Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

30 September 2012

9.8 Dari 10 Ahli PAS Buta Tentang Hudud

Bhai... Satu masalah dengan ahli PAS bilamana ramai diantara diorang yang keliru dan buta tentang hudud... Ramai orang PAS sendiri ingat bahawa hudud adalah berkaitan dengan potong tangan....

Hudud bukanlah semata-mata menghukum... Tetapi lebih kepada mendidik dan menunjukkan sebaik-baik jalan serta seadil-adil tibdakan kepada manusia. Hudud adalah sebaik-baik hukuman kepada manusia yang ditetapkan oleh pencipta manusia itu sendiri...

Gua suka berikan satu contoh... Untuk melaksanakan dan menggunapakai hudud dalam pentadbiran kehakiman di Malaysia.. ianya perlukan kepad 3 fasa...

Fasa pertama (10 tahun pertama) hudud perlulah dibentuk sebagai satu model pendidikan kepada semua. Semua orang perlu didedahkan dengan informasi tentang hudud.... Namun jika rakyat keseluruhannya masih lagi tidak memahami tentang hudud, maka fasa ini perlulah diulang sekali lagi...

Fasa kedua (10 tahun kedua) hudud perlulah dipertunjukkan kepada khalayak ramai tentang bagaimana ianya hendak dan akan dilaksanakan...

Manakala fasa ketiga (10 tahun ketiga) barulah urusan perlaksanaan hudud dimulakan... Dan inilah intipati hudud itu sendiri... Ianya mengambil masa... InsyaAllah boleh berjaya...

Apa pon esok lusa gua sambung lagie....

Blogger Dan Masa Depan Negara

Bhai... ader orang kata blogger nih nothing... Takder signifikan terhadap percaturan politik di Malaysia... Takder kesan langsung terhadap kecenderungan politik di Malaysia...

So... Kalu takder efek kat percaturan dan kecenderungan politik di Malaysia... Abis tue pasai aper blogger ditekan.. pasai aper blogger di hambat dengan macam-macam sekatan .. Macam-macam ancaman...

Giler ker aper... Abis tue kalu la takder blogger yang mengkritik mana-mana pemimpin dan parti politik... Lu ingat pemimpin dan parti politik nih nak amik pot ker pasai rakyat... Hahaha

Memang la lawak... cuba tengok aper dah jadi selama nih... Ader pemimpin dan parti politik yang amik pot pasai rakyat... Hahaha... Mampuih la takder... Jangan mimpi lar.... Hahaha

Cuba lu orang bayangkan kalu senua blogger yang kritis terhadap percaturan dan perjalanan politik dan senario semasa di Malaysia nih amik keputusan takmo nak amik pot dah pasai politik.. Mau terbongkang lagi cepat lar Malaysia nih...

Aper pon... Perlu ader keseimbangan dan pengasingan diantara politik personal dan politik professional... Kena ader beza tue bhai...

Salam dari gua untuk semua.. Ameen...

29 September 2012

Gua Kat JB

Bhai... kalu sehari dua nih gua tak update.. lu orang jangan la risau mender... jangan la pi buat report polis.... hahaha... kesian kat polis.... banyak lagi kerja yang patut dan wajar diorang buat.... hahaha

Untuk pengetahuan lu orang sumer... gua kat JB nih... ader urusan kerja dan santai... dua dalam satu... jadi maybe lar tak sempat nak update mender.... lagipon gua tak bawak gua punya laptop dan tepon... ini pon update pinjam CC punya.... hahahahaha

Aper-aper pon... urusan kat JB nih memang penting... akan ader input terbaek lepas nih.... hahaha... kepada JMF.... mari la jumpa gua kat JB nih.. gua tunggu lu orang la bhai... jom ngeteh.... hahahaha... ajak sekali la lu orang punya sembahan.... hahaha

Takper.. jangan riso.. setakat sarapan, lunch atau dinner untuk 10 orang... gua rasa takder hal la gua nak belanjer,,, wei... bukan senang gua nak dapat belanja geng-geng JMF nih..... hahaha....  mari la jumpa gua kat JB.... Malam Ahad nanti gua balik... baik cepat....

Pembayang pertama Orang Misteri Gegar (hehehe ... gua nak bagi hint macam Orang Misteri Gegar lar... hahaha) aderlah : BERKELAH

Pembayang kedua : SUNGAI

Pembayang ketiga : BUKIT

Gua ader kat sekitar wilayah JB... lu orang cari lar.... hahahahaha ... tanya la semua orang... tanya camnie .. ayat kena betul.... "Adakah Anda Orang Misteri Gegar" atau "Adakah Anda Cipan Tapir Tenuk" ...... hahahaha .... Anda tak tanya anda tak dapat.... hahahaha

28 September 2012

Bajet 2013 Bajet Ugut

Hahahaha.... Bhai lu takmo undi lu takkan dapat ini semua... Hahaha... Itulah intipati sebenar keseluruhan perbentangan bajet hari nih... Dan dengan termaterinya perbentangan bajet 2013 makanyer sohih la seperti yang ader member gua kasitau... Bahawasanya... Anak bulan PRU13 akan kelihatan sedikit masa lagi...

Dan Hari Raya PRU13 akan dibuat bila lengkap kitaran anak bulan... Hahaha

Oleh itu.... gua konpiden PRU13 akan dilaksanakan sebelum hujung tahun ini... Hahahaha

Lu orang takmo nak undi takper... Tapi jangan mimpi la akan dapat semua gula-gula bajet kali nih... Ini bukan sebarang bajet... Ini bajet ugut... Ini bajet bagoosh... Ini bajer ngam..

Paling untung skali aderlah SAMSUNG dan APPLE pasai ader insentif telegon 3G sebanyak RM250.... Paling kaya CELCOM dan MAXIS....

Selamat merasa duit bonus bagi kakitangan awam... Itupon kalo jndi BN.... Hahaha

Syok Jadi Orang Bujang

Yahoo... Gua nak jadi bujang balik aaa... Najib dah bagi insentif tunai RM 250 untuk orang bujang dalam bajet 2013... Hahaha

Hahahaha......

Islam Agama Yang Rasional

Bhai.. gua nak citer skit tentang Islam dari perspektif gua.... dan bukannyer gua nak citerkan tentang orang Islam.... ader beza bhai... Islam dan Umat Islam ader banyak bezanyer... seperti langit dan bumi.... bagi sesapa yang nak marah mender... gua takder hal... sesama kita cari keredhaan Allah atas segala urusan...

Okeh... Pada perspektif gua... Islam adalah agama yang mengajar semua supaya menjadi rasional. Rasional dalam tindakan, perbuatan dan percakapan.. Rasional dalam segala segi...

Maksud gua camnie la... Islam aderlah cara hidup... Islam aderlah Ad-Deen.... jadi biler Islam diterapkan sebagai Ad-Deen dan cara hidup.. sepatutnya semua orang yang mengaku menganut agama Islam mesti dan perlu rasional.... tabley buat sesuatu itu ikut emosi... tabley buat sesuatu itu ikut hati...

Kena buat ikut akal fikiran yang waras dan bersandarkan kepada hukum-hukum yang telah ditetapkan didalam Al Quran.... Islam tidak mengajar umatnya melakukan kekerasan... Islam tidak mengajar umatnya menjadi perosak... Islam tidak mengajar umatnya menjadi pembinasa...

Islam mengajar umatnya menjadi khalifah.. menjadi daie... menjadi sebaik-baik ummah......  jadi umat Islam perlu menjadi contoh tauladan terbaik bagi sekalian umat manusia dan jin yang lain...  Nak jadi khalifah... tapi kejam.... itu bukan contoh terbaik...

Sebab kekejaman dan kekasaran itu hanyalah milik Allah selayaknya....

Sebagai manusia... kita tidak dibenarkan untuk mencederakan diri kita sendiri... Allah larang... jadi begitulah juga kita tidak dibenarkan untuk mencederakan orang lain... melainkan dengan hukum dan had-had tertentu yang Allah berikan hak itu kepada para pemerintah yang mengikut hukum Allah... mengikut syaraknya...

Sebagai contoh... kita (sesiapa sahaja) tidak boleh sewenang-wenangnya menjatuhkan hukuman bunuh kepada pemurtad melainkan hakim dan penguasa yang adil dan berhak mengikut lunas undang-undang Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Allah dan disampaikan oleh para Rasulnya.

Ingat... Islam adalah Agama yang rasional

Jadi.. kepada sesiapa yang rasa dier lagi hebat lalu menunjukkan kekuasaan dan kekerasan (yang sebenarnya tidaklah dia berhak untuk berbuat sebegitu), Ingatlah... Azab Allah amat pedih bagi orang yang melampaui batas....

"Sesungguhnya dosa itu atas orang-orang yang berbuat zalim kepada manusia dan melampaui batas di muka bumi tanpa hak. Mereka itu mendapat azab yang pedih." - As-Syura (42)

27 September 2012

Interest Pinjaman Perumahan 2%

Bhai... Gua sekadar menyampaikan kehendak kakitangann awam yang mahukan interest (bunga) bagi pinjaman perumahan kakitangan awam dikurangkan dari 4% seperti sekarang ini kepada 2% untuk 10 tahun pertama pinjaman perumahan.

Bagi tahun selebihnya, kadar wajar dikekalkan kepada 4% seperti yang tertera didalam pekeliling perkhidmatan awam.

Dengan cara ini maka kakitangan awam akan dapat memiliki rumah pada harga yang rendah dan seterusnya afa tunai ditangan.

Insentif ini juga selayakknya dirasai juga oleh semua kakitangan kontrak dan sokongan.

Itupon kalu Najib Razak nak menang la dalam PRU13 nih... Hahahaha

Hack In The Box (HITB 2012)

Bhai.... lu orang tau dak event nih... event yang dah 10 tahun dianjurkan kat dalam Malaysia... event yang menarik minat ramai pakar komputer, hackers, security expert dan segala macam mak nenek orang yang akan hadir... hahaha.... tapi biasanyer yang terlibat aderlah dikalangan white hat hackers jer... grey hat dan black hat biasa takmo nak join....event Hack In The Box atau lebih dikenali sebagai HITB.

Ader member gua tanya ... gua pegi ker tidak tahun nih punya event.... hahahaha... gua jawab... mmmm ... maybe tak pegi kot.... atau kalu gua pegi lar... maybe gua akan guna nama ID lain.... hehehe....

HITB 2002 yang pertama dulu gua ader pegi... best gak... masa tue benda security nih belum common kat Malaysia... tak ramai yang terlibat... grey hat dan black hat hackers semua datang... tapi menyamar jadi white hat hackers.... hahaha.... macam la gua tak tau..... hahaha la nih dah HITB 2012 ...

First event yang gua pegi aderlah DEFCON dulu ... memang best...International standard... ramai otai security yang datang... geng-geng satu batch ngan gua amik CISSP pada tahun 1997 pon ramai yang hadir.... masa tue geng CISSP dari Malaysia ader beberapa kerat jer... boleh kira dengan jari...

Skrang nih bebudak berhinggus pon dah dapat CISSP... mudah sangat kot... depa jenis stadi untuk exam dier jer... tapi in reality.. out... kerja out... macam mana nak defend sistem keselamatan komputer kalu jenis hafal jer... hahaha....  Oh yer... masa gua ami CISSP tue... bos  MYCERT dan NISER sebelum bertukar jadi CyberSecurity kat Malaysia tue (si Husin Jazri) pon tak amik exam tue lagi....  Gua batch pertama CISSP.... hahaha...

So.. event 8 - 10 Oktober nih nak pegi ker idak aaa.... hahaha.... kalu pegi nak guna ID yang mana satu aaa..... hahaha... banyak bebenor ID gua nih... sampaikan password pon ada yang dah lupa.... hahahaha.... Patut ker gua tak pergi.... aper komen lu orang.... ????

Kampung Bunian UMNO Punya

Hahaha... dah 10 tahun bhai... 10 tahun takder saper nak amik pot.... hahaha... lu ingat senang-senang ker boleh lepas 10 tahun ceroboh tanah ... tanah hutan simpan plak tue... kat Johor pulak tue.... hahaha... kalu takder kabel kuat ker... kalu takder sangkut paut ngan politik ker... kalu takder line direct ngan DEWA ker.... hahaha... lu ingat senang ker bhai....

Hahaha.... ini semua senang jer nak tau saper punya kerja... kerja teroka haram Kampung Muafakat

Okeh... gua bagi sikit hint... yang jalankan projek ladang (kuar modal dan buat ladang) sudah tentu puak-puak chukong....  habis tue... camana dier boleh selamba badak jer bukak ladang dan kuarkan modal.... hahaha... tarak takut ka...

