Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

26 September 2022

Penculikan Di Sekolah

Bhai/DeeDee semua..

Kes culik di Sekolah.

Isu ini gua dah utarakan lama dulu… sama ada di media (cetak dan elektronik) atau media sosial (blog dan sebagainya). Risiko penculikan amat mudah berlaku pada waktu balik sekolah (tanpa mengira jenis atau peringkat sekolah) rendah atau menengah.

Ini berlaku apabila hampir semua sekolah menyediakan ruang pondok menunggu ibubapa atau penjaga di kawasan luar pagar sekolah. Ada yang mengatakan potensi kejadian hanya akan tinggi bilamana bilangan pelajar agak kurang dikawasan luar sekolah. Sebenarnya tidak. Diwaktu puncak pun boleh sahaja berlaku kejadian culik.

CCTV pula hanya merakamkan apa yang berlaku dalam kawasan sekolah. Susah nak jumpa ada CCTV yang memantau pelajar yang berada di pondok tunggu bas di luar pagar sekolah. Ketiadaan pengawal yang bertugas memantau pun satu hal juga. Pelajar ramai, pengawal pula mungkin seorang dua.

Tambah lagi ader banyak gerak-gerai jualan ataupun peniaga bermotorsikal / berkereta yang berjualan dikawasan luar sekolah selepas habis sesi persekolahan. Pastinya para pelajar akan berkerumun membeli jualan tersebut. Ada banyak kes kemalangan berlaku dikawasan luar pagar sekolah akibat dari keadaan sibuk yang tidak terkawal.

Jangan terkejut kalu ader insiden “kemalangan olok-olok” yang sengaja dibuat untuk menculik pelajar. Ianya hanya perlukan dua kenderaan… Motorsikal dan Kereta / Van. Motorsikal berlakon melanggar, manakala Kereta / Van akan cuba menbawa pelajar ke Hospital.. Selebihnya anda boleh fikir sendiri.

Jadi apa penyelesaiannya?

Pelajar tidak dibenarkan keluar sesuka hati di luar pagar selolah. Ibu bapa atau penjaga mesti turun dan ambil sendiri pelajar didalam kawasan sekolah.

Tapi gua faham… dalam banyak senario susah nak buat atau educate. Tambah pula kawasan yang sesak atau sekolah yang ramai pelajarnya. Dan tenpat parking kenderaan tidak ada disediakan.

Maybe juga boleh ditempatkan seorang dua anggota keselamatan (Polis, Rela, JPA3) atau sebagainya untuk membantu keselamatan diwaktu balik sekolah ni je.

Setakat elaun tambahan rasanya boleh je Kerajaan menyediakan dana mrlalui Kementerian Dalam Negeri.

Benda nih sebenarnya boleh dilaksanakan demi keselamatan pelajar kita. Bezanya antara hendak buat atau tidak. Bagi kes negeri bersempadan dengan negara lain… buat jer la tembok konkrit setinggi 12 kaki dengan dawai kawat berduri disepanjang sempadan. Setel.



23 September 2022

Yang Melantik Lebihlah Gagal

Bhai/DeeDee semua...

Kita semua tahu yang dua Perdana Menteri (PM) ini memang gagal.... tapi kegagalan mereka sebenarnya berpunca dari kesilapan perlantikan...

Sebab yang melantik itulah lebih GAGAL... 

Hahaha



22 September 2022

Hospital Terbaik Untuk Najib Razak

Bhai/DeeDee semua...

Najib Razak katanya tak betah duduk di Penjara.... Dia lebih suka duduk di Hospital... Banduan lain kalu di Hospital akan digari tangannya kepada besi katil serta duduk di wad kelas 3 ...

Tapi Najib Razak tak mahu...

Jadi adalah lebih baik dan wajar Kerajaan Malaysia menghantar Najib Razak menjalani rawatan kesihatan di Hospital Bahagia sama ada di Tanjung Rambutan atau di Tampoi...

Mungkin kehadiran Najib Razak di Hospital Bahagia akan menyebabkan dia lebih BAHAGIA... hahaha



19 September 2022

Mat Berkilau

Bhai/DeeDee semua...

Pada 1890 tali rafia plastik belum lagi ujud. Yang ada cuma tali yang dibuat dari tumbuhan rafia yang banyak ditanam di kawasan Asia dan Afrika terutama di Tanzania, Zanzibar, Andaman dan Nicobar serta di kawasan Bangladesh (nama sekarang ni). 

Dan pada 1890, Orang Melayu jual durian adalah secara longgok dalam bakul atau kain guni. Bukan dengan secara ikat dan gantung.

Kalu susah nak dapat yang realistik... guna la tali dibuat dari pelepah atau batang pisang.... diraut dan dikeringkan... at least la... 

Satu lagi ... Orang Melayu diperkenalkan dengan “Molotov Cocktail” hanya semasa Revolusi Iran (1979) dan bukannya pada Revolusi Semantan (1890)....  pada 1890 juga belum ada lagi biskut tin timbang kilo. Minyak tanah/petrol dalam tin pun belum dijual secara borong.

Hehehehe

Sekian. Harap maklum.



18 September 2022

Ini Stendet

Bhai/DeeDee semua...

Bukan sajer orang politik yang amat suka ambik kesempatan nak propa diri mereka semasa bencana banjir... tapi pihak berjalur kayangan dan bangsawan pun sama... sekadar nak tunjuk muka prihatin bagai.... supaya nama jadi naik dan boleh berbangga... dipuja dan dipuji,,,

Banjir di Kuantan Pahang di area Galing Kecil telah menjadi saksi dan bukti... bilamana ada pihak berjalur kayangan dan bangsawan dok mencemar duli... menyinsing kaki seluar... berkasut Phua Chu Kang .... siap naik sampai atas rumah atau sekadar duduk di birai tangga ....

Menunjukkan simpati bagaikan musang berbulu ayam.... dan siap mencadangkan penduduk berpindah ke kawasan Kempadang yang kononnya lebih selamat... kawasan Galing Kecil sudah susah nak dibangunkan.... Maka atas sebab hormat dan akur kepada saranan si pihak berjalur kayangan dan bangsawan... maka berpindahlah dengan hati yang berbunga-bunga..

Sebaik berpindah...... ada pemaju datan..... Rumah di Galing Kecil kemudiannya dirobohkan ... kawasan ditambak, perparitan dibaiki... kemudahan asas ditambah baik... dan kemudiannya dijual kepada pemilik baru dari bangsa bermata sepet...

Yang di Kempadang.... duduklah di ceruk kampung yang jauh dari kawasan segitiga emas bandar Kuantan... dapatkan sebidang tanah bersaiz cukup-cukup rumah semi detache ... Melayu begitu lah... mudah sangat dibeli dengan umpan masa banjir...

Jadi semua ini tak terkejut....

Dan akhirnya pihak berjalur kayangan dan bangsawan itu sekarang berada di puncak kuasa.... Kenyang dan mewah....  berumah tak jauh dari kampung Si Eli yang baru mati... dan bendera pun setengah tiang...

So... banjir bukan sahaja musibah... tapi peluang besar....

Ader paham ka??



15 September 2022

Abdul Hadi Awang Sudah Semakin Gila?

Bhai/DeeDee semua...

Semakin hari satu demi satu catatan dan pemikiran seorang Presiden PAS (Abdul Hadi Awang) yang dilihat tidak cocok dan tidak waras.. Malah kelihatannya semakin gila.

Pelik sungguh la... Agaknya selepas Abdul Hadi Awang sakit hari tue... maybe kesihatan mentalnya agak terjejas... Fizikal kita mungkin lihat dia sihat... tapi Mental nya mungkin sakit lagi... teruk sakitnya... sampaikan ntah apa-apa yang diperkatakannya...

Maybe sudah putus wayar sama sini ????

Abdul Hadi Awang sudah tidak waras

#HadiAwang #Gila #PresidenPAS #TidakWaras #CatatanMinda #PRU15 #Rasuah #KesihatanMental #SakitJiwa #halusinasi #bisikangaib #bisikansetan #IQ #Mental #MentalHealth #PakarSakitJiwa #ubat
#CipanTapirTenuk #SocialCritics #C++ #KritikSosial

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

14 September 2022

Presiden MIC Semakin Terdesak...

Bhai/DeeDee semua...

Presiden MIC nih nampaknya sudah semakin gila... tambah terdesak sebab nak dapatkan sokongan dari pengundi kaum India... MIC dok sibuk pasai pemerintahan PH selama 22 bulan... tetapi MIC buat-buat lupa yang kegagalan Kerajaan BN dimana MIC adalah sebahagian darinya selama 60 tahun...

Bangang punya Presiden MIC.

Gila Punya MIC, bising pasai 22 bulan tapi yang 60 tahun buat lupa

#MIC #MaikaHoldings #Audit #auditforensik #PH #AnwarIbrahim #PakatanHarapan #BarisanNasional #MIED #MITRA
#CipanTapirTenuk #SocialCritics #C++ #KritikSosial

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Abdul Hadi Awang Terlepas Peluang Jadi PM

Bhai/DeeDee semua...

Sebenarnya Abdul Hadi Awang ada peluang jadi Perdana Menteri (PM) jika PAS kekal bersama PAKATAN (Pakatan Rakyat) ....

Tapi pasai tamak awal .... tak sabar... hidup penuh dengan perasaan sangsi ... tu yang Abdul Hadi Awang terlepas peluang jadi PM.... kesian kan... huhuhu

Abdul Hadi Awang mungkin dah jadi PM jika PAS kekal bersama Pakatan

#HadiAwang #PAS #PerdanaMenteri #AbdulHadiAwang #Politik #Memali #PakatanRakyat #PakatanHarapan #Dominan #PRU15 #AnwarIbrahim
#CipanTapirTenuk #SocialCritics #C++ #KritikSosial

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

13 September 2022

Isu Ambank : Najib Razak Terkantoi

Bhai/DeeDee semua...

Dalam isu akaun Ambank milik peribadi Najib Razak, nampaknya Najib Razak telah terkantoi. Terang dan nyata dia tahu apa yang berlaku pada akaun bank tersebut. Malah dia tidak pertikaikan akaunnya. Dan tidak pulak ada orang lain yang kendalikan akaun tersebut tanpa pengetahuannya.

Sudah kantoi di Mahkamah.

Ambank - Najib Razak tidak pertikai akaunnya

#NajibRazak #Ambank #1MDB #AkaunBank #AMLA #Rasuah #Banduan #Penjara #Saman #LaporanPolis
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Bebaloi Jadi Banduan VIP

Bhai/DeeDee semua...

Berbaloi sungguh la Najib Razak jadi banduan VIP nih .... bukannya apa... satu nya tak perlu tangan sentiasa digari pada besi katil ... keduanya... boleh lepak kat wad kelas 1 ... bukan wad kelas 3 atau kat infirmary penjara jer...

Yang lagi best tue... boleh lepak kat IJN tue.... Hahaha... special sungguh la Najib Razak nih...

Banduan lain paling-paling pon setakat wad kelas 3 di Hospital HKL atau Sg Buloh jer..... atau pun di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang...

Hahaha.... itu nasib baik IJN... kalu dapat masuk Hospital Swasta lainnya sure lagi gempak.. macam Gleanegles ka...atau KPJ ka... Hahahaha... makanan lagi best... kan kan kan...

Makanan di IJN pon jauh giler lebih mantop dari sajian makanan di HKL ... jangan la pulak korang compare ngan makanan di Penjara Kajang... hahaha... itu jauh panggang dari babi.... hahahaha

Hahahaha... berbaloi jadi banduan VIP nih... Hahahaha

Siap dapat perhatuan dan arahan dari PM lagie...



12 September 2022

KKM Kantoikan Najib Razak

Bhai/DeeDee semua...

Kecoh bilamana Najib Razak dimasukkan ke Hospital balik sebab kononnya ubat darah tinggi Najib Razak tue memberikan tindakbalas teruk kepadanya... Hahaha... yang bagi alasan tu adalah Pegawai Penjara....

Walhal dalam Penjara ader Doktor ... ader Infarmary.... dan senarai ubat yang ada semuanya mesti patut dan ikut garispanduan dari KKM....

Tetiba kata Najib Razak ada alahan teruk...

Tu yang KKM bengang tue... sampaikan Ketua Pengarah KKM bising.. sebab dalam rekod KKM nih Najib Razak punya ubat darah tinggi adalah standard ... jenis biasa macam orang lain jugak... takder pelik-pelik...

So memang sekarang nih KKM telah kantoikan Najib Razak.... cukup-cukup la nak mengelat pasai ubat la pulak... semata-mata taknak duduk Penjara.... By the way... Banduan patutnya duduk wad kelas 3 dengan tangan digari pada besi katil.... 

Awat pulak yang ini boleh lain.. duduk bilik khas... duduk katil wad kelas 1 ..... adoilah.... double standard.



Najib Razak Ngelat Lagi

Bhai/DeeDee semua...

Ramai orang ader penyakit darah tinggi... dan ramai banduan jugak terima ubat darah tinggi dalam Penjara.... tapi takder la yang dok asik nak keluar ja dari Penjara nak masuk Hospital hanya kerana perubahan terhadap jenis ubat darah tinggi...

Apa jenis ubat darah tinggi yang Najib Razak nih pakai? Micardis ka?? Hahaha

Setakat nih takdak la ader special ubat darah tinggi yang pelik dalam market... semua standard ja... cuma beza manufacturer ja... boleh kata semua ubat darah tinggi ader dalam senarai farmasi... pastinya ader jugak di dalam infirmary di Penjara...

Takkan la takdak... takkan la ader yang terlampau special...

Hahahaha... kalu bab ngelat bagi la kat Najib Razak... Hahahaha



11 September 2022

Strategi Terbaik Untuk Menang PRU15

Bhai/DeeDee semua...

Gua amat bersetuju tentang perkara ini.... Tawaran dari Anwar Ibrahim sendiri yang jika Pakatan Harapan (PH) menang pada PRU15, maka PH akan melaksanakan siasatan dan audit forensik bagi kes Maika Holdings, MEID dan Mitra ...

Ketiga-tiga institusi ini adalah berkait rapat dengan Kaum India... 

Bayangkan dah lama Kaum India diperdayakan oleh pihak-pihak tertentu yang telah mengaut keuntungan besar atas Maika Holdings, MEID dan Mitra ini... terutama dari puak-puak MIC dan PPP..

Sure kalu tawaran ini diwarwarkan secara menyeluruh kepada semua kaum India... gua percaya sebahagian besar undi dari Kaum India akan berpihak kepada Pakatan Harapan... tambah lagi undi dari golongan muda yang dah terbuka minda mereka dan melihat sendiri bagaimana mereka ketinggalan dari arus perdana hanya kerana tindakan songlap yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu dari kalangan kaum mereka sendiri...

Patutnya ... ader juga tawaran dari Pakatan Harapan untuk siasat dan audit forensik MARA, FELDA, FELCRA dan RISDA serta beberapa lagi kes lama termasuk kes terkait MCA .... terutama sekali kes FOREX dan PERWAJA... Kita nak tengok macam mana bersilatnya beberapa ekor mangkuk ayun yang ader dalam Malaysia nih..



05 September 2022

Habislah. Susahlah Nak Makan Nasi Dagang Lepas Ni...

Bhai/DeeDee semua...

Nasi Dagang yang cukup sinonim dengan Negeri Terengganu dan Kelantan biasanya akan menggunakan Ikan Tongkol @ Ikan Aya sebagai lauk utamanya... Ianya juga adalah menu lauk utama dalam Nasi Berlauk Air Dingin yang cukup glamer di daerah Tumpat di Kelantan. Resepi turun temurun...

Hehehe....

Tapi bilangan ikan tongkol ini semakin berkurangan dengan mendadak... makin sikit... huhuhu.... Maknanya.... lepas nih susahlah nak makan nasi dagang.... huhuhu... bisnes jualan sarapan maybe slow lepas nih... stok susah nak dapat..

Masak aaa...



Gua Tak Kesian Kat Pelaku Rasuah

Bhai/DeeDee semua...

Tak payah la nak up citer anak-anak ka... cucu ka... mak bapak ka... adik beradik ka... laki bini ka... tak payah nak create sensasi... tak payah nak viral konon sedih la... hangpa tak layak langsung nak citer pasai nih semua...

Pelaku rasuah memang tak wajib dikesiankan.... tak kira apa story depa nak bawak...



03 September 2022

Alasan Rosmah. Apa Pula Alasan Najib Razak?

Bhai/DeeDee semua...

Bila kena denda RM970 juta... Rosmah Mansor kata dier takder duit sebanyak itu untuk bayar denda.... Alasannya dia surirumah...

Apa pula alasan Najib Razak??? Hehehe



01 September 2022

Rosmah Mansor - Perbicaraan Tidak Adil?

Bhai/DeeDee semua..

Betulkah Rosmah Mansor tidak mendapat perbicaraan yang adil? Berasaskah dakwaan itu? Apa impaknya Rosmah Mansor menggunakan dokumen draf penghakiman yang dicuri sebagai usaha terakhirnya menangguhkan perbicaraan? Ini semua tindakan terdesak. Ini semua tindakan jenayah dibawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Dengarkan pandangan gua disini.

Perbicaraan Tidak Adi - Kronologi kes rasuah Rosmah Mansor
#RosmahMansor #Jepak #RizalMansur #RayyanRadzwill #BarisanNasional #PRU15 #Rasuah #KesSolar #Mahkamah #GopalSriRam
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

30 August 2022

LCS - Makin Terbongkar Semua Rahsia

Bhai/DeeDee semua...

Projek Littoral Combat Ship (LCS) TLDM nih makin kompleks dramanya.... Lagi dikaji ... lagi diaudit... lagi jumpa macam-macam ... lagi payah... makin terbongkar semua rahsia... Adoilah... nampak gaya ramai juga yang akan lepak makan tido kat dalam penjara lepas nih...

Huhuhu.... Bangkai semuanya... dari DCNS, Naval Group, BHIC dan banyak lagi...

#LCS #NavalGroup #BHIC #Boustead #LTAT #TLDM #Rasuah #Penyelewengan
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

29 August 2022

Tok Mat Hasan Sindir PAS - Hidung Tak Mancung, Pipi Tersorong-Sorong

Bhai/DeeDee semua...

Ini lawak... Dah tau tak boleh nak pi mana pada PRU15, nampaknya PAS terpaksa menebalkan muka untuk bekerjasama dengan UMNO. UMNO yang PAS tolak dan terajang di Terengganu dan Kelantan.

Hahaha.... Masak la PAS kena sindir kaw-kaw dengan Tok Mat Hasan.

Tok Mat Hasan Sindir PAS

#UMNO #TokMatHasan #PAS #BarisanNasional #PRU15 #PerikatanNasional #MuafakatNasional
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Syarikat terkait Malaysia suspek utama pencemaran jerebu di Indonesia

Bhai/DeeDee semua...

Akhirnya terhukum juga si celaka yang mencemarkan alam sekitar dan udara kita dengan pencemaran berskala besar... Bayangkan saban tahun inilah antara syarikat yang menyebabkan jerebu menyesakkan udara kita dan menyebabkan pernah sekolah ditutup akibat dari kesan langsung jerebu.

Indeks Pencemaran Udara (IPU) yang selalunya tidak sihat. Celaka betul lah.

#Jerebu #KulimBerhad #PembakaranHutan #Jenayah #AlamSekitar #IPU
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

28 August 2022

PRU15 : PN Sudah Goyang?

Bhai/DeeDee semua...

Nampak sangat la Perikatan Nasional (PN) sudah goyang.. sudah cuak... Sebab diorang tahu diorang tak kuat... diorang tahu diorang memang ditolak oleh pengundi... Hahaha

PN tak mampu menang PRU15 jika ulang formula PRN Melaka, Johor

27 August 2022

Zahid Hamidi Sudah Cuak !!!

Bhai/DeeDee semua...

Walaupun Zahid Hamidi cuba berlakon tenang ... tapi dari riak wajahnya memang kita tahu yang dia sedang cuak... Zahid Hamidi memang sudah cuak.

Dia tahu perjalana kes dia adalah betul. Tiada dolak dalik. Clear cut. Tunggu masa je sabit kesalahan. Hehehe.. Itu yang dia nak percepatkan PRU15.. supaya dia boleh selamatkan dirinya.

Zahid nafi takut hukuman punca desakan PRU15

#zahidhamidi #yayasanakalbudi #pru15 #mahkamah #perbicaraan #rasuah
#cipantapirtenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

25 August 2022

PH bertanding PRU15 guna satu logo - Betul ke?

Bhai/DeeDee semua....

Boleh ke Pakatan Harapan (PH) nih konsisten dengan ketetapan ini? Ketetapan guna satu logo jer pada PRU15? Sebab biasanya akan ader yang buat keras kepala nak logo parti diorang je yang dinaikkan...

Selalu mesti akan ader yang bangang dan ketegaq...

Boleh ke?

#PakatanHarapan #SatuLogo #PRU15 #DAP #PKR #UPKO #AMANAH #politik #politikmalaysia
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

24 August 2022

Siapa Pula Akan Kena Selepas Najib Razak

Bhai/DeeDee semua....

Inilah persoalan yang kita semua tertanya-tanya... Adakah akan lebih ramai lagi yang akan kena masuk penjara tersabit kes rasuah dikalangan pemimpin .... atau sekadar hanya Najib Razak seorang je yang kena...

Apa pandangan korang?

#NajibRazak #1MDB #Rasuah #Mahkamah #Penjara #TengkuMaimun
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

23 August 2022

Semoga Allah Taala Mengampunkan Najib Razak

Bhai/DeeDee semua...

Dia dah start menjalani hukumannya di Penjara... setelah penghakiman terhadapnya dibuat di Mahkamah Persekutuan....

Jadi ... selaku saudara seagamanya... kita doakan jer la yang baik-baik untuknya... semoga dengan hukuman yang dia dapat sekarang nih akan mengurangkan dosanya di akhirat kelak... Semoga segalanya menjadikan satu penyesalan kepada dirinya...

Kepada Allah Taala kita semua akan dikembalikan dan diberikan pembalasan.



Plan B Najib Razak

Bhai/DeeDee semua...

Kita semua tahu yang Najib Razak sudah terdesak... Memang terdesak nak cari jalan selamat ... sampaikan Ketua Hakim Negara pun dier nak singkirkan dari mendengar dan mengadili kes dier...

Alasan yang dier bagi adalah suami Ketua Hakim Negara tak suka kat Najib Razak...

Wei... Najib Razak tau tak yang terlalu ramai yang tak suka kat dier.... bukan setakat suami Ketua Hakim Negara.... Tapi banyak warga Malaysia yang tak suka... 

Abis tue takkan semua yang tak suka kat dier tu salah??? Hahahaha

Bengong la Najib Razak nih...



22 August 2022

Ini Sesumpah @ Pokke

Bhai/DeeDee semua...

Semalam Najib Razak buat majlis sumpah Muhabalah di Masjid Kg Baru... Hahaha... Persoalan yang nyata.... kalu semua urusan boleh diselesaikan dengan sumpah Muhabalah... pastinya membazir ja ader ujud Mahkamah....

Mahkamah Syariah pun tak perlu ader... sebab semua main Sumpah Muhabalah... sikit-sikit sumpah laknat bagai... adoilah....

Jimat kos tak perlu ader Hakim, Peguam, Kakitangan Mahkamah, Bangunan Mahkamah.... semua setel di Masjid ja... buat Sumpah Muhabalah... setel.... Hahahaha



21 August 2022

Owner Mydin Pon Tak Sekaya Mamat Nih?

Bhai/DeeDee semua ...

Owner Mydin pon tak sekaya mamat nih... Owner Mydin nak bercuti santai macam nih pon payah kita dengar... Sibuk memanjang kat tempat kerja... 

Tak macam mamat Ebit Lew nih... semedang jer bercuti... itu hari ke Switzerland,  German... kini pi Dubai pulak... Pergh.... bisnes mesti untung besar nih...

Kes bicara pun boleh ditangguh... passport tak kena pegang.... hebat aaa ... Hebat sungguh la Ebit Lew

Ker sebenarnya bercuti dan enjoy dulu sebelum masuk ke dalam??? Hahaha



06 August 2022

Pemandu Trak Pikap 4x4 Wajar Memiliki Lesen Kelas E

Bhai/DeeDee semua...

Kerap kita dengar kemalangan maut melibatkan kenderaan Trak Pikap 4x4 terutama sekali sewaktu mengambil selekoh. Ada yang terbabas (overshoot) sehingga masuk ke lorong bertentangan, malah ada juga kes yang terbang ke lorong lain di lebuhraya.

70% daripada penggunaan Trak Pikap 4x4 di Malaysia sebenarnya digunakan untuk tujuan komersial. Jadi adalah tidak wajar perlesenan Kelas D dibenarkan menggunakan kenderaan Trak Pikap 4x4.

Kita faham ramai yang menggunakan Trak Pikap 4x4 ini yang hendak bergaya.. Nak nampak macho... Nak nampak tough... Jadi penggunaan Trak Pikap 4x4 Ford Ranger misalnya menjadi pilihan kerana ianya nampak ranggi.

Tapi masalah yang timbul banyaknya dari pemilik Trak Pikap 4x4 yang perasan ranggi nih... Mereka lah yang selalunya membawa kenderaan Trak Pikap 4x4 macam Ford Ranger, Toyota Hilux atau Mitsubishi Triton dengan keadaan laju lebih dari 110 km/j diatas lebuhraya (highway) ataupun di jalan kampung.

Malah gua sendiri pernah dipotong oleh kenderaan Trak Pikap 4x4 nih pada kelajuan yang hampir 200 km/j di Lebuhraya Karak Bentong dan Lebuhraya Pantai Timur.

Gila kan....

So... gua rasa sebagai langkah terbaik... adalah lebih sesuai agar pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) meratifikasikan kembali perlesenan untuk kenderaan Trak Pikap 4x4 nih dari hanya perlukan lesen kelas D kepada hanya boleh dibawa oleh pemandu yang ada lesen kelas E.

Ini adalah lebih baik dan paling mudah.

Buatkan ketetapan ini dan pastikan penguatkuasaan menyeluruh di buat diseluruh Malaysia tanpa ada halangan. Inilah masanya JPJ mengambil tindakan yang lebih baik untuk menyelamatkan rakyat Malaysia terutamanya pengguna jalanraya yang menggunakan kenderaan yang lebih kecil tak lebih dari 1.5 tan. 

Kita kena ingat... ada banyak kenderaan Trak Pikap 4x4 yang mempunyai berat lebih dari 2.5 tan... Sedangkan pemandu lori 1 tan pun kena ambil lesen kelas D.




Ini Memang Lawak

Bhai/DeeDee semua...

Membaca artikel ini di Malaysiakini membuatkan gua tergelak besar.. Mana taknya... Si pemberi rasuah telah merasuah Perdana Menteri (Najib Razak) menggunakan orang tengah yang didakwa rapat dengan PM ketika itu untuk mengelakkan berlakunya siasatan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang (Lim Guan Eng)...

RM19 juta tue... hahahaha... yang lagi best tue... orang tengah yang didawa rapat dengan Najib Razak tu pon tak disiasat atas penerimaan duit rasuah sebanyak RM19 juta... Hahaha.... SPRM hanya dok kejar Lim Guan Eng ja... Hahaha

Hahaha... Siapa orang tengah itu... Hahaha

Kenapa Najib Razak pun tak disiasat??? Hahahaha... Lawak siot..







05 August 2022

Terbongkang

Bhai/DeeDee semua...

Kenyataan yang pahit tapi tetap terpaksa diambil berat. Bertindaklah segera. Jangan masih terlena.



04 August 2022

Dipindahkan Kerja Angkara Salahlaku Disiplin Bukanlah Satu Penyelesaian.

Bhai/DeeDee semua...

Gua tetap beranggapan bahawa cara ini (pindahkan tempat bertugas) adalah satu cara dan pendekatan yang kuno. Zaman sekarang ini bukanlah cara terbaik. Ini bukanlah satu cara penyelesaian.

Kerajaan kena fikirkan cara lain.

Buang Daerah : Bukan Cara Terbaik Masakini

#buangdaerah #rasuah #pindahkerja #pdrm #salahlaku #gantungkerja #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Sedih, Kecewa, Murung Boleh Membawa Padah

Bhai/DeeDee semua...

Semua masalah boleh diselesaikan. Berbincanglah. Berhubunglah. Carilah rakan taulan atau sesiapa yang boleh membantu. InsyaAllah semua ada jalan penyelesaiannya. Sedih, Kecewa, Murung semua nih boleh membawa padah... Bahaya.

Jangan ambil tindakan drastik yang membahayakan nyawa.

Campak anak dari jejambat Balu bergantung ihsan aktivis, rakan

#bunuhdiri #kesihatanmental #psikologi #trauma #kesihatan #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com 
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

 

03 August 2022

Sekali Sekala Terkena

Bhai/DeeDee semua...

Negara kita nih memiliki ladang kelapa sawit kedua terbesar di dunia... Malah kita antara pengeluar utama dunia dalam industri Crude Palm Oil (CPO) ...  yang menjadi bahan utama minyak masak sayuran, edible fat dan bahan-bahan untuk kek, coklat, sabun, susu pekat, oleo dan biodiesel.

Tapi... nampaknya Malaysia agak susah nak mengekalkan harga minyak masak sawit yang tidak bersubsidi... Huhuhu... sampai harganya naik menggila dipasaran... Nak kata akibat dari ekonomi yang tidak menentu tidak lah pula... MPOB pon tabley nak kawal... hahaha

Jadi... dikesempatan ini.... sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 65.... marilah kita bersama-sama berperang membebaskan (memerdekakan) diri kita dari belenggu kapitalis yang mengawal harga minyak masak sawit tidak bersubsidi nih...

Nak harapkan Kerajaan.... Kerajaan pon LEMAH... level Sloth...



Banjir. Apa Jalan Penyelesaiannya?

Bhai/DeeDee semua...

Gua dapati semenjak dua menjak nih... negara Malaysia kita nih kerap mengalami kejadian banjir yang agak kronik.. Hampir semua kejadian banjir yang berlaku di Malaysia melibatkan banjir lumpur. Air yang berkeladak dan penuh dengan selut. 

Tambah lagi dengan banjir yang membawa sekali kayu-kayu balak dan pelbagai kayu hutan.

Apa yang sebenarnya telah berlaku nih? Adakah semuanya akibat dari kerosakan dan penerokaan hutan yang tidak terkawal? Adakah semuanya hasil dari penanaman Durian Musang King??? Tak mungkin semuanya terjadi akibat dari sebab yang sama...

Apa yang gua nampak adalah kita sebenarnya gagal untuk menguruskan hutan dan kawasan persekitaran kita... Aliran sungai yang sebelumnya ada kita telah ubahnya... aliran sungai yang lurus kita belok-belokkannya... Kawasan yang sepatutnya lembah dan menjadi span bagi menyerap air lebihan dari hujan.. kita tambak dengan tanah... kita buat bangunan.... kita buat longkang yang kecil...

Jadi kemana air itu hendak pergi... Dalam banyak kes...  kita tutup kawasan yang sepatutnya menjadi aliran air ke sungai atau laut ... dan kita buat longkang yang kecil...

Berapa banyakkah kawasan yang mempunyai "monsoon drain" yang berskala sesuai seperti 6 kaki lebar x 6 kaki dalam??? Berapa banyakkah longkang besar yang selebar 4 kaki x 6 kaki dalam?

Tak banyak kan... Malah di kawasan bandar pun susah kita nak tengok adanya "monsoon drain" nih macam di Kedah, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kuala Lumpur..... Payah...

Jadi kemana air itu nak pergi... lebihan air yang melimpah semua tu nak pergi mana... kawasan tadahan hujan yang sepatutnya berskala besar pun kita sudah tidak sediakan... bagaimana semua air itu nak dialihkan?? Pening kepala...

Perancang bandar @ Township Planner?? Apa kerja mereka? Sepatutnya merekalah yang berusaha untuk merancang sesuatu perbandaran agar aliran trafik massa dan aliran air dapat disusunatur dan dikawalselia serta dirancang... Jangan sampai satu malapetaka besar berlaku mengakibatkan nyawa yang ramai barulah kita nak amik tindakan... jangan sampai ianya mengakibatkan kerugian besar dari segi ekonomi dan perniagaan.

Jangan jadi bangang... Model perancangan bandar sebenarnya boleh dibuatkan simulasi dalam komputer dan dapat dinilai untuk rancangan 5 atau 10 tahun... Benda mudah sebenarnya... Jangan berlawan dengan alam... sebab dalam banyak keadaan... Alam yang akan menang....



02 August 2022

Polis Pun Cium Tangan Penyamun?

Bhai/DeeDee semua..

Insiden yang viral dalam sehari dua nih memaparkan satu video berkenaan seorang anggota traffik PDRM yang tergesa-gesa mencium tangan Najib Razak dalam satu event.

Kelakar pun ada... sebab yang cium tangan Najib Razak tu Polis... Anggota Polis... berpangkat Sarjan lagi... lengkap dengan pakaian seragam Polis Trafik.

Walhalnya... Najib Razak dah didapati bersalah di Mahkamah berkaitan penyonglapan wang dari SRC International.

Huhuhu.. Ironik sungguh la..



Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (GEG)

Bhai/DeeDee semua...

Gua memang menyokong penuh Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (GEG) nih... sebab gua dah biasa nampak kesannya terhadap kesihatan rakyat terutamanya anak muda.. Alasan yang sering diberikan adalah vaping nih lebih baik dari merokok tembakau... walhalnya kandungan nikotin dalam vape banyak yang lebih tinggi dari rokok tembakau,

Ramai yang gua jumpa di hospital dalam keadaan terpaksa ditebuk paru-parunya kesan dari penggunaan vape yang merosakkan fungsi paru-paru..

Nak tunggu ada ahli keluarga yang mati dulu kot barulah ramai yang akan bersama menyokong Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (GEG) nih...

Adoilah....



22 July 2022

Naya Kat Kita

Bhai/DeeDee semua...

Memang naya kat kita la wei... Negara kita nih pengeluar minyak masak... semua rantaian berkaitan memang kita handle.... last-last kita la kena bayar harga minyak masak sawit secara premium... Giler aaaa...

Masak kiter wei...

Aper ke jadahnya... huhuhu



19 July 2022

Bukan Minyak Masak Je Naik Harga Tetapi ...

Bhai/DeeDee semua...

Katanya Kerajaan menggalakkan rakyat berniaga secara online. Dan disyaratkan kena ada SSM.

Tapi sejak bila pulak naik harga pendaftaran SSM dari RM60 setahun ke RM150 setahun.

Huhuhu… oh yer lupa… kalu tidak nanti macam mana Kaler Luna nak enjoy joli sakan …. Hahahaha


15 July 2022

Proaktif Sungguh La Jabatan Perhutanan Kelantan

Bhai/DeeDee semua...

Betul la peribahasa orang tua-tua dahulu... Gajah depan mata tak nampak, nyamuk seberang laut boleh nampak.

Betul-betul proaktif sungguh la Jabatan Perhutanan Kelantan.... Hahaha


TANAH MERAH - Jabatan Perhutanan Negeri menyita 10 tan sisa dan tunggul kayu, termasuk tual kayu bulat pelbagai spesis tanpa pas pemindah yang sah dalam tiga operasi berasingan, sejak Khamis lalu.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, Abdul Khalim Abu Samah berkata, serbuan tersebut dilakukan pihaknya berdasarkan maklumat dan aduan awam.

Menurutnya, kes pertama melibatkan serbuan pada 29 April lalu di sebuah kilang kayu getah di Jalan Machang-Tanah Merah dengan penahanan seorang warga tempatan dalam lingkungan 40 tahun.

“Hasil serbuan mendapati terdapat beberapa longgokan tual kayu bulat pelbagai spesis di lokasi berkenaan dan pemeriksaan mendapati suspek gagal mengemukakan sebarang dokumen yang membenarkan beliau memiliki hasil hutan berkenaan.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 69(1) Akta Perhutanan Negara 1984: Operator Loji Penukaran Dikehendaki Mempunyai Pas Pemindah dan Rekod Ukuran," katanya ketika ditemui di Pejabat Perhutanan Tanah Merah di sini pada Isnin.

Dalam pada itu, Abdul Khalim berkata, serbuan bagi kes kedua pula dilakukan pada 30 April di sebuah premis perniagaan kayu sisa di Jalan Pasir Mas-Rantau Panjang turut menahan seorang suspek bagi membantu siasatan.

“Kami menemui longgokan sisa kayu iaitu tunggul kayu, kulit kayu dan bongkah kayu pelbagai spesis seberat sembilan tan tanpa pas pemindah yang sah.

“Suspek juga gagal mengemukakan sebarang dokumen yang sah dan kes disiasat di bawah Seksyen 84(1), Akta Perhutanan Negara 1984: Memiliki Hasil Hutan Secara Menyalahi Undang-undang,” katanya.




 

13 July 2022

China Yang Buat Provokasi, China Pula Yang Buat Kod Salahlaku.

Bhai/DeeDee semua...

China ni dah gila ke apa? China yang buat provokasi, China pula yang kelam kabut nak buat kod salahlaku di Laut China Selatan. Apa ke bangang semua nih.

Menteri Luar Malaysia dan Menteri Pertahanan Malaysia memang spesis takder tulang belakang.. Jenis pondan dan tak berani. Jenis tak tegas. Mudah dibeli dan dipujuk. Jahanam la wei.

China percepat perundingan kod tatalaku di Laut Cina Selatan

#SouthChinaSea #LautChinaSelatan #Perang #Provokasi #Ketenteraan #Konflik #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com

Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Dimana Silapnya Sehingga Aset Petronas Dirampas Waris Sultan Sulu?

Bhai/DeeDee semua...

Pertama sekali gua nak nyatakan bahawa tindakan perampasan aset Petronas oleh waris Sultan Sulu tu adalah mengikut undang-undang tetapi secara ex-parte. Jadi proses itu tidaklah semudah yang disangka kan.

Persoalan undang-undang terkait insiden nih memang sudah dijangka... Semua ini berlaku bilamana Najib Razak secara tepatnya selaku Perdana Menteri pada 2013 telah mengarahkan supaya pembayaran nilai pampasan tahunan sebanyak RM5k ++ kepada Sultan Sulu dihentikan serta merta selepas insiden Lahad Datu.

Dan ini membawa kepada tuntutan pampasan yang lebih besar oleh waris Sultan Sulu kepada mahkamah timbangtara di Peranchis dan Sepanyol.

Isu yang kita patut tanya... adakah Bailif dari Luxemburg boleh menguatkuasakan arahan tahan aset itu mengikut perjanjian Kesatuan Eropah (European Union) atau ianya hanya terpakai dalam negara ianya diputuskan sahaja iaitu Peranchis.

Satu lagi yang menjadi isu adalah berkaitan kesahihan susur galur keluarga (lineage) waris Sultan Sulu tersebut. Siapa dia yang menjadi penama dalam kes ini. Dan siapa yang mendanai proses guaman dan mahkamah kes ini...

Itu semua kita kena tanya ... supaya adakah sah tuntutan yang dinyatakan atau ianya sekadar tuntutan rambang semata-mata.

Apa pun... kita biarkan proses undang-undang berjalan.



11 July 2022

Bila Urusan Haji Dikomersialkan, Dimana Silapnya?

Bhai/DeeDee semua..

Tanah suci Mekah hanya boleh menampung sekitar 3 hingga 4 juta orang jemaah sahaja setiap kali musim Haji. Jika berlebihan maka perkhidmatan, kebersihan dan penginapan serta urusan Haji jadi terjejas. Kesesakan dan segala macam perkara yang kita memang hendak elakkan.

Katakanlah dari 1.2 Bilion umat Islam yang ada sekarang nih... 0.01% sahaja kita benarkan untuk menunaikan ibadah Haji.... jumlahnya adalah seramai 12 juta orang...

12 Juta orang memang tak dapat ditampung dengan kemudahan sedia ada di Tanah Haram. Sesak... Jadi terpaksalah membuat kuota kurang daripada itu.

Masalahnya... ada jamaah yang tamak hendak pergi ke menunaikan Haji setiap tahun... setiap kali pun dia jugak hendak pergi. Kalu semuanya dilayan dan dibenarkan... ianya akan menyebabkan orang lain yang baru nak pertama kali pergi akan tak dapat slot visa haji ... 

Jadi timbullah idea untuk mengenakan caj tinggi bagi yang nak pergi Haji kali kedua dan ketiga serta keempat nih... atas alasan asalnya konon nak mengekang orang perg Haji banyak kali... 

Tapi..

Tapi biler yang nak pergi Haji banyak kali nih sanggup membayar harga yang mahal gila... maka aderlah orang akan gelap mata... bila urusan Haji dikomersialkan. Disinilah punca silapnya... Jahanam...

Pada mereka tak salah kalu nak caj harga tak masuk akal... sebab kalu ko takder duit ko takkan amik pakej macam ini..... Jadi ianya adalah konsep penawaran dan pembekalan....jadi tak salah...

Lepas itu bila kuota disekat... maka ader la yang kantoi... jahanam la jadinya...

Huhuhu...



10 July 2022

Bila Yang Islam Menghina Agamanya Sendiri ...

Bhai/DeeDee semua...

Tular video memaparkan seorang perempuan Melayu (Siti Amira Natasha Abdullah) yang mengatakan yang dirinya Islam dan hafal 15 juzuk dalam Al Quran .... tapi tetiba dalam program komedi berdiri tersebut dier membuka pakaian dan tudungnya lalu hanya memakai pakaian dalam...

Pada gua... Islam tak terhina pun... Islam tak tergugat pun... Islam tak jatuh pun maruahnya...

Yang jatuh hina, tergugat dan jatuh maruah adalah perempuan Melayu itu sendiri... keluarganya sendiri... emak dan bapanya sendiri...

Jadi orang macam nih sebenarnya adalah orang yang lemah akal... lemah pemikian... lemah identiti....  Jadi pergi mampuslah orang macam ini....

Tak kurang sekupang pun pada Islam .... tak kurang...

Kesian kat ahli keluarga terdekat perempuan Melayu yang bodoh itu...

Kesian.



08 July 2022

Zalim Sangat Dah Pemerintah Ini

Bhai/DeeDee semua...

Dah tak tahu nak cakap macam mana .... Untuk meneruskan hidup rasanya ramai yang dah tak mampu... Harga barang naik mencanak... Tapi Pemimpin... macam Sultan dan Raja-Raja Melayu dilihat langsung tidak terbeban... mereka enjoy macam tiada masalah... 

Yer la... dana boleh sahaja diperuntukkan buat mereka bila-bila masa...

Rakyat marhaen mustad'afin... biarlah mampus sampai ada yang bunuh diri sekali pun... tapi tidak memberi apa-apa makna kepada yang diatas nih... 

Jangan tanya dengan orang politik.. pemimpin politik... depa lagi lah tak berguna... sialan betul lar semuanya....

Moga semuanya yang diatas tue menjadi bahan bakar api neraka lah hendaknya... Aamin Ya Rabb...



06 July 2022

Nak Menang Ke Tidak Ni?

Bhai/DeeDee semua...

Gua maleh nak berbicara lebih... Gua sekadar nak tanya...... Korang PH nih nak menang ke tidak nih?? Gaya macam taknak menang PRU15... Hahaha

Kalu gitue elok la jangan bertanding... buat rugi ja... Hahahaha

Isu minyak masak pon korang tak reti jadikan peluru... Bodoh lah...



28 June 2022

Start Dah Perang

Bhai/DeeDee semua...

Gua perati jer... Dan nampaknya dah start bunga-bunga perang dah nih... Hahaha... Kita layan la setakat mana yang boleh layan.. Hahaha... Hadan Huker diorang la...

Kiter tengok la berapa lama depa nak berperang... aderkah depa berperang betul-betul atau perang olok-olok.... bukan boleh percaya puak nih... berlakon ja lebih...

Macam PAS la... parti wayang ja lebih... hahaha



26 June 2022

Betul Lah Tu ...

Bhai/DeeDee semua...

Betul lah tu... potong gaji dan elaun Menteri atau emolumen Sultan dan Raja-Raja Melayu memang takkan selesaikan isu sara hidup rakyat... Betul la tue...

Memang takkan selesaikan masalah yang menimpa rakyat marhaen mustad'afin... Ianya sekadar mengurangkan pendapatan bagi para Menteri, Sultan dan Raja-Raja Melayu jer...

Adalah lebih baik potong segala subsidi terutamanya subsidi minyak masak dan subsidi minyak petrol... barulah sesuai dan boleh menyelesaikan isu sara hidup rakyat.... Kan.. Kan Kan...

Ini semua bangkai la tuan puan... statement bangkai.



25 June 2022

Memang Patut Pun

Bhai/DeeDee semua...

Taknak komen lebih.... sebab memang selayaknya pun mamat nih kena tendang dari Majlis Tertinggi UMNO.... itu ja...

Hahahaha



24 June 2022

Wajar Sungguh La

Bhai/DeeDee semua...

Tatau la nak cakap apa dah.... Wajar sungguh la kenaikan elaun dan gaji Pengerusi FGV nih... Wajar sungguh lar...  huhuhuhu...

Macam bangsat ja alasan... huhuhu ... Adoilah Felda...



Rakyat Malaysia Pulak Akan Jadi Buruh Kasar Di Indonesia

Bhai/DeeDee semua...

Menjelang 2024, dijangkakan akan berlakulah ramai rakyat Malaysia berhijrah bekerja dan menjadi buruh kasar di Indonesia...  Bukan sebab bayaran disana lebih bagoosh.. tapi pasai peluang kerja yang banyak..


Takkan la rakyat Sabah dan Sarawak nak terus carik pekerjaan yang tiada di sana... mereka tentunya akan mencari pekerjaan di Borneo... di ibu negara baru Indonesia... yang mana menjanjikan ada kerja bagi yang mahu mencari pekerjaan...

Kerajaan Malaysia? Masih leka dan lena.



23 June 2022

Duit Rasuah RM100k Dalam Sampul Surat Bersaiz A4

Bhai/DeeDee semua...

Biler baca kes Mahkamah melibatkan Lim Guan Eng nih.. gua gelak jer biler baca pemberi rasuah (saksi pendakwa) Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dari Consortium Zenith Construction Sdn Bhd itu mengatakan bahawa dia meletakkan RM100k dalam sampul surat bersaiz A4...

Sekejap...

Saiz A4 yer...... kalu pakai duit RM100 sehelai.... mesti ader 1000 helai dalam sampul surat bersaiz A4 tue...  eh..... muat ker??

Hahahaha




Malang Sungguh La

Bhai/DeeDee semua...

Malang sungguh la kita jadi rakyat Malaysia nih... Walaupun negara kita nih kaya dengan pokok kelapa sawit... sana sini ditanam kelapa sawit... siap ader Felda dan Felcra sebagai Agensi Kerajaan yang terlibat sama dengan industri Sawit...

Tapi negara nih tak dapat nak mengekalkan Subsidi Minyak Masak Sawit kepada rakyatnya...

Adoilah.... tatau la kemana perginya duit negara... macam mana Kerajaan yang ader nih tadbir kewangan negara nih... sampaikan Subsidi Minyak Masak Sawit pon boleh dihapuskan... Huhuhu... Walhal ianya melibatkan rakyat terbanyak.... Huhuhu...

Kesian sungguh la kepada rakyat.... Sebab mengekalkan lagi kerajaan yang bodoh dan bebal dalam mentadbir negara... Huhuhuhu...


Ader Menteri pon... Menteri yang bodoh dan tak kompetent.... Huhuhu... Ader Perdana Menteri pulak... LEMAH.... Huhuhuhu...

Jahanam..

Lagi sedih.... ader pembangkang.... tapi bodoh..... siap sign MOU bagai dengan pencuri mandat rakyat....


22 June 2022

Kartel Hotel Tabung Haji (TH)

Bhai/DeeDee semua...

Benda bukan baru... Benda dah lama... dulu gua ingatkan sebab Kerajaan Arab Saudi yang adakan sekatan sampai pelabur asing tak boleh membeli dan memiliki aset di Mekah dan Madinah... Mesti kena sewa jer dari pemilik orang Arab...

Tapi rupanya bukan...

Semuanya sebab ader kartel hotel yang membuat duit atas urusan penginapan jemaah Haji dan Umrah... Hahaha... Hanya perlu jadi orang tengah ja....  makan komisyen atas angin.... Hotel memang sudah ader .... kartel book semua room... pastue pajakkan room pada TH dan agen-agen travel agensi.... Pajak pulak tue paling kurang 5 tahun...

Hahaha... masyuk....



18 June 2022

Hukuman Kesalahan Rasuah Tidak Menggerunkan

Bhai/DeeDee semua...

Mana la orang nak takut buat rasuah di Malaysia… sebab takder nilai hukuman penjara minima… boleh ja nak penjara satu hari ka lima hari ka… seminggu ka… atau maksima 20 tahun…

Denda pulak … tak la mahal mana… silap-silap boleb cover balik siap untung lagi…

Patut hukuman untuk rasuah macam nih

  • Mati Mandatori (bagi nilai kes RM1 juta keatas) 
  • Penjara Sampai Mati (bagi nilai kes RM1 juta kebawah) 
  • Sebat (minima 30 kali, maksima 300 kali) tanpa mengira umur muda atau warga emas. 
  • Denda (minima 30 kali dari nilai suapan, maksima 300 kali dari nilai suapan)
Bagi pesalah yang dijatuhkan hukuman mati mandatori, tiada rayuan atau penanggujan hukuman. Hukuman akan dijalankan 48 jam selepas disabitkan bersalah.

Bagi pesalah yang dipenjarakan sampai mati, tiada lawatan, panggilan telefon atau surat-menyurat dari ahli keluarga dibenarkan. Tiada rayuan dan penangguhan hukuman.

Barulah orang takut nak terlibat ngan rasuah.




Try La Nak Keluar Malaysia

Bhai/DeeDee semua...

Sembanglah nak keluar dari Malaysia ... Hahaha... Ingat senang ka... ada berani buat la Referendum dulu.. dapatkan undi dari rakyat semua... pastikan 70% keatas baru boleh nak keluar dari Malaysia... Huhuhu...

Stadi dulu la bhai....

Hahaha



16 June 2022

Kepoh Ja Lebih

Bhai/DeeDee semua...

Orang kita... bab kecoh benda kecik memang Numero Uno la.... hahaha... pasai tu la tak abis-abis benda jadi viral dan sebagainya... Contoh pasai filem Mat Kilau.... isu keris jawa pun jadi hal... Huhuhu.... payah aaa...

Huhuhu



15 June 2022

Lobai Serba Tau

Bhai/DeeDee semua...

La nih makin ketara perangai Ostad dan Lobai... sana sini banyak bawak citer ntah apa-apa... citer yang takder pendasaran... takder sumber... ntah mana kutip la... huhuhu...

Jahanam... macam Jabatan Agama Islam takder buat pemantauan jer... Aper daa...



14 June 2022

Realiti Jaman Now Bukan Jaman Tori

Bhai/DeeDee semua...

Jaman Now kita hadap macam-macam kerenah dan kepelikan geng Ostad dan Lobai... dari berperang wahabi salafi la... dari amalan pelik-pelik la... dari ceramah yang penuh emosi amarah dan maki hamun.... sampailah peel Ostad dan Lobai yang baham bontot budak maahad, tahfiz dan pondok

Huhuhu... itu belum kira spesis Sampul.... huhuhu

Jaman Tori dulu tak macam ni....



RUU355? Bila Lagi?

Bhai/DeeDee semua...

PRU15 dah nak dekat... PAS pon dah jadi Menteri Agama dan Timbalan Menteri Agama... tapi apa hasilnya kepada RUU355 .... Kalu dulu boleh la kata usul ni dibawa oleh Pembangkang... kini PAS dah jadi Kerajaan... takkan tak boleh nak dahulukan usul Kerajaan pulak kan..

Hahaha.... RUU355? Bila lagi? Bila nak bentang usul dan bahaskan usul di Parlimen??



13 June 2022

Tol Naik Harga Lagi

Bhai/DeeDee semua...

Pelik... boleh jer tetiba harga tol naik senyap-senyap ja... tak heboh sana sini... Pelik... Memang pelik... Tol #LPT2 boleh naik harga... apa alasannya???



Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1