Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

22 August 2013

Batal Lesen, Ini Bukanlah Penyelesaian Masalah

Bhai/DeeDee sekalian...

Berapa ramai agaknya yang memandu diatas jalanraya kita sekarang nih yang tidak mempunyai kelayakan memandu.... tidak mempunyai lesen memandu..... Agak-agak lu orang aaa... ader berapa ramai aaa..... Gua rasa aaa... kalu dicula saru-satu... maybe kiter boleh dapat 1/4 daripada pengguna jalanraya memandu kenderaan mereka tanpa lesen...

Okeh.. gua paham dan stuju memang patut ader lesen.... penggunaan lesen memang wajar... pasai untuk mendapat lesen memandu... seseorang tue perlu menjalani latihan..... (err.. gua tak maksudkan lesen beli aaaa... hahaha)....


Persoalan sekarang nih... Aderkah PDRM mahu menambah lagi ramai orang yang memandu kenderaan mereka di jalanraya dengan tidak mempunyai lesen yang sepatutnya..... Jika idea membatalkan lesen hanya kerana ader banyak saman tertunggak.... patutnya ianya dimulakan dengan membatalkan lesen para VVIP terutamanya para menteri yang ramai dikalangan mereka mempunyai saman tertunggak...

Hanya kerana saman AES yang banyak tertunggak tidak bermaksud kelayakan memandu lu orang patut dibatalkan..... Malah kiter semua tahu... banyak sangat saman ekor yang ntah tak tau mana hujung pangkal pon..... ramai yang kena..... dalam banyak kes....  ader kenderaan yang langsung tak bergerak (dah lama "terpekor" dalam bengkel) pun boleh ader saman trafik memecut lebih dari 110 km/j ... giler aper...

Malah ader kes orang yang hanya mempunyai sebuah motor kapchai cabuk... tetapi mendapat saman AES lebih dari 200 km/j ..... aperkah kegilaan nih...

Patutnya... lesen mereka-mereka yang didapati bersalah mencetuskan kemalanganlah yang wajar digantung atau dibatalkan..... dan bukannya semua sekali kesalahan digantung dan dibatalkans secara semberono sajer...... manakala tugas menggantung dan membatalkan hanya terletak dibahu para hakim dan bukannya PDRM..

Kalu inilah pendekatan yang dilaksanakan oleh PDRM... maka ianya seumpama peribahasa Melayu....  "Marahkan nyamuk kelambu dibakar" ..... hahahaha....

1 comment:

  1. Ntah la Bhai Polis sekarang dah jadi Hakim penguna ikut je tak tau kita boleh challenge mereka kat mahkamah..

    kalau dapat saman etc. ramai-ramai kita bawak ke mahkamah kita ada hak polis bukan hakim nak tentusalah salah atau betul..

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja