Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

17 May 2014

Kalaupun Hudud Diluluskan Oleh Parlimen

Bhai/DeeDee semua...

Cukup ramai rakan dan sahabat serta orang awam yang mengenali gua dok tanya gua tentang perkara hudud nih.. Pi kedai orang tanya.. Pi pasar orang tanya... Pi stesen minyak orang tanya... Wei... Gua bukan Ostad aaa... Tapi kalo gua diberi peluang jadi Ostad... Gua pon nak jadi Ostad Sampul... Hahaha... Masyuk... Memang masyuk....

Okeh la... Berbalik kepada tajuk... Kalaupun Hudud diluluskan oleh Parlimen... Nih jawapan gua... Baca betul-betul dan pahamkan...

Kalaupun hudud nih diluluskan oleh Parlimen... Dimana takder sorang pon mamat yang mengaku Islam akan mengundi sebaliknya... Gua tetap kata yang hudud takkan dapat dilaksanakan...

Bukan sebab ianya susah nak dikuatkuasakan... Bukan sebab PDRM tabley buat... Tapi... 

Tapi....

Tapi kuasa Parlimen tidak ader maknernyer dalam bab yang berkaitan dengan Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu... Sebab anything berkaitan dengan Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu adalah dibawah kuasa Sultan dan Raja-Raja Melayu...

So... Kalaupun Parlimen telah meluluskan hudud... Tak semestinya Sultan atau Raja-Raja Melayu akan endorsekan... akan luluskan... akan benarkan ianya berjalan... Hahaha

Lantak la lu orang nak cakap aper dan pertikaikan aper yang gua citer nih... Hahaha... Sohih takder Sultan atau Raja-Raja Melayu yang akan membenarkan hudud berjalan... Sebabnyer... Selagi mana takder klausa dalam undang-undang hudud nih yang "exempt" kan Sultan dan Raja-Raja Melayu daripada kena dakwa atau hukum... sure para Sultan dan Raja-Raja Melayu takkan buat punya...

Lu tarak percaya ka??? ... 

Sudah banyak kali gua cakap.. Hudud, Qisas dan Ta'azir nih cukup senang nak dijadikan undang-undang kalo para Sultan dan Raja-Raja Melayu endorsekan... Dimana diorang boleh keluarkan dekri untuk support benda nih... Tapi...  Kalo nak buat... 58 tahun dulu lagi dah boleh buat satu dekri... Tapi diorang tak buat kan...

Sebab aper... Hahaha... Sebab kalo ader hudud nih... Dan tiada yang terkecuali didalam hukumannyer... Pasti yang pertama skali kena dakwa dan hukum aderlah para Sultan dan Raja-Raja Melayu... Hahaha

Sebab tue la hudud Brunei boleh dilaksanakan.... Sebab ianya sudah "exempt" kan Sultan daripada boleh didakwa atau dihukum dibawah hudud.. Jadi.. Aper ader hal mau jalankan...

Hahaha...

Kalo tidak ader "exempt" .... Sampai kiamat pon para Sultan dan Raja-Raja Melayu takkan benarkan ianya berjalan... Hahaha... Ini fakta.... Ini bukan fitnah atau hasutan.. Ini realiti...


8 comments:

  1. Sepatutnya sultan2 dikumpulkan dipusat pentadbiran Dan salah seorang menjadi agung yg lain tunggu giliran..tak payah tiap negeri Ada sultan..nak rasmi dewan Dun agung sebagai ketua boleh arahkan sultan2 yg Ada..dan segala urusan agung Dan sultan bermesyuarat untuk tentukan...ha Baru nampak ada keja sikit..amacam..ok

    ReplyDelete
  2. bawa dulu pi palimen tengok sapa yang nak bantah secara rasmi
    baru tau selama ni sapa yang jadi penghalang pertama
    jangan la nak bawa usul kat palimen pun takut apa hal
    duk dalam negara sendiri pun takut ka

    ReplyDelete
  3. jadi persoalannya skang, isu hudud ni skang adakah pihak yg inginkan hudud di laksanakan dan pihak yg x mau di laksanakan hanya mempolitikkan 'hudud'?....hahaha...Bkn tuduh tapi hanya tandatanya. Gua tau di kalangan rakyat bkn di barisan kepimpinan ikhlas maukan hudud.

    ReplyDelete
  4. Anwar Ibrahim yang PAS mahu jadikan Perdana Menteripun tolak hudud -Lihat interview Lutfi Othman (sekarang Ketua Pengarang Harakah) dengan Mat Sabu dalam majallah Tamaddun. June 1998

    Ahmad Lutfi Othman: Kata orang, berbanding Mahathir Anwar dilihat jarang mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang memperlekehkan Islam?

    Mat Sabu: Anwar memang lebih bijak berbanding Mahathir. Mahathir tidak reti menerangkan Islam tetapi Anwar lebih pandai. Misalnya, apabila menerangkan hukum Hudud, Mahathir akan menolaknya secara total tetapi Anwar akan memberi alasan daripada Yusof al-Qardhawi, pandangan ulamak itu ini, soal awlawiyyat atau prioriti. Jadi penolakan Anwar lebih lunak! Memang kedua-duanya nyata menolak hudud tetapi Mahathir tidak bijak menyusun hujah.

    ReplyDelete
  5. dah la tolak hudud pelekeh Islam pulak tu
    bawa usul hudud sebagai bukti telah berusaha berjaya atau tidak soal lain
    diakhirat nanti akan diperlihat puak mana yang khianat

    ReplyDelete
  6. bro, lu tau tak...lu dh study ke....apa2 usul yg dh diluluskan oleh parlimen, jika tidak diperkenankan oleh DYYM dalam tempoh 14 hari, maka usul tersebut mesti diterima pakai....tanpa perlu perkenan sultan....yg penting sekarang sokongan di parlimen...tau tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...

      tu gua pelik owner blog ckp sultan & raja2 melayu x perkenan x lulus.

      tp point owner blog sultan & raja2 melayu x nak buat sebenarnya sebab kalo diaorg ni NAK buat, sapa yg berani pertikai???

      Delete
    2. Bhai Anonymous...

      Dari satu segi memang betul... aper yang diluluskan oleh Parlimen akan terus diterima pakai... tapi bukan dalam bab berkaitan Agama Islam dan Melayu.... semua tue dok bawah kuasa final Majlis Raja-Raja...

      Delete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja