Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

10 August 2015

Aset Uzur Dan Bajet Dipotong

Bhai/DeeDee semua...

Semalam gua berpeluang berborak dengan beberapa pegawai APMM (dimana mereka ni punyai akses kepada maklumat yang dibincangkan) ... Gua sekadar bertanya tentang isu pemantauan maritim dan keupayaan sedia ada... Masa tue gua belum dimaklumkan lagi dengan kehilang sebuah lagi kapal tangki di perairan Selangor...


Gua cuma tanya berkenaan dengan kes MT ORKIM HARMONY ... Terkejut gua biler diberitahu kenapa kapal itu lambat dikesan aderlah disebabkan aset permukaan laut yang dimiliki oleh APMM agak uzur... Bagi kapal yang sepatutnya berkelajuan 20 knot, had kelajuan yang mampu dicapai realistiknya tidak lebih dari 9 knot... Enjin yang uzur... Dan kos selenggaraan yang agak tinggi dalam keadaan bajet yang dipotong... Setiap kali rondaan dilakukan, kos minyak kapal terlalu besar... Dimana ianya terpaksa dicatu..

Bila dipohon bajet dari JPM, ianya seumpama seperti air lalu diatas daun keladi.... Tidak ada faedah... Masuk telinga kanan keluar telinga kiri...


Tambah lagi di perairan Laut China Selatan tiada radar pemantau dipasang...tidak seperti di Selat Melaka dimana dipasang satu sistem radar kelautan di One Fanthom Bank (maaf kalau salah ejaan) .... Jadi.... Ianya agak menyusahkan...  Gua bagi pandangan kepada diorang dengan bertanya kenapa tidak digunakan boya untuk dipasang mobile radar... Jawapan sini yang gua dapat... Bajet mana.. Bajet.... Hahaha

Pusing balik semuanya berkaitan dengan isu bajet dan aset yang uzur.... Anggota berkelayakan dan berkemanpuan tapi jika aset dan bajet teruk memang memberikan masalah.... Harap pihak yang berkaitan dapat memperbaiki lagi perkara ini...

Ader paham ka?

4 comments:

  1. Replies
    1. Bujet susah dapat jab krajaan da lame kita dengar, kita bekas kerajaan da masak dengan bajet ni, jabtn yg xde hasil usah harap nak dapat bujet tinggi, berbuih le mulut kamu meyembah

      Delete
  2. dulu tahun 2009 mase g field survey utk tender PGA kt pulau2 kt Sabah pun kesian. Dorg manede bekalan air bersih, Tadah air hujan, air RO pun time tu xde. Bile lepak2 dgn geng2 PGA ni, dorg kate kalau boat penyeludup lalu pun xle kejar, xcukup BHP.aset ade, kt Lahad Datu tu..tapi buat hiasan je la (rosak). Kalau pergi pulau Mataking tu, leh nampak lubang2 peluru kt pos kawalan...kesian anggota keselamatan kt.

    ReplyDelete
  3. Laa..bajet tarak?
    Awat tak minta derma kat org yg dpt derma 2.6b tu??
    Hehehe

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja