Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

14 May 2012

Kenapa Perlu Di Pengerang?

Bhai... untuk pengetahuan lu dan ramai lagie... gua berkhidmat ngan syarikat yang berkaitan dengan industri Minyak dan Gas... bukanlah industri hiliran... tapi industri utama... industri yang mengeluarkan dan memproses Naptha, HFO (High Fuel Oil), LFFO, Methane, Ethanol, Diesel, Super Diesel dan juga Jet A1... termasuk skali ngan Catalyst (Paladium dan Platinum)... Jadi rasanyer gua layak la nak ulas skit bab industri Oil and Gas nih... hehehe...

Malah industri yang gua kerja nih teknologinyer cuma ader 3 sahaja dalam dunia nih... satu kat Canada, satu kat Australia... dan satu lagi kat Malaysia... hahaha... malah Naphta Cracker pon kitorang ader kat sini ... hahaha.... (ala yang Najib emphasiskan dalam Buletin Utama TV3 malam tadi... macam la hebat sangat ... hahaha)

Hahaha... Persoalan yang gua nak bawak nih.... Industri yang berkaitan dengan Minyak dan Gas nih dah lama dah beroperasi di Terengganu... terutamanya di Kerteh dan Paka...termasuk juga di Teluk Kalong ... malah logi penyaluran dan ekspot bagi gas LNG Petronas (Petronas Export Terminal @ :PET) terdapat berhampiran ngan rumah gua iaitu di Pelabuhan Kemaman (Kemaman Supply Base @ KSB) yang dekat dengan pantai Telaga Simpul...

Okeh... Industri nih dah ada sejak dari awal 70'an lagi... malah terbina dengan giat sejak ujudnya satu akta ... iaitu Akta Kemajuan Petroleum 1974 .. dimana dengannyer ujudlah PETROLIAM NASIONAL (PETRONAS).... Kalu kiter kaji di Sabah dan Sarawak... telah lama ader industri ini.. semenjak pertama skali syarikat SHELL menjumpai minyak di SARAWAK (The Grand Old Lady) pada 1910... (hehehe.. gua pernah pi melawat rig nih... )

So... biasanyer kawasan industri Petrolium (Minyak dan Gas) mestilah tidak jauh daripada lubuk sumber ini ditemui.. sebab untuk mengelakkan kos pengeluaran dan pemerosesan jadi tinggi... hahaha...

Jadi biler Najib Razak mengumumkan bahawa akan dibuka satu kawasan Industri Minyak dan Gas di Tanjung Agas (PEKAN) ... maka gua antara orang yang paling terkejut...  Ini kerana jarak antara Tanjung Agas dengan RIG atau Platform yang paling dekat aderlah lebih dari 160 nautical mile... giler aper... jauh tue.... Kemaman pon paling cuma sekitar 80 nautical mile jer... Kerteh lagi lar dekat... Ini Tangjung Agas... punya la jauh...

Tapi... beberapa hari nih gua lagi terkejut biler dengar Najib Razak umumkan bahawa akan ader satu terminal besar bersepadu Minyak dan Gas yang akan dibina di Pengerang (Kota Tinggi) .... dengan nama glamer RAPID.... hahaha...

Giler aper jauhnyer nak bukak kawasan baru nih.... lebih dari 300 nautical mile nih... giler babat betul lar... Kenapa taknak perbesarkan dan perhebatkan Terminal Minyak dan Gas di Kerteh jer... kan lebih elok dan lagi berbaloi... serta tak kacau alam sekitar....  ini kerja bodoh ker aper nih... atau ader orang yang akan untung besar nih....

Kalu depa nak buat piping dari Kerteh sampai ker Pengerang... mau gua rasa cecah 350 km nih... giler aper ngan kos yang tinggi mencanak nih... Yang lagi best tue... ader DEWA yang dok marah kat orang ramai yang bangkang dan bantah projek nih.... errr... berapa banyak aaa ini DEWA sudah masyook.... hahaha...

So... kalu jadi buat kat Pengerang.... hahaha... aper jadi ngan infrastruktur kat Tanjung Agas kat Pekan tue.... hahaha... takkan nak buat kawasan untuk Disneyland kot... infra dari segi telekomunikasi dan jalanraya dah siap abis tue... malah kerja tanah dah nak selesai... takkan jadi projek Gajah Putih jer... hahahaha...

Kesian la orang Pekan kena tipu idup-idup ngan Najib Razak... hahahaha....

Oh yer.. kalu nak tipu orang awam.. boleh la... kalu nak tipu ngan orang yang terlibat ngan industri Minyak dan Gas... tolong aaa.. tolong skit... jangan buat malu lar... hahahaha....

Lagi satu... hehehe.. nampak sangat semua ini macam mau kasi tutup dan ilangkan legasi Mahathir Mohamed dan Tengku Razaleigh... hahaha.... kesian aaa..

P/S : Berapa ratus juta aaa itu Azalina Othman dapat ngan projek RAPID nih ?? hahaha

1 comment:

  1. knp pulak nak buat piping dari kerteh ke pengerang??bukan nye kat pengerang tuh ad minyak dia sendiri ke..sbb tuh dia buat hab minyak dan petrokimia terbesar kt situ..and rase nye tak perlu kait kan dgn YB azalina psl hal ni, dy xkan bole wat pape lau krajaan sendiri yg buat kptsn utk laksana projek ni..ni sume untuk keuntungan malaysia n masyarakt jugak..

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja