Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

11 January 2014

Alasan Pegawai Zakat Yang Paling Tak Relevan

Bhai/DeeDee semua...

Tadi gua ader borak ngan sorang kawan nih... Dier ader pegi pusat zakat satu negeri nih... Dier nak uruskan dapatkan bantuan zakat untuk sorang makcik nih... Kelayakan asnaf fakir... Biler dier tanya kenapa pegawai zakat tak keluar cari dan jejak asnaf... Pegawai tue cakap diorang tak cukup kakitangan...

Terkedu member gua tue... Rasanya itu lah alasan paling bodoh yang dibuat oleh pegawai pusat zakat... Member gua tanya... Macam mana urusan kutipan zakat boleh cover baik satu negeri kalu kakitangan tak cukup... Mamat pegawai zakat tue cakap... Itu sebab kiter lantik amil... Setiap kampung at least ader satu amil... Bergantung kepada berapa ramai penduduk kampung tue...

Member gua tanya plak.. Abis tue kalo bab buat kutipan zakat boleh guna amil punya la ramai... Kenapa amil-amil nih tak digerakkan untuk menjejaki asnaf... Mamat pegawai pusat zakat tue cakap... Itu bukan tugas amil.. Tugas amil kutip duit zakat jer...

Member gua tibai mamat pegawai zakat tue dengan statement... Kutip pandai biler nak bantu macam haram... Terus pegawai zakat tue melenting marah...

Member gua tua cakap lagi... Abis tue kenapa bahagian untuk amil setiap kali laporan zakat cukup tinggi... Bukannyer susah sangat nak kutip duit... Lain la kalu buat kerja jejak asnaf.. Tue baru banyak pakai duit...

Karut jer amil-amil nih peruntukan untuk diorang besar sangat... Tapi kerja cuma kutip duit... Aper daaa... Kalo buat pakai mesin Cash Deposit Machine (CDM) pon boleh... Samer macam pakai SMS bayar zakat... Aper la yang susahnyer...

Gua bagitau member gua... Itulah dier golongan bijak pandai bab agama... Kalu bab menguntungkan mereka laju jer diorang buat... Jenis pikir laba dan habuan dunia... Bukan buat kerja kerana Allah Taala...

Amil ramai beribu-ribu... Tapi masih tak cukup kakitangan nak jejak asnaf... Macam-macam la alasan pusat zakat nih... Samer gak ngan Baitulmal.. Hampeh...

Aper la nak harapkan... Ader Mufti pon dok pikir perut dan bawah perut jer... Bukan pikir redha Allah... Payah la... Memang payah... Hampeh aaaa... Nak harap Ketua Agama Islam amik pot... Hahaha... Lupakan sajer la... Bab berlakon sebagai Ketua Agama Islam pandai la diorang... Ntah saper lantik diorang jadi Ketua Agama Islam tak tau la.... Mana tauliah depa dapat... Saper kasik??

Masa zaman sahabat pon takder yang mengaku sebagai Ketua Agama Islam.. Even Khalifah Daulah Islamiyah pon takder ngaku... Nih ntah mana kutip ntah makhluk yang boleh mengaku dier Ketua Agama Islam... Siap yang best tue ader yang bukan sajer mengaku Ketua Agama Islam dan Bayangan Tuhan di muka bumi.... Tapi siap ngaku yang diorang nih Ahlul Bait... Hahaha... Kaki judi, kaki perempuan, kaki maksiat dan kaki tonggang pon ader hati nak ngaku Ahlul Bait... Hahaha

Karut-karut.... Hahaha


6 comments:

  1. Akhir zaman bro... Nabi saw dah pesan bahawa akhir zaman zakat dijadikan pinjaman.

    ReplyDelete
  2. Akhir zaman bro... Nabi saw dah pesan bahawa akhir zaman zakat dijadikan pinjaman.

    ReplyDelete
  3. bab nak kutip bersungguh bila nak keluar duit untuk golongan yang berhak kurang pula proaktif banyak pula tak aktif

    ReplyDelete
  4. ada dorang kesah...?...dorang dah kompem masuk syurga agaknya ss berjaya 'mengutip' zakat byk...hahaha..perkataan 'zakat' tu pun dah menunjukkan betapa 'islamic' nya dorang...hahaha

    ReplyDelete
  5. nama pun pusat PUNGUTAN zakat bukan pusat pengagihan zakat. jadi depa pungut je lah.

    ReplyDelete
  6. tapi kalau tangkap orang tak puasa ke,maksiat ke ada pula kakitangan,sanggup naik turun tangga hotel murah,sebab apa?sebab duit masuk

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja