Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 August 2010

Akhirnya Ibrahim Ali Mengaku Tiada Telur

Hahahaha..... Gua sungguh kesian kat PERKASA... nama nampak gah... hebat.... macho.... tapi rupanyer pemimpin nombor wahid dier sebenarnya takder telor.... hahahaha... akhirnya Ibrahim Ali mengaku tiada telur.... hahaha...

Itu baru Nurul Izzah yang ajak debat.... terus kecut telur Ibrahim Ali.... kalu dengan Nurul Izzah pon Ibrahim Ali kecut telur... lu bayangkan la... bagaimana biler dier berdepan berdebat dengan Anwar Ibrahim.... sure... bukan setakat kecut telur... tapi siap boleh jadi telur masin nanti jadinyer... hahaha..

Kesian kat PERKASA... dapat bos pon pengecut.... jenis takder telur... jenis kecut telur.... hahahaha.... ader serupa bapuk jer... so.... selepas nih bolehlah PERKASA ditukar nama jadi PONDAN la pulak... hahahaha....

Dei Ibrahim Ali.... tak payah la nak berlakon lagi... semua orang dah tahu yang lu tue kecut telur.... nak berdebat tak berani.... ini lah contohnyer hasil yang keluar dari ITM... kayu.. jenis pengecut... siap suruh anak Sulaiman Palestine yang ganti dier debat dengan Nurul Izzah... hahahaha.....

Tak payah nak dalih la bhai... cakap terang terang la yang lu sudah kecut telur... telur dua bijik lu tue sudah boleh jadi telur masin.... hahahahaha.... kepada geng-geng PERKASA... baik korang blah jer dari kumpulan tue... sebab bos korang tue rupanyer pondan... jenis kecut telur... jenis konon macam berani bagi amaran 24 jam la... 12 jam la....

Macam bangang ler Ibrahim Ali al-kataki nih...... hahaha .... itu pon ader yang lantik dier jadi pengerusi.... PERKASA nih mesti sebenarnya adalah pertubuhan pondan-pondan seMalaysia... hahaha

Forbidden And Closed

Gua tak tau la idea bongok (bangang + bebal) spesis UMNO (karat biru) nih... aper yang ader dalam kepala mangkuk-mangkuk bongok nih... ntah ler... sampaikan Masjid dan Surau diorang nak jadikan kawasan "Forbidden and Closed" kepada orang bukan Islam...

Ini ka cara berdakwah.... bodoh nak mampus... Pasai tue la gua bagitau banyak kali dah,... pasai itu la dakwah Islamiah tak berkembang kat Malaysia nih... pasai minda puak-puak UMNO nih jenis jumud nak mampus.... bengap...

Biler geng-geng tabligh datang ke Masjid atau Surau.. ader la pulak geng-geng JKKK yang dok halang... siap marah... pasai kononnyer geng tabligh nih mengabiskan air dan elektrik kat Masjid dan Surau jer...

Biler bebudak rajin melepakkan diri diorang dekat Surau atau Masjid... ader la JKKK yang cuak... takut bebudak nih rembat peralatan Masjid atau Surau.. pasai tue majority Masjid dan Surau kat Malaysia nih berkunci biler diluar waktu solat.. ader sesetengah tue siap berkunci pagar..

Macam Masjid besar kat Kuantan nih... Masjid Sultan Ahmad... biler selesai jer solat Isya' ... terus dikunci pintu Masjid... kita yang musafir nih nak singgah Masjid untuk amik wudhuk dan solat pon tak boleh.. pasai... pili air pon takder kat mana-mana kat kawasan luar binaan Masjid nih.... nak tayammum pon.. mana nak cari debu... usahkan sejadah ... ruang nak solat (ruang kecik sikit) pon takder kat luar.... terpaksa la solat atas kakilima tepi longkang... bodoh... buat Masjid berjuta abis... tapi bodoh...

Patutnyer Masjid dan Surau boleh sesapa datang pada bila-bila masa... beriktikaf dan sebagainyer... tapi kat Malaysia nih... Masjid dan Surau dah jadi kawasan "Forbidden and Closed" ...

Yang buat kerja bodoh semua nih bukanlah orang lain... tapi orang yang mengaku diri dier Islam (Islam kepala hotak dier).... nama jer Islam... tapi perangai lebih kafir dari orang kafir... jadi .. klasifikasi yang sesuai untuk puak nih.. ialah... kita gelarkan... PUAK KAPIR ...

KAPIR = puak yang lebih kafir (biasanyer orang yang mengaku diri dier Islam) dari orang kafir.

Pasai tue la perkembangan Islam kat Malaysia nih bergerak perlahan... pasai tue la Orang Asli lebih mudah terima agama Kristian daripada Islam.... pasai sikap dan perangai puak-puak KAPIR yang ader kat Malaysia nih... dan ramai betul yang berada di Pusat Islam... JAKIM... JAIS... pejabat Agama dan lain-lain...

Puak-puak KAPIR nih la yang selalu menakutkan orang bukan Islam yang teringin nak menganut Islam... siap takutkan orang bukan Islam dengan hukum hudud... siap takutkan orang bukan Islam dengan isu bersunat...

Bhai.. lu tau dak.. ramai puak KAPIR nih yang rajin tanya... "Awak sudah bersunatkah" dan "Awak tahu tak yang awak perlu disunatkan sebelum memeluk Islam" ..... ini semua bodoh, bebal dan bangang punya idea.... menakutkan orang yang ingin memeluk Islam...

Sebab tue la gua labelkan puak-puak nih (termasuk Ibrahim Ali, Zulkifli Nordin dan sebagainyer) sebagai Puak KAPIR ... lebih kafir dari orang kafir...

p/s: Kalu lu tak puas hati ngan artikel gua... pegi mampus sama lu... gua tulis benda betul yang menyebabkan orang bukan Islam lagi takut dengan Islam.... sebab puak-puak KAPIR nih... so tak puas hati.... boleh blah...

30 August 2010

Fakta Lawak Bodoh Blogger RuangBicaraFaisal

Satu dari fakta lawak bodoh blogger ruangbicarafaisal @ RBF (ruangbicarafaisai) adalah.... awek cina yang masuk kedalam surau Al-Huda tue tak bersih pasai dier tak mandi junub lagi... hahahaha.... mesti Blogger RBF nih jahil dalam bab hukum hakam nih... hahaha... itu la bahananyer jadi pengikut totok UMNO/BN... hukum hakam agama pon tak amik pot...

Gua nak tanya semua satu soalan la.....

Aper ke jadahnyer awek cina kafir nih nak kena mandi junub dulu baru dier boleh masuk kedalam masjid atau surau.... Wei... awek cina kafir nih tak perlu pon mandi junub dulu... cukup jer dier mandi bersih-bersih ikut pemahaman dier...

Sebab....

Sebab syarat sah mandi junub adalah niat mandi junub... niat mandi junub tue kenalah kerana Allah Taala.... bukannyer berniat mandi junub atas nama tuhan yang lain...

so... for sure la awek cina kafir nih tidak bertuhankan Allah Taala yang Maha Esa.... silap-silap awek cina kafir nih bertuhankan Guan Yin jer... so.. takkan ler dier nak mandi junub berniatkan kerana Guan Yin....

Aper ke budusnyer la blogger RBF bawak point suruh awek cina kafir tue mandi junub dulu... hehehe... atau.. gua rasa aaaa... blogger RBF nih.. walaupun mengaku Islam... dan dah kahwin serta ader anak 5 orang... mungkin tak tahu caranyer nak mandi junub.... err... masa kursus kahwin dulu tak belajar ker... hahahaha

Inilah contoh blogger kayu penyokong kuat UMNO/BN tahap bangang... samer gak ngan Zulkifli Nordin yang bawak point yang sama sebagai alasan untuk tidak membenarkan awek cina kafir tue masuk dalam Masjid atau Surau... hahahaha...

Zulkifli Nordin pon tak tau pasai syarat sah mandi junub ker... hahahaha... kata hero bab Islam nih... hahahaha...

29 August 2010

Gua Tak Hairan

Bhai.... Gua nak kasi lu ngan semua worang tau satu benda....

Gua tak hairan dan tak pelik kalu orang bukan Islam masuk dalam Masjid tak bertudung..... tapi.... Gua memang hairan dan pelik kalu orang Islam masuk dalam Masjid tak bertudung...

Jangan tipu la bhai... lu sendiri boleh tengok ramai aweks... kakak-kakak dan makcik-makcik yang berkepala togel dok masuk Masjid (nak bersolat) tetiap hari... tak payah la nak tipu diri sendiri... memang ramai.... lu tak percaya lu pi la mana-mana Masjid lepak.. sure lu boleh tengok punya...

Sebenarnya... ramai orang Melayu (konon tahap keilmuan agama dier dan sensitiviti agama dier tinggi)... yang suka dok larang bebudak kecik lepak dan berlegar-legar dalam Masjid... malah siap ader tertulis lagi kat papan kenyataan yang melarang budak yang belum bersunat lepak kat Masjid... Ader sesetengah pegawai Masjid tue... siap halau bebudak tue kuar dari Masjid...

Pernah sekali tue gua bantai sound (@ maki) kat satu AJK Masjid kat Kuantan nih.... dier halau dua orang budak kecik yang main-main kat tepi bapak budak tue yang sedang solat kat dalam Masjid.... Gua cakap... kalu ini macam la perangai AJK Masjid... patut la pon bebudak tak suka datang Masjid.. sebab perangai bodoh AJK Masjid macam nih... kiter patut galakkan bebudak datang Masjid... bukannnyer halau.... terkedu AJK Masjid tue... bodoh nak mampus... ini mesti spesis UMNO/BN punya AJK Masjid... takder tarbiah punya AJK...

Lu tau dak... gua pernah lepak kat satu Gereja tue.... gua tengok bebudak.. dok main-main kat kawasan belakang bangku dalam Gereja tue... Arc Bishop tue tak marah pon.. malah dier pi kat bebudak tue siap tepuk-tepuk bahu... siap galakkan lain kali datang lagi ke Gereja .... ini la cara diorang cucuk racun supaya orang pi Gereja... tapi ... wei... kalu ikut mentaliti UMNO/BN... ini cara orang Kafir... kita tak boleh ikut....

Gua bagitau... kalu taknak ikut .. itu bodoh namanyer... benda baik tue... cara yang digunakan oleh Gereja untuk bagi bebudak dekat dengan institusi Gereja... kita pon patut buat benda yang sama....

Lagi satu... gua perhatikan... biler ader masses di Gereja... paling awal sekali sampai adalah Paderi dier... dan dier akan tunggu kat depan pintu masuk... siap salam dengan semua orang.. siap jemput masuk semua orang... siap tegur-tegur lagie... tapi....

Kalu ader Sembahyang Jumaat.... kadang-kadang tue Imam lagi lambat dari makmum... bukan nak lepak kat depan pintu Masjid... dan jemput semua masuk solat.. tapi.. buat derk jer... masuk terus ke Masjid.... .... mmmm.. itu yang paling gua tak suka mentaliti orang Melayu/Islam kat Malaysia nih...

Kat oversea... contoh la.. kat US ker.. UK ker... Imam akan ader kat depan pintu masuk Masjid atau Pusat Islam... dan salam serta jemput semua orang masuk Masjid... tapi kat Malaysia nih... macam haram...

Sebabnyer... macam gua bagitau tadi la... banyak pimpinan atasan bab Agama kat Malaysia nih masih bangang dan bodoh sombong... tak nak dengar pendapat orang lain... tak nak ambik iktibar baik dari agama lain.... perasan bagus.... siap ader jugak yang jadi pegawai agama... tapi 4 Thanawi pon takder..... hahahaha...

P/S: Gua dulu belajar kat Sekolah Missionary.. dan gua peratikan.. biler masuk waktu kelas Bible... Father tue akan biarkan bebudak Islam kalu nak lepak kat dalam kelas tue boleh berbuat demikian.. cuma jangan bising jer... tapi kalu biler kelas Pengetahuan Agama Islam... Ustaz boleh halau bebudak bukan Islam kuar dari kelas.... ini bodoh punya Ustaz nih... itu sebab la gu nak cakap Orang Islam kat Malaysia nih terlalu jumud... terlalu terkongkong mindanyer.. tak boleh terima pembaharuan... bodoh nak mampus....

Kiter ader Perkumpulan Tabligh... tapi asik dok seru pada orang Islam jer... orang bukan Islam... diorang nih tak berani plak bagi tazkirah... ajak jemput pi Surau atau Masjid untuk sesi percambahan ilmu.... PERKIM pon tak buat aktiviti secara terbuka... semua secara tertutup... pasai tue la Islam susah nak berkembang di Malaysia... udahla dapat pimpinan Kerajaan Malaysia yang thagut... lagi teruk jadinyer... Islam disekat... dan dihalang perkembangannyer oleh puak-puak agama yang jumud dan bodoh bangang...... macam siot jer...

26 August 2010

Google Pasti Kena Isu Anjing Buka Puasa

Sori aaa... gua terlepas pandang nak tulis artikel pasai benda nih.... hahaha.. Ntah camana la... biler korang taip kat Google guna tag nih "najib buka puasa" ... Google Search akan rekemenkan "anjing buka puasa" ....

Google pasti kena lepas nih... gua percaya.. kalu benda nih dapat kat Ibrahim Ali al-Kataki... sure dier akan suruh semua jentera PERKOSA PERKASA untuk jerit macam nak giler pasai benda nih kat pejabat Google... errr.. Google ader pejabat ker kat Malaysia nih..

Sure lepas nih ader yang kata Google dah berpakat dengan Pakatan Rakyat untuk menghina Perdana Menteri Malaysia... dan mesti ader yang kata Anwar Ibrahim dah bayar Google untuk benda nih,...

Hahaha... aper-aper pon... macam mana algorithm search engine tue akan suggest "anjing buka puasa" sama makna dengan "Najib buka puasa" .... adakah perkataan Najib tue bermaksud anjing?

Huh.. kena cek kamus Latin nih... aper cer....

Bagi yang belum pi jengok Google Search Engine tue.. baik pergi cepat... nanti dah dipadam atau ilang nanti lu jugak yang susah merana... hahahaha



p/s ... apa-apa pon tak baik untuk kita menghina binatang anjing tue... kalu nak hina gak.. cukup la hina Najib seorang jer... hahaha

Makin Ramai Yang Hilang Kewarasan

Gua dah tak tau nak kata aper dah.... makin hari makin dah tak paham... aper sebenarnya yang menyebabkan makin ramai yang hilang kewarasan.... ader yang membunuh diri.. ader yang membunuh orang... ader yang membunuh dan dibunuh...

Ader yang simbah asid... ader yang tikam ... ader yang belasah ... ader yang rogol .. ader yang liwat....

Segala macam kegilaan dah berlaku nih....

Biler jadi kes... ader yang kaitkan dengan kehabisan ubat psikotropik... mmmm.... kenaper aaa...

Bukan sajer orang awam boleh jadi camtue... tapi even pegawai yang berkaitan dengan keselamatan pon boleh buat benda camtue...

Aderkah ianya disebabkan oleh keadaan sekeliling... emosi... ekonomi.... tekanan masyarakat... atau... hanya bisikan syaitan.... nampak gayanyer la... kena tambah satu lagi ujian sebelum kebenaran berkahwin diberi.... ujian psikologi.... untuk elakkan orang yang psiko kawin dan akhirnya melakukan lagi episod celaka... seperti sembelih anak dan sebagainya..

Kepada pesakit psiko (mental).... tolong jangan salahkan orang lain... salahkan jer Pimpinan UMNO/BN yang sebabkan korang jadi sakit nih.. hahaha... Salahkan Najib Razak sebab dier selaraskan harga barang baru-baru nih... Salahkan Rosmah Mansor pasai dier la produk JusMate keluaran Dr Rozmey laku bagai nak rak... hahaha

Hidup kena banyakkan ketawa.. supaya masalah boleh hilang.... tapi ... kalu terlebih ketawa.. boleh jadi giler... hahahahaha...

25 August 2010

Fitnah UMNO/BN Bukan Setakat Dari Utusan Malaysia

Bhai... mola-mola biler baca beberapa blog yang dok kecoh pasai laporan BERNAMA yang mengaitkan ADUN Seri Setia (Nik Nazmi Nik Ahmad) yang "mengatakan" ..... "hukum hudud adalah tidak sesuai dilaksanakan, PAS patut menerima hakikat bahawa mengubah Malaysia menjadi sebuah negara Islam merupakan langkah sia-sia dan tidak akan dapat dicapai." ..... memang gua pon panas hati...

Gua panas hati bukan kerana aper... kerana kalu macam nih la yang ader dalam pemikiran orang yang mengaku Islam... memang patut la Islam kena tekan sekarang nih... jauh dari fitrah ... jauh dari ketentuan Allah...

Tapi... biler baca kat blog ADUN Seri Setia tue... baru la gua ader skit paham... dan dari situe gua dah nampak aper sebenarnya yang berlaku...

First... tolong aaaa... tolong jangan amik pot dan baca apa yang Utusan Malaysia... Berita Harian... Bernama dok tulis tentang cerita-cerita Pakatan Rakyat... itu semua fitnah jer.. tak abis-abis nak lagakan orang... sebab aper...

Sebab diorang tahu... itu cara paling senang nak sekat arus Pakatan Rakyat... kasi laga sesama sendiri.... sebab UMNO/BN tau... yang dier tak leh nak tentang dan lawan Pakatan Rakyat secara berdepan.... jadi dier akan gunakan cara pengecut la... gunakan jarum...

Yang best tue... dah beberapa kali dah gua bagitau.. tolong aaa.. jangan dok layan kalu pemberita MSM nih mintak komen ker... aper ker... sebab for sure.. mesti kena twist punya... kita cerita A... dier cerita A + B + C ..... macam haram jadah...

So ... ingatan nih bukan sahaja gua nak kasi kat pimpinan... tapi semua ahli dan penyokong Pakatan Rakyat... tolong aaa.. jangan dilayan akhbar dan pemberita MSM nih... biarkan diorang jadi Kera Sumbang... hahaha

Macam itu hari la... biler Nik Aziz cerita pasai hudud... laju jer wartawan MSM nih dok cari Lim Kit Siang dan Karpal Singh... pasai aper... pasai sajer nak cari point nak kasi laga-lagakan.... diorang tau kelemahan nih... jadi diorang gunakan abis-abisan....

Masalahnyer boleh dikatakan pimpinan Pakatan Rakyat nih ramai yang bangang dan bodoh sombong... tak boleh diajar... termasuklah numero uno Pakatan Rakyat seperti Anwar Ibrahim ... cukup cepat dok layan wartawan MSM ... sedangkan dah tau mesti kena twist punya.... tapi masih bodoh lagie... Orang cakap... kena diperdajai sekali jer... tapi kalu dah kena banyak kali... itu sudah tahap bangang nak mampus....

Tolong aaaaa... jangan layan mana-mana wartawan dan media MSM.... kalu nak bagi gak statement... cuma bagi dalam media Pakatan Rakyat... fullstop... cukup setakat nih.... nih tidak... sentimen rakyat dah capai 100% itu hari sekarang nih dah merudum jadi 40% jer.... macam sial... bodoh nak mampus... Gua ingat diorang nih dah jadi pimpinan besar dalam Pakatan Rakyat patutnyer lebih pandai... tapi rupanyer masih lagi tahap bangang nak mampus... sori la... Anwar Ibrahim pun tak terkecuali...

Jadi... selagi mana lu orang dok layan fitnah UMNO/BN yang bukan setakat dari Utusan Malaysia tue.... selagi itu la gua nak cakap.. lupakan sajer la usaha lu orang nak tawan Putrajaya.... lupakan sajer...

p/s : Artikel nih memang ader kena mengena dengan yang hidup ataupun yang dah mampus .... dan jugak ader kena mengena dengan elemen hasutan.... so.... pegi mampus sama puak-puak yang tak puas hati ngan artikel gua nih...

Suruhanjaya Diraja Dilantik Oleh Perdana Menteri

Sori la bhai... aper yang gua nak tulis nie maybe ramai pihak tak akan puas hati... lantak korang la nak puas hati ker aper ker.... gua takder hal... cuma gua nak kasitau.... Setakat yang gua tau.. tak pernah lagi mana-mana YDP Agong dok bukak mulut dier sepanjang yang gua ingat la untuk menubuhkan mana-mana Suruhanjaya Diraja... Semua kes yang membabitkan Suruhanjaya Diraja dilantik oleh Perdana Menteri Malaysia.... ini dibuktikan melalui sejarah.....

Tak kira la aper kes sekali pon... semua perlantikan ahli Suruhanjaya Diraja selama nih gua tau dilantik oleh Perdana Menteri Malaysia.... so... aper ker jadahnyer ianya dipanggil Suruhanjaya Diraja... sepatutnya... ia dipanggil Suruhanjaya Perdana Menteri.... hahahaha

Blogger Greenboc telah menulis yang "kononnyer" Hakim Mahkamah Rayuan di Malaysia telah melakukan onar dengan tidak menghormati YDP Agong dalam kes rayuan atas semakan hasil siasatan Suruhanjaya Diraja.... Sori la bhai... bukan gua nak kata lu salah... cuma lu agak kurang tepat...

Suruhanjaya Diraja dilantik oleh Perdana Menteri Malaysia dari UMNO/BN.... kes pulak berkaitan dengan puak yang salahgunakan fungsi Mahkamah dan Hakim di Malaysia.... puak terlibat adalah bersusurgalur UMNO/BN ... Ketua Hakim Negara pulak sekarang nih adalah bekas peguam UMNO ... jadi ... memang patutla Hakim Mahkamah Rayuan tue menyebelahi plaintif... sebab plaintif adalah dari puak yang sama.... dan Ketua Hakim Negera yang ada sekarang nih pon mendapat kuasanyer dari tangan-tangan puak yang sama (V.K. Linggam) jugak... hahaha ... kan ker semua Hakim dalam Malaysia nih dibawah kuasa Ketua Hakim Negara...

So.... aper cerita nih sebenarnya.....????

Ceritanyer.... ialah.... dah lama dah kita nih dipimpin oleh pimpinan boneka... yang akan digerakkan mengikut kepentingan UMNO/BN .... dan gua memang dah lama tak respek kat pimpinan boneka nih... yer la boneka bertali... semua akan ikut pergerakan tali tue la...

Pimpinan boneka nih sebenarnya menyamai satu peribahasa Melayu...... "Seperti melukut ditepi gantang" .... "ada tak bertambah.... tiada tidak berkurang" .... hahahaha ....

p/s : Artikel nih takder kena mengena dengan yang hidup ataupun yang dah mampus (kalo kena tue... memang nasib lu la).... dan jugak takder kena mengena dengan aper-aper hasutan.... so.... pegi mampus sama puak-puak yang tak puas hati ngan artikel gua nih...

24 August 2010

Maksud Sebenar Hutan Simpan

Bhai.... yang ini paling gua tak paham la.... aper sebenarnya maksud Hutan Simpan.... aderkah maksud hutan simpan tue adalah hutan yang disimpan untuk kepentingan golongan atasan ataupun hutan yang disimpan untuk kepentingan ekologi dan kestabilan flora dan fauna dari terancam.... Yang mana satu maksud sebenar hutan simpan???....

Setahu gua la.... ader dua jenis hutan simpan di Malaysia nih.. satu daripadanyer adalah.. hutan simpan pelajaran.... yang ini adalah untuk kepentingan pembelajaran dan ilmu anak cucu dimasa akan datang....

Satu lagi hutan simpan... ader lah Hutan Simpan Kekal... yang ini... langsung tak boleh diteroka walau aper pon caranyer demi untuk memastikan kepentingan ekologi dan kestabilan flora dan fauna terjamin kekal...

Tapi... biler gua dengar ader golongan atasan yang punya geran tanah yang diklasifikasikan sebagai Hutan Simpan... terus menyirap darah gua nih.... macam haram jer ... kalu dah hutan simpan... biarlah jadi hutan simpan... aper pasal plak golongan atasan nih boleh dapat geran tanah hutan simpan beribu ekar tue... macam mana boleh jadi macam nih...

Ini bukan lagi songlap nih.... tapi rembat siang hari buta depan mata semua orang... macam siot jer la... mentang-mentang la diorang nih golongan atasan... senang-senang jer depa boleh dapat geran tanah yang diklasifikasikan sebagai Hutan Simpan tue.... wei... sebab tue la gua tak respek sama geng-geng golongan atasan nih.... kaki penyamun...

Depa ingat tanah nih milik mak bapak diorang ker... biler masa dier beli tanah nih... biler masa dier berperang untuk mendapatkannyer.... wei... kalu macam nie la perangai golongan atasan nih... patut la pon gua dengar ramai yang mengatakan diorang nih mengabihkan boreh jer.... takder pekdah simpan.... patut la gua dengar citer makin hari.. makin ramai yang dah tak respek kat golongan atasan nih....

Cuci macam mana pon... cover macam mana pon... lama-lama orang makin tahu dan kenal perangai sekor-sekor golongan atasan nih.... harap nampak muka jer bersih... tapi hati ntah ler... maybe bersarang gelapnyer... sebab dok pikir camana nak rembat hak rakyat....

Ini macam ker boleh jadi role model untuk rakyat.... huh... macam siot jer...

p/s : Artikel nih takder kena mengena dengan yang hidup ataupun yang dah mampus (kalo kena tue... memang nasib lu la).... dan jugak takder kena mengena dengan aper-aper hasutan.... so.... pegi mampus sama puak-puak yang tak puas hati ngan artikel gua nih...

Insiden Bright Sparklers Menjadi Igauan

Dam Dam Dum Bunyi Mercun.... Hahaha... lagu raya la yang paling banyak bawak isu mercun nih... malah isu mercun dan bunga api nih dah lama dah jadi isu.... tetiap tahun ader yang jadi arwah... hilang jari.. hilang tangan.. hilang mata... dan macam-macam hilang la....

Dulu masa gua kecik... sekitar sekolah rendah... gua pon ader main ngan mercun dan bunga api nih... tapi.. mercun yang gua main cuma dari jenis yang cina pakai untuk persembahan tarian singa dan naga tue jer... tue jer yang mampu...

Tapi masa tue senang gak nak dapat bunga api... yang jenis belerang tue... guna jadi slow-slow pecahkan dan hancurkan dier... buat slow-slow.. takut terbakar... pastue kumpul dalam kertas dan bungkus kuat-kuat... pastue... buat primer dier (detonator) dengan bahan yang sama... aper lagie lepas siap .. pasang kat jamban mana-mana.... tunggu la mangsa masuk.... biler mangsa dah masuk... aper lagie... nyalakan primer (detonator) dier tue... dan walla.... meletup tahap gaban punya.... bergegar jamban... hahaha... kekadang tue siap tercabut papan jamban tue kalu tahap bom yang dibuat agak kuat... hahaha...

Tapi... semua kerja tue dibuat dengan berhati-hati... tak boleh dibuat waktu tengahhari atau panas... kena buat dalam keadaan sejuk... hari hujan atau malam hari... masa nak blend bahan letupan tue... bukan aper... sedikit spark pon boleh menyebabkan kecelakaan... dan satu lagie... gua tak isi bahan letupan tue dalam batang besi atau kaca.... tapi bungkuk dengan berlapisan kertas surat khabar... impak dier sama jer... bukan bergantung kepada berapa banyak bahan letupan.. tapi berapa padat bahan letupan tue...

Nak hancurkan serbuk bunga api tue tak boleh pakai benda lain (kayu atau besi) melainkan picit jer dengan jari secara cermat... slow-slow... sebab kalu pakai kayu atau besi.. boleh menyebabkan insiden terbakar.... Gua pernah buat macam-macam jenis bom nih... dari bom raya.. bom ikan... sampailah kepada periuk api buatan sendiri dan IED... Sekitar tahun 1991.. gua dapat pengalaman mengendalikan bahan letupan plastik dari jenis PE4, Semtex dan Emulite 180 ...

Periuk api paling mudah dibuat adalah menggunakan bom tangan + paku dan kekacang basikal ... masuk dalam satu tin pasir.... taktik yang sama semua pasukan gerila gunakan tak kira dimana jua...

Tapi.... biler berlaku insiden Bright Sparklers di Sungai Buluh pada 5 November 1991 yang menyebabkan 26 orang terkorban... menyebabkan gua terus tak bagi sesapa yang gua kenal main mercun atau bunga api... bahaya ooo... tambah pulak bebudak yang buat eksperimen bom nih tak tau aspek keselamatan... gua dulu walaupun baru darjah 5 masa tue... tapi aspek keselamatan gua amik berat masa nak siapkan bom gua.... mata kena pakai safety glass... tangan pakai glove... apron tebal kena pakai....

Ini tidak.... bebudak sekarang nih... main hantam jer... buat macam pro... tak pernah nak dengar nasihat orang... gua dulu pon main gak meriam buluh... tapi tak pecah la meriam bulu tue ... pasai sebelum guna.. kitorang rendam dalam air sungai selama seminggu buluh tue... pastue ikat ketat-ketat lilitan tali rotan pada buluh tue... dah siap.. baru tanam dalam tanah dan dioperasikan.... baru la bunyi dier mantop dan nyaring.... power siot... pasai tue la tak jadi aper-aper insiden kat kitorang... langkah keselamatan semua sudah amik...

So... pada 1991 insiden dikilang Bright Sparklers... 2010... insiden di Terengganu... mati sorang budak tercampak atas pokok.... semua gara-gara mercun dan bunga api.. dan semua kerana aspek keselamatan diorang tak amik kira masa mengendalikan mercun dan bunga api... bodoh ker aper diorang nih...

23 August 2010

Dah Mula Dah Provokasi UMNO/BN

Pergh.... UMNO/BN dah mula cucuk jarum... bukan setakat cucuk jarum.. tapi lebih dari tue.. provokasi yang dibuat oleh juak-juaknyer nampak sangat sebagai satu usaha berterusan untuk mencetuskan ketegangan kaum.... yang mana pastinya UMNO/BN jugak yang akan untung ....

Setakat nih dier dah lagakan Pakatan Rakyat dengan menggunakan mole (agen) yang selama ini berada didalam Pakatan Rakyat.... lepas tue diorang lagakan ikut isu agama.... isu bangsa pon diorang dah sentuh... isu Raja-Raja dan Sultan pon diorang gak yang dok lebih kacaunyer...

Itu hari ader insiden bakar Masjid dan Gereja... Kuil dan Tokong pon tak terkecuali... setahu gua la... orang PAS takkan buat camtue... diorang dah ditarbiahkan untuk tidak buat kerja khianat terhadap agama.... bukan Nik Aziz yang tak bagi... tapi Rasulullah S.A.W yang larang.... ader hadithnyer...

La nih... ader kes baling cat merah pulak kat Surau di Temiang, Seremban.... ini semua kerja saper... yang pasti .. gua konfiden.. ini bukan kerja geng-geng Pakatan Rakyat... ini pastinyer kerja haram geng PEKIDA atau geng samseng MIC.... tapi gua lebih konfiden yang benda nih geng-geng PEKIDA yang punya kerja...

Aper nak jadi la diorang nih... buat kerja khianat dalam bulan posa... sohih geng-geng nih mesti bukan kaki posa punya... wei.. berapa ramai geng PEKIDA yang lu orang boleh jumpa isap rokok siang hari dalam bulan posa.... lu tak percaya aper gua citer takper.. tapi lu sendiri boleh tengok perangai samseng taik kucing nih...

Itu hari yang baling kepala babi kat dalam Masjid dan Surau tue geng-geng nie la jugak... geng Melayu UMNO/BN.... pasai aper gua kata diorang buat... ader la lawak baling kepala babi yang berbungkus dalam plastik... wei.. orang bukan Islam takder hal la kalu nak baling kepala babi .... tak payah plastik pon...

Jadi... kalu lu jumpa kepala babi ker.. anjing ker kena baling keromah lu ker.. surau lu ker... masjid lu ker... opis lu ker... kalu ianya berbungkus dengan plastik... for sure itu semua kerja orang Melayu tue... Melayu UMNO/BN.... hahaha... sebab pada depa haram pegang babi dan anjing... tapi buat kerja khianat baling kepala babi atau anjing tue tak la pulak haram.....

Macam siot jer la.. diorang nih..... pondan....

Dalam Diam Kerajaan Laksana Akta DNA

Bhai... lu jangan terkejut... biler tetiba jer Akta DNA diluluskan ... dan dalam diam kerajaan laksana Akta DNA.... pasai aper perlu cepat Akta DNA nih...

Kunun.. dengan adernyer akta DNA nih... akan ujud satu bank DNA untuk simpan semua data penjenayah.... senang nak kesan lain kali.... dan sebab isu buang bayi dah menjadi satu masalah besar nih... diorang nak mempercepatkan penggunaan DNA database nih...

Sebenarnya memang la bagus bank DNA nih... yer la... mudahkan urusan pengecaman... cuma yang tak bagusnyer... ianya dikendalikan oleh PDRM yang terkenal dengan tak telus... korup dan mudah salahguna kuasa.....

Cuba ambik senario nih.... katakan la lu ader kawan ngan satu awek tue.... pastu dalam masa yang samer ader seorang pegawai PDRM pon minat gak kat awek tue... cuma awek tue kureng layat mamat PDRM tue....

Lu memang pernah pergi rumah awek tue... lepak.... tapi one day tue.. lu dapat tahu awek tue mati selepas dirogol....

Polis buat siasatan.... dan lu kena tahan pasai jadi prime suspect... cap jari lu dah berlambak ader kat rumah tue... walaupun alibi lu cun abis... tapi... ntah camana kononnyer terdapat DNA lu pada mayat awek tue... dan kesan air mani lu (kesan DNA) ader kat dalam kemaluan awek tue....

Lu kena tahan.. dakwa... tuduh.. dan dijatuhkan hukuman dibawah sekysen 302 kanun keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori.... walhal... yang sebenarnya... bukan lu yang rogol dan bunuh awek tue....

Tapi.. pegawai PDRM yang minat ngan awek tue (tapi tak dilayan) yang framekan lu ... dier yang rogol dan bunuh.... dan ... dier letak semua DNA punya signature pada mayat awek tue... Mamat pegawai PDRM tue rupanyer kerja handle database DNA di Malaysia.... tak ker naya sama lu...

Bhai.. lu jangan ingat benda camnie tak boleh nak jadi... hehehe... boleh la bhai... yang perlu cuma motif, masa dan duit..... itu jer...

So... tolong aaa... jangan la kasi chan kerajaan laksana Akta DNA pasai kononnyer nak menyekat kes pembuangan bayi..... itu semua cover-up jer.... hampeh la...

22 August 2010

Dengar Atau Tidur?

Hahaha... bhai... gua nak tanya lu nih.... berapa ramai jemaah solat Jumaat yang dengar khutbah Jumaat berbanding dengan jemaah yang tidur? .... persoalan yang selalu kita buat lawak pada solat Jumaat ialah.... dengar atau tidur? ....

Setahu gua la... belum pernah lagi gua lihat jemaah satu masjid tak tido masa khutbah Jumaat di"baca"kan.... mana ader... selagi khutbah Jumaat di"baca"kan... selagi itulah ramai jemaah yang tido...

Firstly.... gua nak tanya lu .... Khatib solat Jumaat tue sepatutnya "baca" khutbah atau pun berkhutbah? .... mana lagi patut... hahaha..... (ader beza oooi... baca khutbah dengan berkhutbah)....

Biler "baca" khutbah.... isi yang disampaikan biasanya tak kena dengan isu semasa yang hampir dengan kumpulan jemaah tersebut.... bayangkan... masa tengah kecoh pembunuhan umat Islam di Maluku itu hari... ader masjid yang khatibnyer "baca" khutbah mengenai denggi.... hehehe... langsung tak kena....

Sepatutnyer... khatib berkhutbah ikut situasi terkini.... sebab tujuan khutbah adalah untuk memberikan peringata... menyampaikan seruan... dan indoktrinasikan jemaah... tapi... nampaknyer banyak masjid yang mengamalkan mem"baca" khutbah yang isinyer kadangkala tidak berpijak dibumi yang nyata....

Sori la.... pasai tue la gua nampak ramai jemaah tido masa khatib "baca" khutbah.... sebab paling utama ialah... "baca"an khutbah yang boring.... mandom ...

Untuk pengetahuan lu.... dah jauh benar dah fungsi khutbah Jumaat (penyelewengan oleh pimpinan Agama di Malaysia) daripada khutbah yang disyariatkan dengan rukun-rukun wajibnya seperti yang digariskan oleh Rasulullah S.A.W .... Khutbah di Malaysia (hasil dari penyelewengan pimpinan agama di Malaysia) sebenarnya cuma menepati rukun-rukun asas sahaja tapi isinya jauh dari keperluan maslahat umat itu sendiri...

Selagi mana khutbah masih lagi di"baca"kan... selagi itulah ramai jemaah yang tidur semasa ianya di"baca"kan... dan dosa orang yang tidur semasa khutbah di"baca"kan (tidur semasa khutbah adalah berdosa kerana khutbah wajib didengari) ditanggung oleh pimpinan agama yang menyediakan teks khutbah. (gua bukan memandai nak buat hukum... tapi setahu gua la... syarat sah solat Jumaat menghendaki jemaah mendengar khutbah Jumaat).

So.... persoalan gua... sebenarnya... apakah yang didengar oleh 3 orang pakcik di Pulau Pinang bagi isu khutbah nih sohih ataupun sebenarnya mereka sedang bermimpi ketika itu... hahaha .. yang lagi lawak... konon insiden berlaku pada 25 Jun 2010... tapi awat amik masa sebulan lebih baru nak kasi kecoh.... hahaha.... budus... budus.... nak tipu pon kena pandai la skit.... hahaha... buat batai posa jer... hahaha (oh yer... pakcik 3 orang tue posa tak... atau yangyok jer... hahahaha)

21 August 2010

Akta Hasutan Untuk Zahid Hamidi Dan Utusan Malaysia

Sori aaa... lambat tulis artikel... ader urusan peribodi di Kuantan... hahaha... Terengganu hari nie cuti... aper lagi.. berjalan la bawak anak bini shopping raya... hahahaha...

Okeh.. straight to the point... pada gua aaa... kita patut kenakan siasatan dibawah Akta Hasutan untuk Zahid Hamidi dan Utusan Malaysia.... pasai apa... pasai buat fitnah dan hasutan bagi rakyat bergaduh... cerita aper... tue yang cerita tak ketahuan kepala bana dier yang Zahid Hamidi kata ader orang baca khutbah Jumaat dan letak nama Lim Guan Eng ganti nama Agong..

Ini semua ayat fitnah hilang akal aper... tak lojik langsung... bodoh nak mampus la editor Utusan Malaysia yang benarkan artikel macam nih kuar muka depan... langsung tak nampak etika kewartawanannyer.. bodoh...

Zahid Hamidi ooi... orang kat HUtan Melintang dan Teluk Intan pon tak respek samer lu.... kengkawan satu sekolah dengan lu pon tak respek sama lu... kaki pukul... gengster... ceh...

Wei.. gua nak tanya nih.. lu ingat.. biler Imam baca doa dalam khutbah Jumaat tue ader nama Sultan atau Agong... lu ingat ramai ker yang masih tadah tangan.... pi la chek... gua peratikan la nih.... ramai yang dah tak tadah tangan doakan Sultan, Raja atau Agong nih.... gua bukan buat cerita nih... tak caya lu pi la tengok kat masjid...

Kalu ader yang masih angkat tangan tadah doa untuk Sultan, Raja atau Agong tue... kira orang tue masih tak tau aper sebenarnya yang berlaku kat dalam Malaysia nih... hahaha

Bukan lah kata tak respek sama Sultan, Raja atau Agong... cuma.... dalam banyak hal... sudah kureng la... hahahaha (ini bukan ayat menghina institusi beraja... kalu korang tak paham bahasa kiasan... pi main jauh-jauh... dan jangan jadi orang Melayu)...

So... macam nie la.... nie nasihat gua buat Zahid Hamidi dan semua pekerja Utusan Malaysia.... errr... korang puasa ker... dengan buat fitnah macam nih... gua rasa baik la korang pi makan jer.... dah batal posa pon... hahahaha...

19 August 2010

Bila Tentera Mula Menari Tarian Politik

Ini lah masalahnyer di Malaysia.... sepatutnya.. anggota keselamatan... polis ... tentera dan sebagainyer hendaklah berkecuali dari condong kepada mana-mana fraksi politik... tapi... bila tentera mula menari tarian politik... itu sudah jadi satu masalah besar...

Walau aper pun ... walau siapa pon ... yang memulakan kata bicara tentang politik.... sewajarnyer pihak Tentera.. tidak amik pot.... tapi biler ini berlaku... maka rakyat akan pastinyer bersangka buruk dengannya...

Contoh paling ketara apabila pihak Polis dengan mudahnya dipergunakan oleh kehendak politik pihak UMNO/BN.... mula-mula (seawal tahun 60'an) rakyat tidak berapa kisah... tapi biler semakin hari semakin banyak tindak tanduk pasukan Polis yang jauh menyimpang dari tujuan asalnyer (menjamin keselamatan) dan lebih menjadi babu kepada tuan politiknyer... maka rakyat semakin hari semakin tidak percaya malah hilang status hormat kepada pihak polis... Ini yang berlaku sekarang.... dimana pihak polis dianggap sebagai anjing kepada UMNO/BN oleh rakyat...

Gua tak nafikan masih ader ramai dikalangan anggota pasukan polis yang tidak sebulu dengan percaturan politik yang dibuat oleh pihak atasan PDRM ... namun.. atas dasar menjaga kepentingan sendiri.. anggota ini mendiamkan diri sahaja...

Kini nampaknyer trend condong kepada fraksi politik tertentu (UMNO/BN) nampaknyer telah sampai kepada cabang angkatan tentera.... Tentera Laut Diraja Malaysia telah mula nampakyer terikut dengan rentak yang sama .... susah la kalu camnie... gua takut nanti satu hari... rakyat mungkin dah tak respek sama angkatan tentera....

Macam la biler Raja dan Sultan mula condong kepada fraksi politik UMNO/BN... akhirnya ader ramai rakyat yang sekarang ini kurang respek kepada Raja dan Sultan... (ayat gua nih takder kena mengena dengan akta hasutan @ menghina institusi beraja)

So... nasihat gua pada TLDM... please aaaa... tolong berkecuali dari terlibat sama dengan permainan politik talian hayat UMNO/BN yang dah semakin nazak nih....

Oh yer... NAZAK adalah singkatan bagi Najib Razak..... patut sangat lah UMNO/BN dah nazak sekarang nih... hahahaha

18 August 2010

Berita Terkini Lagi Sensasi

Baru kejap tadi gua lepak kat Pos Malaysia.... ader urusan.... pastue dengar la beberapa orang bersembang dengan kuatnyer... gua pon aper lagi.. pasang telinga la.. hahaha... yer la.. depa dok cerita isu sensasi...

Dari muka diorang .. gua nampak diorang nih tak la jenis amik pot tentang politik nih.. hahaha... tapi biler sembang... puff .. cerita politik yang kuar... yang best tue... semua cerita tentang "konon"nyer Cina dah makin kurang ajar .. dah cuba nak amik alih negara... dah control memacam... siap bawak point "cerita lawak" Harussani tue lagie... hahaha

Hehehe.... gua nak tergelak plak dengar cerita diorang nih... diorang dok kecoh kata orang Cina nih tak boleh nak percaya... samer gak ngan orang India... hehehe.... siap diorang kata... ini semua kerja DAP la nih.... nak hancur kan negara nih.... ... hebat sembang diorang....

Ader satu mamat tue.... dier cadangkan buat jer 13 Mei balik... baru padan muka para pendatang nih.... hehehe.. tapi gua tengok muka mamat nih... nampak sebijik macam mamat Indon jer... hahaha...

Tengah diorang tue dok bersembang deras.... nombor gua dipanggil ke kaunter... selesai urusan... hehehe.. gua lalu depan diorang ... dan dengan muka selamber jer... gua tanya diorang.... kalu dah tak boleh nak percaya ngan India dan Cina... buat aper ader MCA dan MIC dalam Barisan Nasional lagie... bubarkan ajer la... baik UMNO jer jalan sengsorang.... hahaha.... gua gelak skit jer masa gua cakap tue... hahaha..

Diorang dengan muka masam pandang gua semacam jer... hahahaha... tak terkata.... hah... tau pon UMNO tak boleh nak idup sendirian... Lu ingat aaaa... kalu UMNO jer dok sengsorang dalam Barisan Nasional.... boleh lama ka idupnyer Barisan Nasional tue... still boleh pegang Kerajaan Persekutuan ker....

Hahahaha... kan bodoh sebenarnya diorang yang karat biru UMNO dan sentimen perkauman nih... hahaha

17 August 2010

Perang UMNO MCA

Bhai... nih gua nak nasihatkan nih... berhati-hati aaa. dengan perang UMNO MCA nih.... bukan aper... dulu pada 1987 pon.. ader gak tercetut satu perang antara UMNO dan MCA nih..... tapi.... yang casualty (mangsa) bukannyer puak UMNO atau MCA... yang jadi mangsa... puak PAS dan DAP..... tak pasai-pasai...

Operasi Lalang pada 1987 memang gua ingat sampai biler-biler... bukan aper... masa tue diorang main angkut borong jer... ramai yang kena... termasuk la gua... hahaha ... pasainyer... gua berada pada masa dan tempat yang tak sepatutnya.... padan muka gua... hahaha... naisb baik cuma kena soalsiasat jer... hehehe

Aper-aper pon.. gua still skeptik ngan aper yang jadi harini.... macam mana plak geng UMNO dan MCA boleh berlakon begitu baik sampaikan ramai gak rakyat marhaen dan penyokong Pakatan Rakyat boleh terpedaya... hehehe...

Perang UMNO dan MCA yang berlaku sekarang nih adalah satu lakonan... menggunapakai skrip yang lama.... macam la dier ingat gua boleh lupa.... macam haramjadah...

Utusan dah mola mengapi-apikan senario.... TV3 pon dah tumpang semangkuk.... so... kita tunggu.. berapa lama lagi yang diorang nak mainkan isu perang UMNO MCA nih... lama kelamaan...tak pasai-pasai ramai pimpinan Pakatan Rakyat kena tangkap nanti... so berhati-hato dengan perangkap perang UMNO MCA nih... jang kita terpedaya...

Perang Besar

Hahaha... gua sebenarnya rasa... ok gak kalu ader perang besar seperti yang Harussani cakap tue... hehehe... bukan aper.. masa tue la baru Awang Adek dan Najib Razak tau betapa nilai RM takder tara mana... jatuh menjunam.... hahaha... tapi nilai Dinar dan Dirham... sure stabil malah mungkin mencanak naik... hahaha..

Gua memang dan start stok kan dinar emas nih.... hahaha... yer la... lu bayangkan la... kalu gua simpan sekitar RM600 dalam bank... sebulan lepas tue berapa nilai duit gua agaknyer... hehehe... tetap la RM600 .. sebab bank takkan kasi faedah ikut sebulan... lainla kalu letak kat FD ker... atau letak kat REPO... FD paling kurang kena letak RM5000... REPO plak... paling cikai RM1 juta... giler aper..

Nih.. cuba lu tengok senario nih.. sebulan sudah.. gua beli beberapa keping (sori aaa... takleh nak kasi tau bilangan... hahaha) Dinar Emas dari Public Dinar... pada harga pasaran (lock) hari tue sekitar 1 Dinar bersamaan dengan RM557 .... itu sebulan dulu...

Sekarang nih... hari nih.. harga 1 Dinar Emas bersamaan dengan RM585 .... so... lu cuba congak... berapa dah gua untung atas kenaikan tue... huh.. banyak tue... RM28 untuk 1 Dinar perbezaan keuntungan... hehehe... kalu gua ader 10 keping.... dah RM280 tue... hehehe... banyak tue...

Harga emas jatuh... setakat lebih sepuluh tahun nih... belum pernah harga emas jatuh mendadak rendahnyer... tapi yang pasti... seperti dijanjikan oleh Allah S.W.T .... harga emas pasti akan melonjak mengikut peredaran masa....

So... Aper cerita plak dengan RM ... hahaha.... nanti biler US dah pulih ekonomi dier... jatuh mencanak ler harga nilai RM kiter... hahahaha... so... masa tue .. mari kita ramai-ramai gelakkan Awang Adek, Najib Razak dan Mustapha Mohamad tue... hahahaha

Sembang Deras

Hahaha.... Gua dah lama dah nak tulis pasai benda nih... pasai benda "Sembang Deras" nih.... kalu ikut nahu orang utara.... "Sembang Deraih" .... hahaha...

Dari dulu lagi gua dah saspek yang Harussani nih memang kaki cari glamer... semedang jer nak cari jalan nak tonjolkan diri dier... yer la... kalu tak ditonjolkan nanti.. saperlah yang perasan... hehehe..

Baru itu hari dier buat kecoh ader geng-geng PAS datang jumpa dier... kecoh kuar muka depan akhbar ... laku la dier seminggu dua keluar masuk tv dan akhbar... hehehe... nih dah sejuk isu tue... jadi terpaksa la cari isu lain... hahaha..

Nieh dier kata ader geng yang kononnyer sedang rangka Perlembagaan Malaysia yang baru.... bhai.... giler ker aper... ingat senang ker nak rangka Perlembagaan Malaysia yang baru... ingat senang ker nak diluluskan...

Bukan boleh dibentangkan di Parlimen macam tue jer... kena buat pungutan suara... hehehe... nieh idea nih... maner dier dapat nih... dalam mimpi ka... hahaha...

Walaupun begitu... gua percaya memang ader satu kerja usaha untuk buat satu Perlembagaan Malaysia yang baru.. dan ini memang ader dalam perancangan UMNO/BN sejak sekian lama... iyer la.. dengan adernyer perlembagaan baru tue nanti... kedudukan diorang akan lebih kukuh... tak percaya ka.... hahahaha... tak percaya... lantak pi la kat lu... gua takder hal...

Harussani nieh rasa gua sebenarnya membaca skrip nih.. yang ditulis oleh juak-juak politik UMNO/BN... yer la... dah terdesak.. dah makin semput.. dah tak cukup oksigen... jadi gunakan la aper cara .... waima sampaikan nak buat MAGERAN pon takder hal kat diorang... Operasi Lalang boleh jer biler-biler masa dibuat balik.. takder hal...

So... diorang gunakan Utusan Malaysia untuk ujudkan ketakutan kepada rakyat... diorang guna TV3 lepas tue.. untuk tambah rencah.... kasi sedap.. pastue... nak bagi best ajinomoto... diorang akan mobilasikan PERKASA.... semua ikut rentak tue... hehehe

Percaya la cakap gua nih... Harussani nih sembang deras (deraih) jer.... aper punya karut la dapat Mufti jenis sembang deras nih.... hampeh...

Abdul Razak Idris

Bhai... gau terbaca artikel yang ditulis oleh Abdul Razak Idris dari Banting Selangor kat dalam Utusan Online... hehehe... lawak la artikel dier yang bertajuk "Dinar emas, perak Kelantan boleh dianggap memalsukan mata wang?" .... hahahaha.... sohih Abdul Razak Idris nih berfikir bukan menggunakan kepala otak... tapi... kepala lutut.. hahaha... kayu.. kayu...


Mari baca apa yang gua sangkal dari artikel dier... hahaha


Soalan dier...


"Bank Negara melalui Gabenornya menganggap ia melanggar undang-undang negara kerana mewujudkan mata wang yang baru dan tidak diiktiraf oleh pihak mereka. Seperti biasa Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan orang kuat beliau, Husam Musa menyanggah pendapat mengatakan ia salah kerana ia diwujudkan berdasarkan sistem barter atau tukar barang.


Isu syiling emas dan perak yang dianggap membelakangi undang-undang negara menjadi suatu isu yang wajar disiasat dan dikaji legitimasinya.


Kesalahan memalsukan wang di negara ini mempunyai modus operandi di mana duit bernilai tinggi seperti RM50 dan RM100 dipalsukan dengan rupa dan bentuk yang sama menggunakan alat pencetak bermutu tinggi. Kini apabila Kerajaan Kelantan dibenarkan mencipta sistem kewangan mereka sendiri menunjukkan sudah tidak wujud prinsip Persekutuan dalam negara ini." -- Persoalan Abdul Razak Idris


Jawapan gua...


"errr... biler plak ujud matawang baru... Dinar dan Dirham telah ader sejak 1400 tahun dahulu... persoalannyer... aderkah ianya perlu pengiktirafan BNM...


Biler plak Dinar dan Dirham memalsukan wang RM... giler aper... tak sama pon.. dinar adalah emas... dirham adalah perak... wang RM.. cuma kertas campur plastik... takder pemalsuan pon... lagipun design dier tak sama pon dengan wang RM... ... cerita tentang Prinsip Persekutuan... errr... selama ini pun Prinsip Persekutuan tue cacamarba dibantai dek Kerajaan Pusat.." --- Jawapan gua..


Soalan dier...


"Kebaikan sesuatu sistem ialah apabila ia diguna pakai oleh ramai orang dan mereka mudah memahami pantang larang penggunaan sesuatu sistem tersebut. Apakah dana lindung nilai yang diguna pakai oleh Kerajaan Negeri Kelantan?


Bagi mata wang negara iaitu Ringgit Malaysia, rezab menjadi sandaran. Apakah perhitungan matematik dalam dinar emas dan perak di Kelantan?


Bagaimana orang luar hendak berniaga dengan 1,000 peniaga di Kelantan itu. Adakah mereka pun perlu membeli dinar emas dan perak. Apakah jaminan duit dinar emas ini setara dengan nilai barang yang ditukar kerana kelemahan sistem barter adalah memperincikan nilai dengan tepat hingga menimbulkan ketidakadilan dalam sesuatu transaksi." --- soalan dier


Jawapan gua...


"Benda baru bhai.. tentu la amik masa nak terima... hahaha.. takkan itu pon tak tahu kot..


Dana lindung nilai? .... hahaha.. mesti Abdul Razak Idris nih keliru... hahaha... tak perlu ader dana lindung nilai sebab dinar emas itu sendiri ader nilainyer.. tidak seperti wang kertas RM100 cuma bernilai sekitar 30 sen sahaja nilai kertasnyer..


Ringgit Malaysia kononnyer menjadikan rezab sebagai sandarannyer... err... bhai Abdul Razak Idris... cuba lu kasi tau kat gua berapa rezab emas BNM pada 1970 dan berapa plak rezab emas BNM pada 2009 ... cuba habaq mai... hahahaha... dah susut banyak la bhai... jadi... maknyernyer.. kalu ikut mentaliti lu.. Ringgit Malaysia nih mesti dah susut gak sebab rezab sandarannyer dah susut.... betul dak...


Nak beli barang guna dinar dan dirham mestilah kena tukar dulu .... macam la kalu lu pergi US... pastu beli barang kat sana.. takkan nak guna wang kertas RM... kena la tukar dulu kepada Dollar US.... budus ker aper ko nih...


Setara atau tidak tue... lu jangan la compare ngan 1 Dinar bersamaan berapa RM.... ini masa peralihan... biler dah semua pihak terima dinar... masa tue tak perlu dinisbahkan kepada nilai RM... dier akan dinisbahkan 1 dinar dengan 1 dinar gak... one to one" --- Jawapan gua

So... lain kali.. tolong bawak hujah yang mantap skit... hahaha

16 August 2010

Penapis Santan

Masa gua kecik-kecik dulu.. mak gua pakai penapis santan jenis besi punya... ader nampak macam dawai nyamuk .... hehehe... sekarang nih penapis santan kelapa orang guna yang plastik punya jer... mudah.. mudah.. kalu koyak.. beli lagi... kat kedai RM2 .. boleh dapat berlambak..

Nih.. la nih nampak sangat Kerajaan UMNO/BN dah tergugat.. sampaikan terpaksa beralih menggunakan "internet filter" untuk tapis kandungan Internet... ini semua gara-gara diorang takleh nak kawal movement anti Kerajaan UMNO/BN di Internet... hehehe...

Alasan kononnyer orang akan gunakan peluang untuk pi laman web tak senonoh seperti laman lucah dan sebagainyer dah tak boleh orang nak terima dah.. pasai aper... pasai tak perlu pon beli software atau download aper-aper.... untuk pastikan komputer tak boleh akses laman lucah.... cukup jer dengan settingkan guna OpenDNS jer... mudah.. selamat.. cepat dan percuma...

Tapi... bukan sekatan ini yang sebenarnya Kerajaan UMNO/BN nak buat... diorang takder hal pon pasai isu laman web lucah nih.... yang diorang nak sekat sebenarnya adalah.. komen-komen berbaur anti Kerajaan UMNO/BN serta laman-laman web dan blog pro Pakatan Rakyat... itu yang sebenarnya yang teringin diorang nak sekat...

Kalu diorang tak sekat dari sekarang... makin teruk la diorang... rakyat marhaen akan dapat info cepat... tepat dan lengkap....

Tapi sebenarnya diorang silap.... kalu disekat la... hehehe... itu pastinyer akan mempercepatkan terbungkusnya Kerajaan UMNO/BN ... tumbang.... dan digantikan dengan Pakatan Rakyat... oleh yang demikian... gua cabar Kerajaan UMNO/BN buat la sekatan nih...

Gua jamin semua pelabur asing kat MSC akan cabut lari ... dan bawak semua pelaburan FDI tue keluar negara.... hancuss... hahaha... tak percaya ka... tengok jer la nanti... hehehe

Tambang Bas Sekolah Akan Diselaraskan 10 Peratus

Pergh... sejak perkataan "naik harga" ditukar kepada "SELARAS" nih.. gua rasa makin sesuai la perkataan selaras nih... hahaha.... nih ader berita yang tambang bas sekolah akan diselaraskan 10 peratus atau 15 peratus...

Huh... banyak tue... tak boleh gak nak salahkan pengusaha bas sekolah... yer la.. diorang diarahkan menyediakan pemandu kedua atau konduktor bas dalam syarat baru yang mungkin akan ditetapkan oleh Kerajaan UMNO Barisan Nasional pada awal tahun 2011...

Kalu macam nie la caranyer... mmmm... ader yang lagi parah la tahun depan.... yer la.. semua benda dah diselaraskan... memang penat la camnie... gaji jer tak dengar cerita nak diselaraskan... hehehe..

Ramadhan nih pon harga karipap... murtabak... air soya... air kathira... air tebu... ayam golek dan sebagainya pon dah diselaraskan harga..... huh... banyak perbezaan harga sebelum selaras dan sesudah selaras... banyak oooo..

Dulu karipap kecik boleh beli 4 bijik dengan sehelai wang kertas fiat Ringgit Malaysia... la nih... dah tak dapat dah.. ader sesetengah tempat tue... dah jadi karipap 2 bijik seringgit wang kertas fiat... Ini menunjukkan wang kertas fiat Ringgat Malaysia makin teruk ditekan inflasi... wang kertas yang takder nilai sandaran dengan emas tue memang akan jadi camtue... silap haribulan boleh jadi takder value...

Nampak gayanyer... ader chan la lepas nih 1Malaysia guna Dinar dan Dirham la pulak... hehehe.. dengan cara nih harga tambang bas sekolah pasti akan tetap sama... katakanlah pada tahun 1970 dulu kos untuk naik bas sekolah nih adalah 10 dirham sebulan... maka hari nih pon kosnyer tetap sama... 10 dirham sebulan.... hehehe

Dinar Dirham Kelantan

Gua sokong 100% inisiatif Dinar Dirham Kelantan nih.. kalu negeri lain yang buat pon gua akan sokong 100%... even kalu Kerajaan Pusat buat pon gua akan sokong 100%... bukan sebab isu politik ker aper ker... tapi pasai realiti kewangan ...

Kertas RM100 kalu hilang secebis kat bahagian nombor.. terus tak laku... lu ingat ader laku ka.. Kalu pi Bank Negara Malaysia untuk mintak tukar pon... belum tentu boleh dapat.... pastue... kata la warna kat kertas tue pudar skit... pon orang dah syak itu wang palsu.. hahaha.. kalu terbakar... hehehe.. habisla jadi abu...

Tapi.. kalu Dinar dan Dirham... sompek skit masih takder hal... maybe surut sikit nilai dier.. tapi still ader value (bukan Samy Velu) .... pastue.. wang Dinar dan Dirham nih... kalu terbakar.. tak menyusut pon nilainyer.. tetap sapa... kekal.... (ops.. yang kekal hanyalah Allah S.W.T)... okeh..

Jadi .. aper kejadahnyer Kerajaan Pusat dok beriya-iya nak sekat penggunaan Dinar dan Dirham nih... siap ader beberapa mangkuk ayun yang buat lawak... konon sesapa yang guna Dinar dan Dirham nih kena bersedia la dengan turun naik harga emas dan perak.... hahaha... itu kata-kata dari mangkuk ayun yang tak sedar yang dier memang budus....

Wei.. even RM pon ader turun naiknyer kat pasaran... aper ke bodohnyer kata yang Dinar dan Dirham jer yang kena efek.... bodoh ker aper... kalu dah bodoh tue... bodoh sorang-sorang la... jangan nak ajak orang lain jadi sama bodoh macam dier (Awang Adek dan Mustapha Mohammed)

So... kalu dah dengki sangat la Kerajaan Pusat dengan idea dan usaha Kerajaan Kelantan tue... hah.. aper lagi tunggu.. keluarkan la Dinar dan Dirham Kerajaan Pusat sendiri... hahaha... atau sebenarnya memang takut pasai.. depa banyak wang kertas.. nanti tak laku la wang kertas tue... ader can wang kertas RM jadi macam duit chop pokok pisang keluaran Kerajaan Jepun di Malaya dulu tue.... hahahaha... no value...

Hahaha... ini satu peribahasa yang seswai untuk gua gambarkan benda nih...

"kalu sendiri sudah takder telor... jangan la ajak orang lain buang telor diorang" ...... hahahahahahahaha...

15 August 2010

Kalau Beginilah Caranya

Mmmmm.... gua sebenarnya dah maleh dah nak sentuh perkara nih... tambah lagi dibulan posa nih... tapi.. biler pikirkan yang PRU13 tue tak jauh mana lagie... terpaksa la jugak menulis serba sedikit.. ..... mmmmm

Kalau beginilah caranya Parti-Parti dalam Pakatan Rakyat handle masalah diorang.. rasanyer la.. gua tak nampak yang Pakatan Rakyat boleh menang besar pada PRU13... nak dapat setara dengan PRU12 pon gua rasa agak mustahil .....

Bukan aper... kerana sikap dua tiga ekor mangkuk ayun dalam Pakatan Rakyat la yang menyebabkan rakyat marhaen makin menyampah... korang bayangkan la kalu yang hardcore Pakatan Rakyat pon boleh jauh hati dan menyampah dengan mangkuk-mangkuk ayun nih... maka.. for sure.. rakyat marhaen yang bukan hardcore lagi la menyampah....

Dalam DAP ader ramai mangkuk-mangkuk ayun yang menjadi liabiliti kepada DAP dan Pakatan Rakyat.
Dalam PAS ader ramai mangkuk-mangkuk ayun yang menjadi liabiliti kepada PAS dan Pakatan Rakyat.
Dalam PKR ader ramai mangkuk-mangkuk ayun yang menjadi liabiliti kepada PKR dan Pakatan Rakyat.

Rata-rata.. semakin hari semakin bercambah dan terpecah tembelang mangkuk-mangkuk ayun nih yang pada gua pastinya akan menyebabkan sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat telah jatuh merudum... Lu tau dak aper orang biasa cakap....

Diorang kater camnie.... "kalu geng-geng BN yang mengarut tue.. kira ok la jugak pasai dah 50 tahun pegang kuasa... tapi nih yang baru sehari dua pegang kuasa dah dok mengelejat tak tentu hala... tak tau la kalu dibagi peluang lagi... makin haru biru la jadinyer"...

Orang yang dapat kuasa baru sehari dua dah pandai buat kerja rasuah dan mengarut...bayangkan kalu diberi masa 50... habis rasanyer tergadai 1Malaysia nih...

Taik-taik nih patut dikeluarkan sajer dari parti... sebelum benda jadi melarat..... ambik contoh Ronnie Liu... dah berapa kes dah yang bersangkut dengan dier... bukan la nak tuduh.... tapi itulah persepsi rakyat marhaen kat bawah nih... pimpinan tak nampak... tapi rakyat nampak.. pengundi nampak...

So.. sebelum barah nih merebak sehingga tak boleh dah nak rawat... lebih baik kita kuarkan jer barah nih... nanti tak pasai-pasai nyawa ilang....

Sengkek Dah Kerajaan Malaysia

Bhai... lu nak tau... sengkek dah Kerajaan Malaysia nih... memang sengkek... mana taknyer... banyak guru yang mengambil cuti bersalin tak disediakan guru ganti disekolah... Dulu ader gak guru sandaran dok handle sementara kelas sewaktu guru terlatih bercuti bersalin.... la nih...mmmm takder la...

Malah dalam banyak sekolah yang gua pergi... terpaksa la cikgu-cikgu lain buat relieve (cover class) cikgu yang bersalin tue... Takper sangat la kalu sorang jer yang cuti bersalin pada satu masa.... buatnyer ader 3 orang serentak camana...

Lepas tue.. masa tue jugak ler ader guru yang terpaksa pi kursus la... taklimat la.. jadi hakim la... kat sekolah lain... terpaksa la cikgu lain cover kelas tue...

Budak-budak... mmmm... jadi cacamarba... kalut..... tak ketahuan.... yer la... asik tukar-tukar jer guru.... jadi pembelajaran diorang pon turut sama terjejas...

Gua ader pi usha tanya dengan PPD/PPN... jawapan samer jer.. yak kira la kat negeri mana punya PPD/PPN ... alasan yang diorang boleh bagi.... bajet takder... duit dah kering.... gua tak leh nak salahkan PPD/PPN tue...

Tapi kan... Menteri Pelajaran dok buat macam takder mender... dok kecoh tak tentu hala... yang jadi mangsa.. bebudak sekolah ngan cikgu-cikgu lain.... Wei... tolong aaa... jangan kerana Kerajaan Malaysia pimpinan UMNO/BN tak pandai memerintah (sampaikan bajet pon lari) ... bebudak sekolah dan cikgu jadi mangsa... tolong aaaa...

12 August 2010

Kerajaan Kelantan Maju Kehadapan

Kerajaan Kelantan dibawah pentadbiran PAS (Pakatan Rakyat) telah membuat satu langkah kehadapan dengan mengisytiharkan pengguaan dinar dan dirham syarie di negeri tersebut berkuatkuasa serta merta.

"Pada masa ini lebih daripada 600 buah kedai di Kota Bharu sudah sedia menerima pembayaran dengan menggunakan matawang Syariah dinar dirham Kelantan. Selain itu, 25% gaji akan mula dibayar dengannya; bil-bil air Kelantan akan mula dapat dibayar dengan dinar dirham Kelantan; zakat pada tahun 1431 H akan mula dibayar dengan dinar dan dirham Kelantan, Insya Allah!"

Ahlamdulillah.... gua dah lama mempraktikkan menyimpan wang (tabungan) dengan dinar emas... kini nampaknyer gua dah boleh berurusan jual beli di Kelantan dengan mudah menggunakan dinar dan dirham.... Tahniah buat Kerajaan Kelantan..

Negeri lain.. biler lagie nak ikut jejak langkah nih... benda baik.. ikut syarie... patut kiter semua kena sokong la.... mmm.... aper agaknyer respon akhbar munafiq seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian.... kiter jengok esok... hahaha

Blacklist Saman Ekor Di Tarik Balik

Biar betul berita nih.... blacklist saman ekor di tarik balik.... macam mana boleh jadi camnie.... aderkah sebab rakyat bantah... atau....... atau ader udang disebalik mee goreng mamak... hahaha....

Okeh la... mari kita kaji dari satu info yang gua dapat nih.....

Lu orang jangan ingat yang pasai lu orang komen dan bantah banyak-banyak kat media massa tue pasai saman ekor tue yang sebabkan kerajaan UMNO/BN tarik balik blacklist saman ekor tue... jangan sesekali lu orang perasan aaa....

Sebab.............

Sebab .. blacklist saman ekor tue ditarik balik bukan kerana tekanan dari rakyat marhaen... tetapi.. tekanan dari beberapa orang VVIP yang terkena blacklist saman ekor nih... hehehehe... lu orang tak percaya ka... takper....

Firstly.. cuba lu siasat berapa banyak Zambry Kadeer punya saman ekor... Ali Rustam punya saman ekor... Rahim Thamby Chik punya saman ekor... Dato K dan Siti Nurhaliza punya saman ekor... dan jangan lupa.... Jalaluddin Hassan punya saman ekor... hahahaha... dan ramai lagie...

Diorang nih punya saman ekor paling cikai kurang-kurang ader 5... macam Siti Nurhaliza tue... pergh.. ader 30 lebih tue.... hahaha... so pasai tekanan dari geng-geng nih yang dah diblacklist otomatik nie la yang jadikan Kerajaan UMNO/BN serba salah...

Yer la.. golongan VVIP nieh la yang paling kuat sokong Kerajaan UMNO/BN .. jadi kalu geng-geng depa nih kena blacklist... depa ugut tak nak sokong dan bagi bantuan kat Kerajaan UMNO/BN ... hehehe

So..... sebab tue la blacklist saman ekor di tarik balik oleh Kerajaan UMNO/BN... pasai takut dengan ugutan dari para VVIP nih...

11 August 2010

Bila Hakim Lebih Takutkan Manusia Dari Allah Taala

Bhai... pada 18 dan 19 Mei tahun nih.. gua ader tulis artikel pasai Hakim Mahkamah Syariah nih.... gua timbulkan persoalan... tanya sama ada Hakim Mahkamah Syariah nih takutkan Allah Taala atau takut pada manusia... Rupanyer... seperti kata hadith Rasulullah S.A.W ..... antara 3 Hakim... sorang masuk syurga.. dan dua lagi masuk neraka..... beza antara Hakim yang takutkan Allah Taala dengan Hakim yang takutkan manusia....

Tak sangka jugak rupanya... Hakim Mahkamah Tinggi Syariah nampak lebih takutkan manusia berbanding dier takut dengan Allah Taala... bulan Ramadhan yang mulia nih... pun masih ader jugak manusia yang terlebihkan takut pada manusia berbanding dengan azab dari Allah Taala...

Itu hari.. Hakim Mahkamah Syariah Gombak terpaksa amik masa... (maybe buat sembahyang sunat istikarah) untuk mendapat panduan sebelum dier jatuhkan hukuman... at least terbukti yang Hakim Mahkamah Syariah Gombak lebih takutkan Allah berbanding manusia...

Tapi.. hari nih... Ketua Hakim Syarie Selangor nampaknyer lebih takutkan manusia berbanding Allah biler dier buat keputusan penghakiman.... kalu betul dier mengikut undang-undang syariah.... pastinya tiada beza antara Bung Mokhtar dengan mana-mana pesalah syariah lain... tak perbezaan.... tiada exception.... tapi... dek kerana Ketua Hakim Syarie Selangor lebih takutkan UMNO/BN ... maka dengan itu tiada dikenakan tindakan penjara keatas Bung Mokhtar...

Ini menunjukkan bahawa Ketua Hakim Syarie Selangor berpihak dan tidak bersandarkan hukum "menberi peringatan kepada orang lain" .... dan Ramadhan ini nampaknyer tercela dengan tindakan Hakim dayus yang lebih takutkan UMNO/BN (manusia) berbanding Allah Taala...

Jadilah kamu bahan bakar api neraka wahai Hakim yang tidak berlaku adil... seperti mana yang telah diterangkan dalam satu hadith Rasulullah S.A.W bahawa antara 3 orang hakim... satu masuk syurga.. manakala dua lagi masuk neraka......

p/s: Ayat cilaka nih keluar dari mulut Hakim Mukhyuddin Ibrahim.

Kata Mukhyuddin, oleh kerana ini merupakan kesalahan kali pertama dan memandangkan perayu mempunyai tanggungjawab besar kepada keluarga dan masyarakat, beliau percaya jika dikenakan hukuman penjara ia akan menjejaskan tanggungjawab beliau kepada keluarga. “Kemungkinan kesengsaraan yang ditanggung keluarga yang ditanggung boleh mendatangkan kemudaratan.


“Selain itu, reputasi dan imej perayu sebagai Ahli Parlimen akan dipandang negatif oleh masyarakat sekiranya hukuman penjara dikenakan,” kata Mukhyuddin ketika merumuskan keputusan tersebut.

.... Jawapan gua....


Maknanyer... lain kali pesalah lain boleh lah guna hujah "punyai tanggungjawab besar pada keluarga" ... dan "menjejaskan tanggungjawab kepada keluarga" ... serta hujah "imej dan reputasi dimata masyarakat" .... macam siot jer Hakim nih...

Satu Waktu Dulu Di Bulan Puasa

Sekitar tahun 70'an (awalnyer) ... masa tue bapak gua kerja ngan sebuah syarikat lombong bijih timah antara yang terbesar di Perak milik syarikat British...... gua masa tue taklah terlalu kecik.. tapi...masih ingat satu waktu dulu di bulan puasa ...

Mak gua cuma suri rumah.... kitorang duduk kat kuarters pekerja yang ader 3 bilik ... siap ader sumber karan (elektrik) dan bekalan air bersih melalui paip... wei... Syarikat British nih cukup jaga kebajikan para pekerjanyer... malah kat Klinik dier pon siap ader 2 doktor terlatih (sorang mat saleh.. dan sorang lagi benggali).... dan 3 misi...

Untuk tambah pendapatan keluarga (yer la.. gaji bapak gua pada sebelum pencen adalah cuma RM260 jer gaji kasar .. tapi duit masa tue la ... errr.. lu tau dak... sampai sekarang bapak gua dapat pencen RM700 sebulan dari syarikat nih walaupun syarikat nih dah tak ader kat Malaysia dah)... mak gua berkebun ditanah lapang selang 10 buah rumah dari rumah kitorang tue... pihak syarikat tak kisah pon orang nak berkebun...

Masa tue mak gua berkebun jagung.... one day ... satu waktu dulu di bulan puasa... waktu kitorang semua takder kat rumah... (kitorang semua ader dikebun)... ader la malaun maner ntah... ransack rumah kitorang... ambik segala barang .. (apa la yang ader)... semua kena kebas... even gula.. garam .... serbuk kunyit dan beras pon kena sapu... bersih satu rumah... lu bayangkan la... bulan puasa tue...

Kitorang biler balik dari kebun.. punya lah terkejut... mak gua siap menangis... gua ngan abang-abang gua pon nangis samer... terus abang gua yang sulung pi pejabat... mintak radio call kan bapak gua... bapak gua kerja bawak bot angkut bijih dari kapal korek ke tepi lombong... Masa tue... syarikat tempat bapak gua kerja nih mempunyai lebih dari 5 kapal korek no 1, berbelas kapal korek no 3, dan berbelas lagi kapal korek no 5 (no 5 nih masih ader contoh korang boleh tengok di area tapak warisan dekat Batu 6, Jalan Tanjung Tualang Batu Gajah Perak) ... saiz kapal no 1 nih adalah paling besar didunia...

