Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

28 October 2019

PAS Dan UMNO Terkedu

Bhai/DeeDee semua...

Hahaha...

Terkedu bhai... terkedu... PAS dan UMNO terkedu... tatau nak guna modal apa nak tibai calon PRK Tg Piai kali nih... Hahaha... Nak tibai bab agama... calon tue adalah bekas Imam ... nak tibai akademik.... calon tue ader Diploma Lanjutan .... nak tibai perangai.... calon tue nampaknya tak tersenarai kes dan skandal...



Nak tibai bab kaum dan bangsa.... lagi lah tak kena....Calon PRK Tg Piai tue Melayu...

Hahahaha... aper modal lagi PAS dan UMNO nak gunakan??? Takkan nak gunakan modal Anwar Ibrahim, Mahathir Mohamed, Azmin Ali bagi kempen PRK Tg Piai...

Hahahaha...

Masak kali nih..... memang masak.... terlondeh la lepas nih PAS dan UMNO.... Hahahahaha

Padan Muka....

PRK Yang Bakal Menelanjangkan

Bhai/DeeDee semua...

Sajer ja gua pilih tajuk nih... sebab gua tau dah makan ramai yang tak layan blog la nih... banyak yang lain media sosial yang lain... Tapi korang silap.... media sosial yang lain search engine tak banyak yang capture data dier...

Hanya website, blog dan portal ja search engine akan crawl dan simpan data dan link dier...

Hahaha

Pasai tue la gua masih tetap disini... walaupon tak berapa kerap macam dulu... hahaha... Aper pon PRK Tg Piai nih adalah PRK yang bakal menelanjangkan ....

Bakal menelanjangkan beberapa watak dalam dunia politik Malaysia... sama ada di pihak pembangkang atau pun dipihak kerajaan... Hahaha.. sama ader ahli politik veteran mahupun yang masih baru...

Hahaha...

Lu tunggu je la sehari dua nih.... lu akan nampak apa yang gua citerkan ni... Lu akan nampak perangai sebenar diorang nih... lu akan nampak betapa celakanya diorang nih... Hahaha

Tunggu...

23 October 2019

Plan Mahathir Mohamed Semakin Mengena

Bhai/DeeDee semua...

Lu orang ader tengok dan baca tak apa komentar Ronnie Liu berkenaan Mahathir Mohamed..... Kalo belum sila cepat-cepat cari...

Hahaha...

Kan gua dah kata awal dulu.... Skrang nih DAP sudah masuk perangkap Mahathir Mohamed.... Hahaha... Ini lah dier antara paku penamat untuk politik DAP.... Sebelum nih Ramasamy... sebelum tue ader dua tiga orang lagi.... Baru-baru nih Superman DAP pulak buat perangai...

Hahaha....

Inilah cara nak tunjukkan pelaq DAP yang sebenar.... Mahathir Mohamed cukup tahu camana nak kenakan DAP... sebab tue la dier perlukan PH menang Persekutuan.... lepas dah menang ... Mahathir Mohamed tau DAP akan jadi perasan bagoosh... perasan hebat... perasan ader power.... dan itulah yang akan menjahanamkan DAP....

Macam semut dan gula lar.... lagi ditabur gula... lagi naik syeikh la semua.... seronok... last-last mampus.... Hahaha....

Sama sebijik ngan DAP nih.... lepas nih kalu kalah pada PRU15... jangan harap la orang nak undi DAP.... DAP akan hilang sebahagian besar undi orang Melayu.... kalaulah tak semua.... hanya kerana perangai tak sedar diri beberapa pimpinan DAP..... hahaha....

Dan biler dah kalah tue.... jangan mimpi la nak menang balik..... sampai bila-bila...

Kalu orang Melayu nak rampas Pulau Pinang dari kuasa Cina.... inilah masa terbaek.... hahaha... tak perlu pon bergabung atas nama UMNO ka apa ka.... hahaha ... tak payah.... tapi jangan beri walau satu undi Melayu pon keatas orang bukan Melayu.... mampus terkojol la nanti.... Hahahaha

Bekap ... Jangan Tak Bekap... Hahaha

Bhai/DeeDee semua...

Kiter tau yang Nasharudin Mat Isa tue masih lagi ahli PAS.... tak pernah pun dibatalkan keahlian dier... Malah Presiden PAS pon kata Nasharudin Mat Isa tue tak perlu dibatalkan keanggotaan dier dalam PAS.... hahaha

Jadi biler kena kes kat Nasharudin Mat Isa ni.... laju ja depa kata itu kes melibatkan peribadi....

Hahaha....

Dulu masa kena kat Hadi Awang... depa kata itu tuduhan kat Parti....  boleh pulak depa amik ketetapan lain kali ni.... Hahaha... siap bekap dengan artikel dari Prof Terkucil....

Hahaha.... bekap bhai... jangan tak bekap.....

Lawak siot....

22 October 2019

Siapa Selepas Nasharudin Mat Isa?

Bhai/DeeDee semua..

Dari semalam sampai hari nih semua tempat dok sebok cerita tentang kes Nasharudin Mat Isa nih yang kena dakwa oleh SPRM nih...

Betul la dier dah kantoi... sebenarnya patut dah lama dier nih kantoi... tapi pasai dulu ader banyak bekap... dier selamat.... walhal gua dan kengkawan semua dah lama tau dier nih "Jambatan" ..... jambatan yang menghubungkan PAS dengan UMNO...

Hahaha....

Takper la... lambat ker cepat ker ... yang bersalah tetap jugak akan bersalah... dan akan dibuktikan bersalah... tunggu masa jer...

Aper pon... kini timbul persoalan..... siapa selepas Nasharudin Mat Isa nih.... siapa plak yang akan sangkut ... yang akan kantoi... yang akan kena kutip ngan Otek...

Bukan susah pon nak dapat maklumat.... picit jer telor tue .... mesti cepat akan ngaku... Hahaha...

Hahahahassanali....... hahahahaa

Ader paham ka??

21 October 2019

PRK Tg Piai, Parti Mana Jadi Mangsa?

Bhai/DeeDee semua..

Ramai dok tanya gua.... tanya tentang PRK Tg Piai.... apa bakal kesudahan kat situ... siapa yang bakal menang... dan siapa yang bakal kalah...

Hahaha....

Analisis dah ader... cuma belum boleh keluar lagi sebab belum ada pencalonan lagi... malah nama-nama yang bakal bertanding pon takder lagi... Walaupun begitu... ramai "political animal" dah turun ke Tg Piai termasuklah yang dari pihak Kerajaan PH siap dengan gula-gula dan segala macam bentuk bantuan dan dana...

Sebijik perangai BN dulu yang kini dibuat oleh PH.... Hahahaha .... menepuk air didulang....

Aper pon.... biar lantak la depa buat kempen camnie.... Lu orang kalu nak dapat semua macam nih... rajin-rajin la berdoa agar YB kawasan lu orang mati cepat.... mati sebab sakit jantung ka.... sakit darah tinggi ka.... once YB kawasan lu kojol... maka cepat la lu orang akan dapat labanya.... hahahaha...

Okeh la....

Pada gua ... ader 3 parti yang akan jadi mangsa... akan bakal terkojol ... akan jadi busuk nama..... Hahahaha

1. Parti Ijo
2. Parti Oren
3. Parti Merak Ke Bulan

Hahahahaha

Ader paham ka??

(*** ulasan panjang lain episod lar)



P/S : awak sihat ka? saya sihat.

20 October 2019

Maahad Tahfiz Bermasalah?

Bhai/DeeDee semua..

Semua kita (mak bapak) nih memang nak sangat anak-anak kiter jadi orang yang terbaek... orang yang hebat... orang yang membawa syiar Islam.... orang yang akan memperjuang Islam...

Sebab itu ramai dikalangan kita cuba antar anak-anak kita masuk sekolah agama... masuk sekolah pondok... masuk maahad tahfiz... sama ader dari kecil atau pun masuk secara akademik (sekolah-sekolah agama swasta integrasi)

Betul.....

Tapi ader jugak banyak mak bapak yang terpaksa antar anak-anak diorang masuk sekolah agama, sekolah pondok malah masuk maahad tahfiz sebab kerana masalah disiplin anak-anak yang kronik sampaikan tak layak berada disekolah biasa.... sama ader terlibat dengan buli, samseng mahupun ader 1001 jenis masalah disiplin...

Anak-anak jenis ini sebenarnya "terpaksa" masuk sekolah agama, sekolah pondok atau maahad tahfiz dengan dipujuk melalui satu option paksaan iaitu sama ada mahu dihantar ke sekolah Henry Gurney (tahanan juvana) ataupun ke sekolah agama / pondok / maahad tahfiz.

Oleh itu....

Maka terjadilah kes-kes disiplin tahap dewa jalan duta sama ader buli, samseng, gaduh malah ada kes liwat dan cabul berlaku sama ada di sekolah agama / sekolah pondok / maahad tahfiz nih.... banyak kes yang didiamkan sahaja demi menjaga aib peribadi atau sekolah..... dan ini membuatkan si pelaku sama ada menjadi lebih celaka ... ataupun si mangsa pula lebih trauma sehingga ada yang mengambil nyawa mereka sendiri...

Jadi...

Kalulah bebudak yang samseng, kaki buli, kaki gaduh serta kaki maksiat ini akhirnya berjaya menamatkan persekolahan.... mereka sama ada terus menyambung pelajaran sehingga peringkat tinggi namun sikap dan akhlak keji mereka tetap kekal dalam diri.... Itu yang menjadikan jika mereka pula akhirnya menjadi tenaga pengajar di mana-mana sekolah agama, sekolah pondok atau maahad tahfiz maka mereka akan tetap melakukan tindakan keji dan jahat mereka itu ....

Ini realiti yang berlaku sekarang ini dimana kita boleh mendengar guru sekolah agama / sekolah pondok / maahad tahfiz yang terlibat dengan kerja jahat dan maksiat termasuk liwat dan rogol...

Tambah lagi banyak sekolah agama / sekolah pondok / maahad tahfiz yang tidak berdaftar dan tidak ada pemantauan serta standard untuk tenaga pekerja / guru / mudir / pentadbir. Dan ini masalah yang semakin hari semakin besar sehinggakan merosak sistem yang ada....

Macam celaka kan....

Bayangkan.... orang macam Mokhtar Senik yang sekadar lulus cukup makan dalam Bahasa Arab dan dikatakan terlibat dengan maksiat (dengan Fikah) boleh mengendalikan sekolah pondok / maahad tahfiz serta dilantik menjadi Ketua Ulama dalam sebuah parti politik..... Huhuhuhu.... bayangkan lah betapa rosaknya sistem yang ada sekarang nih.....

Itu baru satu nama..... huhuhu.... gua ader banyak lagi nama..... hahahaha... macam contoh Ostad Golf GTI .... hehehe

Ader paham ka???

18 October 2019

Analisis Walaun

Bhai/DeeDee semua....

Hasil kajian gua selama nih... dapat disimpulkan bahawasanya perkara yang gua nyatakan dibawah ini adalah benar dan selamanya benar....

"Walaun bukan ader otak dan akal..... Kalu walaun ader otak dan akal, mereka takkan jadi walaun dah"

Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? ArRahmaan

Ader paham ka???

15 October 2019

Siapa Kelepet Duit Royalti?

Bhai/DeeDee semua...

Ader orang kata negeri depa tak dapat duit royalti..... Tapi orang yang handle duit negara kata dah bayar duit royalti nih dah sebulan dah.... so... siapa kelepet duit royalti nih aaa???

Sapa yang benar dan sapa yang salah???

Gua tak terkezut kalu yang dapat duit royalti tue buat senyap sunyi duit tue... tak terkezut bhai.... sebab yang dapat itu hari RM1.2 bilion duit royalti pon buat senyap ja.... takdak nampak apa-apa perubahan kat negeri tue...

Inikan pulak yang baru dapat dalam sebulan..... Hahaha

Duit bhai... duit...... kalu boleh nak senyap.... sebat dan kelepet ..... hahaha.... apa lu ingat lebai semua tak kebuloq daki dunia ka??? Hahaha..... beza bhai.... lebai zaman dulu ngan lebai zaman sekarang..... lebai zaman sekarang.... semua boleh kawtim....

Janji masyuk..... 

Hahahaha... ader paham ka???

14 October 2019

Sel Pengganas

Bhai/DeeDee semua...

Biler bercerita bab pengganas nih... kiter tak boleh nak lari dari membicarakan berkenaan sel pengganas.... Sel pengganas nih ader banyak bhai... aper yang gua citer nih berdasarkan takrifan Agensi yang mana gua pernah bertugas dulu...

Okeh.... dalam mana-mana organisasi pengganas (semua serupa dari segi modus operandi) .... kita boleh pecahkan kepada beberapa "Sub-Sel"


  • Sub-sel kepimpinan / pentadbiran
  • Sub-sel propaganda / dokumentasi
  • Sub-sel kewangan / dana
  • Sub-sel pertahanan / serangan 
  • Sub-sel indoktrinasi / brainwash
  • Sub-sel rekrut / keanggotaan
  • Sub-sel penyusupan / agen
  • Sub-sel politik
Antara semua nih..... ader 3 sub-sel yang dipecahkan lagi kepada banyak pecahan sub-sel yang lain. Sub-sel yang tiga ini adalah.

  • Sub-sel kewangan / dana
  • Sub-sel rekrut / keanggotaan
  • Sub-sel politik
Dan ketiga-tiga sub-sel yang dinyatakan ini memang cukup cepat untuk disebarluaskan kepada orang awam yang lain atas beberapa sentimen sama ada sentimen kaum, sentimen bangsa, sentimen negara mahupun sentimen agama... Dan sentimen yang paling cepat sekali dipergunakan oleh mana-mana organisasi pengganas adalah sentimen kaum dan sentimen agama...

Sebagai contoh.... dalam banyak kes yang di caj dibawah Anti Money Laundering and Counter Terrorist Funding Act (AMLCTFA) yang melibatkan beberapa individu dan organisasi diseluruh dunia, hampir keseluruhan dana yang terlibat disalurkan atas sentimen kaum dan agama.

Tahun 60'an hingga 90'an kebanyakan organisasi pengganas dapat memanipulasikan sistem perbankan awam dengan memindahkan dana-dana berskala besar untuk operasi keganasan mereka dengan mudah tanpa pemantauan lengkap oleh mana-mana pihak berkuasa dengan mengambil kesempatan atas pemindahan dana kononnya atas sebab organisasi agama.... 

Namun mulai pertengahan 90'an, semua transaksi walau untuk organisasi agama sekalipun tetap tidak lepas dari pemantauan.... Semua pihak berkuasa di seluruh dunia telah menggerakkan operasi pemantauan ini..... Namun ianya agak terbatas kerana pemantauan ini hanya boleh dibuat jika melibatkan mana-mana institusi kewangan.

Amat diketahui bahawasanya organisasi pengganas kini sudah beralih kepada pembiayaan dana melalui tunai pada skala kecil tetapi kerap melalui beberapa "keldai akaun" atas nama sentimen agama.... dan keldai akaun ini adalah sebenarnya agen-agen "sub-sel kewangan" organisasi pengganas.

Sebab itulah banyak sumbangan awam atas nama agama yang akhirnya sampai kepada organisasi pengganas nih kerana sumbangan ini tidak diaudit.... hanya sekadar kutip dan simpan....  serta disalurkan....

Dan dalam konteks ISIS, DAESH dan pelbagai lagi organisasi pengganas agama Islam nih... jangan terkejut kalu ader Ostad-Ostad selebriti yang juga terlibat sebagai agen "sub-sel kewangan / dana" sama ada mereka sedar ataupun tidak ..... tapi mostly nyer mereka sedar...

Hehehe.... Memang dah lama dalam pemantauan nih...

Ader paham ka???

13 October 2019

Mari Sembang Tentang Pengganas

Bhai/DeeDee semua...

Biler kiter sebut tentang pengganas... mesti dalam kepala kiter akan ader "stigma-stigma" tertentu dan bayangan siapa orangnya atau puaknya yang kiter akan kata dan gelarkan pengganas...

Dan semesti kiter akan meletakkan orang yang bukan seagama dan sebangsa dengan kita sebagai pengganas.... Tak gitue pemikiran kiter nih?

Contoh.... bila kiter dengar pengganas orang kulit putih Kristian menyerang orang Islam, dengan lajunya kita akan kata orang kulit putih Kristian itu pengganas..... betul kan..... Sama gak biler ader orang Islam yang mati akibat dari huru-hara yang berlaku dikawasan ramai orang Hindu kapir, sohih kiter akan kata orang Hindu kapir itu pengganas...

Sama gak biler orang Rohingya kena tindas dengan puak Buddha di Myanmar... kiter akan kata puak Buddha ni pengganas,...... Samer gak semuanya... kalu kena kat geng sendiri, kaum sendiri sure akan salahkan puak lain sebagai pengganas....

Tapi kiter lupa bahawa puak kiter, bangsa kiter, yang seagama kita pun buat gak kerja pengganas nih..... Semua pihak sebenarnya adalah pengganas gak... tak payah nak sembang suci la pon.... contoh la... pasai parti pon boleh berbunuh-bunuh macam yang kena kat ahli PAS Othman Talib di Lubuk Merbau mati dibunuh oleh ahli dan penyokong UMNO ...... ini pun satu hal gak... pengganas....

So.... biler bercerita ngan LTTE ka.... Palestine ka.... Hamas ka.... Hisbullah ka... MORO ka.... Abu Sayyaf ka... ISIS ka... DAESH ka.... IRA ka.... Japanese Red Army ka.... semua tu adalah pengganas... kalu sasaran yang depa buat adalah orang awam.... selagi mana sasaran diorang nih adalah orang awam.... pada gua semua adalah pengganas...

Pengganas akan cari sasaran orang yang lemah, takder kuasa, takder senjata.... itu ja sasaran pengganas..... jadi memang patut semua nih dilabelkan pengganas... selagi mana sasaran depa adalah orang awam...

Kalu betul takmo dilabel sebagai pengganas.... perlu elakkan serang orang awam....

Sebab kalu ikut Agensi..... kami tak kira siapa.... once diorang sasarkan orang awam.... kami akan tamatkan diorang..... simple as that....

Ader paham ka????

10 October 2019

Anthony Loke Kena Main

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara yang gua perhatikan aderlah mengenai tindak tanduk pihak tertentu dalam beberapa agensi Kerajaan Pusat yang seakan sedang mensabotaj YB Anthony Loke iaitu Menteri Pengangkutan...

Lu bayangkan la.... arahan dari YB Menteri suruh pihak berwajib menangani isu e-hailing (ehailing) termasuk Grab, Mycar, Dacsee, Mula, EEVOM, Trenze, Frenzt, MyGO dan lain-lain lagi nampaknya seperti masuk telingan kanan keluar telinga kiri...

Pendirian keras beserta dengan amaran akan tindakan yang keras juga telah dikeluarkan oleh KP Jabatan Pengangkutan Jalan dan Agensi Pengangkutan Awan Darat.... Siap buat warning besar-besar lagi dalam sidang media mereka...

Kita tau la siapa diorang nih semua... apa kecenderungan politik diorang nih.... tapi agak-agak la.... tindakan sabotaj nih nampak sangat ketara.... sabar-sabar la kalu nak BN naik balik memerintah.... YB Menteri patut boleh nampak benda nih.... jangan buat pekak dan buta jer...

Huhuhu...

Kawan Anthony Loke nih..... si Gobind Singh Deo dah lama buat pekak badak jer.... penat aaaa

Hadan Huker la kalu sepenggal.... hahahaha

09 October 2019

Kenapa Mahathir Mohamed Hadir Kongres Maruah Melayu?

Bhai/DeeDee semua...

Ini satu persoalan yang ramai dok tanya gua dua tiga hari nih.... Hahaha... gua seperti biasa akan gelak jer...

Gua nak bagitau lu orang sumer.... Kalu nak tau... Mahathir Mohamed la paling "Ultra Melayu" ... walaupun dier bukan Melayu Tulen.... Hahaha.... Mahathir Mohamed la sebenarnya paling rasis.... paling tak percaya kat Cina dan India....

Biler gua cakap camnie... mesti ramai yang tak percaya.... Hahaha... lantak korang la nak percaya ke tidak.... ader gua heran.... Hahaha

Kalu tidak sebab Mahathir Mohamed tue Ultra Melayu... dier tak tulis la buku Malay Dilemma tue.... lu ingat sesaja ker dier tulis semata-mata nak jual buku tue... Hahaha... dier tulis seba nak membangkitkan semangat orang Melayu.... tapi yer la... Melayu rata-ratanya bodoh sombong... tue la pasai siap dok meracau kata Mahathir Mohamed kutuk Melayu....

Hahaha....

So berbalik kepada persoalan kenapa Mahathir Mohamed hadir Kongres Maruah Melayu tue?? Hahaha.... ini ader agenda dier la.... Mahathir Mohamed sekaran nih tengah main catur... level dewa-dewa punya mainan....

Dan yang akan kena perangkap kena game dalam permainan catur Mahathir Mohamed nih aderlah ....

PAS, UMNO dan DAP .....

Hahaha.... dan yang akan tergolek dog adalah Anwar Ibrahim..... Hahahaha.... melepas la jawatan PM8 kalu gini gayanya...

Ader paham ka??? Hadan huker...

08 October 2019

Bakal Bungkuih

Bhai/DeeDee semua...

Satu demi satu kerjabuat Kerajaan Persekutuan la nih nampak pincang... Gua peratikan majoriti Menteri dan Timbalan Menteri tidak perform.

Nampak sangat tak boleh pakai sekupang pon...

Ini mukaddimah penulisan gua....

Selepas nih... gua akan update balik blog nih dengan komentar-komentar yang lagi panas.... Ini baru start gear balik.... Banyak yang tanya kenapa takder penulisan baru.... Gua sibuk la bhai..

Aper pon... lu orang tunggu... sekor-sekor Menteri dan Timbalan Menteri akan gua taji.... Pembangkang???  Biarkan depa terus jadi pembangkang yang bangang.... hahahaha

Ader paham ka???

Zuraida, Anthony Loke, Gobind, Azmin Ali dan ramai lagi akan kena tibai.... Termasuk la tua kutuk Mahathir Mohamed tue... Wan Azizah pun sure akan kena taji...

Tunggu....

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1