Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 August 2012

Ku Klux Klan

Bhai.... Lu tau dak tentang KKK... Ku Klux Klan.... Diorang nih motif utama penubuhannya aderlah untuk memastikan ketuanan bangsa berkulit putih di Amerika Syarikat..

Diorang nih mengganas sana sini... Tapi takder satu tindakan pon yang dikenakan kepada KKK nih... Sebab diorang dah pegang telur banyak pihak... Sampaikan para Polis, Sheriff (bukan Sarip Dol aaa), hakim dan kerajaan pon diorang dah pegang telur... Semuanya pasai ketuanan kulit putih...

Sampaikan berlaku satu perang saudara diantara pihak Selatan dan Utara yang mulanya dicetuskan dan diperhangatkan oleh Ku Klux Klan...

Dan hasil daripada perang saudara tur... Amerika Syarikat telah menjadi satu kuasa besar dunia... Walaupun begitu ancaman perkauman masih ada sedikit-sedikit lagi... Jadi... Isu dan sentimen perkauman nih biasanya akan dibangkitkan oleh puak-puak yang merasa terancam dari segi komersial...

Diorang yang kuat sentimen perkauman nih biasanya dibesarkan dalam satu kelompok puaknya sahaja.. Dan diorang nih pqling kurang berintegrasi dan berkomunikasi dengan kaum lain... Pasai tue la diorang cukup takut untuk berhadapan dengan persaingan.. Pada diorang... Semua kena disediakan... Dan diorang tak pandai nak usaha sendiri.....

So... Isu perkauman, rasis dan ketuanan nih memang akan selalu dimainkan oleh mereka-mereka yang tak pandai nak bersaing dan orang-orang yang penakut.... Takut untuk menerima hakikat yang diorang tabley nak hidup sendirian... Survive sendiri-sendiri... Jenis yang tabley nak berenggang dari bawah ketiak mak bapak diorang... Hahaha

Tak kisah la kat Amerika Syarikat ka, kat England ka, kat Peranchis ka .... Diorang nih sumer jenis penakut dan tak berani bersaing.... Hahaha.... Kesian kat diorang nih...

Hahahaha.... Gua bermetafora lagi .... Kat dalam kereta sambil menunggu wife gua beli selipar anak yang putus kat rumah kenduri tadi.... Hahahaha

Bila ATM Mula Berpolitik

Bhai... selama nih ... gua dan ramai lagi cukup respek sama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pasai diorang tak berpihak bilamana ianya berkaitan dengan isu politik di Malaysia nih... Malah selama nih mereka mengambil sikap berkecuali... seperti yang sepatutnya....

Memang patut pun Angkatan Tentera Malaysia mengambil sikap berkecuali... sebab sebagai satu cabang perlaksanaan kuasa yang menjadi benteng utama negara... sewajarnya mereka tidak berpihak.. dan mengambil sikap berkecuali..  Ini adalah asas kepada pembentukan mana-mana angkatan tentera .... sebab Tentera adalah dibawah kuasa Yang Dipertuan Agong...

Jadi... Jika Yang Dipertuan Agong tidak boleh berpihak... begitu jugalah Angkatan Tentera Malaysia.... tapi tak tau la pulak sekarang nih Yang Dipertuan Agong sudah mula berpihak...sudah mula tidak berkecuali... sudah nampak condong kepada satu arah caturan politik... Benda macam nih bukan lagi pelik di Malaysia... sebab... dalam banyak kes.... ader pihak telah menggenggam telur ...... (ini metafora)

Bila Angkatan Tentera Malaysia telah mengambil sikap tidak mahu menyertai sambutan Kemerdekaan yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Selangor, secara otomatiknya... gua nampak bahawa Angkatan Tentera Malaysia kini telah berpihak.. kini telah tidak lagi berkecuali...

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sudah tidak dapat membezakan antara isu politik dan isu kenegaraan... Malah ATM telah terbawa-bawa sentimen politik dalam urusan negara.... Ini adalah satu perkara dan tindakan yang tidak rasional.. dan ianya amat memalukan...

Bukan sahaja memalukan anggota yang masih berkhidmat, akan tetapi juga bekas anggota yang telah tamat perkhidmatan... Bagi yang masih bersetia dengan slogan ATM iaitu bersetia kepada Raja dan Negara, maka sewajarnya tindakan memulaukan sambutan Kemerdekaan anjuran Kerajaan Negeri Selangor aderlah tidak sopan dan menyalahi tatacara perkhidmatan......

Tindakan ATM mula berpolitik ini perlu dicela.. dan para pegawai atasan ATM disarankan untuk membuat permohonan maaf kepada semua anggota, bekas anggota dan rakyat Malaysia umumnya,.

Sila rujuk di SINI.

55th Merdeka Day Celebration

Lebai Google pon mengucapkan selamat menyambut "55th Merdeka Day Celebration" kepada semua warga Malaysia....




Pra Kemerdekaan...

Gua takmo citer banyak.... Ini sejarah bhai... sejarah yang pernah dilakar oleh bapak gua.... sejarah yang digembleng oleh Parti yang bapak gua terlibat.... PARTI BURUH.... Bagi sesiapa yang memperlekehkan sejarah nih... sila pi blajar balik.....



Ada Yang Dah Kena Angkut?

Gua dapat SMS berbunyi...

"Dengar citer ada yang dah kena angkut... Betul ker? Ramai pulak tue"

Tolong kalu sesapa ader maklumat lanjut pass-pass la kat gua kasi sahkan info nih.....  Tolong aaa... isu tengah panas malam nih....  Takkan pasai baju kuning pon boleh kena angkut... bukan ker Mahkamah pernah bagitau bahawa baju kuning nih bukan ancaman... bukan toksik.... hahaha

30 August 2012

Dataran Merdeka Semakin Kuning

Hahaha... bhai... memula sorang dua yang lepas masuk kat kawasan berhampiran Dataran Merdeka... lepas tue mula start berduyun-duyun geng kuning nih dapat mencelah masuk ke sana.... hahaha.... DBKL dan PDRM plak boleh barricade Dataran Merdeka.... First time in Malaysian history... Dataran Merdeka ditutup kepada umum di ambang Sambutan Hari Kemerdekaan...

Dataran Merdeka dah semakin kuning... hahaha... memang panas hati PDRM, DBKL, UMNO/BN dan Rais Yatim... hahahaha...

Sure esok semua akhbar dan news kat luar negeri akan memuatkan berita nih... Dataran Merdeka yang tak merdeka di ambang sambutan kemerdekaan.... Dataran Merdeka yang masih terjajah... Dataran Merdeka yang tidak dapat memerdekakan dirinya sendiri.... hahahaha

Gua ucapkan tahniah kepada semua yang dah berjaya menguningkan Dataran Merdeka.... hahaha... semoga lu orang selamat tak kena provokasi dari PDRM... dan semoga lu orang selamat dari pada tear gas.... Tapi rasanyer lu orang akan merasa gak skit sebanyak tear gas malam nih....

Ader toyol gua dalam PDRM yang salurkan maklumat yang ader agen provokasi disediakan pada malam nih di beberapa lokasi tertentu... kalu ader sesapa yang buat provokasi tue... lu orang sumer tangkap jer la mamat nih... dan kumpulkan...

Marah dan hangin lagi la PDRM ngan gua.... hahaha... nak buat camana... itu hari dah marah dan hangin kat gua pasai isu UncleSeekers....  jangan marah kat gua la... gua menyalurkan maklumat jer.... hahaha... tolong marah samer kat geng-geng PDRM yang membocorkan maklumat tue... hahaha

Budak DIGI Ada Dimerata KL

Pergh... ramai betul budak DIGI la nih merata KL... hahaha... yang mana dah dapat masuk sampai Dataran Merdeka dengan berbaju kuning... dengan bangganyer membawa maskot DIGI.... hahaha.... Kuningkan Dataran Merdeka...

Hahaha... pening PDRM kali nih... even kat kedai mamak kat Jalan Bangsar pon khabarnyer dah penuh ngan geng kuning nih... hahaha... Sentu, Cheras dan Wangsa Maju pon dengar khabar berkeliaran geng kuning.... hahaha...

Rasanyer kali nih.. kalu kena tangkap la... mau beribu yang kena.... hahaha... Pening Rais Yatim.... hahaha

Ader satu info masuk... tapi belum dapat disahkan... diorang kata dah ader geng kuning yang lepas sekatan dan sampai ke area Stadium Bukit Jalil... saper yang ader maklumat tolong sahkan skit....

Yahoo Dah Lepas Masuk

Info dari geng-geng gua yang dah dapat masuk ke kawasan Dataran Merdeka...

"Yahoo ... Dah lepas masuk dengan kekuning-kuningan"

Alhamdulillah... Kalu lu orang ader masalah... Dapatkan bantuan dari komrad-komrad yang lain... Solidariti sesama komrad kena kukuh bhai...

Janji Demokrasi... Janji Merdeka...

Tengok Kiri Kanan

Bhai... Tengok kiri kanan lu.. Pastikan lu berada dalam group lu... Karang tak pasai-pasai jer kena hangkut naik Black Maria... Gua dapat info tadi... Ader ramai anggota PDRM berpakaian preman dari balai-balai luar KL telah pon diarahkan hadir di Dataran Merdeka...

Malah info yang gua dapat dari kengkawan yang masih berkhidmat dalam pasukan keselamatan memberitahu bahawa ader anggota yang dah sampai sejak dari hari Rabu lagie...

So berhati-hati... Takut nanti ader yang menyamar berbaju kuning tapi buat provokasi berbagai... Jangan terpedaya...

Info Baru Masuk

Bhai... Nih ader info baru masuk.. Dah ader kenderaan yang diarahkan tabley masuk KL pasai penumpangnyer berpakaian kuning.... Punyalah hebat...

Nampak gayanyer... Lu orang yang cuba masuk KL la nih ader peluang la nak rasa tear gas...

Berhati-hati aaaa... Jangan buat provokasi dan jangan dilayan provokasi... Lagi lu orang buat derk... Lagi terbakar jer SB dan FRU tue...

KL WarZone

Hahahaha.... gua baru jer dapat info dari member.... Hahaha... KL dah jadi WarZone dah... kat mana-mana ajer dah boleh jumpa trak FRU dan LSF.... dan jugak.. sana sini banyak anggota PDRM berkawal.... hahahaha....

Stakat yang dibagitau baru kejap nih.... barbed wire (kawat berduri) setakat nih belum lagi kelihatan.... Info lain akan menyusul nanti... Itupon kalu line tepon tak kena block macam masa Bersih 3.0 .... hahaha.... Ader chan la rasa tear gas lagi malam nih.... hahaha

Peluang Buat Duit

Bhai... Tadi gua nampak ramai kena saman oleh Polis kat Kemaman nih... Semua pasai kesalahan membuat pusingan U kat satu jalan nih... Memang la kalu kawasan tu tidak dibenarkan membuat pusingan U... Memang patut la semua orang kena saman... Harga saman tue lebih kitabg RM100 bagi kesalahan tersebut....

Yang gua rasa ramai tak puas hati sebab... Tanda tabley buat U turn tue semalam takder... Dan selama nih pon takder... Tetiba jer pagi nih tercongok ader tanda tabley buat U turn kat situe...

Maknanyer diorang baru pasang la itu tanda no U turn.... So ... Ini kiran macam perangkap la... Tetiba jer ader... Dan takder pon makluman sebelum perlaksanaan....

Kalu sorang kena RM100.... Kalu 100 orang yang kena... Berapa dah fapat... Info yang gua dapat... Diorang buat operasi nih sejak dari pagi... Maknanya... Sampai la nih... Mau lima enam ratus kenderaan yang kena.. Motor especially la kena...

Walhal bukan tabley diorang bagi warning jer ker... Ini tidak... Sajer nak dajalkan rakyat... Nak kutip collection untuk PRU13 kot... Macam haram jer buat perangkap macam nih... Siot jer la... Semua macam celaka mendajalkan rakyat...

Ini semua peluang buat duit nih....

Durian Runtuh Adalah Pinjaman Sebenarnya

Hahahaha... akhirnya Ahmad Maslan mengaku juga... hahaha.... Maknanyer.. semua peneroka Felda sudah kena tipu... hahaha.. itu hari kecoh Najib Razak, Isa Samad dan Ahmad Maslan citer konon peneroka Felda akan dapat durian runtuh..... hahahaha

Tapi... rupanyer... sumer sudah kena tipu la bhai... hahaha... itu bukan durian runtuh... itu aderlah jambatan runtuh... hahahaha.... rupanya... durian runtuh adalah pinjaman sebenarnya... Kalu dulu.. pinjaman dengan bank pada kadar 5% caj interest... la nih ditukar kepada pinjaman dengan Felda.... hahaha... konon takder peratus caj interest.... hahaha

Aper pon.... itu semua tipu... hahaha....  sebab kalu durian runtuh mestilah dapat tak perlu dibayar sesen pon... macam orang dapat hadiah ler... ini... hahaha... still kena bayar jugak... Hahaha... yang untung aderlah BANK dan kroni....

Err.. nak tanya sikit... peneroka dapat 800 unit saham FGVH .... kena dalam bentuk pinjaman... jadi... Isa Samad yang dapat 150 ribu unit saham tue melalui pinjaman gak ker... hahaha... Kalu gitue maknanyer.. Isa Samad boleh bayar kat Felda la zero interest... wei.. best la Isa Samad... yang kesian kena kencing aderlah peneroka Felda gak.... hahaha....

Aper cer nih bhai.... hahahaha.....

Rais Yatim Suruh Guna Bahasa Sopan?

Hahahaha.....  lawak la Rais Yatim nih... hahaha... betul.. memang kiter kena gunakan bahasa sopan... memang gua stuju pon.... tapi.. sebelum Rais Yatim tegur rakyat Malaysia.... aper kata Rais Yatim tegur dulu Najib Razak pasai kes Najib Razak mencarut perkataan Haram Jadah hari tue...

Tegur dulu PM la bhai.... hahaha .... Haram Jadah punya Najib Razak.... hahahaha


Bodek la Rais Yatim ooo... tak kemana peginyer bodek lu nih.... hahaha

29 August 2012

Elok Juga Kalu ...

Bhai.... gua rasa aaa... elok jugak semua orang UMNO dan komponen BN memenuhi semua ruang dalam Stadium Bukit Jalil yang kapasitinya cuma 90 ribu orang sahaja tue... jadi... boleh la kiter tau... berapa diorang nak twist dalam akhbar bilangan yang hadir.... hahaha

Biler semua dah masuk dalam tue.... hahaha... aper lagi tunggu..... tutup semua pintu keluar stadium tue.... dan suruh FRU lepaskan Gas Pemedih Mata masuk dalam Stadium tue... kiter tengok aper macam jadi kat orang UMNO/BN yang berkumpul kat dalam tue sempena Sambutan Ambang Merdeka.... hahahaha

Kan ker itu hari orang UMNO/BN dok kata pasai aper jadi huru hara kat KL masa Bersih 3.0 dan Bersih 2.0 ..... semua tue sebenarnya pasai tear gas la... pasai gas pemedih mata dan water cannon lar.... so.... elok juga kalu bagi plak orang UMNO/BN rasa penangan gas pemedih mata nih kat dalam Stadium Bukit Jali tue... mesti baru diorang tau...

Tapi sure la... diorang takkan huru hara punya... diorang kata takder mender pon ngan gas pemedih mata tue..... hahahaha ......

Ader brani ker FRU lepaskan gas pemedih mata kat orang UMNO/BN nih??? hahahaha

Aper Cer Nih...

Bhai.... lu nak tau dak.... setakat nih... sorang demi sorang ahli Majlis Syura Ulama PAS dah kuarkan statement diorang yang nampaknyer lebih condong kepada nak defend Nasharuddin Mat Isa...

Harun Taib dah kuar statement... Dr Mahfodz dah kuar statement.... Nasaruddin Hassan dah kuar statement... Hadi Awang tak payah la nak citer... body language dier pon pasai UG nih dah boleh dibaca... Haron Din... hahaha... dah lama dah tau walaupon dier tak kuarkan statement lagi....

Kira tinggal berapa orang jer lagi yang kiter masih tak dengar statement mender... hahaha.... Nik Zawawi... Zaharuddin... Wahibah Tahir... Tuan Ibrahim Tuan Man...Ahmad Yaakob.. Abdul Halim Abdul Rahman..... hehehehe....

So..... lu orang takkan tak boleh nak predict aper keputusan Majlis Syura Ulama PAS nih... hahaha... gua macam dah tahu jer.... hahahaha....

Aper pon.. sila baca artikel sorang kawan blogger nih tulis.... hahaha... baca yer..

Mighty Morphine Power Rangers

Bhai..... Hahaha... hari nih gua sibuk ngan kerja kat opis... sampai tak sempat nak amik pot ngan isu-isu semasa dalam Malaysia... hahaha.... tambah plak call yang berduyun-duyun masuk memaki hamun gua pasai gua dok asyik tibai isu UG... hahaha... amender la diorang nih.... awat yang panas hati sangat... biasa la.. kalu dah terjebak bidang politik ka... artis ka... mesti la telinga kena tahan skit... hahaha

Cuma satu jer yang gua rasa gua paling rugi termiss.... biler maner gua tak perasan pon Mighty Morphine Power Rangers dah terlepas kat Malaysia dan masuk ke Mahkamah Sesyen Putrajaya.... hahahaha.... macam mana la gua boleh missed.... hahaha....

Cuba lu tengok kat gambar kat bawah nih.... hahahaha...


Aper macam.... kelakar kan.... ini macam kalu... patutnyer dua orang anggota PDRM yang dituduh membunuh Altantuya dulu patut guna teknik yang samer untuk cover-up muka diorang... patutnyer diorang kalu tak pakai topeng Mighty Morphine Power Rangers....pakai la topeng Sponge Bob ker aper ker...


Kalu diorang nak pakai topeng Chubaka pon orait gak.. cuma gua rasa diorang tak layak pakai topeng Darth Vader.... hahahaha



Ini macam kes amukan kat JPM di Putrajaya akan selesai dengan cepat... dan pastinya Muhdalina dan arwah si Khalil Afandi akan diklasifikasikan sebagai sakit mental... dan hukuman cuma dihantar sama ader ke Tg Rambutan atau Tampoi..... hahaha...  dari gaya Muhdalina nih... gua berani jamin itulah kesudahannyer... hahahaha

Motif Dan Sasaran

Bhai.... lu masih ingat tak kepada kes misteri berkaitan individu bernama Khalil Afandi dan Muhdalina.... ala... blogger JayaNegara tue yang mengamuk kat JPM Putrajaya haritue.... Rasanyer dah dekat 2 bulan dah kes nih berlaku.... aper agaknyer dah jadi aaa...

Takkan sampai la nih Polis masih dapat dalam selesaikan siasatan... takkan lar sampai la nih Polis masih tak tau aper motifnyer Khalil Afandi dan Muhdalina nih pi bawak pedang samurai dan mengamuk kat Jabatan Perdana Menteri kat Putrajaya tue..

Takkan la sampai hari nih Polis tak dapat kenalpasti siapa sasaran Khalil Afandi nih.... punya la teruk... aper nih.... Mana ader orang yang mengamuk kat mana-mana yang takder sasaran dier... mesti ader la... ader sebab la dier mengamuk kat sana...

Dan lagi... misteri kes nih pon sampai hari nih tak terjawab... kenapa isteri dier tak bagi sanak sedara lawat jenazah Khalil Afandi... kenaper plak perlunya urusan pengebumian dijalankan dengan berahsia... kenaper plak.. takder sanak sedara atau ibu bapa Khalil Afandi yang hadir masa urusan memandikan, mengkapankan dan mengebumikan jenazah... Kenaper perlu berahsia...

Aper sebenarnya motif dan sasaran Khalil Afandi nih.... kenaper suami Muhdalina dan isteri Khalil Afandi boleh menghantar kedua-dua suspek ke JPM Putrajaya dan terus meninggalkan mereka disana... Aper kaitan isteri Khalil Afandi dengan suami Muhdalina... Dimana Khalil Afandi mendapatkan pedang samurai.... Macam mana pulak dengan pisau pemotong daging...

Banyak sangat misteri dalam kes Khalil Afandi nih.... dan ianya akan kekal misteri sampai biler-biler sehinggalah UMNO/BN dapat dikalahkan... masa tue baru la kita akan dapat semua maklumat.... Kes Khalil Afandi nih samer sebijik ngan kes Al Maunah... terlalu banyak misterinyer.... terlalu banyak putar belitnya....

Atau.... memang kedua-dua kes nih aderlah mainan UMNO/BN sebagai "art of diversion" ...... kiter tunggu jer la...

Baca Sini

Betul ...

Bhai... La nih.. Geng Rusila yang mendominasikan dan menyokong kuat UG tengah dok ucapkan sayonara kepada PAS Selangor dan PAS Perak.... hahaha... Geng Rusila nih khabarnyer memang kuat dan karat hijau PAS... yer la ... Geng Rusila nih kan ker pegang PAS Terengganu.... malah Geng Rusila nih kira macam paling "atas" lar kalu dalam hirarki PAS.... hehehe... semua orang kena hormat dan respek diorang.... diorang nih dah cukup ditarbiahkan oleh guru diorang...

Betul... gua stuju dengan komen diorang yang mengatakan bahawa PAS Selangor dan PAS Perak akan sayonara ... akan terbongkang dalam PRU13... betul... gua stuju... memang nampak sangat PAS Selangor dan PAS Perak akan terbongkang... Keterbongkangan PAS Selangor dan PAS Perak bukan disebabkan diorang tak kuat buat kerja... bukan disebabkan diorang tak uruskan PAS Negeri dengan baik... tapi...

Tapi disebabkan komposisi pengundi Melayu di Selangor dan Perak yang terpecah tiga.... satu bahagian memang akan menyokong dan mengundi PAS/PR.... satu lagi bahagian akan kekal tegar menyokong dan mengundi UMNO/BN  ... dan satu lagi bahagian orang Melayu nih diorang akan ikut macam lalang.... diorang nih follow mana Hassan Ali dan kengkawan dier nak bawak.... hahaha... yang ini... pening skit.... sebab diorang tak konsisten nak undi saper... tapi dalam banyak keadaan ... diorang pastinya akan sokong UMNO/BN ...

Orang bukan Melayu di Selangor dan Perak plak....... Mostly kalu pengundi bukan Melayu yang taksub dengan DAP... surely diorang takder masalah nak undi calon PAS atau PKR kalu kawasan tue memang takder calon DAP.... yang ini memang dah jadi dasar dah..... cuma pengundi dari kalangan bukan Melayu nih senang skit... diorang cuma terpecah dua jer.... bukan macam Melayu.... hehehe...

Sebab tue la gua nak bagitau lu... PAS Selangor dan Perak besar kemungkinan kecundang kalu dua daripada 3 bahagian orang Melayu nih tak undi PAS...... hehehehe...

Tapi... lain senarionyer kat Terengganu... Geng Rusila dengan konfidennyer berani mendabik dada banyak kali dah.... dalam beberapa statement diorang pon diorang tegaskan benda nih... diorang cakap dengan bangganya.... yang 100% undi orang Melayu di Terengganu akan pasti dapat kat PAS Terengganu....dan orang Melayu di Terengganu semuanya menyokong PAS Terengganu....Dengan peratusan Melayu yang lebih dari 80% di Terengganu... Geng Rusila akan mendapat lebih dari 80% undi keseluruhannya... dan PAS Terengganu akan berjaya membentuk Kerajaan Negeri selepas PRU13...

Hebat.... Hebat calculation PAS Terengganu yang dikuasai oleh Geng Rusila nih... yer la... pasai aper semua orang Melayu kat Terengganu akan menyokong PAS Terengganu... aderlah disebabkan agenda Kerajaan Perpaduan yang dipelopori oleh Geng Rusila dan PAS Terengganu... Pengundi Melayu yang selama ini mengundi UMNO/BN mesti akan mengubah undi mereka kepada PAS Terengganu...

Pasai tue la PAS Terengganu kekal menjadi parti dominan di Terengganu... pasai tue la PAS Terengganu akan menjadi contoh kepada PAS negeri lain... Kekalahan 2 penggal PAS Terengganu selepas memerintah cuma selama 1 penggal hanyalah kesalahan teknik mainan SPR sahaja... semuanya pasai pengundi hantu... yer la... kalu PAS Terengganu kalah pon selama nih.. semua undi Majoriti yang UMNO/BN dapat hanyalah datangnyer 100% dari pengundi hantu... sebab pengundi Melayu di Terengganu dari dulu lagi memang mengundi hanya Parti PAS sahaja.....

Hahahaha.... lawak la Geng Rusila nih....

Ops... nak tambah skit... berapa nisbah penyokong UG yang ader dalam Majlis Syura Ulama PAS berbanding penentang UG.... hehehe... korang siasat la.... dari situ kalu lu dah dapat tau berapa bilangannyer... (total ahli Majlis Syura Ulama PAS la nih kalu tak silap gua 14 orang... sori la kalu silap kira sebab kalu ikut perlembagaan PAS... ahli dier sepatutnya tidak boleh lebih dari 17 orang) ... jadik... mesti boleh baca aper kesudahan ngan Nasharuddin Mat Isa..... hehehehe

27 August 2012

Over Confident

Bhai... Ramai orang politik tengah over confident la nih... Anwar Ibrahim confident PR menang besar... Lim Kit Siang pon confident gak... Lim Guan Eng confident jadi KM Penang...

Hadi Awang confident kekal jadi Presiden PAS.... UMNO Kelantan confident menang besar di Kelantan dan Mustapa Mohamad akan jadi MB baru Kelantan...

Najib Razak confident menang di Pekan... Dan kekal jadi PM... Orang BN memang confident BN kekal berkuasa... Sabah ngan Sarawak pon samer gak... Semua over confident...

Puak Rusila dan UG confident Nasharuddin Mat Isa akan terselamat daripada dicantas dalam PAS... Geng Rusila jugak confident PAS akan mendapat semua undi dari orang Melayu... Sampaikan tak perlu langsung undi daripada orang bukan Melayu.... Hahahahaha ... Punya la bongkak dan takabbur.... Hahaha

Jadik.... Lu orang merancang, Allah juga merancang.... Dan Allah jugalah sebaik-baik pembalas perancangan....

So... Lu orang jangan takabbur la bhai..

Kita Pegang Kata-Kata Anwar Nih

Bhai... lu dah baca ker statement yang Anwar Ibrahim bagi kat media tue... kalu blum... sila baca di Malaysiakini..... Biler dah baca... sila pegang kenyataan tue aaa... pegang baik-baik.... kalu PR menang nih dan ambilalih pentadbiran Kerajaan Pusat... kita nak Anwar Ibrahim menguatkuasakan aper yang dier cakap tue...

Kita pegang kata-kata Anwar nih yer bhai.... hahaha... kalu lain kali Anwar Ibrahim kata lain plak.. kiter ramai-ramai ketok kapla dier.... hahahaha

Ingat Nuar... Lu sudah cakap.. dan lu kena buktikan... hahaha

Hai Peng Kopitiam Tidak Halal

Bhai.... benda nih dah lama dah gua nak tulis... tapi biasa la... asik jer termiss.... hahaha... Nih ader satu kopitiam milik Cina di Kemaman yang paling dikatakan paling glamer... pergh... hebat bhai.... ramai orang datang kat sini... dari yang tua sampailah yang muda....nama dier Hai Peng Kopitiam ...


Yang lagi best tue.... lebih ramai pengunjung dikalangan warga Melayu (maybe Muslim kot) yang singgah makan minum kat sini.... cukup hebat kopitiam nih... pagi-pagi lagi dah dibukak kopitiam nih.... penuh memanjang sampai ke petang...

Gua tak pernah makan dan minum kat sini ... pasai dari mula lagi gua bab halalan toyibban nih memang concern... geli tekak gua.. hahaha... tak lalu nak makan kot.... sebab setahu gua mana ader kedai kopitiam yang dapat persijilan Halal... errr... sebab gua tau.. cukup susah nak dapat persijilan halal nih... sebab banyak prosidur...

Gua dah dengar macam-macam orang citer pasai kopitiam nih... pasai kopi yang dier buat... cara mana dier buat kopi... gua ader sorang pakcik yang kerja sebagai pemasak kopi di Kilang Kopi Che Nah di Teluk Intan, Perak.... dier pernah citer tentang proses memasak dan menggoreng kopi... dulu pakcik gua nih kerja kat satu kilang kopi milik Cina kat Taiping... kat Pokok Assam.... kat sana la dier diajar camana nak proses kopi nih... Dan dier pernah kata yang ader satu ingredient tue dier tak tau amender nyer (dalam bentuk serbuk) yang dicampur masa nak goreng dan masak kopi (membuat kopi) sebelum proses menghancurkan biji kopi dibuat..

Jadi... that's why lar gua cukup cuak ngan isu kopi nih....  Hari nih... biler gua baca tentang isu Kopitiam di Terengganu tiada sijil halal... hahaha... lagi membuak lar gua nak citer....

Kepada sesapa yang pernah makan.. dan suka makan kat kopitiam nih... hahaha.... err.... macam la takder kedai makan dan restoran milik orang Melayu (err maybe Islam la kot) yang bercambah kat sekeliling lu... paling cikai pon.. pi la restoran milik Rufaqa ker... at least... ader konpiden halal..... hahaha... tapi tak tau la ... isu halal nih susah nak cakap.. walaupun restoran tue tak halal (dah tau pon tak halal)... masih ramai lagi orang Melayu (err.. Islam ker diorang nih) yang dok pegi mentekedarah kat restoran tue... hahaha...

Yang best tue... lu ingat orang PAS tak pergi ker makan kat kedai Hai Peng Kopitiam nih... hahaha... ramai ooooo yang pegi.... hahahahahahahahaha

26 August 2012

Gua Tabik Sama Lu

Bhai Matsamankati.. gua tabik sama lu pasai lu pernah jadi SB dan digelar SB sampai la nih.... Hahaha... Seteruk-teruk gua kena pon setakat status pengkhianat jer... Hahaha

Masa gua jadi Ketua Pemuda PAS kawasan XX XXXXX dulu... Isu sabotaj dan cantas mencantas memang hebat... Sampaikan dalam cawangan pon ader yang siap bergaduh sesama sendiri... Siap sanggup dedahkan maklumat dalaman parti kat musuh... Hahaha... Penat nak layan geng-geng gila pangkat dan gila kuasa nih...

Sebab tue la gua cukup respek dan tabik kat MatSamanKati ... Hahaha... Sebab tahan dengan semua benda nih... Sabor jer la yer...

Salah satu sebab gua letak jawatan Ketua Pemuda PAS Kawasan XX XXXX aderlah sikap pimpinan-pimpinan yang macam nih... Sikap depan lain belakang lain.. Sikap cakap lain buat lain... Sikap mau jawatan, pangkat dan kuasa.... Sebab tue la gua leak jawatan pasai takmo nak jawab macam-macam ngan Allah Taala diakhirat kelak nanti...

Anyway... Orang luar banyak yang tak tau.... Aper yang MatSamanKati tulis tue memang betul... SB memang banyak dalam parti... Tambah lagi SB dari PDRM dan RISIK tentera.... Hahaha... Bukan stakat orang luar ... Tapi orang dalam parti pon boleh kata semua tak tahu.... Hahaha....

Aper khabar kengkawan gua yang masih berkhidmat dalam E3M... Semoga korang teruskan berkhidmat untuk negara dan bukan berkhidmat untuk orang politik.... Hahaha... Kirim salam gua kat bos yer.....

Woi JMF.... Pi main jauh-jauh boleh tak ... Bising aaaa... Hahaha

Benda Kecil Diperbesarkan...

Bhai... satu mender yang gua cukup jaki (benci) ngan puak-puak yang bersarang kat Jabatan Agama nih... sori aaa... terpaksa gak gua lepaskan benda nih... bukan aper.. cuma gua nak lu orang yang bersarang kat Jabatan Agama nih... cuba la rasional skit... cuba la bertindak sebagai daie... jangan buat kerja macam bengong...

Aper citernyer... hahaha... camnie...

Dulu masa gua nak bantu sorang kawan gua memeluk Agama Islam.... masa berurusan kat Jabatan Agama... ader ker diorang kat sana suruh kawan gua bersunat dulu... mandi hadas... pastu lancar baca Al Fatihah dulu baru boleh di Islamkan......... err... aper punya bangang la syarat yang dibagi oleh pegawai kat Jabatan Agama tue... terus gua carut kat mamat tue kat situe gak... dan gua ajak kawan gua pi tempat lain... gua Islamkan dier... dan gua ajar dier serba sedikit aper yang perlu... lain-lain dier buat slow-slow... Allah dan Nabi tak paksa semua orang yang baru memeluk agama Islam terus jadi terra... terus jadi pandai.. terus buang semuanya... slow-slow... akidah dulu... lepas tue ibadah.....then baru yang lain menyusul.... mann.. mann....

Nabi Muhammad S.A.W pon tak suruh Umar Al Khattab bersunat dulu.. mandi hadas... dan lancar baca Al Fatihah baru Nabi nak Islamkan dier.... aper daaaa.... benda kecil diperbesarkan.... bodo punya pegawai yang bersarang kat Jabatan Agama...

Nih terbaru (bukan terbaru sangat pon)... isu menuntut mayat orang yang dikatakan telah memeluk agama Islam.... sampaikan dalam satu kes terbaru.. abu mayat pon direbut dan dirampas oleh pegawai dari Jabatan Agama.... aper daaa..... buat malu orang Islam dan Agama Islam jer... ini bukan caranyer nak tunjukkan Islam itu Ad-Din.... ini bangang namanyer...

Mana sebelum simati meninggal dunia.... ader pegawai Jabatan Agama Islam ziarah dier.. ader tak yang follow dan ajar dier bab akidah, ibadah dan lain-lain..... errr.... ader tak pegawai Jabatan Agama Islam inform kat keluarga dier yang dier dah masuk memeluk Islam.... sepatutnyer benda nih yang pegawai Jabatan Agama Islam kena buat lebih awal... bukannyer tunggu dah mati baru nak rebut... bodo betul lar...

Sebab itu lani orang bukan Islam pandang serong kat Islam... pasai ader ramai pegawai dan kakitangan Jabatan Agama Islam dan juga orang Islam yang lain banyak buat kerja bangang camnie... buat busuk nama Islam jer... Aper salahnyer guna pendekatan yang lebih realistik....

Wei... jasad mender takder faedah didepan Allah Taala... yang berfaedah aderlah roh ... jadi tak kisah la mayat tue diuruskan dan ditanam oleh keluarganyer yang tak tau simati dah memeluk Islam... semua tue tak jadi hal pada Allah Taala...  yeng penting simati dah memeluk Islam... dan beramal dengan akidah Islamiah...

So... tolong aaa.... pagawai yang bersarang kat Jabatan Agama Islam tue... tolong aaa.. jangan memalukan dan menjatuhkan maruah Agama Islam..... err... ader gua citer ker kalu bab serbuan mencegah maksiat?? hahaha... yang itu lain kali gua citer....

Beranikah Majlis Syura Ulama ...

Bhai... gua bukan pandang rendah samer orang yang belajar agama nih... diorang memang layak dihormati... bab ilmu memang kena la hormat... cuma bab strategi jer yang gua selama nih suka komen.... Sebab tak kisah la lu belajar tinggi mana... ilmu agama ker... ilmu akademik ker... walau setinggi mana lu belajar... tapi kalu lu lemah bab strategi.. lemah bab perancangan... lemah bab pentadbiran.... errr.. yang itu gua kena sound skit...

Tambah lagi biler berkait rapat dengan bab politik... Bhai... bukan semua orang yang tinggi ilmunya itu akan pandai mengendalikan selok belok politik... ader kes dimana orang tue cuma penjual aiskrim jer... yang mana pendidikan dier cuma setakat darjah 3 sekolah Melayu.... tapi... biler dier masuk politik... perancangan, strategi dan pentadbiran dier... pergh... mantop.. hebat....

Tapi.. ader gak yang tinggi ilmu dier... ader Master... ader PHD ... tak kira la dalam ilmu agama ker.. ilmu akademik ke.... tapi biler masuk bab politik... perancangan, strategi dan pentadbiran dier hancuss.... hampeh... buat lawak jer...

Tambah lagi kalu masing-masing ader agenda peribadi.. ader agenda tersembunyi.. lagi lar jadi caca marba biler masuk bab politik.... Contoh macam nih la.... skrang nih... ramai orang tau yang UG dah meresap masuk dan beranak pinak dalam PAS... terutamanya diperingkat tertinggi... (bagi yang tak tak aper itu UG.. sila tanya Lebai Google).... malah UG nih pon dah bertapak dalam Majlis Syura Ulama.... hehehe

So... lu agak-agak aaaa.... beranikah Majlis Syura Ulama yang ramai dikalangan anggotanyer berfahaman UG untuk mengambil tindakan terhadap Nasharuddin Mat Isa yang memang kuat UG tue..........Err.. pandangan gua gelap aaa.... hahahaha

25 August 2012

Sepintas Lalu Jer???

Bhai.... Hahaha... nampak sangat la pengaruh UG terlampau kuat dalam PAS.... hahaha... pasai tue la PAS tarak berani nak buat keputusan berbagai... pasai tue la PAS cukup takut nak henjut dan kacau UG... sebab pengaruh UG nih dah merebak dan membarah dalam PAS...

Pegangan utama UG.... aderlah bekerja sama dengan UMNO atas dasar "Ketuanan Melayu" ... alasan sampingan aderlah isu "Islam" ... sebab UMNO bukan hendak sangat nak jalankan ISLAM.... jadi terbaek perlulah kepada "Ketuanan Melayu" ... sebab itu la puak UG nih cukup taksub kepada para DEWA.... Macam la para DEWA nih yang bagi rezeki kat diorang... tau la diorang dapat title semua dari DEWA...

Lagi satu.. UG nih kalu tak dapat sokongan semua ahli PAS untuk kerjasama dengan UMNO... diorang akan pastikan biar PAS kalah .. janji ISLAM menang.... macam la kalu PAS kalah tue... Islam boleh menang... hahaha... Terkini... diorang cukup benci ngan DAP dan PKR... pasai tue la kat mulut diorang.... diorang akan kata... sayang kat Pakatan Rakyat... tapi kat hati... pergh... berbuku ngan Pakatan Rakyat...

UG nih nak PAS jadi parti dominan... tapi diorang tak berusaha nak pastikan PAS jadi dominan... mana taknyer.... anak buah puak UG nih... kalu bercakap ker.. menulis ker... penuh ngan maki hamun... waima nama binatang pon tersembur samer....pelik... kata belajor agama berbagai... tapi... sahsiah, akhlak dan adab kelaku lebih teruk dari orang tak bertamadun... aper daaa....

That's why lar gua tak terkejut biler baca statement Ketua Penerangan PAS yang mengatakan bahawa isu Nasharuddin Mat Isa cuma mungkin akan dibincangkan sepintas lalu jer kat dalam mesyuarat biro politik PAS.... hahaha...  alasan yang diberikan aderlah isu Nasharuddin Mat Isa nih takder kaitan ngan biro politik... bodoh mender nih.... macam mana la boleh jadi Ketua Penerangan PAS.... isu Nasharuddin Mat Isa tue aderlah isu politik la bhai... Setiausaha Agung PAS pon statement dier macam nih gak... isu nih bukan isu politik... amender la... macam mana la lu orang sumer nih boleh jadi pemimpin parti politik..... buat malu jer la...

Nih lu orang nak menang ker atau nak kalah dalam PRU13 nih.... penat aaa camnie....

Tak Ada Gaya Nak Menang

Bhai... satu jer benda yang gua nak tanya nih... persal ngan Pakatan Rakyat nih... persal ngan pimpinan utama Pakatan Rakyat nih... persal ngan pemimpin-pemimpin parti dalam komponen Pakatan Rakyat nih...... bengong ker aper...........

Lu orang nih aaa... tak ada gaya nak menang la... semua banyak buat kerja bodoh.... semua buat benda tak guna akal... tak guna kapla otak.... asyik nak guna kapla lutut jer.... aper daaa.... PAS pon serupa tue... PKR pon serupa tue... DAP pon serupa tue... aper punya bangang la lu orang nih...

Peluang nak menang tue kalu ikut dah kira mantap dah... tapi pasai sekor-sekor perangai macam bengong... hancuss semua perancangan.... perangai macam cilakak.... mulut cabul....cakap dolak dalik.... sandiwara jer memanjang... amender la...

Wei.. kalu lu orang sumer takmo nak menang... blah jer la wei... tolong jangan angkat diri korang jadi pemimpin... buat malu jer 18 keturunan....  

Pasai tue la gua slalu cakap.... pemenang bukan kerana dier hebat... tapi pasai pesaingnyer yang lembab dan bangang... pasai tue la pemenangnyer boleh menang.... hahahah

Coli ?

Hahaha.... mesti lu orang ingat lucah lar gua punya artikel kali nih.... hahaha... takper... takper.... gua cuma nak kasi sedikit input kat lu orang..... Gua sendiri pon ingat coli atau bra nih idea dari orang barat... tapi... sebenarnyer... gua tersilap..

Coli @ Choli atau lebih dikenali sebagai bra ... sebenarnya dah ader pada kurun ke 10 lagi.... dan diamalkan di benua India ... ader sebahagian cerita mengatakan ianya ujud seawal kurun ke 3 atau kurun ke 4..... Ahli Arkeologi telah menjumpai satu sampel coli/bra di LengBerg Castle (Austria) dan hasil daripada ujian "radiocarbon dating" mengesahkan ianya digunapakai pada kurun ke 14 atau pertengahan kurun ke 15...

A choli (Hindi: चोली, Marathi: चोळी, ravike in South India, Tamil: ரவிகே , Telugu: రవికె, Kannada: ರವಿಕೆ) is a midriff-baring blouse shell garment in the Indian sari costume worn in India, southern Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, and other countries where the sari is worn. It is also part of the ghagra choli costume of India. The choli is cut to fit tightly to the body and has short sleeves and a low neck. The choli is usually cropped, allowing exposure of the midriff and the navel; the cropped design is particularly well-suited for wear in the sultry South Asian summers

Rujukan : Choli dan Brassiere

Hahahaha.....(no pun intended)

24 August 2012

Sejak Bila Geng Rusila Ngam Dengan...

Hahahaha.... bhai .. gua nak tanya lu aaa... sejak biler plak geng Rusila ngan dengan CucuMatKilau... hahaha..... Lawak aaa... Sori aaa... Gua cukup kenal ngan blogger CucuMatKilau tue... hahaha... ini blogger yang nak jadi ahli politik... yang teringin nak jadi YB... yang maukan dirinya dicalonkan dalam PRU... jenis kaki mau jawatan jer... hahahaha

Sori aaa... gua takmo nak cari pasai ngan dier...cukup lar gua tau saper dier blogger CucuMatKilau tue... hahahaha....

Jadi... orang politik yang macam nih... gua tak heran sangat ngan komen dier... samer gak ngan Nasharuddin Mat Isa dan Hassan Ali.... hahaha.... samer gak ngan dua tiga ahli puak UG... yang jenis giler jawatan.... hahaha... ramai oooo sebenarnya....

Statement diorang tue biasalar... akan cari hits... statement cari makan... statement nak bagi diri dan muka kuar dalam paper... hahaha... statement nak bagi nampak diorang ader buat kerja... walhal kat dalam Parlimen atau DUN... tido jer semedang.... hahahaha... takder hasil... tapi mau imbuhan... aper daaaa....

Anyway... geng Rusila dah makin meracau dah nih... hahaha... artikel hari nih dah tak samer dengan semalam... semalam cakap lain.. hari nih cakap lain... minggu depan plak ntah lar... kalu sesapa rajin scroll baca semua artikel yang ditulis oleh geng Rusila tue... pasti boleh tangkap aper yang gua maksudkan... hahaha......

Orang cakap... biler panas hati... mula lar mencarut... memaki hamun... dan terlupa aper yang pernah dier sendirik katakan.... hahahaha.... lawak lar.... hahahaha.... ooops... gua tabley nak kutuk.. diorang nih maksum... dah hafaz Al Quran dan kitab kuning... hahahahahaha

PDRM Buat Lawak

Bhai.... Hahaha... Pandai yer PDRM kiter buat lawak... lawak mega pulak tue... hahaha....  Lu nak tau PDARM buat lawak mender? Hahaha... takkan lu tak tau bhai....

PDRM buat lawak biler mana tutup akses nak pi Dataran Merdeka... Mostly beberapa jalan utama menuju ker Dataran Merdeka ditutup kepada traffik bermula 27 Ogos 2012 nih.... hahaha... Alasan yang PDRM bagi aderlah...untuk tujuan persiapan, latihan dan sambutan sebenar Perhimpunan 55 Tahun Merdeka..... hahaha...

Nampak macam rasional kan.... hahaha.... tapi.... jeng.. jeng... jeng..... Lu jangan terlepas pandang bhai.... Sambutan dan perhimpunan 55 Tahun Merdeka nih sebenarnya akan dibuat dan dilaksanakan di Stadium Bukit Jalil la bhai... hahaha.... berapa belas kilometer dari Dataran Merdeka.... hahahaha

Hahahaha... giler aper... nak buat kat Bukit Jalil... tapi yang ditutup aderlah Dataran Merdeka..... hahaha... nampak sangat bengongnyer... hahaha... nampak sangat ader agendanyer... semua pasai ader NGO nak buat sambutan Janji Bersih kat Dataran Merdeka....

Hahaha.... wei PDRM.... cukup la memperbodohkan diri sendiri tue... biar lantak UMNO/BN jer yang bodoh....... buat malu jer la.... hahahahahahahahahahaha

Senang Kerja BN

Bhai.... cukup senang kerja BN la nih... bukan susah pon nak kekalkan kuasa.... cukup sahaja dengan menggunakan pengaruh UMNO untuk buat semua kerja kotor dier... hahaha... UMNO plak sebenarnya ramai pensimpati... (sympathizer) .... semua pensimpati ini memang satu kapla... satu tujuan diorang.... samer jer agenda diorang.... agenda diorang aderlah "Ketuanan Melayu" ...

UMNO selama nih selamat kerana dier memang mempergunakan agenda "Ketuanan Melayu" nih sampai tahap DEWA... hahaha... orang Melayu dimomokkan akan kehilangan kuasa... kehilangan pengaruh... kehilangan superioriti... semua mudah dilakukan dengan mencucuk jarum-jarum perkauman..

Macamlah Melayu nih senang sangat nak hilang kuasa.... hahaha... Aper guna ader Raja dan Sultan kalu Melayu senang nak hilang kuasa.... Atau ..... memang Raja dan Sultan sumer sudah kena beli oleh orang bukan Melayu..... hahahaha.... lelong... lelong.....

UMNO tau... kalu dier nak kekal selamat dan BN kekal memerintah.... aper yang dier perlukan aderlah dengan mencucuk jarum perkauman.... Cina, Melayu dan India.... dan itulah yang sedang UMNO mainkan.... kalu tidak camana boleh kuar statement dari Hassan Ali.... Ibrahim Ali.... Nasharuddin Mat Isa.... Karpal Singh.... Mansor Othman..... Hadi Awang... dan ramai lelain lagi.... hahahaha... semua tue aderlah mainan UMNO/BN jer tue..... dan  secara otomatiknyer... ramai ahli politik kat Malaysia nih jenis bangang.... jenis mudah kena main dek UMNO.... jenis mudah mengelejat dengan agenda UMNO... jenis yang tak dapat baca langkah UMNO....

Hahahaha... abis la... UMNO/BN menang lagi la PRU13 nih.... hahahaha.... HIDUP UMNO.... hahaha....

Kenaper la kiter selalu dapat pemimpin politik yang jenis bangang nih aaa.... agak-agaknyer ... diorang semua nih naik pasai ahli/penyokong/pengundi yang tahap lagi bangang kot..... pasai tue la diorang dapat naik.... jadi pimpinan...

Yer la... biasa yang bangang akan lantik sesiapa yang kurang bangang dari dier... hahahaha... pasai tue la kot....

23 August 2012

Serdak Jer Tinggal

Hahahaha... Dulu satu masa dulu... Time-time nih masa gua hidup bujang dan baru start kerja... Gua dah start cek dan semak aper kuih raya yang tinggal...

Mak gua dulu stokkan gua sikit kuih raya.. Biskut raya dan kek.. Jadi biler sen dah kering ... Gua pon tibai la kuih raya nih... Hahaha...

Tapi yang paling boring aderlah biler kuih semua serdak jer tinggal... Hahaha... Kuih bakar kalu cicah kopi sedap ooooo... Tapi kalu dah serdak jer tinggal... Nak buat camana... Hahaha

La nih itu sumer jadi kenangan jer la... Hahahaha..

Cuma gua nak tanya lu orang suner.. Serdak kuih lu orang buat aper aaaa... Buang dalam tong sampah atau masukkan dalam perut? Hahahaha

22 August 2012

E-Rup Sup

Satu jer yang gua nak komen pasai restoren yang gua jumpa ader 2 buah kat Kelantan masa gua balik dari Kawasan Parlimen Zulkifli Nordin semalam...

Restoren singgah E-Rup Sup yang menjanjikan hidangan sup paling marvelous katanyer la... Hahaha

Komen gua berbunyi begini.....

Kalu lu orang nak berniaga sup... Pastikan pelanggan tak perlu tunggu lebih setengah jam baru nak dapat sup yang di oder... sebab kalu dah sampai lebih setengah jam kena tunggu sup siap... Baik lu orang tak payah la nak berniaga sup... Takkan tak boleh nak prepared sup dari awal... Takkan biler orang order baru nak buat... Bengong aper.... Hahaha

Memang lawak la wei.... Buat malu kat pelanggan yang first time nak pekeba sup korang tue...

Tolong aaa belajor teknik bisnes restoren dari owner Mee Udang Sg Dua Pulau Pinang tue... Tak pon pi belajar ngan owner Mee Rebus Mastan Ghani Teluk Intan atau owner Nasi Ganja kat Ipoh tue.... Hahaha

Buat malu jer la..... Hahahahaha

What Say You

Hahaha... When MCA stressed their objection on HUDUD.... What say you Abdullah Sa'amah.... Hahaha... We really need your fatwa's...

Hahahaha... Speaking London lagi gua... Terlupa yang baru dua tiga hari gua dok tibai rendang daging rusa... Hahaha...

So ... Abdullah Sa'amah .... Biler lu mau kuarkan fatwa lagi aaa... Itu MCA dah kuar statement tue... Takkan lu senyap jer lepas dapat RM2 juta... Hahaha.. Itu sikit jer... Kalu dapat RM 2 bilion tue lagi la mantop... Hahaha

Lagi satu... Gua nak tunggu plak aper komen puak-puak UG pasai kenyataan MCA nih... Itu hari diorang tibai DAP jer... Kenaper puak UG nih lupakan pasai MCA... Ker ader deal kot ngan MCA .... Hahaha

Lagi satu... Mana pegi Hassan Ali... Dier dah murtad ker? Hahaha... sekor lagi si Zulkifli Nordin tue mana pergi... Senyap jer... Dah tersadai koma kat ICU ker... Hahaha ... Ibrahim Ali gua dah tau pasai aper dier takmo nak komen mender pasai MCA tue.... Dier taknak pi berjihad ngan MCA pasai... Pasai bini dier tak kasi..... Hahahahahahaha

Pro Ulama Pun Memfitnah?

Bhai.... Kalu UMNO, MCA, MIC dan sekutu-sekutunya termasuk para blogger pencacai tue gua tak terkezut pon diorang buat fitnah... Fitnah tue semua aderlah makanan harian diorang jer...

Tapi biler puak pro-ulama buat kerja yang samer.. Bila pro ulama pun memfitnah.... Gua tak tau la nak kata aper... Hahahaha..

Takkan la diorang yang pro ulama yang dah ditarbiah "kununnyer"... Yang dah selalu pi belajar agama... Baca kitab.. Hafaz ayat Al Quran.... Tapi boleh plak buat benda kerja memfitnah tue yang gua pelik tue... Hahaha

Tapi kalu dah sahsiah, akhlak dan adab kelaku selama nih baik dalam penulisan dalam blog, tindakan ala samseng dan sebagainyer dah teruk... Dan maybe lagi hampeh dari gerombolan pencacai UMNO... Nak buat camana kan... Hahaha

Yang lagi best tue... Bukan main bising pasai Karpal Singh... Tapi haram tak berani nak tegur Chia Soi Lek dan Donald Lim.... Takkan kuchut kot.. Takkan takder telor kot... Atau maybe pro ulama sayang kat MCA kot... Tapi benci DAP.... Hahahaha...

Gua berpandangan pro ulama nih cukup bagi sokongan padu kat Abdullah Sa'amah kot pasai takder satu komen puak pro ulama nih tentang fatwa Abdullah Sa'amah... Dan maybe lar diorang nih berada dibelakang tindakan Abdullah Sa'amah.... Hahahaha

21 August 2012

Negeri UG

Hahaha... Dari Terengganu... Gua bergerak pi beraya kat Negeri dibawah takluk JMF.... Alhamdulillah selamat perjalanan gua... Walaupun puak-puak dacing karat biru kat negeri JMF tue punya kempen yarabbi hebat masa jamuan hari raya kat rumah DO... Hahahaha ... Citer depa tentang DEWA tahap hebat bhai... Kira macam maksum la DEWA diorang tue... Gua sesaja jer kasi panas line masa berborak ngan diorang kat jamuan tue... Gua sajer je menyakat diorang bab plet keter dan hadiah rumah kat orang miskin.... Hahaha

Tapi dah nak buat camana... Dah di kg Pak Malau dan Sri Siantan tue macam tue.... Hahaha.... Lepas tue gua beraya kat Parlimen Sembrong (Hishamuddin Hussein)... Hahahaha ... Diorang kat sana tue memang taksub giler ngan dacing.... Hahaha

Lepas tue gua pi beraya romah sedara kat kawasan Chua Soi Lek ... Hahaha ... Pon situasinyer samer gak... Karat biru dan taksub mendewa... Hahahah... Gua plak bawak citer jahat kat diorang masa jamuan tue... Gua cakap... Amacam... Mau kasi anak Chua Soi Lek menang lagi ker PRU13 nih... Sedara mara yang karat biru dacing nih semua kata... Bagoosh aper BN memerintah... Hahaha... Pastue gua cakap... Eloklah... Sebab MCA dah kuarkan statement yang diorang akan tentang habis-habisan usaha nak jalankan Hudud nih... Ader la lu orang share saham akhirat gua cakap kat diorang... Hahaha... Terkedu diorang... Hahahaha

Semalam jem giler kat Kluang, Ayer Hitam dan jalan menghala ke Yong Peng... Tapi takper... Diorang sumer nak beraya...

Lepas selesai urusan jumpa keluarga kat Labis, Tenang dan Segamat... Gua shoot terus ke negeri UG... Penat ooi drive... Gua sampai di kawasan yang dikuasai oleh Zulkifli Nordin nih sebelum subuh... Total straight drivibg lebih 16 jam tanpa rehat tidur... Hahaha...

La nih ader jamuan hari raya kat sini... Rumah sedara... Diorang dok citer pasai Azizan Razak yang okeh... Aper lagi gua sakat la... Gua citer skit kat diorang pasai isu saham FGVH, KUIS dan tema hari kemerdekaan... Gua cucuk diorang pasai UG... Pandang semacam diorang kat gua... Hahaha

Ader satu pakcik tue cakap yang dier sokong PAS bekerjasama ngan UNNO... Boleh jalan HUDUD dier kata... Gua gelak jer... Pastue gua smash... Nak jalan hudud camana... MCA dah kuarkan statement yang diorang akan tentang HUDUD... Pakcik tue cuba nak tibai gua... Dier kata Karpal Singh tolak hudud... Gua cakap itu statement Karpal sengsorang jer... Bukan statement umum dari DAP... Tapi MCA dah kuatkan statement umum.. Hahaha

Pastue gua tibai balik... Takkan la Zulkifli Nordin tak dengar statement nih lagi... Takkan Hassan Ali belum dengar... Takkan Nasharuddin Mat Isa tak tau MCA buat statement macam nih... Err... Ibrahim Ali dan Ridhuan Tee Abdullah aper plak komen diorang... Hahahahaha...

Kuat betul lar pengaruh UG kat negeri UG nih.... Hahahaha

20 August 2012

Kan Gua Dah Kata

Hahaha... Puak Rusila mengamuk lagi biler diorang baca artikel kat blog gua awal pagi tadi... Hahaha... Siap perkataan carut marut memaki hamun menggunakan nama binatang lagie... Inilah contoh sahsiah dan akhlak terpuji puak Rusila nih... Hahaha.. Yer la... Diorang kan selalu ditarbiahkan okeh Hadi Awang.... Hahaha

Takper la... Nak buat camana... Sahsiah, akhlak dan adab kelaku diorang dah camnie... Agaknyer orang yang belajar tinggi agama "kununnyer" memang macam nih kot... Hahaha... Sahsiah, akhlak dan adab kelaku lagi teruk dan hina dari orang UMNO... Hahaha

Anyway... Diorang dah mengaku PAS Terengganu boleh menang besar sehingga boleh mengambilalih pemerintahan Negeri Terengganu tanpa sokongan penyokong/pendokong DAP, PKR DAN orang atas pagar... Cukup sahaja undi dari orang PAS dan orang Melayu...

Hahaha... Diorang nih lupa ker... Bahawa bukan semua orang Melayu sokong PAS dan nak undi PAS... Hahahahahaha...

Biaq pi kat depa bak kata orang utara.. Hahaha

Marah Betul

Bhai... Semalam... Berduyun-duyun panggilan tepon gua dapat... SMS lu jangdn citer la... Tak larat nak layan... Semuanyer penuh ngan nada marah... Marah kat gua pasai gua citer tentang Harun Taib...

Bhai.... gua tak memandang rendah ilmu agama yang Harun Taib tue ader... Even ilmu agama yang Hadi Awang dan Nik Aziz ader pon gua tak pandang rendah... Bab itu gua respek... Tapi biler bab maslahat umum, bab strategi politik, bab public relation... Yang itu yang gua pertikaikan...

Macam dalam kes Nasharuddin Mat Isa... Isunya pada gua bukan pasai dier bergambar dengan Najib Razak... Gua tak hal pon kalu bab tue.. Even kalu dier nak bergambar dengan DEWA kat Malaysia atau kat Arab Saudi tue pon gua takder hal...

Cuma... Cuma jangan ikut perangai DEWA ... Sebab perangai DEWA nih biasanyer macam cilanat... Bukan tak ader DEWA yang cuba untuk tidak memprojekkan dirinya menjadi DEWA... Tapi bilangannyer aderlah kecil... Atau kiter boleh klasifikasikan sebagai kes terpencil... Hahahaha

Bhai... Orang macam Nasharuddin Mat Isa nih... Biler dalam muktamar... Tambah lagi biler ader pemilihan... Diorang akan bawak watak lain... Tapi dalam masa lain... Dier bawak watak lain... Kat Muktamar.. Dierlah yang kuat menyokong tahalluf siyasi... Tapi sebenarnya itu semua lakonan semata-mata... Cuma untuk dapat perhatian dan sokongan para perwakilan... Masalahnyer ramai perwakilan nih kalu bab fekah nombor satu.. Tapi bilee kena bab siasah... Hancusss...

Sebab itu la dah lebih 50 tahun PAS asyik kena main dan kena kencing dek UMNO... Sebab ramai sangat pimpinan yang lembab pemikiran diorang kalu dalam bab siasah nih... Memang fail kalu bab pentadbiran negeri... Yer la... Diorang lebih tekankan kepada konsep wala' dan thiqah sampaikan takder langsung ahli yang berani nak menegur kalu pimpinan buat salah dalam mentadbir ...

Sebab itu lar biler bab pentadbiran siasah nih.. PAS memang hancur... Balik citer pasai peluang PAS kat Terengganu... Skrang nih rata-rata ingo yang gua dapat... PAS Terengganu macam tak mo bekerjasama ngan PKR dan DAP... Malah dalam bab penbahagian kerusi untuk PRU13... PAS Terengganu khabarnya siap kutuk PKR bahawa PKR tak perlulah nak letakkan calon di Terengganu pasai PKR tak kuat langsung...

Walhal... Kalu lah takder orang PKR, DAP dan yang atas pagar undi calon PAS itu hari... Diorang ingat Calon PAS boleh menang macam tue jer... Hahaha..

Yer la... PAS Terengganu nih terlebih konfiden... Takabbur... Hahaha... Takper... Kiter biarkan diorang takabbur terus macam nih... Diorang nih berlakon jer nak dapatkan sokongan lu orang sumer.. Walhal in realiti diorang kaa diorang tak maukan bantuan lu orang... Diorang kata cukip la undi orang Melayu untuk buat diorang menang...

Iniler sebenarnya sikap diorang PAS Terengganu... Kat depan cakap PAS For All... Tapi kat belakang... Diorang dah jadi sebijik macam UMNO... Memang patut pon diorang gunakan slogan PAS GANTI UMNO.... Hahaha

Aper pon.... Yang pasti.. Artikel hia semalam sudah sampai dalam perhatian ramai pimpinan PAS Terengganu... Bagooshla... Senang skit nak terdedahnyer puak-puak UG yang jadi pokke la nih...

19 August 2012

Sudah Kuchut Ka?

Hahaha... gua nak tanya nih... sudah kuchut ka? Tulur sudah tarak ka... sudah ilang ka... hahahaha... mana pegi sekor-sekor mangkuk ayun yang gua listkan kat bawah nih...

1. Abdullah Sa'amah
2. Mufti Pahang (Abdul Rahman Osman)
3. Hassan Ali
4. Zulkifli Nordin
5. Ibrahim Ali
6. Nasharuddin Mat Isa
7. Jamil Khir Baharom
8. Mashitah Ibrahim

Hahaha... mana pergi semua mangkuk-mangkuk nih.... takkan takmo nak komen mender pon... terutama sekali Abdullah Sa'amah... kan dier kata itu hari MCA bukan kafir harbi... hahaha.....

Pasai aper gua kata macam nih... cuba lu baca SINI...

Bekap Baik Punya...

Bhai... Orang marah kat Nasharuddin Mat Isa bukan pasai dier bergambor dengan Najib Razak... Tapi pasai peel, sikap dan statement dier yang nampak sangat lebih UMNO dari orang UMNO...

Pasai tue la orang marah... Pasai tue la blogger semua kecoh... Pasai tue la penyokong dan pendokong PAS rasa kecik hati.. Rasa bengang...

Sebab cara yang ditonjolkan oleh Nasharuddin Mat Isa... Sebijik cara dan stail puak UG... Dan memang pon puak UG dok bekap Nasharuddin Mat Isa..

Tapi paling gua tak larat nak gelak biler gua dapat tau Ketua Dewan Ulama PAS pon dok bekap Nasharuddin Mat Isa.... Hahahaha...

Harun Taib suruh ahli parti jangan cepat melatah pasai kes Nasharuddin Mat Isa nih... Hahaha... Statement yang gua daha jangka dah.... Hahahaha... Bekap kena baik la bhai... Ini aper yang dibuat aderlah bekap baik punya...

Jamuan Raya

Pergh.. Tadi baru je balik daripada beraya kat rumah DO dan pegawai JMF... Hahaha... Ader soto ayam... Lontong... Rendang daging lembu dan satay .... Best oooo

Sebulan posa kurangkan berat badan... Tapi abis semua penat lelah tue dalam masa sehari...

Cuma satu jer tak tahan tue... Kat sini semua orang bergebang pasai kebaikan dan hormat DEWA.. Nak termuntah gua... Hahaha

PAS Ganti UMNO

Nak ganti boleh... Tapi perangai, akhlak, sahsiah, adab kelaku dan sebagainya tabley serupa sebijik sebuntat macam orang UMNO...

Ingatan buat puak-puak yang konon pro-ulama... Tapi sahsiah, akhlak, adab kelaku dan perangai lagi teruk dari puak yang pro-umno.... Hahaha


1 Syawal gua dah bantai puak-puak Rusila nih.... Hahahaha...

Ayoyo.... Sedihnya Raya...

Tak tau nak kata aper... Why is it that Liverpool never walk alone? Because they always need a shoulder to cry on.

18 August 2012

Punyalah Terdesak...

Hahaha... Punya la terdesak untuk memulihkan imej PDRM yang dah tercalar teruk masa BERSIH 3.0 pasai belasah orang awam macam dah dirasuk hantu atau jin... Jadi... Terpaksalah keluarkan satu iklan tv yang memaparkan PDRM prihatin.... Hahahaha

Tadi sejurus selesai perutusan Hari Raya dari Najib Razak dan keluarga serta Muhyiddin Yassin dan wife... Tetiba jer ader satu iklan khas yang memaparkan imej "baik" PDRM... Lakonan Fahrin Ahmad kat dalam TV3... Hahahaha...

Dalam iklan tue dipaparkan bahawa anggota PDRM memang baik dan prihatin terhadap rakyat marhaen...

Walhal senario yang semua dapat lohat dalam YouTube... Anggota PDRM bertindak macam kerasukan hantu atau jin... Hahahaha

Aper pon... Imej dah teruk bhai... Yak payah la nak cover-up macam bagoosh.... Gua tak kata la semua anggota PDRM macam siot... Tapi orang kata kalu ikut nisbah tue .... 8 yang macam kerasukan hantu atau jim manakala yang okeh cuma 2 jer.... Hahahaha

Marah lagi lar anggota PDRM ngan gua nih... Hangin lagi lar diorang... Hahaha... Nak buat camana... Itu realitinyer bhai... Hahahaha

Jangan Risau

Bhai... Lu jangan risau... Nasharuddin Mat Isa nampaknyer pon dah konpiden nak masuk Mahkamah... Ader chan la UMNO akan amik kesempatan canangkan hebat-hebat kat Utusan Malaysia...

Nasharuddin Mat Isa pon nak takut aper.. Ramai benar puak UG dalam PAS yang akan bantu dier... Stakat koa Mahkamah tue.. UMNO boleh tolong setelkan... Aper ader hal...

Tapi satu statement Nasharuddin Mat Isa yang gua paling tak tahan... Bilermana dier kata "Menolak sebahagian daripada Islam bernakna menolak Islam"... Statement nih dier cakap kat depan wartawan Sinar Harian..

Dan gua pasti Karpal Singh akan gunakan point tue untuk kenakan balik kat Nasharuddin Mat Isa...

Kiter semua tau yang Karpal Singh tue aderlah bukan Islam.. dan dier tak beriman dengan Al Quran... Jadi memang la orang bukan Islam akan menolak Islam... Kalu dier tak tolak Islam maknanyer dier beriman la... Dier Islam la... Hahaha

Persoalan sekarang nih... Kenaper statement tue Nasharuddin Mat Isa tak tujukan kat UMNO... Dimana dari dulu lagi UMNO kuat menolak undang-undang Allah Taala... Jadi kalu itu macham la feel UMNO... Maknanyer statement tue kena benar la ngan UMNO...

Hahaha... Tapi aper pon.. Puak UG akan bekap Nasharuddin Mat Isa... Dan pastinya puak UG akan berkeras mendesak PAS keluar dari Pakatan Rakyat semata-mata kerana saman Karpal Singh terhadap Nasharuddin Mat Isa...

Aper pon.. Gua cukup setuju ngan artikel Yong di ( http://yongsukakuning.blogspot.com/2012/08/the-plot-thickenskarpal-singh-vs.html?m=1 ) dimana walau aper pon keputusan Mahkamah... Nasharuddin Mat Isa akan kalah... Nak buat camana... Hahaha

Lemang Naik Harga

Tadi den poie survery-survey lomang kek daerah tompat tinggalnyo Sri Siantan... Ala... Omak Sri Mersing tu la... Tapi den tokojut bona...

Iyolah... Kek kampung den murah jo rege lomang nih... Tapi kek sini... Rege lomah dah jadi macam komersial la pulak...

Tak tergamak dek nak boie... Iyolah... Udah rege RM15 sebatang... Itu pon kocik jo... Bukannyo godang ... Hampeh...

Kalo kek Pilah tue... Tak sampai RM5 sebatang... Gilo aih ... Nih buluh lomang ko apo.... Hahaha

Mampuih... Tau la GDP meningkat poie 5.4% ... Tapi takkan la harga lomang pon naik samo... Hahahaha....

Alamat tak meraso la den lomang rayo kali nih... Hahaha

Apa Itu UG - Sambungan

Dari sehari ker sehari makin terdedahlah agenda dan perjuangan kumpulan UG didalam PAS... Bilangan mereka semakin hari semakin bertambah dalam diam. Bagooshlah....

Kumpulan UG nih kononnya membawa PAS kembali kepada asal... Dimana PAS boleh berkuasa dan memerintah tanpa bantuan dari parti lain... Dimana hanya dengan bekerjasama dengan UMNO sahaja boleh menyebabkan Melayu Islam berkuasa dan seterusnya membolehkan PAS memaksa UMNO untuk melaksanakan Hudud...

Mereka menolak sama sekali Pakatan Rakyat atas alasan kononnya dengan bekerjasama dalam Pakatan Rakyat mereka menggadaikan aqidah dan perjuangan PAS... Dengan bekerjasama dengan Pakatan Rakyat akan menyebabkan mereka diperkudakan oleh DAP...

Malah mereka beranggapan bahawa haram bekerjasama dengan DAP atas dasar kononnya DAP adalah parti Kafir Harbi... Nada yang disuarakan oleh mereka nampaknya seiring dengan nada UMNO... Bukan setakat seiring tapi seperti UMNO yang bercakap melalui lidah PAS...

Walaupun setiap kali muktamar.. Mereka akan berpura-pura menyokong dan mendokong tahalluf siyasi dan Pakatan Rakyat... Tetapi sebenarnya semua itu adalah wayang semata-mata.. Malah bila ketuanya cuba ditanya soalan berkaitan dengan isu berpura-pura dihadapan perwakilan muktamar... Ketuanya pula mencari jalan untuk mengelak dari menjawap persoalan yang dilontarkan... Sikap seperti ini memanglah dijangka...

Kumpulan UG ini juga cukup hebat menggunakan konsep wala' dan thiqah dalam usaha mereka menyekat daripada ditanya soalan kenapa sikap mereka berpura-pura bila dihadapan ahli PAS dan juga bila berhadapan dengan rakan-rakan kerjasama dalam Pakatan Rakyat...

Mereka amat kuat memegang fahaman bahawa biarlah PAS kalah sekalipun dan tidak dapat memerintah, namun bekerjasama dengan parti lain selain dari UMNO sama sekali tidak patut berlaku...

Mereka sebenarnya lupa bahawa jika PAS kekal berjalan bersendirian... Pastinya PAS tidak mampu untuk menjadi pemerintah dengan menang majoriti UNDI dalam pilihanraya... Jika PAS tidak berkuasa... Bagaimana PAS nak mengusahakan undang-undang Allah Taala daripada dikuatkuasakan...

Kumpulan UG ini cukup sombong bilamana mendakwa bahawa mereka tidak langsung memerlukan undi daripada rakyat yang bukan beragama Islam dan bukan Melayu... Malah mereka dengan bongkaknya mengatakan cukup sahaja undi dari orang Melayu yang akan memenangkan mereka....

Tapi mereka terlupa bahawa bukan semua orang Melayu akan menyokong PAS... Ramai juga orang Melayu yang akan menyokong dan mengundi UMNO... Mereka terlupa agaknya perkara ini atau mereka buat-buat lupa...

Apa-apa pun... Itulah dia kumpulan UG yang cukup kuat pengaruhnya didalam PAS Terengganu, Kedah dan kini sedang mengukuhkan asas mereka didalam PAS Kelantan... Kita biarkan saja lah ya.... Biarlah mereka dengan sikap sombong dan berpura-pura mereka ... Biarlah mereka terus menipu ahli PAS yang ramai lurus bendul... Nak buat camana... Ahli PAS telah diajar untuk wala' dan thiqah atas arahan pimpinan... Walaupun pimpinan tersebut berpura-pura menyokong Pakatan Rakyat...

Kasihan bila melihatkan ahli PAS diperbodohkan sekian lama... Semuanya takut nak bersuara... Sebab kumpulan UG didokongi oleh puak-puak "alim ulama" ... Sedangkan ahli biasa dikatakan tidak banyak ilmu agama....

Hahahaha... Teruskanlah agenda UG ...teruskanlah menipu ahli PAS dan Pakatan Rakyat....

17 August 2012

Abislah Gua...

Bhai... Gua dah dua malam nih lepak kat negeri yang JMF kongker... Maknernyer biler-biler maser jer puak-puak JMF nih boleh kepong rumah pak mertua gua dan lanyak gua... Hahahaha... Sebab gua dapat tau diorang cukup hangin dengan gua.... Cukup menyampah dengan gua... Hahahaha...

Gua paham perasaan puak JMF noh ... Yer la... Pada diorang nih... Mereka cukup sanjung dan jaga DEWA.... Mana taknyer ... Kalu DEWA bubarkan JMF nih... Maner depa nak cari makan... Takkan nak jadi guard... Takkan nak jadi bonzer... Takkan nak jadi gengster bagi pihak along plak... Hahahaha....

Abis la gua... Kat negeri dimana Bentayan kena belasah nih... Kat mana Bentayan kena halau nih... Diotang penduduk kampung semua taat dan hormatkan DEWA... Depa taksub kat DEWA... Depa sanjung DEWA...

Dan kat negeri ini gak... Walaupun ketua kampung korup... Rasuah... Salahguna kuasa... Tapi masih lagi penduduk kampung sanjung dan hormatkan ketua kampung... Sebab ketua kampung berparti biru gelap.... Hahaha... Macam haram kan... Hahaha

Aper pon... Satu jer gua nak nasihatkan puak JMF nih... Lu orang jangan jadi samseng taik kucing macam Geng Rusila... Jangan bhai... Lu orang jangan buat lawak macam tue... Hahaha...

Geng Rusila tue kepoh dan brani kat kawasan Rusila jer... Lu orang Geng JMF mana boleh camtue... Lu orang mesti lagi brani... Boleh cover 1Malaya... Hahahaha... Jangan buat malu bhai... Tolong aaa... Jangan buat malu...

Pergh... Karat biru gelap betul lar rakyat di negeri Pak Malau nih.... Hahahahahahaha.... Abislah gua....

Semakin Panas....

Hahaha... Puak yang kuat membekap UG kini sedang dalam mode bekap tahap dewa... Diorang skrang nih semakin panas ... Panas hati, kepala dan punggung.... Hahaha... Lantak pi kat diorang.... Hahahaha...

Diorang cukup marah biler ahli/penyokong/pendokong PAS semua tidak bersetuju dengan Nasharuddin Mat Isa... Malah diorang kini sedang mengaturkan agenda mereka untuk menyelamatkan Nasharuddin Mat Isa...

Yang lagi lawak tue... Walaupun diorang membaca artikel bersiri gua yang bertajuk "Pengalaman Gua Dengan Gereja" ... Tapi rupanyer mereka membaca tanpa menggunakan akal... Mereka nampaknyer menggunakan kepala lutut dalam mentafsir dan menterjemah isi sebenar disebalik artikel tersebut..

Yer la... Diorang nih tinggi ilmu agama katanyer bhai... Samer macam Nasharuddin Mat Isa... Malah semua penyokong dan pendokong UG mendabik dada bahawa mereka lebih tahu ilmu Islam berbanding orang lain...

Hahaha... Puak-puak UG nih akan kekal macam nih.. Tak boleh dah nak dibentuk... Tabley dah nak ditarbiahkan... Mindset diorang dah tertutup... Nak buat camana... Kesian.... Hahaha

Tapi.. Kiter tau agenda diorang... Halatuju diorang... Aper yang diorang nak buat... Siapa ketua dier... Dan siapa pula yang asyik bekap diorang... Hahaha... Teruskanlah...

Kalu lu baca diorang punya ulasan... Lu mesti boleh faham aper yang gua maksudkan.. Tapi takper la... Kiter biarkan sahaja kat diorang...

Sebaik-baik diorang merancang, Allah lagilah Maha Merancang... Dan Allah aderlah sebaik-baik perancang...

P/S: semua artikel yang ditulis masa cuti Eid ul Fitr dilakukan dengan menggunakan telefon cap ayam buatan syarikat "Steve Kerja" milik gua yang berpaksikan 3G.... Jadi maybe banyak komen lambat sikit nak diapprove untuk diterbitkan.... Hahaha

Dah Nak Skor Gol

Bhai.. aper lagi yang mampu kiter katakan.... Dalam keadaan kiter berpeluang dah nak skor gol.. Ader plak player dalam team kiter yang buat taik...

Boleh plak bagi peluang team lawan dapat penalti kick... amender la.. susah kalu dapat player macam "nokhorom" nih... Penat aaaa...

Kalu ikutkan... Kiter dah lead perlawanan bola tue... Tapi pasai ader player yang skrang nih dibangki simpanan buat taik.. Peluang sudah ilang.... Hampeh tul lar...

So.... Skrang nih kiter nak buat aper ngan player nih.. Nak terus kekalkan kat bangku simpanan ker atau terus buang jer daripada team...

Terpulang la kat player yang lain... Kat penyokong... Kat peminat... Kat ketua pasukan .. Dan jugak kat jurulatih...

Lu orang paham tak ayat metaforea gua kali nih.... Hahaha

Bekap Kuat

Pergh.... Macam mana la puak-puak UG nak mampus... Nak ditendabg keluar dari PAS.... Susah bhai... Semua sebab penyokong UG nih dah cukup ramai ... Pastue dah bertapak kat semua level dalam PAS... Peringkat cawangan... Kawasan ... Dan pusat.... Sampaikan kat Majlis Syura pon ader orang dier...

Pasai itu lar gua tak terkejut kalu Nasharuddin Mat Isa tak kena apa-aper tindakan... Dulu masa Hassan Ali kena tue pun pasai orang dah malu alah ... Tak dipecat kalu akan masak nanti....

Pasai itu lah patutnyer masa Hassan Ali kena itu hari ... Nasharuddin Mat Isa pon patut kena gak... Tapi dier bijak melepaskan dirinyer... Dier terselamat... Bekap dier ramai... Bekap kuat bhai...

Jadinyer ... Lu orang tengoklah nanti biler makin banyak orang akan bekap Nasharuddin Mat Isa nih... Macam-macam teknik akan diorang buat... Janji geng UG diorang selamat...

Hahaha....

16 August 2012

Kajang Pak Malau...

Kajang Pak Malau Kajang Berlipat
Kajang Saya Mengkuang Layu

Dagang Pak Malau Dagang Bertempat
Dagang Saya Menumpang Lalu

Hahahaha.... Gua on da way balik ker Mersing... Balik ker rumah pak mertua... Hahahaha...

Dari Pahang ke Mersing... Umpama Bentayan menyusur tepian laut untuk ke Mersing... Asal Bentayan dari Terengganu... Hahahaha....

Selamat Menyambut Eid ul Fitr.... Dari gua sekeluarga kepada semua pengunjung blog ini... Tak kira kawan mahupun lawan....

Maaf zahir sahaja aaa... Batin takder kena mengena dengan ini cerita.. Hahaha

Statement Itu

Hahaha... Bhai... Kalu lu nak tau.. Statement yang Nasharuddin Mat Isa cakapkan petang tadi tue samer sebijik ngan aper yang Hassan Ali selalu cakap.... "Saya tidak berniat untuk masuk UMNO"... Hahahaha

Macam hampeh kan...

Aper daa.... Tak abis-abis lagi nak buat cover-up... Hahahaha... Siap cakap saudara seagama.. Saudara seiman... Hahaha... Macam hampeh...

Dalam pada tue boleh plak suruh PAS bubarkan perjanjian dengan Pakatan Rakyat... Hahahaha...

Udahler Nasha ooi... Orang sumer sudah tarak percaya apa lu cakap.. Hahaha.. Statement sebijik sebuntat geng UG... Hahahaha..

15 August 2012

Apa Itu Puak UG?

Bhai... nih gua nak singkap satu sejarah ... sejarah yang lama... berakar umbi sejak dari awal penubuhan PAS lagi... benda nih sebenarnya dah lama... cuma dari masa ke semasa ianya diperbaharui dengan iltizam dan semangat yang tinggi oleh pengamalnya yang semakin hari semakin ramai....

Mereka-mereka ini telah diindoktrinasikan dengan satu semangat... semangat keMelayuan... semangat ketuanan Melayu.... semangat bangsa.... dimana mereka menggunakan agama sebagai satu cover-up atas semangat keMelayuan dan ketuanan Melayu yang mereka amalkan dan bawa...

Pada asasnya ... sememangnya adalah baik untuk mengasimilasikan semangat Melayu... kerana pada asalnya.. tanah ini Tanah Melayu...  tapi...itulah dia... Melayu kekal sebagai Melayu... walaupun bergudang-gudang kitab dibaca dan dihafaz... hasilnya kekal macam tue jugak... tak berubah...


Mereka-mereka inilah yang pada asalnya telah berusaha mencari jalan untuk bekerjasama dengan UMNO .... sejak awal lagie... walaupun telah berkali-kali dipermainkan oleh UMNO... tapi mereka-mereka ini masih tak sedar diri... masih sanggup dipermainkan... masih sanggup diperdajalkan... asalkan Melayu bersatu... pada mereka ... jika Melayu bersatu .... semua masalah akan selesai... even isu Hudud pon boleh dilaksanakan.... Wei... gua nak ingatkan lu... kalu pon UMNO dan PAS bergabung bersama... UMNO akan pasti dan kekal pasti tidak akan menerima Hudud sebagai satu agenda nasional...

UMNO akan cari jalan untuk menggagalkan Hudud... Sebab... sejak dulu lagi... dan pastinya sampai biler-biler (melainkan dengan takdir dari Allah Taala) ... UMNO tidak akan bersedia untuk melaksanakan Hudud.... macam-macam la alasannyer yang akan diorang buat.... walaupun 99% kerusi parlimen dimenangi oleh UMNO dan PAS dalam satu kerjasama... UMNO tak akan ubah perlembaaan untuk jalankan Hudud...

Tapi.. puak-puak dalam PAS nih... puak-puak yang suka dan gemar bekerjasama dengan UMNO atas dasar keMelayuan .. pastinya tidak akan mampu untuk memaksa UMNO mengubah dasar perlembagaan untuk Hudud...  Puak-puak ini setelah dipermainkan oleh UMNO... akan bertindak berpisah dari UMNO... tapi untuk jangkamasa yang sementara.... selang beberapa tahun... akan ader balik usaha mereka ini untuk bekerjasama dengan UMNO atas dasar Melayu-Melayu.....

Lanchow la..... Benda bodoh macam nih .... orang biasa pon dah boleh baca... tapi biler orang biasa bising dan kecoh .... puak-puak dalam PAS nih akan mengamuk.. akan marah.. dan akan mencaci maki orang-orang biasa nih... alasan yang puak-puak dalam PAS nih akan bagi aderlah seperti "itu lar tak mau pi kelas pentarbiahan" .... sikit-sikit bawah hujah agama la konon... yang suruh bersatu padu...

Tapi puak-puak dalam PAS nih sebenarnya memang bangang.... walaupun bergudang-gudang kitab dibaca dan dihafaz... tapi... masih lagi buta hati... buta makrifat.. dan buta hakikat..... sampaikan senang sangat diperdayakan oleh UMNO atas dasar kerjasama.... Mereka ini sanggup mengambil tindakan untuk mengasingkan PAS menjadi bersendirian... jika ahli PAS lain tidak mahukan berkerjasama dengan UMNO....

Hari-hari mereka ini pong pang pong pang bercerita pasai Hudud... tapi langsung takder usaha untuk menjadikan ianya kenyataan... alasan diorang... hanya dengan bekerjasama dengan UMNO sahaja Hudud dapat dilaksanakan.... sedangkan pada hakikat..UMNO tidak akan mahu jalankan Hudud.... Sedangkan parti lain (DAP dan PKR) mungkin boleh dibentuk dan diusahakan agar dapat menjalankan Hudud secara berperingkat.....

Tapi itu lar.... PAS ... susah nak cakap banyak kalu lu bukan Ulama.... hahaha.... .... dan mereka-mereka inilah puak UG... geng Kerajaan Perpaduan... walau macam mana dicantas pon... tetap akan tumbuh... pelik... nak kena cari racun Round-Up kot.... hahaha....

Jadi... kalu lu paham isu nih... lu tau ... kat mana punca masalah.....

Lebih Sudu Dari Kuah

Bhai.... dulu ader satu mamat nih masa krisis perlembagaan dan undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan tengah kelam kabut.... dier la yang lebih sudu dari kuah... langsung tak guna pakai skop undang-undang.. malah yang legitimate pun dibiarkan dilacurkan...

Sampaikan boleh plak dihalang nak masuk Dewan Undangan Negeri... siap pintu ditutup... err... arahan dari saper aaa yang boleh suruh tutup pintu nih... sampaikan boleh plak Polis masuk dalam DUN... pelik... masa tue arahan kalu tak dari Speaker... mesti Setiausaha DUN....

Sebab orang lain tabley campur urusan DUN... tapikan... masa tue mamat nih kalu lu orang ingat lagi... peranan dier... pergh... hebat....

La nih... konon pasai dier dah masuk PAS... dah join PAS... so ... kira dah jadi bersih la yer... pergh... ingat orang boleh lupa ker peranan dier... Skarang biler ditanya... dier kata ader arahan dari atas... arahan dari saper... arahan dari Syaitan ker.... sebab bos dier aderlah MB... maknanyer mestilah arahan dier datang dari MB Nizar masa tue..

Kalu MB Nizar tak bagi arahan... dan Speaker Sivakumar tak bagi arahan.... semua arahan yang dier kata dier ditekan untuk laksanakan tue datang dari saper.... hahaha.... tak payah la nak menipu bhai oooi... tak payah la nak cover-up.... tak payah la nak tunjuk baik... tak payah la nak tunjuk yang lu dimangsakan.... cheyy.... kitorang sumer tarak percaya la....

Tak kisah la lu nak junjung Al Quran ker aper ker.... benda dah jadi sejarah... semua orang tahu peranan lu... dan semua orang ingat... lu tak payah la nak belit-belit cerita kononnyer lu jadi mangsa... lu ditekan... lu malu dengan jiran-jiran... semua skrip tue kitorang dah biasa dengar.. dah khatam.... boleh blah lar....

Poodah la lu Abdullah Antong.....

Blogger Cakap Merapu Setelah Dibeli

Hahaha.... Semenjak dua menjak nih... Setelah kena beli... Setelah dapat pingat... Penulisan dalam blog pon sudah tak serupa dulu... Hahaha... Yer la dulu indipenden... La nih sudah kena ikat tulur dier... Hahahaha

Dulu bukan main citer pasai Freedom of Speech... Itu masa belum kena beli lar... Masa belum dapat pingat... Masa lepas kena pecat dan buang dari kerja... Hahaha... Itu masa takder kerja...

La nih biler dah dapat balik jawatan... Biler dah dapat sen... Biler dah dapat pingat mender... Biler dah kena beli... Cakap pon sudah terbalik...

Skarang kalu sudah sokong dengan undang-undang nak sekat Freedom Of Speech... Memang sudah sokong abis tue.. Siap bekap lagi ader la... Hahaha

Dulu masa kena saman... Bukan main bising pasai Freedom Of Speech... Pasai wistleblower... yer la... Masa rue dier fikir dier la master of wistleblower... Hari-hari dedahkan itu ini..

La nih sokong plak akta yang mengekang dan cuba untuk menjahanamkan wistleblower... Malah skrang sedang mendefendkan Seksyen 114A Akta Keterangan 1950...

Aper la si Rocky Bru nih... Nampak sangat la jenis mudah kena beli... Nampak sangat jenis tabley pakai punya worang... Nampak sangat lar jenis tunggu sen masuk.. Hahaha...

Teruskanlah RockyBru ooi... La nih orang sumer dah tak percaya dah aprr lu tulis... Sebab semua orang dah tau yang setiap penulisan lu tue sudah kena beli... Hahaha... Orang sumet fah tak respek sama lu dah... Hahaha... Tak kemana jenis orang macam nih... Samer macam Kickdefella.. Takder istiqamah... Jenis kebuloq duit jer... Hahaha

So skrang nih.. Lu kena provekan kat kitorang sumer yang lu takder kena beli... Sebab kalu ikut Seksyen 114A tue ... Keperluan untuk mengesahkan sesuatu itu bukan pada kitorang.. Tapi pada diri lu... Lu kena buktikan bhai... Hahaha...

Sokong lagi Seksyen114A ... Kan dah kena kat lu balik... Hahahahaha

Mengamuk Lagi Lar...

Hahaha... Lepas nih kiter semua ader chan la nak tengok puak-puak UG mengamuk lagi lar.. Mesti mengamuk sakan punya ... Mesti akan salahkan PAS Reform... Hahaha

Kalu korang sumer nak tau lar... Sebenornyer UMNO bukanlah satu-satu parti perkauman Melayu yang ader dalam Malaysia nih... UMNO walaupun dier nampak sempit perkauman dier... Tapi... Dier bagi chan gak cina macam Ridhuan Tee dan mamak macam si Merican ker Naina ker join UMNO..

Once dah join UMNO... Diorang nih akan jadi lebih Melayu daripada orang Melayu.... Hahahaha

Tapi sebenornya PAS pun kuat perkauman Melayu nyer.. Malah PAS Terengganu (Geng Rusila) lagi karat perkaumannyer... Pada mereka Melayu lagi utama... Hahaha... Pasai itu lar diorang pon ader pandang serong kat muslim lain yang bukan Melayu... Hahahaha..

Pasai tue la... Yang paling kuat mempertahankan ketuanan Melayu dan kesultanan nih memang datang dari puak-puak ini... Dan diorang nih langsung tak mahu terima perubahan kearah kebaikan... Taksub mendewa... Hahaha... Nak buat camana... Diorang dulu mengaji kitab yang katakan bahawa Allah turunkan manusia ke bumi ini untuk menjadi raja-raja... Hahahaha

Bukannyer Allah turunkan manusia ke muka bumi ini untuk menjadi Khalifah.... Hahaha... Raja dan Khalifah ader banyak bezanyer... Tapi yer la.. Puak-puak pentaksub nih mana tau nak bezakan... Sebab itulah diorang rasa perlu PAS bergabung dengan UMNO atas dasar ketuanan Melayu...

Tak percaya... Tanya lar Hassan Ali, Nasharuddin Mat Isa, Hadi Awang, Azizan Razak, Harun Din dan ramai lagi... Hahahaha

P/S .... Mesti ader yang kata gua buat fitnah dalam bulan posa nih... Hahaha... Sebelum nak tuduh gua... Cuba tanya Hadi Awang dulu... Betul dak aper yang gua cakapkan nih... Mesti dier kata tak betul... Tapi banyak tindakan dier menceritakan sebaliknyer.... Hahahaha

Jangan Pecat Nasharuddin Mat Isa

Gua nasihatkan Pemuda PAS Kelantan... tolong jangan suruh PAS Pusat amik tindakan ker... jangan la suruh Nasharuddin Mat Isa tue letak jawatan ker.... jangan la pecat Nasharuddin Mat Isa...

Nanti kalu lu orang memandai-mandai suruh pecat.... susah la lu orang nanti... mesti geng-geng PAS Terengganu akan marah dan mengamuk samer lu orang... Yer la... Ulama jangan dilawan bhai... lu saper... Nasharuddin Mat Isa tue puak ulama tue... mana boleh lawan ulama...

Nasharuddin Mat Isa tue dah banyak hafaz kitab-kitab.... Kalu dier mengajak PAS untuk Kerajaan Perpaduan ker... UG ker... semuanya pasai dier dah kaji sebaiknyer dalam kitab-kitab tue... Puak PAS Terengganu wala ngan ulama bhai... lu orang jangan cari pasai...

Ulama macam Nasharuddin Mat Isa nih berpandangan jauh... dier nampak masa depan... dier kasyaf la bhai..... sebab itu biler ulama macam nih ajak kepada UG... kiter semua kena ikut... kena wala' ...sebab tabley la nak lawan ulama....

Kan puak-puak PAS Terengganu (Geng Rusila) selalu cakap... jangan lawan ulama... lu semua ilmu maner ader cukup lagi... Geng Rusila nih yang rapat dengan ulama nih dah abis baca kitab dah.. dah selalu ditarbiahkan.. dah selalu dengar tazkirah.... lu orang Pemuda PAS Kelantan tarbiah pon ntah kemana perginyer...tambah plak la nih lu orang Pemuda PAS Kelantan dok ikut bebudak geng jari bersilang mintak royalti.... lu orang nih dah jauh dari kepimpinan ulama la bhai...

Khak Ptuih....

Perkongsian Ilmu

Perkongsian ilmu moga Allah Taala merahmati dan mengampunkan dosa kita semua... Ameen...


Anime Masa Kecik-Kecik Dulu

Pergh... nostalgia bhai... nostalgia.. masa gua kecik-kecik dulu... dalam tahun 70'an.... selain dari citer Oturuman (Ultraman), Combat.... gua sempat gak layan citer Tempe Asoka nih.... Nama sebenor robot nih aderlah Blocker Gundan IV Machine Blaster.... hahaha

Nih ader saper ntah upload kat Youtube citer nih... masa nih TV masih hitam putih lagie... hahaha

13 August 2012

Melayu

Bhai.... gua nak story lu satu mender....  Gua tetap berpegang kepada tiada manusia yang lebih awal dari Nabi Adam... takder manusia zaman batu ker... manusia zaman besi.. atau aper-aper sahaja... Semua spesis manusia berasal dari Nabi Adam A.S..... Nabi Adam A.S datang kedunia nih lengkap dengan segala macam ilmu.. lengkap berpakaian... dan cukup segala sifat ketamadunan...  dan gua menolak sama sekali teori keujudan manusia zaman batu... zaman neolitik... zaman logam dan sebagainya.... sebab ianya bercanggah dengan sifat Allah yang menurunkan Nabi Adam A.S dengan selengkapnya... Mustahil untuk Allah menciptakan Nabi Adam tanpa berpakaian... tidak berilmu bertukang.. tidak berilmu membuat kasut.. tidak berilmu membaca dan menulis.... so... orang zaman batu dan sebagainya memang satu benda yang tak logik.. sebab bercanggah .....

Selepas anak-anak Nabi Adam beranak pinak... mulalah datang Azazil dengan serunainya... dengan serunai ini Azazil menjinakkan anak-anak Nabi Adam kepada kekufuran... dan yang mana dah kufur tue.. makin berpindah jauh dari Nabi Adam...dengan itu masyarakat berkembang dan bergerak jauh daripada ketamadunan...

Yang mana dah jauh dari Nabi Adam... maka berkuranglah ketamadunan mereka... mereka menjadi seperti orang yang tidak berilmu... menjadi orang gasar ... tools dan peralatan tidak ada... jadi mereka menggunakan batu, kayu dan sebagainya dan diolah sebaik mungkin... itulah yang kita jumpa skrang nih dan kita kenali sebagai orang zaman batu...

Lagi jauh mereka berada dari Nabi Adam... makin kurang mereka tunduk kepada Allah Taala... sebab itulah Allah Taala menurunkan Rasul-Rasul dan Nabi-Nabi kepada kaum-kaum itu.... malah kalu diikutkan daripada apa yang kita tau... bilangan Nabi ader 24 ribu orang... pergh.. banyak tue... dan semuanya tersebar diseluruh pelusuk dunia...

Orang Melayu asalnya terbahagi kepada dua... Melayu Proto dan Melayu Deutero ..... Melayu Proto boleh dikenali sebagai Melayu Asli (Semang, Jakun, Semelai dan sebagainya)... mereka ini sebenarnya aderlah penduduk asal yang dibentuk daripada penghijrahan manusia awal yang berpisah jauh dari Nabi Adam... Mostly mengamalkan Paganisma dan Animisme ... walaupun ader kemungkinan sebilangan kecil daripada mereka ini masih mengamalkan ajaran Nabi Adam... Contoh terbaik penempatan orang-orang yang mengamalkan Paganism di Tanah Melayu ini aderlah di kawasan Terachi, Negeri Sembilan

Melayu Proto ini kemudiannya tertinggal kebelakang bilamana penghijrahan besar Melayu Deutero dari Yunnan, Asia Tengah dan Khmer (Kembayat Nagara)... Datangnya mereka ini membawa bersama ketamadunan yang telah dikembangkan... walaupun begitu.. mereka membawa ajaran Animisme yang berpaksikan kepada Hinduism dan Buddhism ... namun... mengikut sejarah... ada sahabat Rasulullah telah sampai ke kawasan sebelah sini membawa risalah Islam....

Jadi.... Orang Melayu asalnya memang beragama paganisma, animisme, Hinduism dan Buddhism... cuma setelah datangnya pengaruh Islam dari pendakwah yang datang dari Kerajaan Islam di India, Kerajaan Islam di China dan Kerajaan Islam di Acheh/Pasai... barulah Islam berkembang di sini....

Kesimpulannya... janganlah terkejut jika mana masih ramai lagi orang Melayu yang mengaku diri mereka Islam tetapi masih mengamal Paganisma, Animisme, Hindusm dan Buddhism. Susah nak ubah mereka-mereka nih...  aper yang pasti.... sikap dan perangai orang Melayu hari ini telah dibentuk lebih 1000 tahun dahulu... dan perangai inilah yang terbawa-bawa sehingga ke hari ini....

Yang pasti... kalu semua umat Melayu kembali kepada roh Islamiah yang diasaskan oleh Nabi Adam A.S dan dilengkapkan serta diperkemaskan oleh Nabi Muhammad S.A.W ... maka sudah pasti umat Melayu akan menjadi yang terbaek... tapi.... masalahnyer.... hahaha... lu sendiri pon tau... Orang Melayu cukup bangga dan bongkak dengan ilmu agama yang mereka ada... sampaikan susah nak dibentuk dengan acuan Idealisma Islamiah... pada mereka ... merekalah yang paling berilmu (sebab baca dan hafaz banyak kitab)... tapi setakat berilmu jer la... beramal... yilleks... hahahaha

Pengalaman Gua Dengan Gereja Episod 5

Sambungan terlewat... hahaha... sori ek...

Solosai jer sarapan pagi nasik lemak dengan kopi O tue.. gua ader mintak izin nak blah... nak keluar dari Gereja tue cari bas...Paderi Cina tue kata... okay ..dier kata.. stesen bas tue paling awal bukak pukul 6.30 pagi... gua cakap dalam hati... chanteq... kalu ader bas awal pagi... lagi sonang..

Then.. gua baru terperasan... sunyi jer Gereja tue pagi tue... gua tanya la pada Paderi tue.. pukul berapa "morning sermon" biasa gereja tue buat... dier kata...biasanyer "Morning Sermon" diorang buat pukul 9 pagi... sebab nak kasi kalu boleh ramai ahli kariah dapat hadir dan datang dengan keluarga untuk dengar "morning sermon"

Oooo... gua bagitau paderi tue... setahu gua ader sesetengah gereja tue diorang buat "morning sermon" seawal pukul 7.... dier kata betul... memang ader... malah ader sesetengah gereja tue dier buat "morning sermon" dalam beberapa sesi... pergh... banyak sesi tue... gua tanya kenaper banyak sesi... ramai sangat orang ker... dier kata takder la... semunya sebab ader sermon untuk newcomers (penganut yang baru) .. ader sermon untuk ahli kariah... ooooo

Gua sempat gak tanya paderi tue... dier bermazhab aper... dier kata dier Katholik... tapi.. gereja tue aderlah gereja bermazhab Angelican ..... oooo... jadi untuk tidak menyusahkan ahli kariah... dier akan "preech" ikut mazhab Angelican ..... Gua tanya dier... kat Malaysia nih ader berapa banyak mazhab yang orang Kristian ikut...

Dier kata.. paling ramai ikut Roman Katholik...second ikut Methodist.. tapi ramai gak Protestant, Angelican, Seventh Day Adventist dan ader beberapa mazhab serpihan...

So... gua ucapkan salam berpisah ngan Paderi tue... tapi sebelum gua nak blah.. Paderio tue tanya gua... ader cukup duit ker nak balik nih... hahaha... gua gelak jer.. dalam poket sebenarnya dah nak kering... tapi pasai takmo nampak sangat gua sengkek dan terdesak... gua cakap... ader la cukup ... cukup untuk makan dan tambang... hahaha...

Paderi tue kata tunggu kejap... dier hilang masuk dalam bangunan pentadbiran Gereja....selang seminit dua... dier datang... dier bagi satu sampul surat kat gua... gua tanya amender nih... dier kata... nih ha... sikit duit untuk gua... duit untuk perjalanan gua... gua kata takperlah... gua tak perlu pon...

Dier insist... dier kata takper... dier hadiah.. bukan sedekah... gua tanya dier... duit nih dari mana sumber datangnyer.. dier kata ini duit tabung kutipan gereja... ala macam kiter la.. ader tabung masjid... duit sedekah semua orang... hahaha... gua cakap kat dier... takper la.. takperlu pon.. dier insist gak... dier kata...duit ini memang untuk kegunaan musafir.... untuk kemudahan tetamu.... takper amik... bukan duit haram pon dier kata... hahaha...

Dalam hati gua kata... pergh... duit gereja nih.. gua takmo la... tak best la gua amik duit gereja... ini dah kira berat.... Tetiba jer dier kata... kalu gua takmo amik duit tue... anggap la gua pinjam dengan gereja.... hahaha... gua gelak... kalu duit pinjam memang dalam hati gua takder hal... tapi kalu duit sedekah... takmo la gua... hahaha... bukan gua nih tak mampu nak cari duit;... hahaha... gua pon ader kerja tetap.... hahaha

Lastly.. pasai takmo nak kecoh-kecoh... gua amik gak duit tue... gua cakap dalam hati... esok lusa gua poskan balik duit nih pada Gereja tue... hahaha... Gua pon bersalam dengan Paderi tue... gua cakap kat dier.. terima kasih atas layanan baik dier selama gua menginap di Gereja tue... dah terima kasih atas makanan yang dier belanja... hahaha... dier gelak jer... siap dier peluk gua lagie.. dier kata.. jarang dapat jumpa orang Islam yang takder berfikiran songsang tentang Gereja macam gua...

Hahaha... gua gelak besar... gua cakap kat dier... Lu ahli kitab... gua ahli kitab... lu akan diadili kat Yaumul Masyar dengan kitab lu... syariat lu... gua akan diadili di Yaumul Masyar dengan kitab gua ... dengan syariat gua.... so.. tak hal lar...

Sempat gua amik partikular dier.. nombor tepon dan alamat gereja tue.... dan lepas dier peluk gua sebagai ucap selamat tinggal.. gua pon gerak... cari bas.... dapat bas paling awal pukul 10 pagi... hampeh tul lar... tapi sempat gak gua sebat mee goreng mamak kat kedai mamak depan gereja tue.... hahaha...

2 minggu lepas tue.. gua poskan duit yang dier bagi kat gua tue.. bersama dengan kad ucapan terima kasih dari gua kepada dier.... dan untuk pengetahuan lu orang... sampai la nih gua berkawan lagie ngan mamat paderi tue...

Dan kalu lu nak tau... sampai hari nih dier takder preech aper-aper tentang agama dier kat gua... hahaha.. pelik.... pelik....

(Sudah TAMMAT la wei... hahaha)

Kesimpulannyer ... cara terbaek untuk dakwah kepada orang lain bukanlah dengan cara memaksa atau menceritakan bagooshnya agama kiter berbanding agama dier... siap kata hanya agama kiter jer yang diterima Tuhan... walaupun betul tapi tabley la buat camtue.. itu cara nak kasi orang marah sama agama kiter... Sebaiknyer.. kiter gunakan pendekatan.. tunjukkan kat dier... cara hidup dan perangai kiter yang terbaek dan mulia macam yang dituntut dalam agama kiter... Kiter tunjukkan bahawa Islam aderlah satu cara hidup yang syumul lagi mulia........

Ini tidak... kebanyakan orang kiter yang berilmu agama memandang serong kat orang lain.. malah memperkecilkan dan menghina agama lain... tapi diri sendiri tak mengikut jalan yang ditunjukkan oleh Islam itu sendiri... diri berilmu.. tapi tak beramal.... macam hampeh..

Sedangkan.... kalu lu nak tau...  Rasulullah melarang kita menghina agama lain... kerana pastinya penganut agama lain itu akan menghina agama Islam... kerana mereka tidak tahu...

Bacaan:

Pengalaman Gua Dengan Gereja Episod 1
Pengalaman Gua Dengan Gereja Episod 2
Pengalaman Gua Dengan Gereja Episod 3
Pengalaman Gua Dengan Gereja Episod 4

Songkoknya Sudah Senget

Bhai... aperlar nak diharapkan makhluk Allah nih nak bagi satu pertimbangan dan pandangan yang balance.... takkan jadi nyer... tak payah susah-susah...


Kalu dah songkoknya sudah senget... aper diharap kepala otaknyer akan level... ... hahaha.... lupakan sajer la... hahaha... karut jer..

Hahaha... sori la Harussani... gua cuma nak tanya lu nih... lu posa ka idak nih...bole plak Islam nih bias.... tak tau la plak gua... hahaha

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1