Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

07 October 2014

Isu Bot Tempur Hilang Satu Misteri

Bhai/DeeDee semua...

Gua tak biasa naik bot tempor kelas CB90 nih.... stakat bot getah yang PASKAL pakai tue pernah la naik.... Hahaha.... So gua takder pengelaman tentang bot tempur CB90...



Cuma aper yang gua nak sentuh tentang bot CB90 (CB204) milik TLDM yang dikesan hilang dan terputus hubungan komunikasi tue...... setakat "point to ponder" la..... okeh..

1. Masalah putus hubungan komunikasi.... err.... Takkan la hanya radio UHF/VHF jer ader dalam bot tempur tue... Takkan la diorang tak lengkapkan dengan peralatan komunikasi lain.... takkan la pembekal dan pengeluar bot tempur lupa nak letakkan satellite phone (versi enkrip) dalam bot tue..  Terbukti Motorola Iridium (satellite phone) boleh berfungsi "all-weather".

2. KD Paus aderlah kapal pengiring kepada CB204 milik TLDM yang dalam perjalanan pi Terumbu Layang-Layang..... Mmmm... KD Paus nih banyak kali gua naik dan tumpang..... dalam beberapa ops... So.... setahu guu la.... sistem radar "all-weather" yang ader pada KD Paus nih boleh kesan objek surrounding pada radius 25 nautical mile dengan baik...... manakala sistem radar utama pulak boleh kesan sejauh 50 nautical mile .... Takkan la boleh ilang sekelip mata ja pada sistem radar terus jadi diluar jangkauan radar?

3. Dalam keadaan distress.... biasanyer crew bot yang terputus hubungan akan cuba menggunakan tembakan flare ... mungkin dalam keadaan ribut taufan tabley nak nampak jelas... tapi kalo setakat laut bergelora ombak 20 kaki.... takkan la tabley nampak flare setinggi 150 kaki dengan jelas??? Maybe la diorang lupa nak tembak kot.... Kiter sangka baik la....

4. Gua takmo nak citer pasai sistem komunikasi guna "lampu" ... sebab nih cara dah kuno... tapi still KD Paus ader benda tue..... tapi gua taktau CB204 ader benda tue atau tidak...

Lagi satu... ader sedikit kekeliruan yang timbul dalam insiden nih..... iaitu bagaimana tentang tahap kesiapsiagaan dan keupayaan TLDM mengendalikan tugasan dilaut dengan peralatan sedia ader... Mungkinkah perkara ini berlaku disebabkan berlakunya ketirisan dalam pemerolehan aset... peralatan dan pekakasan kurang lengkap akibat dari rasuah.... atau penjimatan yang tidak sepatutnya dibuat oleh TLDM....

Aper pon.. gua doakan keselamatan anggota yang terlibat... cuma gua kesal... perkara sebegini boleh berlaku dalam kawasan perairan Malaysia yang tidaklah seganas seperti dilautan Atlantik atau Pasifik ...... atau di Laut Utara (North Sea) .... terutama skali perairan yang biasa ditempuh oleh para nelayan dan pemancing tegar dengan bot yang lebih kecil ......

6 comments:

  1. navy sekarang. Gaji lumayan tetapi kerja ZERO.

    X navy 810

    ReplyDelete
  2. sbelum ni aman damai.. tu xamik port.

    ReplyDelete
  3. Syukur CB204 tu dah jumpa, jika tidak akan jadi lagi satu kes hilang di Malaysia. Ingat tak dulu kapal peronda tenggelam separuh di terubu Layang2 sebab kipas tercabu selepas di selenggara. Kini kes yg sama pun berulang, bot tu rosak selepas diselenggara sehari sebelumnya. Bila kita persoalkan kenapa jadi macam itu? Mana SOP? Semua OK tak ada masalah dan ikut SOP. Nak tunggu siasatan spt tunggu musang berjanggutlah jawabnya. Bila siasatan selesai tiada kenyataan pun kenapa ianya berlaku. Semuanya bawah akta rahsia dan penyangak yg terlibat terus terlepas sebab kroni seseorg sama ada menteri atau pegawai atasan.

    Sebab itulah ekonomi negara semakin lingkup dan anggota tentera bawahan jadi mangsa kpd menteri dan pegawai atasan yg lembab serta komisen projek. Sikit hari lagi negara ni akan jadi lebih teruk dari Filipina dan Indonesia yg semakin bangkit dari kemunduran. Kelengkapan tentera mereka semakin besar & canggih. Indonesia dah mampu buat kapal, peronda missile, kapalterbang,roket dll.

    Apa lagi yg mampu umno lakukan ekonomi hancur, jenayah meningkat, Pati berlambak, keselamatan negara bocor.................umno jaga kroni dan komisen aje?

    ReplyDelete
  4. manusia rasa apa yang depa ada dah canggih tapi bila jadi satu bala baru tau ropanya tak berapa canggih lagi begitula adanya

    ReplyDelete
  5. rocky the great unused dick says: ini suma salah Anwar Brahem & Rapizi. Sape suro die org dedah macam2? Alangkan Tan Sri Auditor tiap2 taon buat "pembalut Nasik lemak" 5 inci tebal pon tak diendah, inikan pulak org pulitik nak dedah keburukan , cesss... memang anggota2 bawahan semua cabang beruniform disemua Negara memang jadi sambal je; cube cek "Philadelphia Experiment" puok2 mane jadik mangsa? Trajedi Kursk, Perang Vietnam, dll ade pegawai2 @ management jadik mangse? Rakyat Didahulukan.

    ReplyDelete
  6. Salam !

    Lu agak-2 le sikit... MH370 tu punya le besor pun demer tak leh kesan lagi... ni kan pulak bot sekecik CB bla bla bla (whateva) tu... laut lepas tu besor siot... tu nasib baik terlepas kat Laut China Selatan..kalu Laut Hindi Selatan, fuhh, harus tak jumpe jumpe lagi. Maklum le laut sana kan ke ganas ?! hehe

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja