Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

30 August 2022

LCS - Makin Terbongkar Semua Rahsia

Bhai/DeeDee semua...

Projek Littoral Combat Ship (LCS) TLDM nih makin kompleks dramanya.... Lagi dikaji ... lagi diaudit... lagi jumpa macam-macam ... lagi payah... makin terbongkar semua rahsia... Adoilah... nampak gaya ramai juga yang akan lepak makan tido kat dalam penjara lepas nih...

Huhuhu.... Bangkai semuanya... dari DCNS, Naval Group, BHIC dan banyak lagi...

#LCS #NavalGroup #BHIC #Boustead #LTAT #TLDM #Rasuah #Penyelewengan
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

29 August 2022

Tok Mat Hasan Sindir PAS - Hidung Tak Mancung, Pipi Tersorong-Sorong

Bhai/DeeDee semua...

Ini lawak... Dah tau tak boleh nak pi mana pada PRU15, nampaknya PAS terpaksa menebalkan muka untuk bekerjasama dengan UMNO. UMNO yang PAS tolak dan terajang di Terengganu dan Kelantan.

Hahaha.... Masak la PAS kena sindir kaw-kaw dengan Tok Mat Hasan.

Tok Mat Hasan Sindir PAS

#UMNO #TokMatHasan #PAS #BarisanNasional #PRU15 #PerikatanNasional #MuafakatNasional
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Syarikat terkait Malaysia suspek utama pencemaran jerebu di Indonesia

Bhai/DeeDee semua...

Akhirnya terhukum juga si celaka yang mencemarkan alam sekitar dan udara kita dengan pencemaran berskala besar... Bayangkan saban tahun inilah antara syarikat yang menyebabkan jerebu menyesakkan udara kita dan menyebabkan pernah sekolah ditutup akibat dari kesan langsung jerebu.

Indeks Pencemaran Udara (IPU) yang selalunya tidak sihat. Celaka betul lah.

#Jerebu #KulimBerhad #PembakaranHutan #Jenayah #AlamSekitar #IPU
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

28 August 2022

PRU15 : PN Sudah Goyang?

Bhai/DeeDee semua...

Nampak sangat la Perikatan Nasional (PN) sudah goyang.. sudah cuak... Sebab diorang tahu diorang tak kuat... diorang tahu diorang memang ditolak oleh pengundi... Hahaha

PN tak mampu menang PRU15 jika ulang formula PRN Melaka, Johor

27 August 2022

Zahid Hamidi Sudah Cuak !!!

Bhai/DeeDee semua...

Walaupun Zahid Hamidi cuba berlakon tenang ... tapi dari riak wajahnya memang kita tahu yang dia sedang cuak... Zahid Hamidi memang sudah cuak.

Dia tahu perjalana kes dia adalah betul. Tiada dolak dalik. Clear cut. Tunggu masa je sabit kesalahan. Hehehe.. Itu yang dia nak percepatkan PRU15.. supaya dia boleh selamatkan dirinya.

Zahid nafi takut hukuman punca desakan PRU15

#zahidhamidi #yayasanakalbudi #pru15 #mahkamah #perbicaraan #rasuah
#cipantapirtenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

25 August 2022

PH bertanding PRU15 guna satu logo - Betul ke?

Bhai/DeeDee semua....

Boleh ke Pakatan Harapan (PH) nih konsisten dengan ketetapan ini? Ketetapan guna satu logo jer pada PRU15? Sebab biasanya akan ader yang buat keras kepala nak logo parti diorang je yang dinaikkan...

Selalu mesti akan ader yang bangang dan ketegaq...

Boleh ke?

#PakatanHarapan #SatuLogo #PRU15 #DAP #PKR #UPKO #AMANAH #politik #politikmalaysia
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

24 August 2022

Siapa Pula Akan Kena Selepas Najib Razak

Bhai/DeeDee semua....

Inilah persoalan yang kita semua tertanya-tanya... Adakah akan lebih ramai lagi yang akan kena masuk penjara tersabit kes rasuah dikalangan pemimpin .... atau sekadar hanya Najib Razak seorang je yang kena...

Apa pandangan korang?

#NajibRazak #1MDB #Rasuah #Mahkamah #Penjara #TengkuMaimun
#CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

23 August 2022

Semoga Allah Taala Mengampunkan Najib Razak

Bhai/DeeDee semua...

Dia dah start menjalani hukumannya di Penjara... setelah penghakiman terhadapnya dibuat di Mahkamah Persekutuan....

Jadi ... selaku saudara seagamanya... kita doakan jer la yang baik-baik untuknya... semoga dengan hukuman yang dia dapat sekarang nih akan mengurangkan dosanya di akhirat kelak... Semoga segalanya menjadikan satu penyesalan kepada dirinya...

Kepada Allah Taala kita semua akan dikembalikan dan diberikan pembalasan.



Plan B Najib Razak

Bhai/DeeDee semua...

Kita semua tahu yang Najib Razak sudah terdesak... Memang terdesak nak cari jalan selamat ... sampaikan Ketua Hakim Negara pun dier nak singkirkan dari mendengar dan mengadili kes dier...

Alasan yang dier bagi adalah suami Ketua Hakim Negara tak suka kat Najib Razak...

Wei... Najib Razak tau tak yang terlalu ramai yang tak suka kat dier.... bukan setakat suami Ketua Hakim Negara.... Tapi banyak warga Malaysia yang tak suka... 

Abis tue takkan semua yang tak suka kat dier tu salah??? Hahahaha

Bengong la Najib Razak nih...



22 August 2022

Ini Sesumpah @ Pokke

Bhai/DeeDee semua...

Semalam Najib Razak buat majlis sumpah Muhabalah di Masjid Kg Baru... Hahaha... Persoalan yang nyata.... kalu semua urusan boleh diselesaikan dengan sumpah Muhabalah... pastinya membazir ja ader ujud Mahkamah....

Mahkamah Syariah pun tak perlu ader... sebab semua main Sumpah Muhabalah... sikit-sikit sumpah laknat bagai... adoilah....

Jimat kos tak perlu ader Hakim, Peguam, Kakitangan Mahkamah, Bangunan Mahkamah.... semua setel di Masjid ja... buat Sumpah Muhabalah... setel.... Hahahaha



21 August 2022

Owner Mydin Pon Tak Sekaya Mamat Nih?

Bhai/DeeDee semua ...

Owner Mydin pon tak sekaya mamat nih... Owner Mydin nak bercuti santai macam nih pon payah kita dengar... Sibuk memanjang kat tempat kerja... 

Tak macam mamat Ebit Lew nih... semedang jer bercuti... itu hari ke Switzerland,  German... kini pi Dubai pulak... Pergh.... bisnes mesti untung besar nih...

Kes bicara pun boleh ditangguh... passport tak kena pegang.... hebat aaa ... Hebat sungguh la Ebit Lew

Ker sebenarnya bercuti dan enjoy dulu sebelum masuk ke dalam??? Hahaha



06 August 2022

Pemandu Trak Pikap 4x4 Wajar Memiliki Lesen Kelas E

Bhai/DeeDee semua...

Kerap kita dengar kemalangan maut melibatkan kenderaan Trak Pikap 4x4 terutama sekali sewaktu mengambil selekoh. Ada yang terbabas (overshoot) sehingga masuk ke lorong bertentangan, malah ada juga kes yang terbang ke lorong lain di lebuhraya.

70% daripada penggunaan Trak Pikap 4x4 di Malaysia sebenarnya digunakan untuk tujuan komersial. Jadi adalah tidak wajar perlesenan Kelas D dibenarkan menggunakan kenderaan Trak Pikap 4x4.

Kita faham ramai yang menggunakan Trak Pikap 4x4 ini yang hendak bergaya.. Nak nampak macho... Nak nampak tough... Jadi penggunaan Trak Pikap 4x4 Ford Ranger misalnya menjadi pilihan kerana ianya nampak ranggi.

Tapi masalah yang timbul banyaknya dari pemilik Trak Pikap 4x4 yang perasan ranggi nih... Mereka lah yang selalunya membawa kenderaan Trak Pikap 4x4 macam Ford Ranger, Toyota Hilux atau Mitsubishi Triton dengan keadaan laju lebih dari 110 km/j diatas lebuhraya (highway) ataupun di jalan kampung.

Malah gua sendiri pernah dipotong oleh kenderaan Trak Pikap 4x4 nih pada kelajuan yang hampir 200 km/j di Lebuhraya Karak Bentong dan Lebuhraya Pantai Timur.

Gila kan....

So... gua rasa sebagai langkah terbaik... adalah lebih sesuai agar pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) meratifikasikan kembali perlesenan untuk kenderaan Trak Pikap 4x4 nih dari hanya perlukan lesen kelas D kepada hanya boleh dibawa oleh pemandu yang ada lesen kelas E.

Ini adalah lebih baik dan paling mudah.

Buatkan ketetapan ini dan pastikan penguatkuasaan menyeluruh di buat diseluruh Malaysia tanpa ada halangan. Inilah masanya JPJ mengambil tindakan yang lebih baik untuk menyelamatkan rakyat Malaysia terutamanya pengguna jalanraya yang menggunakan kenderaan yang lebih kecil tak lebih dari 1.5 tan. 

Kita kena ingat... ada banyak kenderaan Trak Pikap 4x4 yang mempunyai berat lebih dari 2.5 tan... Sedangkan pemandu lori 1 tan pun kena ambil lesen kelas D.




Ini Memang Lawak

Bhai/DeeDee semua...

Membaca artikel ini di Malaysiakini membuatkan gua tergelak besar.. Mana taknya... Si pemberi rasuah telah merasuah Perdana Menteri (Najib Razak) menggunakan orang tengah yang didakwa rapat dengan PM ketika itu untuk mengelakkan berlakunya siasatan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang (Lim Guan Eng)...

RM19 juta tue... hahahaha... yang lagi best tue... orang tengah yang didawa rapat dengan Najib Razak tu pon tak disiasat atas penerimaan duit rasuah sebanyak RM19 juta... Hahaha.... SPRM hanya dok kejar Lim Guan Eng ja... Hahaha

Hahaha... Siapa orang tengah itu... Hahaha

Kenapa Najib Razak pun tak disiasat??? Hahahaha... Lawak siot..







05 August 2022

Terbongkang

Bhai/DeeDee semua...

Kenyataan yang pahit tapi tetap terpaksa diambil berat. Bertindaklah segera. Jangan masih terlena.



04 August 2022

Dipindahkan Kerja Angkara Salahlaku Disiplin Bukanlah Satu Penyelesaian.

Bhai/DeeDee semua...

Gua tetap beranggapan bahawa cara ini (pindahkan tempat bertugas) adalah satu cara dan pendekatan yang kuno. Zaman sekarang ini bukanlah cara terbaik. Ini bukanlah satu cara penyelesaian.

Kerajaan kena fikirkan cara lain.

Buang Daerah : Bukan Cara Terbaik Masakini

#buangdaerah #rasuah #pindahkerja #pdrm #salahlaku #gantungkerja #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

Sedih, Kecewa, Murung Boleh Membawa Padah

Bhai/DeeDee semua...

Semua masalah boleh diselesaikan. Berbincanglah. Berhubunglah. Carilah rakan taulan atau sesiapa yang boleh membantu. InsyaAllah semua ada jalan penyelesaiannya. Sedih, Kecewa, Murung semua nih boleh membawa padah... Bahaya.

Jangan ambil tindakan drastik yang membahayakan nyawa.

Campak anak dari jejambat Balu bergantung ihsan aktivis, rakan

#bunuhdiri #kesihatanmental #psikologi #trauma #kesihatan #CipanTapirTenuk #SocialCritics

Layari juga laman blog C++ di https://cipantapirtenuk.blogspot.com 
Sudilah subscribe Channel YouTube ini untuk lebih maklumat.

 

03 August 2022

Sekali Sekala Terkena

Bhai/DeeDee semua...

Negara kita nih memiliki ladang kelapa sawit kedua terbesar di dunia... Malah kita antara pengeluar utama dunia dalam industri Crude Palm Oil (CPO) ...  yang menjadi bahan utama minyak masak sayuran, edible fat dan bahan-bahan untuk kek, coklat, sabun, susu pekat, oleo dan biodiesel.

Tapi... nampaknya Malaysia agak susah nak mengekalkan harga minyak masak sawit yang tidak bersubsidi... Huhuhu... sampai harganya naik menggila dipasaran... Nak kata akibat dari ekonomi yang tidak menentu tidak lah pula... MPOB pon tabley nak kawal... hahaha

Jadi... dikesempatan ini.... sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 65.... marilah kita bersama-sama berperang membebaskan (memerdekakan) diri kita dari belenggu kapitalis yang mengawal harga minyak masak sawit tidak bersubsidi nih...

Nak harapkan Kerajaan.... Kerajaan pon LEMAH... level Sloth...



Banjir. Apa Jalan Penyelesaiannya?

Bhai/DeeDee semua...

Gua dapati semenjak dua menjak nih... negara Malaysia kita nih kerap mengalami kejadian banjir yang agak kronik.. Hampir semua kejadian banjir yang berlaku di Malaysia melibatkan banjir lumpur. Air yang berkeladak dan penuh dengan selut. 

Tambah lagi dengan banjir yang membawa sekali kayu-kayu balak dan pelbagai kayu hutan.

Apa yang sebenarnya telah berlaku nih? Adakah semuanya akibat dari kerosakan dan penerokaan hutan yang tidak terkawal? Adakah semuanya hasil dari penanaman Durian Musang King??? Tak mungkin semuanya terjadi akibat dari sebab yang sama...

Apa yang gua nampak adalah kita sebenarnya gagal untuk menguruskan hutan dan kawasan persekitaran kita... Aliran sungai yang sebelumnya ada kita telah ubahnya... aliran sungai yang lurus kita belok-belokkannya... Kawasan yang sepatutnya lembah dan menjadi span bagi menyerap air lebihan dari hujan.. kita tambak dengan tanah... kita buat bangunan.... kita buat longkang yang kecil...

Jadi kemana air itu hendak pergi... Dalam banyak kes...  kita tutup kawasan yang sepatutnya menjadi aliran air ke sungai atau laut ... dan kita buat longkang yang kecil...

Berapa banyakkah kawasan yang mempunyai "monsoon drain" yang berskala sesuai seperti 6 kaki lebar x 6 kaki dalam??? Berapa banyakkah longkang besar yang selebar 4 kaki x 6 kaki dalam?

Tak banyak kan... Malah di kawasan bandar pun susah kita nak tengok adanya "monsoon drain" nih macam di Kedah, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kuala Lumpur..... Payah...

Jadi kemana air itu nak pergi... lebihan air yang melimpah semua tu nak pergi mana... kawasan tadahan hujan yang sepatutnya berskala besar pun kita sudah tidak sediakan... bagaimana semua air itu nak dialihkan?? Pening kepala...

Perancang bandar @ Township Planner?? Apa kerja mereka? Sepatutnya merekalah yang berusaha untuk merancang sesuatu perbandaran agar aliran trafik massa dan aliran air dapat disusunatur dan dikawalselia serta dirancang... Jangan sampai satu malapetaka besar berlaku mengakibatkan nyawa yang ramai barulah kita nak amik tindakan... jangan sampai ianya mengakibatkan kerugian besar dari segi ekonomi dan perniagaan.

Jangan jadi bangang... Model perancangan bandar sebenarnya boleh dibuatkan simulasi dalam komputer dan dapat dinilai untuk rancangan 5 atau 10 tahun... Benda mudah sebenarnya... Jangan berlawan dengan alam... sebab dalam banyak keadaan... Alam yang akan menang....



02 August 2022

Polis Pun Cium Tangan Penyamun?

Bhai/DeeDee semua..

Insiden yang viral dalam sehari dua nih memaparkan satu video berkenaan seorang anggota traffik PDRM yang tergesa-gesa mencium tangan Najib Razak dalam satu event.

Kelakar pun ada... sebab yang cium tangan Najib Razak tu Polis... Anggota Polis... berpangkat Sarjan lagi... lengkap dengan pakaian seragam Polis Trafik.

Walhalnya... Najib Razak dah didapati bersalah di Mahkamah berkaitan penyonglapan wang dari SRC International.

Huhuhu.. Ironik sungguh la..



Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (GEG)

Bhai/DeeDee semua...

Gua memang menyokong penuh Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (GEG) nih... sebab gua dah biasa nampak kesannya terhadap kesihatan rakyat terutamanya anak muda.. Alasan yang sering diberikan adalah vaping nih lebih baik dari merokok tembakau... walhalnya kandungan nikotin dalam vape banyak yang lebih tinggi dari rokok tembakau,

Ramai yang gua jumpa di hospital dalam keadaan terpaksa ditebuk paru-parunya kesan dari penggunaan vape yang merosakkan fungsi paru-paru..

Nak tunggu ada ahli keluarga yang mati dulu kot barulah ramai yang akan bersama menyokong Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (GEG) nih...

Adoilah....



Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1