Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

28 February 2012

Belajar Agama Tapi Masih Bangang

Bhai.... gua menyampah betul la... gua cukup menyampah kat orang-orang yang kononnya berilmu tinggi dalam bab agama nih.... tapi... dalam masa yang samer... masih bangang lagie...

Siap berlagak dengan ilmu agama yang depa ader... tapi hidup sendirik pon tarak ikut bab agama nih...

Contoh paling senang nak tengok.... dah tau bahaya fitnah paling senang nak ader kena kalu berkait dengan lain jantina... tapi walaupun ilmu agama tinggi.... masih lagi bangang nak pi setelkan masalah pompuan sorang diri tanpa bantuan rakan-rakan lain terutamanya rakan pompuan....

Takkan benda kecik macam nih pon masih bodoh lagie.... susah la....

Samer gak biler belajar agama tinggi... tapi biler orang nasihat dier bab kepimpinan dier yang chenge dan menguntungkan musuh... dier dok tibai dan maki orang lain... konon orang lain tue ilmu tarak tinggi macam dier... wei... jangan dok berlagak la dengan ilmu tue... ingat jadi ketua besar dalam satu kawasan tue.. dah kira hebat aaaa... tabley orang lain nak nasihat.... bodoh la...

Kalu dapat pemimpin bangang macam nih pon susah gak....

Lagi satu.... ini satu hal pulak... tarak puas hati samer satu orang... habis satu dunia punya orang dier kasi libatkan... call sana sini... kecoh sana sini... gempak sana sini.... lu tarak puas hati samer itu orang... deal la samer itu orang... guna la cara professional.... kan dah ader semua jalan professional.... ini tidak... siap buat ceramah satu Malaysia lagie... wei.... akai jangan letak kat kapla lutut.... ikut aaa saluran yang betul... ikut prosedur la bhai....

Susah kalu jenis belajar tinggi.. tapi masih ikut emosi dan bukannya akal fikiran...

Biar Gambar Berbicara (Siri 4)

Himpunan Hijau 2.0 (Anti Lynas - Kuantan)

Biar sahaja gambar berbicara...














.... gambar-gambar berikutnya akan diupload berperingkat...

27 February 2012

Ada Title Dr Tapi Bangang

Susah kalu orang yang ader ilmu... ader title Dr ... tapi bangang....

Dan itu yang gua boleh komen terhadap insiden yang berlaku pada Himpunan Hijau 2.0 (Pulau Pinang) semalam.... Ader Timbalan Ketua Pemuda UMNO bertitle Dr .. tapi perangai macam samseng... bangang.... kapla jenis letak kat kapla lutut...

Susah... orang macam nih.. kiter cakap banyak kali pon still bangang lagie.... susah... payah...

Biar Gambar Berbicara (Siri 3)

Himpunan Hijau 2.0 (Anti Lynas - Kuantan)

Biar sahaja gambar berbicara...











.... gambar-gambar berikutnya akan diupload berperingkat...

26 February 2012

Biar Gambar Berbicara (Siri 2)

Himpunan Hijau 2.0 (Anti Lynas - Kuantan)

Biar sahaja gambar berbicara...











.... gambar-gambar berikutnya akan diupload berperingkat...

Biar Gambar Berbicara (Siri 1)

Himpunan Hijau 2.0 (Anti Lynas - Kuantan)

Biar sahaja gambar berbicara...











.... gambar-gambar berikutnya akan diupload berperingkat...

Himpunan Hijau 2.0


Checklist gua untuk Himpunan Hijau 2.0 (Kuantan) esok....

1. Kamera DSLR dah diselenggara dan dibersihkan
2. Bateri kamera DSLR gua dah dicaj
3. Bateri kamera DSLR backup (batery grip) sedang dicaj sebanyak 2 bijik
4. Compact Flash Memory card 8GB telah pun dikosongkan
5. Lens wide angle dan telephoto telah dibersihkan dan dimasukkan dalam beg
6. Bag kamera telah siap dikemaskinikan
7. Air mineral dan garam kasar (satu plastik kecil) dah sedia ader
8. Tuala Good Morning sudah siap dimasukkan
9. Bateri telefon bimbit telah/sedang dicaj
10. Kasut yang selesa telah siap sedia
11. T-shirt spare sehelai sudah masuk dalam beg
12. Gua tak bawak tripod... kali ini guna monopod jer...
13. Speedlight sudah kensel bawak....
14. Dokumen pengenalan diri dah siap dimasukkan dalam uncang khas kalis air
15. Hah... yang ini belum beli lagi... makanan "powerbar" ... mana tau kalu kebulur sangat esok


So...

Kepada semua orang yang nak pergi Himpunan Hijau 2.0 esok di Kuantan... siapkan lah lu orang punya beg...

Kepada pakcik dan makcik yang namanyer gua sebutkan kat bawah nih... sila hadir berniaga dikawasan Himpunan Hijau 2.0 nih.... kesian nanti ramai yang kebulur atau panas...

1. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Burger / Hotdog
2. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Ais Krim / Ais Pong
3. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Yogurt / Nata de Coco
4. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Chendol/Kacang Soya
5. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Tau Fu Fah
6. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Pasembor Rojak
7. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Air Mineral/Tin/Kotak
8. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Jambu Batu / Tembikai / Nenas / Betik
9. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Belon
10. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Kipas Tangan
11. Pakcik/Makcik/Brother Penjual Sagun (Sagon)

dan jugak.... kepada kedai-kedai yang berhampiran (terutamanya kedai makan).. jangan risau... korang sumer boleh bukak kedai macam biasa jer.... mesti banyak untung punya....

So... jumpa disana esok aaa... hahahaha

23 February 2012

Jakim Patut Siasat Statement Syirik Dari Harussani

Statement Harussani "Raja itu adalah bayang Allah di bumi ini" sesungguhnya satu statement syirik... Statement yang menyekutukan Allah dengan makhluk... statement yang menyamakan Khaliq dengan makhluk ... Statement yang kalu tak samer dengan Statement Ayah Pin... mungkin boleh jadi lebih sesat dari Ayah Pin..

Dengan level taraf Mufti Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan (negeri tanah tumpah darah gua) ... gua berpendapat... ianya secara tidak langsung menghina institusi Islam dinegeri tercinta nih...

Kalu dah Mufti boleh tersesat sampai kuar statement syirik macam nih... aper lagi la orang biasa.... Patutlah Ayah Pin sampai la nih tak kena tangkap.... sebab kat Malaysia nih... ader Mufti yang berfikiran samer macam Ayah Pin.... sesat lagi menyesatkan....

So... Walaupun gua nih belajar disekolah Missionary (Gereja)... gua takder la sampai berani nak kuar statement yang runtuhkan aqidah macam nih.... Ini statement syirik dari Harussani nih patut kena siasat... patut kena semak... dan patut kena dakwa...

Jakim patut siasat statement syirik dari Harussani nih.... kalu Jakim tarak berani nak siasat.... gua akan secara otomatiknya melabelkan Jakim samer sesat macam Harussani.... so... pilihan ditangan Jakim sekarang nih...

Mengikut input yang gua ader ... mustahil bagi Rasulullah S.A.W mengeluarkan hadith macam nih... dan setiap kata-kata daripada Rasulullah S.A.W sentiasa dipantau oleh Jibrail a.s dan mustahil bagi Malaikat Jibrail a.s membenarkan Rasulullah S.A.W mengeluarkan perkataan macam nih...

So... Kalu Jakim takmo bertindak menyiasat dan mendakwa Harussani atas statement syirik yang boleh meruntuhkan aqidah tu... gua dengan berbesar hati akan mendakwa Jakim lagi sesat dari Freemason.

sila rujuk SINI ...

22 February 2012

Statement Syirik Dari Harussani

Harussani dalam program JATI ader mengatakan bahawa ""Raja itu adalah bayang Allah di bumi ini." ...

Dier mengatakan bahawa ini adalah satu daripada hadith Rasulullah S.A.W ... err.. walaupun gua bukan pakar hadith... malah gua tak pernah pi berguru dengan mana-mana guru hadith... gua amat pasti dan konfiden bahawa hadith yang dibawak oleh Harussani ini ader Hadith Palsu...

Dan dalam konteks Allah itu adalah satu... maka statement dari Harussani ini gua berani klasifikasikan sebagai statement syirik... Dan gua berani mempertahankan hujah gua...

Ini kerana... aderlah mustahil dan bersalahan dengan sifat 20 Allah Taala mengenai perkara ini...

Statement syirik dari Harussani nih memang pada gua ... sesat dan boleh menyesatkan....

Demi Allah ... statement syirik dari Harussani ini pada gua bersamaan dengan pengaruh agama Hindu .... dan jugak bersamaan dengan pengaruh agama Kristian Triniti.... macam celaka jer ader Mufti macam nih.... sesat lagi menyesatkan...

Kalu nak bodek Raja sekalipon janganlah sampai gadaikan aqidah.... bodoh....

20 February 2012

Tindakan Tidak Professional

Mmmm.... bhai... gua ader satu story nak citer kat sini hari nih....

Lu tau kan Hassan Ali ader tarak puas hati ngan beberapa orang kat dalam PAS .... gua rasa lu orang memang tau pasai nih.... hahaha....

Hassan Ali tue katanyer aderlah dari golongan terpelajar... ader PhD lagie.... patutnyer takder la dier buat tindakan tidak professional... tapi... rupanya ... walaupun terpelajar... tapi masih lagi berfikirang macam Melayu Kuno... Melayu Hutan bak kata AdukaTaruna...

Dier cukup marah kat beberapa orang... tapi habis di jaja segala macam citer (termasuklah fitnah dan bermacam bagai ajinomoto) kepada merata orang... sebijik macam satu peribahasa Melayu... "marahkan nyamuk abis kelambu dibakar" .... hahaha... yang lagi lawak tue... dier dok jaja segala macam citer tue bukan kat orang PAS... ahli PAS... tapi... dengan orang-orang yang takder kena mengena dengan PAS...

Alasan yang Hassan Ali bagi pasai perbuatan dier... aderlah supaya orang lain tak tertipu dengan mainan PAS.... yang lawak tue... orang yang takder kena mengena dengan politik kepartian pon dibabitkan samer... Hahaha... Hassan Ali.. Hassan Ali...

Nampak sangat la terdesak sangat nak cari pengaruh... nampak sangat la terdesak nak kasi PAS terbongkang... sampaikan sanggup jaja segala macam citer keapda orang-orang yang tak berkaitan... Hahaha...

Wei... Hassan Ali... tolong aaa... jangan buat kerja bodoh aaa... lu kan ader kelulusan tinggi... pakar motivasi lagi... akai taruk kat lutut ker... hahaha... buat malu jer institusi akademik yang bagi lu punya sijil mijil... Jangan jadi macam budak-budak...

Tolong aaa... ikut saluran yang betul dan kepada audiens yang betul... jangan mengelejat tak tentu hala sampaikan semua orang yang tak berkaitan pon lu kasi "enter frame" ... Hahahaha....

Takkan gua nak ajar lu cara macam mana nak handle dan settel semua benda ... tarak syiok la wei.. takkan lu yang ader PhD tabley nak pikir secara waras.... atau lu memang sudah tarak waras skarang nih... hahaha...

Hassan Ali... Hassan Ali...

16 February 2012

Pemuda UMNO Pahang

Hahahaha..... gua tak tahan betul la hari nih.. Untuk pengetahuan lu orang sumer... hari nih ader Majlis Jamuan Rakyat 1Malaysia dan penyampaian BR1M untuk warga Balok, Pahang Darul Makmur... Muhyiddin Yassin yang datang mari.... siap bawak beberapa kengkawan dier samer...




Tapi itu sumer bukan aper yang gua nak citerkan...

Yang gua nak citerkan kat lu orang sumer aderlah.... gambar yang dibawah nih... yang gua amik tadi.... masa event tue... sporting betul la brother tue.... lu orang tengok jer la gambar kat bawah nih... dan lepas tue kasi skit komen... hahaha

15 February 2012

Artikel Backup Najib ... Hahaha

Bhai... gua hari nih bercadang untuk menyelami hati dan perasaan Najib Razak.... hehehe...

Seperti mana yang lu orang tau... macam-macam kata nista... tuduhan dan sebagainya yang telah dilemparkan kepada Najib Razak.... macam-macam boleh kita baca sama ader dialam maya (Facebook, Twitter dan sebagainya) ataupun dalam media bercetak...

Malah ramai yang tibai Najib Razak dari depan.. belakang.. atas .. dan bawah... hampir semua sisi... dan yang gua respek tue... Najib Razak boleh buat derk jer... boleh pulak takder melenting tak tentu hala.... hahaha... yang ini gua respek nih...

Yang lagi best tue... ramai yang tau tau hujung pangkal punca dok amik peluang tibai Najib Razak... siap tambah ajinomoto lagie... hahaha... yang lawak tue... orang tue ader yang tidak kenal pon secara peribadi ngan Najib Razak nih... hahaha...

Tue la yang gua lagi respek tue... Najib Razak masih lagi maintain cool.... dan sepertimana yang lu orang tau... gua berani jamin... yang Najib Razak tue ader plan dan strategi dier... hahaha... cuma tunggu masa dan ketika yang seswai jer...

So... kepada yang tibai dan bantai Najib Razak tue hari-hari kat sana sini tue.... aper kata lu orang amik langkah berani skit.... kalu cukup bukti... aper der hal....dakwa jer Najib Razak tue... errr... atau korang takut Najib Razak akan gunakan peluang di Mahkamah untuk tibai balik kat korang "once and for all" ... hahaha....

Hahaha.... aper-aper pon... bola bukan hanya boleh berada dikaki lu orang.. tapi bola jugak boleh berada biler-biler masa dikaki Najib Razak.... hahaha...

(p/s: Artikel ini gua tuliskan dengan tujuan "membodek" Najib Razak.... hahaha)

14 February 2012

Hamza Kashgari, Peguam dan Hak

Bhai... gua ader sibuk skit lima enam hari nih... la nih pon masih lagi dalam mode travel... hahaha... kerja banyak bhai... dalam pada tue sempat gak gua baca serba skit isu Hamza Kashgari nih....

Ulama Arab Saudi telah menjatuhkan hukum murtad kepadanyer.. Dier plak dikehendaki di Arab Saudi... Kerajaan Malaysia tangkap dier dan terus hantar dier balik... Ader peguam di Malaysia yang cuba dapatkan perintah Mahkamah untuk tangguhkan penghantaran tue...

Tup-tup... semua pihak marah kat Peguam perempuan Melayu Islam tue... saper namernyer.. hah.... Fadiah Nadwa Fikri .... semua kater macam-macam yang buruk pasai peguam Melayu Islam nih... semua kater perempuan nih berpakat dan bersubahat kearah yang Mungkar...

Tapi.. ader tak korang semak saper nama Hakim yang bagi kelulusan untuk perintah Mahkamah tue... hahaha.... kenaper korang tak salahkan Hakim Melayu Islam tue... hahaha... korang dok bantai peguam tue... tapi korang terlepas pandang pasai Hakim tue... saper namer Hakim tue.. hahaha... Hakim Datuk Rohana Yusuf ...

Persoalan yang gua nak utarakan bukanlah pasai Peguam dan Hakim Melayu Islam nih... tapi pasai isu hak... gua tau mesti ramai yang akan marah kat gua... gua takder hal la bhai...

Pada pandangan gua... Ulama Arab Saudi yang jatuhkan hukuman murtad kepada Hamza Kashgari tue ader sekit terkhilaf.... dan kiter jugak hendaklah jangan jadi macam depa....

Setiap seseorang itu dalam Islam mesti mendapat keadilan yang secukupnya... Islam menggalakkan keadilan... jadi... sewajarnya sebelum Ulama Arab Saudi menjatuhkan hukuman murtad kepada Hamza Kashgari... wajarlah lebih baik diorang melakukan perbicaraan dahulu...

Sebab dalam Islam ... semua orang berhak untuk mendapat perbicaraan yang adil, telus dan mengikut lunas-lunas yang ditetapkan didalam Al Quran dan Hadith...

Jadi.... dalam kes Hamza Kashgari nih... tolong aaa.. tolong jangan jatuhkan hukuman atas sebab emosi.. atas sebab nafsu... atas sebab sentimen... atas sebab mazhab dan sebagainya... tapi jatuhkanlah hukuman atas sebab yang adil, telus dan mengikut lunas-lunas perbicaraan Islam yang ditetapkan oleh Al Quran dan Hadith...

Hamza Kashgari berhak untuk satu perbicaraan yang adil... dan dier juga berhak untuk diwakili oleh peguam....

Ingat... even dalam kes Saidina Ali Bin Abi Talib dengan seorang yahudi pon (ader kisahnya dalam sejarah)... masih ader perbicaraan yang adil.... dan tidaklah dengan mudah dijatuhkan hukuman bahawa Saidina Ali aderlah yang betul tanpa merujuk kepada perbicaraan yang adil...

So.... ingat... jangan mudah sangat menjatuhkan hukum tanpa memberi peluang pihak yang tertuduh untuk membela diri... sebabnya... satu perbicaraan yang tidak adil itu (mengikut sentimen) hanya akan menyebabkan Islam itu makin dijauhi....

06 February 2012

Khidmat Kesihatan (Malaysia vs Cuba)

Kenapa kita kena buat 1Care ... kenapa kos perkhidmatan kesihatan di Malaysia tinggi... kenapa Cuba pula boleh berikan perkhidmatan kesihatan percuma atau pada kadar minima... Mari kita bandingkan nisbah kependudukan, ekonomi dan pendapatan "per kapita" penduduk dua negara ini..

Dari situ.. kita boleh buat kajian.. kenapa kita tidak perlukan 1Care...

Insuran Kesihatan vs 1Care

Bhai.... gua nak citer skit nih... dah lama tak tulis pagi-pagi nih.. hehehe...

Ini citer berkenaan dengan 1Care dan jugak Insuran Kesihatan... pada gua kedua-dua skim nih mengarut jer... sebab .. pada gua skim ini hanya menguntungkan sebelah pihak jer... Okeh.. mari kiter tengok skit dimana yang gua kata menguntungkan sebelah pihak jer...

Orait... Dengan adernyer Insuran Kesihatan... orang akan terpaksa banyak premium secara bulanan... jarang ader skim Insuran Kesihatan yang bayar tahunan nih... kalu ader pon nilainyer mesti melambung tinggi...

Gua takmo nak citer pecahan pembahagian pembayaran .. tapi gua nak citer... tentang perangai syarikat Insuran nih.. time biler kiter nak join... semua citer yang manis jer... takder citer pon yang pahit.. siap boleh kata... semuanya ditanggung oleh insuran.. dan klaim insuran aderlah cepat... walhalnyer... dalam banyak kes yang gua tau... pihak insuran akan cari jalan bagaimana nak mengurangkan pembayaran kepada pelanggan.. dan ader benda yang insuran tak tanggung... plak tue.... dalam banyak sangat kes... pelanggan kena dahulukan duit dier untuk pembayaran khidmat kesihatan.... selepas dapat bil tue baru boleh klaim... oh yer.. benda yang samer gak berlaku kalu lu guna kad medikal insuran... samer jer..

Gua pernah kena dengan syarikat insuran ternama Malaysia... kad kesihatan dier... masa gua pi klinik pakar satu malam tue.. gua tunjukkan kad medikal insuran yang terkenal tue untuk tujuan pendaftaran... kakitangan hospital tue kata mintak maaf sebab dah lewat malam ... susah dan tabley nak buat pengesahan ketulenan dan coverage insuran.... gua diarahkan membayar dahulu dengan kad kredit.... sebagai jaminan... lepas kuar hospital.. gua call syarikat insuran... diorang dok salahkan pihak klinik pakar tue... berdolak-dalik la diorang...

Itu takper lagi.. biler gua klaim tuntutan perbelanjaan klinik dengan segala bil-bil... diorang takmo terima yang salinan.. depa nak yang ori jer... biler gua bagi yang ori... payment amik masa 3 bulan siap dengan dipotong sana sini.. atas alasan ader beberapa benda tidak dicover oleh insuran... biler gua mintak untuk buat semakan... depa kata bil-bil gua yang ori dah ilang dari simpanan depa... macam cilanat jer..

Benda macam nih la yang selalu orang kena dengan pakej Insuran Kesihatan nih.... semua macam taik... belum pernah gua dengan ader yang bersih dan telus... semua macam haram... tak kira la Takaful ker... aper ker... samer jer...

Lagi satu... dengan adernyer Insuran Kesihatan... maka pihak klinik atau hospital cuba la buat taik dengan menaikkan caj serta kos perubatan... atas alasan... pihak insuran selalu bayar lambat... paling cepat pon insuran bayar dalam tempoh 30 hari.. biasanyer antaran 45 hari hingga 60 hari... jadi sebab itu la pihak klinik dan hospital menaikkan caj diorang ... cilakak betul..

Dan perkara yang sama macam nih gak la yang gua percaya akan berlaku pada program 1Care... mesti servis macam celaka dan penuh dengan putar belit... menipu jer tak abis-abis... last-last harga kos perkhidmatan kesihatan di hospital awam sudah jadi terlalu mahal.. dan yang untung besar aderlah syarikat pembekal ubat-ubatan (monopoli) yang la nih memang bergayut dengan Kementerian Kesihatan...

Ader orang kata... err.. Singapore yang kaya tue pon kenakan Medicare (NHS) kepada rakyatnyer... takkan Malaysia tabley... gua nak bagitau geng-geng tue.... Aper kelas kiter bandingkan Malaysia dengan Singapore .... Singapore tue cap ayam jer... Aper kata kiter compare dengan Cuba ker... hahaha... kat negara Cuba.. kos medikal percuma atau paling minima... hahaha... Cuba tue kira standard dier lagi bawah dari Malaysia dari bab ekonomi... negara Komunis lagie tue.. tapi camana rakyat dier boleh dapat perkhidmatan kesihatan yang baik dengan harga yang minima... hahaha

05 February 2012

1Care - Pilihan Ditangan Anda

Bhai... gua nak tanya lu... berapa bajet kos perubatan lu sebulan... err.. lebih kurang camnie la soklan gua.. berapa peruntukan kos perubatan lu sebulan...

Katakanlah lu kerja swasta.. gaji dalam RM3500 sebulan.. wife lu pon samer.. kerja swasta.. gaji dalam RM1500 sebulan... duduk tinggal di Sentul.... maknayer.. total pendapatan terkumpul keluarga lu aderlah RM5000 ... anak ader 4 orang.... hehehe... agak-agak la... berapa lu boleh sediakan untuk tabung kos perubatan keluarga lu setiap bulan...,

Err.. setakat RM100 boleh ker.... kalu RM100 pon tak mampu nak sediakan... mungkin RM50 sebulan cukupla...

Dengan kemudahan kesihatan awam yang sedia ada... paling rendah lu kena sediakan modal aderlah RM1 .. dan kalu melibatkan kos yang lain-lain dalam perubatan (yang basic)... paling tinggi pon lu akan dikenakan caj hanyalah RM500 atau RM1000

Katakanlah lepas nih biler program 1Care berjalan .... agak-agaknyer berapa kos yang mungkin lu terpaksa kena tanggung.... katakanlah lu masuk dalam program 1Care nih... potongan bulanan bagi skim insurannya aderlah RM50 .... berapa agaknyer kos-kos tambahan seperti kos ubat yang lu terpaksa tanggung... pastinyer akan meningkat berkali ganda...

Cuba kiter tengok masa sebelum TNB diswastakan.... macam mana dengan mutu kerja dan kos harga perkhidmatan.... Alhamdulillah... semuanya okay... tapi biler diswastakan... aper sudah jadi... mutu kerja macam tue jugak... kalu ader peningkatan pon tak tara mana... tapi ... kos harga perkhidmatan naik mendadak... alasan... sebab kos berkaitan telah naik...

Masalahnyer... bukan semua orang mampu untuk membiayai kos perubatannya.. bagaimana pula dengan orang kampung.. yang berpendapatan rendah... Orang Asal misalnyer... bagaimana mereka hendak mendapatkan khidmat perubatan ini....

Alasan yang paling kerap gua dengar dari pihak-pihak yang menyokong 1Care nih... aderlah... bukan semua rakyat Malaysia membayar cukai ... oleh itu cukai tidak "reflect" kepada nisbah penggunaannya... Mereka menggunakan isu cukai sebagai satu kekuatan untuk menyokong tindakan 1Care dengan mengadakan sistem insuran kesihatan...

Gua nak tanya la mangkuk-mangkuk yang gunakan isu cukai nih... lu ingat orang yang tak bayar cukai peribadi tue tak kena cukai gak ker.... abis tue aper cer dengan cukai perkhidmatan.. cukai barangan.. dan lain-lain... even gula-gula "Hacks" yang lu beli pada harga RM0.20 sen tue pon dah masuk kos cukai la... takkan itu pon tarak tau...

Isu kos perubatan yang ditanggung oleh Kerajaan Malaysia nih sebenarnya berpunca daripada proses penswastaan unit penyediaan ubat... dulu.. pada awalnyer... Kementerian Kesihatan mempunyai unit dan kilangnya sendiri untuk mengeluarkan ubat-ubatan yang kebanyakannya aderlah "generic" ... ubat generik ini aderlah ubat-ubat yang telah dibuka patennya... dan kos ini tidaklah mahal mana pon...

Tapi bermula pada pertengahan 90'an ... Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan telah menutuk unit pembuatan ubat dan menggunakan khidmat syarikat swasta untuk membekalkan ubat kepada Kementerian Kesihatan... masalahnyer... ianya dimonopoli oleh sebuah syarikat swasta... dan caj yang dikenakan bagi setiap ubat generik aderlah agak mahal berbanding ketika pembuatannya dilakukan oleh Kementerian Kesihatan itu sendiri..

Malah dalam banyak kes... kos ubat generik yang dibekalkan oleh syarikat swasta ini hampir sama dengan kos ubat yang masih berpaten.... dan inilah yang berlaku sekarang ini... Siapa disebalik syarikat swasta ini.... hehehe... lu cari sendirik la bhai... gua kalu bagitau klat sini tarak best la... hahaha..

Cuma gua bagi hint sikit.... syarikat swasta nih namanyer bermula dengan huruf "P" .... hahahaha....

Oh yer... lagi satu sebelum gua lupa... dulu masa gua ader terlibat dalam urusan dengan pihak Kementerian Kesihatan... gua perhatikan ... dalam banyak kes... harga peralatan perubatan sengaja dinaikkan berkali ganda daripada harga pasaran... atas alasan.. Kerajaan Malaysia lambat membayar pemerolehan tersebut... dan yang lawaknyer... pengawai yang terlibat tahu harga sebenar peralatan tersebut di pasaran terbuka...

Gua amik contoh peralatan Sonograph... buatan German yang berjenama terkenal tue (jenama "S" atau "P") dijual kepada Kementerian Kesihatan pada harga memcecah RM25 ribu seunit walhal harganya pada pasaran terbuka tidak cecah pun pada harga RM10 ribu ... itu belum lagi kalu gua citer pasai kos pembelian mesin MRI (Magnetic Resonance Imaging) yang harga pada Kementerian menjadi 4 kali ganda daripada harga pasaran...

So... kepada para doktor yang menyokong sangat program 1Care nih... tolong aaa.. jangan gunakan isu cukai sebagai point utama korang... buat malu jer... sori la bhai.... gua sokong lu ikut tajuk (pinjam ayat AdukaTaruna)

03 February 2012

Strategi Test Market Menjadik

Hahaha... Akhirnya.... strategi test market menjadik ... hahaha... memang best la orang tue... kalu tak buat strategi camtue.. lu ingat orang tue ader peluang ker... hehehe... tambah plak dalam keadaan masih ramai askar bawahan yang cuak ngan leader depa yang diketahui berpakat dengan musuh....

Hehehe.... Bhai.. dalam bisnes.. ader banyak cara nak tengok pasaran... satu cara aderlah dengan mintak kerjasama daripada syarikat yang buat kajiselidik atau market analysis... satu lagi cara aderlah dengan terjah sendiri ... buat kajiselidik...

Dan yang paling best skali... gunakan strategi reverse psychplogy... hahaha

Nampak gayanyer... ader orang tue menggunakan strategi reverse psychology.. dan hasilnyer aderlah positif... berjaya... hahaha... teknik reverse psychology nih biasanyer bebudak yang selalu buat...

Contohnyer.... kalu mak bapak takmo belikan permainan ker.. pakaian ker... kasut ker... budak tue akan buat-buat merajuk... taknak makan... silap-silap berguling-guling atas lantai untuk tarik perhatian orang sekeliling... biler mak bapak malu alah... pasai anak dier buat kelaku kat depan ramai orang... makanyer... mak bapak tue akan turutkan jer aper sajer permintaan budak tue...

Inilah teknik reverse psychology yang "TERBAEK" ... hahaha...

Dan inilah yang ader orang tue buat... hahahaha... mula-mula... dier test market dengan kuarkan statement merajuk... kata dah penat.... walhal ... semua nih cuma mau test market jer... lepas tue... sorang dua akan pikap isu yang dier bawakkan tue.. last-last kena pujuk dan bagi gula-gula... dan janji kasi dier spot untuk PRU13 akan datang...

Maknanyer... skarang dier sudah dapat confirm spot... tak perlu nak bersaing dengan orang lain.. sudah confirm.... hahaha... kan best camtue... lepas nih mesti ramai yang akan ikut jejak dier nih... guna teknik test market yang samer.... hahaha....

Tarak caya ker.... hahaha... lu tengok lah nanti biler maser dah makin hampir....

Untuk orang tue... hahaha... Gua gelak jer... sebab strategi dier nih dari awal lagi gua dah boleh baca... walaupun ramai lagi yang tak perasan strategi nih... hahaha.... bhai... lu orang sudah lambat la... hahaha

02 February 2012

Bon 90 Bilion

Bhai.... lu ingat sikit ker nilainyer bon yang Kerajaan Malaysia nak kuarkan nih... 90 Bilion ringgit Malaysia tue... pergh.. banyak tue...

Aper tujuan bon tersebut dikeluarkan... macam biasa la.. ianya aderlah untuk pembiayaan pembangunan dan pengurusan negara...

Siapa pulak yang boleh beli bon tue.... hahaha.. macam biasa la.. sesiapa yang ader duit la... tak kisah la dari mana orang tue..

Ape pulak faedah yang boleh pembeli bon itu dapat... err.. macam biasa gak... perlepasan cukai atau nilai harga semasa dan tebus bon tersebut... serta faedah (interest) yang biasanya sekitar 2.5 hingga 5 % ....

Siapa taja jamin bon tersebut dan bagaimana pembayaran balik bon tersebut pada masa penebusan (tempoh matang) ... hehehe... Kerajaan Malaysia yang taja jamin (Perdana Menteri dan Menteri Kewangan) ....biasanyer pembayaran balik bon pada masa tempoh matang aderlah dari kantong negara... atas dasar unjuran KDNK dan juga kekuatan ekonomi negara... tapi.... kalu tak mampu jugak nak buat penebusan pada tempoh matang atas sebab ekonomi lembab... hehehe... boleh buat dengan cara mengeluarkan bon lain untuk membayar bon ini... hahaha

Dan ini seperti kambus hutang dengan hutang yang lain... hahaha

Bon kalu dikeluarkan dengan skrip (ader dokumen atau sijil)... serta mempunyai tempoh matang yang pendek (5 hingga 10 tahun) aderlah yang terbaek... dengan syarat dikeluarkan oleh Negara dan Kerajaan yang mempunyai indeks prestasi semasa yang baik.... dari segi pengurusan, ekonomi dan pentadbiran.

Tapi... kalu bon dikeluarkan tanpa skrip (tiada dokumen atau sijil .. hanya berdasarkan nombor bon sahaja) serta mempunyai tempoh matang yang lebih dari 10 tahun (biasanyer boleh sampai 25 tahun) memang nampak mengarut... tambah lagi bon tersebut dikeluarkan oleh Negara dan Kerajaan yang terkenal mudah pincang dan mempunyai indeks prestasi semasa yang agak kabur/buruk.... terutamanya dari sudut rasuah, salahguna kuasa serta pincang pentadbiran.

So... kalu lu orang masih lagi nak beli bon yang Kerajaan Malaysia nak kuarkan nih... baik berhati-hati.... bon nih dikeluarkan untuk cover-up bon-bon lama (3 tahun sudah BNM ader kuarkan bon tanpa skrip sebanyak RM2.5 bilion ... lu orang boleh semak kat dalam Google)...

Gua saspek kali nih punya bon... memang sebijik bon yang akan menyusahkan Malaysia biler mana Barisan Nasional dah kalah dan tak jadi kerajaan lagie... masa tue.. semua beban nih akan ditanggung oleh Pakatan Rakyat (kalu menang jadi Kerajaan Pusat la)...

Mampuih kiter lepas nih... masak...

Sahih Kerajaan Malaysia Sudah Bangkrap

Bhai... dah dua hari.. gua perhatikan takder sorang bloggers pon amik pot ngan isu nih... isu BON baru Kerajaan Malaysia yang bernilai RM 90 Bilion....

Huh.. banyak tue.... err... nampak sangat la Kerajaan Malaysia sesak modal sekarang nih... hahaha... kalu tidak takkan la bukak BON bernilai RM 90 bilion...

Gua cukup cuak kalu BON kali nih Kerajaan Malaysia kuarkan dari jenis "scriptless bond" .. sebab kalu scriptless bon nih... ianya tabley pindah milik.. kalu jadi aper-aper kat pemegang bon.. waris susah skit nak tuntut...

Dan yang paling bahaya sekali aderlah biler Kerajaan Malaysia tabley nak tebus balik bon nigh.. kerana masalah kewangan... ramai yang akan mampus atau membunuh diri....

Teruk sangat dah ekonomi Malaysia nih.. dah sampai tahap kronik... sampaikan Rakyat plak diharapkan membantu Kerajaan dengan membeli bon ini...

Ader satu lagi masalah.... nampaknyer... pemilikan asing terhadap bon kerajaan Malaysia telah meningkat lebih dari 30% ... kalu ader berlaku macam-macam dalam ekonomi Malaysia... mesti lari awal pemilik asing nih... masa tue ... mau terbongkang negara nih...

Chilakak..

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1