tahu... Member gua gelak ja... dier kata Ustaz tue nak tanya tentang blog mana satu... Sebab setahu kawan gua... dier ingat gua cuba buat blog tentang gadjet dan teknologi ja..... Hahaha.... jadi dier kasik la address blog yang itu...

Hahaha... marah ustaz tue... sebab dier saspek gua ader buat blog yang serang Hadi Awang...

Yer la... selalu kalu gua jumpa Ustaz tue kat Masjid atau Surau... mesti gua akan layan dier citer politik... citer PAS ... dan seperti biasa gua suka bakar dier.... patahkan hujah dier dengan mudah... Ala.... puak-puak penyokong tegar nih.... fakta politik banyak failed... depa lebih kepada emosi... kajian ker mender ker takder...

Abis sangat kalu dah tak tau nak patahkan hujah gua... sama ader dier akan kuarkan ayat Al Quran atau Hadith untuk tibai gua.... walhalnyer banyak kali ayat yang dier kasik tue langsung tak kena hujung pangkal.... Gua tak kata la gua hafidz Al Quran aaa... tapi rasanyer lenggok ayat Al Quran tue gua boleh saspek aper maknanyer.... Hahaha ...

Okeh ... berbalik kepada Ustaz tue punya soalan.... Hahaha..... pelik gak pasai aper nak tau blog mana gua tulis.... Hahaha.... pasai apa....  Tak puas hati ka?? Hahaha..... Minggu lepas kalu tak silap gua aaaa... masa dier kutuk gua pasai tak hormat pada golongan Ustaz nih.... dier sembur ayat maki hamun...... tapi gua balas simple jer.... gua tanya dier... inikah adab dan sikap seorang Muslim yang Mukmin yang Rasulullah s.a.w ajarkan tue....  terus dier konar citer lain....

Hahaha.... aper daaa...

15 April 2015

Banyaknya Dana Untuk Berkempen?

Bhai/DeeDee semua...

Gua nak tulis pendek ja..... Puak-puak UG yang sedang kuat melobi jawatan dalam cawangan dan kawasan PAS supaya dilantik menjadi perwakilan di Muktamar PAS nanti nampaknyer makin hebat berbelanja... Banyak betul dana mereka nih untuk berkempen...

Soalan yang patut ditanya.... siapa yang sponsor??? Siap cetak banner, bunting, baju, buttom, stickers dna macam-macam lagi... hebat betul aaaa.... Banyak duit tue...

Err... kenapa biler ader derma jihad disorong tong-tong dier kesana kesini... puak nih tak masukkan derma jihad dari poket diorang kedalam tin milo.... kenapa aaaa... kena jenuh orang kampung yang miskin harta tue yang dok bergolok bergadai nak beri derma kepada Parti ....

Aper daa... contoh bukan untuk ikutan.... hancuss


Nih spesel untuk Nik Amar ... biler mangsa banjir di Kelantan nih nak dapat rumah bantuan.... Nak tunggu Krismas 2015 ka??  Sebelum nak sembang padai EKJSII ... setelkan benda nih dulu... takder hati perut ka?? Takkan nak kena mintak sumbangan masuk tabung tin milo lagi kot,....



Puak UG Kata UMNO itu Kawan

Bhai/DeeDee semua...

Puak UG kata UMNO itu kawan... Sebab itulah diorang lebih utamakan sokongan UMNO daripada rakan-rakan sama dalam parti gabungan... Hahaha... La nih apa dah jadi.... Pagi tadi sibuk Khairuddin at-Takiri havockan dalam internet pasai isu perobohan surau di Gong Badak...

Dier kata benda plan semua dah submit MBKT .... Tapi informer gua kata takder aper dokumen pon... Biar betul... Kiter tau la nak buat benda baik... Sebagai orang Islam ... Kiter mesti lead contoh... Kalo kiter pon main terjah ja buat bangunan tak ikut bylaw .... Macam mana orang bukan Islam nak respek sama Islam....

Aiyo... Agak-agak la bhai...

Jangan hinakan Islam dengan tindakan tak ikut undang-undang... Walau bagaimana kapirnya undang-undang itu sendiri... Jangan la biler duduk kat negara kapir.. takmo nak ikut undang-undang... Kalo takmo nak ikut... Pi duduk bulan... Hahaha




14 April 2015

Dana PERKESO

Bhai/DeeDee semua...

Itu hari aaaa... Gua ader buat satu artikel yang bawak point PERKESO @ SOCSO nih... Itupon kalo lu orang perasan la... Hahaha... Nih gua nak citer satu hal... Selama penubuhan PERKESO nih... Agak-agak lu aaa berapa dah PERKESO agihkan dana kepada pencarumnya bali.... Berapa ratus juta RM dah diagihkan ker? Ntah... Gua takder rekod detail...

Tapi...

Tapi yang gua tahu... Collection dana nih cukup besar... Betul lu mungkin kena potong caruman dibawah RM10 sebulan.... Tapi itu bahagian lu... Caruman majikan lu tak kira ka... Kalo dicampur diolak didarab dan dibahagi.... Mau rasanyer setiap tahun collection cecah jutaan RM... Sebab kiter ader lebih kurang 3 juta pekerja.... Lu jangan ingat warga asing tak kena potong PERKESO la bhai... Kena gak la....

So... Dengan menggunakan instrumen bank yang membolehkan setiap 8 pagi boleh dapat interest ....hehehe.... Setiap hari tanpa sangkut.... Pada kadar 0.25% .... Lu agak-agak aaaa berapa dah dapat generate duit dalam satu hari.... Hahaha... Ini untung bersih nih... Jadi.... Hahaha memang untung...

Kalu lagi ramai yang takder masalah masa kerja... Duit tue tetap rolling.... Kalo takder kemalangan ka.. Pencen ilat ka.... Medical board ka.... Hahaha... Banyak duit yang boleh dirollingkan... Dan keuntungan nih pi mana... Hahaha... Semua masuk dalam Kumpulan Wang Yang Disatukan ... Dan masuk kantong Kerajaan .... Boleh guna untuk joli katak....

Hahahaha...

Ader paham ka???

Weil Weil

Unner Thanny Unner Wamma Poodumma .... Weil Weil ...
Amma Tarak Appa Tarak Welfare Tanggung .... Weil Weil ...

Weil Weil .... Weil Weil ....



Hahahaha... Takder ayat dah gua nak susun melainkan gelak jer la.... Hahahaha
Pecah perot la bhai.... Apersal tak angkut dalam kavadi ..... Hahaha ... Dasar keturunan bekas penganut agama Klingon ... Hahaha ... Beribu tahun beragama Hindu dan Buddha... Cuma baru 600 tahun lebih ja baru beragama Islam ... Mana boleh buang semua amalam....

Takder siraman beras kunyit ka... Patut ader... Hahhaa ...

Klingon sungguh lar.... Patut la pon... Puak-puak nih kan dok giler sembah makhluk kekuning-kuningan yang dianggap "Bayangan Tuhan di Muka Bumi" .... Hahahah ....

Unggelekkey Nalladeyy .... 

13 April 2015

Pro Ulama Lah Sangat...

Bhai/DeeDee semua...

Gua dah rasa puak-puak "bengap" dalam PAS dah makin hilang arah dah... Mana taknyer... Kriteria ulama pon dah main tangkap muat ja.., yang bukan dalam bidang Pengajian Islam pon depa kata ulama... yang baru setahun dua pencen kakitangan awam kerajaan pon depa kata ulama... Janji orang yang depa angkat jadi ulama tue mesti sokong tahap gila babat kepada Hadi Awang... Itu ja...

Gila betui la... Memang giler.... Orang yang dah lama dalam bidang Pengajian Islam.. Dah terbukti keilmuannyer dalam banyak cabang ilmu Islam... yang selayaknyer diangkat jadi Ulama ... dan memang ulama pon... Langsung depa tak respek .., pasai hanya satu ja silapnyer... Ulama nih tak sokong Hadi Awang secara gila babat... Kalu ader tindakan Hadi Awang yang tak kena dier sound...

Tapi biasa la....  Puak-puak "bengap" nih walaupun katanya penyokong kuat ulama... konon cukup tarbiah depa dapat... konon ilmu agama lagi tinggi dari orang lain... tapi sahsiah langsung tak mencerminkan orang Mukmin.... fitnah, acum dan adu domba paling kuat diamalkan oleh depa... malah diorang macam orang kehilangan akal sampaikan tak pandai nak berhujah guna fakta... 

Pelik aaa... Aper nak jadi la ngan diorang nih.... 

Tapi biler pikir balik... depa semua ikut contoh sikap dan perangai Hadi Awang ....  pasai tue la jadi camtue... Abis rosak PAS pasai ikut perangai camnie.... First time gua lihat dalam PAS perangai giler jawatan merosakkan jamaah... Aper daa....

Melawan Arus?

Bhai/DeeDee semua....

Ader kawan tanya... Kenapa gua tak ngam ngan geng ulama dalam PAS? Gua gelak jer... Biler masa plak gua tak ngam ngan ulama nih... Setahu gua memang gua ngam dengan ulama... Cuma bukan ulama yang mengaku dirinya ulama dan jugak ulama perut dan bawah perut ja yang gua tak ngam... Termasuklah ngan ulamak @ ostad sampul .... Yang tue ja la gua tak ngam...

Masalahnyer ... Dalam PAS ka... Dalam UMNO ka.... Boleh dibilang dengan jari berapa ramainya ulama yang bukan ulama perasan, ulama perut dan bawah perut, ulamak @ ostad sampul.... Boleh dibilang ngan jari aaaa... Yang terlalu ramai sampai tak terkira aderlah ulama perasan, ulama perut dan bawah perut, ulamak @ ostad sampul dan yang sewaktu dengannyer...

Oleh itu ... Biler berlaku demo Hindar yang dianjurkan oleh PAS dan diberikan greenlight dengan mudahnyer oleh DBKL dan PDRM... kat situe gua dah nampak yang demo Hindar tue dikuasai oleh golongan ulama perasan, ulama perut dan bawah perut, ulamak @ ostad sampul.... Jadi pasai tue la gua hindarkan diri gua daripada hadir Hindar... 

Yang lagi best tue... Dalam PAS nih cukup mudah seseorang gue nak jadi ulama... Janji diee sokong membuta kepada Hadi Awang maka walaupun dier baru dua tiga tahun berhenti dari perkhidmatan awam... Boleh ja dikira Ulama ... Tak caya ka?? Tak caya tanya Razman Zakaria .... Pasai tue la jugak mudah ja anak memantu booeh masuk Majlis Syura Ulama .... Sebab title ulama sudah takder credible kat dalam PAS... Ngarut ja..

So ... Lu tengok skrang nih.... Semua puak ulama perasan dok sebok nak jadi pimpinan pasai depa ingat ader chan naik jadi ADUN atau Ahli Parlimen pada PRU14 ... Konfiden menang... Walhal bersedialah untuk terkojol... Sebab semua dah nampak duit dan "perks" yang boleh dapat biler dapat title YB... bukan stakat Hellfire ... Oops Vellfire boleh beli... Tapi lagi besar dari itu pon bole... Hahahaha... Tak caya tanya Nik Abduh atau Nasruddin Hassan Tantawi.... Hahaha

Ader paham ka???

12 April 2015

Penggunaan 11 Hari TNB Caj GST RM149.03

Bhai/DeeDee semua ..

Dibawah nih gua lampirkan bil elektrik rumah gua.... hahaha... sori... gua kena kerat bahagian yang privacy... Hahaha.... Biasanyer sebelum perlaksanaan GST... bil elektrik rumah gua antara RM150 - RM350 sebulan... bergantung kepada penggunaan peralatan elektrik & elektronik, surveilance, RF/ISM/GPS signal jamming. eavesdropping, frequency scanner dan pelbagai lagi alatan.... Itu tak termasuk kalu time tue gua banyak caj bateri LiPo, LiFe, dan NiCad atau banyak buat kerja soldering untuk plane/heli dan multirotor milik gua.....

Gua accept bil elektrik gua macam tue... Stendet la.... bukan tak pernah bil elektrik gua cuma RM18 jer sebulan... masa tue kitorang takder kat rumah lama... dan semua pekakasan ditutup kecuali peralatan ADS-B dan MLAT receiver kat atas bumbung rumah gua yang gua pasang dengan kerjasama FlightRadar24 sejak dari tahun 2008 dulu...

So.....

Biler perlaksanaan GST yang gampang nih.... dalam masa 11 hari jer... gua dah dikenakan cukai hamsap dari TNB sebanyak RM149.03 ..... Itu baru sebelas (11) hari ja.... kalo kiter darabkan kepada 30 hari..... rasanyer mau caj GST gua akan cecah RM450 ..... Itu cuma caj GST jer baru..... dari satu provider utiliti ja.....

Nampaknyer gua kena siapkan cepat sistem Solar Panel dan Wind Turbine power untuk cover penggunaan elektrik kat rumah gua nih.....  Gua harapkan semua penyedia dan pengeluar peralatan solar dan wind turbine dapat cuba merendahkan kos pemilikan (contoh macam nih).... sure ramai yang takkan bergantung dah ngan TNB.... dan TNB simpan jer la elektrik yang dijanakan tue sendiri.... pakai sendiri la.... Hahaha

Geram memang la geram... Tapi gua paling geram kat Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang tak bersungguh menentang perlaksanaan GST nih.... Kalo lu orang dapat bil elektrik camnie.... padan muka lu orang... dan gua jamin.... bukan gua sorang jer yang akan sumpah seranah Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang bangang lagi bangsat nih.... tapi semua orang yang tertindas dengan GST akan menyumpah seranah... Oh yer... orang UMNO dan juak-juaknyer memang tak terasa kesan GST nih terutama skali Hadi Awang dengan geng-geng bangangnyer tue.... sebab diorang dikecualikan dari GST......

Hampeh...


P/S : Timbalan Menteri kata kalu penggunaan lebih 300kWh ja kena GST..... biar betul pengiraan nih... Patut kalu gitue GST kena dikira start pada 1kWh lebih dari 300 kWh la..... bukannyer kalu lu pakai 500 kWh .... lu kena 500kWh x 6% GST ,,,,, patut jadi kena 200 kWh x 6% GST la.... 

TAMBAHAN : Macam dalam kes kawan kita nih


11 April 2015

The Malaysian Leprechaun Gold Pot

Bhai/DeeDee semua..

Sori bhai... Tajuk artikel nih "The Malaysian Leprechaun Gold Pot" sajer gua tulis guna bahasa "penaung" Tanah Melayu nih... Bukan bahasa Penjajah tau... Tak percaya tanya Ramlah Adam atau Zainal Kling ..... Hahahaha ... Atau tanya Ku Klux Klan ... Oops... Khoo Kay Kim.... Hahaha



Dalam cerita rakyat (folklore) bangsa Irish @ Ireland ... Watak Leprechaun nih dikatakan memiliki dan menyimpan bekas berisi emas di hujung pelangi... Leprechaun nih tak enjoy dan joli kan emas yang tersimpan nih... Sebab semua emas nih Ahmad Albab yang punya... Hahaha ... Jadi memang selamat la kiranya kalu Leprechaun nih simpan emas nih... Tambah lagi manusia respek sama Leprechaun... Ader kisah dalam cerita rakyat nih dimana Leprechaun sering tolong dan selamatkan orang..... Hehehe...

Lu orang jangan ingat kat Malaysia takder Leprechaun gak... Ader bhai...  Dah cukup lama dah Leprechaun ini ujud dan bertugas menyimpan duit ringgit hasil titik peluh kiter.... Walau pon Leprechaun versi Malaysia nih amik duit ... Dier tak amik banyak–banyak... Sikit ja dier amik ... Gaya macam si toyol ja.... Amik nilai kecik ja... Kiter pon tak terasa sangat... Tapi amik tiap-tiap bulan... Dan semua nih Leprechaun versi Malaysia nih simpan kat bank untuk janakan keuntungan....

Lu jangan ingat keuntungan tue kira setahun sekali la wei.... Ader teknik nak janakan duit secara harian ikut jalan sah (legal) di Malaysia .....  Yang itu gua takmo nak ajar kat sini... Kalu mau... Kena bayar la fees... Hahaha .... So biler Leprechaun nih dah kolek duit dan untung secara harian... Makanyer kantong harta untuk dienjoy dan dijolikan oleh Ahmad Albab sudah okeh... Skali-skala ikut kes dan keperluan... Ahmad Albab akan beri Leprechaun versi Malaysia nih agihkan skit-skit duit kepada orang yang dier kolek duit asalnyer ikut keperluan... Sakit ka... Cedera ka... Hilang upaya ka.... Tabley kerja ka sebab badan kureng sihat ka... Tapi berapa peratus ja yang Leprechaun nih diagihkan... Ader la seciput... Bayaran pampasan insuran lagi banyak kalo nak kira... Proses nak dapat lagi teruk dari Insuran.... Hahaha

Itu pon banyak songelnyer masa nak buat bayaran... Dokumen itu ini.. Pengesahan itu ini... Tamdatangan itu ini... Walhal masa kolek sen tue takder pon banyak karenahnyer.... Hahaha... Macam haramjadah kan.... Hahahaha... Sebijik sebuntat macam perangai satu pusat pungutan yang dok bawah kapla para Dewa dan Dewata Raya.... Kolek pandai.. Agih macam lahanat....

Itulah kerja Leprechaun terbesar Malaysia yang jarang sesekali terdengar ceritanya dibangkitkan orang ramai di Malaysia... Malah dana harta untuk Ahmad Albab yang dikawalselia oleh Leprechaun Malaysia nih bernilai lebih berbilion "RosmahMansor @ RM" .... 

Hahaa.... Dan nama Leprechaun versi Malaysia yang menjaga harta yang dikolek untuk si Ahmad Albab ini aderlah .... Hahaha... Lu baca balik keseluruhan artikel gua nih.. Pastu lu tau yang mana sayu yang gua ceritakan nih... Hahaha .... Audit ,... Hahaha itu semua boleh diejast... Atas kertas ja... Berapa banyak syarikat audit antarabangsa (Cooper & Lybrant, PwC, Arthur Andersen, E&Y, KPMG dan banyak lagi) yang glamer besar tue pon ader buat ejast magik dalam audit diorang... Inikan pulak Malaysia punya audit.... Tulur pon tarak.... Kalo betul Jabatan Audit Negara ader tulur... Diorang bukan setakat dedahkan data dan auta .... Tapi hartar kertas cadangan pertuduhan kepada Peguam Negara....  Hahaha

P/S : oh yer... Gua ader story camana Ahmad Albab dapat bayar satu bangunan dier dengan gunakan dana Leprechaun ..... Hahaha ... Tapi itu edisi lain la.... Hahaha

10 April 2015

KWSP Sudah Cuak

Bhai/DeeDee semua...

KWSP kalu nak ubah dier punya prosedur... Patut dier kena buat pungutan suara la diantara semua pencarum KWSP ... jangan dok ikut kapla bangang Lembaga Pengarah KWSP ja.... Pasai tue la kerana bangangnyer Lembaga Pengarah KWSP ... sesuka hati ja Kerajaan Malaysia rembat duit KWSP  ... Dulu masa nak jalankan projek emel 1Malaysia... 6 bilion kena rembat...  Lepas tue 1MDB la plak rembat duit KWSP ....

Pasaitue la KWSP sudah cuak skrang nih... Sebab kalo semua orang keluarkan duit ikut standard biasa pada 55 tahun... Mau kantoi KWSP tatau nak rembat mana nak kasik cash... Hahaha... Sebab tue la diorang nak ejast jadik 60 tahun la plak... At least mungkin ader pencarum yang takder famili tue kalu mati sebelum 60 tahun... Boleh la selamat KWSP .... Tak perlu bayar... Sebab katanyer duit tue diantar ke Amanah Raya Berhad.... Hahaha...

Amanah Raya Berhad nih kalo lu oranh semak la betul betul.... Boleh jumpa camana depa rolling duit yang tak dituntut dan bagi untungkan Kerajaan Malaysia... Audit oleh Jabatan Audit Negara... Itu semua boleh ejast la... Atas kertas ja...

Just nak bagitau KWSP ... suka kita la nak buat camana ngan duit kitorang.... Nak rugi ka.., nak untung ka... Nak joli ka... Aper ader hal... Duit kitorang... Lain la kalo Kerajaan Malaysia yang jolikan duit kitorang tue... Itu memang nakharom... So .... KWSP ... lu dibentuk atas persetujuan semua pencarum.... Pencarum aderlah bos lu... Jangan ingat Kerajaan Malaysia aderlah bos lu.... Jangan nak jadikan KWSP macam mak bapak lu punya aaaa.... Duit kami hak kami....

Kalu KWSP nak ubah jugak had umur pengeluaran tue... Sila buat AGM dengan semua pencarum....  Ader paham ka????






Hujah Si Kaki Ponteng

Bhai/DeeDee semua...

Malam tue dier bukan hadir pon... Sibuk ngan agenda untuk kempen Muktamar di Selayang... Lagi ader hati mau sembang kencang pasai POTA ... Semedang jer memonteng.... Ntah aper yang dier tahu tak dapat la kiter kenalpasti... Macam mana dier boleh setuju adernyer tahanan tanpa bicara dengan tiada boleh dibawa ke Mahkamah..... Mana kitab dier semak nih... Kamasutra ker???

Oh yer gua lupa ... Hadi Awang mana pernah kena tahan bawah ISA .... Kena soalsiasat ISA pon tak pernah kena ... Bawah Akta Hasutan pon tak pernah kena... Aper lagi tahanan tanpa bicara atau reman di lokap... Hadi Awang mana pernah kena gari .....

Poodah ..... Statement dier nih aderlah statement peribadi... Bukan statement parti.... Jangan perasan la statement lu tue statement parti... Kalu nak tau ianya boleh jadi statement parti atau tidak... Bawak la masuk hujah tue dalam JK PAS Pusat.... Mau kena maki ader la... 


P/S : sebelum Hadi Awang nak sembang lebeyy pasai POTA ... Semak dulu background Mokhtar Senik dan Norazli Musa serta ramai lagi...

TAMBAHAN : Kepada para penyokong statement Hadi Awang nih.... Kalo ditakdirkan anak beranak lu, adik beradik lu, sepupu sepapat lu kena tahan tanpa bicara  bertahun tahun... Tolong jangan nak havoc menangis sana sini... Bising sana sini... Demo sana sini... Bantahan sama sini.... Kutip derma sana sini konon kesian kat keluarga korang kena zalim tahan tanpa bicara.... Jangan la nak seret NGO dalam masalah lu orang ....

Kalo lu orang buat gak... Gua bukan stakat tunjukkan jari hantu kat lu orang... Tapi siap ludah pada lu orang sambil ucapkan padan muka .... Hahaha... Padan muka.... Hahahaha padan muka..... Hahahaha....

Enam Atau Tujuh?

Bhai/DeeDee semua...

Sekadar nakkan kepastian dari semua .... Gua dapat khabar (tak tau sahih atau tidak pasai maleh nak semak ... Hahhaa) bahawa kemalangan pesawat helikopter 9M-1GB tue melibatkan cebisan mayat yang selayaknyer untuk 7 mangsa dan bukannyer enam seperti yang diberitahu...

Kalo adee 7 mangsa.... Siapa agaknyer mangsa yang ketujuh tue... Mungkin mangsa yang berada diatas tanah kot.... Ntah la....

Aper pon.... Kiter harap ader penjelasan yang baik dan tuntas dari semua... Oh yer.... Gua ader sikit info dari maklumat radar berkenaan kemalangan pesawat tue...  Pada masa kejadian... Airspace kawasan kejadian tak saturated dan pesswat maintained altitude yang sama seperti yang diarahkan oleh ATC... Light rain but with high visibility .... No thunderstorm detected around 10 km radius ... 

Jadik... Berdasarkan input yang adee... Ader kemungkinan berlaku sabotaj kepada sistem kawalan penerbangan.. Tapi kiter tunggu aper kata penyiasat...

09 April 2015

Hahaha .....

Bhai/DeeDee ....

Kan gua dah lama kasitau... agak-agak la nak guna telefon.... Hahaha....  Simple matter ja.... mudah sesangat lar.... Hahaha... Itu baru PDRM ... belum lagi kalu kira kat semua agensi dan jabatan lain.... Hahaha.... Bukan stakat komunikasi telefon sajer aaa... yang lain pon dok bawah full monitoring.... Bekas Agensi tempat gua berkhidmat dulu pon ader gak sistem pemantauan.... tabley nak citer la.... Hahaha

Oh yer... aper citer baru-baru nih ader team yang pi US untuk latihan ..... dah balik ka??? Hahaha


KOTA KINABALU - Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu hasil pintasan perbualan telefon berhubung pencerobohan di Kampung Tanduo, Lahad Datu diberikan kepada para pegawai penyelaras operasi Cawangan Khas (SB) sepanjang tempoh operasi menghapuskan penceroboh terbabit.

Pegawai penyelia Unit Pintasan Komunikasi SB Bukit Aman ASP Muhammad Fauzairi Jaidin berkata hasil pintasan itu diberikan secara berperingkat semasa Ops Sulu, yang dilancarkan pada 12 Feb, 2013, dan Ops Daulat pada 5 Mac, 2013.

"Saya mula menyerahkan produk pintasan komunikasi secara berperingkat sejak Ops Sulu dan Ops Daulat sedang berjalan sehingga kedua-dua operasi itu tamat," katanya semasa pemeriksaan balas.

Beliau memberi keterangan pada perbicaraan 30 individu yang didakwa mempunyai kaitan dengan insiden pencerobohan kumpulan bersenjata Sulu dua tahun lepas.

Menjawab soalan peguam Datuk N. Sivananthan, Muhammad Fauzairi berkata beliau tidak membekalkan sebarang dokumen lain berhubung hasil pintasan perbualan telefon kepada pegawai yang memintanya kecuali bagi yang dikemukakan di mahkamah oleh pihak pendakwaan.

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa dokumen-dokumen yang menyerupai dokumen yang disediakan unitnya mungkin salinan untuk kegunaan pegawai-pegawai yang berkenaan.

Dua puluh tujuh warga Filipina dan tiga penduduk tempatan, dibicarakan atas pelbagai tuduhan termasuk menganggotai kumpulan pengganas atau melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong, merekrut anggota untuk kumpulan pengganas atau secara sukarela melindungi individu yang mereka tahu adalah anggotakumpulan pengganas.

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu antara 12 Februari dan 10 April, 2013.

Ini Baru Otai

Bhai/DeeDee semua....

Hahaha.... inilah dier cara paling otai... Cayalah.... Thorbaek... Hahaha


MH370 : Mesti ICAO Tidak Tahu

Bhai/DeeDee semua...

Mesti ICAO tidak tahu bahawa pada masa kejadian kehilangan MH370 tue... Musim manggis belum lagi bermula di Malaysia... Dan kargo manggis seberat 4 tan tue tentunya bukan dipetik dari mana-mana ladang @ kebun manggis kat Malaysia... Malah sampai ke hari ini pun Kerajaan Malaysia terutamanya PDRM masih merahsiakan siapa @ kebun manakah yang terlibat membekalkan 4 tan manggin itu supaya rakyat Malaysia boleh menyemak dan membuat siasatan...

Sekarang ini pun bulan April ... Musim manggis belum lagi bermula.... Dan pastinya kalu ader bini sesiapa mengidamkan buah manggis, mesti masak la laki dier nak cari... Hahaha

So... Aper kejadahnyer ader stok 4 tan manggis kalu bukan musim.... Hahaha... Ker ini jenis manggis yang diantar buat ujikaji kat stesen angkasa lepas itu hari bersama Angkasawan Malaysia kot.... Hahhaah...

Persoalan ini masih belum dapat dijawab dengan tuntas oleh Kerajaan Malaysia dan MAS .... Mana datangnya 4 tan manggis kalu bukan dalam musim manggis???


Apa Cerita Dana Operasi PKR, DAP, PAS?

Bhai/DeeDee semua...

Gua ader dapat info yang katernyer banyak dana yang masuk dalam kantung parti PKR, DAP dan PAS..... yang best tue... banyak dari dana tue tidak direkodkan... sumbangan datang dari luar dan dari dalam negara....

Pergh....

Patut la pimpinan nih mewah jer kan..... Bukan stakat tue.... bukan stakat dana... tapi ader imbuhan dalam bentuk lain kepada sesetengah pimpinan nih.... Pergh... ader timbal balik punya deal ka??? Cuba lu cek dan semak.... ader dak pimpinan nih sengkek.... hahaha.... takkan jumpa punya... sebab ader yang hidup disponsor....

Kalu dalam UMNO/BN tue gua dah tak heran dah... tapi yang kononnya naif dan bersih dalam Pakatan Rakyat pon samer tarak boleyy pakai punya.... Siap dengar citer ader yang simpan dana kat oversea.... offshore..... Hahaha

Kesian rakyat Malaysia yang kena main nih.... Hahaha

08 April 2015

POTA Memang Tidak Diperlukan

Bhai/DeeDee semua...

Gua dan semua kengkawan kat Agensi berpendapat POTA tak diperlukan.... Mana taknyer... Berapa ramai anggota Cawangan Khas PDRM dan anggota MIO Malaysia yang ader di luar negara... Kat dalam Malaysia pon juga bercambah... Itu belum masuk lagi unit-unit lain yang ader dalam perkhidmatan...

Tanpa adernyer POTA pon selama nih semua ancaman keselamatan dapat ditangani... Sungguh... Melainkan kalu ader campur tangan orang politik yang bodoh... Jangan terkejut bhai.... Ramai betul orang politik bodoh yang ader dalam Kerajaan yang suka buat kerja bangang campur tamgan dalam isu-isu keselamatan.... Bangang nih memang tak boleh dibentuk diubah....

Dulu pon banyak kes yang disetelkan senyap-senyap tanpa pengetahuan orang awam dan orang politik.... Dan tak pakai pon macam-macam mak nenek akta yang ader... Akta Hasutan ker.. Akta OSA ka... Akta ISA ka... Atau segala macam mak nenek lagi...

Kalo ancaman dari luar negara... Biasanya disolosaikan diluar negara... Kalo kat dalam negara plak... Ader cara yang tertentu... Dan orang tak perasan pon...

Kalo ancaman luar negara tue... Dah berapa ramai orang kita yang terkorban... Sapah pon tak tau kat Malaysia nih... Abis-abis dikatakan mati kemalangan... Gua ingat lagi dua orang sahabat gua laki bini yang terlibat ngan Agensi ..... Diorang nih maut kat kawasan konflik di Belfast Ireland ... Sekitar tahun 90'an .... Bom keter... Diorang terlibat dalam satu operasi khas ... Anak masih kecik tiga orang... Tapi... Takder saper yang tau kat Malaysia.... Pampasan dari Kerajaan Malaysia cuma dapat 25k satu nyawa...

Tapi haram kat Malaysia amik pot... Dibawak balik ker Malaysia 2 tahun lepas mati.... Senyap-senyap balik... Semua nih untuk menyekat IRA punya ancaman kepada Kedutaan Malaysia.... Ader saper dari Kedutaan amik pon... Pooodah la... 

Itu sebabnyer gua kata.. Tak perlu pon POTA kita dapat setelkan kes.... Tak perlu pon tahan tanpa bicara... Sebab pernah kengkawan kat Agensi yang tahan satu mangkuk tue kat safe house 5 tahun tanpa ader sesapa tahu pon kat Malaysia.... Nak dapat maklumat plak... Tak payah belasah ker mender... Cukup dengan tuala basah, aircond, meja dan kerusi besi... tak sampai 24 jam mesti break punya la... Tak sentuh pon suspek... Hehehe...

So.... Sebab tue la gua selalu pelik biler mana ader suspek yang kojol masa soalsiasat... Aper ke bodohnyer SOP yang dipakai... Pastu salahkan tahanan kat lokap yang belasah... Agak-agak la wei...  Jadi... Kalo betul taktik dan teknik.. Tak perlu POTA pon boleh dapat semua yang dikehendaki... Tak payah la simpan 2 tahun tapi hasil tarak... Konon mau reverse psycho kat suspek selama 2 tahun....

Buang karan ja...

Ader paham ka??? Ini cakap orang yang dah pencen dalam perkhidmatan..... Hahaha

Ini Satu Lagi Lawak

Bhai/DeeDee semua..

Kalu warga Malaysia (warganegara) hantar memorandum pon takder di amik pot... Aper lu ingat diorang akan amik pot ka kalu warga asing hantar memorandum .... Hahaha ... Mimpi la wei... Ini realiti la bhai... Cuba lu kira sudah ader berapa memorandum yang warga Malaysia antar selama nih... Ader action ka? Ader jadik pot ka? Hahaha

Tapi kalu memorandum warga asing nih di amik pot... Hahhaa... So baik la jadi ketua kepada warga asing... Jangan la dok Malaysia lagie... Hahaha ... Get out lar... Hahaha


Jabatan Tenaga Kerja maner ader telor la... Dah lama dah isu camnie... Tapi JTK buat derk ja... Hahaha... Abis kuat diorang pass sana sini cam bola... Hahaha ... Baik tutup je lar itu JTK... Ngabiskan boreh ja... Hahahaa

07 April 2015

Biar Betul Ketua Polis Selangor Ooi...

Bhai/DeeDee semua...

Agak-agak la kan.... Pesawat disewa sepenuhnya oleh VVIP.... tapi boleh plak sesuka hati Pilot jer nak bawak kenalan dier naik pesawat tue.... Aiyo.... Macam nih la.... Katakan la ader sorang pemandu Menteri Besar Kedah nak ajak kawan dier naik sekali kat depan dan dok sebelah dier walhalnyer kereta tue kereta rasmi MB Kedah..... agak-agak lu boleh ka??

Tak kisah la kalu keter rasmi tue sebetulnya milik driver tue personal... tapi dah disewa oleh MB Kedah..... agak-agak lu ader tak driver tue ajak kawan dier temankan dalam keter tue..... Mimpi la wei....

Kalo ader driver kenderaan yang selalu ajak kengkawan temankan dier kalo ader perjalanan yang jauh tanpa pengetahuan penyewa kenderaan tue.... setahu gua cuma driver van jenazah jer yang buat.... memang la sebab penyewa kenderaan tue dah terbaring dalam van jenazah tue.,.... jadi boleh la driver tue ajak sesiapa kengkawan dier naik sama kenderaan tue....

So.... Agak-agak la kan kalu nak gunakan alasan nih...... Biar betul Ketua Polis Selangor nih.... siapa sebenarnya atau apa sebenarnya yang nak dicover dalam kes Aidana Baizeiva nih....

Memang tak lojik langsung..... Hahaha.... karul wal marut...

Fotostat Kena GST

Bhai/DeeDee semua...

Yang paling terkesan dengan adernyer GST nih aderlah para murid sekolah, pelajar IPTA/IPTS dan guru.... Besar kesan yang terkena kepada mereka terutamanya pada para pelajar di IPTA/ IPTS dan para guru yang menggunakan khidmat fotostat dengan kerap...

Bayangkan kalu dulu boleh dapat fotostat pada harga 4 sen atau 5 sen ... Sekarang nih jangan mimpi la.... Dalam kes dibawah nih... Dulunya kos fotostat disini aderlah 8 sen ... Tapi kini sudah jadi hampir 9.9 sen ... Masak ooi...

Untuk pengetahuan lu orang ..  Ini resit fotostat untuk 136 helai....


Macam cilaka kan.... Agak-agak la kalu nak mencukai sekali pon... Stakat bekap dek ulamak perut dan bawah perut aper ader hal... Macam kes Mufti Kelantan.... Nih gua nak bagitau dier... Agak-agak la kalu nak kaitkan Islam dengan cukai.... Rasulullah s.a.w dan para sahabat takder pon amalkan percukaian la.... Pi belajar balik..,, jangan nak fitnah Rasulullah s.a.w dan para sahabat....

Hampeh punya mufti.... 

06 April 2015

Kami Tahu Apa Agenda Zahid Hamidi

Bhai/DeeDee semua...

17 orang katanya ditahan atas agenda nak cetuskan keganasan di Malaysia yang dijangka sasarannyer aderlah aset milik PDRM dan ATM ..... Itu kata Zahid Hamidi la....  Hahaha.... Tapi takper ... kiter dengar jer la aper Zahid Hamidi nih nak havockan.... Kami di Agensi (gua sudah pencen la) cukup tahu aper agenda Zahid Hamidi nih..... Teruskan la.... Kalu stakat nak menjustifikasikan POTA... layan jer la citer gempaq lu tue Zahid Hamidi ooi....

Ini semua "matlamat menghalalkan cara" .... Siot ja .... Wei Zahid Hamidi..... nih gua nak habaq sama lu..... Gua baru ja pulang dari Timur Tengah atas tiket Agensi .... ader beberapa lokasi gua pergi atas tugasan khas.... dan lu tak payah nak sembang la pasai isu "cegah rintang" nih.... Bercambah gua jumpa kengkawan dari Jabatan E PDRM dan Risik ATM kat Timur Tengah tue sedang berkhidmat ... Hahaha

Pada kitorang di Agensi ... isu IS nih cuma gempaq ja lebeyy.... takder mender nyer pon.... tak payah la Zahid Hamidi nak havoc macam la ancaman tue terlalu besar kat Malaysia nih... Hahahaha.. Yer betul memang la ader ancaman tue... tapi risk dier masih level hijau lagi..... belum pun level jingga... dan kami di Agensi rasa ianya takkan cecah level merah pun..

Kitorang kureng stuju ngan POTA sebab dier mencabul Perlembagaan....  Kalo bab nak buat cegah rintang nih.... bukan ker baru-baru nih ader satu team dari Bukit Aman yang pi Amerika Syarikat untuk stadi sistem eavesdropping jenis terkini..... dan bukan ker dah lama semua talian telefon dipintas kat Malaysia nih.... so jangan la buat lawak..... Tak perlu POTA pon kalu kiter nak angkut sesiapa pon sekejap ja boleh angkut.... Ader banyak cara kan..

Aper pon..... Kami di Agensi nampak POTA nih lebih kepada survival parti politik ja... dan bukannyer untuk keselamatan negara pon...... Kalo betul untuk keselamatan negara .... bukan ker kiter dah ader macam-macam cara, taktik dan teknik.....

Aper daa......

Oh yer Zahid Hamidi oooi.... tadi gua ader terbaca satu artikel kat satu blog nih... gua tak sempat semak ngan kengkawan kat Agensi atau kat Jabatan E Bukit Aman tue.....  Gua pon tertanya-tanya gak..... siapa dier nih dan aper urusan dier ader kat negara nih dan naik heli tue.... aper plak kaitan dier ngan Najib Razak punya famili sampaikan dier kononnya hadir kat majlis resepsi anak Najib Razak.... Cuba lu elaborate lebeyy skit boleh tak Zahid Hamidi ooi.... pada gua yang ini la yang patut disiasat bawah POTA lu tue... Hahaha

TAMBAHAN : Kalo betul la Zahid Hamidi nih prihatin terhadap keselamatan negara... sure dier takder nak bekap atau deal ngan Paul Phua ahli Kongsi Gelap tue.... Hahaha

Anugerah Hasan Malek vs Anugerah Ahmad Maslan 3.85

Bhai/DeeDee semua...

Nih Mustapha Mohamed nih kiter nak kasik mana satu anugerah aaaa... Gua tau la semalam ABPBH .... Nih Mustapha Mohamed nih bukan level ABPBH tapi... gua tengah berfikir-fikir nih nak kasik mana satu anugerah la kat Mustapha Mohamed ... Nak kasik Anugerah Hassan Malek ker atau Anugerah Ahmad Maslan 3.85 ...

Atau sebenarnya Mustapha Mohamed nih layak untuk rangkul dua anugerah sekaligus .... Terbaek la.... Hahahaha

Macam mana la orang Jeli boleh undi mangkuk ayun nih..... Apersal la mangkuk ayun nih ader dalam Parlimen... dan jadik Menteri Industri dan Perdagangan Antarabangsa nih..... Aiyo... apersal bodo sangat aaa......

Memang la Proton sama standard dengan BMW .... tapi standard kat ader stereng dan tayar 4 bijik jer la..... kalu nak compare dengan cermin pandang belakang pon jauh bezanyer.... Itu pon gua kira kerete Proton ader stereng dan ader 4 tayar tak termasuk tayar spare.... tapi gua tak kira kualiti stereng dan tayar tue aaa..... Jauh panggang dari khinzir la.... Hahaha

Hancuss..... Bangang nak mampus.....  Hahaha ... Lawak siot .... Kalu compare Proton ngan Chana ker.. atau Cherry ker... okeh la jugak.... ini dok kata sama taraf ngan BMW .... hahaha... lawak aaa..

05 April 2015

Makam Pahlawan Sudah Jadi Macam Nirvana Memorial Park

Bhai/DeeDee semua....

Gua nak tanya lu orang aaaa.... agak-agak lu orang aaa.... aper kelayakan warga Malaysia yang layak dikuburkan kat Makam Pahlawan tue..... Hahaha.....  Sebab kalu ikut standard gua.... orang yang nak dikebumikan di Makam Pahlawan tue mestilah disahkan layak tanpa ader bantahan dari semua rakyat... Malah rakyat yang menentukan sama ader seseorang itu layak kat Makam Pahlawan atau tidak...

Kalu dah main ikut suka jer dok kebumi kat Makam Pahlawan.... ntah saper-saper yang tak tau aper sumbangan dier kepada agama, bangsa dan negara...... maka jatuh status la Makam Pahlawan.... sudah sama level macam Nirvana Memorial Park jer gua rasa la nih.... Hahaha ...

Ini Bukan Makam Pahlawan ..... hahahaha

Kaki maksiat (maksiat ader macam-macam kategori la bhai) pon boleh dikuburkan kat Makam Pahlawan.... so.... aper kejadahnyer dah jadi camnie??? Hahahaha .... Nampaknyer kena tukar nama la ini Makam Pahlawan jadik "Le Royale Nirvana Memorial Park"..... Hahaha .... memang Ahlul Punah Wal Rasuah betul lar....  hahaha

Hampeh aaaa.....


Ada Sahabat Tanya ...

Bhai/DeeDee semua...

Ader sahabat tanya gua... Boleh ker helikopter meletup diudara walaupun bukan disebabkan oleh bom? Mmmm.... nak menjawab bab nih gua bukanlah expert dalam helikopter ... tapi boleh la serba sikit gua jawab kot....

Hahaha.... camnie....

Aper sajer pesawat udara boleh meletup di udara (mid-flight) walaupun tanpa ader unsur-unsur bom... Ini boleh berlaku atas beberapa sebab....

1. Dalam kes pesawat udara Hindenburg... gas hidrogen yang digunakan dalam Zepplin tue mudah terbakar dan ini penyumbang utama ianya meletup dan terbakar.
2. Dalam kes pesawat berkawalan radio (RC) sama ader helikopter, multirotor, plane .... pesawat boleh meletup diudara jika berlaku power burst pada bateri Lithium Polimer (LiPo) ... gua ader dua pesawat kawalan radio yang musnah akibat dari bateri LiPo nih....
3. Dalam kes helikopter / kapalterbang biasa, pesawat boleh meletup jika berlaku kebocoran pada saluran minyak pesawat (Jet A1) dan terkena pada enjin atau peralatan elektrikal... Litar pintas juga boleh menjadi penyebab pesawat meletup diudara...

Tapi.... kiter kena tengok camana ianya meletup.... dalam kes nombor 3, letupan hanya akan menyebabkan bunyi dan kebakaran sahaja dan tidak akan menyebabkan pesawat tue berkecai ... tentang cebisan pesawat yang berterabur sana sini tue.... semuanya akibat daripada kedudukan altitud pesawat...

By the way... gua dah biasa naik pelbagai helikopter dari yang well maintained sampai la yang langsung takder buat maintenance.... Hahaha.... gerun tue ader la... tapi pilot helikopter biasanya tahu camana nak buat autorotation kalu berlaku malfunction pada enjin pesawat... Pernah skali masa kat Bulgaria (awal 90'an) heli yang gua naik tue (kalo tak silap helikopter brand Kaman) loss power pada ketinggian 3000 kaki .... drop macam biji Sycamore berpusing-pusing jer heli tue dari ketinggian 3000 kaki tue (secara autorotation)... tapi dek kerana kecekapan pilot Russia yang handle tue (dan jugak takdir Allah Taala)... lebih kurang 500 kaki dari paras laut idup balik enjin helikopter...

Aper-aper pon .... Takziah buat keluarga Jamaluddin Jarjis...... oh yer....errp.... TNB taknak bagi aper-aper komen ka bekas bos dier sudah meninggal dunia??

Alhamdulilah...

Bhai/DeeDee semua...

Alhamdulillah..... dah ader kat Malaysia dah..... baru dapat tau macam-macam info .... Mama Juwie dah meninggal dunia .... Jamaluddin Jarjis dah meninggal dunia ... Bapak Anwar Ibrahim dah meninggal dunia.... Innalillahi wainna ilaihiiraajiun ...

Fuhh......

Tugasan gua kat Timur Tengah dah solosai....  nak bungkus semua dan balik kepada hibernasi.... kojo den dah solosai.... tutup buku .... hahaha

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1