Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

31 January 2013

Bila JATI Dan PERKASA...

Bhai... Gua nak tanya nih... Satu soklan cepumas... Hahaha... Bila JATI dan PERKASA nak edarkan terjemahan Al Quran dalam bahasa Cina dan Tamil kepada masyarakat Tionghua dan India....

Takkan la tak cukup modal nak cetak terjemahan Al Quran dalam dua bahasa tue... Takkan la dana tak cukup... Hahaha... Ibrahim Ali dan Hassan Ali bukan ker kaya... Mesti boleh support punya... Hahaha

Atau... JATI dan PERKASA gempak jer lebih.... Hahahaha... Macam gampangvjee kan.... Kata pejuang Islam... Tak cukup modal kalu boleh pinjam duit dari Zulkifli Nordin.... Hahaha... Dier kan pejuang Islam sejati... Hahaha

Bila Gua Dedahkan...

Bhai.... Bila gua dedahkan sesuatu kepincangan dalam pengurusan keselamatan negara... Sebaik mungkin gua akan cuba elakkan untuk mendedahkan senario sebenar dan aset yang ada dalam perkhidmatan... Walaupun gua banyak akses kepada semua maklumat itu.. Tapi atas dasar patriotik dan keselamatan negara.... Gua takkan dedahkan...

Sori kepada sesiapa yang bertanya detail tentang sistem komunikasi kapal ke kapal dan sistem enkripsi yang digunapakai.. Maaf juga kepada yang bertanya tentang lokasi pusat command center serta sistem yang digunapakai..

Gua harap kepada mana-mana blogger... Walaupun lu orang mau mendedahkan kepincangan dalam perolehan aset dan keupayaan pertahanan negara... Sila tapis sebaik mungkin maklumat yang hendak disalurkan... Kerahsiaan dan keselamatan negara adalah perkara paling utama... Sila berhati-hati dan berjaga-jaga..

Sebab ... Musuh sentiasa dalam proses mengumpul maklumat... Jadi sila amik tindakan proaktif dan prihatin... Ini satu peringatan dari gua yang cukup lama terlibat dalam isu keselamatan negara..

Sekian Terima Kasih...

UPDATE: Hari nih ada urusan di Bukit Aman dan Mindef... Harap dapat berjumpa dengan seseorang di Mindef nanti untuk menyatakan kerisauan gua tentang transponder satelit yang akan disewa oleh ATM.

TAMBAHAN: Buat Ahmad... Maklumat lu ngan gua selamat... Dan aper yang gua ceritakan tue untuk maklumat orang awam jer... Maklumat bagi bukan orang awam aderlah citer lain...

30 January 2013

Terbocornya Maklumat Ketenteraan Negara

Bhai... Kecoh dalam akhbar hari nih pasai Angkatan Tentera Malaysia sedang dalam proses untuk mendapatkan 4 transponder satelit bagi kemudahan komunikasi ATM... Dari satu segi ... Gua memang stuju ATM memanfaatkan kemudahan satelit untuk tujuan komunikasi...

Yer la... Dulu pon kiter guna gak kemudahan satelit untuk komunikasi bagi ATM nih... Kiter ader guna kemudahan dari Inmarsat.. Cumanyer... Satu jer yang masih kiter bertelagah sejak dari dulu... Iaitu masalah berkaitan enkripsi (encryption). Gua pernah bagi presentation berkaitan enkripsi nih kat Mindef dulu.. Siap buat demo lagi camana nak bypass enkripsi... Dan tunjukkan aper yang enkripsi terbaik boleh buat...

Kiter menggunakan peralatan enkripsi yang dibuat oleh negara Eropah... Tapi sistem tue agak terbuka... Dan seperti mana lu orang sumer tau... Sistem Echelon milik US boleh pantau semua itu walaupun dienkripsi sebaik mungkin... Sistem Echelon nih jugak Israel ader akses.... Dan Singapura sebagai sekutu US yang kuat mesti senang ada akses...

So ... Soalan sebenar yang gua nak bangkitkan nih aderlah... Usaha ATM nak memanfaatkan transponder satelit tue pada gua akan membahayakan lagi keselamatan negara... Sebabnya... Transponder itu disewa dari operator satelit swasta... Biasa satelit komunikasi macam MEASAT 3 ader beberapa unit transponder ... 16 unit atau 32 unit... Satu transponder berfungsi untuk satu tugasan sahaja... Kalu uplink... Uplink la dier... Dier tak asynchronous...

Biler ATM sewa transponder tue... Hehehe... Peluang untuk musuh curi dengar (eavesdropping) adalah tinggi... Tambah lagi kalu kita sewa transponder dari syarikat asing.. Kenapa ATM tak manfaatkan sahaja kepakaran satelit tempatan yang boleh membangunkan satu satelit komunikasi murah berasaskan teknology Low Earth Orbit (LEO) yang mampu dibina, dilancarkan dan dikendalikan sendiri pada harga kurang dari RM50 juta... Dimana ianya juga boleh beroperasi selama 15 tahun....

Berbanding dengan menumpang sewa transponder komunikasi pada satelit swasta yang beroperasi pada kedudukan Geosynchronous Earth Orbit (GEO) yang memang la murah sedikit kosnya tetapi keselamatan maklumat tidak dapat dijamin. Macam MEASAT 3... Kalu lu ader duit lu boleh sewa transponder dari diorang pada kadar yang rendah... Tapi lu boleh percaya ka keselamatannya... Kalu ader orang boleh bayar untuk pintas maklumat keselamatan ATM nih amacam???

Gua sungguh tak paham... Dari segi keselamatan... Tindakan ATM nih seumpama menyerahkan keselamatan negara kepada entiti swasta... Bahaya wei.... Biasanyer angkatan tentera negara lain sanggup ader sendiri satelit... Dan takkan menyewa transponder... Sebab risiko keselamatan...

Oh yer... Harga kemudahan satelit yang gua bagitau tue aderlah harga biasa dalam pasaran... Tapi ATM yang terkenal dengan pembelian pada harga berkali ganda mesti akan bagitau kos untuk sewa transponder tue selama 15 tahun menjadi sekurang-kurangnya RM5 billion.... Hahahaha... Lawak siot... Walhal harga sebenarnya murah jer.... Hahahaha


RALAT : Geostationary Earth Orbit (GEO) dan bukannyer Geosynchronous Earth Orbit.

Nasharuddin Mat Isa - Satu Analisa

Bhai... ramai yang tak menyempat-nyempat contact dan push gua untuk bagi skit analisa gua tentang isu  terkeluarnya (AFUNDI) Nasharuddin Mat Isa dari Majlis Syura Ulama PAS... sabor la wei... gua lima enam hari nih sibuk memanjang ngan presentation dan kerja... hahaha... tengok TV pon tak sempat... baca news dan approve comment kat blog pon pakai tepon... Tambah plak esok... esok pagi ader pembentangan di Bukit Aman... hahaha....

Bhai.... Nasharuddin Mat Isa memang patut dikeluarkan dari Majlis Syura Ulama PAS sebab...

  • Selalu tidak menghadirkan diri dalam mesyuarat (lajnah/pusat/syura)
  • Selalu tidak menghadirkan diri dalam aktiviti parti sama ada di peringkat kawasan/pusat
  • Selalu tidak menghadirkan diri untuk berdepan masalah rakyat di kawasan Parlimen Bachok
  • Tidak memberikan surat tunjuk sebab atas ketidakhadiran dalam mana-mana aktiviti
  • Gagal dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai Ahli Parlimen Bachok
  • Membuat tindakan/kenyataan media tanpa merujuk kepada Majlis Syura Ulama PAS terlebih dulu
  • Gagal memahami aspirasi dan kehendak jamaah PAS
  • Gagal menunjukkan contoh tauladan yang baik sebagai Ahli Majlis Syura Ulama PAS
Ini semua aper yang diberitakan kepada semua orang... Yer betul... semua ini adalah masalah yang melingkari Nasharuddin Mat Isa .... setelah usaha dan pekong Kerajaan Perpaduan (UG) yang dia sama terlibat terdedah... maka Nasharuddin Mat Isa telah menjadi tidak ketahuan... Banyak sangat yang dibuatnya terbukti salah dan menjelikkan pada pandangan akar umbi PAS yang masih kuat berpegang kepada kepercayaan bahawa UMNO/BN memang jauh dari syariat Islamiyah.

Kiter semua sedia maklum... bukan Nasharuddin Mat Isa seorang sahaja yang menganggotai satu perkumpulan underground dalam PAS yang dikenali sebagai Kerajaan Perpaduan (UG) ... tapi sebenarnya terlalu ramai yang terlibat sebagai anggota.... hehehe...  dari sekecik-kecik ahli dalam PAS... sampailah yang sebesar-besarnya... dari ahli biasa... sampailah kepada pemimpin... ramai bhai... cukup ramai.... hahaha

So... gua nak tanya lu orang lar..... lu orang pernah main catur (chess) tak? Kalu pernah main .... dan mahir dalam permainan ini.... tentu tau tentang strategi dalam chess nih... Pencatur biasanya akan membuat beberapa strategi utama dan beberapa strategi sampingan... demi untuk menjayakan dan memenangi perlawanan...

Jadi... bergantung kepada skil sesorang dalam chess... ader yang suka mempergunakan bidak askar untuk mengucarkacir dan mengelirukan musuh... pencatur ini tidak kisah kalu ramai bidak askar yang mati dan terkorban.... asalkan matlamat kemenangan tercapai.... hahahaha

Ader juga yang guna kuda (horse).... paderi (bishop)...  ader jugak yang gunakan Istana (Castle) sebagai umpan ...... hahaha.... dan ader yang tahap terra giler main chess nih akan berani mempergunakan Permaisuri (Queen) sebagai umpan untuk mengkucarkacirkan dan mengelirukan musuh.... pencatur tahap ini tak kisah pon jika Queen mati... janji matlamat dier untuk Shah-Mat (Check Mate) musuh dapat dilakukan...

Gua biler main chess... biasa akan gunakan Kuda dan Paderi.... sebagai umpan keliru... dan Queen sebagai umpan utama.... hahaha.... dan gua pastikan askar bidak gua mesti ramai yang terselamat... supaya gua boleh exchange nanti biler bidak askar dah sampai petak utama musuh... hahahaha

Oleh itu... dalam kes Nasharuddin Mat Isa..... dier nih seumpama bidak Paderi jer.... sebagai umpan... kalu mati dalam percaturan pon takper... janji... keseluruhan team Kerajaan Perpaduan (UG) masih kukuh... kalu menang nanti... boleh request bidak Paderi nih masuk balik.... hahahaha ... ader paham ka gua punya metafora.... hahahaha.... kalu tak paham... pi hantuk kapla kat dinding... hahahaha


29 January 2013

Kita Marahkan Mubaligh Kristian Berdakwah

Bhai... Dah dekat dua minggu gua kena hantam sana sini "kununnya" gua pro kepada Mubaligh Kristian.... Hahaha... Macam-macam tohmahan yang gua dapat... Macam-macam cercaan yang gua dapat... Macam-macam tuduhan yang gua dapat... Bab yang paling best skali aderlah sampai satu level mengatakan gua sudah tersesat.... murtad.... Hahaha.. NauzubillahiminZaliq...

Takper... Takper...

Nih gua nak citer samer lu... Aper yang gua nak citer nih.. Hanya berkisar dengan orang Melayu... Bukan orang Islam secara keseluruhan... Tetapi cuma orang Melayu Islam (baka) nih... Okeh...

Rata-rata orang Melayu Islam Baka nih... Adalah orang Melayu yang lahir dalam keluarga Melayu Islam yang juga baka.. Jadi secara otomatiknya diorang nih rasa diorang nih lebih Islam dari orang lain... Lebih keIslamannyer dari orang yang muallaf... Hahaha... Sindrom nih Melayu jer yang ader...

Jadi dek sebab diorang nih dilahirkan dari baka Melayu Islam... Maka pada diorang... Diorang dah cukup ilmu tentang Islam... In and out... Luar dan dalam tentang Islam dah ader dalam diri dan kapla otak diorang... Sebab itu la rata-rata ramai dikalangan Melayu Islam Baka nih jarang yang belajar agama...

Abis kuat pon setakat dengar ceramah dan kuliah agama... Bab membaca malas... Mengkaji jauh sekali... Hahaha ... Malah jenis Melayu Islam Baka nih la yang kalu bab mengaji Al Quran nombor satu... Tarannum dan Siqah mesti chanteq... Lagu kena mantop... Bacaan secara tartil yaamat hebat... Malah ader ramai yang hafal Surah Ya'sin cair... Sampaikan setiap kali solat Maghrib dan hari Khamis malam Jumaat... Mesti baca Ya'sin tanpa missed...

Cuba lu tanya diorang... Pasai diorang dah hafal Surah Ya'sin tue dalam hati... Cuba tanya diorang aper makna dan tafsirnya Surah Ya'sin tue... Hahaha ... Kalu dalam 10 orang yang lu tanya ... Maybe 11 orang yang tabley jawab... Hahahaha... Okeh la... Tak payah susah-susah tanya pasai Surah Ya'sin... Tanya pasai Al Fatihah atau Al Ikhlas pon dah kira okeh.... Hahaha

Ini kira basic nih... Okeh berbalik kepada tajuk artikel gua nih... orang Melayu Islam Baka nih sebok bising kononnya para mubaligh Kristian sekarang nih dah bergerak berdakwah dengan hebatnyer... Dah memang kerja mubaligh ... So logik la diorang kuat buat kerja dakwah agama diorang...

Ini yang kita nih... Melayu Islam Baka nih... Ader ker buat kerja mubaligh nih... Kerja dakwah nih... Ala... Tak payah la nak sembang deras bagi kaki yang kepoh pasai Isu Kalimah Allah tue... Pendakwah Tabligh datang kerumah diorang pon diorang menyorok... atau berlakon konon akan datang pi dengar kerja dakwah para Tabligh nih... Hahaha... Tanya diri lu orang sendiri la wei... Berapa kaki lu dah pergi dengar kerja tarbiyah Tabligh nih... Berbanding ngan lu menyorok atau sajer takmo nak pergi... Hahaha

Kita marahkan Mubaligh Kristian berdakwah... Tapi kita sendiri pon tak pernah nak buat kerja dakwah... Lagi mau bising ka... Kiter marah orang Kristian bagi Bible kat orang Melayu.. Tapi ader ker kita bagi terjemahan Al Quran kepada orang Kristian... Hahaha

Cuba tanya diri lu sendiri... Takder perasaan malu ker biler tengok orang Kristian kuat berdakwah... Tapi lu orang sendiri tabrani dan tak buat kerja dakwah.... Hahaha .... Takkan la lu orang sumer takder kawan yang bukan Islam... Yang itu pon lu orang tabley nak tarbiahkan... Jangan sembang la nak marah kat mubaligh Kristian.... Hahaha

Penjelasan : Isu Perempuan Bertudung Di Gereja

Bhai.... Gua tau... ramai dikalangan kiter orang Melayu memang tak pernah masuk ke dalam mana-mana Gereja.... Hahahaha.. alasan yang paling gua tak tahan nak dengar aderlah... Tabley... kiter orang Islam tabley masuk Gereja... Haram..... hahaha..... lawak siot... macam la kalu masuk Gereja jer terus jatuh kafir dan kuffar.... macam la kalu masuk Gereja jer... terus termurtad.... Wei... itu cuma jenis Hassan Ali jer yang kalu masuk kedalam Gereja terus termurtad otomatik.... hahaha... jenis lemah iman..... hahahaha....

Nih... gua diberitahu kecoh blogger picisan UMB yang bawak cerita kononnya ader gadis dan perempuan Melayu bertudung di dalam Gereja mendengar kuliah dan belajar tentang Kristianiti.... hahahaha.... Nih gambar dier yang gua rembat dari diorang...


Diorang kata benda nih berlaku di satu Gereja di Ipoh..... hahahaha.....  Gua gelak jer biler tengok gambar nih.... sebab ..... sebab sohih ramai yang terpedaya dengan gambar nih memang jenis yang tak pernah pi lawat dan masuk dalam Gereja.... hahaha

Pada pemerhatian dan pengalaman gua bersekolah disekolah Missionary (St Paul, La Salle dan St Micheal) selama lebih 11 tahun .... dan pengalaman gua keluar dan masuk beberapa gereja di Malaysia dan Singapura....... gambar nih ader salahnyer.... dan gua pasti ianya telah dipalsukan (photoshop'ed)

  • Salib yang ada pada gambar itu memang salah kedudukannya.... Ini menunjukkan orang yang edit gambar ini tiada pengetahuan tentang ritual, adat istiadat dan isu berkaitan Kristianiti...... Hahahaha.... lawak siot..... sebab sepatutnya kedudukan letaknya salib itu mestilah dibahagian center of the backdrop.... ini ritual yang rigid.... melainkan kalu ader dua pasang salib..... jadi kalu dua pasang salib ... maka ianya akan diletak di kedua-dua belah backdrop..... Macam orang Islam letak kaligrafi Allah dan Muhammad dalam Masjid .... mana ader orang Islam akan letak kaligrafi Muhammad tue pada sebelah kanan dan kaligrafi Allah disebelah kiri .... hahaha ... ada betul ka.....
  • Kedudukan Paderi (kalu betul lar itu Paderi) ketika memberi kuliah @ ceramah @ khutbah (sermon) agama Kristian pon tak betul... Sebab kalu ikut ritual standard... tidak ader Paderi yang akan beri kuliah dari arah center (tengah) ... Ianya sama ada disebelah kiri atau kanan dewan... Sebab bahagian tengah ini sememangnya diperuntukkan untuk "Altar"
  • Statue (Patung) atau gambar Mary (Maryam) tidak terdapat pada mana-mana kawasan depan Gereja... Memang ader Gereja yang tak letak patung Mary... tapi diorang akan letak gambar Mary.... 
  • Jadi tidak kira sama ader aper mazhab Kristianiti yang ada... semuanya masih berpegang kepada asas yang samer... tak kira la Roman Catholic, Anglican, Methodist, Protestant, Seventh Day Adventist, Ortodoks, Lutheran, Presbyterian, Quaker dan lain-lainnyer...


So..... kepada semua... sebelum nak buat tuduhan melampau mengenai gambar sekeping nih.... sila belajar dulu serba sedikit tentang Kristianiti... sebab Bilal Philips, Zakir Naik, Ahmad Deedat dan ramai lagi yang jadi pendakwah Islam nih... mereka sendiri pon mengkaji dan belajar tentang Kristianiti sebagai satu cabang ilmu dalam memperkuatkan kerja dakwah Islamiyah..... Jangan jadi jumud dan bangang macam Hassan Ali, Harussani Zakaria dan Noh Gadut....  hahaha

Pendakwah Kristian nih...diorang sanggup mengkaji tentang Islam untuk memperkuatkan kerja dakwah diorang.... tapi pendakwah Islam di Malaysia (gua cakap Malaysia yer.. pasai pendakwah Malaysia nih la yang paling teruk dan jumud sebab diorang nih Melayu... dan Melayu nih diorang selalu ingat Melayu aderlah Islam dan Islam itu Melayu) mapuih kerah takmo nak belajar dan mengkaji tentang Kristianiti... pasai katanyer... kalu belajar jer... terus jadi kafir dan murtad..... Hahaha... bodoh betul lar...

Sebab itulah orang kafir dan kuffar di luar negara (terutamanya di Amerika Syarikat dan UK) mudah menerima Islam sebab pendakwah Islam disana menggunakan pendekatan "out of the box methodology" tak macam pendakwah Islam di Malaysia yang mostly jumud.... hahaha... dan kat Malaysia... ramai sangat orang yang dah masuk Islam (muallaf) pon boleh keluar balik dari Islam... pasai teknik dakwah dan tarbiah yang tak kena... dan tak sistematik....

Nanti la kalu ader masa panjang... gua citerkan strategi yang gua gunakan untuk berdakwah... dan cara yang samer jugak digunakan oleh pendakwah Islam di luar negara (Eropah dan Amerika) ....

Hahaha.... lawak la puak pencacai UMB.... hahaha... belajar dulu la kat mana-mana Seminary @ Theological @ Divinity School sebelum nak publish benda propaganda pasai Kristianiti nih....... hahaha... jangan la buat malu dan tunjuk kebodohan lu orang.... please la... simpan la kebodohan lu orang tue jangan kasi orang sumer tau.... hahaha

28 January 2013

Kita Beri BN Menang Besar PRU13 Macam Mana?

Bhai..... lu agak-agak lar... Kalu kita beri BN menang besar pada PRU13 nih macam mana? Aderkah semua janji-janji yang dibuat oleh Najib Razak, Muhyiddin Yassin akan dapat ditunaikan... Aderkah dalam masa 24 jam semua masalah air di Selangor dapat diselesaikan.. Aderkah semua masalah bekalan air di Felda Mayam (Bera) dan UMP Pekan dapat ditangani dalam tempoh 7 hari? Aderkah juga semua janji-janji yang dibuat oleh UMNO dan BN dapat dilangsaikan.... Bagaimana dengan 300 ribu warga Malaysia yang masih tergantung status kewarganegaraannya....

Hahaha..... atau.....

Kalu BN biler dah menang besar pada PRU13 nanti.... akan lebih khianat... lebih celaka.... lebih bangsat... lebih rasuah dan lebih salahguna kuasa....... hahaha

Dan semua BR1M, TR1MA, BL1M, KL1M, KR1M dan segala macam mak nenek tu semua akan direvoke dan ditarikbalik...... Hahahaha.....

Benda-benda macam nih bukan tak biasa BN buat selama memerintah 56 tahun secara haramjadah..... Dah banyak kali dah kiter tengok... Tak payah jauh la... dan jangan kiter buat-buat lupa tentang tindakan haramjadah Mahathir Mohamed yang mengurangkan, menarik balik dan membatalkan bantuan perkapita bagi semua sekolah agama rakyat.... hahaha...

BN kalu tak khianat... bukan BN la namanyer..... hahaha




27 January 2013

Seharian Yang Memenatkan

Bhai... sori la gua tak komen dan tulis mender pasai politik.. terutamanya tentang Nasharuddin Mat Isa yang dah terkeluar dari Majlis Syura Ulama PAS.... (nanti ader masa gua ulas... hahaha)... Ini semua sebab seharian yang memenatkan gua....

Dari malam semalam gua sampai di KL sekitar pukul 11 malam... sibuk dengan agenda... hantar laporan... sebelah pagi plak gua ader kat kawasan Bukit Aman.... urusan kerja.... submit aper yang perlu.... jumpa orang itu... jumpa orang ini.... jumpa pegawai itu.. jumpa pegawai ini.... masuk bilik tue.. masuk bilik nih... laporan berbagai.... hahaha... memang penat aaa...

Nih baru sampai Gambang... lepak kat tempat member dulu... rehatkan badan... malam baru gerak pi Kemaman... Esok dalam kol 10 ader meting kat satu institusi pengajian .... regarding produk Sangfor dan Bluecoat (wan optimizing, content filtering dan packet shaper @ bandwidth management) .... Hahaha... kerja bhai.. kerja...



Aper Pandangan Lu Orang?

Bhai... Gua nak mintak pandangan lu orang ... Gambar nih gua amik pada hari Rabu baru nih... Masa sekitar pukul 6 petang... Lokasi berhampiran susur keluar Kuantan (Indera Mahkota) arah ke Kemaman.

Masa tue matahari terbenam dari arah belakang gua... Logiknya Ray Of Light (ROL) mesti dari arah matahari terbenam... Bukannya berlawanan arah... Masa yang diambil untuk benda nih hilang dalan masa sekitar 15 minit... Tetiba jer hilang...

Cuba sesapa yang pandai bagi skit pandangan... Hari panas kering... Takder tanda-tanda hujan dalam lingkungan 100km kalu ikut laporan kajicuaca yang gua semak...

UPDATE: Yang warna putih bulat tue memang bulan... Tapi yang gua citer tuer aderlah garisan gelap yang mengunjur dari bawah ke ataa tue... Garisan yang sebelah pada bulan tue.. Cuba tengok betul-betul... Gua lampirkan beberapa shot yang ditangkap pakai tepon supaya lu orang boleh buat comparison...

Lokasi ini ader sedikit misteri... Nanti biler gua dapat akses kepada Komputer gua akan kasi link cerita misteri tue... Nih aaa link misteri di Kuantan tue..  lokasi yang samer...















Pencacai UMNO Menghina Allah?

Bhai.... gua cukup terkejut biler baca statement dan komen pencacai UMNO/BN terutamanya para Ulama, Ustaz dan Mufti.... sana sini diorang dok kata Yahudi Laknatullah.... Nasrani Laknatullah..... err..... kalu lu tanya gua... gua tabrani... gua tak berani mengklasifikasikan Yahudi dan Nasrani tue Laknatullah sewenang-wenangnya...

Sebabnyer....

Sebabnyer cuma ader satu jer.... dari ayat pertama Al Quran sampailah ke ayat terakhir Al Quran... Allah Taala mengklasifikasikan Yahudi dan Nasrani sebagai Ahli Kitab... maknanya .... mereka-mereka yang diturunkan kitab kepadanya... kitab Allah... iaitu Taurat, Injil dan Zabur.... dan Yahudi dan Nasrani ini akan dihisab dan diadili diakhirat kelak atas kitab mereka... atas syariat yang mereka pegang...

Sampai ke akhir ayat Al Quran pun takder Allah Taala menjatuhkan laknat kepada Yahudi dan Nasrani melainkan yang mana sesat dan terpesong daripada ajaran yang satu serta yang menyelewengkan ayat-ayat Allah yang diturunkan dalam Taurat, Injil dan Zabur...

So.... Kalu Allah Taala sebagai pemilik alam ini... sebagai Tuhan Rabbul Jalil.... pun tidak mengatakan Yahudi dan Nasrani sebagai Laknatullah (secara borong) .... maka siapa lu orang pencacai UMNO/BN nak memandai mendahului dan lebih dari Allah Taala....

Jadi ... berpada lah kalu lu nak menghina dan mengaibkan Yahudi dan Nasrani sebagai Laknatullah... sebab ada dikalangan mereka yang berpegang teguh dengan syariat yang asal... seperti yang termaktub dalam Taurat, Injil dan Zabur... sebab kalu lu berpandangan camtue.. ader gak orang Islam yang boleh juga di borongkan sebagai Laknatullah pasai kufur dengan syariat dan segala yang terkandung dalam Al Quran...

Oleh itu.... berhati-hatilah.... Yahudi dan Nasrani itu adalah Ahli Kitab... dan Allah Taala tidak pernah mengangkat status dan klasifikasi  Ahli Kitab itu keluar dari orang Yahudi dan Nasrani... jangan kiter memandai lebih dari Allah Taala...







26 January 2013

Harussani Terlupa Surah Luqman Dan Al Ankabut

Bhai... Mudah betul lar Harussani keluarkan fatwa.... Hahaha.... Setelah berapa lama nih... Baru dier brani keluar fatwa... Rasanyer dier dah abis kaji Al Quran la tue...

Cumanyer dier terlupa dengan Surah Luqman (31:25) dan Surah Al Ankabut (29:63)..... Hahahaha... Atau Al Quran yang dier rujuk tue tak ader dua Surah tue.... Hahaha...



So.... Sebelum dier melalut tak tentu fasal... Gua nasihatkan dier ... Sila rujuk dua Surah nih dulu... Gua takut dier dah nyanyuk... Dah pelupa... Maklumlah dier dah tua.. Gua sekadar mengingatkan jer... Hahaha...

Takut nanti orang sumer gelakkan Harussani jer... Hahaha... Oh yer... Tertunggu gak gua aper Fatwa Harussani pasai Malai Rock Station.... Hahahaha....

Ader brani ker Harussani nak kuar fatwa.... Hahahaha..




P/S : Gua dulu skolah Missionary ... peringkat rendah di St Paul dan La Salle... peringkat menengah di St Micheal .... hehehe

Politik Adalah Permainan Persepsi

Bhai.... Gua fedup... Penat... Rasa macam buang masa jer... Baik buat benda lain... Tapi nak buat aper aaa...

Politik adalah permainan persepsi... Sebab itulah sebaik mungkin orang politik akan berlakon baik... Berlakon zuhud... Berlakon prihatin terhadap masalah rakyat... Berlakon jadi juara rakyat... Walhalnya semua itu aderlah lakonan semata-mata... Semuanya kerana mau isi tembolok, perut dan nafsu diorang...

Setiap kali pemimpin buat kerja celaka, kerja taik, kerja cam sial, kerja lahanat.... Bukan diorang yang membersihkan segala kekotoran yang diorang tinggalkan tue... Bukan diorang atau ahli keluarga diorang...

Tapi yang jadi balachi... Jadi kuli batak... Membersihkan semua taik diorang nih adalah blogger.... Bukan blogger yang dibayar oleh malaun tue... Tapi blogger bebas... Blogger yang percaya pada sistem, blogger yang percaya pada parti....

Blogger yang dibayar oleh malaun tue pulak... Samer perangai dengan malaun itu sendiri... Tabley pakai... Tak kira la belah mana sekalipon... BN atau PR... Samer jer perangai macam lahanat...

Aper daaa.... Sebab tue la gua selalu bagitau... berserban dan berjubah belum tentu alim, zuhud dan bersih dari segala sifat buruk... Malah lebih teruk lagi mungkin ada... Memalukan bila mana orang yang mengaku Islam lagi "hina" @ teruk perangainya daripada orang kafir....

Sebab tue la juga gua selalu guna istilah KAPIR... Sebab KAPIR adalah orang yang mengaku Islam... tapi lebih hina perangai dier dari orang Kafir...

Artikel ini gua tujukan kat dua-dua fraksi parti politik yang ader kat Malaysia nih... Terutamanya kepada orang yang berlakon zuhud dan alim.... Boleh blah la lu orang...

Hampeh...

Rais Yatim : Saya Bertenaga Dan Bernafsu Besar

Bhai... Gua gelak besar biler baca statement Rais Yatim kat dalam Akhbar Sinar Harian... Bila mana dier kata Pakatan Rakyat nih bernafsu besar tapi tenaga tiada.... Hahaha...

Hahaha... Memang betul tue... Pakatan Rakyat memang bernafsu besar tapi tiada tenaga... Tak macam Rais Yatim yabg memang sohih bernafsu besar dan bertenaga... Kalu tidak camana ader amah yang jadi mangsa.... Hahaha

Sebab itu la gua rasa Pakatan Rakyat kena belajar dan amik ilmu dari Rais Yatim.. Kena tanya dier... Dier pakai Viagra ker.. Tongkat Pak Ali ker... Atau dier ader amik Susuk ker... Sebab Rais Yatim bertenaga dan bernafsu besar... Hahaha

Amacam... Biler kiter nak buat sesi temuramah nih? Hahaha

Moga Engkau Bahagia Di Sana

Al Fatihah ....

Allah menyayangi engkau.... Sebab itu Allah mengambil nyawa engkau awal.... Supaya engkau tidak jauh dariNYA... Supaya engkau tidak jauh tersesat.... Supaya engkau kekal bersih dan suci sepertimana engkau dijadikan... Moga engkau bahagia di sana...

Buat yang menculik, menyiksa dan membunuh engkau... Itu urusan dier nanti dengan Allah Taala... Urusan qisas... Bunuh dibayar bunuh

Tetapi engkau telah selamat... engkau telah bersama denganNYA... engkau kini sudah berehat.... Rehatlah sepuas-puasnya disamping Allah Taala... Bermainlah sepuas hatimu di padang nan hijau... Berlarilah sejauh mana engkau boleh berlari..  Ketawalah sebanyak mana engkau boleh ketawa... Jangan sedih... Jangan menangis.... moga kami juga harapnya dapat bersama engkau disamping Allah, Tuhan Rabbul Jalil...

Al Fatihah untukmu William Yau... dan belasungkawa buat Ayah dan Ibumu... Moga mereka juga akan beroleh hidayah dari Allah Taala,,,,

Ameen...



25 January 2013

Rakyat Terengganu Sudah Berani Lawan Najib Razak

Bhai.... Semua pasai Royalti minyak dan gas... Rakyat negeri Terengganu sudah mula berani lawan Najib Razak... Isu berkaitan dengan Royalti Minyak adalah bukan isu politik... Ini isu hak... Isu maruah... Isu berkaitan tanah dan kedaulatan...

Jadi semua anak negeri ini wajib prihatin dan tuntut hak mereka ini bagi zon Bertan PM307 yang memang hak Terengganu..... Tak kira la walau siapa pon lu orang... Lu orang kena bangkit perjuangkan hak lu orang... Hahaha... Takkan la gua orang Perak plak nak kena perjuangkan untuk lu orang.... Hahaha

Jangan berlengah... Nanti putih mata... Hahaha

UPDATE : Hari nih (26 Januari 2013) banner ini telah hilang.. Berkemungkinan dicabut dan dibuang oleh JKKK atau AJK Masjid tempat ia dipasang. Atau mungkin ditanggalkan sendiri oleh yang empunya banner. Gua tak tau... Tapi yang pasti sudah tidak ada lagi dipamerkan... Hahaha

Gua Dah Mengadu Kat FIFA

Bhai... Setelah berbincang dengan kengkawan... Tadi... Petang tadi gua dah antar satu aduan kepada Sepp Blatter, Presiden FIFA...

Gua buat aduan pasai belum pernah dalam sejarah bolasepak dunia yang ditadbir dibawah FIFA, ada anggota FIFA yang membiarkan pasukan bolasepak membawa anggota keselamatan bersenjata api kedalam stadium bola...

Gua berharap FIFA akan menyiasat perkara ini dan kalu perlu mengambil tindakan drastik untuk menghentikan tindakan provokatif macam nih... Bolasepak adalah sukan dan bukan medan perang.

Aper-aper pon... Gua akan tetap desak FIFA siasat dan kalu perlu amik tindakan drastik sebab perkara ini agak kritikal. Gua akab cuba update nanti aper komen Sepp Blatter.

Bagi peminat bolasepak. Harap dapat bagi sokongan dengan sama-sama beramai-ramai hantar aduan kat FIFA pasai nih... Okeh...


Aku Punya (AP)

Bhai.... ader member mintak gua bagi ulasan tentang isu AP kereta Porsche Cayman WWF 3000 tu.... diorang nak tau pandangan gua.... Hahahaha.. kalu ikutkan gua malas nak ulas... sebab orang lain dah ulas... tapi pasai pada gua isu nih besar... jadi terpaksa la gua ulas gak.... hahaha

Okeh....

Pembelian guna AP itu sah kalu guna pmilik AP... cuma... camnie la... secara tidak langsung tindakan nih semacam Ali Baba gak la... Ali dapat lesen dan permit.. Tapi Ali tak buat kerja... yang buat kerja dan sediakan modal aderlah Baba... sebab Baba tumpang lesen dan permit Ali... sama ader Ali dapat komisyen atau tidak... dari segi etika... ianya memang tak ader etika...

Tak kira la Ali tue jenis berserban besar dan berjubah tebal... tak kira la Ali tue kaki masjid dan hafal kitab....   Dari segi ini... Ali adalah sama dengan Awie (bukan nama sebenar) yang kaki pukul.. kaki disko.. kaki kelab malam .. kaki mabuk... kaki minum... kaki perempuan... kaki dadah dan macam-macam lagi jenis kaki...

Aper-aper pon... Ali dan Awie adalah samer... kedua-dua tidak beretika...

Ader paham ka analogi yang gua kasi nih... hahaha.. kalu tak paham.... lu amik kapla lu dan hentak 18 kali ke lantai.... jangan sebarang lantai... kena buat kat lantai Malai Rock Station (MRS) tu.... hahaha

Oh yer... dalam kes macam nih.. walau aper pon alasan yang diberi .... tindakan bapak memindahkan AP (Aku Punya) tu kepada anaknya adalah tidak beretika walaupun anaknya memang kaya (tidak mungkin sekaya Qarun).... Kalu anaknya kaya.... beli la kereta sendiri tanpa guna AP.... okeh....

Hancussss...... inilah yang gua katakan dulu... biler PAS kecoh nak guna slogan PAS ganti UMNO.... maknanyer... memang betul PAS ganti UMNO... perangai sebijik samer... kelaku samer jer....

Hanya Di Malaysia....

Bhai... Kalu lu nak tau.... hanya kat Malaysia jer... orang mati masih lagi kena gari... maybe takut jadi hantu atau Zombie Kampung Pisang kot.... pastu jalan sendiri dan mengganggu orang ramai... Hebat tau bhai... Dalam dunia nih takder tempat lain yang sehebat Malaysia... hanya di Malaysia jer bhai ader benda camnie... hahaha

Punya la dasat .... kalu dah mati pon masih bergari... gua tak tau la aper cerita nih... Cukup la kalu dah mati dalan keadaan bergari tue... tangkap jer gambar tangan sedang bergari... aper kejadahnya sampai ke rumah mayat (forensik) pon masih gari tak bukak....

Ini SOP mana punya nih.... IO (Investigative Officer @ pegawai penyiasat) kes nih orang baru ker... takkan dier tak tau SOP ... takkan la dier takder budibicara.... Aper daa... Setahu gua... mengikut undang-undang... suspek yang sedang bergari tidak boleh dibelasah, dipukul atau dicederakan... Malah apa sahaja tindakan kacau ganggu adalah dilarang sama sekali... Ini SOP asal dalam perkhirmatan PDRM...

Tapi tak tau la yang ini ikut mana punya SOP... maybe diorang ikut Rahim Thamby Chik punya spesial SOP.... hahahaha


24 January 2013

Maksum Ker?

Bhai.... Gua takmo nak ulas mender... lu tengok dan baca jer aper yang gua paparkan dan linkkan kat sini.... okeh.... dan simpan jer la komen lu dalam hati jer... sebab nanti karang kena tulah dan daulat.... hahahaha ... cam siot jer...






Takutnya

Bhai... Di Thailand... Raja Thailand dianggap setaraf Dewa... dan juga maksum dari segala salah laku. Bagi sesetengah rakyat Thailand yang terlalu taksub... Raja Thailand bukan setakat Dewa... Tapi aderlah jelmaan Tuhan di muka bumi.. Dan majoriti rakyat si Thailand beragama Buddha setelah Ayuthia mengalahkan dan menakluk Siam sekitar lapan ratus lima puluh tahun dahulu...

Jadi ... Barangsiapa yang menegur Raja di Thailand dianggap melakukan penghinaan kepada Raja Thailand... Dan hukuman bagi sesiapa yang menghina Raja Thailand ini adalah agak berat. Malah kalu ikut sejarah.. Ada yang mati kerana perkara ini... Semua kerana Kerajaan Thailand telah meletakkan satu undang-undang yang keras berkaitan perkara ini....

Sebabnyer.. Raja Thailand adalah Dewa dan ianya juga adalah bayangan Tuhan di muka bumi...

Hehehe.... Itu yang berlaku di Thailand... Diorang ramai yang kafir dan kuffar... Diorang bukan Islam.... Nasib baik itu cuma berlaku disana... Hahaha

Di Malaysia... Ada sesetengah orang Melayu menganggap Sultan dan Raja adalah bayangan Tuhan di muka bumi... dan dinaikkan title kononnya para Sultan dan Raja Melayu ini adalah Ketua Agama Islam. Namun .... ramai dikalangan mereka (kalu tidakpun semuanya) berbuat pelbagai macam perkara yang jauh menyimpang dari dasar Islam... Malah ada Mufti yang sanggup menutup matanya dari melihat kerjabuat kurafat, sesat dan syirik yang dilakukan oleh para Sultan dan Raja termasuklah kerja maksiat... Langsung takmo nak kasi nasihat ker aper... Sebab pentingkan pangkat dan jawatan.... Malah diorang nih lupa kepada siapa yang sebenarnya memberikan rezeki ....

Tapi pada gua... Sesat tetap sesat... Syirik tetap syirik.... Kurafat tetap kurafat... Dan maksiat tetap maksiat... Pergi jahanam la title Ketua Agama berbagai... kalu kerja maksiat, khurafat, syirik dan sesat dibuat... Jadi Ketua Agama patut kelaku ader baik la... tapi ntahla....

Dan adakah kerana kita menegur para Sultan dan Raja-Raja Melayu supaya jangan buat kerja bangang camni boleh menyebabkan kita dihukum seperti mana yang berlaku di Thailand... Jika ia... Maka laknat lah tujuh belas keturunan para Sultan dan Raja-Raja Melayu yang buat kerja sesat, syirik, kurafat dan maksiat...

Dan jika kerana gua melaknat para pelaku kerja bangang mengalahkan syaitan ini boleh menyebabkan gua kena hukuman macam di Thailand tue... Maka gua pulangkan kepada Allah Taala segalanya... Kerana Allah Taala adalah sebaik-baik pemberi balasan... Itu ajer...

Eeeiiii .... Takutnya.... Hahaha



Siapa Jual Negeri

Bhai... Pemimpin UMNO selalu cakap.... tindakan blogger pro Pakatan Rakyat semacam menjual negara ini... Diorang juga ader cakap bahawa Pakatan Rakyat bersedia untuk jual negara ini biler dapat kuasa memerintah... Hahaha.... tapi yang sebenarnya.... gua rasa lu orang pun tau saper sebenarnya yang jual negeri dan negara nih...

Bukan setakat satu negeri pernah dijual... malah banyak negeri yang pernah dijual. semuanya kerana inginkan kuasa... inginkan pengaruh... inginkan wang ringgit... sejarah telah membuktikan bahawa bukan rakyat yang menjual negeri dan negara ini.... Sejarah tidak menipu bhai... sejarah tidak menutup kisah sebenarnya.... hehehe

Yang menjual negeri-negeri Melayu satu masa dulu aderlah tak lain tak bukan aderlah... para Sultan dan Raja serta kerabat diraja termasuklah pihak istana..... Ini terbukti... gua bukan cakap takder fakta... ini sejarah la bhai... gua bukan nak menghasut mender... ini bukti nyata...  tak ader sapa boleh sangkal... Yang menjual negeri-negeri Melayu aderlah para Sultan dan Raja-Raja Melayu la......  Kalu tidak tak ader la Mindanau dan Sabah tue dijual kepada penjajah oleh Sultan Sulu... Sultan Sulu pon Melayu jugak la bhai..

Perak pernah terjual kepada British... Pulau Pinang dijual kepada British... Singapura dijual kepada British... Itu belum masuk lagi beberapa perjanjian lain yang semuanya mengarahkan kepada penjualan atau penggadaian kuasa dalam negeri-negeri Melayu.... Tak payah jauh la.... yang kelam kabut turunkan tandatangan pada perjanjian Malayan Union bukan saper-saper... semuanya dari Majlis Raja-Raja Melayu... yang best tue tak ader sekor pon penasihat para Sultan dan Raja-Raja Melayu yang nak bagi nasihat supaya melawan penjajah.. melainkan buat deal dengan penjajah.... aper daaa..

Ini semua sejarah la bhai... jangan jadi bodoh kalu nak kata gua menghasut dan menghina Sultan dan Raja-Raja Melayu.... ini kenyataan... bukan khayalan...  So... lain kali sebelum lu orang cakap dan tuduh kitorang nih nak jual negara nih... sila semak balik sejarah... siapa yang tandatangan perjanjian dengan penjajah.... siapa yang tergedik-gedik buat deal dengan penjajah... siapa yang kelam kabut cari jalan untuk deal dengan penjajah demi kepentingan peribadi diorang...

Siapa pulak yang lari masuk hutan kerana takut nak lawan Jepun... walhal rakyat jelata bermati-matian lawan penjajahan Jepun... kena pancung la... kena bunuh la... siap ader yang kena campak bekerja di Landasan Keretapi Maut di Burma..... ader lu dengar citer pasai Sultan, Raja dan kerabat Istana terlibat dalam penentangan dengan penjajah.... hahaha.... lari mencicit ader la... dan ader diceritakan dalam sejarah pasai kejadian lari mencicit masuk ke hutan tue.... hahaha ... Malah ader dalam sejarah citer pasai ader Sultan dan Raja-Raja Melayu yang membuat perjanjian dengan Jepun demi untuk menyelamatkan kedudukan dier... bukannyer berperang melawan Jepun... tapi dengan mudah membuat perjanjian.... aper daaa...

So... kalu rasa nak jadi Tuan kat Malaysia nih... Tuan kat Tanah Melayu nih.... nak jadi leader yang orang awam dan rakyat hormat... sila kedepan dulu dalam banyak hal... jangan menyorok dibelakang title... jangan berlindung dibelakang status Istana... tunjukkan bahawa lu orang layak dihormat sebagai Tuan... jangan jadi pengecut...

Kalu ikut citer dulu-dulu... biler berperang ker aper ker... pemimpin yang kedepan dulu... pemimpin yang jadi leader... tapi dalam keadaan Malaysia dan Tanah Melayu .... yang lari menyorok.... dan berlindung aderlah golongan pemimpin terutama sekali golongan Istana... Tapi ader hati nak orang angkat sembah... nak orang hormat... konon bayangan Tuhan di muka bumi la....  cheiyy.... Dalam sejarah... Rasulullah S.A.W sendiri pon lead pertempuran... sampai luka dan cedera.... tapi cuba lu orang tengok sejarah Melayu balik... dan bagi satu nama Sultan atau Raja Melayu yang pernah lead pertempuran dengan penjajah..... hahaha


By the way.... Selamat menyambut Maulid 'ul Rasul Sayyidi Mustofa Muhammad Ibni Abdullah ... Selawat dan Salam buat Rasul junjungan.  Ameen...

Sindrom Bekas...

Bhai... Lu tau dak apa maknanyer bekas... Bekas nih ader dua maksud... Maksud yang pertama adalah tempat untuk meletakkan barang (contoh seperti bekas abu rokok atau bekas menyimpan beras) .... Hahaha... Tapi bukan maksud nih yang gua nak ulas... Hahaha .... Tapi....

Tapi gua nak ulas tentang satu lagi maksud bekas.... Hahaha... Maksud bekas yang satu lagie aderlah... sudah digunakan @ barang reject @ terpakai .... Hahaha...

Yang ini cukup sinonim dengan kita di Malaysia... Sebagai contoh....semasa ader kuasa.... semasa dipuncak kuasa... langsung dier tak sedar apa kerja buat dier yang khianat... Tapi... biler dah bersara... pandai pulak dier dedahkan itu ini... kononnya dulu terikat dengan perjawatan... macam sial jer kan.... Hahaha...

Mola-mola gua kena maki bekas SUK Perak si Abdullah Antong tue.... Betapa macam sial jer perangai dier masa jadi SUK ... Macam mana dier tunjuk kelaku haramjadah... Sampai terbongkang Kerajaan Perak yang sah... Macam mana belit dier sampaikan tabley nak buat sidang dewan dalam premis kerajaan negeri... Terpaksa bersidang di bawah pokok... Tapi... Biler dah bersara... Biler dah jadi bekas... Pandai plak dier berlakon baik jumpa dan masuk dalam Parti PAS... Siap buat muka sedih kononnya masa dulu tue dier ditekan... Tapi yang lagi bodoh aderlah PAS yang percaya kononnya Abdullah Antong nih dah insaf.... dan luluskan dier jadi Ahli PAS... Sampaikan ader pihak yang nak kasi dier nih jawatan dalam PAS... Sial betul lar...

Keduanya yang gua layak maki aderlah bekas Pengerusi SPR .... si Abdul Rashid tue... Dulu masa dier berkuasa... Tindakan dier dan kerjabuat dier terlalu celaka... Sombong dan bongkak dengan jawatan dier... Malah dier siap cabar rakyat untuk buktikan SPR bersalah... Walhal dier tahu memang SPR banyak salah... Tetiba biler dah bersara dan jadi bekas... Mula buat muka sedih... Mula dedahkan itu ini... Mula bagitau orang ramai yang dulu dier ditekan untuk buat macam tue.... Dan yang bodohnya aderlah PAS jugak yang banyak bagi peluang dier berforum kononnya mendedahkan kepincangan SPR... Gua ader terdengar gak citer yang kononnya PAS nak bagi Abdul Rashid nih peluang ader jawatan... Kalu jadi la... Macam sial jer kan..

Yang ketiganya gua nak maki aderlah bekas Timbalan Presiden PAS... si Nasharuddin Mat Isa tue.... yang ini gua takmo nak tulis contoh perangai dier... Gua rasa lu orang yang biasa baca blog gua tau aper pandangan gua tentang mamat bangsat sekor nih... Sori... Gua tak respek langsung keilmuan dier... Sebab pada gua kalu ader ilmu banyak pon... tapi tak beramal... atau beramal secara salah... aper kejadahnyer... Tapi yang lagi bodoh aderlah PAS yang masih lagi ingat Nasharuddin Mat Isa nih ader hati lagi ngan PAS... Walhal ... Mangkuk nih dah lama dah takder dengan PAS.. tapi pasai wala' punya hal... Nasharuddin Mat Isa masih lagi dikekalkan jadi Ahli Majlis Syura Ulama PAS... Mana taknyer geng dier cukup ramai dalam kepimpinan PAS... Mudah sangat la PAS nih diperbodohkan...

Yang keempat gua nak maki aderlah bekas-bekas pegawai kanan PDRM (gua rasa lu orang boleh agak siapa yang gua maksudkan) ... Dulunya masa diorang pegang jawatan... Ader kuasa... Aper yang tidak dibuat oleh diorang untuk menghalang dan menggagalkan PAS dan semua parti pembangkang pro rakyat setiap kali pilihanraya dan sebagainya... Berapa kali masa diorang dipuncak kuasa tue diorang arahkan supaya permit ceramah dibatalkan... Disekat... Malah dihantar SB untuk memantau dan mengugut.... Malah diorang nih sanggup sokong dan menyebelahi UMNO/BN dalam banyak hal... Tapi biler dah bersara... Dah jadi bekas... Pandai plak buat muka baik... Buat muka innocent... Konon dulu buat cam sial dan haram tue kerana terpaksa... Sebab tekanan... Haramjadah betul lar... Tapi yang bodoh tetap juga PAS pasai ambil diorang nih join parti... Bagi diorang peluang berceramah...

Malah sampai ader plak cadangan nak kasi diorang nih jadi calon PRU13... Wei pimpinan PAS... Awat... Dah takder sangat ker ahli parti yang bertahun bersetia dengan PAS dimasa susah dan dimasa senang... Kenaper diorang nih takder chan nak jadi calon... Aper paaai orang yang tak ketahuan kesetiaannyer nih nak diangkat jadi calon.... Kalu kena perdajai amacam... Bodoh betul lar....

Cukup lar empat nih dulu gua maki hamun pada saat sambutan Maulid Al Rasul.... Chanteq betul la time gua nih.... Hahaha

23 January 2013

502 Tahun Dahulu

Bhai... 502 tahun dahulu.. Kerana tipu daya dan permainan helah dari Raja Mendaliar dan Si Kitul... Melaka lenyap daripada peta dunia sebagai sebuah kerajaan berdaulat... Bercempera lari segala isi istana dan kaum kerabat.... Semua kerana serangan Portugis dengan dibantu oleh pembelot dari Jawa yang mendedahkan rahsia ilmu pertahanan pendekar Melaka...

Semuanya kerana Mendaliar dan Si Kitul... Habis rosak satu empayar... Yang lawaknyer... bangsa Mendaliar dan Si Kitul ijilah jugak yang kekal sampai hari ini (502 tahun sesudahnya) menguasai politik Malaysia... Bangsa yang asalnyer datang dari Benua Kalingga ... Ada yang singgah dan menetap di Pariaman pada persisiran pantai sebelah barat Sumatera tidak jauh dari Bangkinang (ibu negeri Kerajaan Melayu Kampar)... Ada yang terlajak sampai dan menetap di Kedah Tua dan memudik ke selatan sampailah ke Melaka...

Asalnya mereka kebanyakan beragama Hindu dan berkasta paling rendah... Iaitu Kasta Paria... Jadi sesampainya mereka ke sebelah sini... Di tanah Bani Jawi... Ramai yang memeluk Islam semata-mata mau mengelak dari isu kasta... Maka jadilah mereka ini dikenali sebagai Keling atau Mamak... Keling itu adalah sinonim dengan perkataan Kalingga.. Sebab dahulunya wilayah India, Pakistan dan Bangladesh itu dikenali sebagai Kalingga...

Okeh... Semua orang tahu sejarah.. Jadi gua tak mo nak citer lebih pasai nih... Aper yang gua nak citer aderlah tentang pengaruh Kalingga nih dalam senario politik Malaysia... Semenjak 1982 apabila kaum Kalingga menguasai politik di Malaysia... Mereka terus menerus mempergunakan pelbagai instrumen yang ada untuk memperkukuhkan kuasa mereka.. Malah dengan kuasa yang ada pada tangan kaum Kalingga ini... Mereka telah berjaya menukar identiti daripada penggunaan anak lelaki @ anak perempuan kepada menjadi bin @ binti.

Ini bagi mengesahkan bahawa mereka adalah Melayu... Hahaha... Walaupun mereka diatas kertas menjadi Melayu... Tetapi mereka masih tidak dapat memisahkan diri mereka daripada identiti dan jatidiri seorang Kalingga... Mereka tetap berbahasa Tamil dirumah malah menu makanan dan minuman mereka juga kekal dalam identiti Kalingga.

Dan kini selepas 502 tahun, virus Kalingga ini sekali lagi cuba merosakkan Malaysia dengan belit dan helahnya... Takkan la kita setelah 502 tahun tetap lagi ditipu dan diperdaya oleh mereka-mereka ini... Betapa bodohnya orang Melayu yang senantiasa ditipu oleh bangsa yang berasal dari Benua Kalingga...

Hahaha... Ini mukaddimah dari gua.. Nanti ader masa gua tulis lagie.... Hahahaha...

P/S : Tolong la buang jauh-jauh penyakit ini aaaa... Hahaha

TNB Untung Besar Sebab Tekan Pelanggan?

Bhai... Ramai orang bising pasai bil elektrik yang macam bangang jer pengiraan dier.. Ramai yang kena teruk lepas ditukar meternya... Bagi gua ... Gua guna elektrik 3 phase... Dan sekarang nih bil elektrik dan macam kat kedai runcit...

Kalu dulu 3 tahun dulu... Bil gua cuma RM100++ .... La nih dah cecah RM400++ ... Walhal takder pertambahan peralatan elektrik pon... Giler aper... Itu yang gua tak paham.... Tambah plak bil skrang nih dier kira 200 unit pertama... 100 unit kedua... 100 unit ketiga... 100 unit keempat ... Dan 100 unit kelima...

Pening... Kalu dulu cuma 200 unit pertama... 200 unit kedua dan 200 unit seterusnya.

Yang jadi mangsa adalah pelanggan utiliti nih... Rakyat biasa.. Yang kaya dan untung aderlah Mokhtar Bukhari dan IPP yang lain... Diorang pakai gas untuk janakan elektrik... Tapi dapat subsidi berbilion ringgit... Pastu elektrik yang dijanakan mesti TNB beli... Harga plak tinggi nak mampus TNB kena beli...

Kalu TNB kaya dan untung... IPP mestilah lagi berganda kaya dan untung... Macam haram jer kan...

Ada Kupon Makan Tue... Hahaha

Bhai... 5 Februari nih lu jangan pergi mana-mana... Mari datang ke Padang Sekolah Kebangsaan Taman Inderawasih di Butterworth nih... hehehe... boleh dapat kupon makan la wei... hahaha... RM10 seorang punya kupon makan... hahahaha... hebat.. hebat...

Muhyiddin Yassin khabarnya akan hadir kat Himpunan Rakyat 1 Malaysia disini pada 5 Februari nih... jadi untuk dapatkan sekitar 20 ribu orang hadir... akan ada disediakan kupon makan sebanyak 20 ribu keping.... hehehe... pergh... hebat bhai...

Lepas la bajet makan malam hari tue... hahaha... jangan lupa bawak anak bini sedara mara dan jiran sekampung.... kasi ramai-ramai datang... kalu tidak membazir jer kupon sebanyak 20 ribu tue....  Modal dah kuar RM200 ribu untuk kupon makanan tue jer... hahaha..

Itu belum masuk lagi bajet untuk khemah dan siaraya... hahaha... Bas disediakan atau tidak tue gua tak tau.. Tapi biasanyer kalu ader even UMNO/BN... jangan risau... transport disediakan.... hahahaha... Jangan lupa aaa... janga kasi malu kat Muhyiddin Yassin... dier nak ader 20 ribu orang hadir... jangan kurang orang tau.... hahaha... nanti makana berlebih tue tak tau nak campak kemana.... hahaha..



Bhai.... lu bayangkan la kalu Pakatan Rakyat terpaksa nak sediakan kupon makanan untuk peserta #HKR112 itu hari... kata la kalu ader 100 ribu yang hadir... pergh... mau RM1 juta dah abis untuk kupon makan jer... hahaha.... mana PR nak cari duit.... hahahaha...

Mampuih punya la lawak BN nih nak dapatkan sokongan orang ramai.... hahaha... terpaksa kuar modal besar.... hahaha

SPRM Pun Nak Main Bola?

Bhai... Hahaha... Lawak la... Cuma dalam beza sehari jer SPRM dah cakap berbelit... Hahaha... SPRM nak main bola jugak ker? Hahaha... Lawak betul lar....

Semalam kecoh dalam media yang katanya Ibupejabat SPRM mengesahkan tak ader hantar pegawai diorang untuk siasat pengadil perlawanan bolasepak antara Kelantan dan Johor Darul Takzim baru-baru nih... SPRM kata diorang tak tahu...

La nih.. Kuar plak berita yang katanya SPRM memang tahu ader pegawai penyiasat SPRM yang telah menyiasat para pengadil perlawanan bolasepak tue.. .... Hahaha... Biar betul nih...

Takkan pasai nak cover perangai bangan golongan VVIP kot sampaikan SPRM pon dah mula cakap berbelit.. Ini macam kalu memang sahlah SPRM langsung tabley dipercayai...

Lu tengok dua snapshot dibawah nih... Okeh...



Biar Betul Nih.

Bhai... gua dimaklumkan bahawa ada dua kumpulan media penchachai dari Unit Media Baru UMNO (UMB) join sekali dalam lawatan rasmi Najib Abdul Razzaq (hahaha... kat Palestin nih diorang tulis nama Razzaq bukan Razak... hahaha) ke Palestin dan Semenanjung Gaza.

Persoalan gua... kalu RTM pergi tue gua rasa memang logik sebab dia adalah media Kerajaan.. dibayar dengan duit cukai.. dan memang itulah kerjanya... kalu MediaPrima dan lain-lainnyer pergi... gua memang tau kos diorang tanggung sendiri... sebab gua dah biasa ikut misi media komersial macam nih...

Cumanyer.... macam mana plak dua kumpulan media penchachai dari Unit Media Baru (UMB) UMNO nih pergi samer ikut rombongan lawatan rasmi nih.... diorang guna dana sendiri ker sebagai belanja kos ikut serta tu..... err...diorang pakai duit UMNO ker.... atau.... diorang pergi ditaja dan dibiayai oleh cukai  yang dikutip dari rakyat...

Sekarang nih kecoh dua kumpulan nih berbangga dapat ikut serta lawatan rasmi Najib Abdul Razzaq ker Palestin dan Semenanjung Gaza... kecoh dicanangkan kat sana sini... blogger penchachai UMNO semua dok kecoh.... hehehe

Ikut maklumat yang gua dapat... diorang nih tak kuar kos mender pon... pergi satu group dengan RTM ..... errr... biar betul... macam mana nih.... macam mana nak buat odit nih.... wah... itu macam kalu banyak best la... UMNO dan Kerajaan Persekutuan serupa samer jer... dana kerajaan adalah dana UMNO.... macam tue ka kira....

Gua mintak diorang perjelaskan dan buktikan ... mana diorang amik dana untuk kos ikut serta dalam lawatan Najib Abdul Razzaq ke Palestin dan Semenanjung Gaza....

Oh yer... lupa nak citer... dua media penchachai tue aderlah PerakToday dan KL Pos




22 January 2013

Bila Bola Dah Jadi Macam Politik Malaysia

Bhai... Nih aper punya citer nih... Camana boleh ader 4 orang yang menyamar jadi pegawaj SPRM pi kacau ganggu pengadil perlawanan bolasepak nih... Macam haram jer kan... Hahaha

Takkan la TMJ nak ugut pengadil perlawanan kot... Nampak macam tak logik jer... Takkan la dengan ader enam laras karbin Colt M4 tue tak cukup lagi nak kasi orang takut... Takkan perlu sampai nak menyamar jadi pegawai SPRM...

Aper-aper pon... Kredibiliti FAM sudah tercalar... Semenjak dua menjak nih... FAM dah jadi tak ketahuan... Sebab itu la gua dari dulu lagi memang tak suka dua jenis manusia nih terlibat dalam sukan bolasepak... Satu aderlah golongan Istana dan satu lagi aderlah ahli politik... Hancuss jadinyer...

Sebab itu la sukan bolasepak kat Malaysia nih jatuh merudumt tak kebah-kebah macam ayam berak kapur... Hahaha... Pasai dua jenis manusia tue.... Shooosh... Pi main jauh-jauh boleh tak... Jangan campurtangan bab sukan bolasepak...

Lagi lama lu orang duduk dalam sukan bolasepak... Lagi teruk mutu permainan... Dan lagi menyampah para peminat sukan kat Malaysia nih... Tolong blah la... Dan bawak sekali lu punya enam laras karbin Colt M4 tue ....

PAS Patut Keluar Dari Pakatan Rakyat

Bhai.... lu baca tajuk artikel gua nih berkali-kali aaa.... jangan baca sekali lalu.... hahaha... sila baca berkali-kali.... Hahahaha..... Agak-agak lu aaa.. ini ayat siapa yang punya..... Ayat nih siapa selalu guna... Ayat nih siapa yang selalu ucapkan..... Hahahaha

Kalu lu kata ayat nih adalah ayat orang UMNO.... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat pemimpin UMNO .... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat pemimpin BN.... lu salah...

Kalu lu kata ayat nih adalah ayat NGO JATI .... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat NGO PERKASA.... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat Konsensus Bebas.... lu salah...

Kalu lu kata ayat nih adalah ayat TV3... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat RTM.... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat UTUSAN... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat BERITA HARIAN... lu salah...
Kalu lu kata ayat nih adalah ayat BERNAMA.. lu salah

Hahahaha... abis tue... ini ayat saper aaa... ayat saper yang sebetulnya..... hahahaha.....

Sabor bhai... tak best la kalu gua tulis awal-awal.... hahahaha..... Sebelum lu nak tau jawapannyer... sila lu baca kat bawah nih dulu.... kat sini ader kata kuncinyer... hahahaha... bukak mata... dan bukak hati.... jangan taksub...

Sisi Terbaik Khairy Jamaluddin

Bhai... setiap daripada kita nih ader dua sisi... sisi macam hampeh... dan sisi terbaik.... kalu 90% daripada masa hidup kita dikuasai oleh sisi macam hampeh... huh... rasanyer memang dah tak dapat nak tolong dah....  Tapi kalu sisi terbaik kita sentiasa ader lebih dari 60% menguasai hidup kita... makanyer kita akan jadi orang yang bagoosh...

Gua tak nafikan ... gua sendiri pon ader sisi yang macam hampeh... hahaha... kita manusia la bhai... nak buat camana...  tapi rasanyer la... sisi macam hampeh tue tak menguasai diri gua lebih dari 30% .... hahaha.... Sisi macam hampeh gua... gua rasa lu orang tak perlu tau.... hahahaha

Orang yang zuhud pon ader sisi hampeh dier sendiri... hahaha... walaupun zuhud.. sesekali... terkeluar gak.. dan ternampak gak sisi hampeh dier... hahaha.... Tapi... kalu sisi hampeh tue menguasai diri orang zuhud.... hahaha... mampuih... hancuss.... hahaha

So... yang kat bawah nih gua rasa aderlah sisi terbaik Khairy Jamaluddin... bila mana dier bercakap menggunakan akal yang waras... bukan bercakap dengan buntut yang legam..... hahaha... Bagoosh... ahli politik yang berfikiran terbuka memang kita alu-alu kan walau disebelah mana sekali pon... Ahli politik yang matang dan waras...


Masalahnyer... Malaysia nih mempunyai ramai ahli politik yang tahap bangang ... yang sisi hampeh dier lebih menguasai sisi terbaik.... Contoh nyata aderlah seperti Ibrahim Ali.... Hassan Ali.... Zulkifli Nordin ... Zahrain .... Gobalakrishnan.... hahaha... ramai ooooo..... Karpal Singh pon kadang kala sisi hampeh dier lebih menguasai diri... hahaha... Err... dalam PAS takder ker... hahaha... ader la bhai.... tue cuba tengok Nasharuddin Mat Isa dan Nik Abduh..... hahahaha

Oh yer... lupa nak citer... ader orang tanya gua... biler nak ulas pasai golongan Ulama yang "hadir" dalam HKR112 hari tue..... hahahaha..... gua bagitau nih... sabor... ulasan dier panjang... nanti gua tuliskan... memang gua sendiri tak sabor nak tulis... hahaha.... siap la lu orang...

Jangan Terpedaya

Bhai... Kalu lu sumer perasan aaaa... Satu demi satu keputusan Mahkamah berpihak kepada Pakatan Rakyat... Dari Anwar Ibrahim sampailah kepada Khalid Samad... Yang lagi best tue... Kalu ader sahaja yang berkaitan dengan Utusan Malaysia.... Rasanyer mesti boleh menang... Nampak macam institusi kehakiman kita semakin bersih dan telus serta tidak dipengaruhi...

Tapi......

Tapi jangan terpedaya la bhai... Pada pandangan peribadi gua ini semua adalah sebahagian dari grand design... Grand design pihak tertentu.. Yang pastinya akan mempergunakan benda nih sebagai justifikasi atas tindakan yang mereka ini akan lakukan...

Gua percaya bahawa ini adalah satu jalan mudah untuk kumpulan ini mempergunakan institusi kehakiman dalam rancangan mereka.. Nanti masa tue kalu kiter peetikaikan keputusan mahkamah... Mesti kumpulan ini akan mengatakan bahawa keputusan mahkamah adalah tepat dan telus... Kalu tak tepat dan telus kenapa sebelum ini banyak kes yang melibatkan Pakatan Rakyat akan berpihak kepada Pakatan Rakyat...

Lepas PRU13 kalu keadaan tak memberansangkan.. Diorang akan gunakan mahkamah sekali lagi... Dan masa tue kita dah tak boleh nak pertikai keputusan mahkamah... Sebab kita sendiri cukup seronok sebelumnya atas beberapa keputusan mahkamah yang berpihak kepada kita...

Masa tue ... Baru padan muka kita yang konfiden mahkamah dah telus.... Hahahaha..... So... Jangan terpedaya la bhai... Hahahaha.....

Lain Diminta Lain Yang Dapat

Bhai.... gua biasa lepak dengan kawan-kawan yang berlainan kaum dan bangsa.... Dalam tugasan kerja gua seharian... memang gua berpeluang untuk berjumpa dan berinteraksi dengan macam-macam jenis orang... Ikut keperluan dan ikut tugasan... Kalu tugasan gua berkaitan dengan kerja hakiki... tengok pulak kerja hakiki yang mana satu....

Orang macam gua nih ader banyak kerja hakiki... hahaha... nak buat camana la bhai...

So... biler gua berurusan dan berinteraksi dengan kaum India di Malaysia nih... rata-rata keluhan yang gua dapat dengar aderlah dalam isu dianaktirikan terutama sekali dalam bidang pendidikan .... Memang gua tak nafikan isu bidang pendidikan untuk kaum India agak terkebelakang.... Kita ader bantyak jugak sekolah Tamil.. tapi kebanyakan daripadanya begitu daif dan memalukan.

Sungguh... walaupun telah lebih 56 tahun negara ini mencapai kemerdekaan, namun keadaan sekolah tamil banyak yang masih lagi seperti tahun 60'an. Ader yang tiada lantai simen, Ada yang tiada dinding... Kalu lu tarak percaya.. sesekali tue jalan-jalan la cuti-cuti Malaysia.... tengok pi sampai ke estet berbagai...

Sebagai warga Malaysia (Jus Soli)... mereka berhak untuk mendapat kemudahan pendidikan yang setaraf... Tapi malangnyer... pihak yang bertanggungjawab keatas kepentingan kaum India di Malaysia nampaknya memang lebih mementingkan diri mereka sendiri... mementingkan keglameran...  Bila mana kaum India menjerit meminta perubahan pada sistem pendidikan peringkat rendah aliran Tamil ini dipertingkatkan... aper yang mereka dapat... Yilleks... Nehi...

Tapi ... dek kerana nak glamer berbagai... pihak yang bertanggungjawab nih... bagi benda lain... benda yang dah ader banyak...  iaitu buat Kuil (Kovil).... buta plak yang terhebat dan terbesar... walhal... benda yang paling utama dikesampingkan.... pendidikan terabai... tapi kuil gempak....  hahaha... lain diminta lain yang dapat.....

Feel dan perangai kaum Melayu yang dibawa oleh UMNO nih jugak dibawa oleh MIC... memamg lawak... Biler UMNO tak pentingkan pendidikan bangsa Melayu (yang dipentingkan buat banyak-banyak Masjid besar tapi nak dapat lebih dari 1 saf waktu sembahyang subuh pun perit) ... perangai yang samer ditiru oleh MIC (buat banyak kuil yang besar... tapi orang yang nak gunakan aderlah seciput)

Mereka nih lupa... bahawa kaum India di Malaysia perlukan anjakan paradigma dan transformasi dalam bidang pendidikan Tamil sejajar dengan Dasar Pendidikan Negara...  sebab itulah diorang kecoh nak buat kuil terbesar dan terhebat di Putrajaya... walhal.... takder satu pon sekolah aliran Tamil di Putrajaya.... hahahaha


Gua tau... mesti ader ramai yang pelik pasai aper tetiba jer gua menulis citer tentang kaum India dan kuil.... Hahahaha... relaks la bhai.... gua setuju dan percaya... bahawa semua kaum di Malaysia berhak mendapat apa yang sepatutnya untuk mereka berdasarkan undang-undang dan perlembagaan serta kontrak sosial yang telah dipersetujui lebin 56 tahun dulu..

Kita semua adalah anak Bangsa Malaysia.....

Ibrahim Ali Versi Perempuan?

Bhai.... Lu kenal Ibrahim Ali tak..... Ala... si kaki gempaq yang suka provoke... tapi biler kena batang hidung dier... lari mencicit tak cukup tanah.... hahaha.... Dah lama dah gua perhatikan... gua rasa aaa gua dah jumpa Ibrahim Ali versi perempuan.... hahaha

Kalu lu tengok betul-betul statement yang keluar dari mulut perempuan nih... mesti lu nak gelak... cakap dier berbelit-belit... kiter tau la yang dier nih asal dari Benua Kalingga.... tapi aper pasai Ibrahim Ali pon samer peranagi macam dier... cakap berbelit-belit... hahaha... maybe la dulu... ikut susur galur satu kapal agaknyer... hahaha

Aper pon.. gua cukup tak tanah nak gelak dengar statement perempuan nih... macam-macam putar belit yang dier buat... ego tak bertempat... pastu bajet bagoosh.... hahaha... nak buat camana kan... hahaha



21 January 2013

Berapa Tahun Lagi Mahu Kaji?

Bhai.... isu permit teksi individu nih kalu ikut seingat gua la (gua malas nak semak tarikh pasai banyak benda lain mau buat) dah masuk dekat 15 tahun kalu tak silap la... atau maybe lebih lagi kot... hahaha... Punya la lama... setiap kali tanya Menteri.... jawapan yang diberi... kita akan kaji... kita akan kaji...

Macam haramjadah betul lar jawapannyer... Sekarang nih timbul cerita kononnya permit individu dah dibagi kepada orang awam sebanyak 45%.... yang selebih tue adalah permit teksi untuk syarikat.... Hahahaha... Nih gua nak tanya lu aaa... dalam 55% permit teksi yang dapat kat syarikat tue... cuba lu bagitau gua... berapa peratus yang dapat kat kroni.... hahahaha

Orang cakap... kalu dikumpulkan semua yang dapat 55% permit teksi syarikat tue... (tak ramai pon).... letak dalam satu ruang... kalu kiter campak satu spark plug motosikal... mau boleh melantun kena kepala lima enam orang kroni.... hahahaha... punya la ramai... itu baru satu spark plug... kalu 500 spark plug... rasanyer semua kapla kroni akan kena hantam sama itu spark plug.... hahaha

Ini menunjukkan ramai benar kroni UMNO/BN yang dapat permit teksi syarikat....

Yang lagi best tue... takder sekor pon yang bawak teksi... semuanya duduk goyang kaki makan hasil sewa permit... Inilah bisnes paling best... sewa permit... dan ini jer la yang kroni UMNO/BN tahu... samer macam Rozali Ismail dan Mokhtar Bukhari ...

Kroni UMNO/BN nih kalu bab ali baba diorang nombor wahid.... sewa permit pasir la... sewa permit teksi la... sewa perrmit melombong la... sewa permit membalak la... sewa tapak pasar malam la... sewa tapak pasar Ramadhan la.... malah aper sahaja yang jenis bisnes sewa dan lepak nih... semua borong kat kroni UMNO/BN .... dan kalu ader lu jumpa bisnes sewa perempuan (pelacur) pon... biasanyer itu mesti ader kena mengena dengan kroni UMNO/BN disebaliknya.... hahahaha

Sebab itu la.. kalu ader bangunan baru yang dipunyai oleh UMNO (ntah dari mana rembat duit)... akan disuruhnya agensi kerajaan atau bank pindah dan beroperasi disitu... Walaupun agensi kerajaan atau bank tue dah lama beroperasi ditempat sedia ada... pastinya akan diarahkan juga berpindah.... Tak payah jauh la... cuba lu tengok Bangunan UMNO Shah Alam .... aper yang ader kat situ... CIMB Bank.... Mahkamah Syariah.... hahaha .... lawak kan....

So kepada Hamid Albar... lu tak payah susah-susah nak kaji mender... Lepas PRU13 nanti.... biler PR menang di peringkat Persekutuan... antara perkara pertama yang akan direleasekan aderlah permit teksi individu... dan semua permit teksi syarikat akan dihapuskan..... hahahaha


Siapa Untung Di Pengerang?

Bhai... Nih aper citer kat Pengerang nih... Bukan main gempak itu hari diorang siap kempen dan lancarkan serta sign MOU berbagai di Pengerang.... La nih nampak maca ader tanda-tanda nak terbongkang... Hahaha

BASF ngan Petronas pon tak dapat cari jalan tengah dalam kerjasama... Walhal itu hari beriya-iya kecoh dan gempak pada launching RAPID...

Nampak macam samer jer dengan aper yang telah berlaku kat Mersing... Ala... Projek Laguna Mersing tue ... Yang ini pon terbongkang gak... Macam mana tak terbongkang... Ader puak yang dok berkira-kira untung besar... Laba besar... Belum aper-aper dah bagitau nak pow itu ini begitu begini ...

Bukan kecik punya worang bhai... Level tinggi... Ader kuning lagi... Hahaha.. Nak cakap payah... Tak cakap kalu lagi payah...

Hahaha... Sendiri mau ingat la bhai... Hahaha... Gua rasa lu boleh agak siapa itu orang kan.... Hahahaha... So... Siapa yang untung di Pengerang nih???

Video XXX Diolah?

Bhai,.... biar betul.... "Dier" kata video XXX tue telah diolah ... takkan la video yang continuous macam tue diolah... tak nampak pun ader ruangan edit cut and paste... Yang ader edit cuma masa panjangnyer video tue... sebab YouTube tak kasi upload video panjang-panjang kalu akaun YouTube cap ayam.... hahaha

Biler plak video #Listen tue diolah.... cer korang semak balik.... hahaha... sebab sepanjang pengetahuan gua dalam bidang video dan photo nih... takder nampak pon bahagian yang diolah oleh orang.... Betul... tak nampak pon..

Tak tau la pulak kalu si Sharifah Zohra Jabeen nih boleh tunjuk kat bahagiaan mana video ini diolah.... hahaha... nak pusing belit tue agak-agak la.... jangan sampai pusing ke Benua Kalingga.... hahahaha




SAH: Sinar Harian Terkhilaf

Bhai... Gua memang ada sedikit respek kepada akhbar Sinar Harian. Setakat nih dia ada menampakkan sedikit ketelusan dalam pemberitaannya. Tapi... biler baca artikel di Sinar Harian tengah hari nih.. gua rasa aaaa ader sedikit silap yang dilakukan oleh Sinar Harian.

Sinar Harian telah terkhilaf dalam menulis fakta dalam satu rencara mengenai 2012, Tahun Malang Pengamal Media yang disiarkan dalam terbitan Sinar Harian hari ini.

Ada sesuatu yang Sinar Harian lupa untuk masukkan. Bagaimana para pengamal media di Malaysia terutamanya jurugambar (tetap mahupun bebas) yang juga telah menjadi mangsa keganasan yang berlaku semasa bertugas.

Kita tidak dapat nafikan bahawa berlaku keganasan melampau oleh anggota keselamatan iaitu Polis pada pengamal media terutamanyaa kepada jurugambar sepertimana yang kita dapat lihat dan saksikan pada perhimpunan BERSIH 3.0 (28 Julai 2012) yang baru berlalu.

Kita biasa dengar pengamal media diancam oleh pihak pengganas dan sebagainya diluar negara. Namun kita tidak pernah dengar pengamal media diperlakukan serupa oleh anggota keselamatan pihak yang berkuasa. Jurugambar dipukul dan dibelasah, kamera dirampas, kamera dipecahkan, kad memori dirampas dan ader juga kes gambar dipadamkan.

Betapa teruknya pengamal media di Malaysia diperlakukan sedemikian oleh anggota PDRM di Malaysia. Maknanya Malaysia setaraf juga dengan Syria, Lubnan, Somalia, Pakistan, Mexico, Brazil, Nicaragua, Paraguay dan juga di Afrika Tengah. Maknanya kerajaan Malaysia sama juga mempunyai perangai seperti pengganas dan kerajaan korup di Amerika Latin.

Memalukan sungguh la.... hahaha... nak buat camana... Itulah Malaysia .... hahaha


Karut Lagi Mengarut

Bhai... Macam-macam cara orang nak pow orang awam... Orang politik cara dier... Orang agama cara dier (err... perlukah gua huraikan?)... Orang bisnes plak cara dier... Hahaha... La nih Ketua Agama pon nak terlibat sama dalam dunia ngepow nih... Hahahaha... Karut... Karut lagi mengarutkan....

Lu tau kan... Kat Malaysia nih la negara yang paling banyak institusi pendidikan... IPTA jer dah ader berapa puluh... Dari universiti, kolej universiti, institut sampailah kepada kolej biasa... Itu baru IPTA.... Kalo kiter tengok IPTS plak... Bercambah... Dalam satu daerah silap-silap ader dua atau tiga IPTS... Hahahaha.... Giler betul..

Mutu pendidikan IPTA dan IPTS kat Malaysia nih.... Hahaha... Hancuss... Kalu ikut standard dunia... Kira sama level ngan Nigeria atau Bhutan.... Hahahaha... Research paper yang ader pon banyak yang layak jadi buat bungkus nasik lemak... Hahahaha... Memang banyak research paper... Tapi semua tue takder nilai komersial... Banyak yang jenis syok sendiri jer... Hahaha....

Bukan la gua nak kata takder langsung yang okeh... Ader... Tapi nisbahnyer 1:10000 kot.... Hahahaha

So... Nih ader saranan dari Majlis Professor Negara agar diujudkan satu Universiti Islam Malaysia.. Konon sebagai pemangkin kepada Islam... Sejajar dengan aspirasi Majlis Raja-Raja Melayu.... Hahahaha... Pasai aper gua gelak... Hahaha... Pasai yang bagi aapirasi tue hahaha... Banyak yang lagho... Kalu ikut peratusan ... 99.9% .... Hahahaha

Tapi pasai diorang Ketua Agama... Maka lagho tak lagho terpaksa la massa ikut.... Hahaha... Punya la teruk kalu masaa nih jadi hamba kepada manusia kaki maksiat.... Hahaha... Sepatutnya hanya jadi hamba kepada Allah... Tapi tak... Boleh plak massa nih jadi hamba kepada manusia... Kalo baik takper la.. Tapi kaki maksiat.... Hancuss la...

Nih aper la yang nak diajar kat Universiti Islam Malaysia nih... Nak ajar jadi hamba kepada manusia kaki maksiat ker? Hahaha...

Yang pasti... Nanti ramai la yang masuk mendaftar kat UIM nih... Dan pastinyer masyukk duit yuran... Hahaha.. Boleh la enjoy.. Ader chan ka letak para ulamak duit yang skrang nih dilayih kat ILMU Janda Baik tue jadi pensyarah dan professor kat sini... Kalo tidak camana diorang nih nak ader income...

Habis la... Bila agama pon jadi barang dagangan... Hahahaha... Boleh la lepas nih jual air jampi banyak-banyak macam ader sorang tue yang boleh buat duit banyak sampai hidup mewah tapi tabrani nak declare harta..... Hahahaha... Lawak-lawak...

Karut aaaa semua nih... Yang berserban samer naik dengan yang tak berserban... Yang lagho dan satu level ngan yang kononnya kuat ilmu.... Hahahaha.... Aper nak jadi aaaa... Dunia sudah sampai kat hujung aaaaaa...

20 January 2013

Seks Suci?

Bhai ... gua biasanyer takkan tulis benda taboo dan lucah... hahaha.. walaupun tulisan gua sendiri banyak yang mengarut (bagi sesetengah orang yang berfikiran didalam kotak)... Hahaha... cuma kali nih gua nak ajak lu orang berfikir jauh... lebih dari aper yang nyata didepan lu orang... Kita bincang skit isu spiritual.... hahaha...

Bhai... aper yang lu tau pasai Seks Suci? Aper pandangan lu orang biler pengikut Khatijah Aam (isteri Abuya Ashaari pemimpin agung Al Arqam tue) buat statement dan isu tentang seks suci nih....  Betulkah ader seks suci...

Islam tue agama suci... dan setiap yang berkaitan dengan Islam aderlah suci... biar pun dari segi mana lu orang tengok.... Even ketertiban dalam pelbagai urusan... duniawi dan maknawi semuanya berasaskan dan bertunjangkan kepada ketaqwaan kepada Allah Taala.... Tuhan Rabbul Jalil....

Jadi...  seks yang berasaskan kepada ketaqwaan dan kepatuhan kepada Allah Taala adalah suci... sebab seks itu aderlah fitrah manusia.... Allah Taala jadikan manusia ini sebegini....Jadi selagi mana semuanya berpaksikan kepada Allah Taala... maka sepatutnya semua adalah suci...

Maha Suci Allah yang mengetahui segala yang nyata dan yang tersembunyi...

Oleh itu... mari gua pertontonkan satu poll yang gua rembat dari blog pengikut Al Arqam.... sila kaji dengan ilmu dan akal yang waras tanpa perlu kaitkan dengan emosi... Rasulullah S.A.W ader mengatakan... ader 73 kumpulan orang Islam... dan hanya 1 jer yang masuk syurga... jadi... gua sendiri tak berani nak kata diorang nih sesat... sebab hanya Allah Taala sahaja yang tahu...


Taib Mahmud Sudah Bersedia Untuk Lari?

Bhai.... Macam-macam cara telah dibuat oleh BN di Sarawak dalam usaha mereka menutup peluang pribumi Sarawak daripada tahu dan faham senario sebenarnya dalam Sarawak... Penyelewengan... rasuah... salahguna kuasa... ugutan dan sebagainyer... yang sedang giat ditutup oleh Taib Mahmud dan kroni dier..

Taib Mahmud tau.. kalu orang Iban dan Dayak tahu kerjabuat BN selama nih... mesti masak dier... Dier tahu yang sebenarnya terlalu banyak hasil dan kekayaan negeri Sarawak dah dirembat oleh dier dan keluarganya serta kroni.... dan diorang sedang giat cuba cover-up... Hahaha... sebab tue la Taib Mahmud sudah bersedia untuk lari.... menyelamatkan diri

Sebab itu lar... diorang cukup takut dengan Radio Free Sarawak dan Radio Kenyalang.... diorang takut kalu orang Iban dan Dayak dapat tau....

Aper-aper pon.... ini kali lah....  Kalu semua rakyat Sarawak... Iban dan Dayak amik keputusan bijak... demi untuk kelangsungan dan kepentingan Sarawak.... demi untuk infrastruktur dan kemudahan awam yang baik dan sempurna... demi untuk memajukan Sarawak... pengundi Sarawak perlu amik tindakan drastik... mesti UBAH... mesti tolak BN.... mesti tolak Taib Mahmud

...

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1