Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 July 2009

Kerja Bodoh

Punya la bodoh Kerajaan yang memerintah... sampaikan nasik yang sedang dimasukkan ke mulut pon lari pi mulut orang lain... Punya la bodoh betul... nak kata kayu pon boleh kot... sebab apa.... hehehe... lagi mau tanya ka... nie semua kerja bodoh jer..

Banyak benda diswastakan pada satu masa dulu.. tanpa memikirkan masalah yang mungkin akan terjadi dimasa depan... Sampaikan Lembaga Padi Dan Beras Negara (LPN) pun jadi mangsa... berubah jadi Bernas... pas tue.. takder sekatan yang dilakukan terhadap pegangan saham dier..

Alangkan tanah kat kampung pun ader sekatan... hanya boleh tanam pokok getah jer... macam tue ler...semua tue ader tulis dalam geran...

Tapi... dalam kes Bernas nie ... Kerajaan BN buat bodoh la pulak... buat tak heran jer.. takder sekatan... la nie... saham dier pon dah jadi milik Hong Kong...

Takkan SC dan Bursa Malaysia tak tau kot yang geng-geng Hong Kong nie dalam usaha nak ambik alih Bernas... takkan buta kot.. atau ader mangkuk-mangkuk kat Bursa Malaysia dan SC yang ader komisyen dalam benda nih... itu tak mustahil...

La nie nak suruh Khazanah pulak ambik alih balik... sure mamat Hong Kong tue takkan mudah nak jual... kalau nak jual pon ... sure dier letak harga melambung... nampak macam kes Pantai Holding dulu yang terlepas kat Temasek Group di Singapura.... mesti benda-benda nie ader kena mengena ngan Khairy Jamaluddin... err... atau benda nie ader kena mengena dengan Nazir Razak .... hahahaha...

Konspirasi.. konspirasi.... nie semua mesti ader dalangnya dari Malaysia... kalu tidak takkan jadi punya... Zarinah Anwar kat SC buat apa.. tidor ker...

Tak lama lagi semua nak kena jual... hahaha... diorang akan cuba jual borong sebelum 2012 ... hehehe... yer la .. nanti diorang akan jadi pembangkang la pulak... hehehe

Baca Sini : Khazanah Nasional diarahkan beli balik saham Bernas

Mana Fatwa Dari Harussani

Err...

Tuan Harussani... boleh tak tuan keluarkan fatwa mengenai benda nih... itu pun kalau betul tuan nie "Ulamak" dan bukan "Ular Dalam Semak"..

PM letak kalungan bunga sempena Hari Pahlawan di Tugu Negara

err.... bukan ker benda nie semacam melakukan penyembahan terhadap patung yang tidak bernyawa... apa hukumnyer aaa... Tuan Mufti Perak Darul Ridzuan....

err... gua dulu cuma sekolah missionary jer... hahaha

30 July 2009

31 Ogos 2009 - Hartal Se Malaysia



Selagi demokrasi sebenar tidak pulih di Malaysia, selagi itu 31 Ogos setiap tahun akan menjadi hari "Hartal Se-Malaysia".

.... imej dengan ikhsan 10Tahun Sebelum Merdeka

Have No Balls

Have No Balls (a.k.a Takder Telor)

Mangkuk blogger nie menulis konon macam ader fakta.. tapi semua fabricated jer... buat sendiri jer... hahaha.. kalu betul la dier ader fakta tue... apa macam ader berani ker buat PC (press conference) hahahaha...

kalu takder berani... sure itu semua fabricated jer.... takder telor punya worang...

Tak payah la nak citer macam-macam... ini semua 1Malaysia dah tau trick bodoh nie... korang ingat rakyat 1Malaysia tak tengok CSI, NCIS ataupun cerita Detektif Conan ker... hahahaha... tak payah ler gelembong.... lawak la korang nih...

Citer banyak takder la... kalu lu punya fakta betul.. buat la PC dan serahkan bukti kat Suruhanjaya Di Raja.... itu pun kalu ader berani la... hahahaha

Baca Sini : Beng Hock's suspected murderers identified

WPI

Wilayah Pembangunan Iskandar digembar-gemburkan akan menjadi satu kawasan yang paling maju di selatan tanahair.... hehehehe.. memang best.. yer la.. mana tak nyer.. ader yang dapat komisyen banyak pasai jual negara nie kepada Singapura.... hahahaha

Johor pula terkenal dengan ke"totok"an (taksub) warganyer kepada UMNO/BN .... waima kalu letak kambing atau tunggul kayu pun pada pilihanraya mewakili UMNO/BN... nescaya akan menang lah kambing atau tunggul kayu tue... hahahaha

Tapi yang lawaknyer.... jeng... jeng... jeng.....

Ada kawasan kat Masai yang masih takder bekalan elektrik sejak 40 tahun dahulu... Kawasan majoriti Melayu yang karat UMNO/BN ... kawasan yang mana UMNO/BN menang dengan majoriti besar... hahahaha.. kawasan yang ADUN dan MP nyer adalah dari kalangan Melayu UMNO/BN ... hahahaha...

Masai bukan jauh dengan JB... dekat jer... kata orang cuma dua tiga pelaung jer... hahahaha...

Masai plak termasuk dalam kawasan SJER (WPI) @ ISKANDAR nih... hahahaha....

Tapi... masih takder elektrik.... dah berbuih mulut rakyat mengadu kat Kerajaan .. tapi hampeh.. satu pon takder tindakan... kesian kat diorang... ader ADUN dan MP pun cuma nak mengayakan dan membesarkan tembolok diorang jer... kerja takder... tak boleh pakai punya ADUN dan MP..

Kampung Sentosa Dalam di Sungai Tiram dekat Masai nie la jadi bukti keprihatinan kerajaan UMNO/BN yang menguasai Johor... bukti bahawa "they walk the talk" selama nih... hahahaha... bukti bahawa diorang memang buta, pekak dan bisu....

Cuma sediakan janji-janji pada setiap kali pilihanraya... pengundi pon terpedaya... tapi semua janji-janji tue bukan keluar dari mulut ADUN dan MP... tapi dari buntut ADUN dan MP .... Janji busuk jer... tapi tak boleh pakai.... setakat janji sebelum menang jer...

Barua punya ADUN dan MP...

Baca Sini : 40 Tahun Hidup Tanpa Elektrik Dan Air Bersih

DNA Pada Pakaian Teoh Beng Hock

Gua dah tau sapa punya DNA..

DNA yang satu lagi yang SPRM, PDRM dan Forensik tak tahu... hahahah... gua tau...

DNA tue adalah milik orang yang sama yang terlibat bunuh Noritta Shamsudin dulu... Bukan ker Hanif Basri terlepas dari hukuman pasai ader satu DNA yang tak tau milik sapa... hahahaha... DNA lelaki ketujuh....

Hahahaha... sure DNA kes TBH nie sama dengan DNA kes Noritta Shamsudin dulu... hahahaha .. lelaki yang sama...

Err... gua bukan pakar forensic, CSI atau DNA .. cuma yang gua pelik tue macam mana saksi pendakwaan boleh kata DNA nie milik lelaki... Profil DNA nie ader penanda genetik ker yang tentukan ianya milik lelaki dan bukan perempuan...????

Pelik sungguh la... camana diorang kaji nih.. sure lagi hebat dari CSI Las Vegas atau Miami.... hehehehe.. Diorang cek guna DNA Sequencer ker... atau guna GC (Gas Chromatography) .... brand aper.. Variant ker.. atau Agilent? atau Siemens? hahahaha

Hebat gak forensik kat Malaysia nih kan... korang nak tau dak... kenapa diorang bawak bukti DNA.... sebab diorang nak justifikasikan Akat DNA supaya diorang ader databank DNA semua penduduk Malaysia... senang nak frame lain kali..

Supaya dengan kes TBH nie.. diorang boleh sangkutkan Anwar Ibrahim kedalam Akta DNA ... hahahahaha... Baling satu batu untuk bunuh 2 burung... hahahahaha..

Sebenarnya bukan diorang nak kantoikan DAP... tapi diorang nak kantoikan Anwar Ibrahim.... kan ker Anwar Ibrahim tak nak bagi sampel DNA baru kat PDRM .. sebab tue la Akta DNA ditangguhkan.. sebab diorang dah mati akal macam mana nak menyakinkan semua orang bahawa Akta DNA tue penting....

Jadi diorang gunakan TBH la... konon ader sampel DNA lelaki misteri kat baju TBH... jadi senang la diorang kata.. "kan mudah kalau ader satu central database DNA untuk 1Malaysia .. senang nak pinpoint"... hahahaha ... ini semua idea basi yang boleh dijangkakan....

Predictable la... semua nih... Tak payah nak buat lawak la PDRM ooi... Peguam Negara dok cari idea camana nak sangkut kan Anwar Ibrahim dengan menggunakan kes TBH nih... hahahaha... matlamat menghalalkan cara....

.... hahahaha ... idea korang dah rakyat dapat baca dan tangkap la.... basi semua tuh...

update: DNA manusia adalah seperti cap jari... tiada yang serupa.. namun tidak juga dapat menentukan ianya milik lelaki atau perempuan... tiada siapa yang boleh mengesahkan mana-mana cap jari yang ditemui adalah milik lelaki atau perempuan.

Baca Sini : DNA lelaki misteri

29 July 2009

Jangan Panik - Baru 4 Orang Jer Mati

Setakat hari nie.. dah 4 orang mati sebab H1N1 .... wabak penyakit nih dah serang lebih dari 1000 pesakit... tapi... Menteri Kesihatan dan Timbalan nyer kata jangan panik... benda nie kecik jer...

Sekolah ditutup.. IPTA ditutup... cuti semester diawalkan... semua takut H1N1 ... tapi menteri kata jangan panik...

Sebab apa jangan panik... sebab belum ader anak Menteri atau Timbalan Menteri yang mati sebab H1N1 .. jadi jangan panik...

Giler ker apa diorang nih.. nak tunggu berapa orang yang mati baru nak amik tindakan... bodoh ker apa... semua sebab kata jangan panik... jangan panik...

Okeh.. jangan panik...

Baca Sini : Mangsa Maut Keempat H1N1

Yang Ini Gua Marah

Gua terlibat dengan reformasi dah lama dah.. cuma tak aktif jer...

Selalu gak pi.. cuba sebagai photographer atau videographer .. kekadang tue panas gak ati nih.. Gua start join sejak 25 September 1998 ... Masjid Negara ...

Cerita lebih malas la...

Gua kenal Puan Nora nih gitue-gitue jer... dia pon tak kenal gua.. hahahaha... cuma biler baca apa yang Puan Nora tuliskan ... tue yang rasa geram tue... Memang malas nak cakap banyak bab nih.. sebab biasanya pejuang bukan dapat nama atau apa-apa pon... yang untung orang lain...

Yang terlibat dengan demo orang lain... yang dapat jawatan dan duduk atas kerusi empuk plak orang lain... takder kena mengena... maleh la nak komen lebih lebih...

Gua pernah kerja kat Guthrie dulu.... dan gua ader pengalaman camana Tan Sri Khalid kerja.... buat gua... gua tak respek dier langsung... pasai apa... cuba tanya dier apa jadi kat Guthrie Technology Sdn Bhd ..... Tanya dier apa citer ngan Tan Aik Mong ... apa citer projek kat Indon (Pekan Baru) ... tanya dier ... kenapa geng-geng Melayu yang kena singkirkan sorang demi sorang masa tue... sedangkan staff lain tak kena pon... tanya dier.. tanya dier...

Sebab tue la gua tak heran kalu dier buat camtue gak kat Selangor... berbudi pada geng-geng yang tak pernah terlibat dengan reformasi.. tapi mengaku reformis macam apa yang Puan Nora tuliskan tue.... Pada gua personally.. TS Khalid Ibrahim tidak layak jadi MB Selangor....

Baca Sini : Mengaku Reformis

Terbalik Kot

Hahahaha...

Kamal Affandi Hashim pon boleh buat analisis jenayah yang silap... sebenarnya bukan kongsi gelap yang taja YB tapi banyak YB yang taja kongsi gelap...

Kalu lu nak tau la... cuba tanya siapa founder kongsi gelap "Geng 08" kat Klang tue... hehehehe.. silap-silap salasilahnyer sampai kat Samy Vellu... hahahaha... tanya la pulak pasai "Geng $ Sign" kat Klang tue... hahahaha... sure sampai salasilah dier kat towkay MCA ... hahahaha..

Itu belum lagi masuk kongsi gelap yang lain... oh yer... lupa lak... PEKIDA pulak macam mana... nie satu lagi kongsi gelap (melayu punya la) .... siapa Ayahanda Utama dier.... Hahahaha... Pak Lah... hahahaha..

Wei.. Kamal Affandi Hashim ... baik lu buat siasatan lagi.. silap-silap ader kongsi gelap yang ditaja oleh bos lu... Lee Lam Thye .... hahahah

Lagi satu... biasanya kongsi gelap nie memang bersekongkol dengan BN ... bukan benda baru.. ramai yang dah tahu.. dah lama dah... dah lebih 50 tahun... Ader pulak kongsi gelap yang ditaja oleh golongan bangsawan.... hehehehe.. maleh la nak sebut.. nanti diorang kata derhaka la pulak... hahahaha...

Ketua Polis KL pulak kata dier tahu pasai kongsi gelap kat KL nih.. tapi dier tak boleh nak ulas pasai nie... kenapa dier tak boleh nak ulas.... sebab nanti kalau dier ulas lebih lanjut.. dier yang kedalam disiasat oleh SPRM ... hehehehe... sebab apa... sebab kongsi gelap kat KL nieh dikawal oleh BK Tan ... BK Tan tue pulak kawan baik kepada Musa Hassan (khabarnyer la)... hahaha

Siap ader akuan bersumpah lagi sebutkan benda nih... kalau tak betul.. kenapa tak saman orang yang buat akuan bersumpah tue.. hehehehe... melainkan memang betul la.... hahahaha

Yang best tue lagie... Ketua Polis KL kata kongsi gelap kat KL masih berada dalam keadaan terkawal dan tidak membimbangkan .... tak membimbangkan kepala hotak dier... hahahaha.. yer la... kawasan pelacuran kat Lorong Hj taib tue sapa yang kawal... VCD/DVD Lucah dan barang cetak rompak bersepah kat Petaling Street tue sapa yang kawal...

Low Yatt, Sg Wang dan Imbi Plaza bersepah pelacuran, judi, DVD dan barang cetak rompak.. siapa yang kawal... hahahaha.... Yang kawal tue geng-geng depa gak... hahahaha

Maleh la nak citer... nanti tak pasai-pasai jer kena tangkap... yer la... sebab kita dedahkan siapa disebalik kongsi gelap kat Malaysia nih... lu mau tau.. lu cari la sendiri.. bukak mata... bukak telinga .... bukak mulut... hahahaha

nie semua terbalik kot .... hahaha

Baca Sini : Kongsi gelap taja YB?

28 July 2009

Inkues Teoh Beng Hock

Hahahaha..

Apa hal guna pegawai kehakiman yang pengalaman cuma 8 tahun jer... fresh lagi nih... berapa kes yang dier pernah handle... kes terbesar yang dier pernah handle apa... boleh sesapa bagi tau dak...

Setakat bekas graduan UIA, apa lah sangat pengalaman dier... alangkan orang yang lulusan Lincoln's Inn pun masih gabra.. inikan pulak graduan UIA... bukan nak kondem la... gua pon bukan lulusan laws...

tapi... apa-apa pun.. kalau dier nie bukan jenis hakim yang takut dunia... ok gak... tapi kalau dier nie jenis penakut... lebih takutkan dunia dari akhirat... tue yang payahnyer... pulak tue muda lagi... umur baru 35 tahun.... sure nak jaga periuk nasik punya....

Ingat ... 2 dari 3 hakim dijanjikan masuk neraka.... jadi apa pilihan lu... Azmil ooi... La ni lu kerja sebagai Timbalan Pendaftar di Mahkamah Tinggi Shah Alam... lu kerja dengan gomen... jadi sure lu kena ikut cakap JPA... cakap gomen.... jaga baik-baik... nanti bini lu ngan anak lu sapa nak bagi makan...

err... lu dah kahwin ker... dah ader anak ker... gua tembak jer kat atas tue... hehehe.. kalu silap sori aaa.... tak sempat cek sapa lu... okey...

Oh yer... sebagai hakim, koroner dan sebagainyer dalam inkues TBH nih... gua cadangkan lu compare kes bunuh diri yang jadi semalam (terjun bangunan 16 tingkat) .... yang gua ader tulis dalam blog gua... mangsa berkecai kepala dier... dan darah memercik sehingga ke tingkat dua....

Compare la ngan kes TBH... muka tak berkecai... darah tak memercik ... kat batu tepi tue pon takder kesan darah... kat dinding sebelah pon takder kesan.. hahaha... darah tak memercik... maknanya ... TBH mati sebelum kena campak.... dah lama mati.. maybe dua tiga jam...

So ... rajin-rajinlah compare... itupun kalu lu ader ingat sama Allah S.W.T .... itupon kalu lu ader ingat syurga neraka.... hahaha ... kalu lu ader ingat duit saja...... tak dapek den nak nolong nyer... hahaha

Baca Sini : Kenali siapa hakim inkues TBH
Baca Sini : Jatuh bangunan 16 tingkat

Jangan Panik - Baru 3 Orang Jer Mati

Menteri Kesihatan kata jangan panik.... Timbalan Menteri Kesihatan pon kata jangan panik .... 1000 kes H1N1 dah kena kat Malaysia...

Terbaru ... kadar kematian atas kes H1N1 nie dah 3 orang... Banyak IPTA dan sekolah ditutup... tak lama lagi makin kurang orang nak pi pasaraya... Giant, Tesco, Carrefour, Maideen dan lain-lain sure akan kena bahananyer..

Ramai yang makin sakit.. ramai yang akan mati... tapi Menteri dok kata... jangan panik...

Nie dah tahap "wabak" pun masih boleh relaks lagi.. nak tunggu ader anak menteri atau timbalan menteri yang kiok dulu baru nak panik... Pintu masuk negara masih lagi open seluas-luasnya... senang nak lepas... ujian saringan cam siot jer...

Jangan Panik.... baru 3 orang jer mati.. bukan ramai pon... hehehehe..

La nie gua dan famili dah cuba kurangkan aktiviti yang membabitkan pergi kekawasan yang ramai orang.. seperti pawagam, pasaraya dan kedai makan... banyak makan kat rumah jer.. masak sendiri....

Jangan panik, baru 3 orang jer mati..

Baca Sini : Kematian ketiga H1N1 di Malaysia

Kepala Berkecai Jatuh Bangunan

Aha...

Bagi yang kata Teoh Beng Hock bunuh diri tue ... cuba baca pada link yang gua bagikan kat bawah nih...

Kepala berkecai dan darah memercih sehingga ke tingkat 2 ... jatuh bangunan 16 tingkat....

So..... nie camana SPRM dan PDRM nak explain nih...

Baca Sini : Kepala berkecai jatuh bangunan

Rakyat Lebih Peka

Hahahaha..

Murugiah ader kata bahawa rakyat kini lebih peka sebab saranan dan usaha Najib Razak mempelopori gagasan 1Malaysia.... hahaha ... gua gelak besar pasai ayat bodek dier nih.. bukan aper... kalu nak bodek pon guna kepala la.. jangan guna buntut..

Rakyat lebih peka kerana dah lebih 50 tahun kena buli dengan kerajaan UMNO/BN... kalu orang kata kena bodohkan sekali boleh la.. tapi kalu dah 50 kali.... memang la bangang namanyer.... hahaha..

Memang rakyat dah peka... rakyat nampak yang mana permata yang mana kaca... rakyat nampak yang mana pemimpin berjiwa rakyat dan yang mana pemimpin yang merompak rakyat... rakyat ader mata, telinga, hati dan mulut..

Sebab tue la rakyat dah berani mintak mansuhkan ISA, dah berani mintak Suruhanjaya Di Raja, dah berani buat laporan kat media... dah berani buta demonstrasi jalanan... dah berani fight kat Parlimen ... yang best sekali dah berani pangkah selain dari BN pada pilihanraya ... tak kira pilihanraya kecil mahupun umum... hahahaha

Rakyat sekarang dah peka ... dan rakyat tak sabar-sabar tunggu 2012 atau PRU13 ... hahahaha supaya rakyat boleh ajar UMNO/BN supaya guna akal.. dan jangan guna buntut.... idea perkauman yang dicanangkan oleh UMNO/BN dengan bantuan BTN dah tak boleh jalan dah...

La nie orang dah tak heran bab bangsa dan kaum dah... pada rakyat cuma ader satu jer.... Bangsa Malaysia, Warga Malaysia .... itu jer...

Baca Sini : Rakyat lebih peka

Saksi Takut

Kalu gua disuruh jadi saksi pon gua takut...

Tengok apa jadi kat beberapa saksi kat Malaysia nie.. ader yang hilang tanpa dikesan.. ader yang mati ... walaupun dah buat akuan bersumpah .. walaupun dah buat laporan polis... still ader yang hilang dan mati...

takut ooooo...

Musa Hassan ader cakap yang saksi takut bekerjasama untuk membenteras kongsi gelap ... mana tak nak bekerjasama .. maut balasanyer ... kalau tak maut dibantai oleh kuncu-kuncu kongsi gelap... maut kena belasah dek SPRM masa soal siasat .. atau maut di belasah dek PDRM kat lokap ....

Bukan 1Malaysia tak tau yang BK Tan (bapak besar kongsi gelap Malaysia) memang berkawan rapat dengan Musa Hassan ... siap ader akuan bersumpah pasai benda nih... hehehe .. bukan gua yang tulis aaa... malah sistem perkomputeran PDRM pun dengar khabarnya dibekalkan oleh kuncu-kuncu BK Tan nih...

Jadi ... mana la tak takut nak jadi saksi kes kongsi gelap... dah kongsi gelap samer jer macam agensi penguatkuasa ... nak buat camana .... tak tau mana satu yang kongsi gelap dan kongsi terang... yang pasti Kongsi Gelap, SPRM dan PDRM nampak macam satu entiti jer...

Bukan gua sorang jer yang perasan ... tapi rasanyer 1Malaysia dah tahu... ader yang kata .. sebenarnya Ghee Hin dah meresap masuk dalam agensi kerajaan ... Ghee Hin nie kongsi gelap cina kafir ... Hai San pulak kongsi gelap cina Islam ....

hehehe... macam citer-citer kat Taiping dan daerah Larut jer... hahaha... mana dier Narai Ngah Ibrahim nih.... hahahaha

Baca Sini : Saksi takut lapor kongsi gelap

Senyum Kambing

Hahahaha...

Lawak la ruangan senyum kambing Utusan Melayu hari nie... ader ker dier kata Nik Aziz makin angkuh tolak perpaduan Islam.... biler masa ader perpaduan Islam ... Islam kan dah berpadu... yang sebetulnya... Nik Aziz makin angkuh tolak perpaduan Melayu...

Melayu dengan Islam tak sama oooo.... Melayu bukan Islam dan Islam bukan Melayu... ader beza dua-dua tue.. kalu tak tau bezakan lagi.. pi sekolah balik...

Melayu tue assobiah... Islam tidak...

Melayu ader tumbuk rusuk (rasuah)... Islam tidak ada....
Melayu ader bersanding masa kahwin.... Islam cuma ader nikah dan kenduri jer..
Melayu ader banyak... Melayu jawa, banjar dan sebagainya .... Islam cuma satu...

So... bagi penulis ruangan senyum kambing ... baik-baik la tulis tue.. takut boleh jatuh aqidah ... hehehehe

Kalu nak tipu diri sendiri dan UMNO/BN tue boleh la... rakyat marhaen semua dah masak ngan korang punya tipu helah... hahaha

Siap boleh kata itulah petanda kejatuhan Nik Aziz..... hehehehe.. tak sedar diri bahawa kapal BN dah ramai yang cha-aliff-but sebab nak karam ... cuma tinggal UMNO jer ... hahahaha

Tengok Sini : Senyum Kambing 28072009

27 July 2009

Biler Afrika Belajar Teknik & Taktik SPRM

Hahahaha...

Lawak petang betul la... Muhyiddin Yassin kata ader negara Afrika yang nak belajar cara tangani rasuah daripada Malaysia... hahahahaha.... memang patut pun...

Cara yang 1Malaysia gunakan ialah dengan cara tukar istilah daripada rasuah kepada politik wang... hahahaha...

Lepas tue pulak teknik dan taktik yang digunakan SPRM pulak akan diajar kepada negara-negara Afrika... hahahaha.. teknik soalsiasat sampai mati... hahahahaha...

Agak-agak korang la... negara Afrika mana yang nak gunakan ilmu dari Malaysia tue.. hahaha... Uganda (Idi Amin) ataupun Afrika Selatan.... hahahaha.. kalu kat Sudan... diorang senang jer... ikut hudud... rasuah boleh kena potong tangan atau hukum bunuh... hahaha

Gua rasa inilah eksport yang paling baik sekali yang boleh 1Malaysia jajakan diluar negara... Teknik soalsiasat rasuah sampai mati... ICAC pon tak gunakan cara nih... hahaha ..... buat malu jer... nampak sangat bodoh mangkuk Muhyiddin Yassin nih... camana la boleh jadi TPM... bangang nak mampus...

Baca Sini : Afrika belajar dari Malaysia cara tangani rasuah

Lengkapkan Sebelum Edar

Patutnya perisian seperti CyberNanny atau yang sama waktu dengannya (hahaha)... dilengkapkan pada semua E-Book yang nak dibekalkan atau diedarkan kepada murid Tahun 5 di Terengganu... tapi... hahahaha... diorang terlupa nak letak benda nih..

Alih-alih... ader la bebudak Tahun 5 yang gunakan E-Book nie untuk menonton video lucah dan porno... hahahaha

Kan dah susah.. patut masa sebelum edarkan dulu dah pasang... la nie nak kena pasang balik... tapi apa-apa pun bagus gak.. bagi pengajaran skit... sebelum buat tue lain kali tanya la dulu ngan pakar komputer... hahaha

Nasib baik E-Book nie takder bluetooth (kalau tak silap info yang gua dapat la).... kalu tidak bercambah la video format (tiga-g-p) yang bersidai kat dalam E-Book tue.. susah gak cikgu nak tangkis isu nie...

Lagi satu... errr... itu belum lagi subjek pendidikan seks diajar kat sekolah.. kalu dah diajar.. gua tak tau la camana akan jadinyer... agak gua la.. subjek nie tak wajar diajar disekolah... ngarut jer jadinyer...

So... nasihat gua ... kena pasang perisian anti lucah dan sebagainya dengan cepat sebelum benda nie jadi bahan tontonan kat sekolah.. kalu tidak karang... nanti kita boleh lihat banyak video bawah umur pulak kat dalam Internet.... hampeh la camnie...

Baca Sini : E-Book jadi E-Lucah

Jangan Panik

Dah ramai yang sakit pon boleh suruh jangan panik... hahaha.. nak tunggu apa baru boleh panik.. nak tunggu tiap-tiap hari ader yang mati sebab H1N1 nih kot..

Dah banyak IPTA dan sekolah ditutup pasai H1N1 ... Bukan kat Lembah Kelang jer.. tapi dah jangkit 1Malaysia ... tapi Menteri Kesihatan kata relax dulu.. jangan panik... dier tau ker dah 1000 kes H1N1 kat Malaysia nih...

1000 kes kalu merebak... katakanlah nisbah peningkatan dier 5 kali... maknanyer dalam tempoh terdekat akan ader 5000 kes .... kejap jer tue.. Penawar atau vaksin takder lagi nih.. tapi kawalan pintu hadapan (lapangan terbang, pelabuhan dan pintu masuk negara) masih lagi terbuka... mudah nak lepas..

Awat susah sangat diorang nak perkemaskan mekanisma untuk saringan di peringkat pintu masuk... banyak kes terlepas masuh melalui lapangan terbang... awat susah ker nak jaga benda nih...

Nak tunggu ader anak menteri ker... timbalan menteri ker yang kena H1N1 ataupon kiok kena wabak nieh baru la nak amik tindakan.... bangang ker apa... rakyat dah susah hati.. pengawalan tak meluas... saringan pula nampak cam cikai...

Timbalan Menteri Kesihatan (Rosnah Shirlin) tue bukan ader knowledge dalam bidang kesihatan nie... camana boleh jadi Timbalan Menteri.... tue la jadinyer.. Menteri Kesihatan pon bukan orang dalam bidang medical... tue yang jadi celaru tue...

tambah plak Menteri Pelancongan bangang yang suruh bukak pintu masuk negara dengan mudah pasai nak tarik pelancong asing.. bodoh ker apa... nak bagi orang mati ker... Apa kata kalu diorang yang mati... Tue dulu Anifah Aman balik dari US takder checkup pun... boleh lepas bebas masuk Malaysia... bodoh ker aper...

Baca Sini : Jangan panik dengan H1N1

Polis Pun Jual Senjata

Hahahahaha...

Stor senjata Balai Polis menjadi gudang pasaraya bilamana dua anggota polis berpangkat Lans Koperal menjalankan aktiviti menjual senjata... yang lawaknyer tue... bukan aper.. semua senjata tue adalah milik PDRM ... hahahahaha..

agak-agak lu aper jenis senjata yang dijual tue... PDRM tak heboh pon jenis senjata yang dijual tue...

kat Balai Polis biasanyer ader 4 jenis senjata....
  1. Pistol (revolver atau automatik)
  2. Sub Mesingun (MP5)
  3. Semi Automatik Rifle (M16 atau AR15)
  4. Shotgun (single atau double barrel)
So..... lu agak-agak la... yang mana satu yang kena jual .. hahaha.... kalau yang dijual tue adalah yang nombor 2 dan 3 ..... alamat masak la... hahahaha... 30 laras lebih ooo dah kena jual... ini lebih hebat dari kes Al-Maunah nih...

Kalu tak kena gantung bagi kes nie... sure la pelik... Al-Maunah pon boleh kena gantung..... hahaha ... ini kes berat nih... boleh jatuh hukum dibawah kanun keseksaan... mati mandatori... boleh diklasifikasikan sebagai cubaan berperang dengan YDP Agong ... hehehehe..

Hahaha... apa mau sorok lagi PDRM oooi... kasi tau la 1Malaysia .. apa jenis senjata yang dah kena jual tue.. ada malu ka? hahahaha

Baca Sini : Polis pun jual senjata


Ekonomi Malaysia Belum Merudum Sepenuhnya

Hahahaha..

Kalu dah Pakar Ekonomi Negara kata bahawa 1Malaysia belum mengalami keadaan ekonomi pada paras yang paling rendah .... apa maknanyer tue... hahahaha

Maknanya... kalu sekarang nie kita tengok ramai yang dah tergolek dog pasai keadaan ekonomi yang teruk... kita sewajarnya bersedia untuk yang lebih teruk lagi dimasa terdekat nih... hahahaha...

Kalu sekarang boleh beli nasik lemak RM1 ... lepas nieh jangan terkezut bila harga nasik lemak dah jadi RM1.50 ... hehehe.. itu maknanyer ekonomi makin lembab... kalu sekarang nie banyak syarikat dan kilang yang dah bungkus... nanti jangan terkejut kalau kat Pulau Pinang, Johor dan Kuala Lumpur lagi banyak kilang yang mampus tak bernisan..

Tunggu dan lihat... eerrr... Najib Razak kata ekonomi dah makin stabil... nie aper punya cerita nih... kalu nak bodohkan diri sendiri takper la... ini nak cuba bodohkan 1Malaysia..... mangkuk ker aper...

Baca Sini : Ekonomi Malaysia belum merudum sepenuhnya

Ambil Iktibar

Hahaha..

Muhyiddin Yassin suruh MIC dan parti komponen BN yang lain amik iktibar kes S.S.Subramaniam dan Chua Jui Meng yang kuar parti dan masuk PKR .... konon suruh ingat.. bahawa MIC dan parti komponen BN lain memang ader masalah... hahaha

Tapi dier lupa.. bahawa yang menjadi masalah terbesar dalam BN adalah UMNO... UMNO nie la taik utama dier... UMNO nie la yang besar kapla sampai ingat diorang jer yang betul ... hahaha..

Hahahaha... dier ingat kapal UMNO nie masih kukuh lagie... sedangkan 1Malaysia tau kapal UMNO nie dah masuk air... dah nak karam dah.. hahahaha.. tunggu masa jer capsize (terbalik dan tenggelam).. hahahaha

Tak lama lagie .. jangan riso la Muhyiddin Yassin... tak lama.. paling cikai 3 ~ 4 tahun jer lagi.. paling awal 2012 .. hahahahaha... lu tengok la nanti.. hahahaha.. UMNO kemana ... BN kemana... hahaha

Baca Sini : Ambil Iktibar tindakan Subramaniam

26 July 2009

Katak Ugut Buat Huru-Hara

Hahahahaha...

Ader hati katak sekor nie nak jadi hero.. nak buat huru-hara la konon... err... cakap-cakap yang katak nie buat bukan ker termaktub dalam Akta Hasutan... awat dier tak kena tangkap... Polis tak reti buat kerja ker... Atau katak nie maksum... hahahaha

Ibrahim Ali Al-Kataki ugut nak buat huru-hara di KL pada 1 Ogos nie kalau GMI masih nak teruskan demonstrasi anti-ISA ... Dier dan geng dier dalam Perkasa, Perwaris dan ramai lagi NGO Melayu yang bangang akan buat demo gak pada hari tue... demo Sokong-ISA ...

Ini la satu geng-geng mangkuk.... Gua langsung tak stuju ISA nie ujud.. kalu betul ader banyak pengganas yang boleh diselesaikan dengan ISA ... buktikan... cara terbaik bukan dengan tangkap dan simpan tanpa bicara .. tapi tangkap dan bicarakan terus... lepas tue jatuhkan hukuman... baru la betul...

Ini cakap Amerika tak betul pasai Guantanamo Bay punya penjara... tapi Malaysia pon buat satu gak... samer jer... cakap tak serupa bikin.....

So... gua nak nasihatkan KPN Musa Hassan ... baik lu tangkap itu Ibrahim Ali Al-Kataki dan letak dier bawah ISA ... pasai dier menghasut orang ramai buat huru-hara pada 1 Ogos nanti... Itupon kalu KPN Musa Hassan ader telor .. ader berani ka... Kalu takder telo.... gua nak cakap apa... hahahaha

Geng-geng yang sokong ISA nieh gua nasihatkan KPN tangkap semua dan hantar kat Kamunting selama 2 tahun... bagi dia rasa macamana best tak ISA nih... hahahaha... baru la diorang tau best atau idak ISA nih... sure kalu diorang rasa best... diorang akan lebih kuat sokong ISA nih... hahahaha....

Amacam ader brani???

Baca Sini : Ibrahim Ali ugut adakan huru-hara 1 Ogos

UMNO Tidak Ketepikan Bumiputera

Hahahaha..

Shafie Apdal buat lawak la pulak.... Dia boleh kata UMNO tidak ketepikan bumiputera... hahahaha.. memang la lawak .... mana tak lawak.... Itu hari Najib Razak tamatkan kuota 30% pemilikan bumiputera dalam pelaburan asing tue amender... bukan ker itu contoh paling utama UMNO ketepikan bumiputera... hahahaha

Abistue kalau bukan ketepi aper... ketengah ker... hahahaha... mangkuk .. mangkuk...

Shafie Apdal ... lu boleh tipu orang Semporna... tapi lu tak boleh tipu 1Malaysia... hahahaha... Maybe orang Semporna yang totok UMNO/BN jer yang akan setuju apa yang lu cakapkan tue...

Oh yer... sementelah lu ader di Semporna.... boleh tak citer skit aper pembangunan yang UMNO/BN buat kat sana selama 50 tahun... errr.. macamana dengan ancaman lanun yang boleh kata sebulan sekali ader jer kes.... hahahaha... Orang Semenanjung memang tak dengar citer lanun nih... tapi bagi geng-geng kat Kepayan... hahaha... selalu gak dengar... hahahaha

Apa plan lu untuk Semporna... Biler nak buat satu Politeknik atau IPTA kat area sana... Macamana dengan bekalan elektrik kat sana... masih bercatu ker... hahahaha... Dah 50 tahun dan UMNO/BN dok tipu orang Semporna... cukup la...

UMNO memang ketepikan bumiputera... contoh paling ketara bilamana orang-orang UMNO gak yang beria-ia memansuhkan (menambah) kuota bukan bumiputera dalam MRSM dan UITM .... hahahaha .... takkan dah lupa kot... hahaha

Baca Sini : UMNO Tidak Ketepikan Bumiputera

25 July 2009

Kambing Hitam

Kalau lepas nie kita dikejutkan dengan tertangkapnya seseorang yang disyaki membunuh TBH di pejabat SPRM.... hendaklah kita jangan terpedaya... hahaha..

Ini semua kambing hitam jer.. mesti ader sorang atau dua orang pegawai peringkat bawahan di SPRM Shah Alam yang akan ditangkap dan dikaitkan dengan kematian TBH di SPRM SHah Alam ... yang best pulak tue.... sorang atau kedua-dua nie 1Malaysia pun takkan dapat tengok wajahnya melainkan nama jer...hahahaha..

Macam skrip Siri pembunuhan Altantuya jer... hahahaha... gau rasa ini jer skrip yang paling releven yang akan SPRM, PDRM, Najib Razak dan Muhyiddin Yassin akan gunakan .. dan skrip nie akan dibestkan dengan elemen-elemen suprise, seks dan sebagainya... hahahaha....

Kalu dalam kes Altantuya ... IED (bom seperti C4) digunakan ... hehehehe yang ini lagie best... mati dalam siasatan dan dihumbankan... hahahaha .. sori la TBH.. gua bukan gelakkan lu...

So .. agak-agaknyer la.. apa hasil (kalau ader perbicaraan) kes nie.. tentunya berpanjangan dan boleh amik masa lebih dari 5 tahun... dan maybe lepas PRU13 pon tak abis lagie... Suspek mungkin dikenakan hukuman gantung sampai mati... tapi.... biasa la... cam Sirul Azhar gak.. silap2 hukuman langsung tak kena... sebab yang akan dimatikan cuma orang lain.... maybe penjenayah lain...

hahaha...

Skrip inkues dan siasatan polis gua dah dapat baca dan tangkap... hahahaha .. kantoi la... sapa nak percaya hasil siasatan nih... hahahaha

Idea Mengayakan Pihak Tertentu

Percayalah...

Semua idea DANA PERSARAAN SWASTA sebenarnya dirangka bukan oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) tetapi oleh individu (syarikat) pengurus dana yang nampak boleh makan besar dengan penubuhan DANA PERSARAAN SWASTA nih....

Kalu sebelum nie ader mangkuk dah songlapkan duit KSWP ..... jadi ader mangkuk lain pulak tak puas hati dan nak fight nilai yang disonglapkan itu.. cuma kali nie guna nama DANA PERSARAAN SWASTA ... hahaha biasa la tue.. bukan ader satu dua mangkuk bangsat kaki songlap yang ader di Malaysia nih.. banyak bhai... memang banyak....

Kalu tidak camana UMNO/BN nak teruskan kuasa .. sebab mangkuk-mangkuk nie akan bagi sumbangan khas kepada dana tabung UMNO/BN setiap kasi peng"songlap"an berjaya dilakukan ... hahaha ... bukan sekali bhai... banyak kali dah... dulu diorang guanakan Bank Bumiputera... la nie.... hahahaha .. lu pikir la sendiri...

Tunggu masa jer... sure DANA PERSARAAN SWASTA nie jugak akan jadi mangsa... yang dapat nama busuk nanti cuma SC.. hahaha... yang kenyang barua-barua nih... yang kaya.. UMNO/BN.... yang seksa.... rakyat yang mencarum dalam DANA PERSARAAN SWASTA ...

Cam siot jer...

Baca Sini : DANA PERSARAAN SWASTA

Bila Najib Suruh Ikut Undang-Undang

Hahahaha...

Lawak la... sejak biler pulak UMNO/BN pandai ajar orang lain ikut undang-undang... diorang nie seperti ketam mengajar anaknyer jalan lurus...

UMNO/BN sendiri pun selalu tak ikut undang-undang... sebab depa rasa depa lagi besar dari undang-undang... malah undang-undang pon terpaksa ikut diorang... hahaha ....

Macam nie la.. cuba kita bayangkan bila mana seorang pencuri suruh pencuri yang lain ikut undang-undang.. sedangkan dia sendiri (pencuri) pun tak ikut undang-undang... macam mana boleh jalan camnie.. hahaha... gua tak kata la PR tue pencuri gak.. hahaha

Najib Razak nie memang la pak lawak... lebih lawak dari Pak Lah Al-Tidori ... hahahaha

Lepas tue... buat suruhanjaya bukan untuk siasat macam-mana TBH boleh mati kat pejabat MACC tapi siasat SOP soalsiasat jer.. kalu nak siasat dan selidik SOP soalsiasat... baik bagi kat IPTA atau SIRIM ... ok gak tue... pastue cuma buat inkues... level majistret jer.... aper der hal majistret.... bukan power pon.. duduk bawah kuasa Ketua Hakim Negara....

Ketua Hakim Negara pon kaki rasuah... macamana kita nak pastikan majistret nie bebas rasuah dan tekanan pihak atasan... hahahaha.. kayu... kayu....

Baca Sini : Ikut Undang-Undang

24 July 2009

Mati Dikejar Hantu

Ini lagi satu lawak yang gua dapat sebelum gua pergi sembahyang jemaat tadi...

Ader member bagitau bahawa hasil kajian polis dan inkues nanti tentunya akan mendapati kejadian kematian TBH adalah sama dengan kes sorang siswi UKM yang mati terbunuh terjatuh daripada bangunan asrama baru-baru nih...

Kedua-dua kes adalah sama... disebabkan oleh hantu yang sama... lembaga yang sama....

Gua gelak besar biler dengar dier citer benda nih... sampaikan kurang kusyuk gua semayang jemaat tadi... hahahaha... Sori ler bukan niat gua nak gelakkan kedua-dua arwah simati... cuma gelak pasai sebab kematian...

Boleh pulak hantu, jin atau lembaga yang sama berada di dua lokasi yang jauhnya lebih dari 40km ... jauh tue... hehehe ..tapi kan... biasa la.. benda nieh boleh bergerak terbang...

Maknanya... kena buat solat hajat ngan baca Yassin kat pejabat SPRM kat Shah Alam tue.. buat halau lembaga, jin atau hantu yang menginap dan berkeliaran disitue... hahahaha

Kalau itulah yang dipublishkan nanti oleh hasil siasatan polis dan inkues... hahaha... boleh gelak besor la 1Malaysia.... hahaha.... memang lawak...

Apa kata kita mintak SEEKERS pegi buat siasatan paranormal kat pejabat SPRM Shah Alam tue.. mana tau kita boleh nampak jin, hantu atau lembaga tue kat dalam video.... hahahaha..

Tapi mungkin kita tak perasan sebenarnya hantu, jin dan lembaga tue selalu keluar kat dalam TV ... cuma kita tak perasan kot... hahahaha... sapa dier hantu tue... hahahahaha... lu pikir la sendiri.... hahaha

23 July 2009

Pikat Professional Balik Kerja Di Malaysia

Hahahaha...

Camnie la... bukan takder ramai golongan professional yang nak balik bekerja di Malaysia... ramai.... tapi semua balik sebab;

  1. Mak Bapak dah uzur
  2. Nak Kahwin
  3. Boring duduk kat luar negara
tapi.... korang nak tau dak kenapa golongan nih tak nak balik Malaysia kalau boleh.

  1. Kreativiti disekat
  2. Pulangan tak lumayan
  3. Birokrasi (semua kena ader kabel)
  4. Politik ganggu kerja
  5. Rasuah banyak sangat
  6. Kerajaan tak iktiraf
So... sebagai wakil kepada golongan professional nih... gua cadangkan lupakan lah sajer nak pikat golongan professional nie balik Malaysia.... bukan sebab tak patriotik.. tapi.. selesaikan dulu 6 benda yang gua tuliskan kat atas tue... itu jer..

Baca Sini : Inisiatif pikat golongan professional kembali

Sapa Punya Kerja

Sapa punya kerja nih... buat bangunan tinggi tak der CF... pastue bagi orang duduk... giler ker apa... .. yang best tue.. yang duduk kat sini adalah geng-geng yang pernah bergaduh satu masa dulu kat Kg Dato' Harun ... hahaha

Siapa kontraktornyer... siapa arkiteknyer... siapa Clerk Of Work dier... siapa yang luluskan.. siapa yang sediakan bajet.... SIAPA YANG SONGLAP DAN RASUAH????

Hahahaha... semua tue 1Malaysia tahu... hahahaha... kroni dan puak-puak UMNO/BN la yang punya kerja... hahaha..

Tak boleh harap punya mangkuk... semua mau tipu.. kalau tak tipu tak sah hidup... sampai kalau ader orang kojol pon diorang akan dok dalih sana dalih sini... cam siot jer... Ini bukan geng-geng PR yang buat nie... nie semua balachi Khir Toyo yang punya kerja...

Tunggu ader yang runtuh macam Highland Tower dulu baru ader akal.... bengong nak mampus nih....

Baca Sini : Desa Mentari 2 boleh runtuh bila-bila masa

Masuk Sekolah Balik

Itulah... lembam sangat.. terpaksa antar masuk sekolah balik... aper daa...

udah la lembam... semangat pun dah hilang.... ini brainwash punya kelas nih depa masuk... sure kena brainwash citer bab "Ketuanan Melayu" jer... biasanya macam nie la.... tambah kalau yang melatih diorang nih datang dari BTN yang kuat perkauman tak tentu hala tue...

Paling best sekali... ader la pihak yang masyuk RM kali nie... yer la... korang ingat masuk kelas nie free jer ka.. ader yang dibayar nanti.. kos cikgu nyer... hahaha.. kos alatulis nyer.... kos makan dan penginapan... tak kira kos lain-lain seperti lawatan dan sebagainya... hahaha

atau... kalau tak BTN yang handle benda nie... sure projek nie diberi kat KEMAS ... hahahaha... kira macam masuk TADIKA la balik.. hahahaha...

Agak-agak korang la... boleh berhasil ker rakyat akan percaya biler mana geng-geng nie abis berkursus nanti diorang turun padang dok yakinkan rakyat.... agak-agak la... ader ker rakyat marhaen nak percaya.... nie kursus syok sendiri nih... Patut... dalam kursus nanti kena mintak gak Tuan Mufti Perak (Harussani) tue ajar diorang nie baca doa... jangan tau baca doa makan jer...

Suruh ajor doa dalam Bahasa Arab... bior lancar lidah tue... kitab-kitab semua kena tulis jawi... baru la senang "Ketuanan Melayu" UMNO nie nak baca... bukan kerr budaya Melayu guna tulisan jawi... hahahah ... kalu tak reti baca... macam mana nak pertahankan ketuanan Melayu... hahahaha... kantoi.. kantoi...

Oh yer.... kalu bab macam mana nak buat psy-war tue.... UMNO boleh mintak Ahirruddin Atan (Rocky'Bru) bantu... sebab dier memang pro bab nih... tambaj lagie dier memang selalu buat reverse psychology kat dalam Internet... boleh ler Rocky Bru ajar macam mana nak buat blog...

Geng-geng UMNO nie mana reti buat blog... kalau buat blog pon... tak ramai yang nak pergi.. sebab isi takder... hahahaha... Lepas nie boleh la banyak advertiser yang nak letak iklan kat dalam blog-blog UMNO nih... hehehehe... boleh la mana-mana skim cepat kaya letak iklan dalam blog geng UMNO nih.. hahaha

suntik.... jangan tak suntik... hahahaha...

Baca Sini : 300 pemimpin UMNO perintis program Suntik Keyakinan Baru

Ajak Kengkawan Sokong

Itu cara pengecut jer... tak der telor... siap ajak kengkawan sokong... konon berdiri di belakang... kalu berani... berdiri la kat depan.... awat takder telor ker...

Okeh.. citer bab PKFZ nih... bukan kecik anak punya nilai RM ... bukan setakat RM2400 jer.. tapi... RM12 Bilion lebih tau... banyak tue...

Kalu duit tue agihkan kat 26 juta rakyat Malaysia... cukup untuk gunakan buat belanja makan 10 tahun setiap sorang... makan ala kadar jer la.. hahaha

Tapi.... apa yang diorang nak sorok sangat tue.. siap bawak geng-geng sokong sana ... sokong sini... tak paham la gua... yang paling best sekali.. syarikat audit pon tak nak bertanggungjawab atas audit yang dibuat oleh diorang... lawak sungguh... cap ayam punya syarikat audit tue...

Macamana la boleh ader cap ayam punya syarikat audit nih... bodoh nak mampus..

Baca Sini : Rakyat mahukan justifikasi PKFZ

Ugut Dengan Pistol

Ugut dengan pistol tue dah kira standard dah... tak pernah lagi gua dengar ader yang tak kena... itu kira kecik jer... ader yang ugut sampai libatkan adik beradik, mak bapak, awek, tunang, bini dan anak-anak ...

Itulah antara SOP yang biasa digunakan... kalu bab kena belasah dengan buku panduan telefon tue ... kira standard gak... hahaha

Macam tue la cara paling senang nak dapat maklumat... itu belum lagi belasah cara lain... dibogelkan... dan bermacam-macam cara... lu mau tau dak sebab apa benda nie boleh berlaku.... sebab kat balai polis ... terutamanya bilik siasatan ... tue... mana ader CCTV ... kalau ada pon mungkin ditutup masa kejadian... hehehe..

Lokap tambah lagi la... banyak yang takder CCTV .... jadi senang la nak buat kerja... dan takder la takut kena saman nanti... kalu lu saman pon... mana ader bukti...

Baca Sini : Diugut dengan pistol polis

Demi Menyelamatkan Khir Toyo

Seronok benar tengok perjalanan pelbagai kontroversi politik kat dalam Malaysia nih... yer la.. semenjak gua duduk kat Pantai Timur nih.. susah gak gua nak dapat beli novel-novel John Grisham yang sekend-hen (second-hand) ... hahaha

Dulu masa tinggal kat Lembah Klang.. senang gak... boleh beli novel sekend-hen pada harga bawah RM10 jer.. hehehe... kalau pulang balik selepas habis baca... kedai tue beli balik dan kita dapat balik duit modal (cuma kurang antara RM1 atau RM2 sebagai kos sewa novel tue) ... kira macam sewa la...

Jadi.. bagi nak melepaskan gian nih.. gua suka la layan citer-citer kontroversi politik Malaysia... samer jer dier punya suspen dier.... macam baca novel gak.. ader yang kita boleh predict ending cerita dier ... ader yang tidak...

Tapi tue la... tue yang best nyer... hahaha .. Ambik contoh kes TBH vs MACC (SPRM) .... hahaha... rasanyer kalu John Grisham, Agatha Christie atau mana-mana prolific novel writers lepak kat Malaysia nih.. maybe tiap-tiap bulan diorang boleh kuarkan satu novel baru.. tak macam sekarang.. amik masa satu hingga tiga tahun untuk satu novel... hehehe

kalau ader penerbit filem yang bagus pulak... bukan setakat boleh buat sequel filem (box office) ... tapi maybe boleh buat trilogy ... hahahaha.. kalah citer Harry Porter atau Lord Of The Ring... hehehe...

Sebab.. semua elemen ader.. suspen, thriller, sex, expionage, sabotaj, power abuse, graft (rasuah), duit, politik, bunuh dan macam-macam lagi...

Kalu garapan yang dibuat cantik dari segi artistik dan cinematografi... sure boleh menang dalam festival filem di Cannes ... hahahahaha...

So .... apa kena mengena tulisan gua ngan tajuk kat atas tue... hahaha... takder kena mengena la... hahahaha... jangan mara... kalu ader kena mengena pon.. cuma ...... kes TBH vs MACC (SPRM) tue adalah sebagai usaha demi menyelamatkan khir toyo jer...

So .. jangan terkezul la.... demi menyelamatkan khir toyo.... sprm terpaksa dikantolkan... punya lah power kuasa duit.... hahaha

22 July 2009

Demonstrasi Bukan Budaya Kita

UMNO/BN dari dulu lagi kata demonstrasi jalanan adalah bukan budaya kita... Tapi dier gak yang buat... hahahaha...

Cakap tak serupa bikin... memang la mangkuk.... tak boleh pakai... yang peliknyer FRU takder pulak nak sergah pukul dan tangkap geng-geng mangkuk ayun nih...

Macamana pulak geng-geng nie boleh buat demonstrasi jalanan nih... ader permit ker? Ketua Polis KL pi mana .. takkan tak nampak kot benda nie... atau depa bagi lesen besar kot.. yer la UMNO/BN yang buat...

Mana pergi Khairy Jamaluddin.... biasanyer dier gak yang suka demonstrasi jalanan nih... dulu bukan main kutuk orang lain buat demonstrasi jalanan nih.. awat kali nie senyap .. takder telor dah ker? hahahaha

Kan dah kantoi 1Malaysia tahu.... hahahaha .... UMNO/BN kaki demonstrasi jalanan.... hahaha

cam siot jer...

Baca Sini : Ahli BN buat demonstrasi jalanan sokong SPRM dan PDRM

TNB Untung Besar

TNB catat keuntungan bersih suku ketiga sebanyak RM419.9 juta.... banyak tuh...

Itu keuntungan ikut kadar harga tariff elektrik sekarang nih... kalau naik 3% tariff ... lu agak-agak berapa banyak TNB boleh untung? ... bukak sikit bhai... RM13 juta dapat dari nilai 3% tue..

Banyak gak tue... tapi itu kalau kerajaan bagi naik tariff 3% ... kalu 5 peratus... sure la banyak lagie... lebih kurang RM20 juta ... hehehe..

So .. lu tengok.. agak-agak kalau lepas nie TNB masih rugi lagi (diorang kata la) ... memang la memang.... tak boleh pakai punya agensi.... itu baru congak kali campur jer.. bukan akauntan dan auditor yang kira....

Apa-apa pun kita sebagai rakyat gak yang rugi... sapa yang untung??? Franchis Yeoh dan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.... cam siot jer depa dua orang nih...

Baca Sini : TNB Untung Bersih Suku Ketiga RM419.9 juta

Najib Umum Penubuhan Suruhanjaya Di Raja

Err... ok lah cara tue... bagus la dah ada Suruhanjaya Di Raja untuk siasat kematian TBH ....

Cuma harap-harapnyer hasil siasatan dan inkues yang dijalankan tidak akan hanya ada dalam kertas cadangan jer... terperap dan tidak diambil tindakan.... buta leceh la pulak..

Dulu masa IPCMC punya hasil pon tak kemana... senyap jer... isu VK Linggam pon camtue gak... senyap jer..

So .. sekarang nih kita tengok kemana hala tuju dan hasil Suruhanjaya Di Raya bagi kes TBH nih... kalu sama cam yang lain-lain... takder tindakan... jangan terkezut la... hehehe

Baca Sini : Najib Umum Penubuhan Suruhanjaya Di Raja

Elaun Khas Untuk Guru Bahasa Melayu (PPSMBM)

Aha...

Nie satu lagie yang best nie... untuk PPSMI... semua cikgu yang mengajar Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris dapat elaun sekitar 5 hingga 10% daripada gaji... ianya bergantung kepada taraf persijilan seorang guru... diploma atau ijazah ...

2012 biler PPSMI "kononnya" akan dimansuhkan... terpaksa la bagi pulak elaun khas untuk guru Bahasa Melayu .... banyak tue nak kena bagi... abis tue sure terpaksa rembat balik daripada elaun untuk cikgu yang handle PPSMI ...

So kalau skarang nie abis 40 juta untuk buat bayar elaun PPSMI ... agak-agak berapa pulak akan abis untuk elaun PPSMBM

Hahaha... so kita tengok la camana Muhyiddin Yassin nak handle nie... itu pon kalau masih sempat... kalau BN masih lagi memerintah.... tapi tengok dari keadaan sekarang nih.... tak lama rasanyer BN akan terkojol... terbongkang... hahahaha

Baca Sini : Elaun Khas Untuk Guru Bahasa Melayu

Yahoo ... Tariff Elektrik Akan Naik

Yahoo ... bagus la...

Punya la teruk Petronas kena bagi subsidi kat IPP milik YTL dan Mokhtar Al-Bukhary (ini la contoh terbaik pandai buat bisnes).... yang kaya depa-depa nie.. yang miskin tertekan .. semua rakyat marhaen.. hahaha... Yahoo...

Ala sikit jer tariff lektrik akan dinaikkan .. dengar khabar cuma 3% jer .. hahaha .. bukan banyak pon ...

Tapi ... gua pelik gak .. dalam dok naikkan tariff elektrik nih ... TNB still rugi gak dengar khabar .. mana tak nyer .. dok asik bayar beli letrik pada harga mahal jer kat dua tiga mangkok tue ... Patutnya kalau depa teringin sangat nak jadi IPP .. depa kena bayar harga gas ikut pasaran semasa la ... Petronas patut caj diorang harga standard ...

Udah la Petronas bagi subsidi ... lepas tue TNB pulak beli pada harga mahal ... mana tak untung ... kalu gitue gua pon nak meniaga cam tue ... untung berlipat kali ganda ...

Najib Rajak umumkan 11 hadiah kepada rakyat... tapi semua tue ciput jer kalau nak dibandingkan dengan kenaikan tambang bas sekolah, tambang teksi, bil elektrik, dan macam-maca lagi yang dengar khabar akan dinaikkan ... yang kena tipu ... orang tua-tua kat kampung yang tak tau apa ... senang betul ...

bagi gula-gula sikit .. pastue rompak berkali ganda... barua punya kerajaan.. cam sial jer ..

21 July 2009

Truth Drug

Gua percaya bahawa siasatan SPRM terhadap TBH (simati) memang menyeluruh... teknik dan taktik yang digunakan memang biasa dipraktikkan oleh mana-mana agensi yang berkaitan dengan siasatan di Malaysia..

SB (Cawangan Khas), Risik Tentera dan nampaknya SPRM pun gunakan taktik dan teknik yang sama...

Apakah itu "truth drug".... ala... macam la korang tak biasa tengok dalam TV... hahaha... kalu mangsa disuntik dengan salah satu benda nih.. (ethanol, scopolamine, 3-Quinuclidinyl benzilate, temazepam, sodium amytal) sure... dalam keadaan separuh sedar.. mangsa akan berkata yang benar sahaja...

Masalahnyer... kalau dah terlebih dos (overdose)... silap-silap boleh menyebabkan jantung berhenti dari berdenyut dan mangsa boleh mati... ini kira biasa... 5cc tak beri hal... tapi kalau dah lebih dari itu... ada kes yang mangsa diberi lebih dari 50cc ... tak pasai-pasai jer boleh kiok...

Korang ingat sikit ker 50cc tue.... nak tau.. cuba la suntik diri sendiri dengan "pure ethanol" sebanyak 50cc ... kalau tak hampir kojol.... boleh la cerita kat orang ramai... tapi kalau kojol plak.. jangan salahkan gua... hahaha

Tambah pulak kalau 50cc pure ethanol tue dicampur tambahkan dengan sodium thiopental (dikenali sebagai sodium pentothal) .... err... memang boleh dapat maklumat... tapi hasilnya... hehehehe... arwah la jawabnyer...

Gua bukan chemist dan gua bukan ahli sains... tapi gua tau certain penggunaan benda-benda nih... hahahaha... info banyak bhai... lu kena rajin baca buku... banyak buku ader dalam pasaran.. novel pon ader citer benda nih... cuba baca novel John Grisham, Frederick Forsythe atau lain-lain hasil penulis prolifik... hehehehe

Gua konfiden pengawai penyiasat kat SPRM guna cara nih... dah terkantol mati.. takkan nak cerita benda nie... sure benda nie la yang akan dihilangkan dalam laporan toksikologi yang akan dikeluarkan oleh Jabatan Forensik tak lama lagi... hehehe

tunggu dan lihat...

Mintak Fatwa

Zambry Kadeer (M) suruh ulama dalam PAS keluarkan fatwa... errr... dier bodoh ker?

Bukan ker fatwa hanya sah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaaa... hehehe.. takkan itu pon tak tau... budak-budak yang baru akil baligh pon tahu.... hahaha....cuba pi bawak bertanya dengan Mufti Perak Harussani tue... tentu dier lebih arif.. hahaha

Apa kata cuba tanya sekali fatwa mengenai Jom Heboh dan isu kalungan bunga dan sembah hormat di Tugu Negara.. cuba la tanya Harusssani kalu brani... Atau Harussani nie tak berani nak terangkan fatwa mengenai isu yang gua suruh Zambry Kadeer tanya tue...

Err ... nak tanya satu lagi... daripada dok kecoh pasai lilin nih.. apa kata Zambry Kadeer mintak jugak fatwa yang membolehkan memerintah negeri tanpa mendapat restu majoriti rakyat... hehehe... tentu banyak pekdah..

nak tanya lagi nih... cuba suruh Harussani cakap arab skit.. hahahaha.... dengar khabar dia kurang reti berbahasa arab nih.... ntah ler...

Baca Sini : Ulama PAS patut keluar fatwa

20 July 2009

Lu Apa Tau

Dei Thambi...

Lu apa tau ... Lu konon ader belajar undang-undang.. tapi lu nampak macam kayu.. sudah banyak kali lu cakap macam lu takder belajar itu undang-undang...

Lu lebih baik tutup mulut... Dei Nazri Aziz... lu punya kes dulu pon mana ader SPRM (BPR) siasat... semua kasi sapu bawah karpet... lu jangan mau tipu sama orang la...

Lagi satu... itu TBH punya soalsiasat kenapa lama sangat... pengawai bodoh ka... tak reti buat siasatan ka... kenapa sampai pukul 3.45 pagi... banyak lama... lagi satu... kata itu SPRM sudah release itu TBH.. tapi kenapa dia punya handphone ader sama SPRM .. dia saksi maaa..

kalu itu macam.. lain kali bila jadi saksi.. jangan bawak handphone la... nanti SPRM curik... hahahaha.

Ini macam kalu sudah kantol...

Lagi satu.. kalu polis tengah buat siasatan, patut itu pegawai SPRM kena gantung sementara tugas dier untuk memudahkan siasatan... tapi lu boleh kata tak apa.. takder kasi gantung... lu ader belajar itu undang-undang ka?

Lu kasi malu la .. macam mana lu boleh jadi menteri.. lu pikir selalu pakai buntut kalu... hahaha

Baca Sini : Nazri Aziz suruh Kit Siang tutup mulut

Kayu, Kayu dan Kayu lagi

Hahahaha..

Ramai gak yer "kayu" kat Malaysia nih... yang tak paham kenapa orang ramai mendesak supaya SPRM disiasat sepenuhnya disemua peringkat dengan ketelusan serta integriti..

Orang kata... kalau dah sekali jadi "kayu" sampai kiamat pun mungkin akan jadi "kayu"..

Ibrahim Ali Al-Kataki memang suka glamer... kalau ader isu yang boleh naikkan nama dier waima yang melibatkan GRO pon dia akan jadi heronya... hahahaha... jadi tak pelik la "kayu" bernama Ibrahim Ali Al-Kataki nie dok bantai PR kononnya tak sabar... Cuba dia guna akal skit dan jangan guna buntut dier untuk berfikir.... sapa boleh percaya penyamun untuk buat soal siasat kepada penyamun lain.. sure geng-geng penyamun tue akan kawtim punya...

Ibrahim Ali Al-Kataki.. sila fikir guna akal dan jangan guna buntut.

Khairy Jamaluddin... hahaha.. sapa ader dengar cakap lu skrang... lu sudah nobody... lu ingat apa lu cakap ader power ka... hahahaha .. ini satu lagi "kayu"..

"Kayu" sorang lagi yang bernama Saifuddin Abdullah ... gua mintak lu kalu ader masa cuba tengok cerita kartun "Detektif Conan" ataupun cerita "Mystery Women" .... paling cikai cuba tengok cerita CSI atau NCIS.... tapi kalu lu tengok cerita tue pon tak paham dan tak tau hujung pangkal... err.... gua rasa baik lu berenti jadi orang... hahahaha... jadi babi pon ader pekdah nyer... at least boleh buat babi salai.... hahaha

"Kayu kayu" yang lain gua maleh nak komen.... susah... banyak sangat yang "kayu" ... akai semua letak kat buntut... hahaha...

Baca Sini : Henti Tohmahan terhadap SPRM

Nordin Mat Top

Meletup jer kat Indonesia... semua tuding jari kat Nordin Mat Top... macam la Nordin Mat Top sorang jer yang ader kemahiran dan pengalaman mengendalikan bahan letupan jenis IED dan HME .... Lawak la..

Setahu gua ramai gak orang Malaysia dan Indonesia yang mahir bab bahan letupan jenis IED nie... bukan setakat IED dan HME ... macam-macam bahan letupan termasuk RDX. C2. C3, C4, Semtex, Emulite 180 dan lain-lain pun ramai yang ader pengalaman... bekas askar.. bekas komando polis... dan bekas ahli unit risikan pun ader pengalaman mengendalikan benda nih...

Gua pun ader pengalaman 2 tahun lebih mengendalikan Semtex, RDX dan Emulite .... biasa jer knowledge tue ... tambah kalau ader terlibat dengan kerja-kerja demolition bangunan dan buat terowong... mesti di ajar benda nih... Tanya la pakcik-pakcik yang dah bersara dari Lombong Bijih di Sungai Lembing... hahaha

So.... Gua rasa yang meletup kat Indonesia tue bukan hasil kerja Nordin Mat Top.. tapi orang lain yang nak kasi nama Nordin Mat Top naik.... ramai gak yang suka buat kerja haram nih..

Tapi kalu lu nak tau la.... setiap IED designer tue ader trademark dier ... jadi boleh kenal sapa yang punya hasil kerja....

Baca Sini : Harga Pasaran Semasa C4

18 July 2009

Amuk Tok Nadim

Sekarang nie SPRM sedang melakukan "Amuk Tok Nadim" terhadap kumpulan yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat ... sorang demi sorang akan kena tahan, siasat, belasah, dakwa ataupun "disenyapkan"

Biasa la tue... Tapi sampai biler la Amuk Tok Nadim nie akan terus mengganggu gugat ketenteraman awam... tak lama kot... kalu senarionya kekal sampai 2012.. alamat sama mampusnyer dengan UMNO/BN ...

Yang peliknyer... bagi dakwaan pelbagai yang dilakukan oleh geng-geng UMNO/BN ... terang lagi nyata .. satu pon tak diambik tindakan sebegini oleh SPRM .... nak gak kita tengok Norzula ker.. Khir Toyo ker.. Khairy Jamaluddin ker... Ali Rustam ker... kena belasah dek pegawai siasatan SPRM ...

atau... pegawai siasatan SPRM semua takder telor biler deal ngan UMNO/BN nih...

So.. sekarang nih.. kita tengok selama mana "Amuk Tok Nadim" SPRM nie akan berlanjutan... diorang belum tengok lagie rakyat pulak buat "Amuk".... tunggu jer la...

..... lepas nie rasanyer kalu ader yang ditahan SPRM untuk memberikan keterangan bagi siasatan.. baik mintak dibuat siasatan secara terbuka... kat ruang legar pusat membeli belah ker... sure lebih selamat..

17 July 2009

Bila Pejabat SPRM Tak Ada CCTV

Punya la miskin Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sampaikan takder CCTV kat ruang legar pejabat tue.. lawak la...

Kedai mamak pon ader CCTV.. jangankan kedai runcit.. kat romah persendirian pun ramai yang pasang CCTV.. pasai nak tengok amah diorang buat kerja ker idak.. hahahah..

Tapi bila pejabat SPRM tak ada CCTV ... gua memang gelak besor la... bukannyer mahal sangat nak pasang CCTV... murah jer... paling cikai pun tak sampai RM150 ..... kalau beli banyak kat Jalan Pasar tue.. boleh tawar kasi murah lagie... maybe boleh dapat pada harga RM80 sebijik..

Lagi satu.... takkan la ruang lif kat Plaza Masalam tue takder CCTV.. dalam lif pun biasanyer ader... Rasanyer la.. lepas kes Canny Ong dulu.. banyak tempat orang pasang CCTV .. sampaikan ruang nak masuk parking pon ader... jamban usah cerita ler... tambah jamban perempuan... mat skodeng suka la pasang CCTV nih..

Jadinyer... pelik bin ajaib bila bangunan tue dan pejabat SPRM takder CCTV... oh yer... sejak bila pejabat SPRM pindah dari bangunan PKNS Shah Alam tue.. lama benor gua tak balik Shah Alam...

Kalu SPRM takder duit nak beli CCTV... bagitau la... nanti gua poskan sebijik dua CCTV .... gua pon masih ader stok yang tak guna lagi nih... kesian gak gua kat SPRM nie.. sampai takder peruntukan nak beli CCTV.... hahahaha

Kalu macam nie la standard SPRM ... baik tukar jer balik kepada BPR .. kurang-kurang masa BPR dulu... nampak gak macam berduit... siap beli dan pasang "Phone Jammer" lagi untuk pejabat diorang.... hahahaha .. gua tau la.. gua ader bekalkan dulu... hahaha

Hadiah Dari Najib Razak Kepada Rakyat

Hahahaha...

Yeehaa.... lu semua sudah kena kencing... Itu hari Najib Razak sudah kencing 1Malaysia yang dia prihatin terhadap semua rakyat...

Konon ader 11 hadiah rakyat.... tapi boleh dipertikaikan.. sebab contoh dalam kes diskaun tol... agak-agak lu la.. siapa yang akan dapat... hahaha.... bukan orang miskin la woi... orang miskin tak guna tol.. diorang naik pengangkutan awam... tak jugak gua kata semua yang lalu tol tue orang kaya... cuma yang lalu tol lebih dari 80 kali sebulan tue biasanyer orang bisnes la woi.. orang makan gaji maner ader guna tol lebih dari 60 kali sebulan...

Jadi nyer...

Lu memang sudah kena kencing dek Najib Razak.... nie 1Malaysia terkezut biler Kerajaan naikkan tambang pengangkutan awam bermula 1 Ogos... hahahaha... bukan sikit bhai... 30% tuh... banyak tue..

So.... apa sebenarnya hadiah Najib Razak kepada rakyat??? hahahaha.. lu mau tau ker...

Hadiah sebenar Najib Razak kepada semua rakyat adalah...... kena kencing... hahahaha

Baca Sini : Hadiah Najib Razak Kepada 1Malaysia

Lepas Nie Blogger La Pulak

La nie depa sapu exco dan segala rakan taulan... SPRM memang sapu habis...

Lepas nie blogger la pulak diorang sapu sorang demi sorang... soalsiasat... tunggu jer la... Pelik gak SPRM punya penyiasatan nih.. yang dah ader bukti berbakul dan berkoyan-koyan... tapi haram jadah satu pon tak siasat...

Yer la mana nak siasat... sama geng... Cuba kalo adik beradik sepupu sepapat korang kena... pastue diarahkan suruh siasat... sure korang tak mau punya ... yerla betul dak..

UMNO/BN banyak buat salah rasuah... SPRM takkan nak siasat.. nanti sapa pulak nak bagi pangkat dan pingat kat geng-geng SPRM... tak dapat la merasa nak jadi Tan Sri ker... Datuk Seri ker.. atau Datuk ker... hehehehe... Pakatan Rakyat bukan nak bagi pingat kat orang yang kaki rasuah nih...

SPRM ditubuhkan cuma nak cover tukar tajuk... dari Badan Pencegah Rasuah kepada Suruhanjaya Pengecahan Rasuah Malaysia... ader beza nih... Badan Pencegah Rasuah ader kuasa untuk cegah rasuah.... ikut frasa ayat nama jabatan tue... tapi .. bile kena kat Suruhanjaya... mmm... setakat siasat jer.. sebab .. mana ader orang terima dan ikut pandangan Suruhanjay..

Cuba lihat berapa banyak Suruhanjaya yang ader... tak der satu pon yang ader power... Suhakam pun takder power... jadi... pasai tue la Pak Lah tukarkan BPR kepada SPRM ... dari ader telur (walaupun kecik) kepada yang takder telong langsung (bapok).

Hahaha..... so... siapa blogger yang nak kena dulu... err.. gua ker.... kalau gua nak kena... tolong la... gua orang kecik jer.. takder pengaruh mana-mana... apa kata siasat bloggers ternama yang tersohor seperti Che Det dan Khir Toyo dulu... hahahaha

SPRM .. siasatlah blogger Che Det dan Khir Toyo dulu.... hahaha

Bunuh Diri

First... gua tak percaya Teo Beng Hock mati atas sebab bunuh diri.... korang ingat senang ker nak buat keputusan nak bunuh diri....

Pulak tue... pakaian mangsa koyak rabak la pulak.... kalau dier terjun dari pejabat SPRM ... dier terjun ikut laluan mana.... pintu.. tingkap... balkoni.... errr.... macam susah nak percaya la..

Lagipon dia cuma saksi... apa mau takut.... saksi beb... lain la kalau ader orang nak "senyapkan" saksi..... ala .. kes Altantuya pon ader gak yang "senyapkan" saksi macam Detektif Bala ... hehehe

So... komen segera dari gua... gua rasa Teo Beng Hock mati kena belasah.. pas tue humban ke bawah bangunan bagi nampak cam bunuh diri....

Ini kena mintak Detektif Conan siasat nih....

Baca Sini : SU politik exco terbunuh

16 July 2009

Closing Financial Year

Wargh...

Sibuk la dalam dua tiga hari nih... banyak benda nak buat closing ... orang akaun dengan kerja audit financial diorang... gua pulak ngan semua lesen-lesen software komputer kat kompeni yang gua kerja la nih...

Sibuk nak mampus .. sampaikan masa makan dan lepak terpaksa dikorbankan...

Sori la.. tak sempat nak buat analisa tentang kemenangan Barisan Nasional di N41 Manek Urai... memang diorang menang... kena salute sama diorang.... sebab apa... hahaha... nanti ader masa gua story...

Apa-apa pon... semua kerja opis kena siap hari nie... esok kat Kemaman cuti.. HQ pulak kat KL.. jadi bos nak semua report kena ader kat meja dier pagi esok... Jumaat kat KL kerja... pening la...

15 July 2009

Awat Kalah Sikit Jer

Patut UMNO/BN boleh menang dengan semua janji-janji bertaraf mega yang ditaburkan oleh Muhyiddin Yassin...

Banyak ooo... yang Muhyiddin Yassin taburkan... bukan sedikit.. dengar khabar... cecah RM200 juta tue bhai.. hehehe

Patut UMNO/BN boleh menang... ini mesti ader hantu-hantu UMNO/BN yang berpaling tadah nie... duit cash RM5 juta tue mungkin tak sampai kat para pengundi kot.. habis disonglap dek hantu-hantu dalam UMNO/BN kat Manek Urai nih...

Lagi satu... patutnya ader banyak kali recount kat N41 Manek Urai nie... beza tak banyak... boleh recount balik.... dah bawak masuk 500 anggota tambahan pon tak boleh menang lagi ker... aper da...

nie saper nak bayar kerugian yang dilaburkan dek UMNO/BN nih... sapa nak tanggung....

14 July 2009

Sibuk Betul Hari Nie...

Pergh...

Kerja banyak kat opis hari nie... tak sempat gua nak monitor apa yang berlaku kat Manek Urai (Man U) ... hehehe

CCTV, Network, PABX dan Fire Alarm System kantoi pasai kena sambar kilat.... nak buat camana.... hahaha... ader yang tak bayar zakat kot... pasai tue la kena sambar kilat.... hehehe.

Okeh ler... info petang belum masuk lagi dari kengkawan Spy Leman yang gua dah suruh pi cover Manek Urai... cuma satu dua isu kecik melibatkan dua puak bergasak jer yang baru dapat info.... Biasa la.. biler bergasak... sure masing-masing tuduh satu sama lain... UMNO kata PAS... PAS kata UMNO ... hehehe

Apa-apa pon ... tambahan anggota polis seramai 500 orang tue tak tau lesap kat mana... ader yang jadi pengundi hantu ker? hahahaha.. mungkin ader kot... tak berani nak tuduh... hehehe.. sebab Spy Leman gua takder maklumat tue lagi..

Dengar citer banyak gak orang kampung dapat .. bukan setakat RM300 seperti yang ramai dakwa dakwi.. tapi lebih dari tue... ader yang dapat lebih RM1500 ... macam-macam bantuan dapat.. basikal... beg sekolah.. baju.. buku... malah ader surau pun dapat sumbangan... tak tau la banyak mana...

Dengar khabar ader satu bank kat KB yang sediakan dana (duit kecik) tue untuk disalorkan melalui jentera.... semalam sampai malam diorang proses asingkan duit ... gua dengar khabar jer... kalau silap sori aaa... tapi tentang duit tue memang clear.. banyak oooo.. diorang transfer... mola-mola diorang bawak dari KL... tapi at last.. local money diorang gunakan....

Setakat info yang ada... lebih dari 5 juta telah disalurkan secara tunai.... tapi tak tau la berapa yang sampai kat pengundi... biasa la... kalau dah UMNO/BN... kalau tak pow .. sure bukan orang UMNO/BN la.. hahaha ... cash bhai... susah nak trace... cash... diorang pandai gak kali nie... pakai duit lusuh... bukan duit baru... nak cover line... hehehehe

D-Day For Man U

Today is a D-Day for Man U ..... hehehehe... it's not Manchester United but Manek Urai Constituency ... whereby today is a poling day to select state councilor.

Hahahaha... gua tulis guna bahasa PPSMI la bhai... hahahaha

Hari nie 14 Julai adalah hari besar di N41 DUN Manek Urai Kelantan Darul Naim ... hehehehe.. setakat yang gua dapat info... suasana suam-suam kuku jer pagi nih... tapi rating setakat nih... jangan terkezut aaa..... 60:40 ... 60 untuk UMNO/BN dan 40 untuk PAS ...

Kira PAS underdog la kali nih... takper.. takper.. jangan dok riso... UMNO/BN punya calon la nie tengah favorite... itu semua dengar khabar jer la... Malam tadi ader dengar khabar PDRM tambah 500 lagi anggota untuk Manek Urai... tapi tak tau la betul ker idak.. sebab malam tadi tido awal... hahahaha ... bini ajak tido awal... hahahahaha... jangan jeles... hahaha

Wei... apa-apa pun gua harap harinie takder benda kecoh kat N41 Manek Urai... supaya semua orang senang.. pengundi boleh kuar ramai... dah peratusan pengundian akan naik.. dan seterusnya kita boleh lihat pola pengundian sebenar...

Gua doakan PAS (Pakatan Rakyat) menang dalam PRK N41 Manek Urai kali nie....

D-Day for Man U ... hahahaha

13 July 2009

KPI Pada Jun Tahun Depan

Hahahahaha...

Kenapa nak umumkan KPI pada Jun tahun depan? Kenapa tidak pada penghujung tahun nie... bukan ker Najib Razak kata KPI perlu dinilai pada penghujung tahun nie... Awat.. ader menteri atau timbalan menteri yang sekarang nie tgh kantoi nak kejar KPI ker?

Ataupun Najib Razak sendiri KPI pun sudah lari ker? hahahah.... kalau tokey pon kantoi... anak buah sure la lagi banyak yang kantoi... hahaha ... ini standard UMNO/BN nih.... hahaha

Patutnya KPI nie dinilai oleh satu badan bebas (firma audit bertauliah) bagi telus skit... baru la orang percaya... nie tidak... perompak yang menentukan nilai KPI perompak.. sure la takder saper yang akan percaya ... hahaha

KPI oh KPI .... errr.. kenaper takder guna bahasa Melayu... kena perlu bahasa PPSMI?

Baca Sini : KPI pada Jun tahun depan

14 Julai Cuti Peristiwa

Hahaha..

Satu pengumuman yang bagus untuk semua rakyat Kelantan... So boleh la esok diorang (pengundi) di PRK Manek Urai keluar beramai-ramai untuk melunaskan hak mereka yang telah ditentukan oleh undang-undang dan perlembagaan persekutuan.

Mengundi itu wajib bagi semua umat Islam. Ianya adalah satu kewajipan yang dituntut. Anda penentu masa depan negara...

Hahaha.. SPR yang bangang pi suka-suka buat hari mengundi pada hari bekerja biasa pasai nak kasi kurang orang keluar mengundi memang la celaka punya suruhanjaya.... Ini bukannyer nak memudahkan orang.. tapi sajer dengki pasai tau dah UMNO/BN susah nak menang... jadi cuba buat supaya peratusan orang keluar mengundi tue kurang...

Haram jadah punya SPR... nasib baik ader peruntukan cuti peristiwa (cuti am bagi negeri-negeri), kalau tidak... sure susah gak pengundi yang kerja swasta nak pi buang undi... Tapi gua rasa orang Kelantan (majikan) sure bagi orang pi ngundi punya... diorang lain skit...

So... ini gua nak ingatkan SPR... amacam kalu tahun 2012 nanti (masa nak buat PRU13)... buat la pada hari orang semua beraya (raya posa ker.. raya haji ker)... tak pon buat pada masa hari pertama persekolahan dibuka awal tahun... sure peratusan yang kuar mengundi tue tak ramai... boleh la UMNO/BN menang...

Bodoh nak mampus SPR nih..

Baca Sini : 14 Julai Cuti Peristiwa untuk seluruh Kelantan

Hari Guru

Err... nak tanya nih...

Hari Guru bukan ker 16 Mei setiap tahun.... kalau betul la hari guru pada setiap 16 Mei... maka apa kejadahnyer buat sambutan perayaan Hari Guru peringkat Negeri Kelantan ke 38 pada 12 julai... errr.. rasanyer dah jauh terlajak tue..

Nie gunakan kapasiti Kementerian Pelajaran untuk promosi pilihanraya kecil Manek Urai ker?

Awat jauh sangat terlajak hari untuk buat sambutan tue... tak paham la gua... dekat hampir 2 bulan tue... lama tue... Pelik sungguh la...

Baca Sini : Sambutan Perayaan Hari Guru peringkat Negeri Kelantan kali ke 38

Kenapa Perlu Tunggu Menang

Mee Segera memang mudah.. cuma mengambil masa 2 minit sahaja untuk disediakan.... hahaha

Kalu projek mee segera... hahahaha.. biasa la... semuanyer cepat.. umumnyer cepat.. janjinyer cepat... tapi.. hasilnyer... errr.. belum tau lagie... kena tunggu menang dulu... hahahaha...

Soalnyer sekarang nih..... kenapa perlu tunggu menang pilihanraya dulu... tak boleh ka buat sebelum menang... atau buat waktu takder pilihanraya... ini tidak... semua nak menunjukkan yang UMNO/BN macam bagus jer... hehehe

Bukan sekali dua UMNO/BN berjanji langit dan bumi, bulan dan matahari... tapi dah lebih dari 50 tahun dah... setiap kali ader pilihanraya kecil... lagi banyak yang UMNO/BN janjikan... alah.. bukan susah pon... buat janji jer.. panggil media.. buat PC ... janji la apa-apa pun yang penting semua kena nampak cun abis...

Tapi... biler dah selesai pilihanraya (tak kira kecil atau umum).... hehehe.. laju jer diorang buat-buat lupa... ala... mentaliti orang Malaysia... paling lama pun 3 bulan jer ingat... pastue lupa... hahaha.. nak buat camana... terutamanya orang Melayu.. sebab tue la Che Det ader cakap.. "Melayu Mudah Lupa" .... hahahaha

La nie Muhyiddin Yassin janjikan Manek Urai nak dijadikan kota agropolitan la... jambatan baru 2 lorong la... anak emas la... dan macam-macam lagie... semua nie janji-janji manis mu jer.. macam lagu Aishah dulu.. hahaha... Janji Manismu... hahaha

So... tolong la jangan buat malu diri sendiri la... Mangkuk bernama Muhyiddin Yassin nie kalau nak melondehkan seluar jangan la buat kat khalayak ramai... malu nanti... hahahaha

Baca Sini : Manek Urai jadi kota agropolitan

12 July 2009

11 Hadiah Rakyat

Hahaha....

Semalam gua dengar radio tentang benda nih... gua sajer jer bukak Klasik Nasional FM pasai pak mertua gua join sekali kereta gua... jadi... kira cam terpaksa la gua layan lagu-lagu dalam Klasik Nasional FM... hahaha

Gua sebenarnya maleh nak komen macam-macam pasai 11 Hadiah Rakyat yang diumumkan oleh Najib Razak... bukan apa.. gua komen lebih-lebih nanti lu kata gua dengki... jadi nak buat macamana...

Cuma ader sikit jer yang gua nak komen... errr.. Tentang diskaun TOL bagi penggunaan lebih dari 80 kali sebulan... hehehe ... soalan gua... kenapa 80 kali atau lebih dan bukannyer 40 kali atau lebih...

Pada gua nisbah 40 kali atau lebih adalah lagi rasional... yerla... cuba korang bayangkan senario yang gua gambarkan kat bawah nih..

Ali tinggal di TTDI Jaya di Shah Alam ... menetap disana bersama anak bini.... Ali kerja di KLCC sebagai eksekutif penyumberan luar (outsourcing executive) yang hanya beroperasi di pejabat tanpa banyak keluar kemana-mana... jadi.. perjalanan Ali setiap hari bekerja adalah menggunakan NKVE masuk melalui Plaza Tol Bukit Jelutong dan terus keluar di Jalan Duta dan seterusnya mengambil Jalan Tun Razak untuk ke pejabatnya di KLCC .... Jalan yang paling mudah, ringkas serta kurang lampu isyarat.

Ali hanya kena membayar tol dua kali sahaja sehari iaitu di Plaza Tol Jalan Duta dan di Plaza Tol Bukit Jelutong Shah Alam... kos tol Ali cuma RM3.80 sehala. Ali banyak membeli barangan keperluannya hanya di Pasaraya MASQUE di TTDI Jaya, GIANT Stadium Shah Alam, Tesco atau sesekali di Plaza Alam Sentral atau di Plaza Masalam yang mana tiada tol dikenakan bagi perjalanan sekitar Shah Alam. Ali bekerja 26 hari seminggu dimana jika dicampur tolakkan.. Ali cuma membayar tol hanya 52 kali sahaja sebulan...

Oleh yang demikian... bagaimana orang seperti Ali dapat memanfaatkan penggunaan 80 kali atau lebih pembayaran TOL sehingga membolehkan beliau mendapat diskaun 20% seperti yang dijanjikan oleh Najib Razak....

Bayangkanlah... hahahahaha.... gua rindu la duduk kat Shah Alam... dulu senang jer.. nak pi Giant Stadium dekat jer... jalan kaki pon boleh... tambah plak hari Ahad ader pasar tani mega kat Stadium Shah Alam.... hehehe

Baca Sini : 11 Hadiah Rakyat

Cuti-Cuti Malaysia

Sori la...

Dua hari lepas gua tak update blog... gua pi bercuti.. Pak mertua gua datang singgah tengok cucu-cucu diorang... hahaha.. biasa la.. biler dah orang tua datang bercuti kat romah... kena la bawak jalan-jalan tengok negeri... hehehehe

Bukan selalu pon diorang datang... iyerlah.. sejak pak mertua gua pencen... kekadang tue dier dok gak bersiap pagi-pagi macam nak pi opis.. hahahah... gua gelak jer... nak kata aper... mungkin nanti gua macam tue jugak kan.. hahaha..

Anyway... rabak gak sen kali nie pak mertua mai... yerla .. dengan adik-adik ipar yang kecik tue pon ikut... biasa la... semua nak taji gua la... hahahaha... takper... rezeki diorang... bukannyer boleh papa kedana kalau kita banyakkan bersedekah terutamanyer kepada kaum kerabat dan sedara mara serta jiran tetangga ... betul dak...

Rezeki semua Allah S.W.T yang tentukan dan bagi... kita jaga amanah jer...

10 July 2009

3000 Anggota PDRM

Dulu Timbalan Ketua Polis Kelantan kata nak tempatkan cuma 1000 anggota PDRM jer.... kalu masa tue pon gua dah terkejut... la nie dengar 3000 anggota PDRM dah ditempatkan di PRK Manek Urai....

Cayalah... banyak tue... elaun dan kos yang berkaitan tue sapa yang bayar... duit dari poket UMNO/BN ker? atau amik dari cukai rakyat... Kalu amik dari cukai rakyat.... dana awam... memang cam sial ler... pundek la guna duit rakyat untuk kepentingan UMNO/BN.

UMNO/BN bukan kerajaan tau dak.. UMNO/BN cuma sebuah parti jer... kalau nak gunakan anggota PDRM... sila guna duit sendiri... kalau tidak... sila upah pengawal keselamatan Nepal (Gurkha) untuk tujuan tue..

La nie cam sial jer guna duit rakyatuntuk kepentingan parti politik UMNO/BN ... dasar menyalahgunakan harta awam... berjawab la korang kat akhirat nanti... Hishammudin auw-auw nie memang cam sial.. salahguna harta awam.... berapa juta pulak abis kat sini...

Ingat kos MARTEK tue kongsi gelap cina ker yang sponsor... tak tau la kalu Musa Hassan ader dapat mintak skit sponsor dari BK Tan untuk tampung kos MARTEK ... itu gua tak tau la... dengar citer BK Tan ngan Musa Hassan nie member baik punya...

Tolong la... jangan salahgunakan dana awam... tolong la... ader beza tau PARTI POLITIK dengan KERAJAAN ... ader beza.. kalu tak tau beza.. pi la skolah balik..

Cam sila betul... gua tak buat tuduhan liar aaa.... gua ader point...

Baca Sini : Jangan Buat Tuduhan Liar

Kontraktor Mana Nih

Pusat Akuatik MBKT memang dah siap setahun dulu.. tapi hasil kerja tak memuaskan.... macam mana boleh jadi macam nie... Sapa kontraktor dier.. Kompeni mana nih...

Ini kontaktor UMNO ker PAS .. err... mana ader kontraktor PAS dapat kerja besar kat Terengganu nih.. hahaha.. jadi sure kontraktor UMNO.. hahahaha... ini mesti kontraktor AliBaba nih.. ataupun kontraktor janji siap... hahaha.. kualiti tolak tepi..

Apa lagi.. kontraktor macam nie kita kena blacklist... tak boleh kasi projek lagie... tapi semua kontraktor tue kroni Idris Jusoh... hahahaha... macam mana nak buat nih... kontraktor tipu biasa la dapat projek besar kerajaan.. kontraktor yang bagus macam Phua Chu Kang (hehehe) sure tak dapat punya... hehehe

Baca Sini : Kontraktor Haram Jadah buat kerja setahun macam 10 tahun

Kajian PPSMI

Lawak sungguh..

Pak Lah kata kerajaan UMNO/BN terpaksa ambik masa 6 tahun untuk buat kajian dan dapatkan keputusan mengenai kesesuaian PPSMI dilaksanakan... hahaha.. 6 tahun bhai ....hanya untuk buat kajian.. hahaha ... lama tuh..

Yang pelik .. kononnya kajian nie lah penyebab kepada pemansuhan PPSMI .. dan bukan kerana desakan mana-mana pihak... itu kata Pak Lah la bhai.. bukan gua.. hehehe

Dia cakap lagi.. kajian harus dijalankan demi untuk mendapat keputusan yang adil dan tepat.... hahaha...

Tapi.. masa diorang nak laksanakan PPSMI dulu... tak dengar pun ader buat kajian... yang tahu.. lepas Che Det umumkan.. terus jer laksanakan... hehehe.. takder kajian pon..

Macam nie la perumpamaan yang boleh gua buat...

Proton buat kereta Proton Exora guna enjin Waja 1.6 Auto tanpa ujikaji... terus jual kat semua orang... 7 tempat duduk tue... ramai boleh angkut.. heheheh ... orang pon beli la... ramai pulak tue.. lepas tue orang pi jalan-jalan makan angin kat Genting Highland ... tapi... tak boleh nak mendaki dan tersangkut... hahaha

Rupanya kajian tak pernah buat... bila orang komplen baru la buat.. heheheh .. terbalik kot... nak tau pasai apa Proton Exora tue sangkut tak boleh naik Genting Highland? nie jawapan hasil kajian yang dibuat.. hahaha

Proton Exora 1.6 Auto tue isi 5 orang dewasa (berat seorang sekitar 70kg) dan 2 remaja (berat sekitar 45kg) dan 4 kanak-kanak (sekitar 15kg seorang) ... 350kg + 90kg + 60kg = 500kg .... hehehehe... jadi ... kemampuan untuk torque Exora tue (weight against engine ratio) memang tak matching... hahahah .. tak cukup power untuk bawak load macam tue..

Bayangkan lah Waja 1.6 Auto kalau isi 5 orang yang berbadan besar (lebih 80kg seorang) ... pastue buat naik Genting Highland... pun terpaksa jalan sengguk-sengguk... inikan pulak 7 orang besar + 4 budak... sure kantoi punya..

Patut Proton Exora tue kena guna enjin 1.8 paling minima.. baru la ngam.. hehehe

Macam tue la jugak isu PPSMI.. kajian kena buat dulu sebelum laksanakan... bukan selepas dah berjalan baru nak buat kajian... bengong ker apa...

Baca Sini : Mansuh PPSMI bukan kerana desakan

Anak Emas UMNO

Berapa banyak dah kawasan PRK yang jadi anak emas UMNO/BN selama nih.... cuba ader sesapa pi cek dan buat kajian... apa jadi biler lepas pilihanraya kecil.... rasanya lepas PRK ... kawasan tue senyap jer.. katakan lah kalau kalah PRK... mau belum sempat keluar keputusan PRK pon dah cabut..

Gua ingat lagi dulu masa BN lawan Alternatif kat Lunas ... dalam PRK kawasan tue... macam macam janji UMNO/BN .. siap turap baru jalan kat seluruh Kulim dan Lunas.. hehehe .... yang bestnyer tue.. diorang buat kerja pasang lampu... turap jalan .. sampai tengah malam .... hahahah

Tetiba.. kalah dalam PRK tue.... tak sempat setengah jam lepas dapat berita kalah.... terus semua tinggalkan kerja... mesin "Steamroller" turap jalan pon hilang... yang lawak nyer.. tong-tong drum untuk tar turap jalan tue masih ader yang terbongkang tepi jalan...

Korang tau berapa tebal diorang turap jalan masa tue... heheheheh... tebal ooooo.... lebih dari 4 inci..... hahahaha memang tebal... hahahaha...

So la nie kita boleh tengok benda yang sama diorang (UMNO/BN) buat kat PRK Manek Urai.. hahaha... umpan sana.. umpan sini... tapi biler kalah nanti... mencicit lari... hahahaha... So .. apa lagi ... mari la kita sesama kasi malu kat UMNO/BN kali nih.. kita tengok macam mana diorang handle projek anak emas diorang... hahaha

Kita kasi UMNO/Bn bungkus la kali nie... bungkus ngan Mustapha Muhammad sekali.. hahahaha

09 July 2009

Urusniaga Haram

Hahaha...

Sejak biler plak Malaysia bukan jadi tempat sesuai untuk buat urusniaga haram peringkat antarabangsa? Dulu anak Pak Lah pernah jadikan Malaysia tempat urusniaga haram antarabangsa melibatkan isu teknologi nuklear... teknologi yang diharamkan diekspot ke negara-negara tertentu..

La nie kita terlibat pulak dengan isu Korea Utara... err... dengar khabar ader bank tempatan terlibat memudahcarakan urusan kewangan berkaitan dengan pemindahan dan penjualan teknologi berkaitan nuklear.... Ini cerita teknologi yang boleh buat senjata nuklear...

Bank yang terlibat tue... dengar khabar milik UMNO/BN ... hahahaha... tengok tue... UMNO/BN la yang terlibat.. bukan Pakatan Rakyat.. bukan PAS... bukan DAP .... bukan PKR ... tapi UMNO la bhai... UMNO jugak yang menjadi dalang benda-benda haram nih.. hahaha

Kantoi... kantoi....

So... macam mana nak kasi cover cerita nieh... orang kat hulu besut pon dah tahu... inikan pulak orang kat Cyberjaya.. hahahaha... mana nak cover nih...

So lepas nie kalau Malaysia kena sekatan ekonomi dek kerana mangkuk-mangkuk nie punya hal (UMNO/BN) .... rasanyer mau la kena pelangkong UMNO/BN nih... alamat boleh kalah teruk pada PRU13 nie...

Kengkawan semua... inilah peluru yang boleh korang gunakan di PRK Manek Urai... kalu nak belasah UMNO/BN .. nie la caranyer... bagitau semua para bakal pengundi kat sana... Bank milik UMNO/BN terlibat dengan urusniaga haram yang melibatkan penjualan teknologi senjata nuklear yang boleh menyebabkan Malaysia dikenakan sekatan ekonomi macam Libya, Iran, Iraq dan sebagainya...

Baca Sini : Bank Tempatan terlibat dengan urusniaga haram senjata nuklear

Mansuhkan PPSMI Idea UMNO

Pergh...

Memang idea memansuhkan PPSMI nie idea dari UMNO... Memang betul... UMNO/BN memang menjadi juara dalam memansuhkan PPSMI nih.. percayalah... jangan tak percaya... UMNO/BN memang sejak awal lagi tidak suka kepada PPSMI nih...

Hahahaha...

Gua nak tanya nih... ader ke sesapa yang percaya bulat-bulat benda nih.... Tolong angkat tangan skit sapa yang percaya nih....

Kali nie gua maleh nak ulas lebih lanjut... hahaha... cuma perut nie dah keras pasai dok gelak dengan isu PPSMI nih... yang memang sejak 30 Jun lagi gua dah jangkakan paling cikai diorang akan mansuhkan pada 2012 (iaitu setelah 5 tahun selepas PRU12) ....

Semalam masa gua terangkan kat bini gua pasai PPSMI nie... perut gua keras dok gelak sakan... hahaha... sampai la nie .. perut masih keras lagie... hahaha

Kalu cikgu yang handle PPSMI nie dapat 10% elaun mengajar.... err... nanti biler dah mansuh PPSMI ... elaun nie kena tarik ker? Kalu kena tarik kesian la kat cikgu nih.... Tapi kalo tak tarik... macamana pulak dengan dasar PPSMB pulak... tentu cikgu BM nak gak elaun tambahan 10% ... hahahaha

So... lepas nie (2012) kita boleh tengok la pulak PPSMB .. hahahahaha ....

Baca Sini : Mansuh PPSMI adalah idea UMNO

Pencen Untuk Kakitangan Swasta

Hahahaha...

Benda nie sepatutnya telah lama ada .. kerajaan sepatutnya telah meletakkan dasar yang kukuh berkaitan perkara nie.. tapi sampai la nie... asik nak kaji-kaji dan kaji.... berapa tahun daa nak kaji...

Takkan benda kecik macam nie pon amik masa yang lama.... Kalau kakitangan kerajaan ader KWAP ... apa susahnya kerajaan nak suruh majikan masukkan satu dana (levi khas) sebagai dana pencen bagi kakitangan swasta... Buat la macam dana simpanan takaful ker... majikan bayar minima premium levi nie.. selagi mana pekerja tue kerja dengan dier...

Nanti biler dah pencen... baru ler benda nie boleh dibayar kepada bekas kakitangan... bukan susah pon... pencen swasta umur 56 atau 60 tahun.... hidup paling lama pun sampai 80 tahun... cuma 20 tahun jer boleh dapat pencen...

Itu pun bukan semua yang boleh hidup sampai 80 tahun... biasanyer 65 tahun dah kiok... mampus .. mati ... arwah.. so... 5 atau 9 tahun bukannyer lama... cukup rasanyer dana khas (levi) tue digunakan untuk bayar pencen... apa yang susahnyer...

KWSP jangan diusik... buat jer dana baru... caruman hanya dari Majikan... minima.. tak mahal.. cuma caruman RM10 hingga RM100 jer sebulan.. buat secara takaful ... tak ker senang... tak susah pon.. tak payah nak kaji buat pening kepala jer....

Baca Sini : Kementerian Sumber Manusia kaji skim pencen untuk swasta

08 July 2009

PPSMI Seperti Yang Di Jangkakan - Malaysiakini

Hahahaha...

Kan ker gua dah cakap.... benda nie akhirnya menjadi kenyataan.... hahahaha... dah boleh baca dah idea Muhyiddin Yassin.....

Pasai apa benda nie nak dimansuhkan pada 2012... hahahaha.. sebab tahun tue tahun Pilihanraya Umum Ke 13.... hahaha... itulah peluru yang gua maksudkan... hahaha

So apa lagie... bersiaplah kita untuk PRU13 pada 2012... hahaha.. jangan lupa isu PPSMI kita akan kasi hangat tiap-tiap hari...

Tiga (3) tahun lagi lah pelajar kita akan menjadi bangang.. kesian.... betapa bodohnya Muhyiddin Yassin dan UMNO/BN nih....

Baca Sini : PPSMI bubar 2012

Influenza A H1N1

Wargh...

Lawak la.... Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia kata orang ramai tidak berisiko untuk mendapat jangkitan sekiranya mengambil atau menggunakan babi atau produk berasaskan babi....

Rosnak Shirlin nie lulusan medikal dari mana? India.... UK... Indonesia... Russia atau Papua New Guinea ker.. hahaha..

Kalu tak belajar medikal... camana boleh dapat jawatan Timbalan Menteri Kesihatan.. selalunyer yang handle kementerian nie mesti ader bau-bau bacang ngan medikal... ilmu kena ader bhai.. bukan boleh cakap ikut sedap buntut jer... hahaha

Camana la Najib Razak boleh lantik Rosnah Shirlin nie kat tempat tue... Mungkin sebab Rosnah Shirlin nie sama gebu macam Rosmah Mansor kot.. hahaha... gebu tang mana tue... hahahaha... lawak... lawak la...

So ... lain kali Rosnah Shirlin ooi... jangan cakap ikut sedap buntut jer... tengok la kiri kanan skit... kalu tak reti... pi la cari maklumat kat Wikipedia ... hahaha

Baca Sini : Selsema Babi bukan datang dari babi.. tapi dari beruk

PPSMI Dimansuhkan 2012 - Malaysiakini

Biar betul?

Ikut apa yang tersirat dan tersurat yang biasanya amat gemar digunakan oleh UMNO/BN termasuklah "bahasa badan" (body language).... kemungkinan PPSMI akan dimansuhkan (dibubarkan) seawal-awalnya 2012 ... hahaha.. lama lagi tue...

Sebabnya... Muhyiddin Yassin ader bercakap tentang dasar baru untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Melayu telah dikemukakan kepada kabinet... Dasar baru nie pulak akan diperkenalkan pada 2012.... mmmmm... biar betul nih...

PPSMI dimansuhkan 2012 ... jauh lagi tue... sempat la pelajar Melayu kita bangang dulu... yang kantoi ramai la.... selama nie pun sebenarnya ramai yang kantoi.. cuma nampak ok sebab Kementerian Pelajaran turunkan penanda aras untuk kelulusan Matematik dan Sains.... bukan orang tak tau... ramai yang terlibat dengan KPM nie yang cerita bab nie...

Gua tak konfiden Muhyiddin Yassin akan bubarkan PPSMI sertamerta sepertimana PPSMI diujudkan dahulu... sure amik masa punya.. biasa la... macam-macam dalihnyer.... so kita tengok hari nie...

Kalau dimansuhkan pada 2012 ...sure diorang rasa yang UMNO/BN akan kalah teruk di Manek Urai.... hehehe...

Kenapa dipilih tahun 2012..... tentunya pada tahun itu dijangkakan PRU13 akan dilaksanakan.. jadi UMNO/BN akan gunakan isu pembubaran PPSMI nie sebagai peluru diorang untuk menang balik pada PRU13.... lu tengok jer la...

Baca Sini : PPSMI Dimansuhkan

07 July 2009

Ada Yang Nak Mati Sakit Jantung Nih

Dulu pasai isu "istana" peribadi milik Zakaria Deros... kecoh satu negara... rasuah la.. salah guna kuasa la... Sampai ader yang nak siasat... Bila PRU12 UMNO/BN kalah di Selangor... punya la terkejut sampai mati Zakaria Mat Deros tue... mati sakit jantung... Sebelum tue adik dier mati menggantung diri...

La nie... Khir Toyo pulak diorang target... dari isu Baklis, Disneyland, Penyapu dan sebagainya sampailah isu terbaru "istana milik peribadi" bernilai RM24 juta... Banyak tue... besor sangat ker gaji Khir Toyo nih....

Nampak gayanyer la.. tak akan panjang umur Khir Toyo nih... bukan apa... boleh mati terkejut sakit jantung dier nanti... orang dok kejar sana sini... hehehehe... SPRM kalau boleh buat lupa jer isu "istana" Khir Toyo nie... sajer je la... sahih SPRM agensi yang tak boleh pakai punya...

Bila la agaknyer Khir Toyo akan mati kena sakit jantung aaa...

Baca Sini : Istana Khir Toyu berjumlah RM24 juta

Biar Betul

Gaji minima untuk pekerja tempatan pon masih tertangguh.. tetiba ader ura-ura kata nak tetapkan gaji untuk amah Indon pada kadar RM700 sebulan... pergh... mahal tue...

Bukan gua tak setuju amah Indon dinaikkan kepada RM700 tapi... biarlah berpada... jangan lah sampai "kera dihutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan" .... MTUC pun biar betul ... kajiselidik tue sapa respondennyer... berapa peratus (bilangan kajian) yang dibuat... Demografik dier macam mana..... hahaha.. atau nie semua "tikam" punya kajiselidik...

Kalau betul la kerajaan setuju nak benarkan gaji amah Indon RM700 ... maka setelkan dulu gaji minima untuk pekerja rakyat Malaysia dulu.. baru adil... Kalu tidak... baik tak payah jadi menteri la... Kalau Najib Razak pun tak boleh nak setel sedangkan dier PM Malaysia... baik kita mintak Bapak Susilo Bambang Yudhyono yang setelkan... hahaha..

Baca Sini : Gaji Minima Amah Indon RM700

Akan Diumumkan

Patutnya perkataan "Akan Diumumkan" nie dibuang terus dari perbendaharaan kata Bahasa Melayu.. bukan apa... benda nie selalu digunakan konon nak tunjuk bagus... tapi sampai sudah terus tak diumumkan... siap sorok lagie ader la...

Gua cukup menyampah dengan perkataan "Akan Diumumkan" .... kalau betul konfiden... jangan sebut perkataan nih.. terus umum jer... tak payah nak cakap akan diumumkan... sejuta kali keluar perkataan nih.. tapi pengumuman tue masih tak dibuat... baik tak payah..

Dulu Rais Yatim kata akan diumumkan 18 kes rasuah berprofail tinggi... mana dier.. sampai la nie pun senyap jer... Tambah kalau yang cakap tue orang UMNO/BN.... sampai kucing bertanduk la tak akan diumumkan... hahahaha..

Rais Yatim memang antara menteri yang tak boleh pakai punya... PhD dier dulu pon gua rasa beli jer kot... hahahaha.. sapa professor yang pantau dia punya PhD dulu... gua nak tau... sure dah kena bayar rasuah punya... hahahaha... prof pun kayu.. jadi student PhD pun sure kayu gak.. hahahaha..

So .. peringatan buat mangkuk UMNO/BN nih... terutamanya Najib Razak... tolong la jangan gunakan perkataan "Akan Diumumkan" ... buat malu jer woi...

Lagi satu... apa tue KPI dan KRA .... orang tak tau la... konon UMNO/BN memartabatkan Ketuanan Melayu... tapi guna istilah British... muka tak malu... UMNO/BN nie sebenarnya bukan nak memartabatkan Ketuanan Melayu... tapi Ketuanan British....

Diorang tak respek sama YDP Agong... tapi depa respek sama Queen Elizabeth .. hahaha

Baca Sini : KPI menteri akan diumumkan

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1