Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

31 March 2011

Tukar Tiub Bernikah?

Hehehe... ini berita separuh tergempar.... hahaha... telah heboh dikalangan sahabat-sahabat blogger yang blogger Tukar Tiub (a.k.a Hishamuddin Rais) akan bernikah untuk kali pertama.... hehehe

Tentunya ramai yang akan tertanya-tanya siapakah bakal calon yang berada dalam senarai Tukar Tiub.... hehehehe... untuk mengetahuinya... sila baca artikel ini seterusnya...

Tukar Tiub amat menggemari aweks-aweks (marka-marka) yang gebu.... gebu segebu-gebunya.... hehehe.... sebab itulah Tukar Tiub sanggup bersabar.... menunggu calon yang belum bersedia... hahaha....

Pasai aper calon tersebut belum bersedia.... pasai... hehehe... sekarang nih calon tue sedang berkuasa penuh memiliki suaminya... hahaha .... iaitu... beliau belum bercerai dengan suaminya yang dinikahi..... hahaha...

Gua tak tau la nak susun ayat camana... hahahaha.... Kalu Najib bersedia melepaskan Rosmah Mansor... tentulah tak sempat habis edah Tukar Tiub akan melamar Rosmah Mansor... hahaha... dan ngam-ngam lepas Rosmah Mansor abis edah.... terus Tukar Tiub naik pelamin.... hahaha

Ini mesti jadi best wedding of the year.... kalah itu Siti Nurhaliza punya grand... hehehe.... mesti mantap punya..... Sure Aduka Taruna akan hadir samer... hahaha.... maybe boleh mintak Aduka Taruna jadi best man.... pengapit... hahaha....

Boleh mintak Hadi Awang untuk jadi jurunikah... hahaha... mesti gempak punya... hahaha

30 March 2011

Fatwa Harus

Hahahaha.... Harus sana sini... Harussani.... hahaha.... seorang Mufti yang kureng dalam Bahasa Arab...

Itu hari masa Zambry Kadeer membuat semahan dan memasang ancak dalam proses meletakkan tiang seri sebah rumah ... aksi yang nyata khurafat lagi sesat.... Harussani kata semua itu tak salah... setiap perbuatan dimulakan dengan niat... sebab Zambry Kadeer takder niat untuk buat ancak... Harussani tak kecoh pon.... atau dier tengah tido... tak sesat dan haram pun kalu buat ancak...

Tapi... la nih Harussani nih plak yang kata tarian Poco-Poco haram... konon menyerupai agama kristian dan penuh dengan agenda pemujaan.... err.. gua nak tanya nih... buat ancak tue takder ker menyerupai amalan animisma.... lengkap dengan pemujaan...

Mana satu nih Harussani ..... gua tak paham la... apa hat lu "double standard"...

Lu mau jaga status ker Harussani ooi... atau lu nak jaga periuk nasik "Brand Nasional" lu tue... hahaha..... ini macam punya kalu.. patut la ramai worang tarak mau hormat atau salute ini Mufti.... fatwa dier cuma ikut aper kata perut... hahaha

Golongan atasan (pulut kuning) banyak suka sama ini Mufti.... sebab senang diperkudakan... itu pasai orang tarak brani kacau ini Mufti.... sebab ader backup...

Aper pon... jenis "UlarMark" macam nih la akan jadi bahan bakar api neraka... sebab lebih mementingkan perut daripada syariat yang betul...

Bhai.. gua tak kata la gua nih baik sesangat... tapi kalu bab hukum dan fatwa... gua rasa gua ade hak untuk keluarkan sepatah dua kata... Kepada Harussani.... teruslah mentakedarah keringat dan air mata rakyat.... keluarkan lagi fatwa untuk elak orang ramai....

24 March 2011

Filem Pecah Panggung

Hahaha.... Gua ingat filem Hikayat Merong Mahawangsa terbitan KRU Picture yang dapat jadi filem pecah panggung... tapi rupanya... Filem blue (tapi itam putih) lakunan Mr X plak yang menjadi filem pecah punggung... hahaha.... penerbitnya... tak lain dan tak bukan... RTC Pictures ... (Rahim Thamby Chik Pictures) tue... hahahaha

Kalu filem pecah panggung Hikayat Merong Mahawangsa ditayangkan dengan dikenakan tiket di TGV dan banyak pawagam lain... hehehe... filem pecah punggung yang diedarkan oleh Datuk T pulak tak melibatkan kos tiket.. dan hanya ditayangkan secara ekslusif... dengan jemputan... hahaha

Ramai wartawan yang dah dapat peluang tengok free... Bukit Aman jer belum dapat tengok free... gua rasa aaa.. lepas nih mesti filem pecah punggung terbitan RTC Pictures nih akan ditayangkan disemua pasar malam dalam sesi "Wayang Pacak" macam dulu-dulu... hahaha

Jangan lupa bawak jagung rebus masa nak tonton filem pecah punggung nih.... hahaha...

Pemilik syarikat perfileman RTC Pictures iaitu Rahim Thamby Chik nih memang cukup terkenal .... bukan setakat dier boleh terbitkan filem blue.. tapi dier boleh jadi pengarah dan jugak pelakon... malah dier pernah gak jadi pelakon... hahaha... berlakon bersama gadis bawah umur... hahaha...

Lepas nih... syarikat penerbit filem blue terkenal di Amerika Syarikat iaitu Vivid Entertainment rasanyer tak boleh nak cari makan la... sebab dah disaingi oleh RTC Pictures... hahahaha ... skrip lu yang terkejut... ramai pakar diguna pakai... malah elemen seram dan special efek juga dimasukkan sekali gus...

Ini lebih hebat dari semua filem pecah panggung yang menang Oscar dan Academy Award di Hollywood ... malah lebih hebat dari terbitan Bollywood... sebab mungkin RTC Pictures nih mempunyai pejabat di GreenWood... hahaha

Gua rasa bangga la pulak biler dapat tau ader filem yang lagi mega hebat dari filem Hikayat Merong Mahawangsa terbitan anak tempatan... Penonton patut beri sokongan... malah Kerajaan Malaysia rasanya dah siap bagi geran bantuan dan dana untuk penerbitan yang dibuat oleh RTC Pictures ....

Hahaha.... aper lagi nak tulis aaa.... memang hebat filem pecah punggung nih.... hahaha

23 March 2011

Cerita Blue

Pergh... baru-baru nih wartawan Malaysia ramai yang dapat tengok cerita blue... free plak tue... tak perlu buat kat mana-mana panggung wayang.... pakai projector pon boleh... hahaha.... yang lawak tue... depa dapat tengok pasai nama terpilih jer... hahaha... selected personal jer... hahaha...

Tiket tak perlu nak beli... pop corn pon tabley nak bawak masuk.... kena pakai jubah plak tue... kenapa pakai jubah.... takut mana-mana wartawan lelaki akan tersembul "anu" dier ker... hahaha.... yer la ... tengok citer blue... mestilah boleh tersembul... lain la kalu dah mati pucuk... hahaha...

Yang lagi lawak tue.... buat kat Carcosa tue.... pergh.. tempat ekslusif tue... hahaha... Lembaga Penapis Filem dan FINAS tak buat censorship ker... hahaha... ini tayangan 18PGPLSX ... semua kombinasi ader.... cuma satu jer nak tanya... khabarnya gambar tue hitam putih... errrr.... awat lekeh benar orang yang setup kamera tue... pakai kamera CCTV cap ayam.... hahaha...

Wei.. dengan RM35 .. boleh dapat satu CCTV Colour cap ayam la kalu pegi Jalan Pasar kat PUDU tue... hahaha... bukannyer mahal sangat pon... kat rumah gua ... semua CCTV gua pasang yang kaler punya... tak mahal pon... cuma abis RM2000 ++ jer masa gua buat sistem CCTV nih... siap ader 2 unit yang hidden camera plus motion sensor sekali... hahaha

Datuk T yang tanyangkan cerita blue kat wartawan nih sengkek sangat ker... takkan tak mampu nak beli kamera berwarna... bukannyer mahal pon.... hahahaha.... buat lawak betul la...

Ini mesti bajet ciput masa nak buat agenda nih... sebab itu la pakai kamera cap ayam.... hahaha.... buat malu jer ... kata bertitle Datuk... tapi sengkek yaa amat.... hahaha..... mesti title Datuk nih pasai banyak sangat cucu... hahaha... bukan yang dikurnia punya title... hahaha

Wei... biler nak edarkan cerita blue tue dalam CD... masa PRU tahun 1999 dan 2004 dulu bercambah cd cerita blue macam ini dibagi free kat pasaran... masuk dalam peti surat... wei... kalu nak kasi kat gua.. tolong kasi yang blue-ray punya format aaa... sebab DVD kat rumah gua cuma boleh baca format Blue-Ray jer.... hahahaa.... yang format lama dah bertahun gua sedekahkan... hahahaha

21 March 2011

Whoa... Gua Takut

Whoa... Gua takut la... hahaha.... hantu SKMM dah mula dengan agenda menakut-nakutkan blogger... hahahaha.... Lawak la... dalam kes Blogger Hanief tue.. pegawai SKMM siap mintak password untuk masuk blogger.com... password untuk login tue... buat aper dier mintak... bukan ader kena mengena pon dengan artikel yang diterbitkan...

Kalu nak baca sangat.... baca la kat direct kat blogspot.... hahaha... takkan pasai artikel pon password Google Account kena bagi.... Print Screen ajer la aper yang tertera kat dalam blogspot tue... hahaha.... budus... kata pegawai SKMM pakar IT... hahaha... takkan benda simple macam Print Screen pon tak tau.... pandai lagi la Abdul Azeez Ketua Putera UMNO tue... dier selalu print screen benda-benda yang dier kata fitnah..... hahahaha.... pegawai SKMM ini macam kalu sure kayu punya pegawai... mana belajar aaa... Universiti Sintok ker.... hahaha...

Wei.... Gua takut la.... nanti SKMM akan mintak gua punya password.... abis la gua punya income Internet... hehehe.... mesti kena rembat punya... hahaha.... Itu macam kalu lepas nih... sure SKMM akan mintak akaun Fesbuk la pulak.... hahaha...

Wei mangkuk SKMM ..... kalu takder Blogspot pon orang boleh guna medium lain untuk post artikel dan komen... hehehe... tak heran punya... Ini pasai sudah dekat mau PRU13... jadi sure la kecut telor... tue yang nak sekat Internet tue... hahaha....

Satu blogger kena... 1000 blogger lain akan publish isu dan cerita yang samer... malah kat dalam Internet nih ader Cache Server yang akan arkib kan semua artikel dan cerita online secara live... aper der hal... hahaha....

Ini nasihat gua pada semua blogger... kalu SKMM datang nak siasat korang sumer... pasai katanya ader report terhadap blog lu orang.... lu mintak dier kasi dulu salinan report tue... kalu pegawai SKMM tak nak kasi... kira dier buat satu kesalahan serius... sebab kalu ader orang report... mesti ader salinan report....

Walaupun pegawai SKMM tue bawak seguni waran geledah dan sebagainya... tapi kalu dier tak pamerkan sekali salinan report yang katanya dibuat oleh pihak tertentu... korang boleh halang dier untuk masuk dalam kawasan rumah korang ... sampai pegawai SKMM tue boleh publish salinan report tue dan korang boleh teliti report tue tentang artikel korang yang maner... selagi takder... jangan layan... itu semua ugutan jer...

Macam jugak kalu polis kater ader laporan terhadap lu... pegawai polis tue kena bagi lu dier punya salinan laporan terlebih dahulu sebelum dier boleh masuk dan kuatkuasakan waran geledah....

Itu hak kiter semua.... yang ditentukan oleh Perlembagaan....

Anyway... salute untuk Blogger Hanief.....

16 March 2011

Hujan Dan Radiasi

Semenjak dua menjak nih... hujan tak berhenti turun di pantai timur nih.... Kelantan, Terengganu dan Pahang menerima hujan yang agak lebat dan kerap.... Selepas reaktor loji nuklear di Fukushima meletup beberapa hari yang sudah.... hujan turun dengan lebatnya...

Ader professor kangkung yang dok canang bahawa dengan turunnya hujan nih... kesan langsung dari pencemaran radiasi nuklear dari Fukushima mungkin dapat dibendung.... giler aper.... mana ader efek sangat kepada radiasi walaupun hujan turun dengan lebih lebat....

Biler hujan turun.... radiasi akan mencemarkan air hujan... dan air hujan ini akan meresap jauh kedalam perut bumi hingga kepada lapisan paras air bawah tanah.... dan secara tidak langsung ini akan memberikan kesan berpanjangan kepada sumber air.... dan efek radiasi menjadi lebih merbahaya pada jangka masa yang lebih lama...

Itu baru kesan dari kebocoran loji nuklear di Fukushima.... aper plak yang akan berlaku jika berlaku insiden yang sama di Bukit Merah Ipoh, dimana Asian Rare Earth (ARE) beroperasi... bagaimana pula jika berlaku insiden di Gebeng dimana Lynas Group telah membina logi pemprosesan "Rare Earth" terbesar di Malaysia...

Negeri Pahang khabarnya akan menempatkan satu loji janakuasa nuklear dalam tempoh 5 tahun akan datang.... dan khabarnya ianya akan ditempatkan sekitar Nenasi atau Rompin..... Jika kiter amik aper yang berlaku di Fukushima dan Chernobyl sebagai iktibar... kita pasti akan dapat mengira kesan pencemaran yang mungkin berlaku jika kebocoran berlaku di loji ini.... Satu Malaysia akan mendapat akibat secara langsung dan tidak langsung...

30 km yang paling hampir dari kawasan bencana pastinya akan memberikan efek maut (lethal) dalam tempoh kurang sejam..... dan dalam tempoh kurang 10 jam... ianya akan meliputi kawasan seluas 200 km radius ... dalam temph 24 jam pula lebih 600 km radius akan mendapat kesan langsung daripada ancaman radiasi.

Bagi yang berada sekitar 5 km radius ... ancaman maut serta merta boleh berlaku kurang dari 1 jam pertama..... fikir-fikirkan lah...

Kalu mengikut otak bodoh para menteri bangang yang ader dalam Kabinet Malaysia termasuk Perdana Menteri.... mampuih kiter semua nih.... Tambah pulak dengan tahap pendidikan yang ader pada Timbalan Perdana Menteri.... lemau.... lembab... bongok..... abis la kiter....

Ader pulak professor kangkung yang senada dengan menteri-menteri bongok yang ader nih yang kata bahaya radiasi adalah ditahap minima.... Jepun jauh dari Malaysia... bodoh aper.... Masa Karakatoa meletup dulu pada kurun ke 19.... Eropah pon boleh terkena debu gunung berapinya..... punya lah jauh... Malah Eropah pun ader efek pada lapisan udaranya... dimana debu gunung berapi telah memberikan efek jerebu disana.....

Bagi yang tak tahu... Chernobyl sampai ke hari ini masih lagi takder saper boleh tinggal kat sana... walaupun dah lebih 20 tahun insiden ini berlaku.... lama ooo..... kesan radiasi yang amat tinggi masih lagi boleh dikesan kat sana....

Bagi sesapa yang ader alat Geiger ... boleh semak kat area berdekatan Chernobyl.... kalu rasa jauh sangat nak pegi... sila bawak alat yang sama pergi ke Tanjung Tualang di Perak (dimana longkokan Thorium-232 ader banyak) ataupun ke Bukit Merah, Lahat, Perak dimana Asian Rare Earth beroperasi (memproses Monazite dan lain-lain rare earth)....

Lynas Group

Mampuih kita kali nih.... Lynas Group dah buat satu logi terbesar untuk memproses "Rare Earth" .... ini benda radioaktif nih... benda yang sama pernah dibuat di Bukit Merah, Ipoh... kesan sampingan.... mutasi genetik.... kanser... leukimia.... dan macam-macam lagi...

Ader orang bongok dan professor kangkung kat dalam Malaysia nih dah mulakan promosi... nak buat logi kuasa nuklear la... dalam Malaysia.... cuba lihat kat Chernobyl dan Fukushima.... aper dah jadi.... reaktor nuklear dah bocor... kesannya....

Ader orang bodoh termasuklah Timbalan Perdana Mentari yang bengap tue.. kata kesan radioaktif tue lemah... takkan sampai ke Malaysia.... aper kata kiter semua campak jer Muhyiddin Yassin nih kat Tokyo... ala.... jauh tue dari Fukushima.... takder kena punya radiasi.... sure kecut telor mangkuk nih...

Kalu betul la takder kuat kesan radiasi nih... kenapa Team SMART kiter tak pergi ke Jepun.... kenapa masih tertangguh.... pundek la...

Wei... kesan radiasi nih ... bukan boleh hilang dalam sehari dua.... kesannya... boleh kekal sampai 300 atau 400 tahun..... lama ooo.....

Kalu orang Malaysia masih bodoh lagi nak terima loji Nuklear dibangunkan di Malaysia..... gua rasa orang itu mesti bangang nak mampus..... Rare Earth yang diproses oleh Asian Rare Earth (ARE) dan kini oleh Lynas Group pon efek dier samer jer... radioaktif...

Kenapa bodoh sangat.... buat benda-benda bahaya kat dalam negara... awat... kebulur sangat ker dengan pelaburan camnie.... awat... susah sangat ker nak generate tenaga elektrik guna air dan angin kat Malaysia nih.... nak buat solar panel pon boleh rasanyer kat Khatulistiwa nih.... cahaya sepanjang tahun....

Mampuih la kiter...

10 March 2011

Mampuih

Bagi orang yang tak biasa dengan benda-benda radioaktif nih.. mungkin perkataan "Rare Earth" tidak memberikan aper-aper makna... Tapi bagi sesiapa yang tahu... diorang akan refer kepada kesan sampingan sisa radioaktif kepada kesihatan.... termasuklah penyakit kanser.... leukimia dan mutasi genetik...

Dulu ... gua tabley lupa biler pada tahun 80'an dibina satu kilang pemprosesan "Rare Earth" ditempatkan di pekan Bukit Merah di Lahat.... kilang "ARE - Asian Rare Earth" ... kesan sampingan.. ramai mangsa berhampiran kena leukimia... kanser dan ader banyak bayi yang kena mutasi genetik...

Di Negeri Perak Darul Ridzuan.... produk Amang @ Monazite (sisa bijih timah) diproses dan dihantar sejak dahulu lagi ke Jepun dan Eropah... kuantiti yang banyak... .... ramai orang tak tahu mengenai penggunaan Amang nih .... tapi sebenarnya ianya mempunyai elemen Thorium 232 (salah satu punca untuk membuat heavy water) dalam proses pembinaan janakuasa nuklear ataupun membuat bom atom... Pihak Jerman pada masa perang dunia kedua telah menggunakan "Heavy Water" ini untuk cuba membuat bahan bom atom....

Jadi..... biler kerajaan Malaysia mengizinkan Lynas Group dari Australia untuk membina pusat pemprosesan dan penapisan "Rare Earth" terbesar di Malaysia ditempatkan di Gebeng (Kuantan)... lagi la gua cuak.... berapa ramai plak orang yang akan terdedah dengan sisa radioaktif... bahaya ooo...

Lepas nih.. cadangan Kerajaan Malaysia untuk membina logi tenaga nuklear pon khabarnya akan dibuat disekitar Nenasi (Pahang) dan ini pastinya akan juga memberikan kesan langsung dan tidak langsung kepada alam sekitar melalui sisa radioaktif.... Bagi yang tak pernah tau ancaman sisa radioaktif nih... sila semak mengenai kebocoran logi nuklear Chernobyl.

Mampuih la kiter lepas nih...


Rujukan :
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Thorium
2. http://www.world-nuclear.org/info/inf62.html

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1