Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

14 January 2014

Double Standard?

Bhai/DeeDee sekalian...

Artikel gua nih bukan nak menghina atau menghasut mender.. Sekadar nak lu orang buka minda dan buka mata skit... Lihat dari skop yang lebih luas... Jangan taksub dan jangan takjub... Hahaha

Biler ader orang mengaku yang dier keturunan Sultan Melaka ... Dengan segala macam belit undang-undang yang ader laju jer kena tangkap... Hahaha.... Kenapa perlu tangkap... Setakat laporang polis berpuluh helai... Ibrahim Ali ader lagi banyak ... Beratus helai laporan polis... Tapi tak pernah pon Ibrahim Ali kena tangkap.... Hahaha... Aper la double standard betul lar...

Pada gua aaa... Ini semua intimidasi... Sekadar nak menakut-nakutkan jer... Sekadar nak bagi persepsi yang kononnya tuntutannya palsu... Bhai... bhai... Kiter kat Malaysia nih ader berapa ramai "professor #kangkung" yang kononnya pakar sejarah... Dari anak keling hinggalah kepada anak adam... Tapi cuba tanya diorang nih semua... Kenapa takder kajian menyeluruh dan lengkap mengenai susur galur dan terkini mengenai Hang Tuah dan juga Kesultanan Melayu Melaka... 

Takkan la selepas ghaibnya Hang Tuah... Semua citer tentang Kesultanan Melayu Melaka hilang begitu saja.. Takkan la Kesultanan Melaka dulu tue takder keturunan... Takkan la semuanya sekali pupus dari muka bumi nih... Takkan la semuanya Allah Taala lenyapkan sekaligus tanpa ader sedikitpon jurai keturunan...

Atau sebenarnya ader yang cuba dirahsiakan oleh sesetengah pihak.... Sekadar untuk menjaga kepentingan diri dan kuasa mereka... Hahaha... Macam citer Ahmad Nasir yang ngaku dier aderlah kerabat diraja Negeri Perak Darul Ridzuan... Dan dier tuduh Azlan Shah tue bukan kerabat... Malah katanya Azlan Shah itu sebenarnya aderlah anak angkat yang bernama Atan...

Hahaha.... Something wrong and fishy somewhere la bhai...

Kalo nak kata layak atau tidak diorang nih menuntut hak kedaulatan mereka...  Aper kata kiter semak hak dan kelayakan mereka yang mengaku negeri Selangor, Johor, Kedah dan Kelantan itu mereka punya...

Yang Selangor... Itu bukannya susur galur yang berhak... Kerana yang sepatutnya telah dihalau oleh British... Samer jugak dengan yang di Johor ... dikutip jenis yang sokong British..... Jurai di Kelantan bukanlah dari keturunan Cik Siti Wan Kembang... Manakala yang di Kedah bukanlah dari jurai Ong Maha Perita Daria cicit kepada Merong Mahawangsa.... melainkan aderlah anak saudara kepada Chulalongkorn...

Paling lawak skali... Gua ader pernah terbaca satu dokumen rasmi yang mengatakan bahawa yang di Pahang pulak aderlah Ahlul Bait... Jurai keturunan Rasulullah tue....  Hahahaha.... Punya la fakta bodek tahap gaban betul lar....

So.... There is something wrong and fishy somewhere... Dan para pengkaji serta "kononnya" pakar sejarah bertaraf professor #kangkung semua memang tabley pakai... Takkan takder sorang pon berani nak keluarkan fakta sejarah yang betul... Takut miss soru ka... Hahaha

Dalam kes Nor Jan Shah.... Kenapa perlu ader intimidasi... Kalu betul ader bukti berlawanan... Saman jer la kat Mahkamah... Apersal takut????

Hahaha....

Sori... Gua tak habis nak citer lebih lanjut tentang benda nih... Lagipon pada gua buat aper simpan ramai-ramai "makan tanggung berak cangkung"... Bukan ader  faedah pon... Membazir jer... Hahaha.... Simpan sekor dua cukup la... Hahaha

5 comments:

  1. bab dunia banyak dabel
    dabel fes dabel ajen dabel keros
    dabel terabel dabel setended dabel bess makan dabel makan aji
    bab akhirat dabel babel

    ReplyDelete
  2. Konon pantang derhaka pada raja... Yg lucut kekebalan raja dan panggilan natang tu buat2 lupa... Bangsa kita ada Hang Jebat dan Megat Seri Rama...tapi pengkhianat banyak dari si kitul dan mandeliar...maka sejarah negara pon berputar-belit macam ular...

    ReplyDelete
  3. Rakyat sebenarnya fobia dengan kedatangan Sultan baru ni. Yg ada pun ......... Ketua agama.... Hard Rock Caffea...wang zakat... Minuman keras.... Bolot harta....dan macam-macam lagi.

    ReplyDelete
  4. Bhai...

    Sorry Bhai.. ni bukan komen pasal 'Double Standard' tapi pasal 'Closed Circuit'...

    ... best ceter dia tu... tapi ada 2 scene yang aku rasa 'terfikir', apakah scene tu benar-benar berlaku di alam nyata...

    #1. bagaimana si minah jahat tu boleh, dengan selambanya dan tanpa rasa bersalah - arahkan untuk carry on the plan untuk hapuskan saksi - masa tu si minah tu dalam kereta ngan anak perempuan dia

    #2. bagaimana AG tu... scene ni before credit keluar... boleh cakap dengan fasih dan tanpa gentar benda yang dia tahu adalah tak benar...

    COBOL

    ReplyDelete
  5. Bhai/DeeDee semua...

    Hahahaha.... Idea dan komen korang best tul arr... Hahaha... Semua "makan tanggung berak cangkung" macam hampeh aaa...

    Bhai Cobol..

    Bagi kedua-dua soklan lu.... ianya aderlah realistik di alam nyata... Lu tengok jer la...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja