Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 January 2010

Barua Itu Mau Melompat

Bhai,

Barua itu mau melompat.... berapa ramai barua itu... ramai oooo... biarkanlah barua tue melompat.... hahaha.... kita tengok lah nanti...

Gua sebenarnya dah muak dah dengan geng-geng yang perasan bagus nih.. dier ingat dier menang jadi ADUN atau Ahli Parlimen tue dulu sebab dier bagus sangat la... sedangkan dier tue menang nasib jer... Nasib menyebelahi kerana orang ramai dah muak dengan UMNO/BN ...

Sebenarnya senang jer nak detect ADUN dan Ahli Parlimen yang besar kemungkinan akan melompat ... Tengok sikap, body language dan juga air muka diorang tue.. dari situe boleh tau yang mana mengarut..

Jadi... pada pandangan gua la... kalu barua tue mau melompat... kita biarkan la... yang drop waterface tue bukan kita... tapi barua tue... last nanti rakyat akan mengadili barua tue pada PRU13 nanti...

Buat barua-barua tue... lompat la cepat.. buat apa main tarik tali... lagi cepat lu orang melompat ... lagi aman dunia nie... Kalu kat luar negara... geng-geng barua nie dah lama kena letup kapla.... hahaha.... tapi nasib baik kat Malaysia.. selamat... orang Malaysia bukan suka bom atau tembak orang... melainkan orang itu jer... hahahaha..

Hempap Ker Hempas Ker...

Mmmmm... PAS nak buat HEMPAP .. tapi pada gua... hempap ker hempas ker... semua sudah takder makna.... Rakyat marhaen sudah kureng percaya sama itu PAS ... sori aaa... Bukan gua sorang cakap... tapi ramai dah... kat mana gua pi ... sure cerita sama...

Orang sudah takder percaya sama PAS ... dalam 10 orang yang gua jumpa (berlainan parti) .. ader la dalam 2 orang jer yang sokong tindakan PAS .. yang lain dah mola persoalkan tindakan PAS ...

Majoriti kata Hassan Ali tue liabiliti.... sama gak ngan Nasha Mat Isa ... tapi yer la... kitorang nie saper... pimpinan PAS bukan ader akal,telinga, hati dan mata untuk fikir, dengar, faham dan lihat....

Pimpinan PAS sudah buta... buta dengan kuasa ... buta dengan perasan bagus... macam siot jer... Diorang ingat PAS menang itu hari pada PRU12 pasai PAS terlalu bagus.... boleh blah ler... PAS kalu jalan sorang... jangan mimpi la nak sampai level nih...

Kawasan majoriti Melayu Islam boleh la... macam kat Kelantan... tapi itu dulu... la nieh.. gua tak berani jamin PAS boleh pegang negeri di Kelantan lepas nih... yer la.. ramai yang dah tak percaya sama PAS... PAS dah sama dengan UMNO.... dan dalam banyak gak keadaan PAS lagi teruk dari UMNO... PAS dah jadi macam HAMPAS ...

Tindakan JK Disiplin PAS yang membuat keputusan tidak menggunakan akal, telinga, mata dan hati memang mengundang padah buat PAS... hehehe... sori aaa... lu tak percaya takper... tak kesah pon... tunggu jer PRU13 nanti.... terbongkang la jawabnyer PAS nanti... hehehehe... padan muka...

Selagi mana Pimpinan PAS rasa diorang paling aulia.. paling hebat... paling kuat ilmu ... tapi tidak mempergunakan akal, telinga, mata dan hati untuk fikir, dengar, lihat dan faham ... maka selagi itulah PAS akan dirundung malang...

PAS nie gua samakan dengan FATAH.... hahaha.... mana taknyer... bodoh nak mampus...

PAS tak sama macam HEZBOLLAH atau HAMAS ... yang menggunakan akal, telinga, mata dan hati... tapi,

PAS sama macam FATAH ... tak gunakan akal, telingan, mata dan hati... senang jer Israel nak perdayakan FATAH... sama macam senang jer UMNO nak perdayakan PAS ....

Minda Pimpinan PAS dah tertutup dengan lilitan serban yang besar dan jubah yang labuh.... sudah mindless.... buta kayu....

29 January 2010

Bestnya Jadi Geng UG

PAS sedang menuju kehancuran... Ini memang benar... PAS nampaknya dikuasai oleh kumpulan yang suka bercengkerama dengan UMNO ... Kumpulan UG @ Perpaduang nih dah nampak jelas menguasai pimpinan atasan PAS ... Bestnya jadi geng UG .... sure buat apa pun waima sehingga boleh menyebabkan PAS dipinggirkan masih lagi cuma diberikan amaran ...

Sesiapa yang menolak UG @ Perpaduang nih.. sure akan cuba disingkirkan...

Nampaknya pimpinan PAS makin ramai yang tidak istiqamah terhadap perjuangan... malah sanggup menggunakan candu dan ugutan "Thiqah dan Wala'" untuk memastikan ahli dan penyokong berterusan bersama mereka...

"Thiqah dan Wala'" adalah sama seperti ISA .... tapi itulah yang diperjuangkan oleh pimpinan atasan PAS ....

Gua tak terkejut kalu pada PRU13 nanti PAS akan kalah teruk... Rakyat inginkan PAS kekal seperti dahulu.. tegas, amanah serta jujur dalam perjuangan... Rakyat tidak mahu PAS yang diperkotakkatikkan oleh UMNO/BN.

Betul la apa yang gua dah tulis selama nih... dah banyak berudu dalam PAS yang dibiakkan dan kini sedang menuju menjadi katak yang pastinya akan melompat bila-bila masa...

Kalu arwah Ibrahim Libya masih hidup, pastinya beliau merasa malu dengan tindakan pimpinan PAS yang pro UG @ Perpaduang nih... Tepat sekali apa yang pernah diberitahu kepada gua.... Hassan Ali memang "mole" ....

Tahniah gua ucapkan kepada geng UG @ Perpaduang nih... tahniah juga kepada Hassan Ali... hehehe... lepas nie masyuk la bisnis lu yer... Betul la kata ramai orang.... pakar motivasi nih semua tak boleh pakai... sebab diri mereka sendiri pon diorang tak reti nak ikut apa yang dimotivasikan... Samer jer Fadhilah Kamsah ker.. Mashita Ibrahim ker... Hassan Ali ker.... hahaha... semua tak boleh pakai punya... hahaha

Tahniah gak kat PAS ... errr.. biler nak masuk dalam BN ... hehehe.. nak gak tengok PAS sebagai komponen BN plak lepas nih... hahaha

Betul la kata AdukaTaruna .... PAS perlu di"REFORM"kan.....

28 January 2010

Bukankah Dah Betul Puad Zarkashi Menipu?

Untuk pengetahuan korang... memang pun Kementerian Pelajaran dah kering kantung dier... itu hari biler gua kata Puad Zarkashi menipu.. ramai yang bantai gua... kutuk macam-macam... tapi la terdedah dah... bukankah dah betul Puad Zarkashi menipu...

Kementerian Pelajaran dah kering dah dana dier.. sebab banyak dihabiskan dengan projek-projek eksperimen ... benda nih bukan baru.. dah lama dah.. kalu tak silap gua la.. sejak dari tahun 2001 lagie.... masa tue Pusat Perkembangan Kurikulum di Jalan Duta tue dok banyak kali buat eksperimen..... itu baru bab kurikulum... bab kat Maktab Perguruan dan Institut Perguruan pon sama gak...

Ramai bakal guru yang dah terlatih yang tidak dapat penempatan... biler ditanya... jawapan sama jer... sebab opsyen guru tue tak sesuai untuk penempatan... dah terlampau banyak... ader lebihan.. sedangkan banyak sekolah kat 1Malaysia nih yang tak cukup guru...

Satu kelas ader 35 hingga 45 orang murid.. giler aper nak handle banyak tue punya murid... kalu kena tahun 1... alamat boleh lari guru yang mengajar tue... Kita amik contoh kat Sekolah Kebangsaan Kampung Melayu Subang ...satu sekolah rendah... yang murid dier terlalu ramai sehinggakan terpaksa dibuat dua sesi.... pada masa tue.. kalu tak percaya... cuba tanya cikgu sekolah tue...

Kat daerah Petaling jer ader beratus sekolah rendah... giler aper sekolah ader banyak tue... tapi masih banyak sekolah tue yang tak cukup guru... bukan setakat tak cukup guru.. tapi buku teks pon tak cukup la...

Nie first time gua dengar Kerajaan Malaysia bagi dana tambahan sebanyak RM700 juta kat Kementerian Pelajaran... awal tahun plak tue.... giler aper... itu lagi Puad Zarkashi kata Kementerian Pelajaan takder masalah.... bodoh la kalu ader sesapa yang percaya cakap Puad Zarkashi nih....

Apa-apa pun .... gua tetap nak Puad Zarkashi nie mengaku yang Kementerian Pelajaran tak dapat nak ambik semua guru terlatih nie ditempatkan atas alasan opsyen adalah tipu semata-mata... just nak cover airmuka jer.. mengaku la yang sebenarnya Kementerian Pelajaran dah takder duit.. kan senang...

27 January 2010

Ada Satu Lagi Katak Mau Lompat

Jaga-jaga.... sekarang nieh dah ader berudu yang dah panjang kaki belakang dier... dah bersedia untuk melompat... dah ader rupa jadi katak la nih.. hehehe ... Kalu katak nie melompat.... mau riuh 1Malaysia nih... hahahah...

Berudu yang ini cukup mau jadi juara... tak kisah la apa pun.. yang penting jadi juara... baru la nampak gah kat depan mata semua orang... banyak benda yang berudu nie nak kedepan.. nak bagi nampak dier la berudu yang paling aulia.. paling utama.... numero uno... hahaha..

Dulu berudu nih terpaksa bersaing gak... tapi kejap jer.. cara paling mudah berudu nieh nak selamat dan membesar menjadi katak adalah dengan rapat (baik) dengan mana-mana katak yang dah tua.. katak yang dah ader power... katak yang suara dier orang lain dengar... walaupun berudu nih ntah sesapa pon... tapi pasai rajin kepit dengan katak yang power.. so orang lain ingat dier la berudu yang power gak...

Alih-alih... biler berudu nih dah dapat power .. dah kaki belakang dah kuat dan panjang... mola la tunjuk belang sendiri... suara "ong...ong...ong" dier lebih nyaring dari berudu yang lain... yer la.. dah ekor pun start dah susut.. tue tanda dah nak jadi katak dah... hahaha...

Lepas tue .. dalam banyak-banyak kawanan berudu yang sebangun dengan dier... dier dok tibai yang lain.. pasai pada pandangan dier... dierla numero uno... nombor satu... masta.... hahaha...

Yang bestnyer tue... berudu nie dah bersedia nak melompat... tapi kemana... hahaha... tentulah ke darat.... hahaha... yer la kat darat banyak rezeki dunia... hahaha.. boleh kenyang dan kaya.... hahaha... tapi yang dier tak tau.... banyak jenis ular ader kat atas darat tue... dari ular tedung sampailah kepada ular lidi... hehehe... semua bersedia nak ngap berudu yang perasan dier dah jadi katak tue... hahaha...

Biler dier melompat nanti.... hahaha... sure padan muka dier biler kena ngap ngan ular-ular kat atas tue.. nasihat orang dier taknak dengar... tapi takper la... apa lagi makanan ular .. melainkan katak-katak bodoh yang suka melompat tak tentu hala tue... hahaha...

padan muka katak tue....

p/s : Korang carilah apa yang gua maksudkan dengan artikel nih... hahaha

26 January 2010

Hina Raja Tak Boleh, Hina Rasulullah Boleh

Aper punya bodoh la .... gua kalu bab hina menghina nih... kureng skit.. tapi gua paling benci kat juara-juara nih.... iyer la... hina raja tak boleh.. tapi kalu hina Rasulullah S.A.W boleh plak kat diorang nih...

Nie AdukaTaruna kena ngan POLIS konon pasai hina raja.... err... sapa yang kecoh pasai nih... ntah ... gua pon tak paham la... tapi.. kecoh la 1Malaysia.... semua dok bantai AdukaTaruna....

Tapi ... cuba la lu orang bandingkan raja ngan Rasulullah S.A.W ... mana lagi mulia.... sori la.. bukan gua nak hina status raja ker aper ker... cuma dulu masa Che Det dok kutuk dan hina Rasulullah S.A.W ... mana pergi geng-geng juara nih... kenapa masa tue tak kecoh suruh Polis tangkap Che Det pasai menghina Rasulullah S.A.W ...

Gua memang takkan bantai orang yang dah arwah... so... yang sudah tue sudah la bagi gua... cuma satu jer gua nak ingatkan lu orang semua... buat apa pon biarlah berpada....

Pada gua la... Ayat yang digunakan AdukaTaruna tue kira okeh lagie... sebab kalu lu orang sumer biasa kat Melaka... ayat lagie power lu orang boleh dengar... hehehe... biasa la... orang Melaka...

Tapi setakat nie tak pernah gak gua dengar orang Melaka kena saman atau tahan polis pasai guna ayat power diorang.... memang la sekali dengar nampak macam caci maki... tapi biaser la... Kalu la tidak... tentu ramai orang Melaka dok lepak kat Mahkamah, Lokap dan Penjara pasai isu cakap guna ayat power.... hahahaha...

So... satu segi... gua tak setuju sesapa pon kutuk atau hina orang yang dah mati... melainkan kalu tahap kejahatan simati tue dah kira sampai petala langit ketujuh dah... hahaha..

Apa-apa pun... peace... hehehehe

22 January 2010

Dari Allah Kita Datang

Dari Allah S.W.T kita datang dan kepadaNYAlah kita akan dikembalikan... Maha Suci Allah yang berkuasa menghidupkan dan mematikan. Segala puji-pujian hanyalah buat Allah, Tuhan Sekalian Alam....

Belasungkawa buat Keluarga Al Marhum Sultan Johor DT, Kerajaan Negeri Johor serta rakyat negeri Johor keseluruhannya...

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati. Hanya iman dan amal sahaja yang menjadi peneman di alam kubur, beserta dengan doa anak yang soleh...

Buat Al Marhum Sultan Johor... masalah dan dosa lu yang silam ... itu lu sendiri la tanggung... gua cuma doakan lu dirahmati oleh Allah S.W.T jer... atas dasar sesama Islam...

Gua cuma komen dan bantai orang yang masih hidup jer... yang dah sayonara dari dunia yang fana nih.. gua cool down... apa-apa pun... setiap kita akan terima balasan atas setiap sesuatu yang kita buat...

Al Fatihah

20 January 2010

Kinabatangan Banjir Sebab...

Sori la... gua nak buat lawak skit... hehehe.. jangan marah yer... Korang tau dak kenapa Kinabatangan banjir la nie... hehehe... mana tak banjir... kinabatangan banjir sebab... Ahli Parlimen dier dapat bini baru yang montok... dan ... hahaha... banyak air.. hahahaha...

AdukaTaruna mesti suka apa yang gua tuliskan nih... hahaha... banjir beb...

Sebab tue la Kinabatangan banjir... hahaha....

..... korang jangan ingat gua kapla pervert plak... hahaha.... sajer jer nie mengusik pengantin baru yang dah berbulan madu di Europe baru-baru nih... hahaha... sure banjir punya... hahaha

sori aa.... Bung Mokhtar... hehehe

18 January 2010

Kerana Nyamuk Kelambu Dibakar

Bodoh nak mampus... Ini semua kerja bodoh... kerana nyamuk kelambu dibakar... giler aper... inilah bahananya biler salah buat keputusan... merana satu negara...

Bila PRU pengundi akan memilih wakil rakyat... tapi oleh kerana ramai pengundi yang bodoh dan bangang.. jadi orang bodoh dan bangang nie memang la suka pilih orang bodoh dan bangang jugak sebagao pimpinan diorang... jadi terpilihlah calon yang bodoh dan bangang menjadi wakll rakyat...

Hasilnyer... satu Dewan Undangan Negeri dan Parlimen penuh dengan wakil rakyat yang bodoh dan bangang.... yang lawak tue... yang paling bodoh dan bangang nie pulak akan dilantik dikalangan yang semua wakil rakyat untuk jadi EXCO atau Kabinet... jadi... dapat la menteri, timbalan menteri dan perdana menteri yang bodoh dan bangang....

Biler dapat menteri dan timbalan menteri yang bodoh dan bangang macam nie... maka akan kerap kita dengar keputusan pentadbiran yang bodoh dan bangang... macam contoh... bas ekspress tak boleh dibenarkan jalan diwaktu malam.... ini apa punya cadangan nih... macam bodoh dan bangang jer...

Itulah jugak yang berlaku dengan isu minyak petrol nih.... pasai subsidi minyak petrol... kes seludup dan salahguna subsidi minyak cuma berlaku kat sempadan jer... tapi yang jadi mangsa 1Malaysia.... giler aper... ini sama macam peribahasa Melayu lama.... "Kerana Nyamuk Kelambu Dibakar" ... bodoh aper nih... siap ader plak cadangan nak guna MyKAD la...

MyKAD reader selalu kantoi la... tak percaya.. cuba cek kat KWSP... mesin dier selalu rosak.... pastue... nak limitkan bilangan nilai liter minyak yang dibenarkan dibeli...bodoh aper... mana diorang tau bilangan liter terbaik untuk gua... contohnyer... kalu time raya macam mana... sure kena pakai minyak banyak... kalu laki bini kahwin satu kampung takper la.. ini sorang kat utara... sorang kat selatan... giler aper.... ini dah lebih teruk dari negara Komunis nih.... atau Malaysia nie dah nak jadi cam negara Komunis macam yang Ketua Perusuh pernah tuliskan tue....

Bodoh aper.... siap nak limitkan pada 1 kereta untuk satu orang jer...

Woi bodoh... abuse tue cuma kat bandar-bandar sempadan jer... aper kena mengena ngan orang kampung kat Ulu Tembeling dan Long Pasia tue.... bodoh ker apa Menteri yang buat cadangan nih.... Ismail Sabri tue cuma tau AF jer... bab industri hiburan dier tau la... kan dier bapak kepada Dafi.... hahaha...

Aper kena mengena seludup minyak dengan orang kat Ulu Tembeling, Long Pasia, Limau Kasturi dan Matang Kunda nih... diorang takder kena mengena la.. tol pon diorang tak pernah tengok secara live kot.... nie tak pasai pasai 1Malaysia kena dengan kes harga minyak petrol nih...

Kalu tak reti nak kawal penyeludupan dan salahguna minyak petrol nih... baik tak payah la ader Kastam, Imigresen, Polis, Rela dan UPP .... buang masa jer...

Gua ader cadangan lagi bagus nak elakkan petrol diseludup keluar negara melalui jalan darat... Apa kata kat sempadan tue kita buat depoh simpanan kenderaan asing... maknanya semua kenderaan persendirian dari Singapura dan Thailand tak boleh dibawak atas jalan di Malaysia... semua kena parking kat depoh tue... jadi kalu diorang nak gerak kat Malaysia... diorang kena sewa kereta tempatan... jadi minyak dapat kita kawal... kan senang tue...

Cuma kenderaan industri jer kita benarkan masuk dan jalan atas jalanraya kat Malaysia.. amacam .. setuju dak...

Ini tidak.. cara yang Ismail Sabri cadangkan nieh tak masuk akal la... bodoh betul la....

Cover Line

Pergh... UMNO/BN guna macam-macam cara nak cover line diorang.... yer la... palingg terbaru diorang gunakan isu penggunaan kalimah "Allah" oleh pihak Kristian sebagai cover line diorang... Nak cover aper aaa.... banyak beb...

Bukan satu dua kes yang diorang nak cover line.. tapi mau berpuluh kalu tidak beratus kes nak kena cover line... Antara kes terglamer.... hehehe... kes enjin jet hilang dan kes PKFZ ... hehehe... mau ader yang mampus kena berenti kerja pastue lepak lokap/sel kalu kes nie sampai dijatuhkan hukuman.... hehehe

Jadi terpaksa la guna pengaruh sentimen kaum dan agama untuk kerja-kerja coverline diorang.... apa punya jibauk la mangkuk UMNO/BN nih... Antara songlap secara direct yang dibuat oleh UMNO/BN yang senang lu orang nak cek adalah kes Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) yang lama diterajui oleh Zainal Abidin Sakom (nie kaki rasuah dan songlap paling bosa nih)...

Zainal Abidin Sakom nih konon belajar agama tinggi.. tapi kalu bab duit.. boleh gelap mata dier nih.... kalu tidak camana dier nak kaya kat Hulu Selangor tue... cukup lama dier pegang jawatan pengerusi YBK.... songkok jer tinggi tapi... rasuah dan songlap tak kenal mangsa...

Ntah ler.... apa nak jadi ntah... dah macam-macam cover line dah guna... dan gua rasa diorang akan guna semua cover line nih dan dipertingkatkan dari masa ke semasa sampai pada PRU13.... benda busuk camnie... lama-lama akan pecah gak... nak cover macam mana.... mulut tempayan boleh la lu cover... tapi... mulut orang lama-lama kecoh gak...

Cuba kita cek balik... apa lagi isu besar lain yang diorang dok cover guna cara macam bangsat nih.... sure boleh jumpa paling kurang 10 kes @ isu..... dan jangan terkezut kalu tahu kes dier ader cecah 10 ribu kes ..... 1Malaysia,

17 January 2010

Bye Bye

Malas aaa gua nak tulis dan komen pasai kerja bodoh yang pi bakar gereja, surau, gurdwara shahib tue... itu semua kerja bodoh... gua nak bye bye la kat isu nih.... Bukan aper.... lagi dilayan lagi menyirap darah nie naik... silap-silap gua boleh kena darah tinggi.... hampeh tue... jadi gua nak ucapkan sayonara... bye bye kat isu nih..

So ... apa yang gua nak tulis kali nih... hahaha... dah takder isu.. padan muka gua... hahaha...

Okeh la... gua nak citer pasai pembuangan pekerja yang bakal dan sedang dilakukan oleh Petronas seramai 9000 pekerja .... ini cerita VSS nih... Dah banyak kali dah kita dengar syarikat terpaksa lakukan VSS dan pembuangan pekerja demi untuk memastikan daya saing syarikat kekal dan stabil..

Persoalan gua nih... kenapa sampai 9000 orang pekerja yang akan kena VSS atau buang dari Petronas nih... adakah kerana salah satu sebab-sebab yang gua list kan kat bawah nie atau ader cerita lain?

1. Berlaku lebihan pekerja
2. Pekerja tidak kompetan (tidak mahir dan berkelayakan)
3. Kos gaji yang terlalu tinggi
4. Penggabungan
5. Masalah kecairan moral (CapEx dan OpEx)

Ikut satu info yang gua dapat... memang berlaku lebihan pekerja di banyak anak syarikat dimana ramai yang kerja goyang kaki kat Petronas... kerja yang boleh dibuat seorang... tapi staff ader 5 orang.... giler aper... lepas tue amik pekerja asing (consultant atau expat) yang kayu... buat kerja pon tak bagus... tapi bagi gaji mahal nak mampus...

Lepas tue... gaji untuk budak yang baru join giler babat mahal nak mampus sedangkan kerja belum tentu bagus... tambah lagi terpaksa amik bekas pelajar tajaan diorang kerja... sedangkan kerja tak banyak... tapi terpaksa amik sebab nak jaga legal issue bab tajaan biasiswa nih...

Kalu nak kata penggabungan... rasanyer tak banyak sangat impak dier... sebab Petronas tak banyak bergabung dengan pihak lain... tapi kalu bab masalah kecairan modal nih... gua rasa ianya memang masalah...

Yer la... ader duit banyak terpaksa sedekahkan dijoli katak oleh UMNO/BN.... buat Philharmonic Orchestra yang konduktor dan ramai pemuzik dier pun bukan warga Malaysia... duit simpanan dah nak kering.... yer ler.. asik bail-out jer... tak dibuat renewable saving... mampus la camnie...

Jadi... impak dier memang besar... yer la.. kalu 9000 staff nak kena VSS atau buang.... pergh... mana diorang nieh nak pergi cari kerja... korang bayangkan biler satu staff nie ader 4 ahli keluarga... 36 ribu orang akan ader masalah... banyak tue... giler aper.... sure jadi kalau bilau lagie ekonomi Malaysia... diorang nie (staff Petronas) dah biasa idup senang... camana nak tahan hidup susah.... err... habeh la....

Itu lagie Petronas nak taja Formula One (F1) ... banyak pakai modal tue...

So... bye bye la kat 9000 pekerja Petronas tue... kalu dulu korang rasa hebat.. dan pandang orang lain dengan sebelah mata... dan kadang-kadang tue ayat korang yang tak best kat orang lain... macam la orang lain tue kucing kurap... so ... lepas nie korang plak dapat merasa macam apa yang korang pernah buat dulu... hahaha... padan muka... pilih lagi UMNO/BN memerintah... sekarang dapat la kat korang... hahaha

14 January 2010

Terkini : Stesen Minyak Takder Petrol

Apa citer nieh... member gua bagitau dier pergi kat lebih dari 5 stesen minyak kat area Chukai nih... semua stesen minyak takder petrol.... aik... takkan dah kering kot... atau bekalan dah habis...

Atau... ini semua agenda nak naikkan harga minyak nih....

Korang baik cepat cek kat tempat korang... gua rasa maybe ader stesen minyak yang dah tak nak jual minyak nih... macam ader agenda nak naik harga nih...

Cepat la korang pi cek.... gua cadang lepas waktu opis nih.. nak pi redah cari minyak petrol nih... kalu betul la aper yang member gua bagitau tue... memang macam ader skandal jer... skandal nak naikkan harga minyak jer... kan dah biasa diorang naikkan harga sertamerta tanpa bagitau awal kat rakyat...

So... baik korang pi cepat cek...

Tangkap, Tangkap

Pergh.... nampak gayanyer tak lama lagie... hehehe... akan ader ramai yang kena tangkap.... hahahaha... tangkap, tangkap ... jangan tak tangkap.... lambat tangkap kalah la nanti... hahaha... tangkap bagi senyap... hahaha...

Ikut maklumat yang gua dapat.... tak lama lagie ... akan ader ramai yang akan ditangkap... disoalsiasat... berkemungkinan didakwa dan sebagainya.... ditangkap atas alasan "mengganggu ketenteraman awam" ... disoalsiasat atas "kemungkinan keterlibatan atas mengganggu ketenteraman awam" ... didakwa atas "mengganggu ketenteraman awam" ... dan disabitkan kesalahan atas "mengganggu ketenteraman awam" .... walhal sebenarnya tiada satupun yang ditangkap ini terlibat sama sekali atas insiden yang berlaku...

Ini semua kes tangkap muat... tangkap sensasi... tangkap nak cover line... dan tangkap penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat... pimpinan pon ramai yang akan kena...

PDRM dan KDN akan gunakan Akta ISA, Akta Hasutan dan Akta Polis dalam membuat tangkapan nie... dan ramai yang akan jadi mangsa... bloggers tak terkecuali... hehehe.. maybe gua pon akan kena sauk sekali kot.... hahaha..

Apa-apa pun semua ini adalah usaha diorang... diorang yang baling batu.. diorang yang tuduh orang lain.... diorang yang berak kat tengah jalan... diorang tuduh orang lain yang berak.... hahahaha.... macam pundek betul la...

Dulu masa reformasi.... dalam setiap demo reformasi... yang molakan kekecohan dan ketegangan ... nie semua agen-agen puak diorang... agen provokasi... biasanya Siput Babi .... dan ramai agen diseludup dari UMNO/BN ... Taktik nie dulu British pernah gunakan... bukan British jer... tapi banyak negara lain....

Ini taktik mengalih tumpuan nih... teknik dah basi.... dan gua berani jamin, setan-setan yang baling molotov cocktail tue adalah dari geng-geng yang sama.. perancangan depa hebat... boleh plan bom banyak tempat dalam masa yang sama... giler aper.... cuma satu yang lawak... diorang guna molotov cocktail jenis cikai punya... jenis pakai minyak petrol jer... hahahaha

Kalu diorang otai.. sure diorang gunakan molotov cocktail yang mengandungi kombinasi minyak petrol + minyak enjin + minyak tar + ethanol .... kombinasi nie la yang paling power... hahahaha... korang jangan try... kalu rasa nak putus tangan buat la... nie semua mujahidin Afghanistan dan Chechnya tau buat kombinasi nih...

so... berbalik kepada topik asal.... lepas nie ramai la yang akan kena sauk... tangkap ... tangkap.... jangan tak tangkap.... yang lawaknyer nanti .. kita akan dapat lihat yang buat kerja haram tue langsung tak kena tangkap... lepas bebas... yerla ... sebab diorang nih kebal... dapat guarantee dari PDRM dan KDN... ini semua geng UMNO/BN yang buat... jadi sebab tue la diorang kebal.... hahaha

13 January 2010

Gua Dah Bagi Hint

Kan betul apa yang gua tuliskan dalam artikel yang lepas.... Gua dah bagi hint dah... lepas ader mangkuk bantai gereja dan surau.. sure diorang akan bantai kuil dan tokong... Nie gua dengar ader kuil Sikh (Benggali) yang dak kena baling batu...

Bangsat betul la siapa yang buat nih... Nih tak lain tak bukan... mesti geng PEKIDA dan UMNO/BN yang punya kerja nih... sebab diorang nih dapat lesen besor dari PDRM ... mana ader PDRM berani siasat dua puak nih.... PEKIDA dan UMNO/BN sama naik...

Ini semua agenda diorang nak kasi kecoh... nak kasi huru-hara... nak kasi bertelagah antara kaum... nak bagi alasan supaya ISA dipergunakan.. dan nak bagi alasan supaya Ops Lalang Kedua dan Ops 13 Mei Kedua dapat dilaksanakan...

Gua harap geng-geng Pakatan Rakyat jangan terperangkap dengan agenda puak-puak bangsat nih.... Mesti diorang baling kuil Sikh nie pasai dalam kitab agama Sikh nie ader perkataan Allah.... bodoh ker apa diorang nie... tak belajar sejarah...

Itu la... bodoh nak mampus... Guru Nanak pon diorang tak kenal... tak tau sapa... tak belajar... Woi... dalam Islam ... kita diarahkan untuk belajar... dan kita kena tahu tentang semua agama... supaya sebagai orang Islam... kita dapat bagi panduan yang tepat... dan dengan itu kita tak tersilap mengenai agama lain....

Ini tidak ... geng-geng PEKIDA dan UMNO/BN nie memang baghal... belajor bodoh... tue yang jadi tak paham apa-apa tentang kesyumulan Islam... Woi... bodoh... Nabi Muhammad melarang kita (orang Islam) berkhianat terhadap agama lain... boleh jatuh berdosa kalu buat khianat camtue...

Lepas nie... gua konpiden... ader la kuil agama Bahai yang akan kena punya....

Gua nak sound lu orang... kalu betul la nak mempertahankan Islam dan Allah.... baik lu tentang dan tangkap itu Ayah Pin ... baru la betul... ini tidak... Ayah Pin korang jaga baik-baik.... aper da... pasai Ayah Pin tue orang UMNO/BN...

12 January 2010

Mohd Puad Zarkashi Menipu

Tak abis-abis Kerajaan Pimpinan UMNO/BN nak menipu rakyat. Nie Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia (Mohd Puad Zarkashi) menipu pulak. Kecoh 1Malaysia dalam media biler dier kata berlaku lambakan guru terlatih dipasaran sehinggakan ramai yang tak mendapat tempat untuk bertugas sebagai guru...

Mohd Puad Zarkashi, lu kalu nak menipu tue agak-agak la skit... Lu jangan ingat kitorang nie buta kayu sama macam lu dan kaum serta puak lu... Bukan ler kitorang takder anak bini, adik beradik atau sedara mara yang kerja dengan Kementerian Pelajaran.... berlambak la bhai...

Bini gua pon guru gak...

So... apa cerita nih.. biler satu kelas ader 40 murid... kenapa boleh jadi camnie... sebabnya semua orang tau.. pihak NUTP pun tahu ... sebabnya adalah kerana cikgu (guru) tak cukup la bhai... ader sekolah yang terpaksa handle 45 orang murid untuk satu kelas.... giler aper macam nie... kalu yang 35 orang murid satu kelas tue dah kira standard la...

Sepatutnya satu kelas cuma handle 25 orang murid jer... senang nak kawal dan mudah beri tumpuan kat semua murid.... baru la pendidikan dan pelajaran tue dapat sampai kat murid... baru la teratur ski...

Nie plak... ader gua dengar info yang guru ganti (sandaran) tak dapat disediakan... walaupun kat sekolah tue ader cikgu yang beranak ker.. yang ke Mekah ker... dan lain-lain hal... semua sebab ... takder cukup duit peruntukan untuk benda nih... walhal selama nih ini lah proses yang biasa... itu sebab la ader jawatan guru sandaran....

Gua dah tanya sana sini dan cek ngan kengkawan kat Kementerian Pelajaran di Putrajaya tue.... diorang bagitau benda yang sama macam yang diorang bagitau kat gua tiga empat tahun dulu.... sebab yang sama... jawapan yang sama...

Guru terlatih yang tak dapat jawatan guru di sekolah adalah disebabkan oleh cuma satu perkara sahaja... bukan sebab opsyen yang guru tue amik... tapi..... sebabnya.... adalah....

"Kementerian Pelajaran (Kerajaan Malaysia) tidak mampu untuk membayar gaji guru-guru ini jika dilantik mengisi banyak kekosongan di sekolah-sekolah". Duit dah kering dah bhai.... sebab terlalu banyak duit dah dihabiskan dengan eksperimen-eksperimen bodoh yang KPM buat yang memangsakan para guru dan murid...

Cuba korang tengok silibus kat sekolah... dalam 10 tahun nieh... dah berapa kali dah kena ubah... tapi hasilnya tetap kurang menyengat berbanding 20 tahun dulu... hasil sama... tapi belanja mahal..... eksperimen tak habis... macam-macam benda bodoh yang dieksperimen tanpa ader kajian khusus mengenainya....

Buku teks pulak... berapa kali dah diubah... ini lepas PPSMI ... berapa pulak kos untuk ubah semua silibus dan buku kepada Bahasa Pengantar Bahasa Melayu... mau makan ratus juta tue.... bodoh betul la...

Jadi... Mohd Puad Zarkashi .... menipu tue biar la pandai skit.... jangan la bagi statement bodoh dan bangang macam budak down syndrome jer (sori... bukan nak hina budak down syndrome... okeh) ... Lain kali cakap tue biar betul... semua orang tahu duit dah takder... jadi sebab itu berlambak guru...

Kalu alasan dier yang berlambak tue lulusan IPTA dan IPTS ... kenapa ramai gak lepasan guru dari Maktab dan Institut Perguruan yang masih takder ditempatkan disekolah lagie... masih ramai yang menganggur.... nak tipu pon biarlah ader fakta... jangan main taram jer....

Bodoh betul la...

11 January 2010

Jaga-Jaga

Gua nak mintak semua pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat supaya berjaga-jaga. Jaga-jaga nih penting... pasai .. kalu UMNO/BN pasti akan berbuat sesuatu yang didalam jangkaan kita semua (bukan luar jangka aaaa..)

UMNO yang mulakan kecoh... UMNO yang mulakan demonstrasi... UMNO yang mensensasikan isu ... UMNO yang menghasut... UMNO yang buat kerja sabotaj... UMNO yang bagi bantuan tapi guna duit rakyat (cukai) ... last-last ... UMNO yang dapat nama ... cam sial tul..

UMNO dengan kerja sabotaj dan jenayah nie mana boleh diasingkan... dah sebati... yang bunuh orang pasai pilihanraya pon orang UMNO gak... nie gua jamin yang bakar gereja dan sabotaj surau nie pastinya orang UMNO ... tak payah la nak berlakon baik... dah UMNO tue perangai macam tue...

Dulu yang usung kepala lembu (nak kasi kecoh dan riuh) pasai kuil kat Seksyen 19 Shah Alam tue bukan ker orang UMNO... sohih dalam Youtube muka-muka UMNO bangsat... muka macam sial... tambah lagi muka sial yang berambut panjang buat perangai macam orang giler dalam video kat Youtube tue....

So... kali nie UMNO punya kaki dah start buat kecoh.. bakar sana sini... gereja.. surau... lepas nie sure kuil dan tokong kena punya... gua berani jamin....

Tapi... alih-alih... biler polis buat siasatan.. biler polis buat tangkapan... yang kena nanti bukan orang yang buat kerja setan nih.. (woi.. Nabi tak mengaku umat la sesiapa yang khianat kat rumah ibadat agama lain)... tapi... yang kena nanti.. sama ada blogger yang cover berita tue ... atau pun pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat....

Teknis skema nih dah lama dah semua orang tahu... Polis takkan jumpa la suspek yang bakar tue... tapi orang lain akan kena punya atas "AKTA HASUTAN" dan "AKTA ISA" ... cam sial betul...

Jadi... jaga-jaga... nanti ramai pimpinan Pakatan Rakyat yang kena tangkap ... biler dah ramai yang kena... diorang akan bubarkan parlimen... pastue .. SPR akan buat kerja khianat macam bangsat dier... alih-alih yang menang dalam PRU baru nanti sure UMNO/BN .... ala... diorang akan buat cara sama macam 1969 dulu.... masa kes 13 Mei dulu.... teknik macam bangsat nih orang dah boleh baca da...

.... Ayat yang diboldkan kat bawah nie spesel gua tujukan kat orang yang bakar gereja dan sabotaj surau tue.....

"PUNDEK LA LU, HANYA JENIS PONDAN TAKDER TELOR JER YANG MAIN MOLOTOV COCKTAIL NIH"

10 January 2010

13 Mei Edisi Kedua

Dulu pada 13 Mei 1969, UMNO/BN punya agenda lah yang menyebabkan berlakunya insiden tersebut. Diorang mengapi-apikan sentimen perkauman bercampur dengan sentimen agama walhal diorang sendiri pon jauh dari agama.... La nie UMNO sedang merencanakan 13 Mei edisi kedua...

Mola-mola diorang cuba bangkitkan sentimen agama dan kaum pada isu "Kepala Lembu" ... siap dicanangkan 1Malaysia isu nie.. media elektronik seperti TV dok giler jaja cerita nih... walhal semua penduduk Shah Alam sedia maklum bahawa kuil di Seksyen 19 tue dah lama ader.. sebelum orang Melayu sampai kat Shah Alam....

Tapi isu "kepala lembu" yang diharapkan oleh UMNO untuk menjadi satu ketegangan kaum nampaknya tidak menjadi... jadi diorang gunakan isu kedua pulak.... yang ini isu penggunaan kalimah "Allah" ..... siap diperkudakan lagi banyak NGO ... biasala memang banyak NGO yang kononnya "independant" tapi sebenarnya "lebih UMNO dari UMNO itu sendiri" .....

Jadi dengan kerjasama beberapa pihak ... termasuk dari bidang kehakiman... diorang mulakan episod baru dengan kasi havoc isu "Allah" nih... media fitnah no 1 negara iaitu TV3 pulak dok tayangkan berhari-hari siap dengan ulasan berunsur hasutan... pelik sungguh... semua hasutan nih satu pon POLIS (PDRM) tak ambik tindakan.... siap bagi chan lagie...

La nie ader la team dalam puak tue yang cuba nak melaga-lagakan semua pihak... siap dibaling "Molotov Cocktail" kat beberapa gereja.... benda nie Rasulullah cukup tegah jangan buat... Allah S.W.T pun ader bagi arahan jangan buat dalam Al Quran... tapi puak-puak nie (UMNO/BN) bukan ader paham pasai Al Quran nih... setakat baca dan buat musabaqah jer pandai ler... tafsir satu haram tak tahu...

Mola-mola bakar gereja... tapi pasai nak melaga-lagakan lagi... siap dibaling air kencing kat surau la pulak... lepas nie sure ader kuil dan tokong yang kena punya... tak percaya... lu tunggu dan lihat jer la...

Benda nih semua UMNO/BN yang buat... ini kerja mat rempit UMNO/BN ... ini kerja PEKIDA nih.... semua balachi UMNO yang buat.... gua berani potong kambing.... bab kerja sabotaj dan khianat nih.. UMNO nombor 1... dulu yang bunuh orang pasain pilihanraya pon UMNO gak.... semua orang UMNO.... giler kuasa dan giler babi punya worang... bangsat tul...

Jadi lepas nie yang akan kena tangkap secara ramai-ramai bukannya orang UMNO/BN ... tapi.... yang kena nanti adalah orang Pakatan Rakyat.. (PAS, DAP dan PKR) .. lu tak percaya... lu tunggu jer la...

07 January 2010

Baik Punya Jarum

Pergh.... hebat... UMNO/BN dah makin kuat... sampaikan PAS dan DAP goyang sekarang nih... Baik punya jarum dier sudah kasi masuk... hehehe... PKR dah lama goyang dengan jarum UMNO/BN ...

Kalu UMNO/BN masih dapat mengekalkan rentak nih... dengan cara baik punya jarum kasi masuk.... gua konpiden yang UMNO/BN boleh bertahan pada PRU13 dan kemungkinan besar akan menang besar dan merampas balik semua negeri yang ditadbir oleh PR...

Semenjak usai PRU12 hari tue... ramai dikalangan PAS, DAP dan PKR yang terkejut beruk ... sebab tak sangka boleh menang dengan begitu besar... jadi tue yang ramai ADUN dan Ahli Parlimen dari PR yang jadi beruk dapat bunga... tak senang duduk... terus rasa dah hebat sangat... dan rasa menang tue pasai diorang dah terlalu hebat... jadi biler dah kena penyakit riak, ujub dan takbur.. maka senang la "setan" UMNO/BN masuk jarum... baik punya jarum...

Yang best tue ... sesama dalam parti pon boleh bergaduh dan berbeza pandangan... malah sehinggakan boleh nampak sohih ramai ADUN dan Ahli Parlimen PR yang "lebih UMNO/BN dari orang UMNO/BN" ... lebih sudu dari kuah... siap ramai yang nampak terserlah lebih mementingkan diri dan perut mereka daripada rakyat yang telah memilih mereka ke tampuk kuasa....

Ramai yang dalam PR yang nampak dah sanggup jadi katak demi keuntungan sekupang dua daki dunia.... ntah ler.. apa nak jadi la dengan diorang nih...

Cuba la renungi ayat ini,

"Barang siapa yang menghendaki keuntungan di akhirat akan Kami tambah keuntungan itu baginya dan barang siapa yang menghendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebagian dari keuntungan dunia dan tidak ada baginya suatu bahagianpun di akhirat." As-Syuura (20)

06 January 2010

Idris Jusoh Gigit Jari

Terengganu dibawah kawalan MB Ahmad Said nampaknya maju setapak lagi dalam merakyatkan institusi kerajaan. Ini membuatkan bekas MB Idris Jusoh gigit jari...

Semasa pentadbiran bekas MB Idris Jusoh, pembangunan dari segi pendidikan dan kesihatan kurang dititikberatkan malah dikesampingkan demi untuk memastikan program pembangunan infrastruktur yang lebih menguntungkan kepada kroni beliau... Ini termasuk pembinaan Masjid Kristal dan sebagainya...

Namun MB Ahmad Said nampaknya lebih berjaya menambat hati rakyat Negeri Terengganu dengan memastikan institusi pendidikan dan kesihatan dinobatkan dan dinaik taraf sama atau lebih berbanding dengan negeri-negeri di pantai barat.

Secara tidak langsung rakyat Terengganu nampaknya lebih bersetuju dengan segala tindakan yang dirancangkan oleh MB Ahmad Said tanpa mengira fahaman politik.

wei.... apa yang gua mengarut nih... hahahaha... gua memang tak ngam sama UMNO/BN tapi gua boleh terima sikit ler pentadbiran MB Ahmad Said nih.... haha... walaupun kampung dan kayu... lebih baik sikit dari bekas MB Idris Jusoh yang korup dan lembab pengurusan pentadbiran....

Apa-apa pon... Ahmad Said oooi.... pastikan lu tunaikan janji untuk buat jambatan baru Bukit Kuang sebelum pilihanraya akan datang (PRU13) sebab lu sudah janji nak buat dah banyak kali kat dalam kempen pilihanraya lu selama nih....

Kalu lu tak nak buat cepat jambatan Bukit Kuang tue... jangan mimpi la nak menang mudah pada PRU13 nanti... sure gua hambat sama lu... Lagi satu... apa citer ADUN Kemasik tue yang kena tangkap rasuah aritue... Biler lu nak gugurkan dier.... Jangan leka... dier tue geng Idris Jusoh tue....

03 January 2010

Maha Suci Allah, Tuhan Sekalian Alam

Bhai...

Gua punya pandangan plak mengenai isu penggunaan perkataan Allah oleh puak Kristian .... Biarlah diorang guna perkataan Allah tue.. sebab mana lah tahu dengan banyak kali diorang dengar perkataan tue.. boleh terbuka rahmat Allah keatas mereka sehingga mereka dapat menerima hidayah.... Manalah tahu.... Maha Suci Allah, Tuhan Sekalian Alam....

Allah adalah Tuhan sekalian alam ... dan wajib disembah oleh sekalian alam... tidak kira yang kafir, musyrik mahupun yang Islam dan beriman. Ini tauhid Rubbubiyah nih...

Perkataan Allah yang merujuk kepada Tuhan yang Esa, itu juga telah lama digunakan dalam semua kitab sejak dari Taurat, Zabur dan Injil.... jadi apa yang nak di terkejutkan...

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan" - Surah Ar-Rahman

p/s : jangan terpedaya dengan suara "Juara Islam" yang ditonjolkan oleh UMNO la nih... sedangkan dulu diorang yang tolak terang-terang Hukum Hudud seperti yang termaktub dalam Al-Quran ... yang Allah telah tentukan untuk kita manusia...

01 January 2010

Harga Gula - Silap Mata CIMB

Selamat tahun baru masihi 2010 ... Ramai yang terkejut badak biler dengaq harga gula naik 20 sen ... yer la.. siap depa kecoh Felda konon dah ambik alih dari Raja Gula Robert Kuok.... tapi lu orang semua sudah silap... Harga gula ini semua silap mata CIMB jer..

Kenapa gua kata camnie... hahaha... memang la melayu mudah lupa... macam mana lu orang boleh lupa bahawa CIMB (Nazir Razak) dok promo giler-giler dier punya idea untuk penggabungan Felda, Felcra dan Risda pada PM 1Malaysia (Najib Razak) ....

Hehehehe .. dulu pun dier punya idea gak untuk gabungkan Sime Darby yang dah nak mampus tue dengan Guthrie dan Golden Hope untuk menjadi Synergy Drive yang akhirnya ditukar balik kepada nama Sime Darby.... hehehehe... sapa yang untung dalam kes Synergy Drive nih..... bukan sapa-sapa pon... tapi Nazir Razak gak yang untung... hahaha

La nih... Felda, Felcra dan Risda sedang dalam proses digabungkan yang mana gua dengar khabar akan direalisasikan seawal suku kedua 2010 ... hehehehe.... semua ini akan digabungkan menjadi Synergy Drive Kedua... jadi... lu ingat sapa yang akan untung kali kedua nih... hehehe.. Sure Nazir Razak jugak yang untung... hehehehe...

Jadi ... sekarang nih.. taikun gula bukan lagi Robert Kuok tapi .... akan bertukar tangan kepada Nazir Razak .... lu tak percaya.. tunggu dan lihat... tokei beras (siapa tokei beras nih lu cari la sendiri) tue cuma proksi dier jer... hahaha...

So.. seperti yang gua jangkakan.... tahun 2010 nih... akan menunjukkan penguasaan sepenuhnya dalam semua entiti besar GLC diletakkan dibawah satu konsortium yang dikuasai oleh Nazir Razak mahupun oleh proksinya... CIMB tue cuma batu loncatan sahaja... sebab sekarang nie pon Nazir Razak dah kuasai sebahagian besar saham dalam CIMB ...

Jadi.... kenaikan harga gula sebanyak 20 sen sekilo tue sebenarnya memberikan pulangan lebih dari RM1 bilion kepada CIMB Synergy Drive Kedua (Felda, Risda dan Felcra) yang mana dikawalselia oleh Nazir Razak....

Sohih dan nyata Najib Razak lebih berkali ganda teruk korupsinya daripada Abdullah Ahmad Badawi.... hehehe.. sapa mentor dier.. kalu bukan Che Det ... hahaha

So ... kengkawan blogger lain nampaknya salah tangkap la isu ini... sori aaa... nih gua ader linkkan blogger lain punya idea...

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1