Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

31 December 2014

Cerita Disebalik Cerita

Bhai/DeeDee semua...

Kalo MH370 ..... orang banyak sabitkan kehilangannya dengan kargo Manggis dan Bateri Lithium Ion yang dibawa.... walhalnya takder saper yang nak tanya kenapa akses akaun Kapten Zaharie di MAS digodam 10 hari sebelum insiden sehingga dia terpaksa request akses yang baru.

Kalo MH17.... orang banyak sabitkan dengan peluru berpandu bumi ke udara BUK .... walhalnya takder saper yang nak tanya kenapa pesawat tue kena tembak dengan peluru AMRAAM dari satu pesawat Drone milik USA pada jarak lebih 150km dari ketinggian 40 ribu kaki dari kawasan ruang udara pantai Ukraine

Kalo QZ8501... orang banyak sabitkan dengan isu awan Comulus Nimbus (CB) ..... walhalnya takder saper nak tanya kenapa pesawat yang terbang laluan antarabangsa terbang dibawah paras standard 35 ribu kaki...... iaitu pada 32 ribu kaki sahaja.....

Ini semua ader cerita disebalik cerita.... the untold stories.....

Kalo MH370 dikatakan terjunam dalam laut.... elok plak takder pecah satu benda pon... takder debris takder serpihan.... takder mayat... takder signal ELT/Emergency Beacon ....... hebat...

Kalo MH17 dikatakan ditembak oleh BUK seperti yang ramai percaya pada mulanya.... hahaha... kenapa takder smoke trail bagi peluru berpandu tue yang boleh dilihat sejauh 10 hingga 20 km pada cuaca baik..... sepatutnya smoke trail nih akan ader sekirang-kurangnya 10 minit diudara.... macam kalu kiter lihat pesawat terbang lebih 35 ribu kaki.... mesti ader smoke trail...

QZ8501 terhempas.... ader serpihan... ader mayat... ader kesan...... mungkin pesawat A320 tidak sekuat dan setahan Boeing 777-200 .... hahaha....

Giler kentang aaaa...... itu sebab gua dari awal lagi kata...... karut ja cerita nih....  Takziah kepada keluarga mangsa...... kesian semua jadi bidak catur....

Baca SINI dan SINI

29 December 2014

Malaysia Kena Ugut?

Bhai/DeeDee semua...

- Ugutan kali pertama... buat derk ja.... tapi ader satu pihak yang paling mengelejat...
- Ugutan kali kedua.... masih lagi buat derk .... tapi pihak yang sama jugak paling mengelejat kepoh
- Ugutan kali ketiga... belum tau nak buat derk atau tidak... tapi tak sampai sejam pihak yang sama jugak paling cepat mengelejat kepoh

Errrr.....

Yang pertama .... takder amik pot nak deal ngan pengugut ...
Yang kedua ... pon takder nak amik pot gak... bayor ja puak lain ...
Yang ketiga ... nak buat donno atau tidak???

Ntah la..... teori dan maklumat kekal teori dan maklumat...

Menjerat atau terjerat....

Kalo takmo deal gak.... aderkah akan berlaku yang keempat?? Siapa yang akan jadi mangsa....

Tunggu dan lihat ja.... okeh .... hehehe

BANJIR : Keperluan Standard Untuk Mangsa Banjir (Satu Cadangan)

Bhai/DeeDee semua...

Aper yang gua nak utarakan aderlah perkara yang sepatutnya disediakan disetiap pusat penempatan mangsa bencana (PPMB) bagi menghadapi bencana... Ianya kena mengambil kira berapa orang boleh ditempatkan dalam satu-satu PPMB....

Okeh...

Mari kita ambil satu sekolah la sebagai PPMB.

Katakanlah satu PPMB disekolah ini boleh menempatkan 300 keluarga... Jadi pihak Jawatankuasa Pengurusan Bencana kena multiply la 5 kali ganda (2 ibubapa dan 3 anak) ... Ini bermakna akan ader 1500 mangsa bencana yang perlu disediakan keperluannya...

Jadi aderlah terbaek kalu setiap PPMB kiter limitkan kepada 300 keluarga maksimum bagi memudahkan urusan pengendalian dan tetapkam siapa yang menjadi urusetia PPMB sedari awal lagi.

So.... Kalo 300 keluarga... Kita cuma perlukan 300 set peralatan basic yang lengkap seperti yang gua listkan kat bawah nih.. Kena masukkan dalam setiap beg khas yang diberikan kepada ketua keluarga untuk handle... Lepas habis banjir.. ketua keluarga kena pulangkan balik beg khas ini ... Kena catit inventory la...

List dalam beg khas tue:

- 1 set khemah untuk 5 penghuni
- 5 set tuala
- 5 set selimut
- 5 set kain batik @ kain pelikat
- 5 set bantal (inflatable)
- 2 set tilam (inflatable) queen size
- 5 set sleeping bag
- 5 set berus gigi lengkap dengan ubat gigi
- 1 set pengecas telefon gunaan solar / gunaan tangan
- 2 set lampu emergency versi LED (guna solar)
- 2 set lampu suluh (pengecas solar)
- 1 gulung tali
- 2 bakul collapsible (untuk isi pakaian)
- 1 peti keselamatan (berkunci) untuk letak dokumen kalu perlu

Bagi peralatan lain.. seperti lampin pakai buang dan tuala wanita ... ianya akan dibekalkan oleh urusetia PPMB biler ada permintaan (keperluan) ... Dengan cara ini urusan akan lebih teratur... Urusan penyediaan makan minum pula kena ader sistem penggiliran dengen penyertaan mangsa banjir bersama dengan sukarelawan dan urusetia.... 

Mangsa banjir mestilah bekerjasama dengan baik.. Kiter tidak mahu mangsa banjir seaakan menjadikan PPMB serupa tinggal dihotel tanpa mahu terlibat dalam urusan keperluan dan kebajikan serta pengurusan di PPMB.... Kena ader lantikkan ketua dan AJK PPMB dari kalngan mangsa banjir dengan dibantu oleh urusetia PPMB yahg ditetapkan oleh MKN... Barulah semuanya akan teratur dan mengikut SOP pengurusan bencana.

Terbaek kalu disetiap PPMB disediakan set generator dengan kemudahan bekalan minyak mencukupi untuk beroperasi selama 1 minggu dengan kelenngkapan sistem perhubungan menggunakan radio amatur @ walkie-talkie bagi memudahkan urusan komunikasi dan pengurusan bencana.

P/S : banyak lagi cadangan penambahbaikkan yang gua akan cadangkan... jadi sentiasa folo update artikel nih


28 December 2014

Bertabahlah ...

Bhai/DeeDee semua...

Bertabahlah sebab malapetaka datang bertimpa-timpa... Cuaca yang tidak mengizinkan... Air pocket yang kuat.... Jadi bertabahlah.... Perkara yang dah terjadi tetap terjadi... Bertabahlah ...

Gua tak sempat nak tanya geng-geng kat Agensi tentang isu pesawat AirAsia yang hilang nih.... Tapi dari apa yang gua ketahui... InsyaAllah pesawat AirAsia ini tidak akan terbang sampai ke Lautan Hindi Selatan sebab kapasiti minyaknya terhad... 4 atau 5 jam penerbangan ja...

Jadi bertabahlah...




Banjir : Kemana Hilangnya Warga Asing?

Bhai/DeeDee semua...

Semasa membantu di satu pusat penempatan mangsa bencana BANJIR 2014, gua terperasan satu perkara... Yang hadir di pusat penempatan mangsa banjir cuma ader orang Melayu, orang Cina, Orang India, Orang Benggali ..... Tapi semua tue aderlah warga Malaysia.. Orang tempatan...

Gua tak nampak pon warga asing seperti Bangla, Indon, Myanmar, Nepal, Filipino dan sebagainya hadir di pusat penempatan mangsa bencana... Huh... Mana diorang pergi aaa.. Macam mana diorang menyelamatkan diri dari bencana banjir..

Takkan la semua skali warga asing nih sama ada PATI atau bukan PATI... Boleh ilang begitu sajer... Magik sungguh la... Sebab semua mangsa yang berads di pusat penempatan mangsa bencana ue diambil maklumat peribadinya oleh pegawai bertugas.. Takkan la ader warga asing yang dah dapat menyamar jadi warga Malaysia... Agak--agakla wei...

Takkan la kat Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis, Selangor, Negeri Sembilan dan Johor takder seorsng pon warga asing terlibat dan menjadi mangsa banjir... Takkan la kot... Macam mana boleh ilang hampir 3 juta warga asing yang berdaftar... Dan macam mana boleh ilang warga asing PATI yang tak berdaftar seramai hampir 7 juta orang tue...

Hahaha... Magik... Magik...


27 December 2014

TNB Pun Main Politik?

Bhai/DeeDee semua...

Pelik bin ajaib... Mana taknyer.. Negeri Kelantan aderlah yang paling teruk kena banjir dah lebih seminggu... Tapi TNB cuma bekalkan 1 unit janakuasa mudahalih ja.. Tapi Pahang yang baru 3 - 4 - 5 hari kena banjir dapat 45 unit janakuasa mudahalih... Humangaih... 

Agak-agak la wei... Gua percaya mesti ramai yang pelik punya... Takkan pasai Pahang tue negeri Najib Razak... Takkan sampai bantuan janakuasa pon nak main politik gak..  Takkan la TNB Kelantan takder janakuasa mudahalih dalam simpanan dioranh... Takkan la kot... Tak logik... Punya la besar Kelantan takkan la ader 1 unit ja...

Gua paham kalo bekalan minyak diesel tak cukup dan terhad.. Gua paham kalo janakuasa mudah alih susah nak digerakkan sampai sana... Tapi ratio 1:45 tue memang tak masuk akal.. Sungguh tak masuk akal... Tak logik sungguh... Giler aaaa.... Takkan la takder planning pra-banjir... pra-bencana... Giler siot...

Negeri lain yang terjejas teruk pom tak dapat sampai 45 unit janakuasa mudah alih... Paling banyak pon 19 unit janakuasa mudahalih.. Nampak sangat pengagihan dan planning TNB macam ader campurtangan ghaib... Awat... Kalo tak sediakan banyak di Pahang... Nanti TNB tabley nak dapat peluang naikkan tariff elektrik ka... Aiyo..

Wei TNB.. Awak tue dulu diujudkan ngan duit rakyat... Bukan dengan duit BN pon... Jadi tolong aaa berjasa kepada rakyat... Awak tue GLC... Dan pemilik kepada Kerajaan Malaysia aderlah rakyat... Bukannyer orang politik.. Bukan Najib Razak.. Bukan pula Anwar Ibrahim... Bukan jugak Hadi Awang atau Lim Kit Siang... Dan sure bukan milik Mahathir Mohamed...

Tolong aaa... Lu TNB kerja ngan rakyat... So berperangai la elok-elok sikit... Tolong la jangan 'bermain ikut rentak politik' ... Tolong la...


26 December 2014

Najib Razak Sudah Cuak

Bhai/DeeDee semua...

Najib Razak makin cuak... Muhyiddin Yassin dan geng dier telah berjaya menguasai sokongan rakyat... Silap gaya atau percaturan boleh membinasakan karier politik Najib Razak... Jadi Najib Razak terpaksa balik dan kenselkan cuti dier... Hehehe... 

Patutlah semalam Muhyiddin Yassin senyum besar biler orang dok sebuk kepoh pasai Najib Razak main golf ngan Barrack Obama kat Hawaii... Hahaha... Sebab strategi Muhyiddin Yassin sedang mengena.... Thorbaeklah...


25 December 2014

Kenapa Helikopter Penyelamat Tiada Pelampung

Bhai/DeeDee semua...

Alasan yang paling gua tak tahan aderlah biler MKN dok kata bahawa penghantaran bekalan makanan dan bantuan terpaksa melalui "Air Drop" pasai helikopter tabley landing.... Pada gua inilah alasan paling bingai dan bongok  yang boleh kuar dari mulut Setiausaha MKN... Betul-betul la tak professional...

Bukan baru tahun nih kiter kena hadapi banjir besar... Tetiap tahun ader kes banjir besar... Tapi tak pernah amik pengajaran... Tak pernah nak pikir.. Tak pernah nak buat planning... Tak pernah nak bersedia... Menteri kata persediaan banjir kiter aderlah terbaek... Podahla..

Takkan la syarikat yang jual helikopter takder nak jual sistem pelampung skali... "Helicopter with floats" ... Biar betul...




Takkan la dengan bajet beratus juta yang ader kat TUDM dan TLDM tabley nak beli sistem pelampung nih... Takkan la APMM dan BOMBA takder sistem pelampung nih... Giler ker aper beli helikopter takder beli aksesori.... Wei Malaysia nih banyak kawasan berair la... Jadi memang patut la kena beli helikopter yang ader sistem pelampung... Paling cikai pon BOMBA kena ader Helikopter yang ader pelampung... Lagi satu takkan la takder Hovercraft milik mana-mana agensi Kerajaan nih... Kalo takder pi la mintak pinjam ngan Sultan Pahang... Dier ader satu tersimpan di Kuantan...

Inilah yang menyebabkan gua mencarut semalam biler tau MKN tabley nak beri bantuan kat Manek Urai dan Gua Musang pasai helikopter tabley landing... Terpaksa buat "air drop" pastue kawasan nak buat takder yang sesuai... Niamah betul la...

Bodo betul la... Tolong amik nih jadi pengajaran untuk tahun depan.. Kalo takder saper nak jual pelampung nih... Boleh order ngan gua.. Tapi gua akan markup 18 kali aaaa harga sistem pelampung tue... Hahaha... Takkan Razak Baginda ja boleh untung besar jual barang siap komisyen juta-juta.... Hahaha

P/S : Mana pergi kenderaan amfibia macam bas yang katanya Kerajaan Terengganu beli 2 bijik pada harga RM6 juta tue.... Takkan la kot Haron Din pinjam untuk pindahkan jin yang kena banjir??

By the way... Tolong jangan beli yang kat bawah nih udah la... Yang camnie gua pon ader pasang kat Heli RC Align T-Rex 700 series gua ... Hahaha


Tambahan : 

Satu benda yang gua cukup menyampah kat Malaysia nih... Bayangkan banyak hospital yang tiada "heli pad" ... Even hospital besar pon ader yang takder heli pad...

Gilo ko apo macam gampang jer design hospital punya fasiliti... Bodo... Buat bangunan hospital tinggi-tinggi tapi takder "heli pad"


24 December 2014

Interpol Tersilap Keluarkan Waran Tangkap

GENEVA (24 DISEMBER 2014) :

Pihak INTERPOL hari ini telah mengeluarkan satu kenyataan maaf kerana tersilap mensasarkan Yusof Qaradawi dalam waran tangkap yang telah dikeluarkan oleh mereka.

Kesilapan ini adalah isu terpencil namun ianya memalukan INTERPOL secara keseluruhannya. Sebaliknya INTERPOL sebenarnya mahu mengeluarkan waran untuk menangkap Timbalan Ulama Dunia, Hadi Awang. Ini adalah untuk melengkapkan teori Nik Abduh bahawa kuasa dunia mahu menjatuhkan Hadi Awang dari jawatan Presiden PAS.

Oleh yang demikian, INTERPOL kini terpaksa mengeluarkan satu amaran warna merah berserta waran tangkap yang baru untuk Hadi Awang.

Berita selanjutnya akan menyusul selepas ini.

(C) 2014 NNN - NONAMA NEWS NETWORK 

Lebuhraya Pantai Timur 2 Kena Banjir

Bhai/DeeDee semua...

Lebuhraya LPT2 selepas kawasan hentian sebelah Bukit Besi menghala ke Ajil dua-dua arah telah sekali lagi dinaiki air banjir yang melimpah atas jalan.

Kenderaan kecil boleh lalu tapi kena berhati-hati... Kalo boleh tutup aircond, tutup radio, tutup lampu waktu lalu redah air banjir tue... Gunakan gear remdah dan pandu perlahan. Kalo guna kenderaan manual, pastikan clutch tekan separuh dan pastikan jangan berhenti di tengah-tengah air banjir tue...

Safe driving aaa...










23 December 2014

Kemaman Banjir Lagi

Bhai/DeeDee semua...

Ini antara rakaman banjir yang berlaku di Kemaman hari ini... Dari pagi sampai malam nih... Layan ja dugaan dari Allah Taala nih...









Bangangnya Macai UMNO

Bhai/DeeDee semua...

Macam UMNO nih takut aper sebenarnya? Takut antu ka? Hahaha... Lawak siot aaa... Aper masalahnyer kalo kiter abadikan gambar sesapa pon dalam lukisan mural... Malah rasanyer pernah gua terpandang mural yang ader muka Henry Gurney ntah kat mana ntah... Si Henry Gurney nih lagi cilaka dari Chin Peng...

Aper daaa... Pasai muka mirip Chin Peng pon takut... Hahaha... Kalo susah sangat letak la gambar Mamak Mendaliar ka... Hahahaha... Kalo tak tau rupa Mamak Mendaliar... Tiru ja muka Iskander Kutty @ bapak Mahathir Mohamed... Hehehe

Sejarah pon mau tipu lagi ka? Aper daaa... Apa la bangang sangat macai UMNO nih...






22 December 2014

Susahkah Mahu Senyum?

Bhai/DeeDee semua...

Just nak tanya... Kenapa kakitangan kerajaan yang berada dikaunter (sama ada kaunter pertanyaan atau kaunter perkhidmatan) memang bermuka kelat, masam dan bersuara kasar serta tak sopan?

Pelik..

Takkan la tatau manners dan adab sopan... Takkan la tatau yang senyum itu aderlah sedekah... Pening aaa...

Aper juga adernyer Mashitah Ibrahim tue ... Takkan tabley nak buat kursus khas untuk kakitangan kaunter nih... Patut BTN kena anjurkan kursus kat diorang nih... Jangan la dok buat kursus politik ja...

Gua ader pengalaman kat kaunter jabatan kerajaan cukup banyak... Dan banyak gak kakitangan kaunter yang jenis celaka dok kena sound dan taji dengan gua... Sebab tak hormat kat pelanggan diorang yang bayar gaji diorang....

Ader paham ka??? 

Ngantuk aaaaa.  


21 December 2014

Ini Baru Negeri Johor Sahaja ...

Bhai/DeeDee semua...

Sepuluh ribu tiga ratus (10,300) serbuan dalam masa 12 bulan sahaja telah dibuat hanya di Negeri Johor Darul Takzim... Itu serbuan bhai... Serbuan yang biasanya dibuat bagi kawasan-kawasan yang tidak membayar wang perlindungan.... Ini realiti la bhai... Lu agak-agak aaa kalo betul la nak buat serbuan ... Boleh cecah tak 30 atau 40 ribu serbuan??






Hahaha... Kegiatan pelacuran di Johor memang kronik... Salah satu daripada sumber industri pelancongan di Johor Bharu dan kawasan sekitarnya aderlah pelacuran... Bukan setakat pelacur perempuan... Tapi pelacur pondan wal bapuk pon ramai bersepah terutamanya berdekatan dengan OCBC Bank di Johor Bharu...

Itu baru Johor.... Lu agak-agak aaa ... Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor plak berapa banyak aaa sepatutnya ader serbuan... Itu belum masuk Melaka, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan... Jangan lupa kegiatan pelacuran memang membarah di semua tempat di Malaysia... Tak kisah la kat Serambi Mekah ker atau Serambi Las Vegas... Hahaha

Itu baru pelacuran level rendah...gua tak citer pasai pelacuran level tinggi yang melibatkan VVIP dan escort girl yang mana 60 hingga 70% orang politik dalam Malaysia terlibat... Lu jangan ingat takder yang terlibat ngan perkara nih kalu dalam parti yang berlebel agama wei... Jangan silap mata..

Ketua Agama pon terpalit sama dalam isu nih la bhai... Cuma baek punya cover.... Podah la tunjuk alim... Ini satu penyakit... Gua ader pernah ditunjukkan oleh seorang rakan "doktor awam" yang berkhidmat di sebuah hospital... Tentang statistik pengidap HERPES Simplex di hospital dier... Kalo 10 yang buat ujian STD... 9 mesti kantoi...

Tambah sekarang nih kalo nak nikah kena buat full checkup untuk HIV dan STD.... Lagi ramai yang dapat dikesan... Budak Melayu lagi ramai ratio yang terlibat.... Masak wei... Paling muda yang pernah member gua nih cek STD aderlah budak perempuan berumur 10 tahun yang aktif dalam gejala seksual di sekolah (bisnes jual diri ngan kawan-kawan sekolah)..... Konfirm positif.... Giler aaa

Aper nak jadi la....

20 December 2014

Gua Percaya Sama Adnan Yaakob

Bhai/DeeDee semua...

Gua memang cukup percaya Adnan Yaakob tak amik rasuah sayur.. Tambah lagi kat Cameron Highland.... Sungguh... Tapi...

Tapi gua tak percaya pada "mangkuk" yang katanya mau tampar orang kat Cameron Highland itu hari... Sebab ikut maklumat yang gua ader... Memang ader surat berkaler yang terbang sana sini kat Cameron Highland..

Tambah lagi kalo lu orang sumer tau pasai aper TESCO tak bukak pasaraya dier di Kuantan... Kalo la lu orang tau... Sure la lu orang lagi takkan percaya sama itu "mangkuk"....

Hahahah....

Kat Pahang... Aper boleh jual akan dijual... Even macam kes banjir tahun lepas kat Galing... Macam mana orang kampung ditipu idup-idup ngan lakonan "muka baek" turun padang dalam lumpur banjir semata-mata nak suruh orang kampung pindah ke Kempadang... Alasan kawasan banjir walhal boleh diperbaiki kawasan tue dengan perparitan yang baik...

Hanya sebab itu lah satu-satunya kawasan Melayu dalam bandar yang pelobi dan penaja "mangkuk" tue tak dapat lagi... Hahaha... Memang lakonan tue menjadi kerana dipaparkan oleh media penjilat....

Aper pon.... Kat Pahang nih... lu ader "kapla agong" tebal... Lu boleh la kongker kawasan... Surat berkaler pon boleh terbang .... Janji "mangkuk" tue punya poket terisi..

P/S : cuba lu orang riki sama TESCO kalo mau tau citer selanjutnya... hahaha








Apa Ketua Agama Islam Buat?

Bhai/DeeDee semua...

Lu orang ader dengar tak Ketua Agama Islam dok marahkan tindakan PERKASA yang jelas mencemarkan Islam? Ader dengar tak? Takder?? Kalo takder itu maknanyer Ketua Agama Islam sebenarnya tidak layak untuk memegang title itu.... Sebab tidak prihatin dan tidak mengambil berat.... Atau dalam bahasa mudahnya : "TIDO" ... Hujan-hujan nih sedap tido la bhai.... Hahaha

Satu demi satu tindakan PERKASA yang jelas sekali memburukkan imej dan persepsi Islam... Malah nampak sangat jahilnya PERKASA dan puak-puak yang menyokongnya tentang apakah itu ISLAM... Takmo nak sound ka? Ketua Agama Islam takkan la tak nampak cara PERKASA menghina Islam itu sendiri??

Jangan lu orang ingat Ibrahim Ali yang selalu pakai kopiah itu aderlah contoh terbaek orang Islam... Samer gak macam Zulkifli Nordin yang pada gua pun belum layak menjadi contoh terbaek orang Islam...

ISLAM melarang umatnya melakukan provokasi... ISLAM melarang umatnya melakukan tindakan tidak bertamadun... ISLAM melarang umatnya menghina urusan agama lain... Malah ISLAM melarang umatnya melakukan kekerasan terhadap pihak lain yang belum terbukti menyerang Islam.

Tapi.... Dalam pada itu.. ISLAM tak suruh pon lu orang berdiam diri ... 

Aper-aper pon... Tunggul yang ader sembilan campur 1 tue langsung kekal jadi tunggul... Senyap membisu dan "tak bernyawa" .... Hahaha.... Tabley nak harap...









13 December 2014

Kenapa Rakyat Anti Raja Dan Sultan?

Bhai/DeeDee semua...

Sebelum puak-puak pembodek dan pengampu para Sultan dan Raja-Raja Melayu nak mengkategorikan tulisan gua nih sebagai menghina golongan Sultan dan Raja-Raja Melayu... Dan konon diklasifikasikan sebagai hasutan.... Mari gua habaq mai sama lu orang....

Jangan tanya pasai aper orang sumer (rakyat) makin benci dan menyampah serta anti ngan Sultan dan Raja-Raja Melayu sebelum lu tanya Sultan dan Raja-Raja Melayu aper yang diorang sumer buat selama nih yang bagi manfaat kepada rakyat.... Cuba habaq mai... Cuba la stori... Aper manfaat yang pernah dibuat kepada kepentingan rakyat sumer...

Yang menggadai harta dan nyawa mempertahankan negara nih daripada penjajahan sejak dulu lagi bukanlah dari golongan Sultan dan Raja-Raja.... tetapi para rakyat biasa... Rakyat Marhaen yang cedera dan terkorban... Cuba habaq mai nama Sultan atau Raja-Raja Melayu yang terkorban berjuang menentang penjajahan.... Tak payah nak sembang la... Gua cukup hafal sejarah tanah air nih yang real punya... Bukan yang fabrikasi punya yang ader dalam library sekarang nih...

Dikala rakyat susah payah makan ubi kayu semasa penjajahan Jepun, ader tak golongan Sultan dan Raja-Raja Melayu hidup susah... Makan ubi kayu... Kebuluran..... Takder bhai... Diorang sumer duduk enjoy dalam Istana dengan layanan kelas A daripada penjajahan Jepun... 

Jangan tengok dalam buku sejarah yang ader sekarang nih... Semua banyak fabrikasi... Macam citer konon Maharaja Lela dan Dato' Sagor dok menentang JWW Birch yang kononnya menjadi lead kepada gerakan rakyat... walhal yang sebenarnya diorang bengang ngan JWW Birch sebab tabley dah nak kutip cukai kepala dan mempunyai hamba abdi..... Tahun 1910 dulu British haramkan hamba abdi di tanah air tercinta nih...

Itu belum citer pasai Sultan dan Raja-Raja Melayu yang dok jual Pulau Pinang dan Temasek kepada Inggeris ... hanya kerana tamakkan antara 8 hingga 12 ribu dolar Sepanyol... Giler siot murahnya jual negeri... Itu lagi ader Sultan yang kononnya menangis pasai hilang Pulau Pinang ..... Ader jugak yang perasan keturunan Sultan dok menangis pasai ilang Temasek...

Lagi satu.... Yang suruh kejar, tahan dan tangkap serta seksa Tok Janggut tue bukanlah pihak British tetapi Sultan Kelantan sendiri... siap gantungkan jenazah Tok Janggut kaki keatas dan kepala kebawah selama seminggu.... Tak celaka ka gitue... Memang celaka... Ini sejarah la bhai... Sejarah yang betul tak menipu...

Yang jual Selangor kepada British pon bukan rakyat... Tetapi para Sultan dan Raja-Raja Melayu serta kerabatnya... Itu belum lagi yang dok gila amik anak dan bini orang buat gundik di Istana ... Gua boleh listkan kalo lu orang nak tau... Hahaha... Malah ader dalam fakta sejarah yang mengatakan bahawa Sultan Mahmud yang dibunuh semasa dijulang orang oleh Laksamana Megat Seri Rama di Kota Tinggi Johor dulu tue aderlah Gay...

Itu belum lagi biler sampai masa kini... Biler rakyat nak suarakan sesuatu... hantar memo... hantar surat... ader tak Sultan dan Raja-Raja Melayu amik pot dengan turun sendiri menerimanya... Takkan la para Sultan dan Raja-Raja Melayu tak baca paper... tak tengok TV... tak masuk Internet... Bodoh la kalu gitue tak tau aper yang berlaku dalam negeri dan negara...

Kurang-kurang Sultan Alauddin Riayaat Shah at least pernah la menyamar jadi pengemis untuk tau aper yang berlaku dalam negeri... Dier amik contoh Saidina Umar r.a punya kerja satu masa dulu... Sultan dan Raja-Raja Melayu sekarang mana nak buat benda camnie... Baik diorang layan VVIP kat kelab-kelab dan pi obersi...

Ader kes dulu... Biler rakyat jelata nak mari jumpa Sultan... Boleh plak time tue la Sultan nak pi main kuda la kat luar negara... Macam dah takder hari lain dah... Itu menunjukkan bahawa Sultan tak prihatin... Memang mementingkan diri sendiri dan bukannya mementingkan rakyat jelata... Kalo dapat sampai tepi pintu keter pon bukan Sultan dan Raja-Raja Melayu nak bukak tingkap tanya apa hal... Lagi tak amik pusing ader la...

Tak payah jauh la... Ader satu Sultan tue buat Istana dier kat kawasan bukit kat tepi laut tak jauh dari kawasan sekolah... Harga Istana dikhabarkan mencecah 1 Billion.... Tapi disimpang jalan masuk ke Istana tue punya banyak la rumah rakyat jelata yang macam nak roboh pon ader... Yang macam reban kambing pon ader... Ader Sultan nih pandang dan tanya khabar rakyat dier biler dier lalu keluar kat jalan tue naik kereta... Oh ... Baru gua tau pasai aper kereta Sultan dan Raja-Raja Melayu bercermin gelap... Bukan sebab takut ader yang kena tembak... Tapi pasai takmo nak amik pot masalah rakyat...

So jangan marah la kalu rakyat jelata dah makin menyampah dengan Sultan dan Raja-Raja Melayu serta kerabat-kerabatnya.... Pada rakyat... Sultan dan Raja-Raja Melayu nih cuma tunggul ja... Stakat nak bagi gempak supaya kaum Cina dan India serta lain-lain tabley nak naik atas kapla ja... Konon pasai jadi last line untuk Ketuanan Melayu... Guna untuk bagi pingat ja... Guna untuk bagi hadiah dan anugerah... Bukan gua sajer-sajer kata... Tapi itu aderlah realiti.... 

Kalo Sultan dan Raja-Raja Melayu tak percaya.. Pi la menyamar masuk kelompok rakyat... Dengar sembang rakyat.. Sure boleh tau... Betul.. Kalo stakat dengar dari mulut balachi pembodek dan pengampu memang la tak sampai punya real cerita...  Jangan jugak tanya para mufti... Sebab mufti pon dok jaga dier punya elaun, pangkat dan pingat ja...

Pi la Sultan dan Raja-Raja Melayu ilang sekejap dari Istana dan keluar menyamar jadi pengemis... Boleh dengar macam-macam citer rakyat.... Hahaha...

Tambah lagi takder satu perangai Sultan dan Raja-Raja Melayu nih yang boleh dijadikan contoh... Tolak tepi la seorang dua yang cuba nak bagi nampak bagoosh... Tambah lagi biler rakyat tahu bahawa Sultan dan Raja-Raja Melayu sebenarnya tak layak nak jadi Ketua Agama Islam pasai banyak sangat terlibat ngan maksiat... arak la... zina la... judi la....  

Aper yang gua cakap nih realiti... Bukan nak menghasut pon... Kalo Sultan dan Raja-Raja Melayu nak orang hormat mereka... Mereka kena la pandai hormat rakyat... Sebab kalo rakyat takder... Maka tiadalah jawatan Sultan dan Raja-Raja Melayu tue...

Sebab rakyat tak mati dan tak susah pon kalo takder Sultan dan Raja-Raja Melayu... Sebab rakyat survive pakai usaha sendiri manakala Sultan dan Raja-Raja Melayu sekadar makan tanggung berak cangkung hasil dari cukai rakyat...

So.. Sultan dan Raja-Raja Melayu serta kerabat-kerabatnya tak perlulah nak sombong mender pon.... Rakyat tak hadap pon.... Rakyat tak heran pon.... Betul... Tarak percaya ka???

Jadi kalo nak rakyat hormat... Silalah hormatkan rakyat... Jangan lu orang ingat rakyat terutamanya orang Melayu tue sebodoh dan sebebal Hang Tuah... Cukup-cukup la perasan bagoosh... cukup-cukup la ngabiskan duit rakyat joli sana sini buat mahligai sana sini... buat maksiat sana sini...

Biler mahasiswa dan rakyat nak jumpa dan serahkan memorandum... Biler rakyat nak jumpa dan bagitau masalah rakyat..... Bawak-bawak la turun dan jumpa serta amik sendiri... Ular yang menyusur akar takkan ilang bisanyer... 

Kalo tabley nak terima nasihat... Tak payah la jadi manusia...  Sebab hanya manusia ja yang boleh terima nasihat... Ayam, itik, kambing dan lembu mana boleh kiter kasik nasihat... Tak Gitue... Tatau la pulak kalo dah sama spesis yang empat gua sebutkan tadi... Aiyo...

Ader paham ka?? Kalo tak paham memang la bodo tukil.... Aiyo... Tak dapek den nak nolong aih...

TAMBAHAN : Nasib baik la bomoh Orang Melayu kalo ader ilmu santau pon maleh nak buang karan menyantau para Sultan dan Raja-Raja Melayu nih...  Kalo tidak agaknyer dah lama ader yang kojol kena santau... 

Lagi satu ... Semenjak ilmu agama dah makin ramai yang paham... Maka takder saper dah nak buat angkat sembah dah..  sebab itu sumer syirik... boleh jatuh aqidah... syirik tue dosa yang Allah Taala takmo nak ampunkan la wei...

Penyelesaian Untuk Bernama TV

Bhai/DeeDee semua...

Depa kata Syed Mokhtar Bukhari tue hebat... Pasai tue la depa kasik semua bisnes kat dier... Tapi bukan bisnes yang bermasalah... Melainkan diorang dah kawtim dengan bailout siap-siap...

So... Pasai "kononnya" Syed Mokhtar Bukhari nih hebat... Aper kata Bernama TV tue kasik kat dier suruh kasi setel... Bukan ka Mahathir Mohamed kata Syen Mokhtar Bukhari nih hebat... Hahaa

Mesti biler dah bailout baru la kasik kat Syed Mokhtar Bukhari nanti... Hahaha... 


Kalo betul Bernama TV nih nak di revive... Pas bagi jer kat gua pon boleh... Gua berani jamin dalam masa 6 bulan sure Bernama TV akan jadi satu stesen yang menguntungkan... Gua ader cara nyer... Gua berani jamin potong kambing ...

Amacam... Ader brani ka mau kasi Bernama TV sama gua kasi handle?? Hahaha.... Bukan Syed Mokhtar Bukhari ja yang brilliant kat Malaysia nih... Ramai lagie...

12 December 2014

Satu Cadangan Untuk Isu Rasuah

Bhai/DeeDee semua...

Sudah sampai masanya Kerajaan Malaysia melaksanakan hukuman yang lebih tegas dalam menangani permasalahan berkaitan dengan rasuah @ tumbuk rusuk nih...

Kerajaan Malaysia perlu menetapkan satu hukuman "punitive" yang paling sesuai dan boleh memberikan pengajaran kepada semua bagi mengatasi masalah rasuah ini.

Pada gua, hanya ada satu bentuk hukuman yang selayaknya dilaksanakan untuk mengekang dan menghalang semua warga terlibat dalam rasuah (tanpa mengira bagaimana justifikasi rasuah itu dinilai @ ditukar nama/gelaran).

Hukuman yang selayaknya adalah "hukuman mati mandatori" bagi semua yang didapati bersalah dalam kes rasuah. Dengan cara ini, ianya akan menggerunkan semua orang dan sekaligus dapat mengurangkan / menghentikan amalan rasuah.

Dan hukuman ini sepatutnya tidaklah membezakan sama ada pelaku (suspek) dari golongan bangsawan, vvip, kakitangan kerajaan, kakitangan swasta mahupun orang awam yang lain.

Soalannya... Adakah Kerajaan Malaysia berani untuk melakukannya... Kita tunggu dan lihat...

10 December 2014

Apa Interpol Boleh Buat?

Bhai/DeeDee semua...

Had kuasa Interpol adalah hanya kepada kes-kes yang mana seseorang warganegara yang terlibat dengan jenayah rentas sempadan. Bagi kes yang bukan jenayah rentas sempadan, Interpol tiada kuasa. Malah bagi kes yang melibatkan perlembagaan (bukannya jenayah) sesebuah negara, Interpol tiada kuasa.


Malah Interpol tiada kuasa menahan mahupun membuat tangkapan bagi kes berkaitan perlembagaan sesebuah negara. Akta Hasutan di Malaysia bukanlah Akta yang bersabit dengan Jenayah maka mengikut kriteria ini Interpol tiada hak untuk menahan mahupun membuat tangkapan. Interpol hanya boleh menyalorkan maklumat dan siasatan kepada negara asal seseorang suspek itu dan tindakan selanjutnya adalah dibawah bidang kuasa agensi yang berkaitan di negara asal suspek.

Oleh itu... dalam kes Alvin Tan dan Ali Abdul Hassan yang dikatakan kedua-duanya telah mendapat "Suaka Politik", maka Interpol tiada kuasa menahan dan membuat tangkapan. Semua urusan menahan dan menangkap terletak dibahu Cawangan Khas PDRM.

Soalan yang patut ditanya....

"Adakah PDRM akan memohon kerjasama secara rasmi dengan beberapa agensi siasatan Malaysia yang lain yang mempuinyai 'jurisdiction' dan akses di luar negara ataupun PDRM terpaksa menggunakan sepenuhnya aset Cawangan Khas yang berada di luar negara untuk tugas mengesan, menahan dan membuat tangkapan terhadap suspek".

Jika PDRM membuat secara terus, ianya akan melibatkan isu diplomatik dan mungkin akan menyebabkan masalah lebih besar antara dua negara bersahabat.

Apa yang perlu PDRM buat pada pandangan gua adalah dengan memohon kerjasama dengan Agensi lain yang mempunyai jangkauan di luar negara yang mana agensi ini memang acapkali menggunakan "private contractor" bagi tujuan ini.

Suspek perlu ditahan dan ditangkap serta di"seludup" balik ke Malaysia oleh "private contractor" jika Kerajaan Malaysia mahu mengelakkan isu berkaitan diplomatik hasil dari ujudnya "Suaka Politik" yang dimiliki oleh kedua suspek ini. Jika guna saluran biasa... memang masak....

BTW ... Bukan tidak pernah kita gunakan cara ini untuk selesaikan satu-satu tugasan.... Hehehe

08 December 2014

Yuran Pendaftaran Tadika Naik 42.85%

Bhai/DeeDee semua...

Pastinya ibu bapa yang menghantar anak-anak kecil mereka ke TADIKA/TASKA swasta akan menggelengkan kepala bila mendapati Yuran Pendaftaran untuk sesi 2015 meningkat paling kurang 30% dari kadar 2014.

Rata-rata gua dapati paling rendah kenaikan aderlah 28.42 %. Ini gua tak amik kira yuran pendaftaran PASTI... Tapi gua amik kira yuran pendaftaran TADIKA/TASKA yang lain...

Pening mak bapak... Nak letak kat Pra-Sekolah... Anak akan kurang dapat tumpuan ... Dan silap-silap anak langsung tak pandai membaca... Ini gua perhatikan sebab gua banyak berurusan ngan skolah.. Tambah lagi gua menganggotai PIBG...

TADIKA KEMAS pon failed... Tak dapat menyediakan bebudak kecik nih untuk cabaran di peringkat sekolah rendah nanti... Bukan gua nak perkecilkan... Tapi itulah realiti...

Nak antar ke PASTI... Pergh... Overload... Dah full house... Walau pun ader dua tiga PASTI yang berhampiran... Tapi full house gak... Gua missed ngan TADIKA/TASKA milik AL-ARQAM dulu... Terbaek dunia akhirat sistem pendidikan dier...

Jadi option yang ader untuk memdapatkan pendidikan terbaek untuk anak-anak kecil nih ... yang mana mereka mudah menerima ilmu kalo betil taktik pengajaran dan pembelajarannnyer ... terpaksalah ibubapa yang prihatin terpaksa kuar modal yang besar... Malah ader yang kosnya macam dibawah nih...

Dah macam nak masuk IPTA walhal baru level TADIKA/TASKA jer... Aiyo... Itu belum kalu kena GST ker mender ker... Hahaha

Senarai Yuran Perdaftaran setelah dipadamkan nama pelajar

04 December 2014

Adnan Mansor Menghina Sultan Dan Raja-Raja Melayu

Bhai/DeeDee semua ....

Tengku Jadian (Tengku Fraud) nih macam mana boleh mengaku yang dier Melayu... dan berstatus Tengku kononnyer ..... walhal dier sendiri pon tak tau aper maknanyer perkataan "MAHAMERU" ..... Inilah dier spesis BANGANG yang patut diajar oleh Najib Razak.... hahahahaha


Bukit Siguntang Mahameru nih ader citernyer dalam SEJARAH MELAYU ... Malah dalam SALATUS SALATIN pon ader.... dan jugak ader penceritaan dier dalam Hikayat Awang Sulong Merah Muda serta Hikayat Hang Tuah... Dan kalo dibaca dari cerita kedatangan susur galur Iskandar Zulkarnain pon ader.... ala.... citer tentang datangnya Sang Sapurba.... yang berjumpa dengan Demang Lebar Daun.... yang akhirnya dikatakan menjadi Sultan dan Raja-Raja Melayu...

Jadi perkataan MAHAMERU nih ader dalam budaya Melayu.... tapi yer la.... Muka macam "MAMAK TONGKANG" (no pun intended) ader hati mau mengaku jadik Tengku Melayu...... Hahahaha .... Fraud... Fraud... Hahahaha.... Aper daaa.... Patut kena cantas status Melayu Adnan Mansor nih sebab dier tak tau aper itu MAHAMERU .,.... Bodo (kalo ikut slanga UAI)..... hahahaha

Kepada Adnan Mansor.... sila baca disini aaaa.....

1. Bukit Siguntang Mahameru
2. Sang Nila Utama

Mesti Adnan Mansor nih dulu tak pass SEJARAH masa dier amik HSE dulu..... Hahahaha......  lawak siot.... Nak bodek Sultan dan Raja-Raja Melayu pon agak-agak la... ini sudah kira menghina Sultan dan Raja-Raja Melayu yang katanyer berketurunan dari Iskandar Zulkarnain nih..... Hahahaha.......

Adnan Mansor nih nampaknyer dah kantoi menghina para Sultan dan Raja-Raja Melayu.... so PDRM... sila tangkap Adnan Mansor..... Hahaha.... PERKASA biler mau buat demo dan laporan Polis??? Hahaha...

03 December 2014

Bila Pulak Raja-Raja Terlibat?

Bhai/DeeDee semua...

Memandai jer diorang (PM dan geng dier) buat Suruhanraya Siasatan Diraja...... walhal takder sorang pon Raja-Raja Melayu endorse dan amik tau pasai benda nih... Jadi sebab tue la Suruhanjaya Siasatan Diraja nih pada gua memang takder merit.... takder faedah...

Sebab biler pihak yang terlibat sendiri yang mengarahkan diadakan Suruhanraya Siasatan Diraja... mestilah ianya takkan mencari nahas nak kena diri sendiri.... tak gitue... Hahaha...

Jadi.... mestilah diorang nak cover gak diri sendiri.... takkan la mangsa untuk hukuman gantung sendiri yang kena sediakan tali gantung.... giler dan bodoh serta BANGANG ker aper.... Hahahaha

Sebab tue la.... kiter sumer boleh agak aperkah hasilnya dari Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk "Projek IC" kat Sabah tue... pasai aper banyak delay... pasai aper slow sangat proses dier... dan pasai aper keputusan dier camtue.... Hanya orang yang BANGANG sajer yang percaya dengan keputusan tue... Kalo machai Blogger UMNO stuju dan percaya dengan keputusan tue kiter takder la terkejut sebab diorang memang BANGANG... Kan Najib Razak dah kata Blogger UMNO tue BANGANG....

Hahaha .....

Baca Sini : Kerajaan, Parti Politik Tidak Terlibat

02 December 2014

Diesel Bukanlah Hasil Dari Sumber Petroleum

Bhai/DeeDee semua...

Lu orang tau kan bahawa harga Diesel di Malaysia tak turun.... malahan lagi naik aderla sejak 1 hb Disember 2014 .... Walhal harga minyak mentah satu berel dipasaran dunia telah turun mendadak.... Hanya minya Petrol (RON97 dan Ron95) jer yang turun.... yang lain makin naik....

Ini bermakna bahawa Diesel di Malaysia bukanlah hasil dari sumber Petroleum yang didapati didalam telaga minyak bawah tanah ... Maybe la kot Diesel yang dijual kat Malaysia nih aderlah semuanya hasil dari BioDiesel .... sumber Karotina..... Hahahaha



Pasai tue la dier lagi mahal dan naik harga..... Hahahaha ...

Giler siot aaaa..... memang giler..... Hahahaha...

Helo PDRM : Inilah Baru Komunis Sebenar

Bhai/DeeDee semua....

Tolong bagitau kat PDRM ... Yang dua ekor nih memang Komunis.... Jadi kalu betul la PDRM nak siasat elemen komunis.... baik siasat yang dua ekor nih..... dan jugak yang dok ngabihkan duit rakyat amik komunis nih datang Malaysia...

Hahahaha.... Helo PDRM : Inilah Baru Komunis Sebenar

Dua Ekor Komunis .... Agak-agak lu orang yang mana satu aaa??? Hahaha

By the way..... Salah ker jumpa dengan orang yang mengamalkan Komunisma??? Salah ker??? Kalo salah... baik tangkap Najib Razak dulu.... pasai dier ader jumpa ngan Presiden China yang sah-sah dah tentu mengamalkan Komunisma..... 

Presiden Russia ... Si Putin tue pon Komunis ..... Kenaper PDRM tak siasat Najib Razak juma Putin itu hari kat G20 ..... Hahahaha ....

Dah berpuluh tahun dah kiter (Malaysia) bersahabat dengan puak yang mengamalkan komunisma.... Takder hal pon.... Lawak aaa PDRM nih.... 

27 November 2014

Ada Gua Kesah

Bhai/DeeDee semua...

Gua slalu lalu lalang Jalan Duta dan Jalan Semarak..... Bagi Jalan Duta.... ader Plaza Tol kat situ ..... Manakala kalo gua pi UTM atau PULAPOL atau JUPEM mesti gua akan lalu Jalan Semarak ....

Jadi .... aper ke jadahnyer gua nak menyusahkan diri nak sebut panjang-panjang nama jalan yang sudah memang pendek tue..... Dan gua pasti.... takder saper pon akan nak guna nama jalan yang panjang tue....

Sure la.... Mat Despatch ker.... Drebar teksi ka.... atau sesapa sajer sure takkan tukar punya....

Tambah plak letterhead, business card, dan signboard syarikat semua dah guna nama pendek..... Jalan Duta.... Jalan Semarak... Jalan Mahameru...

So.... Ada gua kesah ka diorang nak letak nama panjang-panjang.... Hahaha..... takder saper nak amik pot la bhai tentang nama panjang nih..... Buat derk lagi ader la.... Hahaha.... Aderkah ini bermakna kitorang tak respek?? Hahaha....

Respek bukan datang dengan paksaan... respek datang dengan ikhlas..... So... watdehel lar nak paksa orang untuk respek ..... Hahaha.... Ada gua kesah???

Gua jamin lar.... 99.99% warga KL takkan guna nama jalan yang panjang tue.... buat menyemak ja..... Hahahaha

26 November 2014

Lorong Haji Taib Kini Bertukar Nama Baru

Kuala Lumpur (26 November 2014):

Sempena pertukaran 8 nama jalan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur mulai 26 hb November 2014, maka DBKL telah disarankan untuk menukarkan nama Lorong Haji Taib kepada satu nama baru.

Berdasarkan referendum dan petisyen daripada warga Kuala Lumpur, maka satu nama yang paling cocok dan sesuai telah dipilih untuk menggantikan nama Lorong Haji Taib. Nama yang baharu ini amatlah sinonim dengan budaya dan imej kawasan tersebut.

Maka.... dengan ini bermula pada 26hb November 2014, maka Lorong Haji Taib akan ditukarkan dengan nama "Lorong Saiful Bukhari Azlan"

Ini sebagai memperingati dan mengenang jasa-jasa Saiful Bukhari Azlan terhadap negara sejajar dengan saranan yang mahukan 8 nama jalan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ditukar namanya bermula 26hb November 2014. Warga Kuala Lumpur semua berharap agar roh Arwah Haji Taib yang namanya dahulu dikaitkan dengan satu lorong hanyir di tengah Kuala Lumpur boleh berasa lega dan bebas.

Semoga dengan termeteri nama baharu Lorong Saiful Bukhari Azlan, maka para transgender, pondan dan bapuk serta pelacur yang berkeliaran di sana akan lebih berasa bangga kerana Kerajaan Malaysia mengiktiraf peranan  dan jasa Saiful Bukhari Azlan kepada negara.

Tahniah kepada Saiful Bukhari Azlan.

(c) 2014 NNN  - Nonama News Network.

Kredit Foto : Mazidul Akmal Sidek


23 November 2014

Menipu Dan Terus Menipu

Bhai/DeeDee semua....

Semua pihak dok sembang pasai harga Petrol RON95 yang akan diapungkan harganya ikut harga pasaran... Kononnya pengapungan ikut APM la... MOPS la... Macam-macam cara la.... Macam-macam sembang...

Semua nih aderlah cara haramjadah nak menipu dan terus menipu rakyat Malaysia... Macam siot ja diorang nih... KPDNKK la... Hassan Malek la...  Ahmad Maslan la... Khairy Jamaluddin la.... Hahaha...  Hampeh..

Kalo betul nak apungkan ikut harga pasaran sedunia... Aper kata gua cabar Kerajaan Malaysia benarkan setiap syarikat yang mempunyai rangkaian stesen minyak di Malaysia memilih sendiri harga jualan minyak petrol RON95 di pam dengan Kerajaan Malaysia cuma menetapkan harga siling sahaja...

Kiter tengok syarikat mana yang akan berani jual pada harga jauh lagi murah dari harga di rangkaian stesen minyak Petronas...

Gua berani jamin mesti akan ader syarikat rangkaian stesen minyak yang akan sentiasa berani mengurangkan 1 atau 2 sen harga petrol RON95 berbanding yang dijual oleh Petronas...

Hahaha... Kiter tengok macam apa yang berlaku pada industri telekomunikasi... Mesti DIGI akan cuba memberi yang termurah berbanding MAXIS, CELCOM dan lain-lain...

Kalo ini yang berlaku barulah betul harga Petrol RON95 diapungkan ikut harga pasaran.... Kalo tidak... Nampak sangat la Kerajaan Malaysia menipu dan terus menipu dengan akronim APM dan MOPS.... Malah sembang Khairy Jamaluddin kat FB pon nampaknyer sekadar sembang alumni Harvard yang cuba menipu rakyat Malaysia...

Kalo ader berani... Benarkanlahsemua syarikat  minyak boleh menentukan harga petrol dan diesel mereka sendiri dengan cara hanya mengawall harga siling sahaja....

Ader berani ka???? Hahaha

Jamin ader stesen minyak yang kosong takder orang nak beli minyak la nanti.... Hahaha

19 November 2014

Bagaimana Nasib Kakitangan PERWAJA?

Bhai/DeeDee semua...

17 November 2014 adalah tarikh penamat penggajian kakitangan PERWAJA STEEL Sdn Bhd...  Maknanya selepas dari tarikh ini, Perwaja Steel hanya tinggal nama dan bangunan jer... Sudah tidak beroperasi lagi... Satu legasi dasar pengswastaan dibawah Mahathir Mohamed yang penuh skandal...


Masih gua ingat bagaimana Eric Chua dilantik oleh Mahathir Mohamed untuk mengepalai konglomerat besi ini... Memang nampak hebat luarannya... Tapi penuh dengan skandal dan perkara pelik...

Paling gua tabley lupa aderlah bilamana Mahathir Mohamed mengarahkan Eric Chua untuk membangunkan Kompleks Perwaja di Gurun Kedah.... Satu kerja giler.... Masak besi di Kemaman Terengganu... Pastue hantar "billet" pi Gurun Kedah untuk diproses jadi bahan akhir... Yang gilernyer... Satu lori cuma boleh bawah maksima dalam 18 billet kalo tak silap.... Atau 8 billet ja.... Gua pon tabrapa nak ingat.... 

Hahaha... Kos logistik giler babat tak menguntungkan...

So skrang nih... Dikala semua industri dan bisnes difaraidkan kepada Syed Mokhtar Bukhari... Takkan la Perwaja Steel tabley di faraidkan kepada dier... Katanya Syed Mokhtar Bukhari nih terbaek dalam bab pengurusan... Sure dier boleh kasik PERWAJA untung balik....

Hahaha....

Sebijik macam kes Halim Saad dulu aaa... Tabley pakai gak....

So... Aper nasib kakitangan Perwaja Steel nih aaaa... Kalo nak kata industri besi waja tak menguntungkan... Kenapa ader bukak satu lagi kilang besi di Kemaman tak jauh dari rumah gua... Eastern Steel Sdn Bhd... Projek usahasama Kerajaan Negeri Terengganu ngan China...

Aper citer nih.... Daripada Mahathir Mohamed dok sebuk kacau Najib Razak... Aderlah lebih baik dier amik tau pasai projek lama dier Perwaja Steel tue... Lagi ader pekdah... Hahaha

Tabley pakai la Mahathir Mohamed nih.... Hahahaha

17 November 2014

Selamat Jalan PERWAJA

Bhai/DeeDee semua...

Jiran belakang rumah gua ader dua keluarga yang kedua-dua suami isteri kerja di PERWAJA... Diorang berharap PERWAJA akan start balik seperti dijanjikan pada 19 Nov 2014 nih... sebab itu hari dikhabarkan kilang akan beroperasi semula pada 19 November 2014 ...... 

Tapi...

Tapi nampak gayanyer mereka akan menganggur dan pastinya akan lebih suffer... Adoyai.... Habis dah legasi PERWAJA... Selamat Jalan PERWAJA ... beribu bekas kakitangan PERWAJA STEEL SDN BHD kini menganggur dan ini memberikan masalah kepada sosial masyarakat setempat di Kemaman, Terengganu.

Vendor kepada PERWAJA juga ramai yang menghadapi masalah untuk mendapatkan payment terakhir daripada PERWAJA STEEL .....  Ini insiden berangkai... ramai yang terlibat... seumpama jatuhnya susunan domino.....


.... Aiyo


16 November 2014

Samseng Kampung Dusun Sudah Kalah

Bhai/DeeDee semua...

Gua rasa aaa... Sarip Dol si Samseng Kampung Dusun pon sudah kalah dan cuak ngan Samseng Kampung Rusila nih... Betul bhai.. Memang dah kalah teruk.... 

Mana taknyer... Sarip Dol yang Samseng Kampung Dusun pon cuma pakai Kopiah jer... Tapi Samseng Kampung Rusila pakai Sarban la wei... Mana nak celen... Payah la wei...

Samseng Kampung Dusun cuma mampu pakai basikal tua jer... Tapi Samseng Kampung Rusila mampu naik Bimmers dan Mini Cooper la.... Hehehe

Macam mana nak bersaing nih.... Hehehe

### Opps... Itu hari kata tak hadir dan tak dapat hadir pasai tak sihat ... susut badan... la nih alasan ikut suka hati la plak... Aiyo.... Cakap berbelit cam Mahathir Mohamed ja.... Satu kapal ka dulu??? Hahaha





 

14 November 2014

For Our Beloved FLOM

For our beloved FLOM .... here's is the song just for you .... should be dedicated by our Premier Najib Razak ....

Hehehe


12 November 2014

Gua Sokong KP JPJ

Bhai/DeeDee semua...

Memang plet nombor kenderaan adalah ada kena mengena dengan kemalangan.. Malah boleh dikatakan ianya amat berkait rapat dengan kemalangan maut...

Pernah terjadi jem kat atas Lebuhraya Utara Selatan di Pagoh hanya semata-mata kenderaan di lorong bertentangan mengambil tindakan mengurangkan kelajuan mereka semata-mata untuk melihat nombor plet kenderaan yang terlibat kemalangan tue..

Malah pernah juga gua lihat berlakunya beberapa kemalangan tambahan gara-gara pemandu leka melihat nombor plet kenderaan yang mengalami kemalangan... Ini semua kerana "Judi Halal" yang diberikan lesen oleh Kerajaan Malaysia... 

Oleh sebab di Malaysia, judi nombor ekor adalah halal... Maka ramailah kaki nombor empat digit yang gilerkan nombor plet kenderaan yang terlibat kemalangan... 

Kalo ukuran nombor plet kenderaan tersebut mengikut piawaian, maka mudahlah kaki judi nombor untuk melihat sekali imbas ja plet kenderaan nih... Kalo fancy sangat susah la bhai....  Hahaha....

Rabu dan Sabtu ader spesial draw... Jadi kedua-dua hari nih penting kalo dapat jumpa nombor plet keter yang eksiden.... Hahaha....  Nak kena tikam BIG dalam RM2 dan SMALL dalam RM10.... Baru la ader chan kena.... Ada ong...

Hahaha....

P/S : Tolong la kasik stendet nombor plet kenderaan nih... Susah wei sekali imbas nak tengok nombor... Nanti nak beli mapiau susah la... Udah la Magnum ENE 3 + 1D dan DAMACAI takder kat Terengganu nih.... Hahaha... Kena la pi Kuantan kalo nak tikam gak.... Hahaha

11 November 2014

Alasan Terbaik Ahli Parlimen London

Bhai/DeeDee semua...

Cuaca kat Malaysia tak berapa elok untuk kesihatan... Jadi susah skit nak bertugas di Malaysia... Lagipon kat Malaysia nih panas dier membahang... Terik dalam lembab...

Sebab tue la Tuan Guru Dato' Seri Sir Haji Duke Of Rusila kena duduk London dan Turki selalu... Bukan ker dah jadi Ahli Parlimen London??? Tak betah duduk kat Malaysia dah.... Lagipon sejak dilantik jadi orang nombor dua Ulamak Dunia nih... Kena la lebih banyak lepak kat oversea...

Kalo kat oversea ... London ka ... Frankfurt ka... Tak la semedang kena sakit dan susut badan... Sebab kat sana banyak makanan kesihatan... Budu, nasik dagang, keropok lekor dan nasik berlauk susah nak ader... Jadi boleh la jaga kesihatan tue... Kalo kat sini semua bedal... Hahaha

Aper pon... Inilah alasan terbaek untuk jawab ketidakhadiran masa Bajet 2015 itu hari.... Hahaha.... Badan tak sihat dan susut..... Aiyo




Sabor jer la.... Rehat-rehat la kat rumah... Menantu BMW kan ader.... Boleh takeover.... Takdak hal.... Lagipon menantu bukan kaki pil kuda kan.... Hahaha

Tak gitue ka Tuan Guru Dato' Seri Sir Haji Duke Of Rusila?



YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1