Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

30 September 2021

Dulu Macam Ni La

Bhai/DeeDee semua...

Dulu.... Dulu PAS macam ni la.... Tapi itu dulu aaa... masa PAS jadi Pembangkang... bukan macam la nih... PAS dah jadi Kerajaan Pusat.... lain gayanya... lain bicaranya...

Hahaha....

Sekarang walaun PAS pun senyap sunyi semuanya... bab duit yang sehari dua nih sembang besar dalam Parlimen pun setelah orang ramai tibai PAS dah dekat 2 minggu... agaknya kalu orang tak bising... senyap sunyi lah semua walaun PAS.... hahaha



Audit. Boleh Pilih-Pilih Ka?

Bhai/DeeDee semua...

Kalu Perdana Menteri boleh memilih hanya mana-mana yang perlu untuk dimasukkan dalam laporan audit... makanya apakah integriti laporan audit yang ader selama ini... Nampak sangat audit pun boleh tipu-tipu... adoilah...

Kalu audit yang dikendalikan oleh Jabatan Audit Negara pon boleh ditipu... betapa teruknya Malaysia nih... adoilah... patutla rating antarabangsa jadi rendah... merudum teruk.

Adoilah.

Kroniknya Audit Malaysia Ni


Tiada Kebocoran Data

Bhai/DeeDee semua ...

Kita berharap apa yang berlaku pada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berkaitan dengan kes kebocoran data (data breach) melibatkan lebih 4 juta data peribadi pembayar cukai dibocorkan dan dijual pihak ketiga pada harga 0.2 BTC (sekitar RM35 ribu) tidak pula berlaku kepada pangkalan data Angkatan Tentera Malaysia (ATM).. Sebab kalu kena ngan Angkatan Tentera Malaysia... risiko keselamatan akan jadi lebih teruk.

Biarlah apa yang berlaku pada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang terkait dengan system MyIdentity adalah terhad pada kes mereka sahaja.. Cukuplah. Janganlah sampai terlibat dengan pihak lain.

Kelemahan dalam sistem keselamatan aplikasi web yang melibatkan exploit menggunakan arahan JSON adalah satu kelemahan yang kritikal. Sepatutnya aplikasi web milik Kerajaan mestilah dipasang dengan Web Application Firewall (WAF) yang bagoosh... Kalu tak mampu nak bangunkan sendiri...  apa salahnya menggunakan khidmat pihak ketiga seperti Incapsula Imperva atau Cloudflare WAF yang menyediakan khidmat Web Application Firewall (WAF) pada harga yang mampu milik.

Janganlah ambil mudah tentang sistem security pada sesuatu laman web (web portal) sama ada yang dibangunkan menggunakan sistem sendiri ataupun menggunakan sistem perisian sumber terbuka (open source software). Ini semua perlu dikemaskini dan diselenggara dengan baik. Database MySQL, MariaDB dan sebagainya perlulah up to date. Sistem PHP yang digunakan perlukan disemak codenya dari masa ke semasa terutamanya yang menggunakan framework Laravel dan sebagainya.

Setiap kebocoran data bukan sahaja akan melibatkan integrity malah juga boleh melibatkan risiko privacy... tambah lagi dengan adanya "Personal Data Protection Act" (PDPA). Kalu ader guna perisian Antivirus ... update la selalu... dan jangan buat kerja sambil lewa.

ATM Sentiasa Cakna


29 September 2021

Renovate Seri Perdana Bukan Berharga RM30 Juta Tapi ...

Bhai/DeeDee semua...

Sebelum ini kita dimaklumkan bahawa kos ubahsuai (renovate) Seri Perdana adalah RM30 juta... kita dah melenting marah bila mana kos itu sampai cecah RM30 juta.... 

Rupanya...

Kos renovate Seri Perdana bukan berharga RM30 juta tapi ianya adalah bernilai RM38.5 juta... Hahaha ... dan ianya diluluskan oleh Kerajaan Perikatan Nasional pada Mac 2021.... Siapa Perdana Menteri masa tu?? Hahaha ... dan siapa Menteri Kanan Keselamatan yang juga berada dalam Kabinet semasa ianya diluluskan....

Hahaha....

Ntah berapa banyak lagi pembaziran yang telah dan akan dibuat .... tak tahu lah kita...



Satu Pertanyaan Yang Sah

Bhai/DeeDee semua...

Ader satu pertanyaan yang gua lihat sah (valid) dari Mohamad Hasan (Timbalan Presiden UMNO) berkenaan dengan Rancangan Malaysia Ke 12 (RMK-12)... yer... pertanyaan yang gua sendiri pun tertanya-tanya... sebab rasa janggal dan pelik...

"Kerajaan wajar menjelaskan bagaimana RMK-12 ini akan dibiayai. Rancangan yang baik hanya akan menghasilkan impak terbaik dengan pembiayaan yang mapan.

"Dalam keadaan hasil mahsul negara sangat terkesan akibat pandemik, hutang negara hampir mencecah 65 peratus GDP dan pertumbuhan yang terencat semenjak dua tahun lepas, maka kejayaan RMK-12 sangat bergantung kepada pembiayaannya.

"Ketelusan tentang bagaimana rancangan ini akan dibiayai, akan menjadikan RMK-12 bukan sahaja realistik tetapi mempunyai daya kebolehlaksanaan,” kata Mohamad Hasan.

Mana Nak Cekau Dana?


Belanja Sakan

Bhai/DeeDee semua...

Ader berlonggok Lobai PAS dalam Kabinet dan Kerajaan pon taraguna.. kalu kebejatan dan salahlaku serta amalan songlap dalam Kerajaan tetap berlaku... Ini serupa ader patung dewa tapi tak buat apa...  bangang nak mampos..... sampai Kerajaan Ismail Sabri nih belanja sakan buat buku RMK12 sampai abis RM2 bilion pun tak berani nak bantah atau bising...

Adoilah... betul-betul tunggul ja... tabley berguna walau sekupang...

Jahanam Malaysia kalu macam ni... jahanam kalu dibiarkan PAS yang tercokoh dalam Kerajaan tapi tak boleh nak buat apa membantah kebejatan dan salahlaku nih... Ntah-ntah sama sajer PAS bersekongkol dan terlibat sama naik mencekau dana rakyat nih...

Adoilah..



28 September 2021

Lobai Oh Lobai...

Bhai/DeeDee semua...

Dalam Kabinet takder sorang wakil rakyat PAS yang membantah.... semua senyap menikus siap bersetuju tanpa bangkangan. Tetiba dalam Parlimen baru lah puak PAS nih nak tunjuk Hero... walhal benda dah approved dek Kabinet pon. Hahaha... Lawak siot.

Benda bukan benda yang baharu.... jangan nak menipu la kata benda nih tak dibincangkan dalam Kabinet... sembang jangan membongak...

Timbalan Menteri Agama tue bukan baru sebulan pegang jawatan tue... tapi dah 18 bulan.... takkan tak masuk meeting dalam Kabinet???

Sembang Saekor Lobai Nak Jadi Hero


Sikit Ja Tu

Bhai/DeeDee semua...

Bhai… lu kena paham… itu RM30 juta punya projek adalah untuk kasik kroni-kroni punya survival… bisnes dah koyak… bini ramai… belum masuk nak entertainment (belanja skandal lagi) dan vellfire merc bagai…

Hahaha…



Salah Pemandu

Bhai/DeeDee semua...

Gambar dibawah ini menunjukkan salah pemandu (driver) Vellfire... bukan salah pemilik kenderaan ini yang dikenalpasti sebagai seorang Timbalan Menteri Agama dari PAS.

Salah pemandu (driver) tau.

#donebackup


27 September 2021

AUKUS - Apa Impaknya Terhadap Malaysia?

Bhai/DeeDee semua...

Gua sedia maklum bahawa ketegangan di Laut Cina Selatan itu adalah sekadar "show-off power" bagi semua kuasa besar kerana kawasan itu adalah satu laluan utama perdagangan dunia.

Jadi ianya adalah satu laluan yang percuma untuk sesiapa sahaja lalui tanpa perlu membayar apa-apa caj kepada mana-mana pihak. Sebab itulah banyak pihak kononnya nak jadi juara disitu sekadar kemudiannya boleh mengenakan caj kepada mana-mana kapal yang melaluinya.

So China mendakwa bahawa Laut Cina Selatan itu adalah kawasan miliknya. Tapi ada dokumen lama yang mengesahkan bahawa tiada tuntutan dari Maharaja China terhadap Kepulauan Paracel ditengah-tengah Laut China Selatan. Pastinya Kerajaan China masa ini tidak akan memperakui dokumen lama tersebut. Malah selama ini pun segala keputusan UNCLOS berkaitan Laut Cina Selatan tetap tidak diterima dan diperakui oleh China.

Dan kita sedar bahawa China sedang menguatkan armada lautnya dengan membina "forward military base" di Kepulauan Paracel Laut Cina Selatan. Jadi pihak barat cuba untuk mengimbangi keadaan ini dengan mengadakan satu pakatan iaitu tiga pihak iaitu Australia, United Kingdom dan United States (AUKUS).

Jadi mari kita bincangkan AUKUS - Apa Impaknya Terhadap Malaysia?


 
Malah AUKUS ini nampaknya lebih menumpukan kepada pemilikan kapal selam berkuasa Nuklear oleh Australia bagi mengawal kawasan sebelah selatan. Jadi dengan adanya kuasa AUKUS ini, pastinya ruang Laut Cina Selatan akan menjadi satu platform banyak kapal selam berkuasa Nuklear.

Kita sedia maklum bahawa China juga memiliki Kapal Selam berkuasa Nuklear begitu juga Russia. Jadi jika berlaku sesuatu konflik di Laut Cina Selatan, tentunya keterlibatan kapal selam berkuasa Nuklear akan mencari percaturan paling bahaya disana.

Impak negatif dari konflik berkaitan Nuklear ini adalah pencemaran radiasi dari sumber Nuklear yang mungkin bocor dan terdedah kepada hidupan laut dan sebagainya. Dan ini akan memberikan kesan yang lama terhadap ekosistem dan laut. Yang ini sepatutnya dielakkan.

Negara-negara Asean sudah lama menandatangani satu ketetapan ZOPFAN (Zone of Peace, Freedom dan Neutrality). Ianya ditandatangani oleh Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura dan Thailand pada 1971 dan seterusnya diperakui dan diperkukuhkan oleh semua anggota ASEAN selepas itu.

Dengan ZOPFAN ... kita cuba untuk mengelak daripada berlakunya implikasi Perang dan Nuklear dikawasan ASEAN ini. Malah ZOPFAN ini membayangkan Asean bebas dari campur tangan kuasa luar, mengamalkan hidup berdampingan secara damai dan memelihara kebebasan dan kedaulatan setiap negara.

Untuk itu perjanjian AUKUS dan apa sahaja tindakan dari China di Laut Cina Selatan dianggap oleh ASEAN (terutamanya Malaysia) sebagai satu provokasi tahap tertinggi yang tidak boleh dikompromi. AUKUS memang ada impaknya terhadap Malaysia terutama dari segi dasar luar dan dasar pertahanan negara.

Gua tahu Menteri Pertahanan Malaysia (Hishamuddin Hussein) ini adalah Menteri Pertahanan paling lekeh dan takder telor dalam sejarah Malaysia, bilamana dengan selamba badaknya berkata yang Malaysia perlu berbincang dulu dengan China berkenaan isu AUKUS ini.

Gila apa Malaysia nak kena tunduk dengan China. Patut Malaysia kena ader ketetapan sendiri yang kukuh dan nyata. Menteri Luar Malaysia pun sama takder telor jugak nampaknya.

Memalukan sungguh la.

By the way.. walaupun Malaysia ada perjanjian keselamatan dengan UK, Australia dan New Zealand namun itu tidaklah bermaksud Malaysia perlu tunduk dengan AUKUS. Malah dengan China pun Malaysia jangan tunjuk lekeh.

Jangan kerana mereka adalah kuasa besar maka kita perlu takut dan menjadi bola yang boleh disepak kemana-mana. Malaysia perlu ada pendirian yang jelas. Malaysia perlu suarakan bahawa Laut Cina Selatan perlu kekal bebas tanpa pengaruh China atau mana-mana pihak lain.

Tapi selagi kita ada Kerajaan Gagal yang memerintah... dengan Menteri Kabinet yang juga gagal... apalah yang nak diharapkan... Huhuhuhu..

P/S: Bukan semudah ABC lah China nak boleh serang Malaysia tanpa Malaysia membalas serangan "tepat pada jantung" seawal 4 jam selepas arahan diberikan. (sekadar peringatan)

Kepada Tuhan kita berserah
Demi tanah air tercinta


Sekian,
TAMMAT.

Semakin Menarik Jalan Cerita

Bhai/DeeDee semua...

Nampaknya semakin menarik jalan cerita tentang isu integriti dalam SPRM nih... Macam tips of an iceberg jer.... hahaha.... satu demi satu terbongkar... Hahaha... tunggu la pulak apa yang nak pecah dan bocor nih... Hahaha

Dulu masa awalnya.... hanya ader satu jabatan... Biro Siasatan Negara (BSN) yang mengendalikan semua siasatan yang terkait dengan keselamatan dan perkara-perkara yang melingkarinya... Selepas itu ianya dibubarkan dan ditukarkan menjadi Badan Pencegahan Rasuah (BPR)... masa zaman awal BPR nih semuanya masih okeh lagi... tapi lepas tue elemen-elemen salahguna kuasa, salahlaku dan integriti dah mencengkam organisasi itu...

Lepas tue.... Kerajaan Malaysia menukar dan menaiktaraf Badan Pencegahan Rasuah (BPR) kepada status sebuah Suruhanjaya.... iaitu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.... dan walaupun telah dinaikkan status sebegini bagoosh.... tapi tetal elemen salahguna kuasa, salahlaku dan integriti tidak dapat diperbetulkan.... malah menjadi lebih kronik...

Dan kini nampaknya sudah hampir sampai ke kemuncaknya.... betapa lekehnya sebuah Suruhanjaya yang sepatutnya diletakkan dibawah kuasa Parlimen dan YDP Agong dan bertindak secara autonomi.... namum tidak sebegitu...

SPRM kekal dibawah kuasa Eksekutif... dibawah kuasa dan pentadbiran Perdana Menteri dan Kabinet... yang mana segalanya perlu menurut kata Peguam Negara dalam apa-apa proses sama ada untuk menyiasat mahupun untuk mendakwa...

Dan... salahguna kuasa, salahlaku dan integriti nampaknya makin membarah.... Hahaha... tunggu la apa pulak yang nak pecah dan bocor lepas nih... Hahahaha

Makin Kantoi


26 September 2021

Bodohnya At-Takiri

Bhai/DeeDee semua...

Khairuddin At-Takiri nih katanya dulu buat PhD dalam subjek Sejarah.... tapi kenapa la bodo sangat aaa??

Maharaja China bijak... buat perjanjian pajakan 100 tahun ja... Sultan Melayu bodoh... buat perjanjian "selagi ada bulan dan matahari" .... jadi Takiri ni patut jangan marah la... hahaha..... berani ka Takiri nih nak marah Sultan?

Gua cakap nih pasai fakta sejarah... nak buat camana... dah mudah sangat kena tipu dan tak beragak biler berdepan dengan duit... adoilah...


Tarik Lesen Memandu?

Bhai/DeeDee semua...

Ada cadangan mengatakan bahawa pemandu yang berumur 70 tahun keatas wajar ditarik balik lesen memandu mereka....  Tapi gua rasa cadangan ini keterlaluan.. gua setuju ngan kenyataan Wee Ka Siong bahawa ramai pemandu yang berumur 70 tahun dan keatas mempunyai skil memandu yang lebih baik daripada pemandu muda.

Sebenarnya dalam kes lesen memandu ini... gua dari dulu lagi bertegas sepatutnya pihak Kerajaan dan Jabatan Pengangkutan Jalan mengekalkan kembali lesen memandu B3 (untuk penunggang motorsikal) tidak seperti sekarang yang telah mengabaikan lesen B3 dan mengekalkan lesen B2 dan B sahaja untuk motorsikal.

Kita perlu rombak balik sistem perlesenan pemandu kenderaan motor di Malaysia... sebab sikap tidak bertanggung jawab pemandu dan keselamatan pengguna jalanraya.

Ini cadangan gua.

Lesen Memandu Motorsikal.
  • Lesen Kelas B4 adalah untuk pelajar (orang muda) yang berumur dari 15 tahun sehingga 17 tahun. Lesen ini tidak membenarkan membawa pembonceng dan hanya boleh membawa kenderaan motor bersesaran tidak lebih dari 110cc.
  • Lesen Kelas B3 adalah untuk remaja yang berumur dari 18 hingga 20 tahun. Lesen ini membenarkan membawa pembonceng dan hanya boleh membawa kenderaan motor bersesaran tidak lebih 150cc.
  • Lesen Kelas B2 adalah untuk yang berumur 21 tahun sehingga 25 tahun. Lesen ini membenarkan membawa pembonceng dan hanya boleh membawa kenderaan motor bersesaran tidak lebih 250cc.
  • Lesen Kelas B1 adalah untuk yang berumur 25 hingga 30 tahun. Lesen ini membenarkan membawa pembonceng dan hanya boleh membawa kenderaan motor bersesaran tidak lebih 500cc.
  • Lesen Kelas B adalah untuk yang berumur 31 tahun dan keatas. Lesen ini membenarkan membawa pembonceng dan boleh membawa kenderaan motor bersesaran lebih 500cc.
Lesen Memandu Kereta.

  • Lesen Kelas D3 adalah untuk pelajar yang berumur 16 tahun sehingga 18 tahun. Lesen ini tidak membenarkan membawa penumpang dan hanya boleh digunakan untuk membawa kereta bersesaran tidak lebih 1100cc.
  • Lesen Kelas D2 adalah untuk remaja yang berumur 18 tahun sehingga 20 tahun. Lesen ini  membenarkan penumpang tidak lebih dari 1 orang dan hanya boleh membawa kereta bersesaran tidak lebih dari 1300cc.
  • Lesen Kelas D1 adalah untuk yang berumur 21 tahun sehingga 25 tahun. Lesen ini membenarkan membawa penumpang ikut kapasiti kenderaan dan hanya boleh membawa kereta bersesaran tidak lebih 1600cc.
  • Lesen Kelas D adalah untuk yang berumur 30 tahun keatas. Lesen ini membenarkan membawa penumpang ikut kapasiti kenderaan dan boleh membawa kereta bersesaran lebih 2000cc.
Dengan penghadkan kelas sebegini... setiap perubahan kelas perlulah dibuat dengan hadir sendiri ke Pejabat JPJ untuk upgrade lesen. Jika gagal hadir dalam tempoh masa 6 bulan dari tarikh perubahan umur, pemandu perlulah menghadiri ujian kecekapan memandu yang akan dibuat di pusat latihan memandu berpusat yang dikendalikan oleh JPJ.

Untuk melaksanakan program ini, semua lesen sedia ada dibatalkan serta merta secara menyeluruh. Semua pemandu wajib hadirkan diri mereka sendiri untuk memperbaharui lesen memandu baharu di semua pejabat JPJ dengan pengenalan biometrik (perlu cap jari dan retina mata disahkan dalam sistem lesen memandu). Dan lesen baharu akan diberikan (bukan sahaja mempunyai foto muka pemandu tetapi ada data biometrik untuk mengelakkan pemalsuan dan lesen terbang).

Mana-mana pemandu yang kekal memandu dengan lesen memandu design lama akan dikompaunkan (jika kesalahan pertama) sebanyak RM500 dan jika mengabaikan perubahan lesen baharu lebih 6 bulan boleh didenda sebanyak RM3000 dan dipenjarakan tidak lebih 5 hari.

Dengan cara ini... bukan sahaja kita boleh mengawal pengunaan tidak wajar (cuai) kenderaan kereta motor tetapi kita dapat menghapuskan sindiket lesen memandu terbang.

Bagi penunggang atau pemandu yang tiada lesen / lesen terbang, mereka boleh disaman minima RM3000 dan maksima RM15000 dan/atau dipenjara tidak melebihi 30 hari serta perlu menjalani khidmat sukarela selama 6 bulan (yang ditetapkan oleh Hakim) jika didapati bersalah. Kenderaan kereta motor yang terlibat boleh disita oleh Kerajaan Malaysia selama 6 bulan dan hanya akan dipulangkan kepada pemiliknya selepas pesalah menghabiskan khidmat sukarela selama 6 bulan.

Bagi kesalahan berulang (tiada lesen/lesen terbang) walaupun telah dikenakan hukuman sebelum ini, pesalah wajar dikenakan tindakan tidak boleh memandu mana-mana kenderaan persendirian/awam selama-lamanya.

Bagi kesalahan yang melibatkan (mabuk/dadah), ini cadangan gua.
  • Bagi yang tiada lesen memandu yang sah atau lesen terbang, pesalah boleh dikenakan hukuman denda sebanyak minima RM50000 hingga maksima RM150000 dan dipenjarakan selama tidak lebih 5 tahun (bagi kesalahan pertama). Untuk kesalahan berulang, pesalah boleh dikenakan hukuman denda sebanyak minima RM150000 hingga maksima RM500000 dan dipenjarakan selama tidak kurang 10 tahun.  
  • Bagi yang mempunyai lesen memandu yang sah. pesalah boleh dikenakan hukuman denda sebanyak minima RM25000 hingga maksima RM150000 dan dipenjarakan selama tidak lebih 3 tahun (bagi kesalahan pertama). Untuk kesalahan berulang, pesalah boleh dikenakan hukuman denda sebanyak minima RM150000 hingga maksima RM500000 dan dipenjarakan selama tidak kurang 10 tahun. 
Bagi kedua-dua kesalahan yang melibatkan (mabuk/dadah), pesalah diharamkan memandu apa-apa kenderaan seumur hidup. Jika kesalahan itu melibatkan kematian, denda khas boleh dikenakan sekurang-kurangnya RM1 juta bagi setiap mangsa kes (mengikut klasifikasi mangsa). Jika mangsa adalah kanak-kanak berpakaian sekolah, denda minima adalah RM5 juta.

Bagi pemandu kenderaan perdagangan yang terlibat kemalangan akibat dari mabuk atau dadah. pesalah akan dikenakan denda sekurang-kurangnya RM50000 dan dipenjara sekurang-kurangnya 1 tahun serta diharamkan memandu apa-apa jenis kenderaan seumur hidup. Jika kesalahan itu melibatkan kematian, denda khas boleh dikenakan sekurang-kurangnya RM1 juta bagi setiap mangsa kes (mengikut klasifikasi mangsa). Jika mangsa adalah kanak-kanak berpakaian sekolah, denda minima adalah RM5 juta. Dan pemilik syarikat dimana pemandu kenderaan perdagangan ini bekerja pula, denda akan dikenakan sebanyak minima RM500000 dan dipenjara sekurang-kurangnya 3 bulan serta denda khas yang sama jika pemandunya terlibat menyebabkan kematian mangsa.

Amacam?? okeh tak cadangan ini?? Hahaha.... gua tau sure ramai yang akan membantah dan marah.. tapi inilah caranya untuk menangani masalah kronik berkaitan cuai dan salah laku pemanduan (mabuk/dadah) serta melibatkan kemalangan.

Ader paham?



25 September 2021

Sebagai Melepaskan Batuk Di Tangga

Bhai/DeeDee semua...

Kita semua rasanya dah sedia maklum... bahawa PAS nih sekadar berlakon ja nak menegakkan syariat Islam... sekadar sebagai usaha nak pegang kuasa jer... hahaha.. tak lebih dari itu..

Sebab itulah reaksi PAS terhadap isu cabutan khas judi yang diizinkan kerajaan sekarang dianggap sekadar melepaskan batuk ditangga oleh Tokoh Wartawan Negara A Kadir Jasin.

Malah A Kadir PAS juga secara tidak langsung meletakkan parti itu sebagai rakan subahat dengan kegiatan tersebut apabila salah seorang pemimpinnya, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, berpendapat Putrajaya wajar mengekalkan keputusan kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

"Kalaulah PAS ini betul-betul berpegang kepada Islam seperti didakwa dan dihebahkan kepada para walaknya, tentu ia membantah dengan sekeras-kerasnya sehingga keluar kerajaan jika perlu.

"Tetapi reaksi PAS tidak lebih daripada melepas batuk di tangga saja," katanya

PAS sekadar lepaskan batuk di tangga


Jangan Lupa Checkout MySejahtera

Bhai/DeeDee semua...

Ader orang kata ... kalu tak checkout MySejahtera maka boleh kena saman... boleh kena denda... huhuhu .. jadi jangan lupa chechout MySejahtera...