Bapak gua balik segera biler dapat radio call tue... dier tengok rumah dah jadi macam tue... tak tau nak buat aper.... masa bapak gua balik tue... masa dah dekat nak waktu berbuka posa... punya la sedih... tak tau nak berbuka dengan aper... jiran plak... buat macam haram... buat derk jer... macam tak kisah....

Ngam-ngam sampai waktu berbuka... kereta Tuan John (bos besar kat syarikat tue sampai)... dier turun dan bawak 3 sia (mangkuk tingkat)... dier ajak kitorang berbuka posa dulu... yer la.. adik beradik gua ader 7 orang la bhai.... Tuan John nih dier mintak orang gaji dier masakkan makanan untuk kitorang.... tue yang dapat berbuka posa tue.... malam tue jugak Tuan John bawak bapak gua pi pekan berhampiran.... untuk beli keperluan rumah...

Lepas selesai .. dier bagi pulak sumbangan (kalu tak silap sekitar RM500 tue) kat bapak gua... dan dier suruh bapak gua amik cuti esok untuk setelkan semua benda... malam tue dier ngan bapak gua pi Balai Polis Changkat Tin untuk buat laporan polis....

Sampai sekarang gua tak tau dapat tangkap ker idak malaon yang dajaikan rumah gua tue... kalu gua dapat tau... satu keturunan dier gua balas balik posa nih... hahaha...

Aper-aper pon.... tujuan gua tulis nih.. bukan nak banggakan mendapat majikan bangsa asing orang British... tapi pasai sikap kemanusiaan yang dier ader... itu jer... cuba lu banyangkan kalu masa tue bapak gua kerja ngan kompeni Melayu... err... macam Felda ker... hehehehe... lu agak aper kesudahan cerita gua tue.... pikir-pikir la sendiri.... hahaha...

Oh yer... tambahan.. bapak gua kerja selama 36 tahun dikompeni tue... masa pencen.. dapat dua utas jam tangan sadur emas 22K berjenama Bulova ....(harga seutas sekitar RM3000 masa tue) ... seutas untuk bapak gua.. dan seutas lagi untuk mak gua... diorang amik di satu jamuan menghargai para pekerja lama di sebuah hotel 5 bintang di KL sekitar tahun 80'an ... transport pegi balik kompeni sediakan kereta... dan buat pertama kali masa tue mak dan bapak gua dapat tidur hotel 5 bintang 3 hari 2 malam.... siap ader sesi tour KL dengan bas persiaran bersama para pekerja lain yang pencen......

10 August 2010

Selamat Berpuasa Ramadhan

Hahahaha.... okeh la... selamat berpuasa Ramadhan bagi Umat Islam... dan selamat menyerbu pasar Ramadhan bagi yang bukan Islam.... jangan terkejut biler tengok harga juadah di pasar Ramadhan yang telah di"SELARAS"kan ...... gua jamin... karipap sebijik RM0.50 ... itupon kecik jer... Murtabak... sure paling cikai RM4 sebijik... Air Soya & Tebu... sebungkus RM3.50 .... hahaha... harga dah SELARAS ...

Nak marah pon tak boleh... kesian pon ader ngan geng peniaga pasar Ramadhan nih... meniaga sekali sekala... tapi terpaksa kawal harga kasi murah... walaupun dah pasti semuanya "SELARAS"...

So.... kalu nak jimat... pandai-pandai la pi awal ke Masjid atau Surau... pi la bentang sejadah ker... aper ker... tolong Tok Siak tue... at least dapat cover modal berbuka dengan ber"MOREH" .... hahaha.... gua dulu masa student.. ini la kerja setiap kali bulan Ramadhan... ala... student mana ader duit banyak... asik sengkek jer... jadi cari la Masjid atau Surau yang banyak dana "MOREH" dier.... hahaha...

Masa gua dulu... Masjid Pekan Razaki tue la paling mantop.... rezeki mencurah-curah... samer gak ngan Masjid KPOMB di Ipoh tue... hahaha....

So... posa la lu sebelum lu diposa kan.... hahahaha

Bukti Baru Kes Saiful Bukhari Azlan

Hahahaha.... dengar khabar akan ader satu bukti baru kes Saiful Bukhari Azlan yang akan dikemukakan oleh pihak pendakwaraya... ceritanyer berkisar atas terjumpanya (awal Januari lepas) satu nota yang mendetailkan kemungkinan Saiful Bukhari Azlan diliwat... Tarikh surat ini dengar khabarnya ditulis 2 bulan sebelum tarikh kejadian liwat berlaku...

Wahahaha.... hebat sungguh la... macam tau tau jer akan berlaku kes liwat keatas Saiful Bukhari Azlan pada tarikh tue... hahaha... yang best tue ... nota ditulis dua bulan lebih awal... maknanyer... macam ader satu perancangan untuk menyuakan jubur untuk dijolok... hahahaha... lucah la artikel gua hari nih... hahaha...

Paling lawak tue.. dengar khabar.. nota ini dijumpai terselit didalam mesin basuh kain dirumah "bekas" tunang Siful Bukhari Azlan pada awal Januari 2010... hahaha.. dan yang menyulitkan pada awalnya adalah nota ini ditulis dalam tulisan "cakar ayam" dan "jawi" .... Pihak Jabatan Kimia mengambil masa lebih enam bulan untuk menterjemahkannya dan mengesahkan bahawa nota ini tulin... (tulin bang... hahahaha)

Nota tersebut khabarnya telah memperincikan aktiviti liwat ini mengikut turutan dan lengkap dengan gambarajah bagaimana insiden liwat itu bakal berlaku. Malah nota tersebut jelas menunjukkan lokasi dan tempat kejadian liwat itu bakal berlaku.... hahaha...

Bagaimanapun... kandungan nota ini telahpun dibantah oleh Peguam Anwar Ibrahim iaitu Karpal Singh. Ini kerana nota tersebut sepatutnya telah dibawa kepada pengetahuannya sedari awal.... namum pihak Peguam Negara melengah-lengahkannya sehingga semalam... Ini menunjukkan seperti ader satu kemungkinan pemalsuan dokumen telah dilakukan...

Apa-apa pon ... mari kita sahkan adakah dokumen ini sohih atau tidak... dan persoalannya.. bagaimanakah Saiful Bukhari Azlan boleh tahu lebih awal dua bulan akan kejadian liwat akan dilakukan kepadanya kononnya oleh Anwar Ibrahim.....

Err.... macam mana pulak isu nota nih boleh nampak sebijik sebuntat sama macam nota bunuh diri Teoh Beng Hock.... errr.. ini semua saper punya kerja.... hahaha

09 August 2010

Kucing Pun Ada Perasaan

Gua tak paham sungguh la kes orang buang bayi tue... giler aper.. bayi tue tak ader salah pon... mak bayi yang buang anak dier tue gua rasa aaaaa... sure masa tue tengah giler meroyan... tue sebab la dier boleh buang anak dier kat longkang... tong sampah.. dalam kotak dan sebagainyer....

Udah ler buat dosa berzina... pastu buat plak dosa buang bayi... kalu bayi tue mati plak... dapat tambah lagi satu dosa... dosa membunuh.... puff... banyak betul la dosa dier... silap-silap... mak budak yang dibuang tue plak amik jalan singkat... terjun bangunan bunuh diri pasai malu... berapa banyak dosa aaaa...

Bagi yang berhati keras dan tak berhati perut tue.... cuba perhatikan video kat bawah nih.... wei.. kucing pun ada perasaan..... perasaan sayang.... inikan pulak manusia...

08 August 2010

Mari Pulang Ke Ladang

Layan video clip nih .... biler anak muda menongkah arus

Doa Antara Dua Khutbah Jumaat

Bhai.... semalam gua solat Jumaat di Masjid Bukit Kuang, Kemaman.... selepas solat Jumaat selesai... gua seperti biasa lepak di bangku luar masjid... hari Jumaat adalah hari cuti di Terengganu... jadi gua takder la nak terkejar-kejar kemana-mana.... biasanyer gua akan celah dari Masjid sekitar pukul 3... hehehehe...

Tetiba.. datang sorang member... bagi salam pastue lepak sekali ngan gua... dier hulur rokok kat gua... gua tolak pasai gua tak merokok la bhai... tak baik untuk kesihatan... hahaha.... Dier ajak berborak macam-macam isu... cuma tetiba jer dier pandang muka gua semacam jer... dier tanya gua... pasai aper masa doa antara dua Khutbah Jumaat tue gua tak tadah tangan biler tiba ayat untuk doakan raja dan sultan....

Hah... soalan macam nih memang gua dah lama tunggu sesapa yang biasa semayang sebelah gua untuk tanya ..... ntah camana plak mamat nih diberikan kekuatan untuk tanya soalan maut nih....

Gua bagitau kat dier... permulaan doa tue... memang pasti gua akan angkat tangan tadah ... pasai ayat doa tue ditujukan untuk puji-pujian bagi Allah S.W.T dan salawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w ..... so.. gua pasti akan tadah tangan untuk doa...

Cuma biler tiba ayat mendoakan raja, sultan dan kaum kerabat dier jer yang sama ader gua tak tadah tangan atau gua terlungkupkan tadah tangan gua tue.... sebabnyer.... errr... ader aper keperluan untuk gua doakan kesejahteraan diorang nih... sedangkan tak pernah pon diorang nih nak mendoakan kesejahteraan rakyat dibawah pimpinan diorang.... aper ker jadahnyer gua nak doakan raja, sultan dan kaum kerabatnyer jika gua pasti diorang memang tak pernah amik port pasai masalah rakyat.... so what....

Gua akan tadah tangan balik biler sampai ayat mendoakan kesejahteraan semua umat Islam tak kira bangsa dan kaum.... yang ini gua pasti... cuma bab nak angkat tadah tangan berdoa untuk raja, sultan dan kaum kerabatnyer ... sori aaa.. gua takkan buat selagi gua tak jumpa seorang raja, sultan dan kaum kerabatnyer yang menyayangi rakyatnyer lebih dari dier menyayangi harta, pangkat dan kuasanyer...

So ... selagi gua tak jumpa camtue... sampai kesudah ler gua haramkan tangan gua nih menadah doa untuk raja, sultan dan kaum kerabatnyer yang zalim terhadap "subjek" (rakyatnyer) ... tak kira la dier tu raja negeri gua ker negeri lain ker... ... gua tak kira... sebab hak gua untuk mendoakan sesapa tue tak boleh sesapa cabar di mana-mana Mahkamah.... so what...

So... kepada sesapa yang rasa gua tak adil sebab taknak mendoakan raja, sultan dan kaum kerabatnyer .. dan gua patut dikenakan tindakan dan hukuman konon atas sebab tidak menghormati institusi beraja.... gua nak kasitau lu orang... urusan doa adalah urusan gua... selagi gua rasa raja, sultan dan kaum kerabatnyer tak amik port pasai kesejahteraan rakyat... selagi itu la gua rasa gua tak perlu untuk mendoakan diorang nih... saper diorang nih... sampai perlu asik gua jer nak doakan diorang... biler plak diorang nih nak mendoakan rakyat plak...

Biler abis gua cerita camtue kat member gua... gua nampak muka dier macam masam mencuka... terkedu tak terkata... cuma dier kata...sebagai anak Melayu... kita patut berpegang kepada kata-kata hikmat "Pantang Anak Melayu Menderhaka" katanyer....

So ... sebagai balasan penutup bicara gua ngan member gua tue... gua bawak ayat nih "Raja yang adil, Raja disembah, Raja yang zalim, Raja disanggah" .... ayat glamer oleh Nordin Ahmad dalam cerita Sultan Mahmud Mangkat Dijulang ..... cerita tentang Laksamana Megat Sri Rama (Laksamana Bentan)...

05 August 2010

How Do Saman Ekor Works

For those who have been blacklisted by PDRM and JPJ because of "Saman Ekor", please do read this articles. I'm been writing this article in Broken English and I hope each and everyone of you can get clearer picture after finished reading this article on "How Do Saman Ekor Works".

Okay, let me explained the two method that PDRM used to create a "SAMAN EKOR"

On first method, PDRM will stationed his staff with proper speed radar (L band or K band signal wavelength) complete with a static low light high powered telescopic still photo camera built-in. This staff will be station on a straight road that have at least 100 meters in length. It's a prerequisite for this speed radar cum speed camera to be function well enough. This camera can handle at least 10 lumen of ambient light.

When there are motorcar or lorry approach within the range, the system will detect the speed and the camera will snap on the picture automatically if the speed is above the preset value (i.e the authorized speed on that road). This is the proper method whereby you and I can get a traffic summoned (i.e Saman Ekor) if driving more that the authorized speed limit.

The police will send you a summon ticket and you can request to see the still photo that capture your car speeding (they will charge you for such copies). This is the legal way how do "saman ekor" works.

The second method is very questionable as this method is more secretive as PDRM will not entertained everyone if asked whether they used this as part as their modus operandi. What I'm explaining to you will actually get me into trouble.... hehehe

By the way, for the sake of all Malaysian road user who actually will be selected as a victim using the second method, here I explained to you the way PDRM do it.

I suspect that there are a team of expert within the units that generate the bogus saman ekor based on randomly selected plate number whereby anyone can get their own saman ekor. Normally in these scenario, they will pick the plate number based on where the location of the saman ekor will be (i.e if you get a saman ekor in Rompin, I'm sure you may have a car that bearing the C number - Pahang generic plate number)

In this scenario, you will neither want to argue as you must pay the saman ekor first prior to blacklisted when renewing your road tax. Some people (majority) will never have a gut to checked with PDRM whether the saman ekor is valid or not. They merely just pay and forget. This is the way Malaysian Government get the income .... it's all by magic... just print the saman ekor with a valid plate number and no one will argue except pay the saman ekor prior to get cleared from blacklist. It's all about cost as if you want to argue, you must pay to get a copied of still photo from PDRM with is costly.

So.... out for 10 saman ekor, I suspected that there will be 4 being generated via the second method. Please check and make action if you find some irregularity of your "Saman Ekor"

The Taking Of Pelham 123

Bagi peminat siri thriller jenayah.. sure ader yang dah pernah tengok cerita nih... lakonan John Travolta dengan Denzel Washington. Dalam filem "The Taking of Pelham 123".. pelakon Luiz Guzman pon ader samer.... best cerita nih... ader moral.. ader drama ... ader konspirasi dan ader isu kewangan... serta sabotaj...

Sebenarnya dah lama gua nak tulis tentang tajuk nih.. rasanyer dah dekat 3 bulan dah... hehehe.. setiap kali mesti ader yang ganggu sampai artikel nih tak dapat nak ditulis....


Bagi yang belum tengok cerita nih... gua nasihatkan pi la tengok... bagus... mengajar kita banyak benda... bukan tujuan gua nak suruh lu amik idea jahat dari filem tue... tak... tak.. tapi gua nak lu peratikan bagaimana manusia dijadikan leverage oleh pihak tertentu.... hehehe

Point yang sebenarnya gua nak tulis aderlah... hehehe... tentang watak Walter Garber yang bekerja dengan MTA (Metropolitan Transport Authority) lakonan Denzel Washington ... Dalam cerita nih.. walaupun Walter Garber nih jadi hero dikesudahan cerita nyer... tapi... masalah yang dihadapi olehnya atas sebab ader tuduhan yang sedang disiasat oleh pihak MTA...

Tuduhannya adalah kononnya beliau ader menerima rasuah dari pembuat gerabak keretapi dari Jepun... walaupun dalam permulaan cerita The Taking Of Pelham 123 nih.. Walter Garber (lakonan Denzel Washington) bertegas mengatakan yang dier tak terlibat dengan rasuah ini.. namun setelah didesak beberapa kali sehingga seorang budak nyaris dibunuh oleh Ryder (lakonan John Travolta), maka akhirnya Walter Garber mengaku yang beliau memang mengambil rasuah itu.... hehehe...



So... aper kaitan cerita The Taking Of Pelham 123 nih sehinggakan gua terpaksa tulis artikel pasainyer... hahaha... mesti ader... hahaha...

Cuba lu tengok isu pembelian 38 unit EMU 6 oleh pihak KTMB.... hehehe... nampak macam samer jer ngan kes The Taking Of Pelham 123... hehehe ... cuma kali nih bukan dengan syarikat Jepun.. tapi syarikat dari negara China... hahahaha... sohih mesti ader yang makan rasuah punya... hahaha...

Takkan nak tunggu sampai kes KTMB nih kena macam kes The Taking Of Pelham 123 dimana tren kommuter dirampas oleh penjenayah.... kalu macam nih.. terpaksa la gua panggil John Travolta untuk buat aksi nih di KTMB plak... hahaha...

So... ini macam kalu "The Taking Of Pelham 123" sudah jadi "The Taking Of Shah Alam Batu Tiga" punya senario ..... hahahaha... saper nak berlakun watak yang dibawak oleh John Travolta nih... saper plak orang KTMB atau Menteri yang nak jadi watak Denzel Washington nih... hehehe...

Takkan nak suruh Saiful Bukhari Azlan berlakon sebagai watak Ryder lakonan John Travolta tue... Saiful Bukhari Azlan maner ader karisma macam John Travolta... Saiful Bukhari Azlan nih cuma boleh jadi pelakon porno jer macam Dig Diggler.... hahahaha

04 August 2010

Bunuh Diri?

Harinie gua tak nak tulis panjang-panjang... cuma gua nak komen isu bunuh diri nih... penyakit yang makin hari makin kronik dah... ramai yang dah terkena penyakit nih... penyakit psiko nih memang tak boleh dapat kesan awal....

Okeh la.... nih cerita pasai bekas ADUN BN yang mati semalam tue... yang mati dalam kereta Caldina ngan bekas PA dier (pompuan)... errr... betul ka dier bunuh diri...

Siapa yang tembak.... satu kesan tembakan kat kepala bekas ADUN tue.. dan dua kat kepala bekas PA dier.... mmmm...

Cerita dier camnie.... la... kalu orang guna pistol untuk tembak kepala dier sendiri... sure sekali jer... takkan dua kali... tak mungkin... sebab kalu dah kena peluru satu kali.. otak dah stop.. jadi takkan orang yang menembak tue tembak kepala dier sendiri dua kali...

So... kalu ikut keterangan saksi kejadian... takder saper kuar dari kereta Caldina yang terbabas tue... jadi... mesti tembakan datang dari dalam kereta.... so... sohih la mesti ader skit gaduh ka antara dua orang nih... pistol plak milik bekas ADUN nih...

So... ikut logik akal... sure yang tembak bekas PA ADUN nih adalah bebas ADUN itu sendiri... itu sebab berlaku tembakan dua kali.... biler dah rasa bersalah.. dier tembak diri dier sekali das... kat kepala... dan lepas tue kereta tue terbabas....

Gua tak tengok lagi photoshot dalam kereta tue... tapi.. kalu kita nilaikan ikut berita tue... mesti ader kesan percikan darah kat cermin sebelah penumpang depan... kalau la peluru tak keluar menembusi kepala... kalu keluar... sure cermin tue pecah...

Kena gak tengok angle trajektori tembakan... dari situ kita boleh point siapa yang menembak...

02 August 2010

Iklan Jawatan Kosong

Peluang kerja di dalam bidang IT - Virtuanic Web Services (www.virtuanic.com)

Virtuanic Web Services sedang mencari 4 eksekutif pemasaran teknologi untuk beroperasi di Pahang, Kuala Lumpur, Johor Bharu dan Penang. Waktu bekerja anjal.

Calon yang ingin memohon perlu sekurang-kurangnya mempunyai Certificate in Finance / Administration, dengan pengetahuan yang mantap di dalam bidang internet technology (IT).

Gaji bulanan di dalam lingkungan RM 4000 beserta dengan sales commision. Latihan akan diberikan.

Calon yang berminat boleh menghantar email ke sales (at) virtuanic.com beserta dengan link online resume anda.

VIRTUANIC WEB SERVICES

Banyakkan Lagi Ceramah Dan Demo Bantahan

Bhai... ader orang kata.. ceramah dan demo bantahan nih tak perlu... sebab negara kita demokrasi... semua boleh kuar media... itu pada gua cakap-cakap orang bodoh yang masih duduk bawah tempuruh.... hahaha... in reality... Malaysia bukan sebuah negara demokrasi... tetapi Malaysia sebenarnya adalah sebuah negara kukubesi....

Dari dulu lagi... dimana-mana pon... cara nak jatuhkan kerajaan kukubesi cuma ader satu sajer jalannyer.... iaitu dengan banyakkan lagi ceramah dan demo bantahan.... lepas tue... kena tambah gak dengan Hartal atau Mogok ....

Jadi... the best way untuk mempercepatkan kejatuhan United Malay National Organization nih... dan seterusnya dikuburkan... perlu banyakkan lagi ceramah dan demo bantahan....

Demo bantahan ke jalanraya pon kena buat gak... jangan harap di Kuala Lumpur jer... tapi mobilised jugak ke negeri-negeri karat biru UMNO/BN macam kat Melaka, Negeri Sembilan dan Johor... kat Johor tue kena buat lebih kerap....

Demo anti Yahudi... Demo anti APCO... Demo anti Judi.. Demo anti Harga Naik... Demo anti ISA... Demo anti AUKU .... dan semua demo yang lain... kena buat dengan lebih kerap.... baru la ader berkesan....

01 August 2010

Kalau Mahathir Mohamed Boleh Ditipu

Bhai.... lu bayangkanlah.... kalu Mahathir Mohamed boleh ditipu.... orang "kunun"nyer bijak boleh ditipu ... diperdaya... maka gua tak heran la kalu Najib Razak pon senang-senang jer ditipu gak... hahaha...

Sebijak-bijak Mahathir Mohamed (Che Det) pon boleh kena tipu... aper la hebatnyer kalu Najib Razak dibangangkan dan ditipu hidup-hidup... hahaha...

Bayangkan... punya la ramai Menteri-Menteri yang kononnyer hebat dan berilmu kat dalam Kabinet Mahathir Mohamed masa tue pon boleh kena tipu oleh Ling Liong Sik... maka tak heran la gua kalu Kabinet dapur (errr...) Najib Razak lagi la senang nak kena kencing... hahaha...

Kabinet masa zaman Abdullah Ahmad Badawi lagilah mudah kena kencing dan ditipu... tak payah jauh... tengok jer kes anak Shahrizat Jalil buta-buta jer boleh tipu Kabinet Abdullah Ahmad Badawi untuk bagi fund dier lead perladangan lembu.... hehehe... tapi kantoi... hahaha...

Kabinet Najib Razak lagi la teruk... bukan sekali dua kena tipu... tapi rasanyer setiap kali mesyuarat kabinet... sure kena tipu... tapi... pasai bukan Najib Razak yang lead kabinet... kira kita boleh maapkan la si Najib Razak nih...... errr... saper aaa yang lead kabinet nih sebenarnya.... hahaha... tak lain tak bukan... Bik Mama la bhai... Bluehyppo tue...

So... 10 tahun dari sekarang ... akan ader kes Mahkamah.... dan kuar lagi satu berita.. bahawa kabinet Najib Razak ditipu dan diperdaya oleh orang yang berkepentingan....

Begitu mudahnyer ditipu dan diperdaya.... err... boleh caya ka nih.... macam ader satu komplot jer nih... komplot kambing itam jer nih... hahahaha...

Sohih Dan Nyata

Bhai... tak dapat disangkal lagi... sohih dan nyata... terang lagi bersuluh... Zulkifli Nordin memang seorang peguam kayu... tarak boleh pakai punya worang... tak layak jadi warganegara Malaysia... hahaha...

Dalam artikel terkini di blog beliau jelas menggambarkan bahawa Zulkifli Nordin nih memang seorang yang kayu.. sohih dan nyata... sikap rasis (perkauman) yang tidak bertempat... sikap yang menunjukkan dier sebenarnya tidak layak menjadi peguam.... sikap tidak professional... sikap cakap main lepas tanpa buat kajian...

Hebat betul la Zulkifli Nordin nih... punyalah rapat dier bantai DAP... sampaikan kalu ikut istilah orang tua-tua... kerana marahkan seekor nyamuk... habis satu kelambu dibakar... giler... yang lawak tue.... dier dok kata DAP nih rasis.... tapi dier tak sedar yang dier pon rasis gak.... macam budus... bangang nak mampus...

Kalu dier boleh kata yang DAP itu rasis... aper kata kalu dier jugak tulis artikel tentang PERKASA yang juga rasis.... baru la fair and lovely (errrpp.... fair and square).... hahahaha.... ini tidak... dier kata DAP rasis... tapi yang dier tue bersikap rasis tak pulak dier nak citer...

Wei... itu la orang kata... seperti meludah ke langit... akan pasti terpalit ke muka sendiri... hahaha.... takder akai punya Ahli Parlimen...

Gua tak tau la kalu pada PRU13 nanti mamat nih menang besar di Kulim.... makanyer kalu menang la... sohih orang Kulim memang jugak sama bangang ngan Zulkifli Nordin nih... itu jer yang gua boleh cerita.. hahaha

Nih gua nak nasihatkan Zulkifli Nordin... sebelum lu nak kata punggung orang lain berkerakah.... cuba cek dulu punggung hang sendiri.... kalu ikut istilah orang utara.... sebelum kata pungkoq orang lain berkerakah... cek dulu pungkoq hang... hehehe..

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1