Jangan riso bhai..... ader duit semua boleh clear... gua berani kata yang benda macam nih buka setakat kecik anak punya level... dah 250 hektar lebih tanah tue... mesti ader kena mengena ngan ADUN kawasan tue... mesti ader kena mengena ngan AJK UMNO kawasan tue... mesti ader kena mengena dengan S/U Politik orang-orang tertentu... kalu dah macam nih punya besar kawasan... gua berani jamin .. ader Menteri atau Timbalan Menteri yang punya kabel... hahaha

Duit bhai.. duit.... ramai yang gelap mata.... DEWA pon boleh gelap mata... hahaha... aper ader hal.... hahaha... Oh yer.... hampir gua terlupa... kawasan lokasi penerokaan haram nih ader terletak dalam kawasan  Parlimen Sembrong..... hahahahahaha

26 September 2012

Terdesak Sungguh Mereka

Hahahaha... Gua cukup tak tahan nak gelak biler tengok TV3 baru kejap nih... Biasanyer gua tak tengok TV3 ... Tapi malam nih secara tak sengaja gua tertengok... Hahahaha

Gua nak gelak bukan pasai aper... Pasai kelam kabut pemberita TV3 dok tanya sama sini nak dapat tau saper yang sponsor jet Anwar Ibrahim...

Hahaha.. Macam-macam soklan diorang buat... Hebat... Semua pasai nak tau saper sebenarnya hartawan yang sponsor kos penerbangan Anwar Ibrahim dan beberapa lagi menggunakan jet peribadi...

Hahaha... Aper la bodoh sangat wartawan nih... Takkan semua gua nak ajar kot... Bukan susah pon nak tau saper yang sponsor jet tue... Senang jer... Kalu gua nak tau sangat lar... Kurang daripada 24jam gua boleh dapat maklumat...

Tapi ...kalu gua ader maklumat tue pon gua takkan la nak bagi sama wartawan TV3 dan penchachai UMNO... Lu nak
Lu cari sendiri la bhai... Takkan itu gua nak ajar...

Bukan susah pon kalu nak tau.... Hahaha...

Errr... Perlukah gua nak tunjukkan lu flow dier camana nak dapatkan maklumat camtue.... Hahahaha... Benda paling senang macam tue pon lu orang tabley nak setel ker.... Hahaha... Camana la lu orang nak jadi wartawan penyiasatan....

Hampeh tul lar...

3 panggilan telefon dan 2 printout jer diperlukan untuk tau saper yang sponsor... Hahaha... Itu pon susah sangat ker.. Hahaha

Iklan Menjerat

Bhai... Cuba lu tengok iklan kat bawah nih... Aper komen lu orang... aderkah ADUN Batang Kali terlibat... Adakah ini scam? Sila sesapa tau tolong bagi komen skit...

Sikap Over Confident Menjerat Tengkuk...

Bhai... Gua nak story lu satu mender.. Lu perasan tak akhir-akhir nih ader geng dalam Pakatan Rakyat yang dah rasa over confident... sikap, perangai dan tingkah laku diorang dah semakin nampak jelas over confidentnyer...

Tak kisah la dalam DAP ka... PAS ka... PKR ka... samer jer.... samer peelnyer sikap over confident... macam la diorang dah dapat kuasai para pengundi...

Mmm.... dari perangai camnie.. gua rasa aaa... tak lama la .. tak lama akan bungkus la... tak lama lagi akan jahanam... terbongkang.... Sikap over confident nih umpama menjerat tengkuk...

Kalu ini macham la berterusan.... alamat menang besar la UMNO/BN kali nih dalam PRU13... hahaha.... nak buat camana... bukan pasai UMNO/BN kuat pon.. bukan pasai UMNO/BN hebat maner... bukan pasai UMNO/BN dapat sokongan giler babat...

Tapi semua pasai sikap over confident... tak nak dengar cakap rakyat.. tak nak dengar cakap yang kritik diorang.. cuma nak dengar yang mulus-mulus dan bodek/ampu jer.... hahaha... ini cara nak mampus... hahaha

Abis lar.... hahaha

Sikap Bodoh "Pejuang Islam"

Bhai....  kalu ader masalah dengan sesapa pon... kekerasan bukanlah caranyer... hujah mesti berbalas dengan hujah.... kalu orang bawak fakta dier.. lu pon bawak la fakta lu... aper kejadahnyer buat kerja bodoh sampai melakukan kekerasan dan jenayah...

Macam contoh ni la.... kes Aduka Taruna dibelasah di Masjid Rusila dulu tue oleh ahli PAS Geng Rusila.... AdukaTaruna bawak hujah dier... yang ahli PAS Geng Rusila yang bangang pi belasah dier tue pasai aper... Kenaper tak lawan jer hujah AdukaTaruna tue... kenaper perlu melakukan kekerasan... Ingat Rasulullah suka ker orang yang melakukan kekerasan tanpa sebab rasional nih...

Bhai... kalu nak dikira penghinaan terhadap Islam... Zaman Rasulullah dulu tue lagi teruk... tapi takder pon orang Islam membuat kerja bodoh membalas penghinaan tersebut dengan kekerasan... melainkan dalam kes berperang.... itupon setelah semua usaha diplomasi oleh Rasulullah gagal diterima oleh puak Kafir Quraisy...

Siap dalam satu kes Umar nak balas penghinaan seorang Yahudi tue keatas Nabi... tapi Nabi larang ... pasai Nabi kata... jangan dilawan orang yang takder akal... Nabi suruh deal secara diplomasi....

Bagi kes Gopinath Jayaratnam nih.... gua terus terang bagitau kat sini yang gua tak setuju langsung dengan tindakan puak-puak yang mengaku "kununnya" pejuang Islam.. sampai melakukan kekerasan jenayah kat mamat nih... bukan pasai gua nak defend mamat nih... tapi... sebagai orang Islam yang berilmu... hujah kena lawan dengan hujah lar...

kalu sikit-sikit hujah dibalas kekerasan... satu hari nanti kekerasan tue akan berbalik kepada orang yang berbuat kekerasan pada mulanyer... dan ini adalah lumrah dan fitrah dari Allah... tolong aaa jangan memalukan Islam atas kebodohan lu orang.... jangan jadi bangang.....

Jet Dinaiki Anwar Memang Milik Yahudi?

Bhai... gua ader terbaca kat mana ntah... tapi yang pasti dari blog penchachai UMNO la... hahaha... diorang kata jet yang dinaiki Anwar Ibrahim adalah memang milik Yahudi... Alasannyer kerana ikut maklumat yang diorang rembat dari blog Azmi APA.. pemiliknya aderlah sebuah bank milik Yahudi...

Wei... agak-agakla kalu nak tuduh mender pon... guna la akai skit... hahaha...

Okeh.. gua tau jet itu didaftarkan atas nama Wells Fargo Bank Northwest .... gua pon ader akaun kat bank nih.... bank nih antara bank yang ternama dan terbesar di US lar... hahaha... so aper kejadahnyer terlibat ngan Yahudi ker mender....

Contoh la... lu beli kereta Ferrari 458 Spyder yang harga kat US baru USD$250 ribu... tapi biler sampai kat Malaysia jadi RM2 ~ RM3 juta... hahahaha...... mestilah lu beli tue kira angkat loan bank... kalu lu bayar cash.. kurang 24jam... mesti pegawai dari LHDN akan kontek tue tanya ... dan mintak lu datang pejabat LHDN kasi declare.... hahahaha .. kalu tidak.. masak la lu... hahaha

So... biler lu amik loan... kira utang bank la.... cuba lu tengok geran kereta lu.... ader ker diletakkan geran tue atas nama lu..... hahaha.....cuba tengok bhai..... Kata la lu amik loan keter ngan OCBC Bank..... mesti atas geran keter tue dier kata "Hak Milik Dituntut oleh OCBC Bank Malaysia" ...... hahahaha....

Jadik... takkannyer ader nama lu atas geran tue sampai la lu dah abis setel loan dan dapat release letter dari bank... baru la boleh tukar dan padam nama bank atas geran lu.... dah boleh padam dah "Hak Milik Dituntut oleh OCBC Bank Malaysia" ..... hahahan .... so kalu dalam kes keter nih... boleh la kata keter tue dimiliki oleh Cina Komunis.... hahahaha (agen Ah-Seng tue...... hahaha) ... hahaha... bodoh la kalu ader orang yang percaya camnie...

Okeh... ader paham tak???? hahaha... kalu tak paham.. pi amik tin susu terpakai tue... kencing dalam tue pastue minum air kencing lu sendiri lar... hahaha... jangan lupa plak hantuk kapla lu kat tiang jejantas.... hahahaha

Kesimpulannyer... selagi jet tue tak abis bayar loan dan utang.... maka mestilah nama atas geran jet tue masih atas nama "Wells Fargo Bank Northwest" ....... hahaha... loan tarak setel bhai.... mestila itu macham..... hahahaha....  so kepada penchacai UMNO yang kata jet tue milik Yahudi... sila baca dan pahamkan betul-betul....

25 September 2012

Lupakan Sahaja PRU13

Bhai... bagi sesapa ahli PAS tue... yang masih lagi ahli... dan bayar yuran.... dan rasa bahawa sekarang nih momentum politik nampak condong kepada Pakatan Rakyat... gua nak citer satu mender jer.... lupakan sahaja PRU13...

Kalu pemimpin dalam Pakatan Rakyat sekor-sekor tak pandai nak jaga sentimen... nak jaga persepsi... nak jaga strategi.... gua rasa diorang takkan buat camnie... tapi yer la... masing-masing pemimpin nih ader agenda peribadinya sendiri...

Pi Lanchow lar kalu perangai sekor-sekor pemimpin macam musibat... macam cilanat... berkhianat dekat ahli bawahan....penat-penat jer ahli bawahan jaga persepsi.. jaga sentimen... tapi biler keluar jer statement macam musibat dari mana-mana pemimpin... terus habis runtuh usaha nak jaga persepsi.... hampeh...

Biler Nik Aziz keluar daripada Mesyuarat Majlis Syura Ulama PAS tempohari... dan gua dapat info mengenai isu sebenar kenaper Nik Aziz keluar.... gua dah dapat agak dah.. bender macam nih akan terjadi di masa depan... gua dah saspek...

Tapi biler gua tulis dalam blog.. ramai orang PAS marah-marah siap maki gua ... hahaha... semua kata gua sajer menghina Majlis Syura Ulama PAS.... pada gua... sori... Majlis Syura Ulama PAS nampak sangat lar tak baca percaturan politik dan situasi semasa... kalu tak reti dan tak pandai nak baca percaturan politik dan situasi semasa.... baik jangan terlibat dengan politik... baik PAS nih jadi macam Tabligh atau Arqam yang tak amik pot pasai politik dan pilihanraya...

Biler Majlis Syura Ulama PAS tidak membincangkan isu Nasharuddin Mat Isa.... dan kemudian mengekalkan Nasharuddin Mat Isa sebagai anggota Majlis Syura Ulama PAS sedangkan selama nih dier takder pernah datang mesyuarat selepas hilang jawatan Timbalan Presiden PAS... maka aper yang gua dapat lihat.... adalah Majlis Syura Ulama PAS seakan bersetuju dan mengiya kan serta memberikan sokongan terhadap apa sahaja statement Nasharuddin Mat Isa akan berikan walaupun ianya akan bercanggah dengan ketetapan Muktamar PAS...

Dan ini membuktikan bahawa... selepas nih aper sahaja statement dari Nasharuddin Mat Isa yang boleh menggugat kerjasama Pakatan Rakyat dan semacam mengasingkan PAS... gua akan anggap bahawa ianya adalah ketetapan yang dipersetujui sebulat suara oleh Majlis Syura Ulama PAS...

So... aper tunggu lagi... lupakan sahaja PRU13..... sebab nampaknyer statement Nasharuddin Mat Isa seakan mendapat perkenan dan persetujuan Majlis Syura Ulama PAS.

Mesyuarat PIBG Pun Ambil Masa Lebih 3 Jam.

Bhai... lu pernah pergi mesyuarat PIBG ker.... biasanyer bagi sesiapa yang biasa pergi mensyuarat PIBG nih... ianya start mula dalam pukul 8.30 atau pukul 9 pagi... dan paling awal habis pon dalam pukul11.30 ... itupon bergantung... tapi selalunya pukul 1 tengahari baru abis...

Dalam kes skolah bini gua.... mesyuarat PIBG biasanya akan abis ngam-ngam sebelum Zohor... dengan agenda solat Zohor berjamaah kat surat sekolah... Pastu ader skit jamuan makan tengahari kat kantin skolah.... itu stendet biasa skolah bini gua...

Jadi... kalu sekolah punya mesyuarat PIBG start pukul 8.30 pagi.. dan abis sekitar pukul 1.30 ... maka sekurang-kurangnya 5 jam total masa diambil untuk mesyuarat PIBG.... memang lama... standard la... ader ucapan.. ader pembentangan.. ada laporan.. ada audit.. ada mengundi.. ader bantahan.. ada soal jawab,... jadi semua tue mengambil masa yang lama..

Maybe la pasai mesyuarat nih dihadiri oleh para ibubapa dan guru.. dimana ader ibubapa yang tahap akademiknya agak rendah... yang menyebabkan ianya mengambil masa yang lama... tapi... hasilnyer biasanyer bernas... dan padat... lengkap semua sekali.... undi pon clear.... takder yang "saya cadangkan cadangan ditutup"....

Tapi itulah skolah... bagoosh punya mesyuarat....

Cuma yang peliknyer... Sidang DUN Negeri Perak Darul Ridzuan hari nih memalukan... cuma amik masa 3 jam sahaja... bermula pukul 10 dan selesai sebelum pukul 1 tengahari... aper kejadahnyer sidang DUN macam nih... macam takder stendet jer... macam sambil lewa... macam CELAKA....  takkan la nak Sidang yang nak citer pasai handle satu negeri pon amik masa yang singkat... giler aper.... bangang punya Speaker DUN....

Dei Speaker... lu tau ker nak handle Sidang DUN????  siot jer la....

Perangai Lebih UMNO Dari UMNO

Bhai... Nih gua nak citer pasai perangai puak-puak yang ader dalam Pakatan Rakyat nih.. Puak-puak yang jenis taksub melampau.. Jenis tak boleh ditegur... Jenis yang menyombong tak sudah... Hahahaha

Biler gua tegur Hadi Awang... Pentaksub dier akan bantai gua... Biler gua tibai Karpal Singh... Pentaksub dier akan tiibai gua gak... Biler gua tibai Anwar Ibrahim... Pentaksub dier akan tibai gua gak...

Bukannyer nak ambik manfaat... Iktibar... Muhasabah kee atas aper yang gua komen dan kritik... Jangan ingat semua kritik tue pasai nak bagi jatuh jer... Banyak kritik tue pasai bak tengok yang kena kritik tue jadi lebih bagoosh..

Tapi itu lar... Kalu dah ramai pentaksub membuta... Tidak rasional... Susah la bhai.... Hahaha... Nak buat camana.. Ader akal takmo guna... Hahahaha.... pentaksub nih la yang buat seorang pemimpin tue jatuh..

Hahahaha......

Pilihanraya Kampus - Satu Refleksi

Bhai... Hari ini semua mata memandang kearah Pilihanraya Kampus bagi 15 IPTA daan IPTS yang akan berlangsung pagi ini... Dari aper yang dapat kiter semua lihat... Pilihanraya Kampus kali ini menawarkan satu pemilihan yang agak sengit... Ini adalah refleksi daripada kesan sampingan (pra-impak) Pilihanraya Umum ke 13 yang bakal menjelma tidak lama lagi...

Jika Pro-Mahasiswa menang besar secara majoriiti di lebih dari 2/3 semua IPTA/IPTS nih... kita akan dapat lihat ianya mencerminkan bahawa PRU13 akan berada dalam genggaman Pakatan Rakyat, namun sebaliknyer jika Pro-Aspirasi pula yang menang... ini menunjukkan Barisan Nasional berjaya mengukuhkan kedudukan...

Bagi IPTA seperti UiTM, kita dapat membayangkan bahawa ianya adalah refleks bagi Negeri Johor dimana ianya adalah kubu kuat Barisan Nasional  Manakala bagi UPM dan UUM pula ianya melambangkan senario di Melaka dan Negeri Sembilan...

UIA pula adalah melambangkan Negeri Kelantan.. namun senario sedia ada boleh berubah bila-bila masa

Jadi persaingan sengit pada Pilihanraya Kampus kali ini memang memberikan kita semua gambaran bagaimana Barisan Nasional mengambil tindakan proaktif demi mengekalkan penguasaan mereka didalam politik Malaysia.

Mari kita tonton bersama-sama..

Bacaan

Anwar Ibrahim Memang Masalah

Bhai... sebelum gua nak citer panjang mender ker aper ker... Dari satu segi ... gua memang tak percaya dan respek kat Anwar Ibrahim.... gua tak kira la dier saper... Gua tau.. mesti ramai yang akan bengang dengan gua... tapi relaks..... aper sahaja komen gua terhadap Anwar Ibrahim tue aderlah samer jer impak dier kalu gua komen tentang Hadi Awang ka... Nik Aziz ka... Lim Guan Eng ka... Karpal Singh ka... Lim Kit Siang ka...

Camnie... pada gua semua ahli politik kat Malaysia nih samer jer... tengah dier belum pegang kuasa... pijak semut pon tak mati... memang tunjuk baik... memang nampak prihatin terhadap masalah dan hak rakyat... tapi... kalu dah menang... lupa semua tue... masa tue dier cuma pentingkan juak-juak dier jer... rakyat ntah pergi mana...

Cuma bagi ahli politik yang anggap semua nih aderlah amanah dari Allah jer yang boleh kira okeh... yang lain hampeh....Gua nak bagitau lu orang sumer... berapa ramai orang bisnes yang sekarang taja Anwar Ibrahim... bukan setakat boleh kira ngan jari bhai... tapi lebih dari tue.... sebab terlalu ramai... dan 99% daripada tue gua berani jamin tolong dan taja Anwar Ibrahim pasai kepentingan dan agenda peribadi...

Kalu takder bab bisnes.. mesti bab poliik dan kuasa.... tapi biasa la... saper yang takmo nak untung kan.... Macam statement Anwar Ibrahim kata pemilik jet peribadi yang bawak dier tue katanyer takder kepentingan mender... Wei... gua nak tanya lu aaa....

Lu tau dak kos untuk maintained satu private jet... kos pilot... kos taxing.. kos minyak... semua tue dalam USD la bhai.... minyak jer dah berapa ribu gelen.... aper lu ingat isi RM10 RON95 dah boleh terbang ker jet tue.... Standard jet tue harganya sajer dah cecah USD$50 juta lebih... Enjin plak ader 3 bhai... Pratt &  Whitney Canada PW307A turbofans, 28.46 kN (6,400 lbf) ... kos minyak untuk satu nautical mile aderlah sekitar USD$4.81 ... itu anggaran jer bhai.. belum waktu dier guna afterburner...

Aper.. lu ingat boleh isi dalam 100 gelen ker... paling kurang bhai ... jet nih kena isi lebih 1500 gelen.... banyak tue... dan sure kosnya tinggi... Jadi... untuk perjalanan dari Labuan ke KL yang jaraknyer 821 nautical miles ... kos minyak yang perlu ditanggung aderlah... USD$3949.01 @ RM12,131.59 ...

Memang la kalu ikutkan sikit jer (celah gigi) bagi seorang jutawan yang ader jet Dassault Falcon 7x nih... tapi... lu tau kan... mana ader orang bisnes yang nak rugi... so.... mesti ader timbal baliknyer...

Aper-aper pon... gua harap Anwar Ibrahim kalu dah jadi PM nanti... mesti "Walk The Talk" lar.... itu jer... kalu lu perangai macam Mahathir Mohamed, Pak Lah, Najib Razak dan ramai lagi... gua akan tibai lu jugak... tanpa prejudis...  "yang adil dijulang, yang zalim ditentang" .... itu jer...

P/S ::: Okeh... ader member mintak gua update.. dier kata jet tu aderlah Dassault Falcon 900 ...  kalu ikut harga pasaran jet tue.. dalam USD$39 juta... dan kos minyak satu nautical miles aderlah USD$5.82 .. jadi kos minyak yang perlu ditanggung bagi perjalanan Labuan ke KL sejauh 821 nautical miles aderlah USD$4778.22 @ RM14,679.25

24 September 2012

Bukan Ker Gua Dah Kata ... Hahaha

Bhai... tak sampai 24 jam la bhai... memang tak sampai 24 jam... aper yang gua tulis pagi tadi... memang dah disambut oleh blogger penchachai UMNO.... hahaha...

Bhai.... Lu tunggu jer la sehari dua nih... Mesti akan timbul cerita yang kejadian tikam dan mencederakan Ketua Pemuda UMNO Kepong nih yang dikaitkan sama ada dengan PAS atau DAP...  - SUMBER:

Memang tak sampai sehari dua... hahaha... kureng dari 24 jam... dua blogger UMNO nih...

1. KedahKeKL
2. MyMassa

Hahahaha... seperti yang diduga dan dijangka.... penchachai memang perangai dier camnie... hahaha... lagi laju daripada PDRM... PDRM pon belum abis buat siasatan lagie.... hahahaha.... lawak aaa....


Iklan Catuan Air Ditaja Oleh Syabas?

Bhai... ader orang kasitau gua yang penggambaran iklan catuan air di Selangor yang khabarnya dirakam dan dilakonkan di PJ ini ditaja oleh Syabas .... err.. betul ker iklan catuan air ditaja oleh Syabas? Pergh... hebat aaar kalu camnie... Berapa kos Syabas kena keluar modal aaa.... Kalu bukan Syabas... saper yang taja... Noh Omar ker... atau... hahaha.....Rozali Ismail .....  ala.. jangan malu-malu aaaa bagitau citer sebenar... hahaha

Lepas nih.... lu dan gua boleh tengok ader lagi penggambaran macam nih mengenai beberapa isu... Maybe akan dilakonkan kat Pahang.... bagi isu air... dan banyak lagi yang boleh dijadikan modal penggambaran...

Hahaha.... Nih gua nak cadangkan lar.... lepas nih jangan lupa buat lakonan masalah sampah sarap di Selangor yer.... amik la pelakon tambahan... boleh buat kat Seksyen 21 Shah Alam.... kan kat situe kawasan kubur.... hahaha... chanteq sangat la...

Pergh... gua rasa aaa... lepas nih industri lakonan dan penggambaran kat Malaysia nih mesti akan lebih baik atau setanding dengan kat Hollywood atau Bollywood.... hahaha... gua rasa berbangga la... Mesti lepas nih cukup mudah la nak dapat sen... jadi jer pelakon tambahan... hahaha

Masyuk... Masyuk....  Aper kelas la setakat buat iklan infomersial... baik buat telenovela ker... telemovie. ker... tak pon buat jer wayang 35mm ... pergh.... hebat... Malaysia Boleh.... 1Malaysia Boleh.... hahaha .. kalo pelakon kat Malaysia tak cukup... boleh impot dari HongKong atau India... tak pon boleh jemput Tom Cruise, Drew Barrymore dan ramai lagi pelakon kat Hollywood tue... Nak muka garang.. amik jer Clint Eastwood.... hahaha

Pelakon utama untuk iklan catuan air di Selangor nih aderlah Mohd Ali (Pejuang Tunjuk Ponggong)... hahaha

Kajiselidik Apa Pulak Nih

Pergh... Macam-macam la kajiselidik dok masuk... Penganalisis bebas la... Hahaha... Takkan la Najib Razak dah cuak dengan senario semasa nih.... Hahaha

Mesti Salahkan PAS Atau DAP

Bhai.... Lu tunggu jer la sehari dua nih... Mesti akan timbul cerita yang kejadian tikam dan mencederakan Ketua Pemuda UMNO Kepong nih yang dikaitkan sama ada dengan PAS atau DAP...

Walhal... Benda nih pada gua ader tiga citer jer..

1. Berkaitan urusan bisnes.
2. Berkaitan urusan politik.
3. Berkaitan dengan perempuan.

Lain dari tue takder... Yilleks..

Kalu yang berkait dengan politik tue... Mesti pasai persaingan politik dier dalam parti yang sama... Mokhtar Hashim dulu ader tembak dan bunuh Speaker Negeri Sembilan... Hahahaha

So... Kiter tengok la sehari dua nih okeh...

Kempen Socks Up

Kita selalu tekankan baju mesti longgar, baju mesti labuh, tudung mesti labuh tapi kita tak perasan yang kaki juga harus tutup kan? - PetiSuara/HentakBelipat

Itulah entry yang mengesankan yang member blogger gua tengah anjurkan nih.... melalui kempen "SOCKS UP" ... kempen terbaek untuk semua yang concern pasai aurat...


Produk untuk kegunaan Muslimin dan Muslimat ... boleh beli online... biler nak beli tue.. just mention refer by C++ .... insyaAllah... akan dapat layanan terbaek.... InsyaAllah.... jangan risau....  Kalu maleh nak beli online... boleh pegi butik diorang nih kat Seksyen 7 Shah Alam... alamat ader kat gambor kat bawah nih...

boleh gak lawat www.calaqisya.com

23 September 2012

Pemuda PAS Mahu UMNO Keluar Dari Barisan Nasional

Pemuda PAS mendesak supaya UMNO mengambil tindakan keluar daripada Barisan Nasional kerana MCA selaku parti komponen dalam Barisan Nasional telah menghina Islam...

Ini berasaskan beberapa kenyataan yang telah dikeluarkan oleh presiden MCA iaitu Chua Soi Lek yang menghina dan memperlekehkan undang-undang Islam...

Jika UMNO mengambil berat dan memperjuangkan Islam, maka sewajarnya UMNO bertindak keluar daripada Barisan Nasional dan bekerjasama dengan PAS...

Ketua Pemuda PAS menyarankan UMNO mengambil tindakan segera keluar dari Barisan Nasional sebagai membantah tindakan MCA yang kerap menghina Islam...

Perdana Leadership Foundation Juga Menerima Dana Asing

Pergh... bhai... lu tau dak ader satu yayasan tue... ala.. macam NGO gak... milik Mahathir Mohamed tue.... Perdana Leadership Foundation ... dalam Bahasa Melayunyer... Yayasan Kepimpinan Perdana.... hahaha..... dier nih pon dapat gak dana dari negara asing.... Dana asing memang banyak masuk...

Tak payah la Mahathir Mohamed nak sorok... semua orang tau yang Yayasan Kepimpinan Perdana nih memang dapat banyak tajaan dari negara asing...agensi asing... malah SOROS sendiri pon ader hulurkan bagi dana itu hari....

Tarak percaya... semak la akaun kewangan Yayasan Kepimpinan Perdana tue... dan tanya la sama Soros.... hahahaha... Lu bukan tak tau yang Mahathir dan Soros memang kawan baik.... hahahaha.... so tak payah la nak berhelah mender nyer.... hahaha....

Kalu betul LHDN dan BNM serta SPRM telus... siasat la samer mana datangnya dana untuk mencukupkan kedudukan kewangan RM100 juta tue untuk Yayasan Kepimpinan Perdana nih.... takkan la duit untuk Yayasan nih datang dari poket Mahathir.... hahaha...

Ala... kalu lu orang siasat punya... lu boleh tau duit tue masuk melalui Singapura dan Filipina.... hahaha...... so... aper citer nih.... nak siasat pasai dana asing.... siasat la skali Yayasan Kepimpinan Perdana nih.... hahahaha... mau tercirit sama Mahathir Mohamed kalu kena siasat....  gua cadangkan yang siasat tue biar ICAC yang berpengkalan di HongKong.... hahahaha ... sebab gua tak percaya sama SPRM....

Oh yer... list penyumbang dana yang dipaparkan kat dalam website tue aderlah dana dari dalam negara.... hahaha... saper kater takder dana dari luar negara..... hahaha ... semak bhai... semak.... ader macam-macam cara orang nak bawak masuk dana asing nih... guna proksi tue perkara biasa..... hahaha

PDRM : Inside Story (Episode 2)

Bhai.... bagi sesapa yang belum baca lagi gua punya coverage pasai PDRM dalam episod satu.. boleh baca kat SINI.... hahaha...

Artikel ini ditulis sebagai sokongan gua kat anggota PDRM yang kena pedajai oleh pegawai atasan... Pegawai atasan yang gila pangkat, gila kuasa dan gila pengaruh... Ini termasuk gak yang jenis pegawai atasan yang gila wang ringgit (saper yang takmo duit kan... betul dak... hahaha)

Episod kali nih gua nak citer pasai bab kenaikan pangkat dalam PDRM..... hehehe... jangan riso.. maklumat informer gua bukan dari seorang jer pegawai berpangkat DSP... tapi ramai yang dah bagi info kat gua.. diorang mintak gua publishkan... bukan kerana diorang jeles kat pegawai atasan... tapi tindak tanduk pegawai atasan PDRM yang semacam tak bagi peluang kat kakitangan bawahan untuk cemerlang dalam perkhidmatan... Semua informer gua dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan diorang dan gua samer... hahaha

Camnie... lu tau dak.. ada dua peluang sahaja bagi kakitangan bawahan untuk naik pangkat dalam PDRM... bagi pangkat yang rendah (maksima Sarjan).... kenaikan pangkat adalah dengan cara perkhidmatan yang lama namun kena melalui beberapa ujian dan temuduga peringkat dalaman.

Contoh.. kalu yang berpangkat prebet tue.. nak naik jadi L/Kpl (Lans Koperal)... kena melalui sesi ujian dan temuduga... Katakanlah yang layak dan memohon untuk kenaikan pangkat adalah 200 orang bagi satu-satu jawatan.... tapi slot untuk jawatan tersebut cuma ader tak lebih dari 30 - 50 orang sahaja... walaupun 200 orang itu layak dan lulus temuduga serta ujian... maka 150 atau lebih tidak berpeluang naik pangkat.

Ader orang cakap... cuba la pi buat sambung belajar la buat PJJ.... opps... sori... jika lu mau ikut cara nih... kalu dapat dikesan oleh pegawai atasan PDRM... lu akan kena buang kerja... jadi ramai yang senyap-senyap jer pi belajar... tambah plak yang buat Diploma atau Ijazah Undang-Undang... sebab polisi PDRM... jika lu mau belajar... lu kena berhenti kerja...  lepas lu dah abis belajar nanti... lu mohon la balik masuk PDRM... itu jer jalannyer... takder jalan lain...

Ada kes sorang anggota PDRM berpangkat L/Kpl yang telah berkhidmat selama 12 tahun... lepas tue dier senyap-senyap pi sambung belajar PJJ dalam bidang forensik komputer .. tak lama kemudian ader pegawai atasan yang dapat tahu... dier diarahkan berhenti kerja sebagai Polis.... lepas abis belajar nanti baru boleh mohon balik... itu pon kalu ader kekosongan... dan kalu masuk balik... kira start dari mula balik la... mula dari fresh la... Pangkat mender tue tak pasti... kalu dier dapat mohon masuk sebagai Inspektor ker... kira okeh la... kalu tidak...masuk balik sebagai prebet la jawabnyer...

Tapi pelik.... itu cuma berlaku kat anggota bawahan sahaja... kalu yang pangkat ASP keatas... takder masalah kalu nak buat PJJ... amik cuti sabatikal ker... atau terus PJJ macam biasa....  dan yang jenis diorang nih... pangkat memang laju naik... tambah lagi kalu ader geng dan kaki.... dan ader skit bodek dan ampu... hahaha... lu tarak percaya.... tanya la Musa Hassan.... hahahaha

(bersambung)

PDRM : Inside Story (Episode 1)
PDRM : Inside Story (Episode 2)

21 Hari Telah Berlalu

Bhai.... 21 hari telah berlalu satu insiden... Insiden yang memalukan umat Islam... Insiden yang dibuat oleh orang yang mengaku diri mereka pelindung kepada kesucian Masjid... Diorang katanya tak mahu Masjid dicemarkan dengan politik.... tapi diorang sendirilah yang membaling kasut @ selipar ke dalam masjid ... diorang sendirilah yang baling sampai ke ruangan mimbar Masjid...

Hero pejuang Islam katanya... tapi ramai dikalangan ahli kumpulan tue yang tak solat masa tue.... hahaha.... aper nak jadi aaa....

Persoalan yang menjadi tandatanya aderlah.... mana dier tindakan hasil siasatan dari PDRM ... langsung tak dengar citer pon... hahaha... mana dier tangkapan suspek... takder pon... PDRM nih reti buat kerja ker... hahaha.... atau pon tengah syok diulit mimpi.... hahaha...

Gua tak dengar sekor pon kena tangkap... Itu hari masa kes Baharom di Jalan Kebun pon.. walaupun dah cukup bukti... Baharom lepas bebas takder langsung kena tangkap dan disoalsiasat..... hahahaha....

Ini kes mencemarkan Masjid.... senyap sunyi jer tanpa berita mender.... hahaha...

Sebab itu lar.. kalu PR dapat amik alih Kerajaan Persekutuan... benda pertama sekali yang PR kena buat aderlah gantung kerja semua pegawai atasan dalam PDRM nih dan ujudkan satu suruhanjaya diraja untuk siasat semua tindakan polis yang diarahkan oleh para pegawai atasan nih.. Buat public hearing.... Selagi PDRM tak dibersihkan... selagi itular kerja celaka yang ader nih sampai biler-biler akan kekal ader....

Kalu ader pegawai atasan yang berbuat menyalahi perlembagaan... pecat sajer mereka tue... tak payah lar nak kasi muka.... sebab biler PR bagi muka... pegawai atasan nih akan berlakon kononnya diorang akan lebih menjadi bagoosh... sedangkan langsung diorang tak berminat untuk melakukan ketelusan dalam segala tindakan...

Memang... memang gua menghasut nih... sebab gua menghasut kearah kebaikan negara ini... Selagi ramai pegawai atasan PDRM yang korup dan tidak professional... selagi itulah negara kita akan jadi masalah macam celaka yang berlaku sekarang nih... Itu jer...

Itu cerita 21 hari... tapi bagi kes BERSIH 3.0 yang terbukti ramai anggota PDRM yang macam celaka... langsung sampai hari nih kiter tak dapat nak tengok sekor pon kena tangkap... semua lepas bebas.... sedangkan banyak video dan gambar yang dah dipublish.... so... aper citer nih....


Bukan Ker Gua Dah Kasitau?

Bhai.... gua nak peringatkan lu skali lagi... hahaha... bukan ker gua dah kasitau itu hari... lu ingat senang ka mau jatuhkan Taib Mahmud.... Taib Mahmud nih bukan setakat kaya hasil dari rembat harta negara dan negeri yang dier jadikan macam harga tok nenek dier... tapi lebih dari tue...

Dengan kekayaan yang dier ader... dier dah lama pegang telor beberapa orang pemimpin... hahaha.... Najib Razak tue pon Taib Mahmud dah pegang telor... Lu ingat Taib Mahmud takder ker info dan maklumat yang boleh menyebabkan Najib Razak terkujat.... ader la bhai... dengan duit semua boleh jadi... hahaha

Tambah lagi ramai yang terhutang budi ngan Taib Mahmud nih.... ekonomi Malaysia pon bawah tangan dier dan Daim Zainuddin... hahaha... lu nak kata aper... (BACA SINI)

Hahaha ... sebab itu lar gua tak terkejut biler Najib Razak secara selambanya mengatakan bahawa Taib Mahmud tak kaya mana.... Patutnya Najib Razak kena bagi SPRM siasat... tapi yer la... aper la yang boleh kita harapkan dengan SPRM .... SPRM dah tak macam masa namanyer masih lagi Badan Pencegaah Rasuah (BPR) atau Biro Siasatan Negara (BSN) ... hahaha

Mudah benar nak kasi clear Taib Mahmud... cukup dengan hanya Najib Razak punya cakap jer... hahaha....

22 September 2012

Dewan Bahasa Dan Pustaka Bakal Ditutup

Bhai... Gua nak citer sama lu satu mender.. Selama nih Bahasa Melayu menjadi kebanggaan bangsa Melayu... Malah keujudan Dewan Bahasa dan Pustaka pon sebenarnya melambangkan kepentingan Bahasa Melayu itu sendiri..

Namun.... Kini nampaknyer dalam masa terdekat nih Dewan Bahasa dan Pustaka bakal ditutup. Ini kerana Kerajaan Malaysia dibawah pentadbiran Najib Razak nampaknya tidak berusaha memartabatkan Bahasa Melayu...

Malah beberapa plan transformasi yang lebih layak di menggunakan Bahasa Melayu kini menggunakan Bahasa Inggeris... Nampak sangat kita tak beriya-iya memartabatkan Bahasa Melayu...

Lu tarak percaya ka???

Dimana Nasharuddin Mat Isa?

Bhai.... ader dua demo semalam... satu UMNO punya anjuran... satu lagi PAS punya anjuran... bagoosh... cuma yang tak kena tue cuma UMNO buat demo untuk bantai DAP... tapi PAS punya demo untuk bantai Amerika Syarikat... Gua tak paham.. kenaper UMNO buat demo untuk bantai DAP... walhal pada awalnyer UMNO planned nak demo bantai Amerika Syarikat... hahaha

Aper pon... gua respek samer Hassan Ali... at least dier ader la turun masa demo anjuran UMNO... dulu masa dier jadi Pesuruhjaya PAS Selangor.... haram takder satu demo anjuran PAS pon yang dier ader join... selalu jer ngelat lari.... hahaha... selalu jer cari jalan takmo pergi... hahaha.. tapi biler demo anjuran UMNO.. laju jer dier pi... hahaha..... Bukan ker dier gak dulu yang bersetuju bahawa demo bukan budaya kita... dier cakap masa 9 Januari dulu.... hahaha

Tapi... aper pon... okeh la bagi Hassan Ali dan Ibrahim Ali ... yang berani datang berdemo... errr. bini Ibrahim Ali bagi plak yer kali nih pergi berdemo... hahaha.. maybe malam sebelumnyer tue... malam Jumaat... Ibrahim Ali dah kasi servis terbaek.... hahahaha

Anyway... gua tak nampak pon kelibat dua ekor mangkuk nih.... yang dua-duanya mengaku sebagai hero Islam... pejuang Islam tegar... hahaha... mana pergi aaa dua ekor mangkuk nih.... sekor rasa gua dah mampus dah... yang sekor lagi takkan bini tak kasi pergi kot... hahaha.... lawak aaa...

Dua mangkuk tue aderlah Zulkifli Nordin (gua rasa dier dah kojol pasai langsung takder muka dier dalam TV komen pasai isu nih)... selalu tue Zulkifli Nordin sure akan jadi juara dan jurucakap bagi para pejuang Islam... Sekor lagi mangkuk aderlah Nasharuddin Mat Isa...

Hah... mana dier pergi aaa... Nasharuddin Mat Isa nih pergi ker mana... takkan bini dier tak kasi pergi demo anti Amerika Syarikat kot... hahaha... takkan Nasharuddin Mat Isa dah jadi agen APCO .. atau dier nih jugak dah mampos kojol.... hahahaha.... kater pejuang Islam... kata jadi penyokong Rasulullah... tapi hilang masa nih... aper daaa...

Maybe Nasharuddin Mat Isa tengah layan Najib Razak kot.... hahahahaha

Kenapa Duta US Tidak Dipanggil?

Bhai.. Kebiasaannya kalu ader sesuatu yang tidak memuaskan hati rakyat Malaysia, Kerajaan Malaysia akan memanggil Duta sesebuah negara untuk menegaskan bantahan Malaysia...

Tapi pasai aper bagi kes Video kat YouTube nih.. Sampai la nih Najib Razak takmo nak panggil Duta US datang ker mengadap untuk menyuarakan bantahan negara..

Takkan tak tau prosidur dan protokol? Atau... Sebenarnya ader agenda lain kot... Hahaha.. Mana la tau... Sengaja nak alihkan pandangan rakyat...

Kalu Kerajaan Malaysia tak reti nak panggil Duta US ... Baik la Najib Razak pergi belajar kursus pentadbiran awam kat INTAN balik... Hahaha

Nak Menang Di Johor?

Bhai... Lupakan saja lah hasrat PAS nak tawan dan menang di Johor.. Bukan aper... Patutnya kalu benda sekecil ini... Tak layah ka nak diperbesarkan... Cukup sekadar hantar memo bantahan kepada pihak berkuasa...

Tak payah la masuk campur tangan media... Nanti tak pasai-pasai dari isu picisan akan jadi isu nasional.. Lepas tue UMNO akan dapat peluang laga-lagakan..

Last-last yang untung bukan rakyat dan orang Melayu... Yang untung aderlah UMNO...


Gua Mengaku Gua Dapat Dana....

Bhai.... Gua nak buat pengakuan nih... pengakuan yang agak besar nih.... Gua mengaku gua dapat dana Ah-Sing .... Dana Ah-Sing tau... bukan dana asing.... Inilah yang membantu gua selama nih..... membantu untuk meneruskan kelangsungan blog ini.... hahahaha

Dana Ah-Sing ini disalurkan kepada gua melalui beberapa syarikat daripada Amerika Syarikat... terutamanya dari Google, Yahoo, Clickbank dan beberapa affiliate program... Semua ini digerakkan oleh agen Yahudi dan Nasrani..... Dana Ah-Sing ini disalurkan sama ada melalui cek dari Wells Fargo Bank mahupun dari Citibank.

Ader jugak Dana Ah-Sing yang masuk melalui Paypal, Liberty Reserve, MoneyBookers. Kalu dana Ah-Sing yang dari US nih... gua rasa aaa samer ader datangnya dari USAID, CIA mahupun NSA... hahaha.... lu orang jangan jeles aaa...

Dana Ah-Sing dari Russia pun ader yang masuk .... terutamanya menggunakan Webmoney.... gua saspek agensi FSB dan KGB yang sponsor gua nih...  Aper .. lu ingat KGB dah mampus ker... hahaha

Lagi satu... gua ader gak dapat dana Ah-Sing daripada negara selatan tanahair kita Malaysia... hahaha... maybe la Singapure sponsor gua untuk jatuhkan Muhyiddin Yassin... hahaha... sebab itu lah dana Ah-Sing dari Nuffnang gua dapat... hahaha..

Kalu gua dapat banyak dana Ah-Sing... sure TukarTiub, AmenoWorld, MiloSuam, Greenboc, Cenangau dan Pak Bakaq pun juga dapat banyak dana Ah-Sing dari luar negara.... hahahaha

21 September 2012

Permit Berdemo?

Bhai... Gua nak tanya lu aaa... Yang nak berdemo harinih tue kat KL dah dapat permit berhimpun ker? Takkan la tak dapat lagi... Kan Hishamuddin Hussein dah ajak rakyat berdemo hari nih...

Takkan la Hishamuddin Hussein tak tau yang setiap demo kena ader permit.. Kan ker dier jugak yang cakap yang Polis boleh amik tindakan atas demo kalu tidak dapat permit...

Takkan la dier tak tahu... Bodoh ker dier aaaa...

Mana dier water cannon dan tear gas... Polis takmo ker guna dua benda tue untuk suraikan demo hari nih...

Demonstrasi jalanan bukan budaya kita lar....

Mama, Ampunkanlah Dosa Adik Ye..

Mama cantik sangat! Kulit Mama hitam manis. Mata Mama bundar bersinar. Hidung Mama mancung. Bibir Mama tak la tebal sangat dan tak la nipis sangat,sedang molek je. Gigi Mama teratur rapi. Pipi Mama mulus gebu. Sikit pun tak ada jerawat. Mama tetap cantik walau tak diconteng mukanya dengan alat solek. Tapi yang paling adik suka,rambut Mama. Rambut Mama panjang sampai ke pinggang! Lebat hitam berkilat. Mama rajin cuci rambut dengan syampu. Hmmm..wangi!

Adik ada nenek. Nenek pun cantik. Tapi adik jarang nampak nenek dalam rumah ni. Nenek kerja. Mama kerja. Atok pun! Adik Mama ada dua. Sorang laki-laki dan sorang perempuan. Semuanya adik susah nak jumpa. Mereka sibuk dengan kerja. Matahari belum terbit semua dah keluar. Matahari terbenam baru la sorang,sorang balik ke rumah. Mama pun macam tu jugak. Nak buat macamana,Mama kerja shift. Minggu ni siang,minggu depan malam pulak.

Jiran-jiran adik ramai. Sebelah kanan Pak Andak,dia kerja “Jaga” kat kilang elektronik yang tak jauh dari rumah kami. Pak Andak takde isteri,tahun lepas Mak Andak meninggal akibat kanser payudara. Anak-anaknya semua dah kawin. Mereka duduk jauh. Kawan Pak Andak hanyalah dua ekor kucing yang dia letak dalam sangkar besi di dapurnya. Sebelah kiri rumah adik, Pakcik Meor dan Makcik Ana. Walau dah berkahwin selama lima tahun tapi mereka belum ada anak. Kesian kan? Ada ramai lagi jiran-jiran Adik tapi Adik tak tau nama mereka semuanya.

Mama sayang Adik. Adik tau la. Mama selalu belai-belai Adik. Usap-usap Adik. Bila nak keluar pergi kerja,mama akan pakai baju yang longgar,selesa. Dari dulu pun Mama memang macam tu. Mama tak suka pakai baju yang ketat-ketat. Bagi adik,Mama pakai apa pun semuanya cantik! Asyik cerita pasal Mama je..adik pun ada Papa ,tau? Papa…orangnya tinggi. Hensem.Rambutnya pendek bersikat rapi. Kulit Papa agak cerah sikit dari kulit Mama. Papa sentiasa pakai kemas-kemas. Adik paling suka tengok Papa senyum. Papa ada lesung pipit!

Papa kerja tempat lain. Sebab tu Mama pergi kerja naik van pekerja. Masa balik je kadang-kadang Papa jemput Mama. Selalunya Papa balik rumah waktu Mama kerja shift malam. Masa tu Atok,Nenek,Pak Teh dan Makcu tak ada di rumah. Masa ni la Mama dan Papa akan ” berehat “sama-sama. Bila Mama kerja shift siang,Papa pulak kerja out-station! Adik tengok rumah ni macam sarang burung merpati je. Siang semua terbang cari makan. Dah nak senja baru ada penghuni.

Adik suka duduk kat sini. Seronok. Adik tau la Adik dah besar. Makan pun dah banyak. Adik lasak! Selalu jugak Mama mengeluh sebab Adik tak duduk diam. Tapi Mama sabar.Mama pegang Adik. Mama raba kepala Adik. Mama suruh Adik diam,jangan nakal sangat. Bila dengan Papa je,kadang-kadang Adik tengok Mama sedih. Mama nangis. Papa pujuk Mama. Papa belai Mama. Papa cium mama! Eeeee…malu la! Lepas tu,Mama ok balik. Mama senyum balik. Adik dengar Papa kata kat Mama, ” Jangan risau Mama, semua pasti beres. Takde apa yang nak ditakutkan,Papa kan ada?” Mama mengelus jemari Papa,” Janji ya Papa? Papa jangan sia-siakan kami..” “Ya! Papa janji, lepas Mama bersalin, kita nikah secepat mungkin,soal isteri Papa tu, tau la Papa mengurusnya. Mama memeluk lengan Papa, ” Betul ke ni Papa?” ” Sumpah!”

***********************************

Dah seminggu Papa tak datang tengok kami. Papa tak jemput mama di tempat kerja. Puas Mama telefon. Puas Mama sms. Tapi hampa. Mama menggenggam handphone ke mana pergi. “Nombor yang anda dail gagal untuk dihubungi,sila tinggalkan pesanan di peti suara…” Mana Papa kamu ni?” Mama mengusap-ngusap Adik. Mama berjalan mundar-mandir dalam rumah. Mama cuba lagi dan lagi menelefon Papa. Tapi hampa. Mama geram. Mama melontar handsetnya ke katil. Bersepai handset tu jatuh ke lantai. Mama? Kenapa Mama buat macam tu? Kan susah nanti nak contact Papa?

Mama menangis. Lama Mama menangis sampai bergoncang-goncang tubuh Mama. Mama mengutip handphone yang bersepah di lantai. Mama memasangnya semula. Mama cuba call Papa berkali-kali. Tapi tak juga berjawab. Mama menjerit. ” Tak guna punya jantannn!!” Adik tak tau nak buat apa. Apa mesti Adik buat? Kesian Mama. Mana Papa? Mana Atok? Nenek? Balik laa..Mama sakit ni..Adik tau Mama sakit,sakit sangat! Adik mesti tolong Mama! Adik kena keluar dari sini..dah lama adik duduk dalam ni, berkongsi makan dan minum dengan Mama. Berkongsi segalanya dengan Mama. Adik nak cepat besar. Adik nak tolong Mama. Adik mesti sebab adik tau,”Syurga itu di bawah tapak kaki Mama!”

**********************************

Adik dah kat luar Mama! Lainnya suasana di luar ni..tak macam masa Adik kat dalam. Kat dalam,Adik terapung-apung. Ruang untuk bergerak pun terhad. Ada masanya kepala Adik di atas,ada masanya kepala Adik di bawah. Nah…sekarang Adik rasa sangat selesa. Kaki Adik boleh dilurus! Kaki Adik boleh tergawang-gawang di udara. Tangan Adik pun! Sukanya! Adik ketawa ..adik ketawa kuat-kuat!

Mama berpeluh satu badan. Ada tompokan darah di kaki Mama dan di sana sini. Di badan Adik pun. Mama tutup mulut Adik! “Kau diam boleh tak????” Adik ketawa lagi…”Mama,mamaa….ni Adik la,Mama” “Budak ni? Kan aku suruh diammmm???” “Mama…Mama…kenapa Mama?”

Mama bergerak perlahan-lahan menuju ke laci almari solek di tepi Adik. Mama mengeluarkan sebilah gunting. Mama menggenggamnya. Dengan sangat hati-hati memotong tali pusat Adik. Mama merenung Adik. Mata kami bertembung. Ohh..Mama memang sangat cantik! Mama merenung Adik lama-lama. Sekonyong-konyong telefon Mama berbunyi. Mama menjawab dengan suara tertahan-tahan,” Apa? Ayah nak balik sekejap lagi? Baiklah…saya kat rumah ni…” Mama diam. Mama mendail nombor Papa. Lagi. Lagi dan lagi. Tapi Papa, langsung tiada kabar berita. Sekuat hati Mama membaling handphone ke dinding bilik.

Mama seperti hilang akal. Mama merengkuh Adik dengan kasar. Mama mendukung Adik ke balkoni. Adik diam. Mama menangis. Kemudian Mama ketawa. Adik tetap diam. Mama mengangkat Adik tinggi-tinggi ke udara. Adik terasa ada cahaya matahari menyentuh wajah Adik buat pertama kalinya. Adik diam jugak. Adik tak boleh bagi mama sedih,kan? Adik mesti jadi anak yang baik. Adik nak cepat besar supaya Adik dapat bantu Mama yang dah banyak berkorban untuk Adik selama Adik tinggal dalam rahim Mama! Terima kasih ,Mama..Hanya Allah yang dapat membalas jasa Mama.

************************************************

“Mamaaaaaa!!! Adik sayang Mama..kenapa Mama tergamak campak Adik ke bawah???”

“Mamaaaaa!!! Kepala Adik dah pecah, Mamaaa….Mamaaa,Ma…maaaa….maaaaaa…”

********************************************************** Dedikasiku : untuk semua bayi-bayi comel yang tak berdosa di luar sana,syurga pasti milik kalian!

hanabira 21september 2012 0130 pagi

 *** Sumber Berita Dari: http://mediaperak.com/2012/09/21/mamaaaa-kepala-adik-dah-pecah/

Gua Tumpang Kesian

Bhai.... gua tumpang sedih dan kesian kat BERNAMA ... BERNAMA nih bukan calang-calang organisasi media... nih bapak anak nih...  BERNAMA nih aderlah feeder kepada semua agensi media dalam negara.... jangan buat main-main aaa...

Kesian gua biler dapat tau BERNAMA disabotaj... diperdaya... dan ditipu oleh wartawan dan jurufoto dier sendiri... hahaha.... kesian... nak nangis rasanyer.... hahahaha

Sungguh menyedihkan la BERNAMA disabotaj sebegini rupa... kesian dier... hahaha

"Siasatan awal mendedahkan kecacatan pada gambar itu dikesan berpunca dari tempat ia telah dihantar," katanya hari ini semasa mengulas sekeping gambar Bernama yang dirakamkan di Pekan Sabtu lepas.

Siasatan lanjut sedang dijalankan untuk menentukan motif individu terbabit dan sama ada wujud elemen sabotaj, kata Yong.

"Kami melihat perkara ini dengan serius dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sesuai terhadap mereka yang bertanggungjawab melakukan perkara tidak bertanggungjawab itu.

"Bernama sentiasa berusaha mengekalkan standard profesionalisme yang tinggi dan memandang serius integriti di tempat kerja," tegasnya. - sumber

20 September 2012

Demonstrasi Jalanan Bukan Budaya Kita

Err.... rasanyer Najib jugak dulu kater jangan buat demonstrasi jalanan... itu sumer bukan budaya kita...... abis tue... camana plak Najib Razak boleh citer macam nih plak... amender la... flip-flop betul lar...  ntah aper-aper... kartun betul lar...

"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyeru orang ramai agar menyokong usaha Pemuda Umno yang akan mengadakan perhimpunan aman esok bagi mengecam filem Innocence of Muslims dan karikatur yang menghina Nabi Muhammad SAW." - sumber

Nih aper citer nih.... kejap cakap demonstrasi jalanan hanya akan menimbulkan huru hara... kesusahan kepada semua orang.... err.. pelik aaa... Mana itu Jamal Ikan Bakar Sekinchan.... takmo buat bantahan ker... pasai ini semua menggugat peniaga kecil dan penjaja dalam KL...

Hahaha.... lawak aaa...

Gua cukup berharap agar PDRM dapat menyediakan beberapa trak water cannon berisi air berkimia... dan juga gas pemedih mata (tear gas) ... sebab perhimpunan nih salah... takder permit... DBKL takmo larang dan tahan ker??? Hahahaha ... kayu...

Innalillah Buat Zulkifli Nordin

Salam takziah buat keluarga Zulkifli Nordin.... hehehe.... sebab rasanyer dah lama tak nampak hero pejuang Islam si Zulkifli Nordin nih dalam TV.. biasanyer kalu ader isu berkaitan Islam nih... dier yang selalunya menonjolkan diri kedepan... nih dah lama dah takder... dah mati dah kot... dah meninggal...

Diorang tanam dier kat mana aaa....  Nak la tau jugak dier tue sempat disembahyangkan ker tidak.. dikapankan ker tidak... ditalkinkan ker tidak.... hahaha .... ker tabley nak tanam-tanam sebab dah jadi mayat hidup.... hahahaha

Lama betul lar dier takder dalam TV... TV3 tak mau nak temuramah dier ker... hahaha.....

Nih demo anti video "Innocence Of Muslim" nih esok .. masih tak nampak lagi Zulkifli Nordin nih.... hahaha... gua rasa aaa ... mesti mamat nih dah kojol dah... hahahaha... kalu tak kojol mesti dier akan cuma tempelkan muka dier kat dalam TV3....

Hahaha.....

Aper la nak jadi ngan hero pejuang Islam sekor nih..... hahaha

Haramjadah Punya SoalSelidik

Nih saper yang memandai antar soalselidik camnie... Agak-agak lar kalu mau antar... Nampak sangat macam ader agenda...

Aper daaa....

Melayu Telah Ujud Di Kurun Keempat

Pergh... hebat aaa Melayu nih... satu bangsa kuno yang dah lama ader di dunia nih... samer kuno dengan bangsa Mesir... hahaha.... hebat...

Lu tak percaya ka bhai... hahaha... cuba lu tengok imej pada cebisan papyrus nih... ini ditulis dalam bahasa Mesir lama.... tengok la pada tanda merah yang gua buat... bukan ker ditulis dalam Bahasa Melayu Kelantan...

"Meme Melayu" ...... hahahaha


Untuk citer selanjutnyer... lu orang baca aaa kat sini yer... hahahaha...

(no pun intended)...

Ng Yen Yen Menari Oppa Gangnam Style

Bhai... cuba lu citer kat gua aper rasionalnya Ng Yen Yen benarkan pemandu pelancong warga asing (Korea) untuk menjadi pemandu pelancong di Sabah nih.... takkan lar pasai Ng Yen Yen terpenhgaruh dengan Oppa Gangnam Style sampaikan teruja untuk membenarkan pemandu pelancong warga Korea untuk berkhidmat di Sabah...

Awat... orang Sabah tak pandai berbahasa Korea kah??? Kalu tak pandai... tabley ker Kementerian Pelancongan buat satu kelas latihan untuk mengajar pemandu pelancong warga tempatan agar boleh berkomunikasi dalam bahasa Korea....

Kalu bahasa Jepun pon boleh dilatihkan kepada warga tempatan... mesti bahasa Korea pon boleh... tambah pulak kat TV kita sering dihidangkan dengan siri televisyen dan drama Korea.... tambah pulak Kementerian Belia dan Sukan dok promo K-POP itu hari... err.. K-Pop ini lebih kepada Korea Pop aaa... bukan Kelantan Pop aaa..... hahahaha

Aper pon.. gua cukup tak bersetuju dengan arahan Ng Yen Yen si Oppah Gangnam Style nih.... benda macam nih sememangnya akan menyekat rezeki warga tempatan... ini memang kerja celaka.... Kalu Ng Yen Yen nak sangat menari Oppa Gangnam Style ... ajak sajer Hishamuddin Hussein menari... setahu gua Hishamuddin Hussein nih ader sedikit aauuww.... hahaha.... mesti dier suka punya menari Oppa Gangnam Style.... hahahaha

Err... aper kata Majlis Fatwa Kebangsaan tentang isu Oppa Gangnam Style ..... hahaha... kalu tanya Harussani... mesti jawapannyer aderlah hukumnya HARUS..... hahahahaha

Apa Komen Khir Toyo?

Bhai...Lu mesti tak perasan Parti Gerakan bahagian KL: sedang cuba mencadangkan pindaan Rang Undang-Undang Pergigian 2012 bagi menambahbaik dan menggantikan Akta Pergigian 1971....  kalu lu orang perasan... memang la hebat.... hahaha

Profession doktor gigi nih cukup gua respek... lu ingat senang ker nak jadi doktor gigi...  udahla kena bukak klinik gigi pon modal besar gak... tapi berapa ramai yang dok pergi ke klinik gigi setiap hari... hahaha... Tak la macam doktor "general" ...klinik perubatan biasa... ramai pengunjungnya setiap hari.. ader sesetengah tue sampaikan terpaksa menggajikan ramai doktor sebab pelanggan ramai... bersesak-sesak..

Bukan aper .. orang suka pergi ke klinik perubatan swasta nih pasai ramai doktor pakar yang berkhidmat.. dulu memang diorang berkhidmat didalam perkhidmatan awam... lepas abis tempoh berpantang.. biasanyer diorang akan bukak klinik sendiri... hahaha... errr.. gua bukan nak citer pasai doktor biasa nih.. gua nak citer pasai doktor gigi..

Untuk sekali rawatan tampal pada gigi... caj yang dikenakan kalu tak silap gua aaa.. sekitar RM50 ~ RM60 .. Itu kalu tak silap la... biasa kalu kiter bawak duit dalam RM100 tue ... rasanyer ader banyak lebih... belen... hahaha

Yang mahal cuma kalu nak perawatan kosmetik gigi jer... seperti memasang "brace" ker mender ker.. yang itu mau cecah RM1000 bagi yang high class.... hahahaha.. ntahla.. gua tak pernah berbrace nih.. sebab gigi dah cukup sempurna Allah Taala bagi.... hahaha

Persoalannya... berapa agaknyer margin keuntungan (perolehan) yang boleh didapati oleh seorang doktor gigi.... hehehe.... beratus ribu RM sebulankah dari sebuah klinik... atau sekadar cukup-cukup makan jer... hahahaha.... Err... tapikan... macam mana ader seorang doktor gigi yang katanya tidak menyonglap harga rakyat semasa dier jadi Menteri Besar ... sebab dier kata dier memang doktor gigi yang kaya sebelum menjadi Menteri Besar.... siap boleh beli dan buat rumah pada kadar berjuta RM....

Takkan la bisnes dier pasang gigi emas kot.... atau..... dier suka cabut gigi orang lepas tue caj kat orang tue walaupun gigi tersebut tidak sakit.... hahahaha.... Apa komen Khir Toyo? ..... hahahaha

Kerja Lebih Masa?

Pergh.... idea CUEPACS memang tabley blah... hahaha... katanya kakitangan awam boleh bagi kerja lebih masa kalu kenaikan gaji yang diminta oleh CUEPACS berjalan lancar...

Hahahaha... gua bukan nak memperkecilkan CUEPACS... cuma sekarang nak mengingatkan CUEPACS agar berpijak dibumi yang nyata... hahaha... bukan aper.. dalam keadaan waktu kerja yang sedia ader pon ramai kakitangan awam yang ngular.. culas... ilang waktu bekerja...

Hahaha... ader pulak tue yang berniaga kain batik... MLM ... dan kuih muih... hahahaha... tak payah la kiter nak terkejut plak... hahaha.. ini senario biasa kat banyak jabatan dan agensi Kerajaan....  Paling ketara pulak kalu dah dekat musim nak raya.... hahaha

Benda macam nih gua rasa bukan gua ker yang komplen.. tapi ramai dah.... okaylah... maybe lu orang boleh kutuk gua mender nih... tapi ini realiti... wife gua kerja dalam perkhidmatan awam... dier nampak dan dier selalu citer kat gua.... Alhamdulillah.. wife gua takder macam tue.. dier berniaga pun tak pandai... kalu cuba nak berniaga kain.. last-last kain tak terjual... dok pakai sendiri jer... hahaha...

So... rasa gua tak perlulah CUEPACS bagitau nak tambah kerja lebih masa untuk kenaikan gaji nih... cukup jer kasik bagooshkan perkhidmatan awam sedia ada pada waktu kerja sedia ada.... Tak payah la nak berlakon... itu jer...

Kitorang rakyat tak marah pon... hahaha...

Bukan Senang Menjatuhkan Taib Mahmud...

Bhai.... gua nak peringatkan lu orang sumer... Lu jangan ingat senang nak jatuhkan dan tumbangkan kuasa dan pengaruh Taib Mahmud daripada cengkaman politik.... Jangan ingat dengan beberapa nota dan dokumen salah laku rasuah dan sebagainya akan memudahkan Taib Mahmud dicantas... Tidak semudah itulah bhai oooi...

Satunyer.... Taib Mahmud menguasai syarikat Cahaya Mata Sarawak (CMS)... Ini bukannya satu syarikat kecil anak... tapi ianya lebih bapak dari segala bapak yang ada... hahaha

Mari sini gua dedahkan sedikit hint pasai CMS.... Okeh... mungkin ada yang tahu... namun gua rasa sebahagian besar rakyat Malaysia tidak tahu akan betapa besarnya pengaruh dan kuasa yang ada pada syarikat CMS nih....

Okay... Lu orang tau dak MEPS (Malaysian Electronic Payment System) .... hehehe...... sure lu orang tau kan... sebabnya semua bank yang ada didalam Malaysia akan menggunapakai MEPS untuk linkkan semua kad ATM.... dan untuk memudahcara semua transaksi... maka FPX dilancarkan dan digunapakai...

Err... lu agak-agak lar.... berapa share CMS dalam MEPS???? hahaha... semak la bhai... takkan semua gua nak feedkan.... hahaha....  Okeh... lu tambah plak dengan perkhidmatan terminal pembayaran menggunakan kad kredit/debit.... lu semak la syarikat GHL.... hehehe... aper kaitan dier dengan CMS.... Itu sumer baru citer tentang industri kewangan...

Gua belum lagi masuk citer bab industri berat seperti minyak dan gas serta industri perkapalan.... hahaha... cuba lu semak balik tentang satu meeting antara beberapa individu korporat besar di Malaysia yang dibuat ditengah laut Selat Melaka (dikawasan perairan antarabangsa) sekitar tahun 2003 dan 2004... Daim Zainuddin pon ader dalam meeting tue.... isu tentang penyumberan luar bernilai lebih RM8xx juta secara lump-sum untuk satu industri minyak dan gas... yang khabarnya melibatkan sekumpulan bank terkemuka di Malaysia... hahaha .... CMS terlibat samer aaa dalam meeting nih...

Kalu Taib Mahmud jatuh... gua berani jamin... dier akan seret dan jatuhkan samer ramai pemimpin politik yang ader dalam Malaysia... ramai yang ader dibawah genggaman dier... hahaha .... Dengan semua bank dalam Malaysia yang ader dibawah genggaman dier... takkan la Najib Razak mau jatuhkan Taib Mahmud.... hahaha... ini semua kerja giler... hahahaha

19 September 2012

Kontraktor Kelas A?

Hahaha..... sori bhai... artikel nih buka gua tulis atas pengaruh perkauman... hahaha... tapi ianya lebih kepada realiti semasa... hahaha...

Cuba lu orang listkan kat gua nama-nama syarikat kontraktor pembinaan kelas A milik orang India.... Orang India yang warga negara Malaysia la... hahaha... dan dah sohih diorang nih kalu ader la sure takkan berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) pasai syarat PKK mestilah Melayu... hahaha

Tapi gua bagi lu hint skit... hahaha... setahu gua memang takder la syarikat kontraktor pembinaan kelas A milik orang India.... yang ader cuma syarikat kontraktor pembinaan kelas A milik Mamak ... hahaha... tapi pelik aaa... camana Mamak boleh diklasifikasikan sebagai Melayu...

Dan banyak sangat syarikat kontraktor kelas A milik Mamak nih yang dah berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) yang salah satu syarat pendaftarannya adalah mesti Melayu....

Ker Mamak dan Melayu nih aderlah orang yang sama..... ???

Yang pasti.. walaupun Syarikat Kontraktor Kelas A tersebut milik India ker... Melayu ker... Mamak ker... semua akan pass projek kalu ader kepada syarikat kontraktor pembinaan "takder kelas" milik orang Cina.... hahaha

Kira macam Ali kepada Baba la... Ali bukan sahaja melambangkan Melayu... ader gak orang India yang bernama Ali... malah ramai mamak jugak suka gunakan nama Ali.... hahaha

Baba dah tentu confirm orang Cina... ader lu tengok Baba digunakan sebagai ganti nama kepada orang India, Melayu atau Mamak..... hahahaha... tapi tolak ketepi la Ghafar Baba atau Rashdan Baba.... hahahaha

Nak tau citer aper yang gua storykan nih... BACA SINI.... hahaha

Yeah, Saudi Sudah Tunjuk Jalan...

Hahahaha... yeah akhirnya... Arab Saudi sudah tunjuk jalan.... hahaha...  dengan cara nih mudah la lepas nih Kerajaan Malaysia nak meyakinkan semua rakyat bahawa YouTube nih bahaya.. aderlah satu bahan propaganda yang boleh merosakkan keharmonian nasional..

Bhai.. gua dah agak lama dah benda macam nih.. dan kalu benda macam nih dah mula akan dibuat di Arab Saudi.. percayalah.. kurang dari sebulan benda yang sama akan dibuat di Malaysia.... ini semua perancangan jer...

Lu ingat kat Arab Saudi tue pasai aper diorang takut sangat dengan YouTube... bukan pasai isu video "Innocent Of Muslim" tue... yang itu langsung tak memberikan kesan kepada negara tue... Langsung tak memberikan kesan kepada sistem monarki di Arab Saudi...

Sebenarnya Arab Saudi cuak pasai semakin hari semakin ramai orang yang dah tau citer sebenar tentang kerajaan monarki As-Saud tue... macam mana celakanyer diorang... macam mana khianatnyer diorang... macam mana kurang hajarnya diorang terhadap Islam... Malah kecelakaan kerajaan As-Saud nih memang bertopengkan agama.. pandai diorang... 

Dan dah ramai dah rakyat Arab Saudi tue yang dah terbuka mindanya.. dah tau citer sebenar.. dan dah bersedia untuk jatuhkan As-Saud... semua pasai As-Saud nih amik keuntungan tahap dewa atas nama Islam.. atas nama dua kota suci...  berlakon baik kononnya khadam atas dua tanah suci.... tapi perangai macam sial...

So.... itu yang diorang takut... itu yang As-Saud takut.. sebab tue la diorang cari jalan nak block YouTube... bukan sangat pasai "Innocent Of Muslim" tue... pada pandangan gua.. langsung bukan pasai video tue.... tapi diorang takut ilang kuasa....

Dan inilah juga yang mungkin akan berlaku di Malaysia... Kalu Arab Saudi berjaya mengharamkan YouTube... gua berani jamin... Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia akan mengharamkan jugak YouTube.. dan Kerajaan Malaysia akan amik tindakan sekat sepenuhnya YouTube...

Bukan pasai video "Innocent Of Muslim" ... tapi pasai takut ilang kuasa..... hahaha ... macam haram jer kan.... siot jer la...

Lebih Dua Minggu Dewata Raya Tidur

Pergh bhai... hebat... hebat betul lar.... Kesian rakyat jelata... diorang dok harap la kat Dewata Raya nih untuk jaga kepentingan diorang... Diorang cukup yakin bahawa dengan adernyer Dewata Raya.. kehidupan dan kedudukan mereka terjaga... Diorang cukup yakin perlunya ader Dewata Raya sebagai satu bahan "penyembahan" .... Malah diorang percaya bahawa Dewata Raya nih aderlah "bayangan Tuhan di muka bumi" .... begitu hebat sekali kepercayaan diorang terhadap Dewata Raya

Diorang cukup yakin dengan adernyer Dewata Raya ... ketuanan kaum diorang akan lebih terpelihara dan kekal selamanyer... Paling diorang yakin dengan adernyer Dewata Raya nih... agama diorang akan dihormati, diletakkan ditempat yang tinggi dan tidak diganggu gugat dengan pelbagai ancaman dan penghinaan... Diorang cukup yakin... kalu diorang tidak yakin... buat aper diorang respek giler kat Dewata Raya.... Malah diorang rasakan kalu tiada Dewata Raya... hidup diorang sudah tidak bermakna... seakan kosong ... sebijik macam lirik lagu Kosong nyanyian Najwa Latif

Bhai... dah lebih dua minggu Dewata Raya tidur.... tidur dengan tidak sedarkan diri walaupun seketika... tidur yang nyenyak diulit mimpi-mimpi indah... didodoikan dengan lagu-lagu dan nyanyian para dayang dan inang di kayangan.... Dengan kehebatan tempat tinggal Dewata Raya yang begitu hebat dan mahal... tentunya Dewata Raya akan selesa....

Tambah pulak dengan segala infaq (paksa) dari seluruh rakyat yang dibawah naungan Dewata Raya nih.. maka cukuplah segala nikmat dunia dan kayangan bagi Dewata Raya nih... sebab itulah seluruh buana nih terpana dan terleka... semua atas sebab Dewata Raya yang masih tertidur... tertidur atau sengaja menidurkan dirinya... cuma gua kurang pasti aderkah air liur basi Dewata Raya nih meleleh umpama sungai madu atau mengeras dipipi seumpama disyihir oleh King Midas (lagenda Raja yang boleh menukarkan sesuatu kepada emas)...

Biler penghinaan berlaku pada rumah ibadat para rakyat... walaupun Dewata Raya "kununnya" adalah pelindung dan ketua bagi peribadatan nih... tapi.... Dewata Raya masih lagi tidur... Dewata Raya berasa tidak perlu untuk mengeluarkan apa-apa arahan, komen mahupun sergahan... mungkin kerana Dewata Raya terlebih syahdu diulit mimpi indah di kayangan....

Jadi... nasihat gua bagi para "penyembah" Dewata Raya... tak kira la dari jenis yang lagho atau dari jenis yang berserban besar...... poodah la sama lu orang... aper guna lu orang "menyembah" Dewata Raya... kalu Dewata Raya takder amik pot pon pasai lu orang... hahahaha... Buang masa jer.... hahahaha.... Kalu Dewata Raya nih nak tidur lama... baik letak jer kat Muzium.... hahaha... Muzium Kayangan.....

Hahahahaha

18 September 2012

Dimana Majlis Fatwa Kebangsaan?

Bhai ... isu judi nih memang dah lama dah berlaku di Malaysia... dulu sekitar tahun 60'an, 70'an dan awal 80'an ... seingat gua lar... ader Loteri Kebajikan Masyarakat... malah ader juga permainan Bingo yang disiarkan dalam radio keputusannya... malah ader juga permainan judi ini dibuat dimana-mana majlis keramaian dan tempat terbuka....

La nih.. skarang nih pon masih ramai yang berjudi... bagi yang bukan Islam tue gua tak heran sangat... tapi bagi yang mengaku Islam tue.. macam mana boleh terlibat...

Gua tau terdapat penguatkuasaan kerap dilakukan oleh pegawai Jabatan Agama Islam... namun... benda macam nih tak ader efek lar... hahaha... Persoalan gua.... dimana Majlis Fatwa Kebangsaan? kalu setakat keluarkan fatwa jer... rasanya agensi lain pon boleh...

Majlis Fatwa Kebangsaan kena bertindak memberikan arahan kepada Kerajaan Pusat agar mengambil tindakan menghentikan lesen premis judi bagi mana-mana premis yang pengunjung beragama Islam dan orang Melayu mengunjungnya..

Camnie... kalu kedai Sport Toto di Taman Maluri membenarkan pelanggan Melayu yang beragama Islam terlibat dengan judi dikedai tersebut .. dan tangkapan telah dapat dibuat... Maka lesen premis judi tersebut akan ditarik serta merta...  dan dibatalkan... 

Gua berani jamin... dengan cara macam nih... baru la semua premis judi akan bertegas dan tidak membenarkan orang Melayu beragama Islam terlibat dengan judi... Baru la nampak ader tindakan yang efektif... ini tidak.. ramai pengunjung ditangkap di premis judi tue... tapi abis setakat tue.. esok lusa ader balik diorang datang...

Ini kalu dengan cadangan gua nih... ader jer tangkapan... premis terus ditutup dan dibatalkan... baru la diorang pemilik premis judi nih akan berjaga-jaga... dan tidak membenarkan pelanggan Melayu mengunjungi premis tersebut... Ini cara terbaek untuk kurangkan masalah judi nih...

Bacaan Untuk Lu Orang...

17 September 2012

Menang Free?

Bhai... Lu ingat aaa.. Senang-senang ker BN nak kasi PR menang free pada PRU13 nih.... Hahaha... Jangan mimpi la bhai...

Dalam keadaan BN nampak lemah la nih... Tue bukan bermakna PR akan menang mudah... BN ader macam-macam planning dier.. Tambah pulak banyak agensi Kerajaan Persekutuan telah, sedang dan akan dipergunakan secukupnya setiap kali pilihanraya...

Itu belum masuk lagi puak-puak yang sekarang nih sedang bercengkerama dalam gelap dengan UMNO/BN nih...

Semuanya sedang digula-gulakan dengan isu Ketuanan Melayu, Ketuanan Islam dan jugak jawatan dalam kabinet... Ader yang ditawarkan jadi Menteri.... Timbalan Menteri... Malah ader yang ditawarkan jadi Menteri Besar...

Bagi yang jenis tamak haloba daki dunia nih.. Mula lar cari mana-mana ayat dan hadith untuk menjustifikasikan tindakan diorang nanti... Hahaha ... Gua tak terkejut kalu berbakul-bakul ayat Al Quran dan Hadith digunakan oleh puak-puak nih...

Aper lu ingat orang yang nampak alim ulama nih tak terliur ker dengan semua daki dunia... Hahaha... Kalu diorang nih zuhud... Diorang tak mintak la lot balak ker mender ker...

Tapi pasai lot balak dan lot tanah... Puak yang "kununnya" zuhud nih pon boleh tercabut serban dan tertanggal jubah la bhai...

Gua tau mesti lu orang kata gua nih anti alim ulama... Hahaha... Tapi gua nak bagitau lu orang... Gua memang anti dengan puak alim ulama nih yang jenisnya berselindung dibalik topeng agama... Berselindung dibalik ayat Al Quran dan Hadith...

Celakalah jenis-jenis manusia macam nih.....

Pucuk Dicita Ulam Mendatang

Bhai.... lu ingat aaa...  insiden "Filem yang menghina Rasulullah" kat dalam YouTube tue patut ker Youtube buang? ..... Gua berani jamin lu akan cakap macam nih "giler aper...mestilah kena mintak Youtube buang... itu menghina agama tue" ... Gua stuju dengan aper yang lu nak cakap tue... stuju benar.. bukan setakat aper sahaja video yang menghina Rasulullah... namun sebagai seorang Islam, kita wajar membantah jika ader dimasa depan mana-mana video yang menghina agama lain..

Sebabnya... Rasulullah cukup melarang kita daripada menghina agama lain.. Ini kerana jika umat Islam menghina agama lain... maka sudah pastinya penganut agama lain itu akan menghina Islam atas sebab kejahilan mereka... Jadi penghinaan keatas mana-mana agama adalah dilarang keras oleh Rasulullah S.A.W....

Ini baru intro jer bhai..... Nih gua nak citer isi aper yang gua nak bangkitkan...
  1. Jika Google membuang/memadamkan video itu daripada Youtube (satu cabang media sosial milik Google), adakah lu ingat sentimen keganasan antara kaum ini akan berakhir? Adakah ianya akan selesai begitu sahaja? Tidakkan lu ingat ader orang lain akan uploadkan lagi benda nih dimasa akan datang?
  2. Jika Google membiarkan video ini didalam YouTube, adakah semua orang akan memboikot Youtube? Adakah dengan adanya video nih... YouTube akan hilang pengguna tegarnya? Adakah selepas ini ada lagi orang akan menguploadkan video lain sebagai balasan kepada penerbitan video ini?
Pada gua... insiden yang berlaku sebenarnya memberikan suatu peluang (modal) buat Kerajaan Malaysia diabawah Akta Hasutan, Akta ISA, Akta Keharmonian Nasional, Akta Multimedia dan sebagainya untuk menyekat dan menutup akses sepenuhnya kepada YouTube.

Ini kerana agak susah untuk Kerajaan Malaysia menyekat hanya satu video sahaja daripada YouTube. Sebenarnya tiada cara untuk membuat filtering keatas video ini.. Apa yang paling mudah dilakukan oleh Kerajaan Malaysia adalah menyekat akses rakyat Malaysia kepada YouTube sepenuhnya... Dan inilah yang gua simpulkan sebagai pucuk dicita ulam mendatang...

Dalam keadaan UMNO/BN sedang nazak dikerjakan melalui blog dan video menjelang PRU13..  UMNO/BN tiada cara untuk menyekat akses kepada blog dan media sosial. Jadi bila insiden video penghinaan kepada Rasulullah ini berlaku.. ianya seumpama memberikan modal dan alasan terbaik kepada Kerajaan Malaysia untuk menyekat blog dan media sosial termasuk YouTube nih..

Akan ada dalam sehari dua nanti NGO-NGO yang bangang yang akan menuntut supaya Kerajaan Malaysia untuk menutup dan menyekat akses kepada blog dan media sosial termasuk YouTube atas alasan keselamatan dan ketenteraman awam... Dan perkara ini memang gua jangkakan akan berlaku... tunggu dan lihat sahajalah....

Lompat Sana Lompat Sini

Hahahaha.... gua cukup respek ahli politik yang tidak melompat.. tapi tetap dalam mode "yang betul mesti diakui betul, yang salah mesti diakui salah" ... maknanya.. tak kisah la ahli politik tue dalam UMNO ker... tapi kalu dier tengok ader benda yang tak betul dalam UMNO dier akan tegur dan tidak bersetuju...

Ahli politik nih kena memperlihatkan dirinya tidak lebih daripada hamba kepada rakyat yang mengundinya... Dier tabley nak merasa hebat.. dier tidak boleh membelakangi rakyat.. Semua tindakan dier mesti mementingkan rakyat yang mengundinya... Dan semua teguran rakyat mesti diambil kira sama ada dier suka atau tidak...

Dier jugak kena ambil tahu kebajikan rakyat yang dipimpinnya.... Tidak semua rakyat yang dipimpinnya aderlah rakyat yang telah mengundinya.. Dier kena bertindak adil sama ada kepada rakyat yang mengundinya ataupun rakyat yang tidak mengundinya... Kalu dier tidak boleh berlaku adil... dier bukanlah ahli politik yang baik... dan dier tidak layak menjadi ahli politik....

Samer gak dengan golongan Ustaz mahupun Ulama.... semua tindakan dier mestilah mengambil kira semua faktor.. dier tabley mementingkan kumpulan yang sealiran dengannya dan meninggalkan kumpulan lain semata-mata atas dasar mereka tidak mengikuti tarbiahnya... Kerja baik dan dakwah perlu menyeluruh... jangan sekerat-sekerat... jangan memandang orang yang jahil dengan pandangan yang serong... jangan ingat kerana ilmu yang tinggi, maka yang lain dipandang cuma sebelah mata.... Jangan rasa hebat.. jangan rasa riak.. jangan rasa ujub.... jangan rasa takbur....

Jadi pemimpin nih berat la bhai... memang berat... kalu rasa tabley nak jadi pemimpin yang adil... baik blah jer lar... baik mengundur diri... jangan dok giler nak menongkat kuasa... bagi kat orang lain yang lebih layak.. Ingat.. jawatan dan pangkat sebagai pemimpin tue bukanlah anugerah.. tapi amanah... kalu ingat sebagai anugerah.... tue yang jadi lebih giler kuasa tue...

16 September 2012

Ini Mesti Kerja Penyokong Anwar

Hahaha... Abis 6 orang lanun serang satu kapal dagang kat Tanjung Piai di Johor... Nasib baik lar ader APMM... Sempat lar halang kerja perlanunan nih..

Gua rasa aaa... Mesti lanun-lanun nih dibiayai oleh dana asing samer macam SUARAM... Hahaha... Mesti Anwar Ibrahim tau pasai nih... Mesti ini kerja penyokong Anwar Ibrahim.. Mesti diorang dapat latihan dari Jack Sparrow yang jadi hero dalam filem Pirate of Carribean...

Hahaha.. Mana peginyer JMF ... Mana pergi Tentera Timbalan Setia Johor... Mana pergi semua nih... Takkan nak biarkan perairan di Johor dikuasai oleh anak buah Jack Sparrow yang sememangnya anak buah Anwar Ibrahim...

Hahaha....

Hahaha... Biar Betul...

Bhai... Hahaha... Biar betul laporan nih dikeluarkan katanyer oleh UMNO Pulau Pinang... Macam tak percaya jer.... Hahahah....

Lawak lar berita yang gua baca nih.....

Selamat Hari Malaysia

Bhai... Selamat menyambut hari ulangtahun penubuhan Malaysia... Semoga Malaysia kekal aman, makmur, maju dan berdaya saing.

Moga Allah S.W.T merahmati negara Malaysia ini...

Marilah melakukan perubahan dalam menjadikan Malaysia bebas rasuah dan segala macam kebejatan.... Mari mengundi...

ABU.......

15 September 2012

Tunggu Ada Yang Mati Dulu

Bhai... Gua tak paham la ... Gua cukup tak paham dengan sikap PDRM sekarang nih... Camnie.... Dalam banyak demonstrasi samseng keatas konvoi Jelajah Merdeka Pakatan Rakyat... gua dimaklumksn terdapat berpuluh orang anggota PDRM berpakaian preman telah ditempatkan....

Tapi takder sekor pon yang nak amik tindakan mencegah daripada berlakunya insiden keganasan dan mencabuli ketenteraman awam yang dibuat oleh samseng UMNO/PERKASA... Dalam banyak kes anggota PDRM nih lebih banyak menjadi penonton dan membiarkan perkara dan tindakan buruk berlaku....

Inikah sikap professional anggota PDRM... memalukan sungguh lar... Aper nak jadi lar dengan anggota PDRM nih...

Ingat... Lu orang yang berkhidmat dengan PDRM sepatutnya bertugas mengikut lunas undang-undang dan bukannya mengikut telunjuk orang politik... Sampai bila lu orang nih nak jadi macam robot... Sampai biler lu orang nak jadi balachi... Insaflah bhai ooi...

Takkan nak tunggu ada yang mati dulu baru nak bertindak mengikut lunas undang-undang... Bengonng ker aper... Cukup dah tue... Sanggup ker lu orang kena sumpah seranah rakyat satu Malaysia nih hanya pasai lu orang dah jadi balachi kepada UMNO/BN...

Lagi satu... Tak payah la gatai-gatai nak pantau blog gua nih... Macam la gua tak tau department mana yang monitor blog gua nih.. Takkan gua nak publishkan nama lu orang kat sini kot baru lu orang nak stop pantau blog gua... Dari buang masa pantau blog gua lebih baik lu orang pi keluar dan jaga keselamatan semua rakyat Malaysia dan warga asing... Lu orang digaji untuk jaga keselamatan semua orang... So jalankan tugas hakiki lu orang dengan selayaknyer...

NFC Kedua?

Bhai.. Gua harap usaha murni nih tak jadi macam kes NFC... Takut yang jadi niaya nanti aderlah orang Islam yang menyumbang dana sama ada dalam bentuk sadaqah (infaq) ataupun waqaf...

Harapnyer projek nih berjaya dan umat Islam diseluruh dunia mendapat manfaat yang baik daripada usaha ini..

Orang Misteri Gegar

Hahaha... Aper bengong gua hari nih.. Hahaha... Dok pi kejar Orang Misteri Gegar ... Drive sampai ke Rumah Terbuka Felcra di Dataran Shahbandar di Pekan nih...

Hahaha... RM 2000 la bhai hadiahnyet ... Hahaha.. tak menang pon takper .. Dapat gak makan rendang dan ketupat... Hahaha ... Jangan jeles aaaa...

Tasik Buatan Boleh Tohor?

Bhai.. Lu tau dak perkataan "tohor" nih... Kalu tak tau sila semak kat Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka edisi keempat ataupon tanya jer dengan Lebai Google... Hahaha

Persoalan yang memusykilkan gua... Macam mana tasik buatan manusia kat Putrajaya nih boleh jadi cetek... Jadi tohor... Takkan la pasai mendapan dari punca sungai yang mengalir masuk ke dalam tasik nih...

Errr... Ader ker sungai yang masuk ke airnya ke dalam tasik nih? Setahu gua cuma ader longkang jer yang mengalir masuk ke tasik nih..

So... Ini berita benar kah atau sekadar modal nak bukak tender nak kasi kroni ader peluang buat bisnes.. hahaha.. Tau la kroni skrang mengelupur tengah takder projek.. hahaha

Dey Thamby... Rumbu Ranggi Aaa

Dey Thamby... Rumbu Ranggi Aaa....


Hahaha..... Noh Omar sudah kasi warning sama gua.... dier warning gua... lain kali kalu "anu" panjang jari dier nih jangan memandai nak bantai dier dalam blog.... hahahaha

Padayappa...


Bisnes Penapis Air

Hahahaha... Bhai... lui agak-agak aaa... idea memasang penapis air di 500 sekolah kat Kelantan nih idea Muhyiddin Yassin ker atau.... atau idea syarikat kroni pembekal mesin penapis air.... hahahaha

Hahahaha... gua tak tau nak tulis mender la pasai nih... sebab gua tak larat nak gelak nih.... hahaha... yer la.. ader kroni Muhyiddin Yassin yang kat Kelantan sudah ugut... kalu Muhyiddin Yassin takmo kasi projek kat diorang... diorang akan sabotaj Muhyiddin Yassin ... sabotaj nih nak kasi Muhyiddin Yassin takder peluang nak jadi PM....

Hahahaha... mampus la kalu Timbalan Perdana Menteri pon makan diugut... hahaha... awat la pondan sangat... hahahaha

Wei Bhai... gua dah tak larat nak gelak nih..... hahahahahahaha

"Kerajaan pusat akan memasang segera alat penapis air di 500 sekolah di negeri ini yang sedang menghadapi masalah bekalan air kotor, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata pemasangan alat penapis air di 500 sekolah di bawah Kementerian Pelajaran yang sudah dikenal pasti itu, dianggarkan melibatkan perbelanjaan sebanyak RM2.5 juta.

"Kita harap ini boleh mengurangkan masalah air kotor, saya tidak mahu pelajar di Kelantan menghidap penyakit yang berpunca daripada sumber air kotor," katanya.

Beliau memberitahu pemberita demikian selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Kota Bharu dan Majlis Pemimpin Bersama Rakyat serta Sambutan Mesra Aidilfitri di Kota Bharu hari ini.
Muhyiddin yang juga menteri pelajaran berkata pemasangan alat penapis air itu berikutan kejayaan projek perintis yang dilaksanakan di beberapa sekolah di negeri ini menghasilkan air bersih yang dijamin kualitinya untuk kegunaan pelajar.

Beliau meminta pihak Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan dan Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan menyemak sekiranya masih terdapat sekolah lain yang menghadapi masalah sama untuk dipasang dengan alat penapis tersebut." - sumber

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1