Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 December 2013

Jangan #TURUN

Bhai/DeeDee sekalian...

Punya la diorang nih terdesak.... untuk pujuk dan paksa warga prihatin supaya jangan #TURUN ... macam-macam cara diorang dah buat... bukan stakat pujuk melalui media... tapi siap pujuk dengan laporan polis berbagai lagi... tak henti stakat tue... diorang siap tolong createkan emel palsu semata-mata nak pujuk supaya jangan #TURUN...

Hahahaha...

Kesian sungguh la... bukan hanya KDN diperkudakan oleh diorang.... tapi siap terpaksa upah dan bagi makan kepada anggota PDRM supaya boleh pujuk warga prihatin tue supaya jangan #TURUN di Dataran Merdeka.... Siap akan dibantu oleh DBKL lagie.... Hahahaha

Unit anjing PDRM dan DBKL pon pastilah akan di #TURUN kan..... hahaha

Terbaek lar..... Hahahaha

Aper-aper pon..... Yang pasti... tetap akan ader yang #TURUN mulai 1 Januari 2014..... hahaha... aper yang turun..... InsyaAllah hujan masih akan #TURUN sebab Allah Taala teramatlah Pengasih lagi Pemurah..... walaupun hambanya banyak yang derhaka dan menghina serta membantah segala arahan Allah AzzaWajalla.....

Kalo la Allah Taala nih bersifat lemah macam manusia.... dah lama dah hujan takkan #TURUN ....

AllahuAkbar.... AllahuAkbar.... AllahuAkbar.....

KDN Sudah Pandai Mengugut

Bhai/DeeDee semua...

Hahaha.... gua nak gelak besar biler dengar ader statement dari KDN yang semacam mengugut rakyat.... Siap kata akan amik tindakan keras terhadap pihak-pihak yang berterusan memburukkan Kerajaan....


Bhai.... tak payah la nak ugut-ugut mender.... Kalu dah memang tindakan dan keputusan yang Kerajaan Malaysia buat banyak yang buruk..... takkan la boleh jadi cantek pulak.... Kalu dah buruk tetap la buruk....

Ini siap KDN nak mengugut plak.... Hahaha... sejak dapat si Samseng taik kucing tue jadi Menteri... terus KDN buat lawak nak jadi samseng gak.... Hahaha... tak payah la nak tunjuk samseng.... sebelum nak tunjuk samseng... setelkan dulu tugas hahiki lu orang sumer.... setelkan dulu urusan tapisan keselamatan yang sepatutnyer lu orang buat...

Setelkan dulu sindiket MyKAD.... setelkan dulu urusan warga asing... Jangan la pulak geng-geng KDN nih yang amik untung atas kemasukan PATI nih.... banyak sangat la "rasuah" kat dalam KDN..... kasi setel dulu rasuah dan salahguna kuasa nih.... setelkan dulu najis-najis yang bertepek kat dalam KDN tue dulu.....

Hahaha....... Tolong aaaa.... cukup la Zahid Hamidi tue sorang jer yang bangang dan samseng.... jangan la plak satu KDN jadi bangang dan samseng.....

Ader paham ka???

30 December 2013

Sejak Bila Benggali Pun Pandai Belit?

Bhai/DeeDee semua..

Gua hari nih sibuk ngan macam-macam benda nak kena setelkan.. jadi tak sempat nak kaji berita mender pon... Nih artikel nih gua tulis pasai gua terbaca cerita nih kat blog AmenoWorld....

Persoalan gua aaa.... hahaha.... sejak bila benggali pun pandai belit aaa.... selalu tue yang kaki belit tue aderlah geng EEE dan yang satu kaum dengannyer.... Hahahaha ... Dan biasanyer benggali tak campur isu belit dan putar nih...

Hahaha... nih agaknyer sebab berkawan dengan puak EEE dan UMNO kot... pasai tue la boleh blaja jadi belit nih.... Hahahaha...

Hahaha.. lepas nih aper plak alasan dier nak kasi... RTM dan TV3 plak aper alasan nak kasi.... Hahahaha.... Hancuss....

29 December 2013

Shalom #1Guling

Bhai/DeeDee semua...

Shalom #1Guling.....

Hahaha..... macam mana la nak gulingkan sesuatu yang petak.... biasa kalu nak guling mender pon... kena la benda tue bulat atau bergulung... kalu benda pipih ker... benda petak ker... macam mana nak gulingkan.... Hahahaha

Petak kapla Hasan Malek memikirkan camana orang dok jadikan nama dier sebagai satu bahan lawak.... Hahahaha

Aper-aper pon... marilah kiter berguling-guling ketawa dengan statement tahap longkang para Menteri dan machai-machai semua.... Hahahaha.....  memang lawak siot... Hahaha

Shalom #1Guling .... Shalom...





Hasan Malek Yang Bijak

Bhai/DeeDee semua...

Kalu lu orang nak tau... Hasan Malek sebenarnya seorang yang bijak... Dier memang tahu memanipulasikan keadaan untuk lebih menonjolkan diri.. Ramai dikalangan kiter yang menuduh Hasan Malek sebagai seorang Menteri yang bodoh lagi dungu... Tapi sebenarnya lu orang sumer dah tersilap...


Hasan Malek tau... Biarpun kenyataan yang selalu diberikannya nampak dungu dan bangang... Tapi Najib Razak tidak akan memecatnya dari Kabinet... Walau apa terjadi pun... Hasan Maleh masih kekal akan dapat elaun Wakil Rakyat (Ahli Parlimen) dan juga elaun Menteri... 

Malah segala kemudahan sebagai Menteri dier tetap akan dapat... Elaun rumah, elaun kenderaan, elaun dobi, elaun pembantu rumah, elaun keraian, elaun perjalanan dan sebagainyer... Malah isteri dier pon dapat manfaat daripada jawatan dier tue... Tak payah dah nak gajikan jaga kat rumah... Sebab PDRM dengan sukarela akan tolong jagakan.... Hahaha

Tol dier tak payah bayar... Malah kalu dier pi melawat ke pasar tani... Silap-silap berbakul sayur dan ikan masin dier akan dapat percuma dari peniaga... Kalu dier singgah mana-mana restoren untuk makan... Ader jer orang akan belanja dier... Hahaha

Tambah lagi sebagai Menteri... Mudah benar dier nak dapat tanah kurnia dan lot balak... Hahaha... Makan tak abis bhai lapan belas keturunan... Hahaha... Itu belum lagi ader syarikat mana lantik dier jadi Pengerusi dan Penaung... Mau makan berpuluh ribu free jer dapat... Hahaha...

Hasan Malek tau... Kalo pon BN boleh menang lagi pada PRU14... Dier masih ader lagi tempat dan slot... Dier mungkin akan dikekalkan sebagai Menteri (walaupun tak perform).... Errr... Cuba lu kasi nama Menteri yang perform dalam Kerajaan Malaysia nih sejak dulu lagi.... Hahaha... Takder kan.... Hahaha

Paling teruk pon kalu dier dah tak dapat jadi Menteri... Dier masih berpeluang untuk duduk dikerusi utama dalam GLC... Tengok macam si perogol amah tue.... Hahaha....

Kalo pon BN kalah pada PRU14... Dier tetap akan dapat pencen sebagai Menteri sampai dier kojol... Hahaha... Dan tanah-tanah serta lot balak yang dier dah dapat ingat boleh diambil balik ka oleh Kerajaan dengan senang... Silap-silap kena beri pampasan berjuta...

Aper ader hal kalo orang kutuk dier bangang ker... bodoh ker... dungu ker... Janji poket penuh dengan duit ... Janji akaun bank pon penuh... Janji dapat bercuti melancung ke luar negara dengan keluarga dibiayaai oleh rakyat Malaysia...

Hahaha... Memamg Hasan Malek seorang yang bijak... Tambah lagi biler dier kata "takder saper komplen pasai kenaikan harga, jadi kira semua bersetuju la dengan kenaikan harga nih"

Hahahahaha... Inilah kebodohan dan kebangangan 47% ..... Hahahaha...


27 December 2013

Mashitah Ibrahim Nih Lulusan Mana Dulu Aaaa???

Bhai/DeeDee semua...

Cukuplah selama nih Mashitah Ibrahim nih memperbodohkan diri dier.... jangan la memperbodohkan orang lain..... tolong aaa....  Malu la skit kat bekas guru-guru lu yang ngajar lu dulu... jangan buat diorang rasa menyesal ngajar lu...

Hahahaha...

Nih sekali lagi Mashitah Ibrahim nih buat hal...

Dier punya komen dalam Sinar Harian kepoh pasai isu konon ader demonstrasi nak gulingkan kerajaan.... Hahaha.... aper daaa... kalu yer pon nak bawak citer.. nak kasi glamer... semak la dulu fakta... nanti tak pasai-pasai jer jadi fitnah..... Hahahaha...

Gua tau la Mashitah Ibrahim nih dah jadi machai..... sebab tue la hilang semua kehormatan ilmu dier semenjak dua menjak nih....  Kalo dulu ramai la respek keilmuan dier... tapi la nih... hanya machai-machai jer yang akan amik pot dan respek keilmuan dier... yang lain... dah nampak dan perasan kemengarutan Mashitah Ibrahim nih...

Tambah lagi biler dier bawak citer pasai Al Maunah.... Tolong aaa.... tolong jangan buat fitnah pasai Al Maunah.... Semak fakta dulu.... Sampai ke hari ini ATM masih tak boleh nak buktikan yang Al Maunah nih memang loadkan senjata punya la banyak dalam Pajero dengan tertib ... sedangkan susunan yang ATM buat masa demonstrasi di Kementah dulu (gua ader hadir) cukup tertib teratur... macam mana nak susunkan hujung dan buntut senjata M16...

Tentang isu penggunaan bom @ rocket launcher tue..... hahaha... yang itu satu lagi tak logik.... Hahaha.... takder pon kes penggunaan RPG atau LAW pada kilang arak kat Selangor tue.... penggunaan Granade Launcher pon sebenarnya takder.... hahahaha ... Bukan la gua nak kata ATM menipu... tapi ader pihak lain yang menipu....

Sori aaa... kalu pon gua ader maklumat sebenar pon... gua tabley nak story kat sini.... Hahaha.. aper pon... yang Mashitah Ibrahim bawah citer tue banyak yang hearsay.... banyak yang takder fakta... takder bukti... hahaha

Hahaha... Mashitah ... Mashitah.... lawak siot lar.... menegakkan hak dan suara majoriti... Majority kejadahnyer ader dapat 47% jer undi..... hahahaha... bangang ker aper...??? Mashitah Ibrahim nih lulusan mana dulu aaaa??? Hahaha

26 December 2013

Errk... Bangang Jugak Pakar Motivasi Nih???

Bhai/DeeDee semua...

Statement "Pakar Motivasi" Muhaya Muhammad .... "Takder situasi harga akan turun dalam dunia nih" ... memang mengundang gelak ketawa dan maki hamun..... Hahaha

Aper la "Pakar" Motivasi nih.... ader belajar ekonomi ka.... ader tau ka tentang pasaran dunia... Wei.. Harga emas dunia pon sedang dalam proses turun dari pada harga USD1400 menjadi USD1200 satu troy ounce.....  Malah harga minyak mentah dan harga gula belum bertapis pon sudah turun dalam dunia nih...

Dalam dunia komoditi.... harga memang ader turun dan naik.....

Sohih lar ini "Pakar" Motivasi langsung tak tahu sepatah haram pasai ekonomi dan pasaran dunia.... Please la wei.... Orang Asal pon dah pandai pasai harga pasaran dunia nih...  diorang pon tak nak letak harga petai, rotan dan durian ikut pasaran... ader time harga mahal ... sebab susah nak dapat... ader time terpaksa jual harga murah.... pasai ader lambakan....

Aper daaa..... Tarak tau pasai ekonomi please aaa.. jangan perbodohkan diri dengan statement berkaitan ekonomi..... buat malu jer lar.... Hahaha .... Lain kali.. kalu kerja jual air liur... citer pasai air liur jer la... boleh tak.... Hahaha

Patut pon la ini "Pakar" Motivasi kena tibai kaw-kaw jer dek Benz Ali.... Hahahaha.... lawak siot....



Aper pon...... Gua cukup teruja dengan saranan Benz Ali untuk tanam ganja tue.... Gua takmo nak tanam ganja @ pakalolo @ marijuana... tapi gua nak bukak ladang Ketum di Colombia.... beribu hektar... lepas tue buat pati ketum... setitik pati air ketum bersamaan satu tong drum air ketum biasa....... Hahahaha..... Mantop... boleh berniaga kat Segitiga Emas la wei... Hahahaha



Akhir kalam.... gua cuma boleh mampu berdoa agar Muhaya Muhammad ini diizinkan Allah Taala merasa nikmat sebagai golongan mustad'afin dan marhaen... Biar la sekali merasa macam mana golongan mustad'afin hidup.....

24 December 2013

Jumudnya Pemikiran Puak Ni

Bhai/DeeDee semua...

Gua ader dengar sana sini kecoh dalam Internet yang ader puak-puak nih bising pasai topeng Anonymous (Guy Fawkes) nih...

Siap ader yang sabitkan bahawa sesiapa yang guna topeng nih dah diresapi oleh Kristianisasi... Aper daaa puak-puak jumud nih... Sikit-sikit salahkan Kristianisasi... Sikit-sikit salahkan Kristian...

Gua bukan la menyokong puak Kristian nih... Tapi berpada-pada la buat tuduhan pon...  Nih kerja dakwah Islamiah takmo nak buat ... Tapi dok tuduh Kristian cuba hebatkan dakwah... Gua nak citer skit aaa... Bagi orang Kristian... kerja dakwah tue kerja semua pihak... bukan hanya kerja geng gereja jer... Diorang berdakwah mesti kepada orang bukan agama dier

Tapi orang Islam... bukan nak buat kerja dakwah berbagai... Tapi kerja dakwah asik jer ngan orang seagama sendiri jer... Tak berani nak berdakwah kepada yang bukan Islam...

Tak payah tengok jauh la... Berapa ramai mubaligh Islam berbanding mubaligh Kristian yang sanggup bersusah payah masuk hutan dan duduk berkampung di tengah hutan join orang asal... Orang Penan ka...  Berapa ramai mubaligh Islam yang kahwin dengan orang asal dan terus duduk berdakwah disana berbanding dengan mubaligh Kristian... Sebagai contoh... Ader brani ka Ostad Internet dan Ostad Penasihat Syariah Bank Kapir Malaysia Berhad untuk buat kerja dakwah kat pedalaman.... Hahaha... Oh yer... Bini-bini tak kasi la.... Hahaha

Orang Kristian... Diorang tak larang pon sesapa nak masuk gereja dier... Malah siap dipermudahkan ... Tapi berapa ramai  orang Islam yang suka melarang sesapa nak masuk dalam masjid... 

Alasan bodoh yang selalu gua dengar aderlah diorang bukan Islam tue tidak bersuci dan najis... Bodoh aper la... Bersuci ikut cara Islam tue hanya bagi orang yang dah mengucap dua kalimah syahadah jer la...

Berbalik kepada topeng Guy Fawkes tue... Gua cukup pelik... Dulu Doreamon dan Pikachu pon puak jumud nih jadikan isu... Konon berkait dengan syaitan la aper la....

Kalo gitue kenapa tak kaitkan Upin Ipin dengan Jin Ifrit .... Kan ker nampak lebih resembles macam Jin Ifrit jer.... Hahaha... Bodoh betul lar...

Itu sebabnyer gua cukup menyampah dengan puak-puak yang perasan bagoosh nih... Puak-puak yang rasa tinggi sangat dah ilmu diorang... Puak-puak jenis jumud tak bertempat... Jenis yang kononnya pejuang Islam... Tapi stakat berdakwah dengan orang Islam jer... Tabrani nak dakwah kepada yang bukan Islam...

Susah kalo geng belajar agama tinggi nih lebih suka menjadi pelabel...


Kecoh Di Lahad Datu Hari Ini

Lahad Datu: Penduduk di Kampung Tembisan Darat, di sini, gempar apabila ribuan ikan 'naik' ke darat dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi tadi.

Fenomena pelik itu menyebabkan beberapa penduduk mengambil kesempatan mengaut ribuan ikan tamban yang terdampar di pantai kampung terbabit.

Menurut sumber Jabatan Meteorologi, fenomena itu adalah yang pertama kali berlaku di kawasan itu dan menafikan dakwaan bakal berlaku tsunami.

Bagaimanapun, pihaknya akan memantau situasi berkenaan dan orang ramai dinasihati supaya tidak panik kerana tiada sebarang petanda berlaku tsunami dikesan ketika ini.

Semalam, jabatan terbabit mengesahkan berlaku kejadian gempa bumi berukuran 5.7 skala Ritcher di kepulauan Mariana pada jam 5.12 petang yang berpusat di timur laut Tagum,Filipina, kira-kira 2,842 kilometer dari timur laut Kinabatangan, Sabah




Info nih gua cedok dari member... Kesahihannya lu orang kena semak sendiri la... Okeh...


Kes Rompak Dan Bunuh Ambank Kini Senyap

Bhai/DeeDee sekalian...

Ingat lagi ka dengan kes rompak dan bunuh di Ambang Subang Jaya tue... nampaknyer kini dah senyap dah.... Takder saper nak bawak komen lagie.... takut nanti diklasifikasikan sebagai "menghina mahkamah" .... Hahahaha

Ader beberapa persoalan yang masih lagi tak dapat terjawab... dan gua amat berharap agar pendakwaraya boleh membawa persoalan nih.... Antara persoalan yang gua nak sangat tau aderlah....

1. Bagaimana KDN boleh cuai dalam tapisan keselamatan
2. Bagaimana KDN boleh memberikan lesen senjata api kepada warga asing
3. Bagaimana KDN boleh membiarkan syarikat keselamatan tanpa dipantau
4. Bagaimana KDN boleh membiarkan agensi dibawah seliaan mereka (JPN) cuai dalam urusan berkaitan MyKAD.
5. Bagaimana KDN boleh memberikan permit dan lesen senjata kepada syarikat tanpa tapisan keselamatan
6. Bagaimana KDN boleh meluluskan dan membenarkan syarikat keselamatan beroperasi dengan mudah
7. Bagaimana KDN boleh membiarkan begitu ramai pegawal keselamatan di premis kerajaan dari warga asing.

Selagi beberapa isu nih tak terjawab.... pada gua semua kesalahan dan beban adalah terletak pada bahu KDN yang mana Menterinya (Zahid Hamidi) adalah Menteri Gred B.

Agak-agaknyer la... KDN jadi camnie pasai ramai pegawai dan kakitangan dier dari Gred B macam si Zamihan tue jugak la..... Hahahaha.....

By the way..... Biler baca citer kat bawah nih..... nampak macam gempak jer hebat kesatuan sekerja di Malaysia nih..... Hahahaha.... macam bagoosh jer... macam hebat jer.....  ker .... sebenarnya macam chilaka..... Hahahaha

Kematian kakitangan bank ditembak oleh pengawal keselamatan bank langsung takder saper nak bising buat demo ka ... buat piket ka... buat bantahan ka... tak kisah la kesatuan sekerja mana pon.... Nih.... MTUC nampak macam bersolidariti ngan NUBE.... konon kepentingan kesatuan perlu bekerjasama... berpadu tenaga.... Hahahaha... Macam haramjadah ker..... Inilah sebenarnya sikap kesatuan sekerja kat Malaysia nih..... berpilih-pilih.... hampeh.....


23 December 2013

SPPBS: Tindakan Mengarut Kementerian Pendidikan Malaysia

Bhai/DeeDee sekalian...

Lu orang ader pernah dengar ker citer arkitek nak berbincang dengan kontraktor yang buat rumah tentang bagaimana nak bangunkan rumah yang terbaek... hanya selepas rumah itu siap dibina dan diduduki oleh pemilik rumah tue..... Hahaha... Pernah dengar ker tak? Hahaha.... Giler ker aper ader benda camnie plak...

Biasa orang buat perbincangan sebelum sesuatu struktur tue mula dibina dan digunakan... Orang akan berbincang masa semuanya diatas kertas plan... Perbincangan antara arkitek, kontraktor dan pemilik rumah biasanyer berlaku sebelum struktur rumah tue siap dibina ...

Ini tidak.... Bangunan rumah dah siap dan dah dua tiga tahun diduduki barulah arkitek, kontraktor dan pemilik rumah nak duduk berbincang tentang rumah tue.... Giler aaaa... Bodoh punya arkitek...

Samer la macam citer kat bawah nih... Tentang SPPBS... Sistem Pengurusan dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah... yang penuh cacamarba... penuh karut marut lagi menyusahkan... yang menyebabkan para guru dah jadi macam kerani sekolah.. 

Kerani sekolah pon tak sesibuk para guru sekolah la nih... Kerani sekolah pon ader masa relaks dan bisnes kain batik serta MLM kat sekolah... Hahaha....  Nasib baik guru besar atau pengetua tak benarkan bukak meja jualan kat sekolah... Kalu tidak jadi macam pasar la.... Hahaha

Yang server SPPBS pon macam haramjadah... Kalu unit IT di KPM tak reti nak handle server SPPBS... Aper kata kasik kat FACEBOOK atau GOOGLE jer yang handle... atau aper kata Unit IT KPM buat APPS SPPBS nih guna FB apps atau Google Docs...

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) punya team yang develop SPPBS nih rasanyer mesti tak pernah test aplikasi nih running pada talian internet berkelajuan 14.4kbps atau 28.8kbps.... Pasai tue la tak tau... Nih gua nak kasitau... 60% daripada semua sekolah berada di luar bandar dan capaian internet diorang aderlah terhad...

Diorang test dalam keadaan local.. Dalam keadaan ader leased line 2mbps... Dalam keadaan guna unifi 5mbps... Dan dalam keadaan 100 atau 200 concurrent user..... Walhal in real scenario... At least 5000 or 8000 concurrent user has been detected using SPPBS...

SPPBS server nih ader duduk dalam GRID computing ker atau Cloud Computing ker..  Paling cikai pon letak la dalam multiple redundant Clustered Computing ker.. Kalo team IT kat KPM atau Kontraktor KRONI Menteri KPM tak reti nak buat semua nih... Bagitau jer... Gua dan ramai lagi boleh buat secara FOC... Tapi kos grid, cluster dan cloud tue kena bayar la.... Hahaha... Setup jer FOC...

Hahaha.... Lawak siot....... Hahahaha




Tolong aaaa ... Tolong dedahkan nih syarikat kroni saper yang dapat kontrak untuk setupkan server SPPBS nih... Dan berapa kos nak setupkan dier... 

Dengar citer server SPPBS nih cuma running kat dua bijik server jer dengan RAM 16 GB jer setiap satu serta tumpang line internet server lain di KPM.... Biar betul... Ader buat bandwidth shaping ker? Takkan takder pakai load balancer appliance macam Cisco ACE 4700 ker ... Takder cukup duit ker??? Tak pon buat la co-location kat NetMyne atau kat AIMS atau kat JARING ka....

Hahahahaha.... Hancuss... Tabley pakai betul lar... 

22 December 2013

Cadangan PAS Yang Paling Mengarut

Bhai/DeeDee sekalian...

Mas Kahwin tue aderlah hadiah daripada seorang suami kepada isterinya. Ianya dijadikan satu haq untuk seseorang isteri oleh Allah Taala... Dan sebaik-baik seorang perempuan yang dijadikan isteri aderlah perempuan yang rendah mahar (mas kahwin) nya...

Pada pandangan peribadi gua... Cadangan dari PAS iaitu dari Tuan Ibrahim Tuan Man untuk menaikkan kadar mas kahwin aderlah tidak bersesuaian... Kiter sepatutnya memudahkan dan meringankan pernikahan... Bukannya membebankan dan menyusahkan...

Sebaliknya... Kadar perbelanjaan lain termasuk wang hantaran la yang patut dikurangkan... Inilah yang menyekat lebih ramai orang daripada bernikah...  

Skrang nih... Nikah dan perkahwinan itu sudah jadi satu yang terlalu membebankan... Malah pada kadar sekarang nih... Kalu takder sekitar RM10 hingga RM15 ribu... Jangan mimpi la nak bernikah... Sudah jadi macam satu sekatan la plak..

Itu sebabnyer zina menjadi-jadi dan bermaharajalela... Even seorang Guru Penolong Kanan pon boleh terlibat dengan Zina... Malah ader pegawai jabatan agama pon terlibat dengan zina...

Aper nak jadi la... Sepatutnya PAS memberikan cadangan untuk mempermudahkan urusan pernihakan... Bukan tambah membebankan... Hadiah (mahar) @ mas kahwin kepada isteri tue tak payah la diperbebankan...

Cukup sekadar sesuatu yang setuju diterima oleh kedua-dua pihak... Permudahkan la pernikahan nih... Jangan  lah terpengaruh dengan kos sara hidup dan jugak metarialistik... Jangan jugak terpengaruh dengan elemen keduniaan...

Jangan galakkan zina secara tidak langsung... Adakah PAS nak galakkan zina kepada sesiapa yang tak mampu??!

Gua berani jamin... Akan ader para penchacai PAS yang akan menibai gua pasai isu nih... Diorang akan kata macam-macam termasuklah yang statement camnir ... "Kalu nak anak orang takkan la tabley nak keluarkan duit"..... Hahaha

Nih nasihat gua kepada para penchahai PAS tue.... Sila rujuk kembali kepada Al Quran dan Al Sunnah.... Okey... Itu pon kalu pandai membuat rujukan la... Takut banyak yang jenis main semberono jer tanpa fakta.... Hahahaha

Lawak siot...






21 December 2013

Bukan Shafie Apdal Jer Yang Melampau

Bhai/DeeDee sekalian...

Hahaha... Nasib baik la sampai hari nih Shafie Apdal belum terkantoi lagie.. Tapi tak tau la sampai biler... Hahaha... Yang pasti bukan Shafie Apdal jer yang melampau...

Hahaha... Kakitangan awam pon ader gak yang melampau.. Kakitangan swasta plak jangan ingat takder yang melampau... Hatta artis dan yang bekerja sendiri pon ader yang melampau... Dulu ader kes datin dan dato yang melampau... Malah pernah ader kes peguam jugak melampau...

Hahaha... Tapi jangan lupa.... Hahahah... Ader kes pegawai agama jugak yang melampau... Gua takmo la nak sebutkan nama dan kes tue... Tapi kalu lu orang tanya Lebai Google.. Mesti dapat punya... Hahaha





Hahahaha.... Kantoi.. Kantoi...


19 December 2013

Noh Omar Makin Meracau

Bhai/DeeDee sekalian...

Gua gelak besar biler baca statement Noh Omar nih... Hahaha... Bukan aper... Nampak sangat la semenjak takder aper jawatan besar dan kalah di Selangor nih... Noh Omar makin meracau... Hahaha

Tambah lagi semenjak terlepas peluang jadi MB Selangor... Hahaha...

Nih skrang nih dier dok cabar suruh Kerajaan Selangor beli saham syarikat konsesi tol lebuhraya... Hahaha ... Aper dier ingat yang nak naikkan harga kadar tol nih syarikat konsesi ker memandai buat... Hahaha

Bodoh ker aper Noh Omar nih... Wei.. Bukan syarikat konsesi la yang gatai-atao memandai nak naikkan kadar tol... Tapi ader dalangnya... Dan dalang tue ader link ngan Menteri la wei...

Isu kadar tol nih takder kena mengena dengan syarikat konsesi la... Ini ader kena mengena ngan UMNO yang dah semakin pokai takder cukup duit semenjak dua penggal dah tak dapat memperkudakan beberapa rezab negeri... Hahaha...

Nak tau berapa lama UMNO akan terbongkang kalu cukup la senang... Kasi la 9 negeri pi duduk bawah PR... Sabah, Sarawak, Pahang, Johor, Selangor, Perak, Pulau Pinang, Terengganu dan Kelantan...

Wilayah Persekutuan kiter kasi BN menang...  mau tak sampai 15 bulan UMNO akan mampus... Tergolek dog... Kojol.... Sebab dah takder cukup dana nak rembat...

Hahaha....




Risikan Memang Mantap

Bhai/DeeDee semua...

Unit risikan di negara ini memang mempunyai jaringan maklumat yang terbaek... mantop.... malah boleh diklasifikasikan sebagai bertaraf dunia.... Lu orang jangan pandang rendah la wei... kita punya risikan memang mantap....

Tapi...

Tapi semua risikan yang terbaek nih sudah jadi tak berguna biler mana keputusan selalunya dibuat oleh orang politik yang Gred B..... Biler yang handle Kementerian yang berkaitan dengan keselamatan nih aderlah Menteri dan Timbalan Menteri yang dungu.... yang jenis Gred B.... maka jadilah aper yang berlaku di Lahad Datu dan sebagainyer....

Sebab terlalu sangat main politik sampaikan walaupun sudah ader diatas meja semua maklumat perisikan tahap terbaek.... tapi dibuat main-main sampai keluar statement "mereka bukan musuh kita" dan "mereka sekadar datang sekejap sahaja" .... maka aper la yang nak diharapkan...

Hancuss negara nih kerana Menteri dan Timbalan Menteri malah Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri aderlah dari spesis Gred B.....  hancuss lar...


KUALA LUMPUR - Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata perisikan tentera negara ini amat mantap dalam menghidu sebarang ancaman, termasuk serangan yang dikatakan sedang dirancang oleh kumpulan Abu Sayyaf, atau Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF).

Beliau berkata anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa melakukan risikan bersama negara lain dalam mendapatkan maklumat berhubung desas-desus ancaman termasuk serangan atau pencerobohan.

"Saya menganggap (dakwaan mengenai kemungkinan) serangan itu hanyalah khabar angin yang disebarkan pihak tertentu, namun ini tidak bermakna kami dan pasukan keselamatan lain seperti polis mengambil mudah perkara (khabar angin) itu," katanya.

Beliau memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri Persidangan Institut Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (MiDAS TALK) 2013 di sini hari ini.

Zulkifeli ditanya mengenai dakwaan yang mengatakan beberapa kumpulan militan termasuk kumpulan Abu Sayyaf dan MNLF mahu menyerang tiga kawasan iaitu Pulau Selingan (Sandakan), Pulau Langkayan (Beluran) dan Resort Sukau (Kinabatangan) pada semalam dan Hari Krismas ini.

Katanya, perisikan turut dilakukan bersama kerajaan Filipina dalam membanteras sebarang aktiviti yang boleh mengancam keamanan negara.

Zulkifeli menegaskan keadaan keselamatan di Sabah jauh lebih baik dan terjamin berbanding sebelum ini dengan kewujudan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) dan Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (Esszone). - Bernama

18 December 2013

Bongkar : Dalang Menaikkan Kadar Tol Dikenalpasti

Bhai/DeeDee sekalian...

Nih gua nak kasik lu orang tau bukti Gred B mengenai isu kenaikan kadar tol pada Januari 2014. Bukti Gred B nih gua baru jer dapat dari "Ostad Zamihan" .... Hahaha... Takder la... Gua ader insider kat dalam syarikat pemegang konsesi...

Citernyer camnie... Idea untuk menaikkan kadar tol sebenarnya bukanlah cetusan idea dari syarikat-syarikat pemilik konsesi.... Tapi ianya didalangi oleh satu entiti yang berkait rapat dengan UMNO/BN...

Ianya adalah sebagai usaha untuk meningkatkan memastikan beberapa pihak untung dan kekal untung

Kenaikan kadar tol ini tidaklah berlaku atas desakan pemilik konsesi malah ada konsesi yang tidak tahu menahu tentang isu kenaikan kadar tol.

Persoalannyer sekarang... Aderkah kerana ader satu dua entiti yang mahu untung besar sehingga memaksa seluruh warga negara menjerut tengkuk dalam isu ini. Ini tidak adil...

Aper pon rasanyer gua tak perlu nak sebutkan nama "mangkuk" tue... Tapi gua berani jamin yang "mangkuk" tue akan mengaku... Yang pasti... Mangkuk nih cukup banyak pegang konsesi.... Hahahaha

Ader paham ka?

*** masa gua menulis nih... Mata gua sempat lagi terlelap beberapa kali ***

Hahahaha

Bukan Kami Yang Khianat Menjual Negara Ini

Bhai/DeeDee semua...

Bukan kami yang khianat menjual negara ini.... Sejak dari ratusan tahun dulu... bukan kami yang jual tanah air ini... Bukan kami yang jual Pulau Pinang kepada Inggeris.... Bukan kami yang jual Singapura kepada Inggeris.... Malah bukan kami jugak yang jual negeri-negeri lain kepada Inggeris.

Pada perang dunia kedua.... kami semua mengembeling tenaga dan kekuatan untuk melawan musuh... Bukan kami yang bekerjasama dengan Jepun dan British semasa perang dunia kedua... Kami berperang melawan mereka... Kami lari masuk hutan dan mengangkat senjata...

Tapi ader puak tue... bukan stakat buat perjanjian dengan penjajah.... bukan stakat jual tanah dan negeri kepada penjajah... tapi siap ader yang bersekongkol dengan penjajah....

Masa kami lari masuk hutan lawan penjajahan Jepun... ader puak tue dok senang lenang makan tanggung berak cangkung kat dalam "kayangan"... Yer la... sebab dah buat deal perjanjian dengan Jepun.... malah makan minum mana ader susah pon....

Baru nih ader sekor mangkuk dari puak tue dok jual tanah kat warga asing sampai bernilai berbilion ringgit....  Jual tanah tue.... bukan jual kereta ker aper ker... ini jual tanah... macam la kalu boleh nak beli balik satu masa nanti... silap-silap terus dah tabley nak beli balik...

Tapi mangkuk nih aper ader hal... pada dier janji boleh jual dan untung..... Nanti biler dah tua dan nak mampus... baru la keluar statement sedih konon tanahair nih dah terlepas kat tangan orang lain... samer macam orang tua dier dulu aaaa.... walhal tok nek dier yang jual dulunya... lagi mau bising... aper daaa...

Samer macham sorang lagi mangkuk yang tok nek dier jual satu pulau tue kepada penjajah.... skrang bising konon rugi pasai terpaksa ikut terma "Selagi ada bulan dan matahari" .... Bodo punya perjanjian..... semata-mata mau untung sekupang dua wang Sepanyol....

So.... bukan kami aaa yang khianat menjual negara ini aaa..... tolong salahkan mangkuk-mangkuk ayun sembilan dewa nih....

Ader paham ka???

17 December 2013

KDN Memang Cuai Dan Tak Ikut Prosedur

Bhai/DeeDee sekalian...

Aper nak jadi aaa.... Itu hari kes pengawal keselamatan yang merompak dan membunuh di Ambank melibatkan warga asing yang pengesahan identiti dan tapisan keselamatan meragukan...  Kecoh satu Malaysia kononnya KDN akan amik tindakan drastik untuk semak dan siasat semua pengawal keselamatan.... Tapi KDN sendiri takmo nak mengaku yang mereka sendiri cuai dan leka...

KDN sendiri takmo nak ngaku yang diorang tak ikut SOP.... KDN sendiri takmo nak ngaku yang diorang tak buat kerja yang sepatutnya.... Semuanya disalahkan kat syarikat kawalan keselamatan.... yang lagi best tue... syarikat kawalan keselamatan yang punya tender tak ngaku yang mereka terlibat... dipersalahkan plak kat syarikat kawalan keselamatan yang jadi sub-con ..... Hahahaha

Takper la..... nak buat camana.... KDN pon takmo nak mengaku yang diorang cuai... aper lagi syarikat keselamatan.... Hahahaha.... Menteri KDN pon boleh lepas tangan... sebab Menteri KDN lebih amik berat isu Syiah (Gred B) dari isu keselamatan dalam negara... hahahaha

SUMBER

Nih.... ader kes terbaru.... melibatkan kakitangan syarikat kawalan keselamatan yang merompak van keselamatan yang dipandunya dimana melibatkan wang bernilai RM250 ribu..... Persoalan yang gua nak bawak.... kenapa biler dah jadi kes camnie... baru la dapat tau yang suspek tue ader rekod jenayah lampau ... tak kisah la rekod jenayah berkaitan dadah ker... aper ker... yang pastinya suspek ader rekod jenayah....

Macam mana kerja tapisan keselamatan yang sepatutnyer ader dalam SOP syarikat keselamatan dan KDN nih... macam mana suspek nih boleh lepas dan berkhidmat semalam lebih 3 bulan..... takkan la cuai sangat kot....

Aper nak jadi aaa.....

16 December 2013

Bekas CEO Maybank Memang Gred B

Bhai/DeeDee sekalian...

Lu orang nak tau dak aper makna Gred B yang si Zamihan Ostad KDN yang ader title Dr tue dok canangkan kepada Zahid Hamidi......... Cuba lu orang agak-agak..... Hahahaha

Gred B tue bermakna.... Gred Bangang.....

Lu tak percaya ker.... Hahahaha... cuba lu tengok statement para Menteri-Menteri yang ader dalam Kabinet... takder satu pon statement jenis Gred A.... Kalo ader pon boleh kira dengan jari.... sebab statement jenis Gred A nih biasanyer menongkah arus.... Hahaha... Ala ... macam yang kadang-kadang Khairy Jamaluddin dan dulunya Saifuddin Abdullah slalu buat...

Cuba tengok statement Hassan Malek ..... harga ayam naik, beli daging.... tariff elektrik naik... pakai pelita ..... Hahahaha... Itu gua belum amik kira statement Adnan Mansor (Fraud) tue.... ataupon Ahmad Maslan..... Hahaha

Satu masa dulu... yang pegang title Raja Gred B (bertahap Sultan lagie tue) cuma Samy Vellu jer..... Hahaha... la nih biler Samy Vellu sudah takder dalam senarai Menteri.... penyakit Gred B tue dah menjangkit kat orang lain plak....

Korang jangan lupa... penyakit Gred B nih pon ader jangkit kat machai-machai UMNO.... sampaikan keluar statement....kalu tak stuju dengan Kerajaan... sila berambus keluar dari Malaysia ....

Hahaha... Machai-Machai UMNO/BN nih dah berapa kali diingatkan... kalu tak stuju dengan hukum dan undang-undang Allah Taala... sila la berambus keluar dari Bumi nih.... hahaha .... Same goes to para Sultan dan Raja yang takmo nak jalankan hukum dan undang-undang Allah Taala... sila berambus keluar dari ini dunia yer... sila pi cari dunia lain....


So... berbalik kiter kepada statement bekas CEO Maybank yang memang Menteri Gred B tue... iaitu kalu takmo nak bayar tol, sila guna jalan lain....  Aper ker bangangnyer statement tue... Boleh tak para bekas guru kepada Abdul Wahid Omar nih ramai-ramai jumpa dier dan ketuk sekeh kapla dier sekali sorang.... Hahaha...

Abdul Wahid Omar nih dulu mesti satu universiti dengan Ahmad Maslan tue... Hahaha... pasai tue la bangang dan bergred B.... hahaha ...

Buat malu Maybank lar.......

Menteri Gred B

Bhai/DeeDee sekelian...

Nak buat camana... Yang ader dan tinggal lagi dalam Kabinet Kerajaan Malaysia la nih buka sajer Menteri Gred B ... Tapi sebenarnya ader terlalu ramai Menteri dan Timbalan Menteri jenis Gred C dan Gred D...

Jangan pulak ingat Ketua Setiausaha dan Pengarah beberapa agensi dan jabatan Kerajaan takder ramai yang Gred B, Gred C dan Gred D... Hahahaha... Terlalu ramai bhai... Nak cari yang Gred A cukup susah... Ader la sorang dua kot... Itu pon cuma tinggal di Jabatan Audit jer.... Hahaha

Dulu kiter di Malaysia pernah ader sorang Timbalan Menteri jenis Gred A.... Tapi yer la... pasai terlalu ramai yang Gred B... terus yang Gred A nih ditolak beramai-ramai sampai terkeluar dari Kabinet dan kalah masa PRU13...

Sebabnyer... Geng bangang dan bodoh mana boleh ader kawan jenis yang pandai... Tak masuk gu la bhai... Hahaha

Jadi tak terkejut la kalo dapat Ostad yang ader title Doktor pada depan nama dier yang sebenarnya dier nih bukanlah di Gred B... tapi mungkin Gred B- 

Hahaha... Gua walaupun bernama C++ tapi bukan punyai gred C++ ikut stendet piawaian IPTA/IPTS Universiti Malaysia yang terlalu jauh dibawah parr dalam charta THES..... Hahaha....

15 December 2013

Mohon Sumbangan Bantuan Banjir

Salam, Saya Wan Muhammad Zawawi bin Wan Hassan selaku Bendahari PASTI Kawasan Kemaman. 

Di Kemaman mempunyai 24 buah PASTI & seramai 1,490 pelajar selurah PASTI Kawasan Kemaman, 9 buah PASTI (587 orang pelajar) yg terlibat dengan banjir termasuk Pejabat PASTI Kawasan Kemaman.

Seramai 44 orang guru & 4 orang AJK PASTI Kawasan mangsa banjir, 95% barang- barang PASTI yg rosak teruk tidak lagi boleh di gunakan. 

Saya merayu, PASTI Kawasan Kemaman sangat memerlukan bantuan dari segi barang- barang pejabat seperti meja guru, almari fail, kerusi pelajar dll untuk PASTI- PASTI, juga memerlukan barang- barang asas dapur seperti gula, gandum, minyak dll untuk cikgu- cikgu, juga memerlukan barang- barang sekolah seperti beg, buku tulis, pensil dll untuk pelajar & juga sangat memerlukan dari segi kewangan. 

Segala sumbangan tersebut boleh terus kepada Bendahari PASTI Kawasan Kemaman (Wan Muhammad Zawawi Wan Hassan) untuk diagihkan kepada PASTI- PASTI, cikgu- cikgu & pelajar- pelajar & juga boleh disalurkan ke akaun tersebut :- 

Nama bank : Maybank, 
Nama akaun : PASTI Kawasan Kemaman
No akaun : 563028805892

Sebarang maklumat boleh hubungi Bendahari PASTI Kawasan Kemaman di talian : 019- 983 4583 (Call, mesej atau whatsApp). Jutaan terima kasih atas sumbangan tuan & puan. 

p/s: Tolong panjangkan kepada semua...

*** Sesungguhnya sadaqah jariahmu akan menjadi sebaik-baik penemanmu di alam barzakh dan juga akan menjadi sebaik-baik pembantumu di padang mahsyar nanti - insyaAllah***

Jazzakallah Khairan Khatira

Ala Stendet La

Bhai/DeeDee semua...

Ala.... Ala stendet la kalu ader yang keluar parti kerana disebabkan roti dan bukannyer sebab prinsip... Tak terkejut la bhai... Nih Adnan Yaakob buat pelik pasai aper.. Pada gua tak terkejut la... Stendet la macam nih... Lompat melompat dan keluar masuk nih samer jer ... Kalu tidak nanti takder la paper ader bahan nak stori... Hahaha

Cuba tanya Hee Yit Foong yang dulunya timbalan speaker DUN Perak... Dier keluar parti DAP dan sokong BN pasai aper... Pasai tak dapat kereta jer... Lagi la hina dari mangsa banjir... At least mangsa banjir sebab keadaan hidup atau mati... Tentang makanan... Tapi Hee Yit Foong pasai kemewahan.. Pasai kereta...

Itu baru sorang... Belum lagi kalu kiter nak selak semua citer yang ader ... Berapa ramai pimpinan dalam UMNO yang bertindak buat statement keluar Parti atas sebab wang dan kontrak... Dalam PAS pon ader perangai camnie..  Bahkan dalam semua parti politik pon ader la... Hahaha

Gua lupa aa nama satu mangkuk UMNO totok kat Perak dulu yang mengamuk sampai kecoh masuk YouTube berbagai... Dan siap keluar parti hanya pasai permit melombong pasir jer pon... Hahaha... Siap menangis berbagai... Siap keluar statement macam-macam... Rasuah la... Salah guna kuasa la.... Konon nak bagi orang simpati.... Hahahaha... Podah la...

Aper pon... Kepada yang keluar parti tak kisah la sebab aper.... Gua nasihatkan supaya tolong jangan jadi macam orang yang keluar dari mana-mana bisnes MLM... Sebab biasanyer biler orang keluar dari satu bisnes MLM pi join satu lagi bisnes MLM... Dier akan sembang yang buruk jer pasai MLM lama dier... Walhal masa dier dalam MLM lama tue... siap promosi yang MLM dier jer terbaek... Hahahaha...

Kalu lu nak tau... Parti Politik nih samer jer spesis dengan MLM... Sembang jer deras... Hahaha... Gimik jer lebih... Semuanya mahukan "glamer media" .... Produk sebenar hampeh.... Hahaha

MLM yang gua maksudkan disini bukan Maharaja Lawak Mega aaaa... Tapi Multi Level Marketing... Hahaha... Stendet la diorang nih... Giler glamer... Macam ader sorang tokey MLM nih yang terbitkan filem konon mesti dapat sambutan... Hahaha... Last-last terbongkang... Samer gak ngan parti politik yang dok taja satu filem nih... Last-last filem tue terbongkang gak.... Samer jer.... Hahaha

Kalu tidak takkan la ader mangkuk yang guna tagline "Terlajak Laris" yang macam bangang jer tue.... Hahahaha... Siap ader  title dari Dewa lagie... Hahaha... Lawak siot... Hahahaha

Ader paham ka???

13 December 2013

KDN Dan Zahid Hamidi Sudah Kena Main

Bhai/DeeDee sekalian...

Semenjak Zahid Hamidi jadi Menteri yang jaga KDN... Macam-macam kerenah lawak telah berlaku di KDN... Dari isu tapisan keselamatan bagi pemilik lesen senjata api... Permit senjata bagi syarikat kawalan keselamatan ... Dan sampailah kepala lelucon isu Syiah di Malaysia...

Hahaha...

KDN sdah tidak lagi jadi satu agensi yang dihormati di Malaysia la nih... Tapi KDN sudah sama taraf dengan Nabil, Jambu atau Sepahtu dalam Maharaja Lawak Mega terbitan Astro tue..

Rasanyer kalu mana-mana pelawak dalam Maharaja Lawak Mega (MLM) gunakan point yang dikecohkan oleh KDN tue sebagai bahan lawak diorang di MLM... mesti akan dapat undian terbanyak dari penonton... Hahaha

KP KDN dengan Menteri KDN memang pandai lar buat lawak... Gua rasa aaa... Mesti Sepahtu pon tabley nak lawan lawak KP KDN dan Menteri KDN nih... Terbaek lar....

Isu Ardi Hamza itu hari pon masih tabley nak setel kelawakkannyer... Nih tambah plak ngan isu Mat Sabu Syiah pasai kagumi Khomeini... Hahahaha... Lawak siot.. Habis satu Malaysia dah dilabrllan Syiah oleh KDN... Hahaha

KDN sudah jadi "Kayu dan Nganga".... Hahahaha....

Abis la.. Ini mesti sebab Zahid Hamidi dok dengar kelentong Zamihan nih... Hahaha... Habisla....  Zamihan nih semua yang tak ngam dengan kapla dier senang-senang jer dier labelkan sesat... Dier sorang jer yang tak sesat... Hahaha

Gua ingat lagi.. Ader sekali tue si Zamihan nih datang pi HQ Agensi... Lepas solat berjemaah tue kat surau di HQ.... Dier mola bukak ceramah.. Mola-mola okeh jer.... Biler tiba bab dier melabelkan orang itu sesat... Orang ini sesat... Terus sorang demi sorang staff blah... Termasuklah big bos "Agensi".... Tinggal la si Zamihan nih sorang-sorang membebel berceramah ...

Lepas dier blah jer.. Pakat satu HQ dok gelakkan si Zamihan nih... Hahaha... Sebab aper.. Sebab kitorang tau lagi banyak detail tentang orang yang si Zamihan dok labelkan sesat tue daripada aper yang si Zamihan nih tau.... Hahaha

Lawak-lawak... Penyakit bebal Zamihan nih dah berjangkit kat Zahid Hamidi... Aiyo... Hahahaha

12 December 2013

Tangguh Atau Tidak?

Bhai/DeeDee sekalian...

Ader beberapa member gua dok cuba nak tanya gua masa banjir besar yang berlaku di Kuantan dan Kemaman baru-baru nih... Semua bising bagitau susah sangat nak kontek gua...  Wei... Bukan salah gua aaa... Ini semua salah Shabery Cheek... Harap macam bagoosh Ahli Parlimen Kemaman ader title Menteri Komunikasi ... Tapi ... Hampeh... Komunikasi selular out... Landlines pon banyak yang kaput...  Aper daaa...

Jadi selepas saluran komunikasi sudah sedikit pulih.... Berduyun call dan sms masuk... Semua tanya pandangan gua.... Tentang satu perkara nih..... satu perkara jer bhai...

Semua member nak tau agak-agaknyer la kalu kejadian banjir baru-baru nih terjadik bukan pada masa UMNO buat Perhimpunan Agung UMNO.... Tetapi masa kejadian jadik pada masa Muktamar PAS... Agak-agaknyer ader ak Muktamar PAS tue ditangguhkan...???

Gua bagitau diorang sumer... Sebenarnya ader dua kemungkinan yabg mungkin berlaku...

Pertamanya... PAS akan teruskan Muktamar sampai selesai ... Tetapi ahli-ahli di peringkar bawah la yang akan dikerahkan memberikan bantuan... Kalu ader pon pimpinan yang kensel Muktamar... Mesti ianya akan jadik satu mileage kepada pimpinan tue.. Dan mesti ianya akan jadi lobi dan promosi terbaek buat pimpinan tue...

Atau...

Keduanya... Muktamar PAS akan ditangguhkan dan semua dikerahkan untuk turun padang membantu mangsa banjir... Dan jangan pulak terkejut kalu ada pimpinan yang akan terlebih sudu dari kuah depan media semata-mata nak tunjuk dier la terbaek dan terprihatin dikalangan pimpinan... Semua seakan melobi.. Sama ader secara nyata mahupun secara tidak nyata...

Hahahaha...

Samer jer bhai.... Aper lu ingat pimpinan PAS semua maksum dan ikhlas ker dalam setiap episod turun padang.... Hahahaha

Kalu la jadik banjir besar nih jadi sebulan sebelum PRU13 hari tue... Mau semua mangsa banjir jadi anak angkat la... Dana melimpah ruah la... Bantuan tak dimintak pon boleh kasik... Semua kerana politik dan undi..

Tak percaya kalu... Doakan jer la sebulan sebelum PRU14 nanti berlaku banjir besar yang hebat... Mesti semua akan untung.... Hahahaha...

Hampeh aaaa...

Cuepacs Yang Menikus

Bhai/DeeDee sekalian..

Ader satu perkara jer yang membezakan antara kesatuan sekerja yang bagoosh dengan kesatuan sekerja yang hampeh... Takder perkara lain... Cuma yang nih jer..

Perkara tue tak lain tak bukan aderlah....

Sama ader pimpinan kesatuan sekerja tue jenis pengecut dan mudah dibeli atau tidak.... Tue jer ... Takder lain..

Sebab terlalu banyak kesatuan sekerja yang tak pergi ke mana biler dapat pimpinan yang jenis pengecut dan mudah dibeli.. Sebab biasanyer kesatuan sekerja akan kena ugut... kena sabotaj... kena macam-macam tindakan yang tak masuk akal...

Tapi kalu kesatuan sekerja boleh relaks jer bergolek gelantang dengan para majikan ataupun pihak berkuasa... Maknanya mesti pimpinan kesatuan sekerja nih kaki pengecut dan jenis boleh dibeli sekupang dua... Hahaha

Bagi anugerah sikit.. bagi gelaran sikit.. tabur duit ringgit skit... bagi jawatan sikit... terus senyap.... hahahaha....

Bukan sekali dah gua tengok... dah banyak kali dah... pasai tue la aper sajer tindakan kesatuan sekerja nih nampak lebih kepada mementingkan kaum pemodal, kaum kapitalis dan kaum penguasa... bukan tindakan yang mementingkan ahli kesatuan...

Cuba tengok masa Zainal Rampak lead dulu... mola-mola gah bukan main... Tetiba biler dapat pangkat dan title dari Kayangan... Terus senyap .... Terus menikus... Terus berpaling 180 darjah... Hampeh...

Same goes to this "mangkuk" who now leads CUEPACS... nothing on his agenda as a leader to one of the biggest union in Malaysia that bring good action to the union members.. None... Nothing.... Nada... 

Hampeh...

So "kalu ader berlaku ketirisan dan salahguna kuasa serta rasuah dalam perkhidmatan awam.. semua kakitangan awam diarahkan tutup mulut... kerana semuanya terletak dibawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)" ..... Inilah perkara paling bodoh yang ader dalam kapla pimpinan CUEPACS macam mangkuk sekor nih...

Bangsat betul lar...


11 December 2013

Boleh Percaya Ka Sembang Jamil Khir Baharom Nih?

Bhai/DeeDee sekalian...

Gua dah malas nak komen dah pasai benda nih.... Sebab benda nih dah lama dah 1Malaysia heboh bab nih... tapi biasanyer gempak sekejap jer.. lepas tue senyap...  Selagi mana kalu bab kutip zakat terbaek... tapi biler agihan failed.... aper mau citer lagie...

So lu layan la sembang deras Jamil Khir Baharom nih ..... hahaha


08 December 2013

Bila Bekalan Air Paip Pun Kantoi

Bhai/DeeDee sekalian...

Cakap berdegar-dengar Shabery Cheek... Tapi satu hampeh pon takder penyelesaian... Tambah gampang biler dapat Ahli Parlimen bertaraf Menteri... Tapi satu apa takder keuntungannya kepada penduduk dalam kawasan parlimen dier...

Bodoh lagi bangang...

Skarang nih... Dah masuk lebih 4 hari takder bekalan air paip kat area rumah gua di Kemaman nih... Giler aaar... Nak buang air besar pon terpaksa bajet-bajet air hujan yang ditadah tue... Nak mandi pon kena ejast air hujan tue la jugak..

Air minum tak payah la nak citer.. Sampai kosong rak jualan air mineral kat pasaraya, 7E dan stesen minyak... Nak masak makanan pon kena guna air...

Bantuan lori air bersih dari SATU pon takder kelihatan... Nak harap Menteri "berbuih" tue nak kasi solution... Lupakan jer... Sebab dier pon tak duduk kat Kemaman nih dah...

Jadi camana nak survive... Jalan alternatif banyak yang rosak teruk.. Keter kalu nak lalu pon amik masa nak lepas... Kos minyak untuk travel jadi meningkat... Kemaman nih ader dapat Menteri Komunikasi yang jadi Ahli Parlimen dier...... Tapi komunikasi selular dah jadi macam "haram jadah"...

Samer macam orang kat area Pekan.. Dapat Ahli Parlimen level Perdana Menteri... Tapi takder keuntungan pon... Sia-sia jer...

Bagero...

05 December 2013

Runtuhnya Jambatan Di Kemaman

Bhai/DeeDee sekalian...

Sori... Dah tak larat nak menulis.. Penat bantu kengkawan yang kena banjir... Cuma nih gambar jambatan kat sebelah Agrobank dan TNB Kemaman yang runtuh pagi nih...





Kami di Kemaman sudah terputus perhubungan darat... Harap doakan kami....

Kepada MP Kinabatangan... Semoga Allah Taala memberikan lu peringatan atas keceluparan dan buat mainan isu banjir nih... Ameen..




04 December 2013

Gelaran Ayahanda Pun Palsu

Bhai/DeeDee sekalian..

Dalam keadaan banjir yang teruk di Kemaman sampai gua tabley nak pi mana-mana... Biler gua baca citer kat akhbar nih terus jer hilang rasa tensen gua bab banjir nih... Hahaha... Terbaek..

Hahaha... Gua tak tau nak kata aper... Melainkan ... Gua gelak besar jer biler baca citer pasai "Ayahanda" nih... Hahahaha.... Samseng taik kucing.. Gempak jer lebih...

Ader skali tue anak buah "Ayahanda" nih pernah kerumun keliling keter gua pasai isu gua hon diorang berkumpul atas jalan.... Siap ader yang pegang parang dan kayu... Siap ader "Ayahanda" bersongkok tinggi arahkan kepung keter gua... Punya la samseng... Hahaha... 

Masa tue gua senyum jer... Siap diorang anak buah "Ayahanda" nih ugut-ugut lagie ... Hahaha.. Biler gua tunjukkan gua punya "sidearm" yang diissue oleh Agensi... Terus mencicit lari samseng tue tinggalkan "Ayahanda" diorang terkontang kanting sorang diri...  Hahaha...

Itu baru tunjuk jer... Belum lagi gua cekah "sidearm" tue... Hahahaha... Samseng gempak biler ramai... Hahaha... Biler sorang diri... Terus lembut cakap "Ayahanda" tue... Hahahaha... Lawak siot...





Podah la "Ayahanda-Ayahanda" nih... Hahaha


Kenapa Hasan Malek Bangang Sangat?

Bhai/DeeDee sekalian...

Gua cukup kesian ngan Hasan Malek nih... Setiap kali dier kuarkan statement... Mesti statement tue isinya bangang dan hampeh... Errr ... Siapa aaa dulu cikgu-cikgu dier aaa... Dier nih sebenarnya belajar sampai tahap mana.. Lulus Sijil Am Pelajaran jer ka...

Takkan la kot semua nih pasai dier suka sangat makan organ dalaman dan kepala ikan... Takkan sebab tue jadi bengap dan bebal sangat nih... Aiyo... Macam mana la Hasan Malek nih boleh jadi Menteri... Boleh menang kerusi Parlimen masa PRU13 yang baru lepas nih.. Takkan la dier nih menang pasai ramai sangat pengundi bangang dan bebal yang dok mengundi dier.... Hahaha ... Sebab biasa la... Hanya orang ngok jer akan memilih dan mengundi pemimpin yang ngok.. Hahahaha

By the way... Statement dier masa harga ayam naik dulu pon tak abis lagi jadi bahan lawak... Ini tambah lagi dengan citer tarif letrik... Hahahaha...

Gua stuju ngan saranan Asri Zainal Abidin nih yang tanya... Tariff letrik nih naik pasai nak suruh rakyat sihat dari apa aaa.. Takkan la sebab tariff letrik nih naik pasai nak selamatkan rakyat dari mati terenjat dengan pekakasan elektrik yang kena litar pintas...

Aiyo... Aiyo... 

Atau mungkin tariff letrik nih naik pasai Kerajaan Malaysia mahukan rakyat supaya tidak melupakan tradisi pelita panjut dan pelita ayam... Atau mungkin nak suruh rakyat pakai pelita minyak kelapa supaya harga pasaran kelapa naik...

Atau mungkin tariff letrik nih naik pasai nak bagi industri pembuatan lilin lebih berjaya dan berdaya saing... Hahahaha... Aper ke bodohnyer...

Nampak gayanyer lepas nih gua kena cari balik TV (jenama Sanyo) yang boleh pakai bateri kereta macam masa gua sekolah menengah dulu... Masa tue tengok citer McGyver mesti pakai TV tue... Hahahaha... Boleh tengok TV ikut berapa cas bateri...  Lampu kalimantang pakai bateri gua masih ader lagi... Hahahaha

Oh yer... Gua rasa aaa... Lepas nih mintak TNB jangan publish dier punya keuntungan syarikat dalam akhbar boleh tak... Kalu tidak nanti rasanyer ader pejabat TNB yang kena bakar nanti... Hahahaha...




03 December 2013

Sekadar Bertanya ... Jangan Marah

Bhai/DeeDee sekalian...

Gua tengok aaa ... semenjak dua menjak nih ader jer Ostad yang kawin dua la... kawin tiga la... kawin empat la.... Gua takder masalah.... ini semua Sunnah Rasulullah.... lu mampu... lu boleh la kawin ..... mampu dalam semua segi la.....

Bagi para isteri... ramai yang mengimpikan payung emas kat Syurga nanti .... pasai tue la diorang boleh kasi laki diorang si Ostad tue kawin lebih... biasa la... sebab selalu di"ayat"kan camnie.... hahaha

Aper pon... gua sekadar nak bertanya.... jangan marah yer... hahaha.... nak bertanya skit buat puak-puak Ostad nih.... Ostad "glamer" yang kawen dua tiga nih..... tak kira la Ostad ceramah ka.... Ostad kuliah ka.... Ostad Internet ka... Ostad penasihat syariah Bank Kapir Sdn Bhd ka..... hahaha... gua sekadar nak tanya....

Kenapa semua dok cari anak dara.... kenapa setiap kali kawin dua atau tiga.... masih lagi dapat anak dara.... Ooooo... udah jodoh ..... hahaha... itulah jawapan stendet.... Hahahaha...

Patutnya Ostad-Ostad nih la tunjukkan contoh teladan yang baek kawin dengan ibu tunggal ka ..... janda anak ramai ka..... ataupun perempuan OKU ka..... sebagai asbab kahwin tue kerana nak tolong dan bantu serta bagi jaminan keselamatan....

Tapi ini tidak.... dalam ceramah... dalam kuliah... dalam tazkirah... dalam Youtube.....  dalam CD/DVD ..... dok citer tentang kalu nak kawin banyak tue... carilah yang janda anak ramai atau perempuan OKU.... tapi in realiti.... sendiri pon takmo nak ikut...

Poodah lar.....  Sendiri pon dok cari anak dara .... dan kalo cari janda... mesti cari janda berhias atau bergetah.....

Same goes to so called "pakar motivasi" .... samer jer... cakap tarak srupa bikin.... Poodah la... Jual air liur sana... jual air liur sini berpuluh ribu... citer pasai poligami ikut sunnah.... citer pasai Nabi Muhammad S.A.W sendiri kawin dengan janda..... tapi... last-last diri sendirik si "pakar motivasi" dok cari anak dara...... Poodah lar...

Hampeh....  tabley nak jadikan contoh teladan betul lar puak-puak nih... Hancuss...


By the way..... takder masa nyer gua nak jeles diorang kawin dua tiga... gua takder hal bab tue... kalo mampu... teruskan la... cumanyer.... agenda kawin anak dara tue sebagai bini kedua atau ketiga tue yang gua semacham musykil tue.... Hahahaha

Gua pon kalo ader peluang dan ruang serta kemampuan.... mungkin boleh gak kawin dua atau tiga... Tapi gua tau... Allah Taala tahu setakat mana gua ni..... Hahaha... jadi daripada gua menyeksa hati dan perasaan bini gua.... baik gua buat-buat lupa jer hasrat nak kawin dua tiga.... hahahaha....

Kesimpulannyer....  walk the talk bhai... walk the talk....  hahahaha... Ostad... Ostad....

02 December 2013

Sedih Dengar Luahan Hati Kazim Elias

Bhai/DeeDee sekalian...

Gua sungguh bersedih bila mendengar luahan hati Kazim Elias nih.... bukannyer aper... itu hari katanyer dier kena ugut bunuh.... ader orang bagi amaran kat dier... kalu berceramah lagi... akan kena bunuh... Nih plak... dier kena maki hamun hanya kerana dier dioffer jadi MT UMNO....

UMNO bukankah parti yang menegakkan Islam.... UMNO sajer la yang memperjuangkan Islam... termasuklah sampai berjuang mempertahankan kalimah Allah..... Hebat kan.... Pejuang Islam macam Zulkifli Nordin yang konpiden 101% itu hari pon kerana UMNO....

Kalu la UMNO takder... dah lama dah Islam hanyut kat Malaysia nih... dah lama dah "Geng Memali" dok sesatkan negara nih.... dan dah lama dah "Al Maunah" dok amik alih ATM..... malah kalu takder la UMNO.... habis semua puak perniagaan halalan thoyyiban dikuasai oleh "Al Arqam"....

Kalu la UMNO takder..... sebagai parti yang memperjuangkan Islam..... macam mana Magnum 4D, Sport TOTO dan Kasino di Genting Highland serta Kasino di Bukit Tinggi nak maju dan dapat lesen..... Itu belum masuk lagi kalu UMNO takder... susah la Kilang Arak nak dapat tempat beroperasi... susah wei... bukan ker UMNO nih parti Islam.... parti yang memperjuangkan Islam...

Sebab itulah hanya pemimpin UMNO jer yang layak duduk dikerusi CEO Tabung Haji..... Hahaha.... Malah terbaeknyer... hanyan pemimpin UMNO jer jugak yang layak duduk mempengerusikan Pusat Zakat .....  Hahahaha

Jadi biler Kazim Elias nih dijemput masuk join UMNO sebagai anggota Majlis Tertinggi (MT) ... gua rasa dier memang layak.... sebab UMNO memang parti yang memperjuangkan Islam... sebab itulah Mashitah Ibrahim join dier.....  Nakhaie pon join jugak dulu ..... sampai tinggalkan PAS sebab PAS nih dah jadi Parti Ajaran Sesat kata diorang ...

Sebab itu lah... biler Kazim Elias dihina dan dimaki.... gua cukup sedih.... tambah lagi ugutan bunuh itu hari tak setel lagie.... kesian....  tak patut Kazim Elias nih dimaki dengan perkataan haram jadah... munafik... babi ... dan anjing....

HAHAHAHAHA..... macam siot jer la yer.... HAHAHAHAHA

Cuma selayaknyer Kazim Elias nih dipanggil Ostad 2 Ringgit jer.... HAHAHAHA




Label Melabel

Bhai/DeeDee sekalian...

Sori... Walaupun gua bersetuju dengan statement mamat nih... Tapi bukan semuanya gua bersetuju... Tambah lagi mamat nih main rangkum jer mana-mana yang dier tak berkenan pasai tak sealiran dengan dier sebagai sesat..

Walhal selagi aqidah adalah sama... bab-bab cabang @ furuq nih aderlah perkara biasa... Bab-bab furuq tidak menyebabkan berlakunya kesesatan... Kalo pon ader puak tolak bidaah (hasanah)... Itu tidak menyebabkan puak itu sesat... Main borong jer la mamat nih.... Aper daa

Kalu betul lar mamat nih betul dan yang lain sesat... Kenapa tak mamat nih bertegas berceramah sana sini bab rasuah, bab tumbuk rusuk, bab politik wang, bab tipu rakyat, bab khianat rakyat, bab zalimnya pemerintahan... Hahaha...  Sembang label melabel jer pandai mamat nih...  Poodah la ....

Hampeh aaaa... Boleh blah aaaa..






Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1