Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

07 January 2014

Celakanya Ketua Agama Islam

Bhai/DeeDee semua...

Lu orang ader dengar citer tak tentang ader seorang atuk tue yang bayar yuran sekolah cucu dier guna duit syiling tue tak? Rasanyer benda tue heboh satu alam maya kat FB, Blog dan Twitter...


Citer tentang adik nih dan atuknyer memang membuat hati orang-orang (yang lembut hatinya dibuka pintu hatinya oleh Allah Taala) akan sebak dan menangis... Bukan sahaja kerana terlalu simpati tapi kerana mengenangkan sikap dan perangai Ketua Agama Islam dan pusat zakat yang dibawah kuasanya...

Dalam kes ini... Ianya dibawah kuasa JAIS (bukan Ahmad Jais aaa) dan terletak dibawah pengaruh Ketua Agama Islam Selangor... Tapi.... Tapi bukan sajer Ketua Agama Islam Selangor buat tak pandang (err... Bisnes Hard Rock Kapir lagi masyuk) .... Tapi Pusat Zakat dan Baitulmal pon buat derk jer...

Bangsat betul lar.... Memang bangsat wal celaka...

Siap sedia la lu orang sumer jawapan kat Allah Taala nanti... Sebab budak tue berhak untuk dapat bahagian dier dari cabang asnaf... fisabilillah... Anak yatim pulak tue.... Dan pastinya bukan dier yang akan menuntut haknya di akhirat kelak... Akan tetapi Allah Taala jugak anak menuntutkan hak baginya dari Ketua Agama Islam Selangor dan mereka-mereka yang duduk dalam Pusat Zakat dan Baitulmal...

Tunggu la balasan untuk mereka-mereka nih...

Celaka dan terus celaka lah kepada mereka-meraka ini... doa dari kami golongan mustad'afin dan para malaikat (insyaAllah) dibumi dan dilangit...

*** Ada Ketua Agama Islam yang tak sempat duduk mahligai bernilai 1 bilion di tengah kota terus buat plak mahligai bernilai 1 bilion kat tempat dier.... Giler ... Walhal rakyat ramai lagi yang tertindas (mustad'afin) dari segi ekonomi dan pendidikan...

13 comments:

  1. Bhai...

    dari teks kutubah JAIS (27/12/13)... Jumlah pengagihan yang telah dilaksanakan pada tahun 2012
    antaranya adalah peruntukan Fakir miskin berjumlah
    RM 138 juta
    Fii
    Sabilillah
    RM 140.4 juta
    Golongan Gharimin
    RM 33.7 juta
    , Muallaf
    RM 23.8
    juta
    , Riqa
    b
    RM 6.9 juta
    , Ibnu Sabil
    RM 1.8 Juta
    dan juga peruntukan kepada
    Amil
    berjumlah
    RM 56.4 juta
    telah diagihkan...

    banyak tu bahagian amil... yang aka tahu, sekarang nie zakat pendapatan atau apa-apa jenis zakat boleh bayar on-line, potong gaji... amil tu tang mana pulak?... tak kan tu kos cover maintenance server ... amil zakat fitrah tu aku aku tahulah tapi tak sebanyak tulah...

    COBOL

    ReplyDelete
  2. Puak dewa-dewi bukannya ambil kisah pun dgn nasib rakyatnya terutama golongan marhaein. Mereka sibuk membina kekayaan tanpa kira halal/haram. Org melayu terus leka dgn hiburan spt maharaja lawak, konsert dll. Sekarang ustaz pun sibuk dgn rancangan realiti dari sibuk mendidik rakyat ttg akidah dan kezaliman pemerintah.

    Ada dewa tu hukum hudud utk rakyat tetapi dewa-dewi berpeleseran diluar negara dgn betina setan.....

    ReplyDelete
  3. bhai...lu cakap pung pang pung pang pn ape faedahnya...kalu stakat publish dlm lu pnye blog je.. kalu lu prihatin sangat lu ada ka buat siasatan...lu ada ke prgi pusat zakat tanya status atuk tu...jangan main hentam je... lu tau ke kakitangan pusat zakat tu kerja diaorang cam mane...lu tau ke kerenah manusia yang dihadapi oleh pusat zakat tu....siasat le dulu jangan cakap ikut sedap hati je...

    ReplyDelete
  4. birokrasi oh birokrasi. politik politik...

    admin: Mohon exchange bloglist. ni blog baru aku.. hehe...
    http://blogpetua.blogspot.com

    adios:
    admin bankami.net

    ReplyDelete
  5. Wpun baca lu punya post ni mcm ganaz.. tp air mataku tetap bergenang....

    ReplyDelete
  6. pemimpin Islam diwajibkan tegak agama
    Allah , jalankan hukum Allah dan perintah dengan adil n amanah.
    pemimpin adil dihormati pemimpin dzolim dibenci dilaknati.

    ReplyDelete
  7. Tiba masanya pengurusan wang zakat diaudit oleh Jabatan Audit Negara. Kebal sungguh mereka ni. Peruntukkan amil tu sungguh mencurigakan.

    ReplyDelete
  8. tukang kutip zakat sanggup menggunakan mcm2 cara utk kutip zakat. Yg terbaru boleh kad kredit. Tapi tukang kutip zakat 'blur' mcmnana nak agihkan duit zakat. Yg dorang tau hanya tunggu kat pejabat tunggu org 'apply' zakat. Dan alasan kerap di tipu oleh pemohon zakat yg x layak di gunakan utk menutup kelemahan menguruskan wang zakat kepada yg benar2 memerlukan. Susah nak jumpa org pusat zakat atau baitumal turun padang mencari org susah kecuali bila dah di 'highlight'kan dlm media. Mungkin jawatan dorang hanya perlu 'mengutip' bukan mengagih. Org yg berada di pusat zakat ni x takut ke dgn tanggungjawab yg di amanahkan?. Atau dah gerenti masuk surga?.

    ReplyDelete
  9. Lu nak tanya Pusat Zakat? Hahaha..mana ada laporan. Amik borang ni,isi. Lepas tu pegi cari JKKK,chop tanda tangan, Ketua Kampung,tanda tangan, Ketua Bahagian..... Ketua Balai, Ketua darjah... sampai keras..

    Dah siap? Balik dulu,pihak kami akan hubungi bila dah lulus. Ok? BOLEH?

    ReplyDelete
  10. Lu nak tanya Pusat Zakat? Hahaha..mana ada laporan. Amik borang ni,isi. Lepas tu pegi cari JKKK,chop tanda tangan, Ketua Kampung,tanda tangan, Ketua Bahagian..... Ketua Balai, Ketua darjah... sampai keras..

    Dah siap? Balik dulu,pihak kami akan hubungi bila dah lulus. Ok? BOLEH?

    ReplyDelete
  11. Bhai/DeeDee semua...

    Kerenah PPZ gua cukup paham... sebab gua banyak kali pi deal ngan diorang masa gua duduk di Shah Alam dulu....

    Cukup masak...

    Tambah lagi masa tue gua ader banyak supply dan support komputer kat tempat depa.... Hahaha

    Beli Pajero baru dan Bas baru boleh... untuk kegunaan amil.... tapi asnaf tak terjaga... Hampeh...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja