Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

28 February 2013

Runtuhlah Kamu Sebelum Kamu Diruntuhkan

Bhai... Gua rasa aaaa... Kita patut saman Ultraman dan Raksaksa pasai suka sangat meruntuhkan macam-macam kat Malaysia nih.... Payah aaa camnie... Susah betul...

Ingat murah ker kos nak buat jambatan flyover nih... Kalu tak campur kos rasuah bagai... baru sejuta jer... Tapi biler campur semua rasuah... Dah jadi lapan belas juta:... Saper nak tanggung nih...

Surat saman sumer kiter boleh antar kat pemilik Ultraman .... Tsuburaya Group...

Nih gambar sebenar waktu kejadian di Putrajaya hari nih....

TERKINI: JKR menyalahkan PKNS atas runtuhnya jambatan ini. Ianya didedahkan TV3 dalam Buletin Utama baru sebentar tadi.

Semua Mahu Dipolitikkan

Bhai.... gua baru ajer abis meeting selama 2 jam lebih.... meeting berkaitan dengan isu keselamatan.... hahaha... tak ramai pon dalam meeting tertutup nih... total ader 15 orang jer... hehehe.... salah sorang daripada anggota mengeluarkan satu presentation berkaitan dengan komen-komen dan andaian yang berlegar di dunia siber tentang insiden di Lahad Datu...

Mostly 80% daripada komen dan andaian yang terpapar kat layar putih dalam bilik meeting tue berkisar tentang isu politik... konon Najib Razak mengaturgerak insiden di Lahad Datu atas alasan untuk menangguhkan PRU13.... lepas tue keluar pulak cerita yang konon Anwar Ibrahim adalah dalang utama insiden di Lahad Datu... sampaikan kononnya Presiden Filipina sudah warning Anwar Ibrahim...

Bos besar dan kitorang sumer gelak sakan biler baca benda-benda camnie... Best gak yer teori, komen dan andaian yang berlegar.... semua benda nak dikaitkan dengan politik dalaman Malaysia...  walhalnyer insiden di  Lahad Datu takder kena mengena pon dengan isu politik BN dan PR...  lawak betul.... tapi takper la... nak buat camana... orang awam Malaysia camtue.... tapi yang lagi best tue.... geng-geng yang "konon" anggota pasukan keselamatan pon terikut-ikut sentimen nih... hahahaha

Bos besar kata... biar lantak diorang nak mainkan citer jadi kena dengan politik... iyerla... nak larang tabley... lagipon PRU13 dah dekat sangat... biar la kat diorang... Bos besar kata... kiter buat kerja kita sudah la.......hahaha

Tadi bos besar ader tanya... berapa ramai anggota yang dah diantar turun padang ke Sabah.... En XXX bagitau... operatif dah ader kat sana from the day one seramai 200 orang... sampai kering operatif kat tempat lain.... hahaha.... Bos besar gelak... dan dier cakap bagoosh... dier suruh percepatkan dapat maklumat... tak kisah la nak pintas TELCO ker mender ker... jadi dapat pinpoint maklumat dan pass semua maklumat tue kat JCC secepat mungkin.

Aper-aper pon...  sasaran telahpon dipindahkan bagi tujuan keselamatan... dan pemantauan tahap maksima sedang, telah dan akan dilakukan. Kengkawan gua yang berada kat Sabah la nih memang sibuk giler... hahaha... kesian diorang... nak buat camana... bos bagi masa maksima seminggu jer lagi.... semua 14 orang anggota 'E Company" tue mesti dikenalpasti dan ditahan segera.

Tadi... untuk kali yang ke 7 ... gua submit surat letak jawatan.... bos kata no way man..... once in.... always in... sorry mate..... Hampeh.... dan gua kena teruskan bertugas di Pantai Timur untuk pastikan no sabotage towards our O&G facilities..... chitt....

Apa Yang Tidak Pernah Dipertontonkan

Bhai... kepada orang yang baru membaca blog gua... ingin gua peringatkan kat sini bahawa gua berpegang teguh dengan "akujanji menjaga kerahsiaan negara" yang pernah gua buat sebelum gua diterima masuk dalam agensi yang gua pernah berkhidmat dulu... dan agensi yang gua berkhidmat nih sampai sekarang hanya sebilangan kecil orang sahaja yang tahu akan keujudannya.

Bagi yang baru juga mengenali blog ini.... gua nak bagitau satu mender... pandangan politik peribadi gua takder kena mengena dengan tugasan yang gua lakukan untuk agensi yang mana gua terlibat nih... Jadi.. walaupun nampak gua ader kecenderungan tertentu... ianya hanya sekadar waktu senggang gua... waktu gua melakukan tugasan... gua campak semua pandangan politik peribadi gua ketepi... Gua tetap dahulukan keselamatan negara.

Okeh... Nama dan siapa disebalik agensi yang gua terlibat nih... tak payah la lu orang tahu... cukup hanya lu orang tau... agensi kitorang nih aderlah mengumpul, menganalisa, memantau, memintas dan mengolah maklumat (dalam dan luar negara) bagi tujuan keselamatan negara.

Oleh yang demikian, bila gua publishkan sedikit sahaja maklumat (setakat memberikan gambaran) berkaitan sesuatu insiden yang berkait rapat dengan keselamatan negara, gua tak terkejut kalu ianya dipandang sinis atau dianggap sebagai lelucon sahaja kerana "kami" tahu lu orang susah nak bayangkan... Hahaha... Walaupun lu dari background military mahupun pasukan keselamatan yang lain... ianya tidak semestinya seperti apa yang lu orang tahu...

Okeh... No hal pada gua... Sebab gua cuma nak bagi gambaran kat lu orang yang keselamatan negara kita memang terjamin... Jangan la lu orang ingat bahawa keselamatan negara kita kini telah digugat hanya kerana insiden di Lahad Datu... Ianya masih terkawal...

Jadi.. Gua berani jamin insiden di Lahad Datu akan dapat diselesaikan tanpa ader pertumpahan darah dan "yang terlibat" akan dapat dikesan, ditahan, disoalsiasat dan dihantar pulang jika perlu.

Oh yer... Bila gua kata kita masih tak dapat kesan "yang trrlibat" itu ... tidaklah bermakna yang anggota keselamatan dan risikan negara ini cuai, leka dan tidak hebat... Biasa la... Kalu kita rasa kita hebat... Orang lain pon hebat juga... Cumanya dalam kes di Sabah ini... Masa dan geografinya berpihak kepada kita... Hahaha..

Aper pon gua nak ucapkan tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat... Dari MKN, PRDM, ATM, Agensi dan organisasi yang namanya gua tabley nak sebut.... Lu orang memang hebat... Gua rasa aaaa... Selepas kes insurgensi menentang komunis.... Inilah kolaborasi terbaik yang pernah "kita" bekerjasama dengan baik dan teratur... Hebat... Salut untuk lu orang dan gua jugak...

Semoga negara ini kekal aman, makmur dan dirahmati Allah Taala... Ameen...

C++
No anggota : 12xx

27 February 2013

Kalau DAP Bertanding 222 Kerusi Parlimen

Bhai.... Tadi petang ... masa kapla gua tengah weng lagi... ader satu call masuk... diorang nak mintak pandangan gua tentang politik Malaysia.... gua tanya diorang... mana lu dapat ini nombor (unlisted) nih... hahaha... diorang cakap ader member kat bilik gerakan yang bagi... Macam haram jer saper yang passkan nombor gua tue... jaga korang kalu gua turun ke KL pi bilik gerakan nanti.... jaga la... siap korang...

Gua tanya mamat yang call gua tue... lu nak tau bahagian mana dalam isu politik nih... mamat tue cakap dier dan organisasi dier nak tau pandangan kumpulan atas pagar... dier nak tau maklumat yang gua dah kumpul dan analisa.... hahaha.... gua cakap kat mamat tue... aik... takkan lu nak tanya gua lagi.. pi la tanya kat bilik gerakan tue... gua dah submit laporan gua dua minggu sudah... takkan tabley nak akses kot...

Dier kata... maklumat yang gua dah pass kat bilik gerakan tue dah sampai bos besar dah... jadi susah la orang bawah nak tengok... dah masuk dalam laporan berpusat...  gua gelak jer kat mamat tue.... gua cakap kat dier... kalu nak gak maklumat dari gua... kasi bayar la dulu... hahaha... no money no talk... mamat tue balas kat gua... dier kata tuan X mintak maklumat tue.... cheyy.. macam haram jer guna nama bos lagi besar.... hampeh tul lar... hahaha

Okeh... maklumat camana yang lu nak tue gua tanya dier balik.... dier kata dier nak maklumat sentimen rakyat dan akar umbi tentang isu DAP akan menguasai Putrajaya...  gua gelak kat dier... gua tanya balik... lu nak maklumat betul dari akar umbi ker atau maklumat yang dah difabricated.. kalu nak yang dah difabricated tue... boleh amik kat unit siaraya... hahaha.... bantai dier plak gelak kat gua balik.... dier kata yang fabricated tue dier dah ader.... hahaha

Then dier mula tanya... macam-macam dier tanya dan gua jawab... semua persoalan pengaruh, sentimen, kuasa mengundi dan macam-macam isu yang boleh membawa kepada kemenangan satu-satu parti politik gua passkan kat dier... ader la dua jam dier call tue... panas henpon gua... hahahaha... lepas tue... tetiba jer dier tanya.... kalau DAP bertanding 222 kerusi Parlimen amacam....

Gua cakap kat dier... elok la kalu DAP bertanding kat 222 kerusi Parlimen... bagoosh la... hahaha...  Mamat tue terus bising kat gua... mana boleh bagi can camtue jer... nanti kalu DAP menang semua... abis la Melayu... habis la Islam... habislah bumiputera... semua Cina dah kongker... hahaha...

Gua gelak besar... gua story kat dier... Kalu pun DAP menang semua 222 kerusi Parlimen.... dan dapat 3/3 majoriti dalam Parlimen.... dan DAP berkuasa untuk mengubah Perlembagaan... pasai dah ader kuasa majoriti... tapi ader satu clausa... ader satu part dalam Perlembagaan tue yang DAP takkan dapat nak tukar dan ubah.... Dan part nih sampai kiamat pon takkan dapat diubah .... melainkan kalu semua Sultan dan Raja-Raja Melayu sudah dipegang telurnya oleh orang Cina.... (err... rasanyer skrang nih macam dah kena pegang jer.... hahahaha)... Beberapa negeri memang nampak sangat ketara perkara ini telah berlaku... seperti contoh disebuah negeri di Pantai Timur nih... hahaha

Sebab kalu nak ubah part / clausa yang berkaitan dengan Islam, Melayu dan Raja-Raja serta Bumiputera... ianya perlukan dapat persetujuan dari Majlis Raja-Raja Melayu... kena dapat consensus... kena dapat majoriti........ jadi... lu ingat senang ker nak dapat persetujuan dari Raja-Raja Melayu.... hahaha.... susah bhai... tapi bukan mustahil.... kalu nak tau camana nak dapat persetujuan tue... tiru la cara macam mana British dulu dapatkan tandatangan dan persetujuan semua Raja-Raja Melayu masa isu Malayan Union tue... hahaha... macam mana British dah pegang semua telur Raja-Raja Melayu .... hahaha...

*** (Pegang Telur = mempengaruhi dan berkuasa atas/sudah kena beli)

Jadi kesimpulannyer.... lu ingat senang ker nak ubah Perlembagaan tambah lagi yang berkaitan dengan Islam, Melayu dan Raja-Raja .... sori bhai... takkan boleh punya.... melainkan kalu dah jadi seperti yang gua bagitau tue...

P/S: Komentar ini bukan bertujuan untuk menghina mana-mana Sultan atau Raja-Raja Melayu... ianya sekadar menjelaskan bahawa sentimen yang dibawa oleh banyak pihak kononnya kalu DAP dah menduduki Putrajaya... maka kuasa dan kepentingan Melayu, Islam dan Raja-Raja akan terjejas aderlah semata-mata cakap-cakap kosong sahaja yang tidak bersandarkan fakta yang jelas.

Terkejut mamat tue biler tau perkara nih... dier tak sangka rupanya aper yang dier diberitahu tue semua aderlah cerita lawak jer... dan cakap-cakap kosong semata-mata nak  mengubah persepsi pengundi...  terkejut beruk dier mendengar aper yang gua citerkan tue... terus dier kata... patut diorang tak payah la tipu orang kampung dan pengundi pasai isu kononnya nanti semua tergadai kepada Cina....

Gua cakap kat dier... lain kali.. kalu nak dapat citer yang realistik... kena tanya bilik gerakan lar... jangan tanya KEMAS ker... JASA ker... MKN ker.... itu sumer sudah fabricated lar.... hahahaha

Tak Cukup Tanah Untuk Lari

Bhai.... Hahahaha... gua rasa seronok pulak lar petang-petang nih.... Gua baru dapat tahu yang Saifuddin Nasution telah dinamakan sebagai calon untuk Parlimen Kulim Bandar Baru.... Hahaha... Pilihan Anwar Ibrahim untuk kerusi nih memang nampak bagoosh...

Lagi terbaik kalu Anwar Ibrahim dapat turun Parlimen Kulim Bandar Baru sambil membuat permohonan maaf kepada umum atas kesilapan Anwar Ibrahim dulu meletakkan Zulkifli Nordin sebagai Calon pada PRU12.

Kalu Anwar Ibrahim dapat turun.... gua rasa aaa... lagi masak itu Zulkiflki Nordin... dalam keadaan nama Saifuddin Nasution sudah naik untuk PRU13 ... gua rasa ini kali lah Zulkifli Nordin akan  tak cukup tanah untuk lari... Hahaha.... UMNO sure takkan kasi line kat Zulkifli Nordin untuk bertanding kat sana.... hahaha.... dah pasti dah... sebab keturunan Kadeer mau kekal jadi calon BN kat sana...

Kalu Zulkifli Nordin nak jadi calon bebas kat Parlimen Kulim Bandar Baru.... hahaha... gua brani jamin yang kalu dier nih berkempen nanti... akan ader la telur tembelang dibalingkan ke atas pentas.... hahaha....  Dan insyaAllah... Zulkifli Nordin akan hilang deposit calon nanti.... hahaha

Jadi...... mau jadi calon kat mana plak itu Zulkifli Nordin.... hahaha.... rasanyer susah skit sebab ramai orang sudah tau dier punya inside story.,... sudah kantoi kalu.,... hahahaha.... masak la dier kali nih....

Zulkifli Nordin yang skrang nih tngah sibuk dengan agenda PERKASA nampaknyer patut sembelih leher dier sendiri la... hahaha... yer la... sebab nak bertanding di Parlimen Kulim Bandar Baru dengan tiket BN sure takkan dapat punya.... hahaha....  BN takkan bagi line... nak bertanding bebas... ader cukup duit ker dier... dan dah ader jentera pilihanraya ker dier... hahaha

(sori... artikel ini ditulis dalam keadaan kapla gua masih weng lagi.... hahaha.... banyak ngantuk lar)


MACHANG - Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail sah akan bertanding di kerusi Parlimen Bandar-Kulim Baharu, sekali gus menamatkan spekulasi beliau tidak akan mempertahankan kerusi Machang.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengadakan ceramah di Padang Majlis Daerah Machang semalam.

Anwar berkata, pertukaran itu dibuat bagi memenuhi permintaan orang ramai sekali gus mengembalikan kepercayaan rakyat khususnya PKR di Kedah.

“Bagi tujuan itu, PKR akan memilih calon terbaik bagi menggantikan kekosongan itu( Machang) malah perbincangan mengenainya berada di peringkat akhir,” katanya.

Dalam Pilihan Raya Umum ke-12, kerusi Bandar-Kulim Baharu dimenangi calon PKR, Zulkifli Noordin dengan majoriti 5,583 undi.

Zulkifli bagaimanapun meninggalkan PKR tiga tahun lalu dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Pendedahan : Syarikat Swasta Berkempen Untuk BN

Bhai..... nih ader gua nak dedah ader satu syarikat swasta nih yang berkempen untuk BN... secara terang-terang berkempen untuk memenangkan BN dengan menggunakan teknik psikologi... iaitu menggunakan minda dibawah sedar (sub conscious mind) ..... hebat...

Baek punya kempen.... Hahahaha
Gua nak ucapkan tahniah kepada pasukan kempen dan promosi syarikat swasta nih... iaitu RinggitPlus.com ..... lu orang memang hebat dalam mempergunakan ruang dan peluang yang ader.... hahaha... cayalah... Promosi yang syarikat swasta nih buat agaknyer menggunakan modal yang besar... pasai iklan dier kerap keluar... hahaha

Jarang gua jumpa syarikat swasta yang berani macam nih... tambah lagi dalam keadaan situasi bakal kalah yang dihadapi oleh Barisan Nasional (BN) pada PRU13... Tambah lagi hebat bilamana dalam situasi yang genting nih... masih ader syarikat swasta yang mahu melawan arus.... hebat....

Samer la jugak dengan selebriti lawak yang sekarang nih cuba menongkah arus.... hahaha... dan kalu dah dimakan arus tue nanti... agak-agaknyer mahu ker nak mintak tolong orang lain selamatkan.... hahaha... Tapi takper... jangan riso... walaupun BN bakal kalah pada PRU13 nih.... ader puak-puak yang akan cuba menastikan BN akan terselamat dari jatuh terlungkup... bukan pasai aper... sebab sebenarnya diorang nih jugak sayang kat BN.... hahahaha...

Nak buat camana kan... hahahaha

26 February 2013

Nak Kondem Pun Biarlah Professional

Bhai.... Hahaha .... Gua nak story lu satu mender.. Okeh... Perjalanan kalu menaiki kereta dari Kemaman menuju ke Kuala Lumpur (lebih tepatnya ke Ampang, Selangor) biasanya memakan masa lebih dari 3 jam. Itupon kalu memandu dalam keadaan agak laju...

Kos minyak yang akan abis digunakan bagi sebuah kereta Proton 1.5 cc biasanya menggunakan petrol sebanyak RM100 ringit.... Itu belum masuk lagi kos tol iaitu RM21.60 + RM5 + RM 3 bagi perjalanan sehala gua tak bawak kira skali....

Itu semua belum masuk kalu nak menginap ker... Atau makan best-best ker... Hahaha... Itu aderlah kos bagi orang dari Kemaman... Kalu Dungun, Marang, Tanjung Jara, Kuala Abang, Setiu, Jertih dan lain-lain kawasan... Gua citer Terengganu jer bhai... Negeri lain di Pantai Timur gua tak citer... Hahaha

Sebab itu la biler Kerajaan Negeri Terengganu bercadang nak buat Zoo di Kemaman... Gua aderlah penyokong kuat beda nih... Bukan sebab gua sokong UMNO/BN atau Ahmad Said... Tapi gua sokong pasai Zoo aderlah satu tempat pelajaran yang paling sesuai untuk semua peringkat umur... Dengan adernyer Zoo di Kemaman... Kanak-kanak dan orang dewasa juga dapat berpeluang mendalami dan mengambiltahu dunia haiwan...

Kalu sepanjang hidup cuma dapat tengok rimau hanya dalam aT .. Skrang boleh tengok ASLAN dan HOBBES@TIGGER kat Zoo Kemaman secara live... Dan kosnya aderlah lebih jimat kalu nak bandingkan pergi ke Zoo Negara di Ampang tue...

Gua tau... Oranv yang kondem dan jadikan modal politik dan kempen PRU13 nih mesti tak tahu aper sebenarnya fungsi Zoo... Hahaha... Tak kisah la siapa orang itu waima si Saiful Bahri yang bakal jadi calon PAS kat Dungun pon mesti tau tau... Usahkan pulak blogger Geng Rusila macam FZT... Mesti bengap dan bangang tak tahu rasional dan kepentingan ilmiahnyer Zoo sama ada di Kemaman, Kuala Lumpur, Taiping mahupun di seluruh dunia.....

Kesian... Gua rasa aaa diorang nih patut kena masuk sekolah balik dan belajar tentang Geography atau sabjek Alam dan Manusia.... Hahahaha...

Sebab tue la diorang boleh bagi statement dan komentar tahap bangang macam kat bawah nih.... Hahaha... Oh yer.. Gua rasa aaa mesti diorang nih tak pernah bawak anak-anak atau diorang sendiri masuk dalam mana-mana ZOO... Kesian....

Kalo manusia macam nih la jadi pemimpin negara Malaysia nih.... Abis la semua zoo... dan muzium akan kena tutup... Pasai diorang kata benda nih membazir... Walhal semua nih aderlah untuk pelajaran dan pendidikan... Kesian...

Nak kondem pun biarlah professional...

Serupa Belit

Bhai.... pada awal suku pertama 2011 kitorang ader membuat "Ops Terjah" ke Rusila... yang salah satu daripada tujuan utama episod terjah "Langgar Hadi" nih aderlah untuk mendapatkan jawapan dari Hadi Awang sendiri tentang kenapa bila didalam Muktamar ceritanya lain... tapi bila didalam Parti... ceritanya lain.... Gua terlibat dengan agenda "Langgar Hadi" nih pasai satunyer nak tau aper jawapan Hadi Awang sendiri...

Kitorang tau yang diorang nih ader agenda lain yang tersembunyi... tapi yer la.. macam mana nak buktikan... sebab tak dapat peluang untuk tanya... mintak masa 5 minit pon tak boleh... sibuk bebenar... sampaikan member gua AdukaTaruna kena tahan dan dibelasah.... Aper yang AdukaTaruna nak tanya kat Hadi Awang gua tak tau dan tak amik tau.. yang gua tau... cuma persoalan yang gua dah passkan kat AdukaTaruna untuk tanya Hadi Awang....

Kenaper isu Kerajaan Perpaduan (UG) nih ader cerita lain... dalam muktamar kata lain.. tapi in realiti citer lain... aper kejadahnyer siap pergi buat deal dengan UMNO teu.... tapi yer la... dari masa tue sampai sekarang orang dok persalahkan kitorang termasuk gua skali... hahaha ... Tapi aper yang kiter citerkan dan persoalkan tue aderlah benda yang benar berlaku....

Kalu tidak takkan la Hassan Ali, Roslan SMS dan Nasharuddin Mat Isa boleh plak buat sesi soaljawab hanya dengan blogger pro-BN..... hahaha... dan itu semua dah jadi sejarah... masa tue gua ingat lagi... semua marah kitorang konon pasai kitorang nak jatuhkan Hassan Ali dan Nasharuddin Mat Isa.... hahaha... so... lu tengok sendiri la... aper sudah jadi skarnag.... err... lu orang takmo nak jilat ludah dan kahak lu orang balik ker.... hahaha

Nih... biler beberapa blogger lain dok citer pasai Harun Din, Harun Taib, Nik Abduh dan sebagainyer... gua tak ... gua cuma taji dan persoalkan Hadi Awang jer.... sebab pada gua... yang nih satu... belitnyer tahap ntah la... cerita berpusing-pusing.... depan Pakatan Rakyat ... citer lain.. tapi biler belakang Pakatan Rakyat... citer lain.... aper daa..

Walhal.... yang jadi kapla menggerakkan Kerajaan Perpaduan nih saper lagi kalu bukan Hadi Awang... lu orang nak marah kat gua ... gua tak heran... sebab aper yang gua tuliskan nih dah jadi sejarah... lu cek balik sejarah la... tanya skit kat Nik Abdul Aziz.... tanya dier saper yang jadi kapla Kerajaan Perpaduan (UG) nih....  cam siot jer kan.... serupa belit kalu....


BN ‘kenyang’ jika PAS, DAP, PKR bergaduh, nasihat Hadi

SHAH ALAM, 25 Feb — Pemimpin-pemimpin Pakatan rakyat (PR) dinasihatkan tidak bertelagah kerana sebarang pertelingkahan yang berlaku antara parti-parti komponen politik pembangkang itu hanya akan memberikan kelebihan kepada seteru mereka, Barisan Nasional (BN), kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Abdul Hadi ketika ucapannya dalam majlis pelancaran manifesto PR di sini menegaskan, meskipun parti pembangkang itu turut melalui saat-saat pertelingkahan dan berdebat, ianya tidak akan menghancurkan kemuafakatan yang telah disepakati mereka.

“Kita buktikan perpaduan dalam PR ... walaupun kita berbeza pendapat, bertelingkah, berdebat, boleh berbalah, tetapi apabila mengacau gula, teh dan kopi, kita tidak memecahkan cawan itu,” katanya di hadapan 1,500 perwakilan di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC).

“Jika PAS, DAP, PKR bergaduh ... BN yang kenyang,” tegasnya lagi.

Tegas Ahli Parlimen Marang itu lagi, PR juga tidak berhasrat untuk memerintah sepanjang hayat sekiranya berpeluang menawan Putrajaya, sebaliknya bersedia dihukum melalui demokrasi yang adil.

“Jika kita menang kerajaan PR tidak berlagak jadi Tuhan, tetapi kita sedia dihukum dengan demokrasi yang adil.

“Kita juga bukan mahu memerintah sepanjang hayat,” kata pemimpin veteran PAS itu lagi.

Abdul Hadi turut mengulas berkenaan pemberian bantuan sara hidup, Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) yang mana menurutnya bukanlah suatu perkara baru kerana Firaun juga pernah memberikan BR1M ketika memerintah mesia suatu masa dahulu.

“BR1M bukan perkara baru, Firauan pernah bagi BR1M ... kekayaan digunakan untuk menyesatkan rakyat, bukan membina rakyat.

“BR1M itu duit kamu, ambil ... kamu (penerima BR1M) bukan ayam, itik ... bagi makan dedak, kita makan ayam itu balik,” katanya.

Strategi Untuk Najib Razak Menang Di Parlimen Pekan

Bhai..... lu biasa pi ke Parlimen Pekan tak.... kawasan Parlimen Pekan nih besar oooo.... daripada kawasan Kem Askar kat atas Nenasi tue... sampailah ke Kem Askar di Felda Panching..... hahaha... kira Kem TUDM di Seri Gading tue (Kem Batu 10) pon masuk kawasan Parlimen Pekan.... hahaha... dasat kan.... hahaha

Jadi... camana Najib Razak nak pastikan dier menang kat Parlimen nih pada PRU13 nih.... hahaha.... kem askar dah masuk dah... jadi konfirm dapat banyak undi untuk dier.... hahaha...

Nih... cara terbaek untuk kuatkan pengaruh dan undi di Pekan aderlah dengan menyediakan perkhidmatan pengangkutan percuma... hahaha....  Lu bayang ka la... 4 bulan RapidKuantan beroperasi secara percuma di Kuantan, Indera Makmur, Gambang dan Pekan.... hahaha... percuma bhai...

Lu agak-agak berapa kos yang ditanggung oleh RapidKuantan selama 4 bulan nih nak bagi kemudahan percuma nih... hahaha.. agak-agak lu aaa...  berapa agaknyer.... hahaha.... sure berpuluh ribu paling kurang.... tak gitue... gaji pekerja kena gak bayar... kos minyak dan selenggara bas tue nak campak mana... semua tue kena kira bhai... mana ader yang percuma dah....

Tapi biler RapidKuantan boleh bagi percuma selama 4 bulan.... nampak macam ader yang tak kena... hahaha... memang pon ader yang tak kena.... pelik bin ajaib.... hahaha

Ini baek ader makna nih.... hahahaha


RapidKuantan tambah laluan percuma ke Ubai, Pekan

Kena berlatih jadi driver bas sebab lepas PRU13 nanti sudah tak jadi MB
KUANTAN - Bas RapidKuantan, milik Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) yang menyediakan perkhidmatan tambang percuma sehingga 30 April depan, hari ini menambah satu lagi laluan dari bandar Kuantan ke Ubai, Pekan.

Diletakkan sebagai 'Laluan 401' dengan jarak keseluruhan 35km, laluan berkenaan beroperasi antara Hentian Bas Sementara Pasar berdekatan Terminal Makmur ke Ubai melalui Tanjung Lumpur, Peramu, Kempadang, Pantai Sepat dan Penor.

Pengarah Kumpulan Divisyen Bas Prasarana merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Sdn Bhd, Zohari Sulaiman berkata sebagai permulaan dua buah bas akan disediakan untuk laluan ini dengan kekerapan setiap dua jam.

"Operasi bermula seawal 6.30 pagi hingga 6.30 petang. Tumpuan diberikan kepada orang ramai berulang ke tempat kerja serta pelajar sekolah," katanya dalam kenyataan kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata pihaknya mengambil keputusan menambah laluan tersebut berikutan menerima banyak permintaan daripada penduduk di kawasan berkenaan.

"Dengan adanya perkhidmatan laluan ini, diharap penduduk di sini lebih mudah berulang-alik ke tempat kerja di sekitar bandar Kuantan," katanya.

Perkhidmatan bas RapidKuantan mula beroperasi pada 1 Dis tahun lepas dan kini menyediakan perkhidmatan percuma sehingga 30 April untuk tujuh laluan.

Untuk makluman orang ramai Terminal Makmur, yang kini dinaik taraf untuk dijadikan Pusat Transformasi Bandar ditutup sementara dan digantikan Hentian Bas Sementara Pasar.

Orang ramai boleh menghubungi Pengurus Kanan Komunikasi dan Hal Ehwal Media Prasarana, Azhar Ghazali di talian 019-3837865 atau e-mel azharghazali@prasarana.com.my atau Haliza Hamid di talian 019-2210058 atau haliza@prasarana.com.my untuk maklumat lanjut.

25 February 2013

Disebalik Tabir Insiden DI Lahad Datu

Bhai.... 1Malaysia percaya dengan cerita yang dibawa oleh media iaitu isu di Lahad Datu hanya berkaitan dengan tuntutan Kesultanan Sulu terhadap Sabah.... yang mana perjanjian pajakan dan sewa akan tamat pada bulan Mac 2013...... Betul... cerita ini memang benar.... sesungguhnya benar... tapi ini cuma sebahagian jer.... Hahaha...

Yang tak ramai tahu dan sedar aderlah terdapatnyer 3 kumpulan kecil anggota pasukan khas Filipina telah berjaya menyusup masuk ke Sabah. Mengikut maklumat yang gua dapat dari kedua-dua cabang informer (Malaysia dan Filipina) mengesahkan bahawa insiden ini memang berlaku.... cuma pasai insiden di Lahad Datu itu lebih glamer.... jadi tenggelam isu ini... dan sememangnya diorang plankan benda nih camnie... sebagai mengalihkan tumpuan...

Okeh.... mengikut maklumat yang gua dapat.... 3 kumpulan kecil anggota pasukan khas (special force) Filipina yang dikenali sebagai "E" Company dalam cabang SRU (Alpha-Two Zero) telah ditugaskan menyusup masuk ke Sabah seawal 5 February 2013.... Mereka ini telah mendapat keizinan dan arahan dari Presiden Filipina untuk melakukan operasi khas untuk menahan dan membawa pulang seorang pesalah yang merupakan saudara kepada Ketua Menteri Sabah (Musa Aman).

Satu kumpulan (gua gelarkan sebagai Kumpulan Alpha) telah menyusup masuk lewat Tawi-Tawi pada awal subuh 5 February 2013 dengan menyamar sebagai nelayan tempatan. Mereka ini telah dibantu oleh beberapa aset Filipina yang sudah lama berada dan menetap di Sabah. Unit seramai 5 orang ini telah lepas menyusup masuk tanpa disedari umum.... Tugasan mereka adalah lebih kepada meninjau dan membuat persiapan lanjut agar lagi dua kumpulan dapat masuk dan beroperasi di Sabah bagi menahan dan membawa pulang Manuel Karingal Amalilio yang dikehendaki di Filipina.

Pada 9 Februari satu lagi kumpulan kedua (gua gelarkan sebagai Kumpulan Bravo) telah dapat masuk ke Sabah menggunakan bot laju pada awal pagi dan mereka khabarnya lengkap dengan peralatan komunikasi canggih untuk membantu kerja recon yang dibuat oleh kumpulan pertama yang pada 9 Februari 2013 telah berada di Kota Kinabalu. Kumpulan kedua seramai 6 orang telah berpecah kepada dua kumpulan pula untuk tugasan lain

Pada 14 Februari satu lagi kumpulan telah berjaya menyusup masuk bersama-sama dalam kumpulan Kesultanan Sulu yang bergerak dari Jolo. Kumpulan seramai 3 orang anggota ini (gua gelarkan Kumpulan Charlie) akhirnya tidak dapat bergerak lebih jauh untuk bergabung dan beroperasi dengan Kumpulan Alpha dan Bravo kerana mereka tersekat dengan adernyer "Standoff" di Lahad Datu

Kedua-dua kumpulan ini (Alpha dan Bravo) telah tidak dapat dikesan kedudukan dan identiti mereka oleh Cawangan Khas dan MIO .. Ini kerana kumpulan ini telah berjaya melakukan operasi mereka dengan baik setakat ini.... Walaupun begitu... ramai anggota dari Jabatan "E" telah ditugaskan untuk mengesan dan mengenal pasti mereka ini. Malah beberapa pegawai Jabatan "E1, E2 dan E3" Bukit Aman dan IPD Sentul telah dikerahkan beroperasi di Sabah ketika ini.

Operasi untuk mengenalpasti siapakah ahli Kumpulan Charlie yang berada dalam kumpulan 100 orang lebih yang sekarang ini "standoff" di Lahad Datu masih lagi belum berakhir. Malah semua alibi anggota rombongan Kesultanan Sulu tersebut telahpun disemak dan didapati tiada yang bercanggah. PDRM telah mendapat kerjasama yang baik daripada Kor Risik ATM dan kini satu "massive manhunt" telah dan sedang dibuat diseluruh pantai timur Sabah dari Kudat sampai ke Semporna bagi mengenalpasti, mencari dan menahan unit khas Filipina ini.

Maklumat yang gua dapat setakat ini masih lagi berlegar pada isu ini yang mana telah disahkan oleh aset Malaysia yang berada di Filipina. Persoalannya sekarang... aderkah kumpulan ini akan dapat menahan dan membawa pulang Amalilio ke Filipina secepat mungkin setelah mereka mengenalpasti dimanakah sebenarnya Amalilio ditahan dan aderkah Amalilio akan diseludup keluar dari Sabah dalam kelompok rombongan Kesultanan Sulu yang dijangka hanya akan balik ke Jolo sekitar minggu ketiga Mac ini....

Aper-aper pon... kiter tunggu perkembangan selanjutnya... hahaha


Manila mahu bincang ekstradisi Amalilio

Kerajaan Filipina akan menghantar satu pasukan rasmi ke Kuala Lumpur untuk membincangkan ekstradisi saudara kepada ketua menteri Sabah, Manuel Amalilio.

Menurut laporan Philippine Daily Inquirer, setiausaha keadilan negara itu Leila De Lima sudah meluluskan arahan perjalanan bagi satu pasukan pendakwa dan peguam cara negara itu untuk ke Malaysia bagi tujuan tersebut.

"Pasukan itu akan ke Malaysia pertengahan Mac memandangkan peguam negara Malaysia tidak bersedia buat masa ini untuk menerima pasukan itu," De Lima dipetik sebagai berkata demikian hari ini.

Pendakwa raya negara Claro Arellano, ketua setiausaha keadilan Jose Vicente Salazar dan pendakwa raya serta peguam cara lain adalah tertakluk kepada arahan perjalanan tersebut.

Ketika Manila Manila mendakwa Amalilio adalah seorang warga negara Filipina namun siasatan polis Malaysia menunjukkan beliau adalah seorang rakyat Malaysia yang memperolehi pasport Filipina secara tidak sah.- SUMBER

Berkaitan:

1. Ops Lahad Datu
2. Insiden Di Lahad Datu
3. Black Ops
4. PERINGATAN : Buat Semua Rakan Media Sosial

Ader Gua Heran

Bhai.... Hahaha... Yes... Gua berjaya kasi perangat geng-geng "penchachai" lepak dan baca artikel dan komentar kat blog gua nih.... Hahaha... Ini aderlah strategi yang memang gua plankan.... Hahaha... Memang gua mau lagi ramai "penchachai" lepak dan baca serta hadam kan artikel dan komentar yang hua tulis...

Sebab gua tau... Hidayah tue milik Allah Taala... Kalu Allah Taala nak membukakkan hati diorang untuk beriman kepada Allah dan hari akhirat.... Senang jer... Itu sumer kuasa Allah Taala... Sebab lepas pintu hati tue dah hilang karatnyee ... Boleh aaa diorang nampak kebejatan UMNO/BN nih.... Baru la diorang akan betul petihahnyer... Hahaha

Macam gua selalu bagitau... Blog gua nih tibai keliling... Sapee yang tak betul... Pimpinan mana yang bengong ... Tak kisah la blah mana... Mesti gua tibai punya... Hahaha.. Jadi kepada para "penchachai"... Lu orang tak payah la provoke gua.... Hahaha... Lupakan lah hasrat murni lu orang tue... Hasrat murni lu orang nak kasi gua emo takkan menjadinyer...

Kalu lu nak pakai bomoh ker mender ker... Santau ker... Sentet ker... Sundel Bolong ker... Semua takkan menjadi samer gua... Hahaha... Sebab InsyaAllah pendinding gua kukuh... Bukan setakat dinding konkrit bertetulang 8 inci... Tapi siap dengan pelindung karbon dan plumbum untuk elak radiasi.... Hahaha... Errr... Setan boleh tembus ker aaaa.... Hahaha

Hahaha... Aper pon... Kepada semua pembaca blog nih... Tak kira la kat belah mana lu orang sokong... Hahaha... Gua nak nasihatkan lu orang... Baca lar tulisan gua tue dengan berhati-hati... Sebab gua biasanyer menulis dengan ayat sarkastik dan metafora... Jadi baca betul-betul... Jangan sembrono jer... Jangan main terjah jer...

Cukup la pemimpin lu orang tu yang bangang... Lu jangan jadi bangang sudeyy... Hahaha

Choikin....

Apa Komen Kangkung?

Bhai.... gua rasa tak sabar la nak tunggu dan baca komen dari para kangkung yang banyak melata di IPTA dan IPTS tempatan.... hahaha... betul... sungguh gua tak sabar betul nak tunggu nih... Maybe esok kot gua boleh dengar kangkung-kangkung nih bagi komen.... hahaha...

Yer la... hari nih banyak tempat di Malaysia hujan... jadi... kangkung akan rasa subur sebab ader banyak hujan... tue yang batang-batang kangkung nampak kuat dan berisi... walaupun sebenarnya kosong jer didalamnya.... hahaha...

Itu la standard kangkung di Malaysia nih.... dari kangkung yang disintok limaukan.... sampailah ke kangkung selatan dan timur.... hahaha... Dengan cuaca yang ader di Malaysia nih.... hujan sepanjang tahun.... mudah benar kangkung nak membiak....melata... campak jer kat mana-mana.... senang jer kangkung menengggek nak dapat tumpak... sokongan... dan merebak melata....

Hahaha.... Orang cakap.. kalu nak best.... kutip jer kangkung-kangkung yang ader banyaknyer kat dalam Malaysia nih... dan campak dalam kuali campur skit belacan dan tauchu..... pergh... sedap... jadi hidangan kangkung belacan lar.... hahahaha

Bhai... lu ader paham ker metafora dan ayat sarkastik dari gua nih..... hahahaha... Kalu tak paham... lu tanya Nordin Kardi.... hahaha ... itu bukan setakat kangkung tua tue... tapi siap kaki cetak rompak dan plagiat.... hahahaha....  hancuss..... hahahaha

Hahaha.... aper agaknyer komen kangkung di Malaysia nih tentang Manifesto Pakatan Rakyat (Pakatan Harapan Rakyat) ....

PERINGATAN : Buat Semua Rakan Media Sosial

Bhai.... nih gua nak bagi skit peringatan... tolong aaa ikut... bukan aper... demi kepentingan keselamatan dan negara tercinta nih... ianya perlu untuk blog, facebook, twitter atau mana-mana media sosial

TOLONG:

  • Kaburkan gambar muka mana-mana anggota pasukan khas (GGK, PASKAL, PASKAU, VAT69, UTK, Cawangan Khas) yang sedang bertugas jika mereka tidak memakai balaclava bila mana lu orang nak publishkan gambar diorang nih.... Tolong sangat aaa.... 
  • Padam nama dan nombor siri anggota pasukan khas ini (jika ada terpampang) pada mana-mana gambar yang lu nak publish dalam blog, facebook atau twitter.
  • Padam papan tanda nama tempat (lokasi) mana-mana kemudahan pasukan khas ini (terutama lokasi mereka beroperasi)
  • Jangan siarkan nama penuh (sila guna nama samaran) mana-mana anggota pasukan khas ini demi keselamatan diorang dan negara.
  • Kaburkan gambar kemudahan strategik, taktikal, teknikal dan operasi pasukan khas ini (termasuk nombor plet kenderaan yang mereka gunakan) jika anda ingin mempamerkan gambar tersebut di media sosial. (jangan buat seperti blogger bodoh/bangang si PapaGomo tue yang mendedahkan bahagian dalaman kemudahan kapalselam negara)
  • Jangan sesekali mendedahkan maklumat operasi pasukan khas ini didalam mana-mana media sosial
  • Jika tak tahu mana satu yang boleh dipamerken dan didedahkan... sila bertanya... jangan memandai-mandai macam blogger bodoh/bangang PapaGomo tue.

Keselamatan anggota pasukan khas ini menjamin keselamatan negara dan seterusnya keselamatan lu dan gua gak..... So... berhati-hati aaaa......

Peringatan ini gua tuliskan buat semua rakan media sosial walau disebelah mana pon lu orang berada.... sebab selagi lu orang warganegara Malaysia.... lu kena paham dan ikut ini prosidur.... Kalu takmo nak ikut (nak jadi macam PapaGomo).... sila berambus dari negara nih dan jadi pendatang tanpa ijin.... Kat Sabah ader 4 penjara khas untuk warga asing.... sila pi duduk dalam tue...


24 February 2013

Warganegara Lagi Hina Dari Banduan Warga Asing

Bhai....  lu tau dak... kat Sabah jer ader 4 penjara untuk simpan tahanan warga asing.... yang total banduan aderlah lebih kurang 46 ribu orang.... pergh.... hahahaha ... hebat kan.... hahahaha

Jadi... setelah gua congak campur, darab, bahagi dan tolak.... gua dapat calculation kos untuk menjaga seorang banduan warga asing di 4 penjara di Sabah nih aderlah sekitar RM5.15 sehari..... hahahaha

RM5.15 sehari tue... kalu kiter darabkan dengan 30 hari.... hahaha... RM154 tue.... hahahaha..... pergh..... hebat betul lar.... memang hebat... prihatin dan sayang betul lar Kerajaan Malaysia pimpinan Barisan Nasional nih terhadap warga asing.... Yer la... warga asing yang ditahan jadi banduan di penjara kat Sabah tue mengabiskan cukai Malaysia sebanyak RM154 seorang sebulan...

Walhal... kalu ikut cakap Najib Razak.... satu keluarga warganegara Malaysia cuma layak dapat RM41.60 jer sebulan.... Maknanya warganegara lagi hina dari banduan warga asing ..... hahaha... yer la... Warganegara tak layak dapat lebih dari RM41.60 sebulan... walhal banduan warga asing boleh plak dapat RM154 sebulan.... mewah betul lar... hahaha...

Sayang betul lar Kerajaan Malaysia kepada warga asing daripada warganegara sendiri.... Gua caya lu aaa Najib Razak ooi.... hahahaha.... Oleh yang demikian.... sebagai warganegara Malaysia... kita selayaknyer wajib mengundi dan memberi mandat kepada Barisan Nasional... kerana dengan memberi undi dan mandat memerintah kepada Barisan Nasional... kepentingan banduan warga asing lebih terjaga di Malaysia....

Rakyat warganegara Malaysia biaq pi la mampus kebulur.... yang penting banduan warga asing punya kepentingan terjaga....... hahaha.... bijak.. bijak.... hahahaha

Mana lagi hina... warganegara yang dapat RM41.60 sebulan atau banduan warga asing yang dapat RM154 sebulan....Hahahaha.... sembang lebih tarak guna la bhai.... hahaha... kalu lu tak terasa terhina... gua rasa lu mesti sudah jadi mayat nih... hahaha... hanya mayat jer yang tak terasa dihina.... hahahaha...

Kerajaan Belanja Lebih Setengah Bilion Tampung Kos Rakyat Asing Dipenjara

KOTA KINABALU: Kerajaan membelanjakan lebih setengah bilion ringgit bagi menanggung kos pengurusan banduan warganegara asing di empat penjara di Sabah sejak tujuh tahun lepas.

Timbalan penguasa penjara Kota Kinabalu Kalbin Mohd Said memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat masalah pendatang tanpa izin di Sabah bahawa sejumlah RM604,080,480 telah dibelanjakan kerajaan untuk kos lebih 46,000 banduan dewasa lelaki dan wanita sejak 2006 hingga Oktober 2012.

Saksi ke-62 itu berkata kos itu meliputi makan dan minum, perubatan, tempat tinggal, pakaian, eletrik, air dan program-program yang diberikan kepada banduan rakyat asing itu.

Beliau berkata kos pengurusan itu bermula daripada banduan yang antaranya dari Filipina, Indonesia dan juga Pakistan itu masuk ke penjara sehingga mereka dibebaskan.

Menjawab soalan pegawai pengendali Datuk Azmi Arifin, Kalbin berkata jumlah kos itu adalah di empat penjara iaitu Penjara Pusat Kota Kinabalu yang menempatkan banduan lelaki, Penjara Wanita Kota Kinabalu, Penjara Tawau dan Penjara Sandakan. Ditanya mengenai statistik sebelum tahun 2006, saksi itu menjelaskan beliau tidak mempunyai rekod itu kerana sebelum tahun berkenaan rekod dibuat secara manual.

Beliau berkata banduan terbabit ditahan di situ atas pelbagai kesalahan antaranya mengikut Akta Imigresen, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), kesalahan jenayah lain mengikut Kanun Keseksaan, sanjata api dan di bawah Akta Dadah Berbahaya.

Kalbin juga berkata mengikut statistik tahun 2006 hingga Oktober tahun lepas jumlah banduan warganegara asing di empat penjara itu lebih ramai berbanding rakyat Malaysia.

Beliau juga berkata terdapat peningkatan jumlah banduan di dalam penjara menyebabkan berlaku kesesakan, bagaimanapun pihaknya melakukan penambahbaikan dengan menempatkan banduan ke penjara yang kurang padat.

Saksi itu berkata penjara di negeri berkenaan juga mengikut standard prosedur antarabangsa. - SUMBER

Mari Undi Barisan Nasional

Bhai... Kepada para pengundi yang layak untuk mengundi pada PRU13 nih... Marilah undi Barisan Nasional.... Sebab....

Sebab...

1. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang layak untuk mendapat sara hidup sebulan sebanyak RM41.60 sekeluarga.
2. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang memberikan peluang untuk Felda mempergunakan wang KWSP sesuka hati.
3. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju membenarkan ramai warga asing mendapat segala kemudahan yang diperuntukkan untuk warganegara Malaysia.
4. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju untuk membayar hutang negara yang makin meningkat hasil dari salah urus tadbir negara.
5. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju menggalakkan perkauman dan pergaduhan kaum.
6. Denngan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju segala aset negara dimilikperibadikan dan dimonopoli.
7. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju harga minyak dinaikkan setinggi yang boleh.
8. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju untuk berhutang dengan banyaknya semata-mata untuk mendapatkan pendidikan.
9. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju bahawa kekayaan negara hanya untuk kumpulan tertentu sahaja dan bukannya kepada rakyat keseluruhannya.
10. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju harga barang keperluan naik mendadak tanpa sekatan.
11. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju bahawa tanah negara ini digadaikan kepada Singapura.
12. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju dengan urusniaga Malaysia dengan Israel.
13. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju dengan tindakan Polis membelasah rakyat yang berhimpun secara aman dengan ganasnya.
14. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju dengan korupsi yang dilakukan oleh pemimpin negara.
15. Dengan mengundi Barisan Nasional, lu orang bersetuju dengan segala tindakan jenayah yang dilakukan oleh pimpinan Barisan Nasional.

Pergh... Tak larat lar nak tulis pakai handphone nih... Giler aper... Panjang berjela dah nih.. Kalu nak tulis kesemuanya... Mau sampai habis bateri handphone nih gua rasa... Mau sampai lenguh jari gua layan keypad kecik nih...

Lain la kalu pakai PC... 20 mukasurat pun boleh tulis... Hahaha...

Aper-aper pon... Marilah kita mengundi Barisan Nasional... Sebab geng-geng UG pon sokong UMNO dan BN gak... Hahaha... Diorang "alim ulama" bhai.. Lu kena ikut contoh... Lagipon lu ngan gua bukan golongan ulama... Baca Al Quran pon mengeja jer... Merangkak-rangkak...

Hahaha....

Stakat baca Al Quran hebat dengan tarannum dan bayan... Tapi haram tak paham maksud dan isinya ... Lupakan sajer la.... Hahaha


RM41.60 Sebulan ... Mari Kita Kira

Bhai... Gua nak tanya lu aaa.... boleh tak lu idup sebulan laki bini dengan dua orang anak...... dengan kos sara hidup sebanyak RM41.60 sebulan... Hahaha..... Mari kita kira sama-sama aaa...

Beras Nasional Sekampit 10kg (15% hancur) : RM17
Ubi Keledek (tanam sendiri) : RM0
Ubi Kayu (tanam sendiri) : RM0
Kelapa (tanam sendiri @ curi) : RM0
Minyak Masak (Recycle) 3kg : RM6
Tepung Gandum 3kg : RM5.40
Ikan Bilis (serdak hancur bahagian kepala) 1kg  : RM0.50
Cili padi (tanam sendiri) : RM0
Sayur (tanam sendiri) : RM0
Kayu Api (buat memasak guna dapur kayu) : RM0
Kicap (Cap Budak Terbang Keluaran Syarikat Cina) : RM1.60
Ikan (pancing sendiri) : RM0
Ayam (bela sendiri tapi anak ayam kena beli seekor) : RM2.50
Itik (bela sendiri tapi anak itik kena beli seekor) : RM2.50
Minyak kerosene @ minyak gas buat pelita segelen (anggaran) : RM5.00

Jumlah Keseluruhan : RM40.50  ........ hehehe... waah.... maknanya dengan peruntukan RM41.60 sebulan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia melalui BR1M ..... maknanya ader lebihan sebanyak RM1.10 setiap bulan.... wah... hebat.... boleh la menyimpan kat Tabung Haji kalu camnie....  Cukup tahun boleh pi tunaikan haji ke Mekah.... hahaha

Aiyark... gua lupa nak masukkan harga gula la.... hahaha... takper la.. minum air suam ajer la yer... jaga kesihatan... kalu nak pi ke Klinik 1Malaysia ... terpaksa la korbankan duit simpan RM1 untuk kos rawatan.... jadi... boleh simpan kalu cuma sepuluh sen jer.... hahaha... seposen.... mampuih....

Gilo ko apo.... Hahaha.... biler Najib Razak kata nilai sebanyak RM41.60 nih cukup untuk sebulan.... hahaha .... Bangsat betul la ader PM yang menghina rakyat dier sendiri.... bangang ker aper nih.... cilakak tul lar...

Berkaitan : Warganegara Lagi Hina Dari Banduan Warga Asing

KUALA TERENGGANU - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan rakyat perlu sedar dan menolak parti pembangkang yang jelas menghina rakyat yang menerima pelbagai bantuan daripada kerajaan Barisan Nasional (BN).

Perdana Menteri berkata apa yang sedang dan telah dilakukan kerajaan adalah satu tanggungjawab dan amanah bagi membela nasib rakyat.

"Kalau (pembangkang) tak buat (membantu rakyat), tak apa, (tapi) jangan hina rakyat, ini nak kata rakyat dapat BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) macam ayam makan dedak, kalau tak tolong, tak apa, tak bela, tak apa, tapi jangan hina rakyat," katanya.

Najib berkata demikian ketika berucap merasmikan program Jelajah Janji Ditepati peringkat negeri Terengganu di sini, hari ini yang dihadiri lebih 20,000 rakyat pelbagai lapisan dan kaum. Turut hadir isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said.

Perdana Menteri berkata sebagai sebuah kerajaan yang beramanah dan bertanggungjawab, kerajaan BN sedar bahawa pembelaan perlu diberikan kepada rakyat selaras dengan keperluan mereka.

"Menerusi BR1M sebanyak RM500 (setiap isirumah) itu, kita telah kira dalam sebulan (purata sebanyak) RM41.60, dapat beli sekampit beras 10kg, minyak masak 5kg dan lain-lain.

"Maknanya nak beli makanan untuk sekeluarga, cukup untuk 12 bulan," katanya.

Katanya kerajaan bukan sahaja memberikan BR1M yang telah memberi manfaat kepada 4.3 juta termasuk golongan muda, malahan bantuan awal persekolahan RM100 untuk setiap pelajar sekolah rendah dan menengah, baucar buku RM250 untuk setiap penuntut institusi pengajian tinggi dan pelbagai lagi jenis bantuan, tidak termasuk subsidi minyak, beras dan sebagainya.

Beliau berkata kerajaan juga telah melaksanakan pelbagai program selaras dengan slogan Janji Ditepati bagi membawa kesejahteraan dan kemakmuran kepada rakyat.

Najib berkata berdasarkan maklumat balas yang diterimanya, rakyat mendambakan masa depan yang cerah di bawah kepimpinan kerajaan BN.

"Kesimpulannya (kini), satu undi kepada PKR, adalah satu undi yang membawa kerosakan akidah kepada negara.

"Satu undi Pas, membawa kepada perpecahan umat Islam dan satu undi DAP adalah satu undi yang membawa kepada penindasan umat Islam," katanya.

Perdana menteri berkata, sebaliknya satu undi untuk BN adalah bagi mempertahankan umat Islam, keselamatan akidah Islam, perpaduan umat Islam, pembelaan bangsa Malaysia dan untuk mencapai sebuah negara maju menjelang tahun 2020.

"Kerajaan yang ada hari ini mampu nak terus meningkatkan syiar Islam, bangunkan Islam. Bangunkan Islam ini tak boleh bercakap sahaja, tak boleh sekadar bersyarah sahaja tapi mesti mampu buat sesuatu, ambil tindakan, mampu lancar dan laksanakan seperti BN, " katanya.

Sebaliknya, Najib berkata, Pas yang kononnya memperjuangkan Islam, sanggup berlutut kepada DAP yang jelas memperlekehkan Islam.

"Kenapa (Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) pergi rumah dia (Pengerusi DAP Karpal Singh semasa sambutan hari jadi), mana letak prinsip, pergi ke rumah orang yang paling tidak bersetuju (menentang Islam)," katanya.- SUMBER

Melayu Hutan VS Orang Utan

Bhai.... Aper yang lu tau pasai Melayu Hutan.... hahaha.... Melayu Hutan nih aderlah satu spesis Melayu yang memang tak bercampur... jumud... dan perasan dier aderlah makhluk terbaik berbanding makhluk lain... hahaha... sebab itu la Melayu Hutan nih jadi camnie... hahahaha... sebab Melayu Hutan aderlah spesis terancam.... ntah saper yang mengancam pon tak tau la... tapi spesis Melayu Hutan nih sentiasa rasa terancam.... hahahah

Melayu Hutan nih cuma layak berkawan dengan beruk, kongkang, ungka, lotong, siamang, mawas dan kera.... Melayu Hutan nih tak layak berkawan dengan Orang Utan sebab Orang Utan aderlah Orang.... manakala Melayu Hutan aderlah "XXXXXXXX" ....


Gua tak terkejut kalu masih ader banyak lagi spesis Melayi Hutan nih dalam Malaysia.... Gua rasa aaa.. National Geographic perlu buat kajian dan videokan semua maklumat yang berkaitan dengan Melayu Hutan nih...  sebab yer la... Melayu Hutan nih makin pupus... sebab otak dier yang dikurniakan oleh Allah Taala tidak dimanfaatkan sebaiknya... jadi biasa kalu makhluk yang tak mahu guna otaknya dengan baik.... InsyaAllah Taala.... akan diambil balik otak tue...

Otak Melayu Hutan nih memang patut jadi makanan Zombie Kampung Pisang.... hahaha

Kesian aaa... sebab kat Malaysia nih rupanya masih ader lagi tertinggal spesis Melayu Hutan.... ingatkan dah pupus lama dah... hahaha.... Melayu Hutan.. Melayu Hutan.... biler la nak jadi sama taraf atau atas sikit taraf daripada Orang Utan.... hahaha.... kesian...

Orang Utan lagi orang daripada Melayu Hutan.... hahahaha




SUMBER: BANkami


TANGGAL 13 Julai 2007 adalah tarikh keramat buat Adam Corrie Lee. Itu adalah tarikh dia memeluk agama Islam. Mulai saat itu, bermulalah kehidupan baharunya sebagai umat Islam. Pelakon dan koreografer itu sama seperti umat Islam lain yang turut memikul tanggungjawab sebagai seorang Muslim termasuklah berpuasa setiap kali tibanya bulan Ramadan.

Sungguhpun baru empat tahun memeluk Islam tetapi bagi Corrie, 43, ibadat puasa bukan asing bagi anak kelahiran Pulau Pinang yang dibesarkan di Port Dickson, Negeri Sembilan ini. Menurut Corrie atau nama asalnya Lee Choon Kooi, sejak kecil lagi dia belajar berpuasa kerana dibesarkan dalam kalangan kawan-kawan dan keluarga yang beragama Islam.

“Saya mula belajar berpuasa ketika umur saya belasan tahun sewaktu tinggal di Kem Sungala, Port Dickson. Saya tinggal di kem askar itu kerana mengikuti bapa saya seorang askar. “Di kem itu kebanyakan askar yang tinggal bersama-sama keluarga mereka adalah orang Melayu. Apabila tibanya bulan puasa maka saya juga akan berpuasa dengan mereka.“Apatah lagi, kawan baik saya semasa kecil, Rahim merupakan anak seorang ustaz. Saya tertarik dengannya kerana dia tidak pernah tinggal solat dan perangainya juga baik.

“Rahim juga banyak memberi pendedahan kepada saya tentang agama Islam,” katanya kepada S3 sewaktu ditemui di kedai miliknya, Just Muffin di Wangsa Maju, Kuala Lumpur baru-baru ini. Jelas Corrie, dia bukan setakat pernah berpuasa sebelum memeluk Islam, malah takbir Hari Raya yang berkumandang sewaktu zaman remajanya juga banyak meninggalkan kesan kepadanya.

Kata anak keempat daripada 11 adik beradik ini, biarpun dia tidak memahami maksud takbir raya tetapi setiap kali mendengar hatinya menjadi sayu. “Sewaktu tinggal di Kem Sungala, rumah keluarga saya tidak jauh dari masjid. Jadi, setiap kali takbir raya berkumandang di pagi hari, ia boleh didengari dan saya akan terjaga daripada tidur. “Secara tidak langsung, itu antara pendedahan awal yang saya lalui sebelum saya mendalami dan memeluk Islam empat tahun lalu,” ujarnya yang juga merupakan seorang usahawan.

Pada pertemuan di kedai menjual kek muffin, Just Muffin yang diusahakannya sejak Februari lalu itu, Corrie berkata, dia bersyukur kerana hasratnya memeluk Islam mendapat restu keluarganya. Malah, dia yang mendirikan rumah tangga dengan Fazima Fuad, 33, pada 21 November 2008, berkata, ibu bapanya turut mempunyai hubungan yang baik dengan orang Melayu.

Paling mengejutkan Corrie apabila ibu bapanya pernah memberitahu bahawa mereka pernah menyerahkan salah seorang adiknya untuk dipelihara oleh sebuah keluarga Melayu. “Ibu bapa saya pernah menyerahkan seorang adik saya yang ketika itu masih kecil kepada sebuah keluarga Melayu kerana kesempitan hidup. Adik saya itu diberi nama Sharizan Husain. “Selepas sekian lama terpisah, adik lelaki saya yang kini berusia 36 tahun telah dipertemukan semula dengan ibu bapa saya pada Tahun Baru Cina 2009. “Sharizan bukan sahaja menjalani kehidupannya sebagai seorang Islam, malah dia juga tidak boleh berbahasa Cina kerana tinggal dengan ibu bapa angkatnya sejak dari kecil,” ceritanya.

Selain itu, pengalaman hidupnya merantau ke Kuala Lumpur pada tahun 1980 kerana mahu mencapai cita-citanya sebagai seorang chef banyak membantunya mengenal agama Islam. Kata pelakon filem KL Gangster ini, dia banyak belajar daripada pengalaman pahit manisnya ketika itu. “Sewaktu berhijrah dari Port Dickson ke Kuala Lumpur, saya hanya berbekalkan wang RM30. Ketika itu, saya melakukan pelbagai pekerjaan termasuklah bekerja di kelab malam.

“Saya juga menyertai pelbagai pertandingan tarian dan daripada situlah saya memulakan kehidupan sebelum terbabit dalam bidang tarian dan lakonan sehinggalah ke hari ini,” katanya lagi. Selain pernah menjadi koreografer dalam Akademi Fantasia musim kedua (AF2) dan AF4 serta Mari Menari, Corrie juga pernah berlakon dalam filem Spinning Gasing dan Libas. - SUMBER

23 February 2013

Sila Berambus Cepat Dari PAS

Bhai.... Agaknyer aper tindakan kontigensi last minit yang akan UMNO/BN gunakan untuk menarik sokongan pengundi berbangsa Cina...  La nih... UMNO dah mula menakut-nakut orang Melayu Felda dengan sentimen kononnya kalu BN kalah... Cina akan mendapat kuasa besar... siap digunakan cereka "Tanda Putera" sebagai bahan nak takutkan Melayu Felda.... hahaha...

Disatu masa... depan orang Melayu... UMNO akan cakap yang Cina nih bahaya.... abis Ketuanan Melayu... abis Ketuanan Raja-Raja akan hilang... abis orang Islam akan dimurtadkan...... tapi.... biler UMNO berhadapan dengan kaum Cina plak.... dier akan canang... kononnya PAS akan menjadikan Malaysia nih negara Islam sepenuhnya... hudud dilaksanakan... abis la semua orang kena potong tangan....

Betul-betul la UMNO nih memang belit dier samer melampau macam ular... malah lebih hina dari Ular....  gua rasa memang padan pon disamakan UMNO dengan SYAITAN.... sebab kerja syaitan nih.. sana dier hasut camnie... sini dier hasut camtue... kerja setan.... sebijik macam perangai setan/syaitan...

Mmmm.... aper nak jadi la ngan UMNO nih.... gua pon tak paham la.... tapi yang best tue... masih ader lagi alim ulama yang nak ikut lagi cara UMNO yang dah sahih karut marut macam setan nih.... Sampaikan ader pulak yang "kononnya" tinggi ilmu agama.... pon boleh percaya kat UMNO.... hahaha...  siap boleh nak tinggalkan jemaah.... siap sanggup nak tinggalkan kumpulan semata-mata percaya cakap UMNO...

Sebab kononnya UMNO tue samer sebangsa... seagama.... wei.. kalu UMNO tue ramai yang beragama... dier mesti tau kerjabuat dier tue samer macam kerjabuat syaitan.... tapi... itu la... pasai dasar assabiyyah...dasar bangsa.... alim ulama pon boleh terpedaya.... hahaha...

Ini ayat kasar gua...

Lu orang alim ulama semua yang rasa nak blah dari PAS .... gua ucapkan selamat berambus.... keluar la awal-awal... cakap terang-terang... mengaku terang-terang bagi semua orang tau dah paham.... senang ... keluar terus dan jangan cuit sana...kacau sini dalam PAS.... kalu nak berambus... berambus jer la... aper tunggu lagie....  Adernyer lu orang pon buat masalah jer... buat ahli PAS jadi tak ketahuan.... so... aper lagi tunggu la wei...... SILA BERAMBUS CEPAT....

Saper pon yang rasa PAS tak sesuai untuk dier skrang nih... Sila berambus dari PAS dengan segera... Tak kisah la Presiden PAS ka... Timbalan Mursyidul Am PAS ka... Gua tak peduli... Sila berambus.... Finitto.. aper daa....

Berkaitan : Episod Celaka Edisi Petang

Masyarakat Cina diminta sokong BN pada PRU13

BIDOR - Masyarakat Cina diminta memberi sokongan kepada calon Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) kerana terbukti hanya kerajaan BN akan terus berusaha memajukan kehidupan rakyat dan membangunkan ekonomi negara.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh yang singkat berjaya merealisasikan beberapa transformasi yang diilhamkan sebaik sahaja menjadi peneraju kepemimpinan kerajaan BN.

Beliau berkata kejayaan itu banyak memberi faedah kepada rakyat seperti Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M), Kedai Rakyat Satu Malaysia (KR1M) dan Bantuan Buku Satu Malaysia (BB1M).

"Sehubungan itu saya menyeru agar semua kaum di negara ini termasuk Cina menyokong dan mendukung kepemimpinan Perdana Menteri yang akan terus membela nasib rakyat pelbagai kaum di negara ini," katanya di majlis sambutan Tahun Baru Cina Bersama Anggota Sukarela Askar Wataniah Negeri Perak di Taman Bukit dekat sini, semalam.

Kira-kira 2,000 terutama penduduk tempatan di Bidor menyertai majlis sambutan itu.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Pertahanan, berkata semakin ramai kaum Cina menyertai pasukan sukarela Askar Wataniah (AW) kerana menyedari tanggungjawab menjaga keamanan negara bukan terletak kepada anggota tentera dan kaum lain sahaja.

Pasukan itu ini mempunyai 58,384 orang anggota terdiri daripada 4,462 Pegawai dan 53,922 Lain-Lain Pangkat.

Jumlah ini tidak termasuk Pasukan Sukarela dari Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia dan pada tahun ini AW menyasarkan pengambilan anggota baharu seramai 3,000 orang menerusi pasukan AW yang terdapat di seluruh negara.

"Pada tahun ini, Angkatan Tentera Malaysia memperuntukkan perbelanjaan mengurus sebanyak RM56.3 juta untuk bayaran elaun kehadiran latihan, elaun perjalanan, elaun pakaian dan bounti atau bonus tahunan kepada anggota AW," katanya.

UMNO Rugi Jika Pakatan Kekal Kuasa Di Selangor

Bhai... Hahahaha... hari cuti hujung minggu nih penuh dengan gelak ketawa la... tambah lagi biler baca berita yang kelakar... hahaha... berita yang menunjukkan nampak sangat la UMNO terdesak... nampak sangat la BN dah sampai tahap kronik... terdesak nak mampus.... hahaha... dah tak dapat nak tolong dah.... kebebalan tahap melampau...

Kesian kat UMNO... Kalu lepas PRU13 nanti UMNO kekal kalah di Selangor... rasanyer ramai yang akan bunuh diri kot... Khir Toyo sorang daripadanyer... Noh Omar pon sorang daripadanyer... hahaha.... Sebab tue la Noh Omar dok tak abis-abis mengugut rakyat dan pengundi di Selangor supaya mengundi UMNO/BN pada PRU13... sebab tue la Ezam Mohd Nor, Ruslan Kassim dan Hassan Ali dikerahkan berkempen habis-habisan di Selangor...

Tue belum kira lagi Sohaimi Shahadan, Ibrahim Ali dan ramai lagi... siap dengan bantuan gerombolan KIMMA dan PRESMA lagi... hahaha... dengar katernyer.. 18 ribu kedai/restoren Mamak akan bersatu dan bekerjasama berkempen untuk UMNO/BN ...... hahahaha.... macam mana la Parti Melayu katernyer boleh jadi "mendung" dek kehadiran Mamak Tulekek... hahaha

Dana plak semua disponsor dek SYABAS .... hahaha

Aper daa....
Boleh caya ker MAMAK KIMMA @ PRESMA sekoq nih???
SHAH ALAM - Selangor akan mundur dan rakyatnya akan berada dalam kerugian sekiranya pakatan pembangkang dibenarkan terus berkuasa di negeri itu, kata Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Noh Omar hari ini.

Beliau berkata ini kerana keadaan kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan tidak sehaluan akan menyukarkan pelaksanaan projek pembangunan dan akhirnya rakyat sendiri akan rugi.

Katanya keadaan ini jelas bilamana kerajaan negeri sekarang di bawah pakatan pembangkang lebih berminat menunjukkan kuasa mereka dan berpolitik sehingga menghalang projek pembangunan yang hendak dilaksanakan di Selangor oleh kerajaan Persekutuan.

Beliau berkata beberapa projek untuk kesejahteraan rakyat seperti cadangan pembinaan kampus cawangan Universiti Teknologi MARA di Serendah telah terbantut apabila kerajaan negeri tidak memberikan kebenaran merancang pembangunannya malah telah merampas tapak kampus itu milik Yayasan Kebajikan Kemiskinan.

Noh berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Himpunan Barisan 1Malaysia di Seksyen 7 di sini yang dihadiri 3,500 orang daripada 200 badan bukan kerajaan (NGO) yang berhimpun bagi menyatakan sokongan mereka kepada BN.

Selain itu, katanya Projek Langat 2 juga terbantut sehingga sekarang kerana kerajaan negeri enggan memberikan kebenaran merancang bagi pembinaan loji rawatan air mentah yang akan dibawa masuk dari Pahang.

"Terowong air dah siap tapi loji memprosesnya tiada, dan Kerajaan Persekutuan bukannya menggunakan duit kerajaan negeri untuk bina kita cuma minta keluarkan kebenaran merancang sahaja," katanya.

Noh juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata kerajaan negeri Selangor juga lebih hendak menunjukkan kuasa apabila bertindak menggantung projek jalan raya dan prasarana Persekutuan di Selangor sementara menanti proses rayuan ke atas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap kes melibatkan Majlis Perbandaran Sepang.

Keputusan itu dibuat selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kelmarin memutuskan Majlis Perbadaran Sepang tidak mempunyai kuasa untuk meruntuhkan tiang dan menutup kamera AES (Sistem Pemnguatkuasaan Automatik) di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) dan Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE).

Noh berkata begitu juga dengan kenyataan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang berkata, kerajaan Selangor akan membubarkan Dewan Undangan Negeri selepas sambutan Chap Goh Mei dan mendakwa hasrat itu telah mendapat persetujuan Sultan Selangor.

Katanya mengikut amalan biasa jika seseorang Menteri Besar telah menghadap Sultan untuk mendapatkan perkenan pembubaran dewan dan telah mendapat perkenan baginda, beliau seharusnya terus mengumumkan tarikh pembubaran dewan.

Bagaimanapun, Noh berkata sehingga sekarang tarikh pembubaran dewan tidak diumumkan oleh Abdul Khalid dan beliau yakin Selangor tidak akan membubarkan dewan undangan negeri dahulu tetapi akan dibubar serentak dengan Parlimen.

Sementara itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata beliau berharap NGO, merupakan kuasa ketiga di Malaysia selepas Kerajaan Persekutuan atau Negeri (Kuasa Pertama) dan parti-parti politik (Kuasa Kedua), akan terus menyokong kerajaan BN.

Program Himpunan Barisan 1Malaysia pada pagi ini merupakan himpunan keenam NGO-NGO selepas Sabah, Perlis, Johor, Negeri Sembilan, Terengganu dan Selangor, katanya.

Beliau berkata program yang bermula November tahun lepas dijangka selesai dilaksanakan di seluruh negara pada awal bulan depan

Saper Nak Beli Benda Ni?

Bhai.... Alangkan telefon yang ader sekarang pon selalu tak perasan letak kat mana... inikan pulak telefon yang macam nih.... hancuss... sure tak jumpa punya.... tambah lagi kalu bateri dah abis... nak call tabley.... hahaha.... hilang sajer la.... hahaha....

Tapi kalu dah ader.... gua nak gak beli satu... itupon kalu murah la.... hahaha... nampak gempak kan telefon / handphone camnie.... hahaha.... brutal aper... cuma harapnyer cermin dier nih susah nak pecah la... kalu tak... senang-senang jer pecah terduduk ker... sebab tak perasan handphone nih ader..... hahaha...

Giler betul lar teknologi IT dan telefon... dah maju betul lar... cuma gua pelik... kenapa kat Taiwan... kena Malaysia tak boleh jadi kreatif camnie... aderkah disebabkan polisi bodoh Kerajaan Malaysia sedia ader... aderkah sebab kalu nak dapat dana VC dari Malaysia .. kiter kena dedahkan semua source code dan IP (Intellectual Properties) ... aper kerjadahnyer nak kena dedahkan source code dan IP... giler aper... ini bisnes teknologi... mana boleh senang-senang nak kasi.... kena ader sign la itu NDA ((Non-Disclosure Agreement) lar....

Ader pula sesetengah VC dan Seed Funder kat Malaysia tue... dier nak ader share diorang dalam patent... kalu kiter nak guna servis diorang lar... giler... kiter penat-penat pecah kapla design itu ini... diorang senang-senang amik untung.... podah la....

Sebab gua biasa deal ngan MAVCAP.. CRADLE dan macam-macam lagi industry player dan Venture Capitals kat Malaysia... tapi semuanya jenis bengap dan berlagak bagoosh.. sebab tue la kreativiiti di Malaysia terbantut.... hampeh.... karut semuanyer tue....

Aper-aper pon.... jom kiter beli telefon nih.... hahaha ... kalu murah...rasanyer boleh sold-out nih... hahaha... gua nak mintak jadi master distributor la.... hahaha

Berkaitan : Polytron Technologies Inc.






Kemelut Terkini Kerajaan Perpaduan

Bhai.... tentang persoalan yang gua story semalam iaitu "Siapa yang mufaraqah dari PAS" ... nih gua storykan benda tue..... dulu kita mendengar isu tentang Kerajaan Perpaduan yang telah dicadangkan oleh Hadi Awang dan Harun Din tetapi telah ditolak sepenuhnya oleh Nik Abdul Aziz dan jemaah Muktamar PAS. Selepas ianya ditolak, terus isu ini senyap. Tapi ianya cuma senyap di permukaan sahaja... nanahnya masih lagi merebak keseluruh urat saraf PAS.

Sehinggakan ramai ahli PAS bersetuju dalam diam akan keperluan untuk melaksanakan Kerajaan Perpaduan. Gua tahu tulisan gua ini akan dikecam hebat dan gua akan dimaki hamun oleh ahli-ahli PAS terutamanya yang berlengkar di puncak kuasa dan di Rusila.... Tapi apakan daya... ini adalah realiti... Sebab idea Kerajaan Perpaduan ini datangnya dari Hadi Awang sendiri... maka sebagai Presiden PAS mestilah ramai ahli PAS yang akan menyokongnya...

Kita semua tahu apa kesudahan yang berlaku kepada Hassan Ali... dulu masa gua dan beberapa blogger lain seperti Penarik Beca, Tulang Besi, AdukaTaruna dan lain-lain menghebahkan siapa Hassan Ali yang sebenar... ramai ahli PAS terutamanya yang duduk di Rusila melenting dan bising... marahkan kitorang... siap ader yang menuduh kitorang nih parasit yang nak menjatuhkan Hassan Ali .... tapi... terbukti aper yang kitorang storykan tue benar belaka.... what say you... hahaha... Tapi ... sampai hari nih... geng-geng Rusila masih kata Hassan Ali dikhianati oleh kitorang.... betapa bodohnyer diorang nih.... hahahaha

Lepas tue... kitorang citer tentang Nasharuddin Mat Isa.. itupon jadi isu gak... siap kata kitorang nih anti-ulama la... anti orang agama... pro Erdogan la... macam-macam.... walhal... isu Nasharuddin Mat Isa nih pon samer hampehnyer dengan Hassan Ali.... hahaha....  Tarak boleh pakai....

Hahaha.... sekarang kecoh tentang Harun Din.... Sori.. gua malas nak kepoh pasai Harun Din... bukan pasai gua sajer nak lepaskan dier... tapi... from the day one... dari awalan lagi gua dah tau peel dier... Semenjak dua menjak yang gua perhatikan... dan maklumat dalaman yang gua tahu...

Kalu lu orang nak tau... dalam kes yang sepatutnya dibicarakan kes Nasharuddin Mat Isa yang akhirnya tak jadi tue... sampaikan Nik Abdul Aziz blah camtue jer keluar dari mesyuarat dengan alasan tak sihat tue...... yang menghilangkan agenda nak bincang pasai Nasharuddin Mat Isa nih aderlah Harun Din sendiri dengan sokongan Harun Taib dan beberapa orang ahli Majlis Syura Ulama PAS... Okeh...


So... sekarang nih aper cerita.... masih lagikah ader agenda Kerajaan Perpaduan..... hahahaha... yang itu masih ader lagi bhai... cuma diorang terpaksa cool down skit.... diorang akan tengok macam mana keputusan PRU13 nanti.... tapi....  hehehehe

Tapi yang sekarang nih.... diorang buat initiative baru.... diorang beramai-ramai amik keputusan buat perkumpulan baru... ala-ala third force lar... yang mana diorang tidak akan bersama dengan PAS (walaupun diorang tak keluar dari PAS) dalam PRU13 nih kalu PAS masih bekerjasama dengan DAP dan PKR.... diorang sudah terpengaruh dengan agenda UMNO/BN yang mengatakan kalu Pakatan Rakyat menang... DAP dan CINA akan berkuasa... dan PAS akan terpaksa tunduk kepada DAP...

Malah yang lagi best tue.... diorang khabarnya sudah percaya yang Anwar Ibrahim telah melakukan zina dengan perempuan Cina seperti dalam video tayangan Dato' T ... sebab itulah pada pandangan diorang nih.. diorang tak mahu bekerjasama dengan pemimpin yang tak bersih macam Anwar Ibrahin.... hahaha... gua gelak besar jer... sebab boleh plak diorang nih nak bekerjasama dengan pemimpin dari UMNO/BN yang memang terkenal kaki maksiat berbagai.... hahaha...

Sebab itu la diorang nih... takder sorang pon (cuba lu bagi bukti kat gua) yang ader komen dan bising pasai kes Chua Soi Lek hina Islam itu hari.... hahaha... dah nak masuk 4 bulan lebih dah... Harun Din, Harun Taib, Ismail Kamus, Tuan Ibrahim dan ramai lagi senyap jer tak kedengaran bunyi.... hahahah

Nasib baik la Ahmad Awang, Nik Aziz ader bising pasai nih.... Hadi Awang pon takder komen mender pon.... hahahaha...

So.... siapakah watak misteri yang gua janjikan nak kasitau tue... yang citernyer dier nih pon dah sekepala dengan agenda Harun Din dan Hadi Awang..... hahaha...... siapa lagi... nama dier ader gua tuliskan kat dalam artikel nih.... hahaha... lu carik la.... hahahaha

Kalu susah sangat nak carik... hahaha... okeh... gua bagi klue....  dier ader kaitan dengan Google Translate..... hahahaha ..... dan khabarnya dier akan bertanding melawan kawan baik dier pada PRU13 nih..... hahahaha

Berkaitan : Siapa yang mufaraqah dari PAS

Gua Sokong Cadangan Kerajaan Negeri Terengganu

Bhai.... Citer tentang siapa individu misteri yang menjadi tandatanya pembaca blog nih seperti yang gua warwarkan semalam gua tangguhkan kepada tengahari nih.... sebab nak memberikan laluan kepada berita yang gua rasa penting nih.... Sungguh...

Betul... kadangkala ader benda yang betul dibuat oleh pihak Kerajaan pimpinan BN kiter kena la setuju dan kata betul... gua sokong usaha untuk mengekalkan semua peniaga Pasar Payang di Kuala Terengganu nih ditempat asal... tanpa seorang pon dipindahkan ke Pasar Chabang Tiga Kuala Terengganu yang terletak lebih kurang 3km dari lokasi asal...

Tapi... peniaga barangan basah di Pasar Payang yang baru tue nanti kena la professional... kena la jaga kebersihan... kena la ikut prosidur... tambah lagi Pasar Payang nih jadi tempat tumpuan pelancong.... Gua punya cadangan tambahan aderlah dengan pihak Kerajaan menyediakan pengawal keselamatan di kawasan itu. Kita tau yang anggota Polis biasa mengawasi kawasan ini... tapi dengan adanyer pengawal keselamatan... keadaan keselamatan dapat lebih terjamin...

Gua berharap... Pasar Payang yang baru dilengkapi dengan kemudahan perbankan dan juga pusat setempat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu bagi memudahkan urusan peniaga dan pelancong. Pejabat TDC juga wajar ditempatkan disini...

Apa pon... gua tahu sentimen yang dibawa oleh Pakatan Rakyat... tapi demi kepentingan semua pihak termasuk pelancong... gua lebih suka cadangan terkini yang dicadangkan oleh Kerajaan Negeri. Pasar Payang aderlah trademark Terengganu... dan ianya perlu kekal sebegitu dengan dipertingkatkan lagi kemudahan asas dan infrastruktur.


KUALA TERENGGANU – Kemelut peniaga di Pasar Besar Kedai Payang berakhir apabila Kerajaan Negeri bersetuju membenarkan peniaga barangan basah seperti ikan, daging dan sayur beroperasi di bangunan baru pasar tersebut apabila pembinaannya siap kelak.

Sebelum ini, segelintir peniaga membantah cadangan projek membina bangunan baru Pasar Besar Kedai Payang empat tingkat dan berdingin hawa kerana peniaga ikan dan barang-barang basah yang berniaga di situ sejak sekian lama akan dipindahkan ke Pasar Cabang Tiga.

Bagaimanapun, selepas perbincangan antara Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dengan ahli jawatankuasa Persatuan Peniaga dan Penjaja Kecil Melayu Cawangan Kuala Terengganu ((PPPKM) kelmarin, kerajaan negeri bersetuju untuk mengekalkan semua peniaga, dengan syarat mereka menjaga kebersihan di premis masing-masing.

Dalam pertemuan itu yang diadakan di Kediaman Seri Iman, Menteri Besar bersetuju menerima cadangan peniaga untuk menempatkan semula semua peniaga yang beroperasi di Pasar Payang ke bangunan baru setelah pembinaannya siap kelak.

“Atas permintaan persatuan, kita bersetuju menerima cadangan untuk menempatkan semula semua peniaga dengan syarat mereka bersedia memenuhi peraturan kita. Saya tak mahu terjadi seperti mana tapak pasar sekarang dengan menghadapi masalah bau.


“Sebab kita menyediakan kemudahan terkini, dengan menyediakan ‘freezer’ dan sistem ‘piping’, mereka perlu berdisiplin dan menjaga kebersihan. Sekiranya ada individu yang melanggar syarat, tindakan akan diambil termasuk menyingkirkan mereka daripada mengusahakan perniagaan di pasar,” katanya.

Hadir sama, Datuk Bandaraya Kuala Terengganu, Datuk Adzlan Mohd Dagang; Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Datuk Mat Razali Kassim dan juga Pengerusi Persatuan Peniaga dan Penjaja Kecil Melayu Cawangan Kuala Terengganu, Ibrahim Mohd.

Keadaan sudah tidak sesuai

Sebelum ini, Kerajaan Negeri merancang pembinaan bangunan baru bagi menggantikan Pasar Besar Kedai Payang yang sedia ada selepas Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia mengesahkan ia tidak selamat diduduki dengan kos RM80 juta untuk pasar sahaja.

Selain itu, sebuah hotel bertaraf lima bintang setinggi 23 tingkat yang menyediakan 550 bilik dan apartmen 30 tingkat akan turut dibina di tapak yang sama dan projek itu akan dimulakan pada tahun ini dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun dengan kos keseluruhan lebih RM400 juta.

“Buat sementara waktu, peniaga ditempatkan di pasar sementara yang akan dibina di Pulau Warisan dengan kos RM8 juta dan pembinaan dijangka bermula pada pertengahan tahun ini. Ia mengambil masa enam bulan,” katanya.

Ahmad berkata, keadaan Pasar Besar Kedai Payang yang ada sekarang sudah tidak sesuai kerana sempit, kotor dan mencemarkan imej Bandaraya Kuala Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air.

Sehubungan itu, Kerajaan Negeri memutuskan untuk membina semula pasar dengan pelbagai kemudahan moden dan struktur baru supaya lebih selamat dan mampu menarik lebih ramai pelancong membeli-belah di situ. - SUMBER

22 February 2013

Siapa Yang Mufaraqah Dari PAS

Bhai..... gua ader satu maklumat nih...maklumat ini menceritakan tentang satu kumpulan dalam PAS yang khabarnya akan mufaraqah denga kerjabuat politik PAS jika PAS masih lagi bersama dengan Pakatan Rakyat (terutamanya dengan DAP). Mereka-mereka ini berpandangan bahawa kerjabuat politik PAS iaitu tahaluf siyasi telah jauh menyimpang daripada agenda PAS...

Mereka ini dikhabarnya kuat sentimen IMR ... Islam, Melayu dan Raja....  dan yang lagi bestnyer... diorang nih mostly orang yang agak tinggi ilmu agamanya... Kalu pun nama diorang dicalonkan sebagai calon PRU13.... berkemungkinan besar sama ada ianya ditolak atau mereka tidak akan menghadirkan diri semasa penamaan calon...

Mereka ini diberitakan mahu PAS kekal seperti dulu... kekal menjadi kuasa pembangkang.... malah mereka-mereka inilah sebenarnya telah bersemuka dan berjanji dengan kepimpinan UMNO/BN untuk menyatakan bahawa mereka tidak akan bersama PAS (dari segi politiknya) disebabkan perbezaan pendapat.

Dan satu nama yang keluar yang paling mengejutkan gua aderlah nama seorang ulama yang pernah menjadi wakil rakyat... yang mana ramai peminatnya.... dan hebat sahsiahnyer... cumanyer tindakan mereka-mereka ini seakan menabur paku diatas perjuangan dan perjalanan rakyat untuk menumbangkan BN...

Pada mereka... sentimen Melayu dan Raja-Raja Melayu aderlah lebih diutamakan daripada sentimen akar umbi rakyat yang mahukan perubahan.... Mereka bermufaraqah tapi tidak keluar dari PAS...

Jika lu nak tau saper namanyer yang mengkhianati sokongan rakyat... maka  aderlah lu kena tunggu dan ikuti jawapannyer esok.... "watch this space" ... hahaha .. sabor bhai... sabor.... hahaha ... gua nak tido dulu... banyak mengantuk nih.... hahaha.... babai...

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1