Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

23 December 2013

SPPBS: Tindakan Mengarut Kementerian Pendidikan Malaysia

Bhai/DeeDee sekalian...

Lu orang ader pernah dengar ker citer arkitek nak berbincang dengan kontraktor yang buat rumah tentang bagaimana nak bangunkan rumah yang terbaek... hanya selepas rumah itu siap dibina dan diduduki oleh pemilik rumah tue..... Hahaha... Pernah dengar ker tak? Hahaha.... Giler ker aper ader benda camnie plak...

Biasa orang buat perbincangan sebelum sesuatu struktur tue mula dibina dan digunakan... Orang akan berbincang masa semuanya diatas kertas plan... Perbincangan antara arkitek, kontraktor dan pemilik rumah biasanyer berlaku sebelum struktur rumah tue siap dibina ...

Ini tidak.... Bangunan rumah dah siap dan dah dua tiga tahun diduduki barulah arkitek, kontraktor dan pemilik rumah nak duduk berbincang tentang rumah tue.... Giler aaaa... Bodoh punya arkitek...

Samer la macam citer kat bawah nih... Tentang SPPBS... Sistem Pengurusan dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah... yang penuh cacamarba... penuh karut marut lagi menyusahkan... yang menyebabkan para guru dah jadi macam kerani sekolah.. 

Kerani sekolah pon tak sesibuk para guru sekolah la nih... Kerani sekolah pon ader masa relaks dan bisnes kain batik serta MLM kat sekolah... Hahaha....  Nasib baik guru besar atau pengetua tak benarkan bukak meja jualan kat sekolah... Kalu tidak jadi macam pasar la.... Hahaha

Yang server SPPBS pon macam haramjadah... Kalu unit IT di KPM tak reti nak handle server SPPBS... Aper kata kasik kat FACEBOOK atau GOOGLE jer yang handle... atau aper kata Unit IT KPM buat APPS SPPBS nih guna FB apps atau Google Docs...

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) punya team yang develop SPPBS nih rasanyer mesti tak pernah test aplikasi nih running pada talian internet berkelajuan 14.4kbps atau 28.8kbps.... Pasai tue la tak tau... Nih gua nak kasitau... 60% daripada semua sekolah berada di luar bandar dan capaian internet diorang aderlah terhad...

Diorang test dalam keadaan local.. Dalam keadaan ader leased line 2mbps... Dalam keadaan guna unifi 5mbps... Dan dalam keadaan 100 atau 200 concurrent user..... Walhal in real scenario... At least 5000 or 8000 concurrent user has been detected using SPPBS...

SPPBS server nih ader duduk dalam GRID computing ker atau Cloud Computing ker..  Paling cikai pon letak la dalam multiple redundant Clustered Computing ker.. Kalo team IT kat KPM atau Kontraktor KRONI Menteri KPM tak reti nak buat semua nih... Bagitau jer... Gua dan ramai lagi boleh buat secara FOC... Tapi kos grid, cluster dan cloud tue kena bayar la.... Hahaha... Setup jer FOC...

Hahaha.... Lawak siot....... Hahahaha




Tolong aaaa ... Tolong dedahkan nih syarikat kroni saper yang dapat kontrak untuk setupkan server SPPBS nih... Dan berapa kos nak setupkan dier... 

Dengar citer server SPPBS nih cuma running kat dua bijik server jer dengan RAM 16 GB jer setiap satu serta tumpang line internet server lain di KPM.... Biar betul... Ader buat bandwidth shaping ker? Takkan takder pakai load balancer appliance macam Cisco ACE 4700 ker ... Takder cukup duit ker??? Tak pon buat la co-location kat NetMyne atau kat AIMS atau kat JARING ka....

Hahahahaha.... Hancuss... Tabley pakai betul lar... 

12 comments:

  1. mmg bebai nak mampus org org kpm nie ...duduk makan gaji buta ja ...biasalah depa dok pikiaq server tu macam sever main tompang tompang intranet kot wakakakaka ...mmg hampeh

    ReplyDelete
  2. hanya di mesia sistem haprak teruk dalam pembelajaran,seorang prof luar negara ketawa sambil berkata negara ada menteri pelajaran amat mangkuk & bahlol dengan berapa kali daa ubah sistem bahasa pengajaran ,sat bm sat ingeris ,pastu tukar balik dah berapa kali daa ! prof tu kata bahasa ibunda lah terbaik untuk pengajaran & pemahaman bagi penuntut mudah faham & terima ilmu ,pastu gasaklah nak belajar bahasa lain setelah cerdik bahasa ibunda .iniLah kerja dajjal perosak anak-anak melayu ! siapakah dajjal perosak sistem pelajaran negara ? ABU !

    ReplyDelete
  3. Tlg komen lak program baru VLG FROG.. menyusahkan bebudak ngan cikgu...

    ReplyDelete
  4. apa punya haprak duk ada dah berpuluh tahun tonggak prinsip pendidikan negara pun tak teratur lagi.yang duk pandai atur lu berapa gua berapa.manyak susah la ini macam

    ReplyDelete
  5. FROG tu rasanya brother dah komen pasal TYL hahaha

    Sekolah kalau nak buat PBS saja okey la ini dengan benda lain nak kena buat kesian cikgu2 dong..

    ReplyDelete
  6. FROG tu rasanya brother dah komen pasal TYL hahaha

    Sekolah kalau nak buat PBS saja okey la ini dengan benda lain nak kena buat kesian cikgu2 dong..

    ReplyDelete
  7. tukar menteri tukar perlaksanaan. Yg baru nak tunjuk pandai dri yg lama. Buat dulu kaji kemudian...hahaha...bila gagal salahkan PR, kononnya sabotaj dan di sambut dgn tepukan gemuruh oleh macai2 UMNO. Nak kasik gempaq lagi selit fitnah sikit sebanyak. Bertambah gemuruhlah tepukan macai2 umno. Pemimpin/menteri tersaenyum puas kerana dapat perbodohkan macai2 umno.

    ReplyDelete
  8. Mohon pautkan blog saya

    http://pariajalanan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Admin, bagi saya, baik mansuh je PBS ni. Menyusahkan org je. Menyusahkan cikgu nak sembahyg subuh. Kalau tak sembahyang subuh, camne nak berkat pengajaran cikgu tersebut?

    Admin, ada sorg pegawai KPM yg begitu lancang kata guru2 yg tentang PBS ni cikgu2 yg takde feeling love with teachig dan malas. Aku balas: Dey, ada seorang pegawai besar dalam Kementerian Pendidikan di Putrajaya, anaknya aku kenal, dia kaki clubbing malam2 pakai seksi. Kalau pegawai KPM tu sendiri tak reti nak tarbiah anak sendiri, dia tak payah nak tunjuk pandai arah guru itu dan ini.

    Itulah Admin, pegawai besar dlm KPM pun tak reti ajar anak sendiri, nak ajar cikgu yg memang dah terlatih. APTB.

    Apa2 pun, mansuhkan PBS.

    ReplyDelete
  10. betoi tu...lepas tu.mai pulak sistem pengurusan sekolah. key in data lagi...hoi kpm...x reti nak pump data or data migration ka....hangpa reti cakap ja...cikgu jg terkemut buat keja

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja