Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 March 2020

Esok Pejabat KWSP Buka Kah?

Bhai/DeeDee semua...

Satu persoalan yang timbul yang gua takder jawapannya...

Adakah esok pejabat KWSP buka? Sebab dengar citer ramai yang nak keluarkan duit dari akaun 2 yang mereka ada... Katanya kalu isi borang esok.... awal bulan 5 baru dapat duit tue...

Huhuhu... lama masanya la bhai...

Kalu bukak... sure ramai yang akan hadir dan.. tentunya proses penjarakkan sosial akan menjadi satu isu pulak....

Huhuhu..... naya....

Sabor je la

30 March 2020

Pasar Ramadhan 2020 Tidak Dibenarkan

Bhai/DeeDee semua...

Nampaknya Kerajaan Malaysia telah umumkan bahawa Pasar Ramadhan 2020 tidak dibenarkan beroperasi... Kesian... dah lama kita Merdeka... kali nih kita tak merasa nak layan Pasar Ramadhan / Bazar Ramadhan ...

Kesian sungguh la yang meniaga camnie... stok dah beli... barang dah beli ... plan nak jual dalam Pasar Ramadhan .... nampaknya tak dapat lar...

Rugi banyak la...

So... bertabah lah semua.... sabor je la... nak buat camana... Wabak nih kena kawal ... kalu tidak lagi masak....

28 March 2020

Bala Apa Pulak Lepas Ni???

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara yang kita dapat lihat kesan dari Covid-19 nih adalah banyak negara yang kelihatan seperti "Headless Chicken" .. dimana para pemimpin negara tersebut kelam kabut dan tidak tahu apa yang nak dibuat...

Segala planning semua caca marba... semua kelam kelibut... pening

Tambah lagi dengan kantung negara yang cukup-cukup makan jer... memang tak menunjukkan boleh selamat dari kesan rantaian ekonomi yang bertimpa-timpa.... Tambah dengan kos penyediaan kemudahan kesihatan yang memakan belanja yang cukup besar...

Sekarang nih... Indonesia (yang penduduknyan ada seramai 330++ juta) sudah terkena wabak Covid-19 nih.... dan mereka kini difasa pertama.... sama seperti India..... bayangkan... dengan jumlah penduduk yang begitu ramai... Indonesia diramalkan akan terkena impak Covid-19 kepada hampir separuh warganegaranya...

Bayangkan impak ekonomi yang akan berlaku..

Bagaimana ini akan memberi kesan kepada negara serantau... dimana Malaysia dan Thailand masih lagi pening nak mengendalikan kes ini....

Teruk bhai... tambah lagi USA telah menjadi juara Covid-19 dimana lebih 100 ribu warganya terkena Covid-19 dan kadar kematian disana telah meningkat dengan mendadak dalam 24 jam...

Bala apa pulak lepas ni??? Moga Allah Taala melindungi kita...

Aamin Ya Rabb

26 March 2020

Bantuan Rakyat?

Bhai/DeeDee semua...

Setakat hari ni... gua tak nampak apa inisiatif Kerajaan untuk membantu rakyat dalam keadaan segera... Semuanya yang ditawarkan oleh Kerajaan bersifat lambat.

Rakyat bawahan la nih sedang terkesan teruk.. Pusat Zakat dan Baitulmal memang la kita tahu lambat...

Tapi takkan la Kerajaan Persekutuan sendiri pun lambat jugak...

Ramai rakyat B40 dan M40 sedang terkesan nih...

25 March 2020

14 Hari Kedua

Bhai/DeeDee semua...

Lama dah gua cakap... yang 14 hari pertama takkan cukup untuk mengekang COVID-19 (coronavirus) nih...  Memang tak cukup... jadi dah agak ianya akan jadi 14 hari kedua....  kita nih dah kira naya... memang naya...

Lepas nih... kalu tak terkawal gak.. dier akan jadi 14 hari ketiga.... masa tu memang lagi masak... ekonomi Malaysia memang boleh lumpuh terus... Pakej rangsangan ker ,... atau Pakej tak merangsang ker... semua tu boleh jadi sia-sia selagi mana PKP berterusan...

Berapa lama sebenarnya rakyat boleh sabar.... berapa lama boleh bertahan... dalam keadaan bantuan secara direct terus kepada semua rakyat .... (sebab semua terdesak dan tertekan) ... masih tak nampak secara jelas..... sekadar gula-gula jer konon arahan dah dikeluarkan.... semua tu takkan menjadi pemangkin....

Rakyat akan secara otomatiknya akan menjadi tidak tentu hala... akan boleh menyebabkan ketegangan dan boleh mencetuskan huru-hara dan kacau bilau...

Sekarang nih ... kita sedia maklum ... industri perhotelan, pelancongan, penerbangan komersial, hiburan dan Food And Beverages sudah mengalami hampir total lockdown... dan silap2 boleh bungkut ikat mati...

Tunggu yang lain ja.... bagi yang Kakitangan Kerajaan... kira okeh la masih dapat gaji macam biasa.... bagi swasta... berapa lama Majikan boleh bertahan jika tiada produktiviti.... mana ader syarikat yang boleh menampung kerugian akibat tidak boleh beroperasi...

Memang semua ini akan menjadi malapetaka ekonomi paling dahsyat dalam sejarah Malaysia dan dunia....

Moga Allah Taala menolong kita semua... Aamin Ya Rabb

Hantavirus Lah Pulak

Bhai/DeeDee semua...

Selepas COVID-19 nih... semalam ader kes kematian dalam sebuah bas di China disahkan menghidap virus yang lebih merbahaya... iaitu HANTAVIRUS .... virus #hantavirus nih adalah satu virus yang dah ujud sejak 1950 semasa perang Amerika - Korea di Korea (Hantan River)

Virus nih merebak melalui tikus jika manusia terkena / makan darah tikus

Setakat ini US Center for Disease Control (CDC) masih lagi memantau HANTAVIRUS nih... dan jika ianya merebak maka tindakan proaktif akan diambil...

Jadi... stay safe... stay indoor ... eat only healthy food...

Semoga Allah mengehsani kita.... Aamin Ya Rabb

Rujukan ;

1. Kes kematian melibatkan HANTAVIRUS di China
2. US Center for Disease Control (CDC)

24 March 2020

Sekadar Pertanyaan

Bhai/DeeDee semua...

Artikel ini pendek ja...

Sekadar pertanyaan.... Amanah Raya Berhad dah ditubuhkan pada 1921. Ianya adalah milik penuh Kerajaan Malaysia. Dalam tangan ader sekitar RM1 ++ trillion....

Rakyat tengah susah nih. Aper citer???

23 March 2020

Apa Itu Fungsi Kerajaan?

Bhai/DeeDee semua...

Sebagai rakyat Malaysia yang membayar cukai... gua dapati tindakan Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia yang mengumumkan bahawa kebenaran telah diberikan untuk pencarum KWSP mengeluarkan caruman dari akaun 2 KWSP mereka untuk mendanai kehidupan yang terjejas akibat dari Covid-19 adalah sebagai tidak bermoral.

Ini kerana fungsi Kerajaan adalah memastikan kepentingan rakyat didahulukan...

Apa guna rakyat membayar segala bentuk cukai tetapi manfaat atasnya ketika berdepan dengan situasi tidak menentu dan tertekan ini dinafikan... Bayangkan... setakat ini hanya Malaysia sahaja negara didalam dunia yang tidak ada plan yang tepat untuk membantu rakyat yang tersepit dengan isu ekonomi akibat virus Covid-19 (coronavirus)...

Rakyat faham jika Kerajaan mengeluarkan dana yang cukup besar untuk kesihatan dan keselamatan negara... Tapi jika kerajaan tidak ada plan untuk membantu rakyatnya sendiri... maka buat apa Kerajaan itu diujudkan..

Bukan semua orang ada akaun KWSP ... bukan semua orang ada dana dalan akaun 2 KWSP mereka...

Jadi... bagaimana dengan mereka yang tidak ada... bagaimana mereka yang kais pagi makan pagi??? Apakan ada sinar untuk mereka?? Kita ada cukup ramai Menteri dan Timbalan Menteri.... malah Timbalan Menteri Kesihatan pun ada 2 orang.... Timbalan Menteri Kewangan pun ada 2 orang.... apa gunanya mereka beramai-ramai tapi seperti tiada otak yang boleh digunakan untuk negara...

Cerita tentang nak keluarkan wang dari akaun 2 ni sebenarnya berkisar dari cerita marhaen di laman sosial sahaja..... kalau semuanya idea dari sembang marhaen... apa guna kita simpan ramai Menteri dan Timbalan Menteri.... ngabihkan boreh ja...

Hampeh aaa... ayat artikel ini dah habis sopan dah gua tulis.... Hahahaha

22 March 2020

Hari Pertama Tentera Mengawal Situasi

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara jelas... Sewajarnya Tentera dilibatkan lebih awal untuk mengawal situasi... Sebab rakyat Malaysia nih dah mangli dengan Polis... tambah lagi kalau ada sekatan jalanraya yang dibuat oleh Polis... orang dah tak kisah..

Jadi... terbaiklah bila sekarang Tentera diarahkan untuk membuat kawalan dan pengaawasan... Harap semuanya boleh berjalan lancar.... semoga negara kita bebas dari ancaman wabak Covid-19 dengan lebih pantas...

Oleh itu... sila kuarantin diri anda ... sila berada di rumah.... jangan keluar rumah tanpa ada keperluan mendesak...


21 March 2020

Hello ... Kita Ada Menteri Kewangan Ke?

Bhai/DeeDee semua...

Menteri Kewangan Malaysia tu sapa aaa??? Ader lagi ke dier??? Dah start kerja ke dier??? Atau masih lena kat CIMB Bank lagi???

Adoilah.... Lantik Menteri Kewangan konon yang terhebat.... walhal... dier CEO bank yang kerap kena ransomware.... Bhai... Ransomware tue.... bukan kecik anak punya social hacking...

Hahaha...

Hebat sangat jadi CEO bank... tu yang nampak sangat bagooshnya handle Kementerian Kewangan Malaysia.. sampai takdak apa yang dibuat untuk bantu rakyat Malaysia disaat-saat kegawatan dan masalah la nih....  Takder langsung la aper kenyataan dari Kementerian Kewangan...

Macam takder fungsi apa pun Kementerian Kewangan nih....

Aper la....

Hampeh....

Dalam keadaan negara macam ni, sepatutnya ada la kenyataan dari Menteri Kewangan untuk solusi, dana atau bantuan kepada rakyat. Menteri Kewangan Malaysia ni masih ada lagi ke? Hidup lagi ker dier???

Ker dah kojol???

20 March 2020

Akhirnya.... Askar Yang Takeover

Bhai/DeeDee semua...

Memang patut pon aset ATM diaturgerakkan untuk membantu untuk menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia nih... semua pasai ramai sangat yang degil...

Memang patut lar kena tindakan lebih tegas... Harap dengan adernyer aset ATM diatur gerak maka keadaan lebih bagoosh dan kondusif akan dapat mengurangkan penyebaran wabak Covid-19 nih...

InsyaAllah....


Hari Ketiga - Impak Covid-19 Terhadap Ekonomi Telah Kelihatan

Bhai/DeeDee semua...

Hari ini telah masuk hari ketiga... Apa yang gua nampak... memang Covid-19 akan memberikan kesan yang besar terhadap ekonomi...

Kedai tak dapat nak bukak... industri banyak yang hold...produksi terhenti... sales merudum... agak-agak berapa lama rakyat Malaysia boleh bertahan.... Seminggu?? Dua minggu?? ... Kalau perkara Perintah Kawalan Pergerakan nih berterusan... agak-agaknya berapa lama boleh berhenti???

Kalu masuk sampai sebulan terpaksa buat Perintah Kawalan Pergerakan nih.. alamat lagi kronik lah semuanya....

Ekonomi drop... rakyat makin tak akan sabar.... Menteri Kewangan?? ntah apa yang dier buat... tak nampak ader idea dari dia untuk rakyat....

Adoilah....

Bersabarlah...





*** 20 Mac 2020 happy birthday to awak ***

19 March 2020

Gelombang Ketiga Covid-19

Bhai/DeeDee semua..

Satu perkara yang jadi concern ngan gua aderlah berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan.... Sebab bila buat camnie... tetiba boleh pulak berikan kebenaran untuk bergerak keluar kawasan dengan surat polis.... itu yang bahaya tu...

Ramai rakyat kita yang ingat kalu dia takder simpton Covid-19 ... dier boleh pi sana sini...

Itu silapnya... depa sengaja buat lupa yang Covid-19 nih dier ader incubation period... masa dormant dalam host (badan) selama 14 hari... sama 14 hari tue memang takder nampak apa2 simptom.... depa ingat kena kalu terus ader nampak kesan..

Tu masalahnya...

Sebelum nih pada 27 February 2020 ... geng Tabligh ader buat himpunan kat Sri Petaling .... dan kita dah nampak impak dari event Tabligh nih....

Lepas tu... ader plak pada 13 hb Mac 2020 geng penganut Hindu buat himpunan kat Penang... yang ini kita tak nampak kesannya lagi sebab tarikh incubation dier masih ader lagi.... gua jangkakan yang ini akan ader impak pada 27 Mac 2020 nih.... silap2 seawal 25hb kita dah boleh dapat tau citernya... kalu ini jadi... maka ianya adalah Gelombang Ketiga Covid-19

Makna kata... yang bergerak balik kampung pada 18hb baru nih.... kita akan tau sama ader ianya merebak bermula pada 1 April 2020 dan selebihnya... dan gua saspek yang ini adalah gelombang keempat Covid-19 ..... dan gelombang ini gua saspek akan menjadi paling besar.... Ini semua sebab kerja bodoh dan kebenaran bodoh yang Kerajaan bagi kepada rakyat Malaysia yang bodoh yang masih nak keluar kawasan dan balik kampung walaupun Perintah Kawalan Pergerakan dah dimulakan..... Bodoh betul lar...

Nauzubillah.... moga Allah Taala melindungi kita semua dari mara bahaya ini....

Aamin Ya Rabb

18 March 2020

Tindakan Salah Benarkan Perjalanan Diterus

Bhai/DeeDee semua...

Satu perkara yang silap dalam tindakan pihak Kerajaan Malaysia mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order) adalah dengan membenarkan pihak PDRM menyediakan Borang Kebenaran Perjalanan Rentas Negeri ...

Ini tindakan silap...

Sebab banyak orang sebenarnya tidak sedar bahawa mereka adalah "carrier" @ "host" bagi Covid-19 (coronavirus) ... sebab virus tue mempunyai kadar dormant dalam badan selama 14 hari...

Bila pesakit tak sedar yang dier adalah pembawa... dan dier pulak bergerak rentas negeri... maka peluang untuk wabak ini bergerak dari satu lokasi kepada lokasi lain adalah besar... Inilah masalahnya...

Tambah lagi Menteri KDN zaman PH dulu memang lembab bila buat keputusan berkenaan wabak ini.... Teruk betul perangai Menteri KDN zaman PH dulu....  blur dan buat kerja ntah aper-aper... adoilah.... pening..

Memang patut lah Menteri KDN zaman PH dulu hilang jawatannya.... bodoh la kalu lantik lagi dier nih jadi Menteri....  adoilah...

17 March 2020

Hikmah Dari Covid-19

Bhai/DeeDee semua...

Ader banyak hikmah yang kita boleh perhatikan dari kes wabak Covid-19 (coronavirus) nih....

Pertamanya.... kita boleh lihat geng-geng Ostad dan Lobai yang dahulunya bersuka ria kononnya coronavirus nih Allah Taala turunkan sebagai senjata untuk menghinakan Kerajaan China... yang menindas Uighur.... yang mahu Al Quran dinilai semula..... kini senyap belaka bila virus nih menjadi wabak di Malaysia

Keduanya.... kita boleh lihat.... pihak Ostad dan Lobai yang mendoakan agar Allah Taala menjangkitkan Menteri PH dengan coronavirus nih.... sekarang pihak itulah yang bersekongkol pula nak tutup Masjid dan Surau... atas alasan kesihatan... walhalnya ianya boleh dikawal dengan cara self quarantine (orang sakit tak payah la pi Masjid atau Surau) ... jangan guna air kolah untuk wudhu... jangan bersalaman selepas solat.... bukan rukun pon...

Ketiganya.... geng Ostad dan Lobai yang dulunya sibuk mengataka  virus ni disebabkan oleh makan kelawar dan sebagainya.... rupanya geng Tabligh pulak yang menjadi carrier virus ini.... masalahnya ada geng Tabligh yang taknak pi buat saringan... siap ada yang tak mengaku pergi ke Sri Petaling nih... adoilah...

Keempatnya..... hikmah Allah Taala nak tunjuk bahawa geng Tabligh nih tak berapa amalkan tahap kebersihan yang sepatutnya.... bagi sesiapa yang biasa dengan geng Tabligh nih... mereka tahu la macam mana geng Tabligh ni kendalikan kebersihan... maaf cakap lar...

Kelimanya... nampak sangat la Menteri Kerajaan baru nih lagi kelam kabut nak kendalikan semua kes... ader Menteri Kesihatan pun macam bangang jer... ader Menteri Kewangan pun nampak takder plan aper pon nak tangani isu kewangan dan pelaburan semasa Perintah Kawalan Pergerakan .... siap ader yang boleh main Golf lagi time krisis camnie...

Keenam .... nampak sangat la golongan Ostad dan Lobai yang ader dalam Kerajaan sekarang nih dah jadi bisu... sama macam Mopti Utagha sorang tue.... huhuhu.... adoilah...

Moga Allah Taala menyelamatkan kita semua.... Aamin Ya Rabb

Ostad Dan Lobai Memanglah Lawak

Bhai/DeeDee semua...

Memang lawak la biler Ostad dan Lobai dok bekap MCA nih...

Hahaha... gua dah kata lama dah... Ostad dan Lobai nih sebenarnya bukan penegak agama... Seqodar berlakon ja... Sekadar nak dapat laba dari imej agama dalam politik kepartian...

Itu ja... tak lebih dari itu...

Hahaha... sebab tu la depa bekap macam nak gila MCA nih.... Hahahaha

Itu realitinya....

16 March 2020

Terbukti Ostad Dan Lobai Penakut

Bhai/DeeDee semua....

Dah lebih 24 jam dah Presiden MCA (Wee Ka Siong) kuar statement....

Aper yang Ostad dan Lobai PAS buat?? Sonyap jo.... Takder sikit pon komen.... Yang walaun dan macai kat bawah plak... siap suruh Tabayyun dulu....  malah ader yang kata... itu perkara kecil ja...

Hahahaha....

Memang terbukti la bhai.... Ostad dan Lobai PAS memang penakut kat MCA ... semenjak dari dulu lagi.. sampailah sekarang...

Dulu masa jadi Pembangkang diperingkat Persekutuan pon... Ostad dan Lobai PAS takut kat MCA.... la nih dah bersama jadi sebahagian dari Kerajaan Persekutuan..... Ostad dan Lobai PAS tetap takut kat MCA ....

Tatau la gua apa nak jadi ngan Ostad dan Lobai PAS nih...

Ini baru dajjal kecik.... dah takut... belum lagi sampai time Al Masih Dajjal..... huhuhu... agaknyer kalu time tue... mesti terkencing tercirit siap sanggup menyembah Dajjal kot.... adoyailah.... Apa nak jadi laa....

Nauzubillah...

14 March 2020

Ramai Yang Dah Mengamuk

Bhai/DeeDee semua...

Hehehe... gua gelak jer bhai... sebab rupanya ramai dalam UMNO yang tak puas hati... jangan kat yang kat Persekutuan... yang dekat negeri pon ader....

Yang kat Johor pon dengar khabar sudah ader yang bising... tak suka MB yang ada la ni... Itu belum lagi di Melaka dan Perak.... Yang kat Perak tue... khabarnya depa akan buat planning lain...

Takpa...

Nak teruskan buat mainan politik lantak depa la... janji negeri dan negara selamat...

Apa pun... jangan sampai jahanam sudah... lagi pon DAP dah takder dalam ini picture....so sesama Melayu pon  nak bergaduh ka?? Adoilah,..,. apa nak jadi lar... hahaha

By the way.... nasib Muhyiddin pun sampai 18 Mei nih katanya.... hahahaha

13 March 2020

Perang Dalaman Sudah Bermula

Bhai/DeeDee semua...

Semalam... mesyuarat MT UMNO telah berlaku.... dah diorang dah tukar SU Agung dan Ketua Penerangan UMNO .... dan nampaknya Anuar Musa sudah dipinggirkan... diorang naikkan Ahmad Maslan...

Ini menunjukkan bahawa .... ader krisis dalam UMNO itu sendiri... mungkin sebab kegagalan Anuar Musa mencaturkan jawatan Menteri dan Timbalan Menteri dalam Perikatan Nasional bersama dengan Muhyiddin Yassin...

Gua nampak... ini bunga-bunga perang dalaman sudah bermula...

Mana tak geng UMNO bengang.... yang tiada jawatan dalam parti... yang meminggirkan diri semasa parti jatuh.... orang yang itu pulak dapat jawatan penting dalam kabinet Perikatan Nasional..... orang macam Hishamuddin Hussein dan Khairy Jamaluddin...... pada orang UMNO... dua-dua orang ini adalah celaka....

Hahaha... itu belum lagi langsung takder jawatan bagi geng Wanita UMNO dan UMNO Sabah...... mana tak mengamuk depa.... Hahaha.... jadi gua rasa.... Perikatan Nasional nih umpama retak menanti belah... tunggu masa ja kiok... tunggu masa ja akan ader perang besar... yer la... sesama UMNO pon la nih perang dalaman sudah bermula....

Kita tunggu dan lihat....

Oh yer lupa.... jangan ingat dalam PAS pon takder perang dalaman... gua dah dengar soseh-soseh yang mengatakan ader puak dalam PAS yang tak puas hati ketua diorang tak dapat jawatan Menteri.... huhuhuh....

Yeah...... sediakan popcorn dan air cola yer..... hahahaha

12 March 2020

Satu Penghinaan Buat UMNO Dan PAS

Bhai/DeeDee semua...

Kalau kita perhatikan susunan anggota kabinet Kerajaan Perikatan Nasional yang diumumkan oleh Muhyiddin Yassin baru-baru nih... kiter akan dapati ader beberapa kepincangan yang sama ada sengaja diadakan atau pun tidak sengaja...

Tapi pada pandangan gua... ianya adalah segaja....

Bayangkanlah .... hampir semua yang melompat keluar dari PH telah diberikan beberapa jawatan utama yang menerajui beberapa Kementarian yang penting... contoh... Azmin Ali.... Redzuan Kereta Terbang.... Mustapa Mohamed, Rina Haron dan Zuraida Kamaruddin...

Tapi itu semua tidak menghinakan.... yang lebih memberikan penghinaan buat UMNO dan PAS adalah....

Bagi UMNO... orang yang takder signifikan pada kepimpinan parti tersebut telah dilantik kepada jawatan Menteri.... contoh macam Hishamuddin Hussien dan Khairy Jamaluddin.... pelik kan... yang ader berjawatan penting dalam UMNO diberikan Kementerian yang kurang penting... kementerian yang tidak utama...

Pelik bilamana beberapa nama besar yang ada dalam UMNO tidak diberikan jawatan... Jika alasan mereka tiada kerusi Parlimen... bukan tak boleh dilantik jadi Senator... macam Tok Mat Hassan... patut boleh ja dilantik jadi Senator dan menjawat jawatan Menteri Kewangan

Satu penghinaan buat PAS adalah apabila PAS yang sentiasa diperkatakan mempunyai ramai alim ulama... tidak seorang pun yang diangkat menjadi Menteri Agama.... tapi boleh pulak dilantik menjadi Menteri Alam Sekitar yang sekadar cuma menjaga satu Jabatan jer..... macam hampeh ja.....

Nampak sangat ini satu penghinaan buat UMNO dan PAS .... itu kalu sedar la... kalu tak sedar tatau kata apa la.... Hahahaha

11 March 2020

Ada Menteri Tapi Tiada Kakitangan Kementerian

Bhai/DeeDee semua...

Kadang-kadang gua terpikir... apa la punya lawak sampaikan terpaksa lah Muhyiddin Yassin terpaksa create beberapa jawatan Menteri sekadar nak sedapkan hati beberapa pihak... sekadar nak bagi puak-puak ni merasa jadi Menteri... merasa ader jawatan besar...

Macam pelik ja,.... Macam la masa PH memerintah dulu dimana Muhyiddin Yassin jadi Menteri KDN paling lembam..... dier tak tau yang Kerajaan Malaysia kekurangan wang... kekurangan dana.... dalam proses berjimat...

Jadi sebab tu la struktur penjawatan awam jadi dikawal untuk penjimatan...

Nih dah la create satu jawatan Menteri.... sekadar nak jaga satu Jabatan jer.... Pergh.... Bukan jaga satu Kementerian... tapi cuma Jabatan... yang kita semua tahu berapa besar saiz Jabatan nih....

Walhal... selama nih Jabatan nih pon banyak mendapat sokongan dan bantuan dari beberapa NGO .... NGO yang berkaitan dengan Alam Sekitar.... secara percuma jer...

Hahaha.... tapi yer la... Menteri pun sekadar ader PhD dalam Perlancongan ja...... okeh la tue.... Boleh buat program Perlancongan Alam Sekitar la pulak....

Hahahahaha

10 March 2020

Haters? Hahaha... Gua gelak jer..

Bhai/DeeDee semua....

Gua gelak jer pada haters blog nih... dah lama dah blog nih ujud... dan gua tak amik pot pon pada haters... biasa la... banyak haters tu bermakna gua punya blog nih glamer... dan tulisan dalam blog nih tetap relevan.... Hahahaha......

Jadi kepada haters semua.... terima kasih la sebab rajin baca dan layan blog nih.... atas kerana lu rajin tue la yang bagi traffic kat blog nih tinggi....

Tqvm kepada macai, walaun dan haters.....

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Senarai Kabinet Ni Sebenarnya Senarai Siapa?

Bhai/DeeDee semua...

Gua perhatikan semua senarai dalam Kabinet Muhyiddin Yassin yang diumumkan semalam... Apa yang gua perhatikan macam ader satu trend dalam penyenaraiannya yang semacam satu signature seseorang....

Huhuhu...

Rasanya gua tak silap....

Okeh.... mari kita ambil beberapa nama ni....

Azmin Ali dapat jadi Menteri Kanan di MITI...
Zuraida Kamaruddin kekal jadi Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan...
Rina Harun diangkat jadi Menteri Wanita
Redzuan Md Yusof jadi Menteri di JPM
Saifuddin Abdullah....jadi Menteri MCMC

Nama-nama nih memang feveret ada sorang tue la.... nampak macam ader satu deal besar (satu kerjasama win-win) antara beberapa pihak dalam menentukan nama-nama dalam kabinet ni.... macam nama Hishamuddin Hussien.... macam nama Reezal Merican.... macam nama Mustapa Mohamed

dan yang nampak ketara bila dua nama ini dipilih... Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Zulkifli Mohammad Al Bakri....

Takpa.... nanti gua ulas lebih lanjut... bagi gua buat analisa dulu...

Hahaha

09 March 2020

Sejarah 492 Tahun Kerajaan Perak Tercalar

Bhai/DeeDee semua...

Sejarah Kerajaan Negeri Perak moden telah ujud 492 tahun.... Bermula dari tahun 1528 sehinggalah sekarang... Kerajaan Negeri Perak diterajui dengan bagoosh... Tapi pada 2020 .... hanya kerana mendapat MB yang tidak berotak ... maka tercalar imej negeri ini...

Yer la... Ada MB pun sijil palsu... menipu tahap akademik..... tu yang jadi tindakannya amat bodoh...

Betul kata orang tua-tua... edukesyen penting... kalu takder edukesyen ... maka jadi bebal ler... jadi bodoh tukil... jadi bangang... tu yang nak nasihat pon tak jalan...

Dah elok-elok ader kuasa dan jawatan sebagai Menteri Besor... belum pun cukup masa lagi... terus buat deal bagi kuasa tue kat orang lain... sebijik macam "dengor guruh dilangit, ayor ditempatan dicurahkan" ...

Atau dalam peribahasa moden... "dengar guruh dilangit, kepala paip dicabut dibuangkan" ...... Hahahaha

Bodoh rupanya spesis keturunan yang berkait ngan Radzi Manan nih.... patut la pon.....

08 March 2020

Dua Negeri Tiada Pembangkang

Bhai/DeeDee semua...

Gua gelak jer biler ader kawan tanya apa citer ngan Kelantan dan Terengganu..... hahahaha... nak citer apa.... nih dua negeri nih... hampir tiada pembangkang.... yang bestnyer... dua-dua negeri nih YB dier 100% Melayu tue bhai....

Tapi... walaupun macam tue... takder Muafakat antara keduanya kalu bab jawatan ..... Hahaha.... Lu ingat senang ka PAS nak kasik macam tue ja jawatan EXCO kepada YB UMNO walaupun pada dasarnya depa dah ader Muafakat Nasional sejak Mei 2018 lagi....

Hahahaha... Mimpilah mau ader kongsi nih...

Pada PAS .... hak dier adalah hak dier.... hak orang pon adalah hak dier....

Hahaha.... begitulah tamaknya Pimpinan PAS dalam bab jawatan nih.... Dah lama dah.... tak payah jauh la... dulu masa Pakatan Rakyat kat Pulau Pinang dan PAS cuma ader 1 kerusi parlimen.... PAS mintak satu jawatan EXCO dalam Kerajaan PR Pulau Pinang.... dan beratus jawatan lantikan lain kat negeri tue... Hahahaha

Sekarang nih... di Perlis contohnya... PAS dok ushar satu jawatan EXCO kat sana dimana PAS cuma ader 1 kerusi DUN ja...... atas dasar Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional..... tapi di Kelantan dan Terengganu... PAS langsung tak bukak line apa bagai...

Hahaha.... sapa kata Ostad dan Lobai tak giler daki dunia.... Hahahahaha

07 March 2020

Senarai Kabinet PN Memang Lawak

Bhai/DeeDee semua...

Gua ader tengok senarai antara yang akhir yang ada pada Muhyiddin Yassin sekarang... jangan tanya dari mana gua dapat salinan nih.... Hahaha

Yang menjadi kemusykilan pada gua aderlah beberapa nama yang dikemukakan dalam senarai tue... Nama-nama yang memang panas ngan beberapa kes.... Satu dari nama tue aderlah Mahdzir Khalid .... nama mamat nih tersenarai dalam list tue bhai...

Gua dikhabarkan.... Rosmah Mansor cukup bengang dengan Mahdzir Khalid nih.... sebab kerana dia banyak citer terbongkar... macam isu panas masuk media....

Tue belum lagi ader satu lagi nama...... Hishamuddin Hussein.... adoilah... nama nih pon panas gak... macam mana boleh ader dalam senarai tue... tak paham gua la.... ramai orang bengang ngan Hishamuddin Hussein nih...

Tapi... itu belum lagi ader 4 nama dalam senarai tue yang listingkan pimpinan PAS .... tapi Abdul Hadi Awang takdak dalam list tue.... Hahaha..... takkan jadi Nelayan balik kot??? Hahahaha  ,... sabor je la...

Oh yer... nama Azmin Ali memang ader dalam list tue... termasuk gak nama Zahid Hamidi...... hehehe..... jawatan taknak la citer..... hahahahaha.... lu tengok nanti sama ader list nih akan digunakan....

Sekejap.....ader satu lagi nama...... Khairy Jamaluddin.... yang ini okeh... dikhabarkan akan ditempatkan di Kementerian Belia dan Sukan.....

06 March 2020

Sehari Dua Nih

Bhai/DeeDee semua....

Sehari dua nih... kemelut politik di Malaysia sedang mendaki kemuncaknya.... Isu KM di Melaka.... satu hal la jugak.... yer la... TYT tu masih ahli UMNO.... dan bila Presiden UMNO dok pi sana nak berjumpa dan berbincang tentang isu KM..... takkan la TYT nak menolak kan... takkan la ahli biasa nak menolak cadangan Presiden parti dia sendiri...

Hahaha....

Itu belum masuk kepada isu-isu yang kejap melompat ke sana... kejap melompat ke sini.... lawak betul lar... aper bangangnya macam tue... Tak ketahuan punca...

Malah yang paling lawak.... sampai hari nih... Mufti Utara masih kelu membisu... takder nak ulas pasai isu khianat mandat rakyat nih... takkan la tak jumpa dalil yang membenarkannya.... adoilah... cari la dalam kitab kuning ka apa ka.... tak pon dalam kita perukunan terbitan JAKIM tue....

Oh yer..... Lobai awal lagi dah jumpa dalil..... aper daa....

Satu lagi yang lawak...... Aliff Syukri .... giler nak buat video viral YouTube... boleh plak belasah anak angkat dier.... adoilah.... nak belasah ke aper ker.... stop la dulu video tue... jangan amik shot masuk dalam video... kan dah kantoi.... bodoh tak bertebing betul lar.....

Hahahaha

05 March 2020

Hadan Huker

Bhai/DeeDee semua...

Dah dibagitau... tapi pasai bodoh sombong... tak dapat la nak nolong.... la nih berjujuk datang sekor-sekor nak mintak tolong dan bantu... alasan dibagi... berjuang untuk rakyat kena fiisabilillah....

Podah la..... masa ader jawatan lupakan kami... dah tergolek dog baru ingat.... bangkai...


Wow .... Kayanya

Bhai/DeeDee semua...

Tujuan asal masuk politik diorang nih semua bukannya nak berkhidmat kepada rakyat.... tapi lebih kepada nak cari peluang dan ruang untuk jadi kaya... Tambah lagi masa Adnan Mansor nih masuk politik ... sekitar awal 80'an ... inilah peluang yang paling cepat...

Apa lagi boleh rembat masa tue.. tambah lagi nak buat loan ngan Bank Bumiputra Malaysia Berhad masa tue cukup mudah... nak dapat loan RM50k paling senang... tambah lagi masa tue "pink form" cukup banyak dibagi... bertabur macam kertas takder nilai...

Gua ingat lagi camana... banyak orang politik buat bisnes ... giler-giler semuanya... semua pakai loan yang mudah dari BBMB..... masa tue sebelum kes Carrian yang akhirnya menyebabkan Jalil Ibrahim dibunuh.... bagaimana Menteri Kewangan masa tue... Tengku Razaleigh pusing belit citer untuk cover up..... sampaikan Lorraine Esme Osman (almarhum) dibabitkan sama....

Huhuhu...



Jadi tak terkejut lah gua kalu tetiba ja pemilik Tadmansori Holding berang kat Mahkamah semalam..... Hahaha.....

Betul aset bisnes dier memang banyak... cuma yer la.... ader beberapa yang agak fishy.... yang ini memang kena siasat betul-betul.... aper pon... bangga gak ader orang Melayu yang kaya raya.... hahaha....

Kan kan kan...

04 March 2020

Tunggu Masa Ja ...

Bhai/DeeDee semua...

Kalu PH jatuh sebab kerjabuat Mahathir Mohamed yang ditambah dengan "Daulah Terpendam" .... aper lu ingat benda yang sama takkan jadi ka masa Muhyiddin Yassin nih...

Bhai... lu kena tau.... Muhyiddin Yassin tu hanya ader kuasa kat Bersatu ja... itu pon pada orang-orang tertentu ja... yang termakan budi tergadai bodi.... tapi bukan pada kesemua orang dalam Perikatan Nasional tue....

Lu ingat geng UMNO dalam Perikatan Nasional nih nak kasik muka ka kat Muhyiddin Yassin kalu pimpinan pilihan depa tak dipilih menganggotai kerusi kabinet yang power-power.... Lu ingat geng PAS pon nak terima ka pakej kerusi kabinet yang cikai-cikai.... Takder nyer bhai...

Gua tau.. paling susah nak susun kabinet bilermana semua pimpinan atas dalam UMNO tak bersih... takder integriti.... terpalit rasuah dan salahguna kuasa......  lu ingat senang ka?? Mau pilih yang level bawah dalam UMNO sebagai Menteri... sure akan jadi perang saudara dalam UMNO.....

Samer gak dalam PAS..... tapi bab PAS nih gua tak kisah sangat... sebab depa tue malukut ditepi gantang.... ada tak melebihkan... takder tak mengurang.... Hahahaha.....

Yang pasti.... sebab itu lah Muhyiddin Yassin akan buat sidang Parlimen pada 18 Mei 2020..... sebab dier tak kompiden boleh susun senarai kabinet dengan bagus dalam masa terdekat... silap-silap gaya... sebelum 18 Mei 2020 ... Perikatan Nasional dah terbongkang... dan Muhyiddin Yassin akan dihumban jatuh dari kerusi PM....

Hahahaha....

Tak lama pon.... hahahaha... tunggu masa ja ....

Cari Penyamun Yang Bersih, Tiada Rasuah

Bhai/DeeDee semua...

Gua gelak jer biler dengar Muhyiddin Yassin kata yang dier akan pilih anggota kabinet dier yang bersih dan tiada rasuah.... Hahahaha... Memanglah idea dia nih baik... tapi cuba lu bayangkan..... dalam sekumpulan penyamun dan penjual agama... mana nak carik yang bersih dan tiada rasuah....

Ko nak lantik sapa sebenarnya.... sebab semua Ahli Parlimen yang ader dalam UMNO mana ader yang bersih dan bebas rasuah?? Hahahaha.... so nak lantik siapa aaa??? Hahahaha




Adoilah....

Yang dalam PAS??? Hahaha... lagi lah lawak..... hahaha

03 March 2020

Sekali Berkhianat

Bhai/DeeDee semua...

Sekeping gambar yang menceritakan segala-galanya...


Tak Pernah Dibuat Orang

Bhai/DeeDee semua...

Hahaha.... tak pernah dibuat orang la nak citer kat publik yang sendiri tak bersalah...  walaupun semua orang tahu dier bersalah... Hahahaha...

Korang sure ader tengok video perutusan Perdana Menteri Malaysia yang baru.... Muhyiddin Yassin dalam tv tue... Siap citer yang dier bukan pengkhianat... siap citer yang dier tak bersalah....

Hahahaha.... kenapa terpaksa cakap camnie?? Sebab dier tau... semua orang tau dia pengkhianat.... semua orang tau dier bersalah.... Hahaha... sebab dier tau yang semua orang tak percaya kat dier.... Hahaha... ini first time dalam sejarah Malaysia.... Perdana Menteri orang tak percaya....

Mahathir Mohamed dulu pon tak pernah terpaksa buat perutusan dalam media mengatakan yang dia bukan pengkhianat..... even Najib Razak pon tak pernah buat perutusan umum dalam media mengatakan yang dia bukan pengkhianat...

Hahahaha....

Hanya Muhyiddin Yassin ja.....

Orang kata.... kalu dah bersalah tue... tetap akan merasa dirundung bersalah..... Hahahaha....

Ini serupa macam citer "the boy who cried wolf" lar.... hahahaha

Lawak siot....

02 March 2020

Tok Dalang Sebenar

Bhai/DeeDee semua...

Kekadang tu gua gelak biler baca status dalam media sosial yang bercerita bagaimana sedihnya Mahathir Mohamed biler kena sailang ngan Muhyiddin Yassin.... malah yang cerita tue aderlah pengkagum Mahathir Mohamed..... Hahaha

Camnie la...

Benda nih simple je.... Muhyiddin Yassin memang takder kekuatan sendiri... semua orang yang terlibat politik dah lama tahu benda nih... Muhyiddin Yassin takder karisma untuk jadi leader besar.... Dier bukan pejuang... dier sekadar jenis "tumpang tui" jer.... spesis yang mengharapkan orang bantu dier...

Jadi.... dari dulu lagi semua orang tahu... dibelakang Muhyiddin Yassin nih aderlah Mahathir Mohamed.... kalu takder Mahathir Mohamed... lu ingat Muhyiddin Yassin nih pandai ka??? berani ka?? untuk buat parti baru nak lawan Najib Razak...

Takdernyer la bhai....

So...... Tok Dalang sebenar dalam episod bangang nih semua aderlah

Mahathir Mohamed....

Kalu PH memerintah pon dier jadi PM
Kalu PN memerintah pon dier jadi PM

mana arah pon... dier tetap dibelakang semua nih...... blah lar kalu dier kata dier kena sailang.... pigidah.... hahaha

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1