Hahaha



Guru Anti-Vaksin : Mengajarlah Dalam Gua

Bhai/DeeDee semua...

Guru-guru yang anto-vaksin nih selayaknya hanya mengajar murid-murid yang juga anti-vaksin... Itu selayaknya... dan masalahnya macam mana nak sediakan prasarana untuk diorang mengajar murid-murid anti-vaksin secara bersemuka (bukannya secara PdPR)?

Jawapannya...  

Untuk guru dan murid-murid anti-vaksin... boleh la belajar dalam gua batu... hahaha



24 September 2021

Semakin Menarik

Bhai/DeeDee semua...

Gua sebenarnya dah malas dah nak layan benda nih.. penat... ini kes dosa peribadi... adoilah... cuma ianya melibatkan selebriti...

Tapi gua lebih nak tau... bila Ebit Lew nak publishkan laporan kewangan dan audit NGO miliknya itu... baru la telus... yang itu lebih penting sebab melibatkan lebih ramai orang... huhuhu...

Aper pon... harap semuanya dapat diselesaikan dengan adil dan telus...

Sumpah Laknat


Biasa Lah, Bila Dah Termalu

Bhai/DeeDee semua...

Biasa lah... bila dah termalu... baru nak pusing macam nih.. Hahaha.. Stendet lar PAS ... macam la kita tak biasa tengok... Hahaha... sebab dah pusing guna dalil Razman Kastam Pencen pun orang gelakkan... pastue bawak pulak dalil dari Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat pun tak lepas gak... terpaksa la Nik Abduk cover line guna cara nih...

Yang penting ader dalil dan dalih... Hahaha ... 

Kita tengok la nak pusing apa lagi depa lepas nih... hahaha

Dalih Dan Dalil


Cari Nahas

Bhai/DeeDee semua...

Jangan la seronok sangat nak viralkan video dan mesej lucah terkait dengan seorang Selebriti nih... nanti tak pasai-pasai lepak lokap... Jangan cari nahas... Kalu dapat orang sharekan... padam lah lebih bagoosh... atau simpan sekadar nak jadi bahan bukti kalu-kalu ianya diperlukan oleh pihak Polis nanti... jangan sambung viralkan lagi... 

Jangan cari nahas kat Seksyen 504 Kanun Keseksaan... dan jugak Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Jangan cari nahas...

Sekian.

Jangan Cari Nahas


23 September 2021

SPRM? Apa Yang Kita Boleh Harapkan?

Bhai/DeeDee semua...

Semenjak dua menjak ini kredibiliti SPRM dilihat jatuh menjunam...  dari kes suspek lompat pagar SPRM la... sampailah pembebasan kes-kes rasuah yang fakta dan buktinya jelas tapi kalah di Mahkamah sama ada dari segi teknikal mahupun kes-kes yang ditarik balik pertuduhan...

Pening aaa SPRM la nih..

Sebab itu ada cadangan supaya SPRM nih dirombak dan diletakkan dibawah kuasa Parlimen dan bukannya dibawah kuasa Eksekutif... Ada rasionalnya perkara ini..

Rehatlah Sementara Siasatan Dilakukan


Duit dilarikan, RM dikebas... Penyamun, Perasuah, Penunggang Agama dibiarkan berleluasa.


Kenyataan Malu Alah

Bhai/DeeDee semua...

Benda nih bukan baharu... dah beberapa hari... sepatutnya seusai kenyataan dari Menteri Kewangan itu dikeluarkan dan diwarwarkan media massa.. masa tue jugak la kenyataan membantah dibuat... tak perlu nak tunggu masa yang lama... tak perlu nak meeting bagai... sebab benda nih isu dah lama... isu yang PAS sendiri pun lantak menyuarakan satu masa dahulu... jadi tak logik gak macam teragak-agak nak keluar kenyataan...

Aper yang gua nampak... kenyataan yang diberikan setelah beberapa hari isu ini berlegar adalah semata-masa kerana dah malu alah... orang sana sini dok bercerita.... dok hinggaq.... so ... biler senyap sunyi ader rasa malu aaa time orang dok asyik tanya.... maka terpaksa lah keluar kenyataan malu alah camnie.... Hahahaha.... lawak siot..

Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat Mohd Nor Hamzah menempelak kebenaran diberi kerajaan pusat kepada syarikat judi melakukan 22 cabutan khas bagi tahun ini.

"Saya bagi pihak DUPP mendesak Kementerian Kewangan untuk mempertimbangkan semula untuk membenarkan peningkatan kekerapan cabutan khas nombor ramalan pada tahun ini sebagaimana yang telah diumumkan.

"Jangan dicemari usaha dan doa kita kepada Allah SWT agar dijauhi dari ujian pandemik Covid-19 dengan membenarkan perkara mungkar ini.

"Saya minta tindakan segera diambil dengan menamatkan sektor perjudian nombor ramalan dalam Keluarga Malaysia yang kita kasihi ini,"



Sesat Lagi Menyesatkan

Bhai/DeeDee semua..

Larangan menyerupai sesuatu kaum. 

dari Ibnu Umar ia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Barangsiapa bertasyabuh (menyerupai) dengan suatu kaum, maka ia bagian dari mereka." (HR. Abu Daud: 3512) http://hadits.in/abudaud/3512 (hadis hasan) 

Agama Islam yang disampaikan oleh Rasulullah ﷺ telah lengkap dan sempurna, tidak perlu kita pandai-pandai mengubahnya

Janganlah jadi sesat lagi menyesatkan.









22 September 2021

Satu Persoalan?

Bhai/DeeDee semua...

Satu persoalan yang boleh kita fikirkan bersama adalah apakah pendekatan untuk guru tak vaksin... Aderkah kita nak biarkan sahaja mereka langsung tak mengajar secara bersemuka? Adakah kita mahu membiarkan mereka mengendalikan hanya PdPR walaupun Covid-19 nih dah jadi "endemic"...

Atau kita bagi option kepada mereka untuk meninggalkan perkhidmatan perguruan?

Banyak sebenarnya yang kita kena lihat, kaji dan semak..... Keputusan tuntas kita kena buat... 

Beberapa hari lalu Kumpulan Bertindak Ibu Bapa Bagi Pendidikan (Page) menggesa kerajaan mempertimbangkan tawaran skim pemisahan sukarela (VSS) untuk guru-guru yang menolak vaksin tanpa alasan munasabah.



Bukan Keperluan Mendesak

Bhai/DeeDee semua..

Satu perkara yang gua frust dengan Malaysia nih aderlah salah tadbir urus dalam sistem Kerajaan Malaysia... dimana benda yang bukan mustahak... lebih didahulukan...

Contoh ader dalam snapshot di bawah ini...

Sepatutnya dalam keadaan kemelesetan ekonomi nih disebabkan oleh wabak.... kita kena dahulukan penyelesaian kepada isu wabak... tapi nampaknya kita bazirkan kepada benda-benda yang tak perlu...




21 September 2021

Berpusing-pusing Mencari Helah Dan Dalih

Bhai/DeeDee semua...

Semua orang tau ader Menteri Kanan yang sekat Nga Kor Meng mempengerusikan sementara persidangan Dewan Rakyat di Parlimen semalam... Semua orang tahu...

Tetiba hari ini Speaker Dewan (Azhar Harun) telah pening dan berpusing-pusing mencari helah dah dalil untuk menjustifikasikan apa yang dibuat olehnya... Hahaha... Pening bhai..

Aper pun... nampak sangat la hujah dan dalih yang dibawak terlalu lekeh... hahaha



Berapa Banyak Malaysia Dah Rugi?

Bhai/DeeDee semua...

Patut Kerajaan Malaysia sekat sikit agenda macam ni. Bahaya kepada ekonomi Malaysia. Setiap 25hb #Shopee buat kempen ini. Berapa % dah lari ke negara asing berbanding berbelanja dalam circle ekonomi Malaysia. Tapi apa kita nak harapkan dengan #KerajaanGagal2 nih.

Berapa banyak dah kita rugi... aliran tunai ke luar negara... ke Singapura... dan pemilik Shopee dah jadi Bilionaire di Singapore... Shopee dah jadi syarikat bernilai RM85 bilion dah...

Adoilah...


Jahanam ekonomi Malaysia kalu camnie... patut kita berbelanja yang menguntungkan Malaysia... yang menguntungkan kitaran ekonomi dalam negara... Beli dan berbelanja dalam negara...

Dimana Suara Pemuda PAS?

Bhai/DeeDee semua...

Dulu Pemuda PAS cukup lantang bersuara bab judi dan arak nih... Tapi... sejak dua menjak nih... dimana PAS telah menjadi sebahagian dari Kerajaan Persekutuan dan Menteri / Timbalan Menteri Agama pula telah diangkat dari PAS .... maka seakan tidak berbunyi dah Pemuda PAS berkait isu judi dan arak nih...

Kemana mereka telah pergi? Tidakkan mereka hendak memperjuangkan negara yang syumul yang bebas dari judi dan arak?

Takkan senyap jer kot? Mana pergi semua walaun?



Siasat Geng Sendiri

Bhai/DeeDee semua...

Gua dari dulu lagi cukup berasa pelik bilamana kes-kes disiasat oleh geng sendiri... contohnya kalu kes melibatkan anggota polis, maka yang menyiasat pun adalah anggota polis... Boleh tak kita ada satu jawatankuasa di peringkat Parlimen (atau bebas) yang menyiasat kes-kes terkait agensi penguatkuasaan itu sendiri...

Tangkapan yang dibuat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas tiga pegawai kanannya mendapat perhatian Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo hari ini.

Menurut Gobind langkah diambil agensi antirasuah itu mendatangkan tanda tanya kerana kes kecurian bukan terletak dalam bidang kuasa SPRM sebaliknya Polis Diraja Malaysia.

"Jadi mengapa SPRM yang buat tangkapan dan penahanan. Ini adalah perkara yang melibatkan pegawai SPRM.

"Adakah SPRM menyiasat SPRM sendiri?" katanya mengulas berkenaan kes terkait MEIO.



20 September 2021

Sajat Nak Mohon Suaka Dengan Australia?

Bhai/DeeDee semua...

Pada 8 September 2021... Sajat telah ditangkap oleh Polis Thailand setelah membuat intipan sejak 4 Jun 2021. Memang benda-benda macam ni kena ambil banyak masa... bukan main serbu bodoh jer...

Dan pada 9 September 2021, Sajat dah ditahan di Ibu Pejabat Imigresen Cawangan Pembanterasan Pendatang Tanpa Izin Thailand atas kesalahan berkaitan imigresen dan didakwa di mahkamah pada 9 September.

Sekarang nih... Sajat khabarnya nak mohon suaka dengan Australia. Kononnya dia mendapat intimidasi dari Malaysia... Dan tindakan Sajat ini khabarnya disokong oleh beberapa NGO Antarabangsa...

Yang pasti. Paspot miliknya dah dibatalkan oleh Kerajaan Malaysia.

Pada gua benda nih simple jer nak handle.... tapi perlukan sokongan semua rakyat Malaysia la... boikot ja betul-betul semua perniagaan dier... supaya dengan ini akan menyekat kemudahan kewangan padanya.. letak semua itu bawah AMLATFA 2001. 

Kita tengok camana meroyannya dier lepas tue..



KTM Keluarkan Statement






Kejadahnya Nak Buat Taman Tema?

Bhai/DeeDee semua...

Pasca Covid-19 ... tak logik lagi nak bukak taman tema ... sebab kos pengendalian Taman Tema akan meningkat berkali ganda... tambah lagi apa-apa halangan dan sekatan yang terkait dengan SOP dan larangan yang berkaitan..

Biler mana ader pihak nak buat Taman Tema baru di Cameron Highland.... gua bukan sahaja risaukan ekosistem dan kelestarian Cameron Highland... tapi gua pikirkan macam mana pemaju nak dapat balik keuntungan...

Berapa harga tiket yang akan dikenakan?? Semua ini kos.. 




19 September 2021

Gila Punya P. Ramasamy

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara yang jelas... P. Ramasamy nih adalah seorang rasis yang tidak terbuka mindanya... Betul dalam semua kaum di Malaysia memang ramai yang rasis... Tak kira Melayu, Cina, India atau lain-lain... Memang kuat rasisnnya... 

Yang menjadi masalah adalah puak rasis yang tak menggunakan otak dan sebenar-benar tidak turun padang dan ke lapangan.

Gilalah Punya Tuduhan


Dalam TLDM .... punya ramai Laksamana dan Komander dari kaum Cina.... Cukup ramai... ader rekod pun sejak zaman berzaman... memang takder rasis pon dalam Tentera Laut Diraja Malaysia. Malah ader pegawai dari kaum India yang lead the way dalam TLDM

Dalam TUDM pula.... ini memang rekod yang panjang... Punya ramai pegawai kanan berpangkat Mejar, Kapten dan sebagainya malah yang lebih tinggi pun ada dari kalangan kaum Cina dan India... Semua sektor diorang ader... persenjataan... juruterbang ,... malah mekanis pun ada.. semuanya ada dalam Tentera Udara Diraja Malaysia

Dalam TDM ... ader banyak cabang yang memiliki kaum India dan Cina dalam Tentera Darat Malaysia... paling ramai adalah dalam cabang Mekanis dan Artileri.... Malah siap ader ramai dalam Rejimen Renjer Diraja yang bukannya berbangsa Melayu... belum lagi masuk bab risikan (MIO) Kor Risik Diraja ....huhuhu.... itu lagi ramai...

Hanya dalam Rejimen Askar Melayu Diraja jer... satu-satunya cabang dalam ATM yang tiada kaum lain didalamnya... Ini spesial... dah namanya Rejimen Askar Melayu Diraja.... memang la takkan ader kaum lain selain Melayu....

Kalu nak... mohon la buat Rejimen Askar Cina Diraja ka.. atau Rejimen Askar India Diraja ka.... ader berani?? Berani ka nak penuhkan satu batalion anggota dalam tu??? Boleh buat ka??

Gila punya P. Ramasamy.

Tiada Kuota Kaum Dalam ATM




18 September 2021

Lee Chong Wei - Juara Sebenar

Bhai/DeeDee semua...

Gua cukup respek dengan Lee Chong Wei... bekas juara dunia badminton negara... Semenjak dier berada dipuncak kehebatan... dier memang banyak menabur bakti kepada negara ini... Dan sekarang dier berbuat lebih lagi...

Dengan Yayasan Lee Chong Wei... bukan sahaja dier beri bantuan tablet, telefon pintar dan laptop untuk PdPR kepada warga Malaysia yang memerlukan dalam program "Asal Cheq Nak Pi Sekolah" dengan kerjasama YB Steven Sim tapi... 

Lee Chong Wei jugak terlibat membantu dengan memberikan dana untuk kemudahan hospital dan perang terhadap Covid-19.... Syabas lah ...

Ini macam la juara sebenar... juara kepada rakyat... juara sebenar kepada masyarakat.

Salute...



Bila GLC Pun Berkira

Bhai/DeeDee semua...

100% pekerja kontrak pembersihan di Hospital Bahagia Ulu Kinta terdiri dari warga Malaysia. Warga negara Malaysia.... bukan orang lain.... bukan warga Myanmar, bukan warga Indonesia. ..... bukan... bukan... 

Dan mereka semua sebenarnya bekerja dibawah satu syarikat (UEM Edgenta) yang dimiliki oleh sebuah Syarikat Bekepentingan Kerajaan (GLC)... Khazanah Nasional nih la yang biasanya bayar gaji/elaun/bonus sampai jutaan RM buat Pengerusi, Ahli Lembaga Pengarah dan CEO kan??

Takkan la nak bayar tambahan RM30 untuk pekerja seramai 40 orang pun nak berkira.... Tak abis pun sekitar RM1200 sebulan tambahan kos...






17 September 2021

PAS Sudah Tak Nak Jadi Juara Marhaen Mustad'afin Ke?

Bhai/DeeDee semua...

Satu ja nak tanya nih??? PAS sudah tak nak jadi juara Marhaen Mustad'afin ke? Pelik aaa... semenjak dari sebahagian dari Kerajaan Pusat.. tak dak dah kedengaran suara walaun PAS membawa suara rakyat marhaen mustad'afin nih...

Hahaha... takkan PAS sudah terkunci mulut akibat dapat kuasa??

Pelik aaa....kan kan kan...



Biasanya Walaun Dah Melompat...

Bhai/DeeDee semua...

Semenjak dua menjak nih... walaun makin senyap sunyi... tengok sahajalah pasai isu pembukaan kedai dan premis judi... walaun semua senyap jer... redho agaknya kot?? Hahaha...

Nih isu Tabung Haji (TH) terpaksa naikkan kos urusan haji.... termasuk kos-kos tambahan berkaitan permit, ujian dan dokumentasi vaksinasi. Dan yang akan terkesan adalah para bakal jemaah haji yang berpendapatan rendah... yang simpanan pun sekadar cukup-cukup sahaja...


Dan walaun semua senyap sunyi.... kita tahulah Menteri dan Timbalan Menteri Agama adalah dari kumpulan walaun jugak... pasai tu la kot senyap sunyi... hahaha



Misteri 2 Juta Tuyere

Bhai/DeeDee semua...

Hari nih gua nak bawak lu orang berfikir jauh dari luar kotak biasa.... Hari ini gua nak citer pasai keberadaan 2 juta Tuyere (peniup api) bagi kegunaan furnace untuk peleburan besi (iron smelting) yang didapati ada di tapak arkeologi Sungai Batu di Kedah.

Inilah satu-satunya tempat didalam dunia yang dikenalpasti mempunyai bilangan Tuyere yang paling banyak dimana ianya menunjukkan bahawa proses perleburan besi (smelting) menggunakan furnace dibuat secara bersepadu dan mega.

Setelah kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia (USM), mereka mendapati lokasi penemuan Tuyere ini adalah berusia sekitar 700 hingga 500 BCE (Before Common Era).

Cukup lama... kalu kita semak... mungkin ianya sezaman dengan zaman Nabi Nuh a.s

Tapak Arkeologi Sungai Batu (penemuan 2 juta Tuyere)

Dan dari rekod dan kajian telah mendapati bahawa Sg Batu ini adalah lokasi terbesar pengeluaran dan peleburan besi di dunia... Begitu hebatnya proses perleburan besi (iron smelting) berskala mega ini yang mana bijih besi boleh didapati dengan banyaknya di Semenanjung Tanah Melayu ini (sebagai contoh di Bukit Besi, Terengganu).

Persoalannya... ader orang kata ... pembuatan besi pada masa itu lebih tertumpu kepada buat keris, pedang, lembing dan tombak kerana pada masa itu belum ujud lagi meriam besi .... tapi pada gua itu semua tidak signifikan... tidak realistik... tak menepati nilai production berskala mega.

Cuba kita semak balik... apakah projek berkaitan besi yang paling mega dalam dunia sepanjang zaman ni? Agak-agak korang apa projek tue? Yang gua dapat semak hanya ader 1 jer projek mega berkaitan besi pada zaman itu.... 


Projek tembok besi dan tembaga oleh Iskandar Zulkarnain bagi menghalang Yakjuj dan Makjuj keluar dan merosakkan bumi ini.... Ini sahajalah projek besi yang berskala mega ... pada zaman itu... dan ianya ada dikisahkan dalam Surah Al Kahfi (ayat 92 sampai ayat 98)...

Adakah kemungkinan bahawa projek peleburan besi berskala mega di tapak arkeologi Sg Batu ini sebenarnya digunakan untuk menyiapkan Tembok Besi dan Tembaga mengikut arahan Iskandar Zulkarnain ni?

Jika benar... bagaimana pula dengan proses pemindahan tembok yang dah siap itu untuk dihantar ke lokasinya? Adakah mereka menggunakan khidmat armada laut Kerajaan lama Kota Gelanggi yang diceritakan mempunyai lebih 1000 buah kapal?

Persoalan lokasi tembok Yakjuj dan Makjuj (Gog and Magog) nih pun satu hal jugak. Dekat mana lokasinya? Adakah ianya di sempadan Armenia Azerbaijan seperti yang diceritakan orang atau disempadan wilayah Georgia di selatan Russia?

Kita pon tak tahu... Cuma kita harap kajian lanjut dapat diteruskan bagi merungkai dan mendalami arkeologi di Sg Batu, Lembah Bujang, Gunung Jerai, Hutan Belum, Kota Gelanggi, Maliau Basin dan banyak lagi.... Gua beranggapan semua ini ada sangkut pautnya antara satu sama lain....

Hanya Allah Taala yang lebih mengetahui. 

16 September 2021

MoU Yang Menyelamatkan Satu Pihak

Bhai/DeeDee semua..

Gua tak kisah dengan sembang Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Mat Sabu atau Anthony Loke tentang bagooshnya MoU dengan Kerajaan Ismail Sabri ni... sebab pada gua .... MoU ini jelas adalah satu Mou yang menyelamatkan satu pihak sahaja..

Dalam kes ini... MoU ini tetap hanya menyelamatkan UMNO dan BERSATU...

Dan pada PRU15... yang akan kena teruk ditolak oleh pengundi adalah Pakatan Harapan (PH)... sebab pengundi rasa pelik bilamana PH nak bekerjasama dengan Kerajaan yang terbukti gagal...  dan kalau perkara semudah ini pun Pakatan Harapan boleh lembik dan tidak bertenaga... buat apa pengundi nak mengundi Pakatan Harapan selepas ini...

Serupa tak berguna jer... 

Nampak sangat MoU ini sebenarnya sekadar nak bagi laba dan imbukan kepada Ketua Pembangkang.






Era Baru Demokrasi? - Bangang Lagi Membangangkan

Bhai/DeeDee semua...

Tulisan gua kali nih nak menyanggah tulisan mamat dibawah nih... yang katanya adalah Pengarah Komunikasi REFSA..


Kalu ikut tulisan mamat nih.... Inilah bentuk demokrasi alaf baru ... dimana yang menang tak menang semua.... hahaha... nampak sangat bangangnya mamat nih...

Wei... Ini bukan era baru demokrasi... ini bangang...

Deyy thambi....Yang menang kena jadi pembangkang la skrang... hanya kerana ader katak-katak yang melompat ... katak yang takder integriti.. kata yang menghina mandat yang telah diberikan oleh pengundi... hanya ikut kepala depa ja... katak-katak yang lagi hina dari babi dan anjing...

Demokrasi ker jadahnya... bilamana penentuan kuasa ditentukan oleh Statutory Declaration (SD) yang boleh sahaja ditipu dan diejast untuk kepentingan berasaskan siapa yang boleh tunjukkan duit, pangkat dan jawatan...

Semuanya main SD jer... yang lagi celaka tue... SD pun ader dua salinan... satu sokong belah sini... satu sokong belah sana.... ikut mana suka la....  adoilah...

Yang lagi bodoh dan bangang adalah apabila percaya dengan SD sahaja sudah cukup untuk mengesahkan kuasa tanpa perlu diuji dalam Parlimen.... dan Parlimen kini dilihat macam lelucon jer... Macam Singa yang pakai gigi palsu....

Nak buat macam mana... pihak yang nak tentukan SD pon jenis terkenal berpihak... jenis bias... jenis yang kita tau arah mana condongnya.... adoilah....

So.... penulisan mamat nih agaknya ditulis selepas pekena gam cap Dunlop dan cokoroi agaknya... langsung kelaut dari realiti sebenar... Hahaha... hancuss lar....

Ini semua bukan demokrasi... tapi adalah "demo dah kasi" ... bangang lagi membangangkan..


Cuba Pun Boleh Buat Vaksin

Bhai/DeeDee semua...

Negara Cuba pun boleh buat vaksin depa sendiri... dengan sekatan ekonomi yang dikenakan sudah lama oleh PBB kepada Cuba pun Cuba boleh berjaya buat vaksin... Malah keadaan negara Cuba yang mundur tue... jauh lagi cikai dari Malaysia...

Tapi Cuba dah boleh dan berjaya buat vaksin... tambah lagi yang khusus untuk kanak-kanak...

Malaysia?? Hahaha... sembang ja lebat... adoilah.... Banyak sangat rasuahnya Malaysia nih..



14 September 2021

Ini Realiti PAS

Bhai/DeeDee semua...

Inilah realiti PAS ... parti yang dikaitkan dengan Agama Islam... yang katanya menegakkan Islam dalam semua keadaan...

Sekarang jadi bisu... Esok kedai judi nombor semua beroperasi... PAS yang jadi Menteri dan Timbalan Menteri Agama senyap... tak terkata apa....  RUU355 semua tatau apa jadi...  BACUL betul lar..



YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1