Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

14 August 2013

Tugas Pembangkang Hanya Sekadar Membangkang?

Bhai/DeeDee sekalian...

Kadang-kadang gua cukup kesian dengan Pembangkang nih.... tak kisah la sama ada mereka aderlah pembangkang diperingkat Negeri ataupun diperingkat Persekutuan..... Kesian.... sebab nampak sangat banyak daripada tulisan dan pandangan mereka hanya sekadar membangkang.... Aderkah tugas pembangkang hanya sekadar membangkang?

Tidakkah tugas pembangkang nih lebih kepada "check and balance" serta "memberikan pandangan alternatif" dan "membentuk pemikiran lebih kreatif" lalu memberikan cadangan terbaik untuk menyelesaikan sesuatu isu sama ader di peringkat Negeri mahupun diperingkat Persekutuan...

Tak bolehkah pembangkang menunjukkan satu sikap yang professional yang mana bukan sekadar membangkang dan mengkritik sahaja tetapi lebih kepada cuba memberikan satu opsyen terbaik dan tuntas untuk menyelesaikan permasalahan yang menimpa masyarakat, ekonomi dan negara,....

Sebagai contoh... dalam usaha untuk merancakkan ekonomi negara.... sepatutnya tugas pembangkang bukan sajer sekadar membiarkan negara terkontang-kanting dalam pasaran dunia ... tetapi berusaha menunjukkan bahawa ekonomi boleh dijanakan dengan baik dan teratur serta dirancakkan..... Ini boleh ditunjukkan dinegeri-negeri yang dikuasai oleh pembangkang diperingkat persekutuan....  buat la satu jalan penyelesaian.... tunjukkan lu orang mampu mentadbir dengan baik....

Jangan la dok kutuk dan kritik Kerajaan Pusat dalam macam-macam hal.... tapi kat Negeri yang sendiri tadbir tak mampu nak buat lebih baik dari aper yang dibuat oleh Kerajaan Pusat.... Jangan jadikan alasan dana negeri tak cukup.... jangan asyik jadikan alasan dana disekat diperingkat Persekutuan....

Cuba ejast tengok.... kalu pandai mentadbir... dengan dana yang seciput dan kritikal pon mampu berbuat lebih baik.... sebagai contoh lar.... kat Tok Bali Kelantan tue.... pantainyer cantik.... sampaikan ader resort dibuat disitu.... tapi cuba tengok persekitaran kawasan nak menuju ke resort tue... hancuss.... gerai bersepah tak teratur dan tak terurus.... Aper kata buat PFI (Private Funding Initative)... macam contoh.. bagi satu syarikat bangunkan kawasan tue dengan teratur... gerai kemas dan sebagainya.... dan benarkan syarikat tue caj (PBT tentukan harga siling caj tue) kepada pemilik gerai... tapi... cukai taksiran mesti dibayar oleh syarikat tue kepada PBT... dan PBT pulak boleh mengenakan caj parkir....

Baru la nampak bagoosh... kawasan terjaga dan terurus... manakalah PBT dapat mengurangkan kos pembangunan.... dan PBT masih boleh meraih cukai dan sebagainya.... kira macam Win-Win lar.... Takkan la benda simple macam nih pon tabley nak pikir kot... Opps.... hahaha.. gua lupa nak citer.... kalu geng-geng nih nak buat PFI.... hahaha... akan ader la kes jenis terkezut tengok duit banyak lalu kelabu mata.... hahahaha... aper lu ingat geng sarban takder nafsu dunya ker.... hahahaha.... kalu takder ... mesti takder isu balak keluar..... hahahaha

Nak harapkan blogger pembangkang macam ader sesetengah tue (jenis kutuk maki hamun dan carut pandai la) bagi idea.... lupakan sajer la.... blogger macam nih semua jenis tak skolah... jenis ilmu tarak.... jadi kepandaian diorang cuma kutuk, maki hamun dan carut jer..... hahahahaha..... tak gitue... hahahahaha.... Contoh blogger pembangkang (seperti yang gua storykan kat atas nih) yang kalu lu orang baca blog dier tak pernah ader satu artikel yang ilmiah pon melainkan artikel cut-and-paste jer..... hahahaha..... lu boleh baca kat sini... hahahaha

7 comments:

  1. contohi negeri selangor ;)tapi media 'pultik' yang dikerbaukan selalu kelentong fakta ! ABU jangan lupa !

    ReplyDelete
  2. hahaha..mcm terengganu dulu...seronok dpt tawan terengganu..tiba2 madey tarik royalty minyak, seme ternganga x tau nak cari duit kat mane...hahaha...Kena lantik golongan professional dri luar parti yg mahir dlm selok belok menjana pendapatan dan pertadbiran. Bkn sekadar tangkap muat dri puak2 sendiri mcm umno dok buat selama ni....gua lupa, nafsu x kira lu bersongkok ke berserban...hahaha...

    ReplyDelete
  3. Penang pun urus dana dia dengan baik bab majukan kawasan swasta etc. ni baik guna kerajaan negeri punya anak syarikat bagi kat swasta dah tentu kena pilih yang yakin yang berkemungkinan besar kroni juga hohoho..

    ReplyDelete
  4. jarang jarang orang nak ikut cadangan pembangkang kat pejabat pun macam tu jugak la kalau dalam miting ada cadangan yang diusulkan nasib baik la kalau mau dengar pun

    ReplyDelete
  5. Tengok education level jugak bhai... kalau tahap nelayan jadi embi dia hanya mampu mentadbir macam nelayan jugaklah

    ReplyDelete
  6. no wander PAS tak kekal lama di Kedah & Terengganu..tak berapa pandai ...hshahahahakesian.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja